Ausztria örömmámorban Conchita Wurst győzelme miatt

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2014 Május 13.

Melitta - 2014 Május 13, 02:58
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  wurst.jpg Konfettiesővel, osztrák és szivárványszínű zászlókkal, transzparensekkel, szakállal köszöntötte rajongóinak hada vasárnap a bécsi repülőtéren Conchita Wurstot, az Eurovíziós Dalfesztivál osztrák nyertesét, akinek győzelmét a tolerancia és a tisztelet jelként értékelték az osztrák politikai paletta szinte minden oldaláról.


  Heinz Fischer köztársasági elnök az APA osztrák hírügynökséghez eljutatott közleményében Wurstnak gratulálva annak a véleményének adott hangot, a végeredmény nemcsak "Ausztria győzelmét jelenti, hanem a sokféleség és a tolerancia győzelmét Európában."

  Werner Faymann kancellár az énekes nagyhatású előadását méltatva örvendetesnek nevezte, hogy "a zenei teljesítmény képes volt felülkerekedni az előítéleteken és az intolerancián".

  A férfiként Tom Neuwirth néven született, de női külsővel, ám szakállal fellépő Conchita Wurst a döntőt követő koppenhágai sajtótájékoztatón azt mondta, hogy egy álma vált valóra a győzelemmel, és a választással Európa megmutatta, hogy toleráns és tiszteletben tartja mindenki jogát ahhoz, hogy megválassza, miként kíván élni.

  A verseny dán szervezői a toleranciát hirdették meg az idei fesztivál központi témájaként, és a meleg büszkeséget hirdető szivárványszínű zászlók egész héten lengtek Koppenhága szerte.

  "Remélem változtatni tudunk néhány ember nézetén. Ő csak egy hölgy szakállal. De számunkra ez a győzelem olyan, mintha a Holdra szálltunk volna" - hangoztatta Rena Berto, Wurst ügynöke.

  A 26 éves osztrák énekes a legnagyobb tapsot kapta a koppenhágai közönségtől, fellépése és győzelme azonban néhány országban dühöt váltott ki.

  Fehéroroszországban, Örményországban és Oroszországban számosan követelték, hogy a dalfesztivál közvetítésekor vagy takarják ki Wurstot a képernyőről, vagy ne közvetítsék az osztrák versenyző előadását. Vlagyimir Zsirinovszkij, az orosz Liberális Demokrata Párt vezetője egyenesen arról beszélt, hogy "több mint hatvan éve foglalta el a szovjet hadsereg Ausztriát, ám hiba volt az országot felszabadítani".

  Wurst győzelmével Ausztria másodszor lett első a verseny majd hatvan éves történetében, 1966-ban Udo Jürgens nyerte a fesztivált.

  "Most, hogy győztünk, jó házigazdák akarunk lenni jövőre "- hangoztatta Edgar Böhm, az ORF televízió igazgatója, hozzátéve, hogy a jövő évi jubileumi, 60. dalfesztivál előkészületei már hétfőn megkezdőnek. Az osztrák televízióban rekordnézettséget hozott a dalfesztivál döntője, amelyet mintegy másfélmillió néző kísért figyelemmel szombat este.
   
  Zsafi, cicamica1988 és Gilmore77 kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2014 Május 13.

  1. kótyag
   kótyag
   Nem tudom igazán a zenei produkciókat minősíteni (csak a magam módján tetszik v. nem) és az övé nem volt jobb az átlagnál szerintem, csodálkozom is sokszor a tehetségkutatók zsűrijein. Viszont azt elmondhatom hogy a férfinő produkciója sokunk véleménye szerint sem volt jó, ahogyan férfiként korábban sem volt semmiféle jelentős sikere (nem ez volt az első próbálkozása). Kimondottan provokációnak tűnik pl. a neve (felvett név) javítsatok ki ha nem igaz (conchita spanyolul punci, wurst németül virsli), ettől persze énekelni nem nem fog jobban de jó időre megalapozta a hírét.
   Ennek van itt az ideje senki sem szeretni nyilvánosan intoleráns lenni.
   Akik járják (elég sokan) nyugateurópát azok tudják h valójában milyen is ott a vélemény róluk.
   cicamica1988, Kicsi Fecske és sanc62 kedveli ezt.
  2. sanc62
   sanc62
   Ha én láttam volna ezt az eurohisztit és szavaztam volna, csakis azért hasonultam volna meg, mert a "sógoroknak" a tavalyelőtti tél miatt adtam volna, viszonzásul, egy tetsziket! :D
   Felőlem aztán kornyikálhatott volna bárki közülük, akár még a Thalban született Arnold Braunschweiger is. :D

   cicamica1988 kedveli ezt.
  3. dor2000
   dor2000
   Lehet, régimódi vagyok.
   Nekem kifordul a gyomrom, ha ilyen kinézetű embert - szemre félig férfi, félig nő - látok.
   A felhajtó kitűnésnek is van határa.
   Akkor már inkább Darwin: A majmok nem kendőzik nemi mivoltukat.
  4. feketetea
   feketetea
   Engem nem különösebben zavar a győzelme, miután bejutott a döntőbe valahol mélyen talán már előre tudtam. Azt viszont nem mondanám, hogy nem találtam volna olyan művészt, aki technikailag nem érdemelte volna meg jobban a díjat (hang, előadás, stb.).
   Ha egy férfi nő akar lenni legyen, viszont a szakálla miatt nekem úgy tűnik, mintha félkész lenne, és nem tudná elszánni magát erre a döntésre, mint aki az utolsó pillanatban még vissza akar rohanni a nadrágjáért. Bár az is igaz, hogy előtte ilyen transzvesztita(?) emberrel én ég nem találkoztam, szóval az attribútumát hatásosan választotta meg.
   Pár hétig még biztos rajta fog pörögni a sajtó, és a jövő májusban is, kíváncsi vagyok nyár végére lenyugszanak-e a kedélyek.
  5. carhauler
   carhauler
   Aki emiatt orommamort erez az vajon a sajat lanyat/fiat is ilyennek szeretne?
  6. tgizike
   tgizike
   Nem vagyok gay/drag ellenes, sosem voltam. Imádom Elton John, Boy George és George Michael zenéjét, énekeit (mindhárom művesz nyíltan "más"). Ne is beszéljünk Freddy Mercury-ről, a Queen énekeséről, aki tényleg beöltözött nőnek egy videóklipp forgatására (ő ugyan nem varázsolt szakállt az arcára). Nincs semmi bajom a mássággal, az olcsó, vásári maszkura zavart a "Freulein Wurst" előadásában. Jövőre mit várjunk: hableányt, szfinxet, esetleg hétfejű sárkányt? Hála Istennek nincs kisgyerekem, mert bizony nem tudtam volna hirtelen megmagyarázni neki, miért van vastag, fekete szakálla az énekes néninek (mert ugyebár minden hírben, újságban jelen volt). Ez sajnos nem a legjobb énekes/ ének díjazása volt, hanem a legnagyobb kuriózumé. Évekkel ezelőtt az izraeli Dana International nyerte meg az első helyet, nos ez a hölgy is azelőtt úr volt; csak azután derült ki a dolog, volt is miatta egy kis zűr az ortodox zsidók között. Ez a hölgy maszkura nélkül is tudott nyerni. Az az érzésem, hogy a mostani "szakállas néni" szakáll nélkül nem nagyon nyert volna. Akkor csak egy csinos énekesnő szép éneke lett volna, s nem a vásári mutatvány.
   Aniko955 kedveli ezt.
  7. Csilli Villi
   Csilli Villi
   A nemiség fontos. Egyszere nem lehetsz mindkettő. Vagy-vagy ;)
   A dal amit énekelt jó volt,de aki már oda kerül annak mindnekinek jó.
   Ott már nem az ének számít,hanem a különböző érdekek :cool2:
  8. Kovács Istvám
  9. Gyöngyösi Szilvia
   Gyöngyösi Szilvia
   Ez az egész ügy egy lufi. Így az eurovíziós dalfesztivál nagyobb visszhangot kapott (ha valami eltér az átlagtól bármilyen irányban, rögtön érdekesebb). Itt is ez történt.
  10. Karminka
   Karminka
   számomra igy sokkal jobb volt, sőt talán látok benne egy két (jól van , hármat , négyet ) vonzó vonást is... de nőiesen sem lett volna gond, engem grafikailag mindenféle szakáll zavar , mindegy hogy férfi , nő vagy éppen kecske hordja!

   [​IMG]
  11. hener
   hener
   Ez csak egy performans volt. Nyerni szeretett volna, és így tudod, gratulálok neki.
  12. hener
   hener
   Az, hogy az osztrákok örülnek neki, és nem vitatkoznak felőle, az kultúra dolga.
  13. nagyzsofi2345
   nagyzsofi2345
   Én gratulálok neki de szerintem nem neki kellett volna nyernie az Eurovíziós Dalfesztivált és igazából nem értem hogy az emberek hogy tudtak rá szavazni én értem hogy egyenlőség meg minden de azért mégis csak valaki más szerintem ezerszer jobb választás lett volna.

Megosztás