Atlétika! A sportok királynője....

T

TH6777

Vendég
Atlétikai vb - Kiss Dániel nem indul


Kiss_Dani.jpg



Az olimpiai felkészülés érdekében lemondta a részvételt az augusztus 27-én kezdődő atlétikai világbajnokságon Kiss Dániel.


A tavalyi Európa-bajnokságon bronzérmes gátfutó döntéséről csütörtökön tájékoztatta Dornbach Ildikó szakmai igazgató a szövetség honlapját.

"Az elmúlt hónapok sorozatos sérüléseiből ugyan végtelen hittel és elszántsággal építkezett újra és újra, ám az utolsó tesztedzések azzal a szomorú ténnyel szembesítették, hogy lábközépcsont-fájdalma miatt nem képes százszázalékos intenzitású erőkifejtésre, így pedig nincs értelme rajthoz állni a világbajnokságon" - mondta Dornbach Ildikó, aki hozzátette: az elkövetkezendő hetek legfontosabb feladata az lesz, hogy Kiss fizikailag és lelkileg mihamarabb rendbe hozza magát annak érdekében, hogy teljes értékű munkát tudjon végezni a sikeres olimpiai felkészülésért.
Kiss Dániel 2009-ben országos csúccsal jutott az elődöntőbe 110 m gáton a berlini vb-n, 2010 januárjában pedig Bakos György 25 éves magyar rekordját adta át a múltnak 60 m gáton (7.57 mp). A tavalyi fedett vb-n döntőt futott, majd júniusban 13.32 mp-cel ismét országos csúcsot ért el 110 m gáton. Ezt követte a barcelonai Eb, ahol harmadikként ért célba. Idén azonban folyamatosan sérülésekkel küszködött, így nem tudta megközelíteni legjobbját.

Kiss kiválásával 13 fős magyar csapat indul a tegui vb-n.


 
T

TH6777

Vendég
A biatlon bajnok Gombos nyáron is verhetetlen - új helyszínen a világ legrégebbi tereptriatlon versenye


<RIGHT>
triatlon_jpg.jpg



Az 20. egri tereptriatlon versenyt Gombos Károly magyar biatlon és sífutó bajnok nyerte, aki nemrégen teljesítette első Ironman versenyét is.

Gombos egyenletes teljesítményt nyújtott mindhárom számban, de ez a korosztályos Európa-bajnoki győzelme után nem is meglepő, noha a mezőny nagyon erős volt, több korábbi magyar bajnok is pályázott az első helyre.
Az egri versenyt 19 éven át Ostoroson rendezték meg, idén Felsőtárkányban egy nemzetközi szintű pályán és környezetben, ahol a számos nemzetközi versenyt megjárt sportolók is elismerésüket fejezték ki a pálya szépsége és nehézsége miatt.
A Szikla-forrás táplálta tóban az úszás felejthetetlen élmény volt, 16 fok körüli vízből frissen ugrott ki mindenki, a gyerekverseny résztvevői is.
Gombos az úszásnál még közel 1 perc hátránnyal lépett partra, de a nehéz és meredek kerékpáros pálya első szakaszán már felért a mezőnyre, a Bükk hegység fantasztikus lejtőin pedig csak Mester Bálint tartotta vele a lépést az első körben. Az üldözők között volt Váraljai Vázsony, Csányi Róbert, Szente Dániel és Pálfy Máté, mindannyian az utóbbi idők sikeres versenyzői, de ők elsősorban a dobogós helyekért harcoltak.
A futó számban is Gombos bizonyult a legjobbnak így győzelme fölényes volt. Második helyen Mester Bálint (ELTE-BEAC) érkezett célba, a bronzérmet Váraljai Vázsony (X2S TEAM) – Gombos csapattársa – szerezte meg. A női versenyt élete első tereptriatlonján induló Dr.Kiss-Polauf Marianna nyerte.

A magyar tereptriatlonisták közül Poór Brigitta (X2S TEAM) túl van a cseh XTERRA Világkupa futamon, ahol U23 elsőséget szerzett, készül az Európa-bajnokságra és a legszebb magyar versenyre, a piliscsabai Életfa Terepfesztiválra és Országos Bajnokságra.
 
T

TH6777

Vendég
Triatlon-vb - Kovács Zsófia harminchatodik


triatlon.jpg



Kovács Zsófia a 36. helyen végzett szombaton a Lausanne-ban rendezett sprinttávú triatlon-világbajnokságon.


A nemzetközi szövetség honlapja szerint a magyar versenyző - aki a múlt heti, tiszaújvárosi Vk-n hetedik lett - 1:02:07 óra alatt teljesítette a 750 m úszásból, 20 km kerékpárból és 5 km futásból álló erőpróbát.


Eredmények:
férfiak:
---------
1. Jonathan Brownlee (Nagy-Britannia) 52:24 ó
2. Javier Gomez (Spanyolország) 4 mp hátrány
3. Alistair Brownlee (Nagy-Britannia) 14 mp h.


nők:
----
1. Barbara Riveros Diaz (Chile) 58:35 p
2. Emma Jackson (Ausztrália) azonos idővel
3. Andrea Hewitt (NZL) 2 mp h.
...36. Kovács Zsófia 3:32 p h.


Atlétika: felfüggesztése után önként visszalépett a vb-től Mike Rodgers

Ideiglenesen felfüggesztették versenyzői jogát, emiatt visszalépett a jövő szombaton kezdődő dél-koreai atlétikai világbajnokságtól a doppingvétségen ért Mike Rodgers.

A 100 méteren korábban amerikai bajnok, idén a negyedik legjobb idővel (9.85 mp) rendelkező futó saját Twitter-oldalán jelentette be egy hete, hogy fennakadt egy doppingvizsgálaton. Ügynöke később arról számolt be, hogy Rodgers júliusban, az olaszországi Lignanóba szervezett edzőtáborozás idején váltótársaival egy klubban szórakozott, és olyan energiaitalt ivott, amely tiltott stimulánst is tartalmazott.

Az amerikai sportági szövetség közvetlenül a hír napvilágra kerülése után még nem lépett, később azonban felfüggesztette a szándékos doppingolást továbbra is tagadó Rodgers versenyzési jogát.

A sprintert eredetileg 100 méterre és a 4x100-as váltóba nevezték a tegui vb-re.


 
T

TH6777

Vendég
Triatlon-vb - Kilencedik a magyar váltó
2011. 08. 22. 08.28

<RIGHT>
Triatlon.jpg



A Kovács Zsófia, Tóth Tamás, Vanek Margit, Vanek Ákos összeállítású magyar váltó a kilencedik helyen végzett a Lausanne-ban rendezett sprinttávú triatlon-világbajnokságon.


A nemzetközi szövetség honlapja szerint a viadalt - amelyet hamarosan szeretnének az olimpiai programban látni - a britek nyerték meg a svájciak és a németek előtt.
A váltók mind a négy tagja 265 m-t úszott, 5 km-t kerékpározott és 1,2 km-t futott.

Eredmények:
váltó, világbajnok:


1. Nagy-Britannia 1:09:29 óra
2. Svájc 1:09:44
3. Németország 1:09:56
...9. Magyarország (Kovács Zsófia, Tóth Tamás, Vanek Margit, Vanek Ákos) 1:12:00 ó

XLsport


 
T

TH6777

Vendég
Hamarosan Kezdődik...

13. ATLÉTIKAI VB, TEGU


A sportok királynője egy hétig ismét rabul ejti a szíveket: a dél-koreai Teguban rendezik meg augusztus 27. és szeptember 4. között a 13. IAAF atlétikai világbajnokságot.

A délelőtti programok közép-európai idő szerint hajnali 2 órakor, míg a délutáni versenyek általában 11 és 12 óra között kezdődnek.

<!-- .cikkhead -->
<TABLE class=cikkkeptable border=0 cellSpacing=0 cellPadding=0 align=center><TBODY><TR><TD>
daegu.jpg





</TD></TR><TR><TD class=cikkepalairas>A helyszín: a 2002-es labdarúgó-vb-re épített, 66 422 férőhelyes Tegu Stadion</TD></TR></TBODY></TABLE>​
 
T

TH6777

Vendég
Atlétika: Diack az IAAF-elnöke, Bubka alelnöke maradt
2011. 08. 26. 09.38

<RIGHT>
diack_iaaf.jpg



Lamine Diack maradt a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) elnöke, miután a kongresszus szerdai szavazásán - ellenjelölt nélkül - a 200-ból 173 voksot begyűjtött.

A 78 esztendős szenegáli sportdiplomata 1999 novembere óta vezeti világ legnagyobb sportági szakszövetségét, és most kezdi meg utolsó négyéves terminusát.
A tegui vb rajtja előtt három nappal rendezett kongresszuson a további szavazások eredményét az elektronikus rendszer meghibásodása miatt megsemmisítették vagy meg sem tartották, és majd délután folytatódik a program.
Eredetileg már lebonyolították volna az alelnöki voksolást, ám kiderült, hogy téves eredmények születtek.
Ez alapján például az eddigi első alelnök, az ukrán Szergej Bubka kiesett volna. Jelenleg Bubka mellett a brit Sebastian Coe, a katari Dahlan Al-Hamad és az amerikai Robert Hersh a négy alelnök, és a kvartettbe szeretne bekerülni - valamelyikük rovására - a kanadai Abby Hoffman, eddigi tanácstag.
A kincstárnoki szavazást is elhalasztották, akárcsak a tanácstagokét. Utóbbiak közé szeretne bekerülni a magyar szövetség főtitkára, Gyulai Márton, itt 14 helyre 32-en pályáznak.
A pénzügyi beszámolóból kiderült, hogy a 2009-es berlini vb óta eltelt két évben jelentős, húsz százalékot meghaladó kiadáscsökkentést hajtott végre a szervezet, ez az összeg 67 millió dollárról 52 millióra apadt. Elhangzott az is, hogy az IAAF bevételének 88 százaléka a marketing-, valamint televíziós jogdíjakból ered, és a globális pénzügyi válság a bevételi oldal ezen részét komolyan érinti.
Szergej Bubka, az ukránok legendás rúdugrója a szerdai, megismételt szavazás után alelnök maradt a Nemzetközi Atlétika-szövetségben (IAAF).
A három nappal a tegui világbajnokság rajtja előtt tartott kongresszuson, helyi idő szerint délelőtt az elektronikus hiba miatt érvénytelenítették a négy alelnök kijelöléséről döntő voksolást. Akkor Bubka az utolsó lett az öt jelölt között.
Az ismételt szavazáson a rúdugró rekorder a negyedik legtöbb voksot gyűjtötte be. Mellette a katari Dahlan Al-Hamad, a brit Sebastian Coe és az amerikai Robert Hersh is alelnök maradt. A kanadai Abby Hoffman, aki eddigi tanácstag volt, nem kapott elég szavazatot.

Azokat a szavazásokat, amelyekre eddig nem tudtak sort keríteni, csütörtökre halasztották.

Így akkor derül ki, hogy a magyar szövetség főtitkára, Gyulai Márton tanácstag lesz-e. Itt 14 helyre 32-en pályáznak.


Atlétikai vb - Pars aranyesélyes


pars_krisztian.jpg



Már az első napon dobókörbe lép az érem-, illetve aranyesélyes Pars Krisztián a szombaton kezdődő tegui atlétikai világbajnokságon, amelyen 12 fős magyar csapat szerepel.


A szombathelyi kalapácsvető, aki a tavalyi Európa-bajnokságon szerezte meg első nagy világversenyes érmét - miután a soha meg nem kapott pekingi olimpiai ezüstöt elvették tőle - kiváló formában várhatja a rajtot. Idén csak ketten dobtak nála nagyobbat, közülük az orosz Alekszej Zagornyij sérülés miatt lemondta a vb-t. Mellette még a fehérorosz Pavel Krivitszkij (80,67 m) előzi meg.
Pars idén is kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, sorra nyerte a versenyeket, háromszor került a lélektani határnak tartott 80 méter fölé. Amint azt az elutazás előtt nyilatkozta, a vb-n 81 méter körüli eredményre számít, de az igazi a 82 méter lenne, ami várhatóan győzelmet érne. Pars szerezheti meg a magyar atlétika első világbajnoki aranyérmét.
Pars mellett a diszkoszvető Kővágó Zoltán érhet oda a dobogóra. A Honvéd olimpiai ezüstérmes (2004) nehézatlétája azt mondta, már csak fogadásból folytatta pályafutását, ehhez képest a budapesti Gyulai István emlékversenyen 69,50 méteres dobással rukkolt elő, s ezzel vezeti a világranglistát.
Ugyanakkor mind Pars, mind Kővágó számára figyelmeztető lehet, hogy hasonló helyzetből "buktak" már nagyot nagy világversenyen. Pars 2009-ben Berlinbe abszolút elsőszámú favoritként, veretlenül és világranglista-vezetőként érkezett, de leszorult a világbajnoki dobogóról. Kővágó a tavalyi, barcelonai Eb-t várta többek között a Gyémánt Ligában szerzett győzelemmel a háta mögött, ám még a döntőbe sem jutott be.
A többiek közül fináléba juthat a tavaly meglepetésre Eb-bronzérmes diszkoszvető, a 2003-ban vb-második Fazekas Róbert és a kedden befejeződött Universiadén országos csúccsal ezüstérmes kalapácsvető, Orbán Éva, a szintén kalapácsvető Németh Kristóf, valamint a súlylökő Kürthy Lajos.
Dornbach Ildikó szakmai igazgató úgy fogalmazott, egy éremmel és két pontszerző hellyel lenne elégedett.
Az eredetileg 14 fős magyar csapat 12 tagúra szűkült, miután az Eb-harmadik gátas Kiss Dániel nem teljesen egészséges, s nem akarta kockáztatni olimpiai felkészülését, Minczér Albert (3000 m akadály) pedig megsérült az Universiadén.

A magyar csapat:
férfiak:
Pars Krisztián, Németh Kristóf (kalapács), Kővágó Zoltán, Fazekas Róbert (diszkosz), Kürthy Lajos (súly), Baji Balázs (110 m gát), Kazi Tamás (800 m)

nők:
Papp Krisztina (10 ezer m), Orbán Éva (kalapács), Márton Anita (súly), Farkas Györgyi (hétpróba), Madarász Viktória (20 km gyaloglás)





Atlétika: Lebegyeva már az olimpiára készül
2011. 08. 26. 07.32

<RIGHT>
lebegyeva_elolap.jpg



A jövő évi olimpián már szívesen versenyezne a dél-koreai atlétikai világbajnokságot második gyermeke születése miatt kihagyó Tatyjana Lebegyeva, az olimpiai és világbajnok távol-, illetve hármasugró.

"Ha a lábaim engedik, ott leszek Londonban. Három hónapja, második lányom, Alekszandra születése után négy hónappal álltam ismét edzésbe" - mondta az orosz atléta szerdán Teguban, a szombaton kezdődő vb színhelyén, ahol a nemzetközi szövetség sportolói bizottságába szeretne bekerülni.

A 35 éves orosz atléta olimpiákon egy arany-, három ezüst- és egy bronzérmet szerzett a két számban, szabadtéri vb-ken pedig háromszor győzött és kétszer volt második.


Jelentkezőket várnak az olimpiai fáklyafutásra


futas.jpg



A Samsung Electronics, a világ egyik legnagyobb szórakoztatóelektronikai gyártója és az ötkarikás játékok hivatalos támogatója öt személyt keres, akik Magyarországot képviselve vihetik az olimpiai lángot a 2012-es londoni nyári játékok előtt - hangzott el a cég és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) csütörtöki sajtótájékoztatóján.




 
T

TH6777

Vendég
Pars Krisztián döntős a vb-n

A magyar kalapácsvető bejutott a hétfői döntőbe a dél-koreai atlétikai világbajnokságon.



pars(210x140).png


A magyar csapat éremesélyese 77,21 méteres első kísérletével 21 centiméterrel dobta túl a selejtező szintet. Pars Krisztián az augusztus eleji, szekszárdi ob-n 80,63 méterre hajította a kalapácsot, ezzel harmadik az idei ranglistán.

"Elsőre szintet akartam dobni, ez sikerült, aminek örülök - mondta Pars. - Mivel edzeni itt nem lehetett, először dobtam ebből a körből, ami különben nagyon jó. Nem sok lehetőség volt most sem bent melegíteni, forogni sem engedtek, csak a két melegítő dobást. De elsőre megdobtam a 77 métert, ez a lényeg. Azt azért éreztem, hogy gyorsabban kellett volna a mozgást kezdenem, túl lazára sikerült. A döntőre jó tapasztalatokat adott a selejtező, most már van helyismeretem."

A szintén szombathelyi Németh Kristóf a második csoportban lép a dobókörbe, a finálét hétfőn rendezik.
 
T

TH6777

Vendég
Atlétikai vb - Boltot kizárták, Farah kikapott - eredmények
2011. 08. 28. 16.20

<RIGHT>
usain_bolt1.jpg



Korai rajt miatt kizárták a 100 méteres síkfutás vasárnapi döntőjéből az olimpiai és világbajnok, világcsúcstartó Usain Boltot a dél-koreai atlétikai világbajnokságon.


A kínálkozó eséllyel honfitársa, Johan Blake élt: 9.92 mp-es eredménnyel nyerte meg a klasszikus számot.
Érdekes küzdelmet hozott a férfiak 10 000 méteres száma. Azután, hogy a táv négyszeres világ- és kétszeres olimpiai bajnoka, az etióp Kenenisa Bekele - aki sérülés miatt tavaly január óta nem versenyzett - hat kilométer megtétele után kiállt, Mohamed Farah tűnt a győzelemre esélyesnek, de nem tudott élni a lehetőséggel. Hatszáz méterrel a cél előtt hosszú hajrát nyitott, úgy tűnt, végleg le is szakítja közvetlen üldözőit, ám közülük az egyik, az etióp Ibrahim Jelian nem adta fel, és az utolsó métereken leelőzte a britet.

Eredmények

férfiak:
100 m, világbajnok:
--------------------
Yohan Blake (Jamaica) 9.92 mp
2. Walter Dix (Egyesült Államok) 10.08
3. Kim Collins (St. Kitts and Nevis) 10.09

10 000 m, világbajnok:
-----------------------
Ibrahim Jelian (Etiópia) 27:13.81 p
2. Mohamed Farah (Nagy-Britannia) 27:14.07
3. Imane Merga (Etiópia) 27:19.14

tízpróba, világbajnok:
-----------------------
Trey Hardee (Egyesült Államok) 8607 pont
2. Ashton Eaton (Egyesült Államok) 8505
3. Leonel Suarez (Kuba) 8501

gyaloglás, 20 km, világbajnok:
------------------------------
Valerij Borcsin (Oroszország) 1:19:56 ó
2. Vlagyimir Kanajkin (Oroszország) 1:20:27
3. Luis Fernando Lopes (Kolumbia) 1:20:38

nők:
diszkoszvetés, világbajnok:
-------------------------
Jan-feng Li (Yanfeng Li, Kína) 66,52 m
2. Nadine Müller (Németország) 65,97
3. Yarelys Barrios (Kuba) 65,73

távolugrás, világbajnok:
------------------------
Brittney Reese (Egyesült Államok) 6,82 m
2. Olga Kucserenko (Ororszország) 6,77
3. Ineta Radevica (Lettország) 6,76



 

Heni.d

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Én egy olyan iskolában dolgozom, ahol a nemcsak nézzük az atlétikát, hanem teszünk is érte.
Sportoló - többek közt atletizáló - gyerekekt nevelünk. Remélem, hamarosan róluk is olvashatunk itt. Pl.: Herr Anita és Herr Orsolya kézilabdázó szintén nálunk tanulta az alapokat.
 
T

TH6777

Vendég
Atlétikai vb - Farkas Györgyi a 24. lett, Csernova a hétpróba új bajnoka
2011. 08. 30. 18.04

<RIGHT>
atlead.jpg



Farkas Györgyi kiváló 800 méterrel zárta a hétpróbázók keddi versenyét, melyben a 24. lett a tegui szabadtéri atlétikai világbajnokságon.


A magyar többpróbázó - a vb honlapjának tanúsága szerint - 2:14.33 perccel idei legjobbját futotta a zárószámban, s az ezért kapott 902 ponttal 5784 pontot gyűjtve tudta le a két napot.
"Az Universiadén megbetegedtem, a gyomrommal volt baj, ott nem is tudtam indulni - nyilatkozta Farkas.
- Az általános közérzetem már nem annyira rossz, de a betegség hatása akkor jött elő, amikor maximális teljesítményt kellett nyújtani, és főleg erőre volt szükség. Összességében gyengének éreztem magam, hiányzott belőlem a robbanékonyság is. Ennek ellenére örülök annak, hogy magasban és 800 méteren idei legjobbamat értem el, megközelítve az egyénimet."

Ahogy az a 800 m előtt szinte biztosra vehető volt, a brit Jennifer Ennis nem tudta megvédeni világbajnoki címét, mivel esélye sem volt 9 másodperccel legyőzni az orosz Tatyjana Csernovát, aki végül 6880 ponttal szerezte meg az aranyérmet.


 
T

TH6777

Vendég
A futás ünnepe: Bécs-Pozsony-Budapest Ultramarathon


bukk_hegyi_maraton1.jpg



2011. október 19-23. között kerül megrendezésre a Bécs-Pozsony-Budapest Ultramarathon futóverseny, amely az elmúlt húsz évet lezárva, megújult és bővített formában várja a futás szerelmeseit.

A résztvevők Bécsből rajtolva, az egykori Római borút történelmi köveit a jelenben koptatva szelik át Ausztriát, Pozsony legszebb részét érintve a Duna vonalát követve futnak Szlovákiában majd Rajkánál átlépve a határt, a Szigetköz gyönyörű vidékén, a vizek városain keresztül, a Vértes mellett elhaladva, a budai hegyeken át érnek célba Budapesten.
A BBU klasszikusan egy hosszú távú, Közép-Európában egyedülálló, három országot és annak fővárosait érintő ötnapos futó verseny (320 km). Újdonság, hogy a táv teljesíthető versenyként vagy versenyen kívül is. Versenykategóriában való egyéni teljesítés esetén napi 80-90 km, párban napi 40-50 km, 4+1 fős csapatban napi 20-25 km vár a futókra.
A BBU nem versenyszerű teljesítésére több lehetőség is van: 4-20 fős baráti csapatok, szabadon választott, kötetlen váltási lehetőségekkel, továbbá egy- egy részszakasz teljesítésével (váltóhelytől- váltóhelyig), valamint túra jelleggel kerékpáron, illetve görkorcsolyával.
Az útvonal mentén érintett térségek, települések nagy várakozással tekintenek a versenyre, ennek megfelelően készülnek és várják a futókat. Az útvonalon szakasz harmadoknál (váltópontokon), valamint 5 km-ként frissítőpontok segítik, hogy mindenki a legjobbat hozza ki magából és teljesítse a célkitűzéseidet.

A szervezők hosszú távra gondolkoznak és fél szemmel már a jövőbe is tekintenek, hiszen a cél egy évről évre előrelépő, folyamatosan fejlődő, stabil rendezvény létrehozása, amely a futás ünnepévé válhat.
 
T

TH6777

Vendég
Atlétikai vb: orosz öröm, magyar bánat

A szerdai napon a női gyaloglók jelentették a Világbajnokságot Daeguban, az atlétika-vb helyszínén: csak számukra volt verseny, a 20 km-es gyaloglás.

A belvárosban szépen előkészített pályán, sok lelkes néző előtt, nagy melegben jó versenyt vívtak a hölgyek. A rajt után egy nagyobb boly diktálta a tempót, köztük az esélyes orosz és kínai versenyzők.
A magyar induló, Madarász Viktória a mezőny végére helyezkedett és már a táv első negyedében két figyelmeztetés jelent meg a rajtszáma mellett a táblán. Ennek tudatában tette meg a hátralevő távot, sikeres előzései is voltak,
de a nem sokkal a cél előtt beérkezett harmadik piros lap után a versenyből kizárásra került.
A mezőny elején a papírforma érvényesült, a címvédő, olimpiai bajnok Olga Kaniskina biztosan szerezte meg harmadik világbajnoki győzelmét/1;29:42 ó. Az ötven indulóból tízen nem értek célba.
Madarász Viktória elkeseredetten vette tudomásul, hogy nem tudta teljesíteni a távot, mint mondta: eddig még soha nem zárták ki versenyből. Edzője, a szlovák gyaloglók eredményes mestere, Bencsik Györgyrészletesebben is beszélt a történtekről
- Nem sikerült jól a verseny kezdése. Vikinek már három kilométernél két figyelmeztetése volt. Ha bolyban ment volna, nem lett volna egyedüliként szem előtt. Ezután érthetően nagyon kellett vigyáznia. Az eleje nem volt olyan gyors, mert öt perc volt az első kilométere. Én vártam, hogy fog tudni gyorsabban gyalogolni. De a gondolataiban ott volt, hogy már van két piros lapja. Azután az egész görcsös volt, nem tudott úgy menni, ahogy tud. A technika is más volt, Ő már nem is az időre figyelt, hanem, hogy elfogadják a technikáját, de az utolsó ötszáz méteren megkapta a harmadik pirosat. Dolgozni kell a technikán, hogy jobb legyen. Ez az első kiállítása, eddig nem volt kifogás ellene. Lehet, hogy a VB okozta feszültség befolyásolta a mozgását. Viki olyan versenyző, akiben van perspektíva, az ilyen eset is egy jó lecke, tanulság számára a jövőre nézve. Először indult VB-n, nagyon meleg volt. Ha beért volna, azon a helyen ért volna be, amit az eredményével a rajtlistán elfoglalt. A korai figyelmeztetések befolyásolták a teljesítményét.

A csütörtökön folytatódó program első versenyszámában, a súlylökés selejtezőjében részünkről Kürthy Lajos lép pályára/ magyar idő szerint 03,00 h. A továbbjutáshoz meghatározott szint: 20,60 m.
 
T

TH6777

Vendég
Atlétikai vb - Kürthy 13 centire volt a döntőtől


kurthy_lajos_xlsport.jpg



Kürthy Lajos nagyon közel volt ahhoz, hogy döntőbe jusson a férfi súlylökés csütörtöki délelőtti selejtezőjéből, ám 20,02 méteres eredménye végül a 14. helyhez volt elég a tegui szabadtéri atlétikai világbajnokságon.


A viadal honlapja szerint a magyar nehézatléta 19,92 méterrel kezdett, majd másodikra 19,76-ot ért el, s utolsóra jutott 20 méter fölé. Kürthy mindössze 13 centiméterrel maradt le fináléról, mivel a 12., még éppen döntős helyen végzett szerb Asmir Kolasinac 20,14-gyel zárt.

"Az érzéseim vegyesek, csalódott is vagyok, meg örülök is - nyilatkozta versenye után Kürthy. Délelőtt húsz méter felett lökni, végül is számomra nem egy rossz eredmény. Az általam kitűzött cél azonban nem sikerült, annak ellenére, hogy kihoztam magamból, amit most lehetett. Szerettem volna bekerülni a 12-es döntőbe. Az utolsó, 20,02-es kísérletemet éreztem a legjobbnak, de abban sem tudtam igazán jól megcsinálni a közepét. Nagyon sajnálom. Megyünk tovább, jövőre három világverseny lesz és bízom abban, hogy azokon jobban fogok szerepelni."



Atlétikai vb - Lashinda Demus közel volt a 400 gát világcsúcsához


Lashinda_Demus_xlsport.jpg



Az amerikai Lashinda Demus volt a csütörtöki nap sztárja a tegui szabadtéri atlétikai világbajnokságon, melyen a világcsúcstól mindössze 13 századdal elmaradva nyerte meg a női 400 méteres gátfutást.


A két évvel ezelőtti és a 2005-ös vb másodikja kiváló ritmusban futotta végig az egy kört, a hajrára újítani is tudott, s biztosan utasította maga mögé a címvédő jamaicai Melaine Walkert. Demus 52.47 mp-es ideje minden idők harmadik legjobbja, ennél csak az orosz Julija Pecsonykina 2003-ban felállított 52.34-es világcsúcsa és Walkernek a 2009-es világbajnokságon futott 52.42 mp-es győztes eredménye volt jobb.
Walkerrel szemben sikerült címének megvédése a kenyai Ezekiel Kemboinak 3000 akadályon, mégpedig meglepően könnyen. Az athéni olimpia bajnoka a lassú futam legjobb pillanatában, valamivel több mint 200 méterrel a vége előtt kezdett hajrázni, tempóváltása mindenkit, így esélyesebbnek tartott honfitársát, a 2007-es vb-győztes Birmin Kiprutót is meglepte, akinek nem maradt esélye ledolgozni hirtelen tekintélyessé vált hátrányát.
A nap meglepetése női 1500-on született meg, ahol az esélyesek a hajrára teljesen "elfogytak", ellenben a Berlinben még 3000 akadályon ötödik amerikai Jennifer Barringer Simpson szárnyalt az utolsó százon, s mindenkit maga mögött hagyott. Legalább ennyire váratlan volt, hogy a második helyen az igazán komoly eredménnyel nem rendelkező brit Hannah England ért célba.

A férfi magasugrás a szokásoknak megfelelően élvezetes csatát hozott. A küzdelem ezúttal az amerikai Jesse Williams és az orosz Alekszej Dmitrik között folyt, mindketten 2,35 méterig jutottak, ám mivel az amerikai - a vb honlapja szerint - minden magasságon elsőre jutott át az elrontott 2,37-ig, övé lett az aranyérem.


 
T

TH6777

Vendég
Kovács Tamás és Kálovics Anikó sikere a Nike Budapest Félmaratonon


kalovics_aniko.jpg



Kovács Tamás és Kálovics Anikó győzelmével ért véget vasárnap a 26. Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton, amelyre több mint hétezer nevezés érkezett, a versenyen mintegy 1500 külföldi vett részt.


A 30 fokos hőségben zajló erőpróbát 1:06:03-as idővel nyerte a veszprémi VEDAC-ot képviselő Kovács. A második helyet a szintén VEDAC-os Koszár Zsolt, a harmadikat Tóth Tamás, a Micro SC futója szerezte meg. A nőknél a szombathelyi Cover-Mapei színeiben versenyző Kálovics Anikó lett az első, aki 1:15:04 óra alatt teljesítette a félmaratont. Őt a nyíregyházi Rakonczai Beáta, majd a VEDAC-os Kovács Ida követte a célban.
A viadalon számos ismert személyiség és sportoló vett részt: teljesítette a 21 kilométeres távot mások mellett Kovács "Kokó" István olimpiai bajnok ökölvívó, Miklósa Erika operaénekes és Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára is. Az eseményen az egyéni indulókon kívül párosok és háromfős váltók is indultak.

Eredmények:
férfiak:
1. Kovács Tamás (VEDAC) 1:06:03 ó
2. Koszár Zsolt (VEDAC) 1:06:33
3. Tóth Tamás (Micro SC) 1:08:11



nők:
1. Kálovics Anikó (Cover-Mapei) 1:15:04 ó
2. Rakonczai Beáta (Nyíregyházi Vasutas) 1:17:08
3. Kovács Ida (VEDAC) 1:18:59





Hosszútávú duatlon-vb - Csomor Erika bronzérmes


csomor_erika.jpg



Csomor Erika címvédőként harmadik lett vasárnap a svájci Zofingenben rendezett hosszútávú duatlon-világbajnokságon.


A verseny honlapja szerint a magyar versenyző 7:22:41 óra alatt teljesítette a 10 km futásból, 150 km kerékpározásból, majd további 30 km futásból álló távot. A győztes új-zélandi Melanie Burke 7:11:43 órás idővel ért célba.
A férfiaknál a belga Joerie Vansteelant diadalmaskodott.

Eredmények:
férfiak:

1. Joerie Vansteelant (belga) 6:07:15 ó
2. Thibaut Humbert (francia) 6:16:58
3. Andy Sutz (svájci) 6:18:28


nők:
1. Melanie Burke (új-zélandi) 7:11:43 ó
2. Eva Nyström (svéd) 7:15:10
3. Csomor Erika 7:22:41


Torna Vk - Berki ezüstérmes Gentben


berkikrisztian.jpg



Berki Krisztián ezüstérmes lett vasárnap lólengésben a tornászok genti Világkupáján.


A világbajnok tájékoztatása szerint a fináléban az egykápás elemeknél volt egy kisebb megdőlés, a leugrásban pedig nem fordult eleget. Így a kiindulópontjából négy tized kiesett.
Berki összességében 15,350 pontot kapott, amely a második helyhez volt elegendő.


"Elégedett vagyok, mert több szeren is kipróbálhattam magam" - értékelt a magyar versenyző.



 
T

TH6777

Vendég
Pap Eszter a juniorok között bronzérmes az aquatlon vb-n


triatlon_xlsport.jpg



Pap Eszter harmadik lett a juniorok között a triatlon világbajnoki sorozat pekingi döntőjének betétversenyeként szerdán megrendezett aquatlon vb-n.


A nemzetközi szövetség honlapja szerint a 2,5 km futásból, 1 km úszásból és újabb 2,5 km-es futásból álló versenyen Pap két mexikói riválisa mögött lett harmadik, a győztes Paola Diaztól húsz másodperccel maradt el.
A junior férfiaknál Pap Dávid hatodik lett.

A felnőttek mezőnyében a férfiaknál a brit Richard Stannard, míg a nőknél a luxemburgi Elizabeth May győzött.

Miles a Hopp-Parádén jobbat akar ugrani vb-eredményénél
2011. 09. 07. 17.34

<RIGHT>
hopp_parade_xlsport.jpg



A címvédő amerikai Derek Miles bízik benne, hogy a csütörtöki, VII. Hopp-Parádén jobb eredményt fog elérni, mint a tegui atlétikai világbajnokság múlt heti rúdugró döntőjében.


A pekingi olimpián negyedik sportoló a budapesti ugrógála szerdai sajtótájékoztatóján elárulta, hogy egy baleset miatt a dél-koreai vb-n vadonatúj rudakkal volt kénytelen szerepelni, és ez volt az egyik oka, hogy 5,65 métert ugrott, ezzel pedig csak a 13. lett. Bár fáradt a sok utazás miatt, úgy véli, a belváros szívében, a Vigadó téren sorra kerülő viadalon magasabbra jut majd, s megdönti az 5,65 m-es versenyrekordot.
Spiriev Attila, a gála sportigazgatója jelezte: Milesnak a friss vb-ezüstérmes kubai Lázaro Borgesszel kell majd megküzdenie a győzelemért, míg a másik felnőttversennyel, a férfi távolugrással kapcsolatban azt emelte ki, hogy a magyarok köré építették fel a mezőnyt, mivel hosszú idő után először újra vannak komoly hazai tehetségek. Ilyen a magyar bajnok Bánhidi Bence, aki 7,86 m-es egyéni csúccsal rendelkezik, és a hozzá hasonlóan 22 éves Ecseki Dániel, ő utánpótlás Európa-bajnoki negyedik is volt.
Deutsch Péter, a szervezőbizottság elnöke arról beszélt, hogy a verseny történetében a rendezőket mindig három cél vezérelte: a családok szórakoztatása, a magyar versenyzők "helyzetbe hozása", azaz hogy komoly külföldi atlétákkal mérhessék össze tudásukat, illetve világsztárok Magyarországra csábítása, és ezek a mostani viadalon is teljesülnek. Ugyanakkor szintén fontos feladatnak nevezte, hogy az erős nemzetközi versenyekkel megfelelően lehet a fiatalokat motiválni, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy sportág sikeres legyen a jövőben.
Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke szintén a komoly viadalok fontosságáról beszélt, és nem csupán megköszönte a szervezőknek az erőfeszítéseiket, de azt is jelezte a 2012-es mezeifutó Eb, illetve a 2014-es fedettpályás veterán vb megszervezésében is ők, vagyis az Élményliget Kft. segédkezik majd.
Az V. kerület polgármester-helyettese, Puskás András, elmondta, hogy örömmel biztosították a versenynek a Vigadó teret. Most is egyik főtámogatói a rendezvénynek, amely illeszkedik a városvezetésnek abba a koncepciójába, hogy rangos eseményeket rendezzen meg, és ezzel tovább javítsa az idegenforgalmat a belvárosban.

A Hopp-Parádé 13:30 órakor kezdődik a mini hopp-parádéval, melyben gyerekek próbálhatják ki a távolugrást. Az esemény ingyenes.


Fut a Csepel sziget


futoverseny_xlsport.jpg



A Csepel Futás és Sporttoborzó Versenyrendezői Társulás szervezői 2011. szeptember hó 17. napján rendezik meg a XXI. kerület tradicionális sportversenyét, a 32. csepeli-futóversenyt, „Fut a Csepel-sziget” néven.

Az esemény egy reggeltől éjszakáig tartó sport és egészségnapot foglal magában.
A rendezvény célja a futás és más sportágak megismertetése és megszerettetése a résztvevőkkel, továbbá versenylehetőség biztosítása az igazolt és amatőr futók számára. Az egészséges táplálkozás és életmód népszerűsítése is nem titkolt célja a programnak. Szeretnénk visszahozni a családias hangulatú, sok embert megmozgató rendezvényeket, egyfajta „szeptemberi majális” hangulatot teremteni úgy, hogy az egészséges életmódra és táplálkozásra való nevelés igéjét is hirdethessük, amely teljes harmóniában áll a fenntartható fejlődés eszméjével.

A program időpontja: 2011. szeptember 17. (szombat) 9 órától 16 óráig.

A program helyszíne: Csepel Pláza és annak parkolója (1211 Budapest II. Rákóczi Ferenc út 154-170.)

A tervezett program:
- futóverseny (1500 m, 3000m, 7500m),
- sportágválasztó,
- gyermekprogramok (felfújható légvárak, és akadálypálya, nagyobbaknak),
- környezetvédelmi bemutató,
- egészségutca (szűrések, mérések),
- civil Expo (Csepeli civil szervezetek tevékenységeinek bemutatása, ismerkedés az általuk képviselt értékekkel, értékmegőrzéssel),


-
Ability- park: (Fogyatékkal élők életének bemutatása szituációs gyakorlatokon keresztül, az általuk használt segédeszközök megismertetése, kipróbálása)


- Ifjúsági Koncert fellép: SP (Éder Krisztián) Sleepalkers csepeli tánciskoljája, világbajnok gyerek break csapat.



 
T

TH6777

Vendég
Hopp-Parádé - Litván győzelem és versenycsúcs távolugrásban
2011. 09. 09. 03.11

<RIGHT>
tavolugras_xlsport.jpg



A távolugrást 7,92 méteres versenyrekorddal a litván Povilas Mykolaitis, a rúdugrást pedig 5,46 méterrel a címvédő amerikai Derek Miles nyerte a VII. Hopp-Parádén, melyet több száz érdeklődő, köztük sok turista kísért figyelemmel csütörtökön a budapesti Vigadó téren.


A pekingi olimpián negyedik Miles a viadal szerdai felvezető sajtótájékoztatóján elárulta, hogy egy baleset miatt a dél-koreai világbajnokságon, másfél hete vadonatúj rudakkal volt kénytelen szerepelni, és részben emiatt ugrott csak 5,65 métert, illetve lett 13., de most bízik benne, hogy fáradtsága ellenére jobb eredményt ér el, és egyben megdönti a versenyrekordot. Ez ugyan nem jött össze neki, de így is legyőzte a tegui vb-n ezüstérmes kubai Lázaro Borgest.

Végeredmények távolugrás:
1. Povilas Mykolaitis (litván) 7,92 m
2. Bánhidi Ferenc 7,70
3. Dömötör Balázs 7,46

rúdugrás:
1. Derek Miles (amerikai) 5,46 m
2. Lázaro Borges (kubai) 5,31
3. Adam Ptácek (cseh) 5,31



Gyémánt Liga - Kővágó harmadik Zürichben
2011. 09. 09. 01.16

<RIGHT>
kovago_zoltan_xlsport.JPG



Kővágó Zoltán a harmadik helyen végzett csütörtökön diszkoszvetésben az atlétikai Gyémánt Liga-sorozat zürichi versenyén.


A 2004-ben olimpiai ezüstérmes magyar nehézatléta az utolsó kísérletére elért 65,58 méteres dobással érdemelte ki a bronzérmet.

Második lett 66,69-cel és ezzel megnyerte a GYL-szériát az olimpiai és világbajnok litván Virgilijus Alekna, míg a győzelmet - a nemzetközi szövetség honlapja szerint - 67,02-vel a dél-koreai Teguban másfél hete vb-címét megvédő német Robert Harting harcolta ki.



 
T

TH6777

Vendég
Koronglövő vb - Igaly Diána nem lesz ott Londonban
2011. 09. 10. 07.09

<RIGHT>
igaly_diana1_xlsport.jpg



Nem lesz ott a londoni olimpián Igaly Diána, a női skeet athéni ötkarikás bajnoka, miután az utolsó kvótaszerző verseny, a belgrádi koronglövő-világbajnokság pénteki napján a 24. helyen végzett.


A hosszú kihagyás után idén visszatért magyar lövő a 75 lövéses alapverseny első két sorozatában nagyon jól szerepelt, az első és a második szériában is csak egyet-egyet hibázott, így kedvező pozícióból várhatta a zárókört.
A harmadik rotte aztán nem úgy sikerült, mint a korábbiak, négy korongot is elhibázott, a 69 találatos teljesítmény pedig ezúttal nem volt elég a kvalifikáció megszerzéséhez. A kvótához 72 korongra volt szükség a szerb fővárosban.
A szám másik magyarja, Pongrátz Bianka 64 koronggal a 47. lett.
Az európai koronglövők számára a vb az utolsó lehetőség az olimpiai részvétel biztosítására, ám minden számban csupán egyetlen sportoló szerezhet kvótát.

Magyarország eddigi egyetlen Londonba kijutott koronglövője a dupla trapos Bognár Richárd.

Szombaton éppen a férfi dupla traposok versengenek egymással, melyben még Gerebics Roland szerezhet kvótát.


 
T

TH6777

Vendég
Pars Krisztián győzött Rietiben


Pars_Krisztian10.jpg



Pars Krisztián az első helyen végzett a Rietiben zajló atlétikai verseny férfi kalapácsvető számában.


A viadal honlapja szerint az idei tegui szabadtéri atlétikai világbajnokságon ezüstérmes Pars 78,77 m-es eredményével biztosan nyerte a döntőt a tadzsik Dilsod Nazarov (77,51 m) előtt.
Pars a második sorozatban elért dobásával győzött.



Az U23-as Kovács Zsófia ezüstérmes a triatlon vb-sorozat nagydöntőjében
Triatlon.jpg





Kovács Zsófia ezüstérmet szerzett a 23 éven aluliak versenyében a Pekingben zajló triatlon világbajnoki sorozat nagydöntőjében.


A viadal hivatalos honlapja alapján a férfiak küzdelmeiben Vanek Ákos - aki augusztusban a tiszaújvárosi Világkupa-futamon bronzérmet szerzett - az 53. helyen végzett.


A férfiak között a brit Alistair Brownlee diadalmaskodott, a második a svájci Sven Riederer lett, míg a harmadik helyen a szintén brit Jonathan Brownlee végzett.


 
T

TH6777

Vendég
Zágrábi atlétikai verseny - Pars megnyerte a kalapácsvető sorozatot


pars1_xlsport.jpg



A világbajnoki ezüstérmes Pars Krisztián harmadik lett a keddi, zágrábi atlétikai versenyen, ám így is megnyerte a nemzetközi szövetség 200 ezer dollár összdíjazású kalapácsvető-sorozatát.

A szombathelyi nehézatléta - a sorozat honlapja szerint - a horvát fővárosban 79,86 méterig jutott, s mivel a győztes tadzsik Dilsod Nazarov 44, a második, olimpiai bajnok szlovén Primoz Kozmus pedig 42 centivel előzte csak meg, a három legjobb eredmény összeadása után Pars (239,03) végzett az első helyen, méghozzá közel három és fél méteres előnnyel Nazarov (235,72) előtt.
A magyar dobó összetett első helyével 30 ezer dollárral gazdagodik.
A horvátországi viadal másik magyar érdekeltje, a világranglista-vezető (69,50 méter) Kővágó Zoltán megnyerte a férfi diszkoszvetést 64,91 méteres eredménnyel, több mint egy méterrel az ausztrál Benn Harradine előtt.
A férfi 100 m-es síkfutásban a világcsúcstartó Usain Bolt diadalmaskodott, aki kiugrás miatt nem védhette meg címét 100-on augusztusban a tegui világbajnokságon. A jamaicai sztár gyenge rajtja ellenére 9,85 mp alatt ért célba, elmaradva a honfitársa, Asafa Powell által felállított idei csúcstól (9,78).



Taroltak a Takács nővérek Luganóban


sulyemel.jpg



Korosztályos világrekordjainál jobb eredménnyel érdemelt ki három aranyérmet Takács Mária a luganói Európai Játékok szerdai súlyemelőversenyében.


A REAC Sportiskola egykor vb- és Eb-medálokat halmozó sportembere, aki amúgy jelenleg a hazai szövetség főtitkára, a svájci viadalon - amint arról az edző-édesapa, Takács István az MTI-nek beszámolt - a plusz 75 kilósok vetélkedésében végzett az élen mind a két fogásnemben (szakításban 75, lökésben 95 kg), s így 170 kg-mal az összetettben is, miáltal négy kilóval felülmúlta eddigi legjobbját, amelyet a 45 és 49 esztendő közöttiek korcsoportjában ért el augusztusban.

A 45 éves Takács a három aranyérem, és az újabb - hivatalosan nem világcsúcsnak számító - eredmény birtokában jó előjelek mellett készülhet az év számára legfőbb versenyére, a mesterek októberi világbajnokságára.


Luganóban rajthoz állt az ifjabbik Takács nővér, Erika is, aki annak idején - 1995-ben - összetettben a magyar súlyemelősport mindmáig egyetlen vb-aranyát szerezte.

A Kecskeméti TE 42 esztendős emelője korcsoportjában, a legnehezebbek kategóriájában szintén három első helyet érdemelt ki, összeredménye 145 kg volt.



 
T

TH6777

Vendég
Pars a világ idei legjobbjával nyert a Németh Pál emlékversenyen


pars_krisztian_xlsport.jpg



A hazai közönség előtt szereplő, tavaly is győztes Pars Krisztián a világ idei legjobb eredményével, 81,89 méterrel nyerte pénteken a férfi kalapácsvetők viadalát a Németh Pál emlékversenyen, Szombathelyen.


A magyar szövetség tájékoztatása szerint az augusztusban világbajnoki ezüstérmes nehézatléta mögött a német Markus Esser végzett a második, Németh Kristóf pedig a harmadik helyen. Az olimpiai és világbajnok lengyel Szymon Ziólkowski negyedik lett.
Pars tavaly 78,34 méteres dobással nyert, most még magabiztosabban győzött, több mint öt méterrel verte Essert.
A versennyel a 2009-es év elején elhunyt Németh Pálra, minden idők egyik legjobb szakedzőjére emlékeztek.

Eredmények:
-----------
1. Pars Krisztián 81,89 m
2. Markus Esser (német) 76,16
3. Németh Kristóf 75,53


 
Oldal tetejére