Antikrisztus

harmadik-hazam témája a 'Vallás,szellemtan' fórumban , 2017 Február 12.

 1. harmadik-hazam

  harmadik-hazam Állandó Tag

  Miért antikrisztus az antikrisztus? Miért nem antiJézus? Tudomásom szerint 'krisztus'='felkent'. Minden királyt felkentek abban az időben. Bekenték olajjal (a fejét), ennyi. Sem több, sem kevesebb. Mi az, hogy ez ellen (anti)?
   
  Utoljára módosítva: 2017 Február 12
  Jaszladany kedveli ezt.
 2. Jaszladany

  Jaszladany Állandó Tag

  Na milyen jó kérdést tettél fel!
  Tűnődök rajta.
   
 3. Jaszladany

  Jaszladany Állandó Tag

  Lássuk csak! Most csak elmélkedek a magam kútfejéből:

  Az igaz, hogy minden királyt felkentek az ószövetségi időben, de mint minden ószövetségi szertartás, ez is Krisztusra mutatott: azaz az igazi és egyetlen Felkentre, aki az igazi és egyetlen Király, a királyok Királya és az urak Ura.
  Tehát Felkent (vagy Messiás, vagy Krisztus, ezek mind Felkentet jelentenek) valójában csak egyetlen egy van, és az Ő tisztségét, mint Felkent Király, előképezte prófétikusan az összes előtte lévő izraeli király felkenése. Tehát minden egyes király beiktatása és felkenése igazából a majdan eljövendő Királyról beszél, a Felkentről, Aki Dávid vérvonalából származik majd, és örökké fog uralkodni, tehát utána már nem lesz több király.

  Na most nem csak a királyokat kenték fel, hanem a főpapokat is, és a prófétákat is. Ez volt az a három tisztség az ókori Izraelben, amelyhez felkenetés kellett. Ez a három tisztség pedig szintén az egyetlen, eljövendő Felkentről beszélt, aki egy személyben lesz király, főpap, és próféta.
  Na most ez a három soha korábban nem lehetett egy személy, mivel a királynak Júda törzséből kellett származnia, a főpapnak pedig, az ároni papságnak, Lévi törzséből (az állam és az egyház szigorú szétválasztásának elve alapján). A prófétai tisztség viszont bármelyikhez kapcsolódhatott.
  A Messiás azonban nem az ároni papság szerint lesz felkent pap, hanem a Melkisédek rendje szerint, aki egy személyben volt király és főpap, és mint ilyen, a Felkent, azaz a Messiás előképe a Bibliában, őt említi ez a messiási prófécia, ami Krisztusról szól:
  Zsolt. 110.4
  "Megesküdt az Úr és meg nem másítja: Pap vagy te örökké Melkhisedek rendje szerint."

  Tehát az igazi Felkent (vagy Messiás, vagy Krisztus) egyedülálló módon egy személyben lesz Király és Főpap.

  Mindezt csak azért írtam le, hogy lássuk, miben különbözik a Messiás, a Krisztus, azaz a Felkent az összes többi felkent királytól, főpaptól és prófétától. Abban, hogy az összes felkenetés Ő rá mutatott, Isten Felkentjére, és egyetlen személyben testesíti meg mindhárom tisztséget. Ebben egyébként megegyezik a júdaizmus és a kereszténység.

  Hogy ki ez a Felkent, az megint más kérdés. Most a lényeg, hogy az antikrisztus személye az Isten Felkentjével áll szemben, bárki legyen is az. Ezért nem antiJézus. Mivel nem Jézus személye ellen szól, hanem a Messiás, azaz Isten Felkentje ellen, aki történetesen a Názáreti Jézus a kereszténység szerint. (Mivel az ószövetségi messiási próféciák mind Jézusban teljesedtek be.)

  Szóval szerintem ezért antikrisztus az antikrisztus és nem antiJézus.

  És hogy mit jelent az anti, azaz ellen?

  Ehhez meg kell nézni a Bibliában, hogy milyen tulajdonságokkal, és milyen feladatokkal bír a Messiás, azaz a Krisztus. Az antikrisztus nyilvánvalóan ezeknek az ellenkezőjével bír.
  A Krisztusról azt olvassuk:
  Ézs. 9.5
  "Mert egy gyermek születik nekünk, fiú adatik nekünk. Az uralom az ő vállán lesz, és így fogják nevezni: Csodálatos Tanácsos, Erős Isten, Örökkévaló Atya, Békesség Fejedelme!"

  Na most az antikrisztus nyilván az összes felsorolt tulajdonság ellenkezője. Nem Isten, nem csodálatos, nem örökkévaló, nem Atya, és főleg nem a békesség fejedelme.
  Azaz, támadja mindazt, amit a Felkent képvisel. Vagyis mindent, ami isteni. Mivel a Felkent valójában Maga Isten megtestesülve (mint fiú). Ahogy a fenti Igében áll: "Erős Isten".

  Tehát az antikrisztus egy olyan személy, aki ellentéte Istennek, és támad mindent, amit Isten, mint Felkent (mint Krisztus) elvégzett, mint például a megváltást, és Istennel ellentétes célokért küzd. Például Isten gyógyulást, szabadulást és életet akar, az antikrisztus pedig romlást, rabságot, és halált.

  Még sok mindent lehetne erre válaszul írni, mert arra ki sem tértem, hogy az olajjal való felkenetés a Szent Lélek (vagy Szellem) szimbóluma, azaz az Isten Lelkével való felkenésé, vagy betöltésé, mivel az olaj a Bibliában a Szent Lélek szimbóluma, de most hirtelen ezek jutottak eszembe.
   
  Utoljára módosítva: 2017 Március 13

Megosztás