Auto verseny F1

andorpapa

Állandó Tag
Állandó Tag
Ja, és persze várjuk vissza Kubicát, ha Petrov ilyet ment a Renault-val, akkor lehet, hogy jó vasat sikerült összerakni, kár, hogy a lengyel nem hasíthat vele idén.
 

Johnny R.

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerintem nem volt rossz ez a futam, bár tény, hogy egy futam akkor jó, ha az első két helyen harc van. Én mindhárom dobogósnak örültem :) Főleg Petrovnak.
 

Johnny R.

Állandó Tag
Állandó Tag
Érdekes, nekem mostanában újból szimpatikus a Forma 1. Vannak technikai viták, necces versenyhelyzetek, karakteres és szerethető/ellenszenves pilóták, néha meglepő fordulatok.


Szerintem is jobb a forma1 most. Csak kéne az a szabály is, hogy aki ahány pontot kap annyival több kilót cipelne :D Igy nem lenne az, hogy Vettel elmegy ezerrel előre és kész, mert túl jó az autója.
 
T

TH6777

Vendég
A CVC eladná a Forma-1-ben lévő részesedését

<RIGHT>
forma_1.jpg



A brit CVC Capital Partners befektetői csoport eladná a Forma-1-ben lévő részesedését.


Jól informált körökből származó értesülések szerint már több vevő is érdeklődött a vásárlás iránt, egyebek mellett befektetési alapok, állami vagyonalapok, médiavállalatok, de nem kizárt a tőzsdei bevezetés sem.
Az értesülést sem a CVC-nél, sem a Forma-1-nél nem kommentálták.
A CVC 2005-ben szerzett többségi tulajdonrészt a Forma-1-ben, miután megvásárolta a Bernie Ecclestone fémjelezte Bambino Holdings, valamint a Bayerische Landesbank részesedését a Slavica Ecclestone Corporationben (SLEC), az autósport elitkategóriájának kereskedelmi jogaival rendelkező cégben.




Briatore szerint a Red Bull idén behozhatatlan


<RIGHT>
forma_1.jpg



A Forma-1-es Red Bull az idén szinte behozhatatlan lesz - nyilatkozta egy finn napilapnak Flavio Briatore, a Renault volt csapatfőnöke.


"Lehet, hogy abszurdnak tűnik, amit mondok, de a Ferrarinak már most a 2012-es vb-sorozatra kellene koncentrálnia, mert a Red Bull előnye hatalmas. Ez tény és megváltoztathatatlan" - mondta az olasz szakember a Turun Sanomatnak.
Fernando Alonso, az olasz istálló spanyol pilótája viszont úgy vélekedett, hogy "nem kell nyugtalankodni", mert az évadnyitó vasárnapi Ausztrál Nagydíjon sokat javult a helyzet a szombati kvalifikációhoz képest.
A Melbourne-ben rendezett viadalt fölényesen nyerte meg Sebastian Vettel (Red Bull), míg Alonso több mint fél perccel lemaradva a negyedik helyen végzett.

A spanyol pilóta Briatore irányításával 2005-ben és egy évvel később is világbajnokságot nyert a Renault-val.


Hamilton 21 ezer kilométert utazik testvéréért

<RIGHT>
lewis_hamilton6.jpg



Lewis Hamilton két nap alatt 21.000 km-es utazásra vállalkozik azért, hogy a helyszínen tekinthesse meg gyermekbénulásban szenvedő öccse bemutatkozását a Renault Clio autós versenysorozatban.


A Forma-1 2008-as világbajnoka Malajziából repül Angliába, a Brands Hatch-ben sorra kerülő viadalra, szombaton megnézi az időmérő edzést, majd a 19 éves Nicholas másnapi futamát követően utazik vissza a jövő heti Malajziai Nagydíj helyszínére, Szepangba.

"Nagyon büszke vagyok rá. Én állok hozzá legközelebb, de még nem tudtam felfogni, hogy a nehézségei ellenére tényleg versenyezni fog - mondta Hamilton 19 éves testvéréről. - Az utazással nem lesz baj, rengeteg filmet meg fogok nézni az úton."


Hamilton remekül kezdte az idei Forma-1-es szezont, vasárnap a második helyen ért célba Melbourne-ben.


XLsport
 
T

TH6777

Vendég
F1: Letoltuk a nadrágunkat, és megmutattuk, mink van - Vettel

Sebastian Vettel belátta, hogy ha a Red Bull-istálló ezúttal sem tette volna be a mozgásienergia-visszanyerő rendszerét (KERS) az autóba, nem tudta volna megszerezni az első rajtkockát a vasárnapi Malajziai Nagydíjra.

<!-- .cikkhead -->„Az időmérő olyan, mint amikor az ember megáll, letolja a nadrágját, és megmutatja, mekkora az övé. Itt már senki sem sumákolhat – kezdte Sebastian Vettel. – Nagyon köszönöm a csapatnak, hogy erre a hétvégére használható állapotba hozta a KERS-emet, enélkül nem sikerült volna megszerezni a pole pozíciót. A hétvégén nem nagyon találtam a ritmust, de végül csak meglett a kör, még ha messze is volt a tökéletestől."

Formula-1: Jó, hogy nem tudott újat mutatni a Red Bull - Hamilton

Lewis Hamilton nem akar csalódottságról beszélni a második rajtpozíciója miatt, inkább annak örül, hogy már versenybe szállhatott a pole pozícióért a Malajziai Nagydíj időmérő edzésén.
<!-- .cikkhead -->
„Nem hiszem, hogy most a csalódottságról kellene beszélnem – mondta Hamilton. – Az előző futam előtt remélni sem mertük, hogy egy szinten leszünk a Red Bull-lal, és most még több fejlesztést hajtottunk végre. Már kezdtem hinni benne, hogy meglehet az első rajtkocka, de ezeknek a srácoknak még mindig van egy kis előnyük. A köröm nem volt tökéletes, de jó, hogy most nem húztak elő semmit a cilinderből, és vertek meg minket fél másodperccel."
F1: Csak Ross Brawn stratégiai érzékében bízhatunk - Schumacher

Michael Schumacher szerint az Ausztrál Nagydíj óta jobb teljesítményt nyújtó autóján meghibásodott a hátsó légterelő kinyitható eleme, amiért nem tudott elég gyors kört futni a Malajziai Nagydíj időmérő edzésén ahhoz, hogy a harmadik szakaszba kerüljön. Így Melbourne után ismét a 11. pozícióból kell rajtolnia.
<!-- .cikkhead -->
„Már a szabadedzésen is gondok voltak a hátsó légterelőnkkel, néha nem nyílt ki az egyenesekben, és emiatt a végsebességem alacsonyabb volt a reméltnél – mondta Schumacher. – Az utolsó gyors körömben visszatért a probléma, ezért nem sikerült a köröm. Abban bízhatunk, hogy Ross Brawn kitalál valamilyen jó stratégiát a versenyre."

Formula-1: Alonso szerint az ötödik rajtkocka volt tőle a maximum

Fernando Alonso már az időmérő edzés előtt beletörődött, hogy az ötödik rajthelyért kell csatáznia, mert nem szállhat versenybe a Red Bull és a McLaren pilótáival. A spanyol meg is szerezte ezt a rajtkockát, és abban bízik, hogy a rajtnál előrébb tud ugrani.
<!-- .cikkhead -->
„A szabadedzésen egyértelművé vált számunkra, hogy nem szállhatunk versenybe az első rajtkockáért, de még a negyedikért sem, ezért a záró szakaszban csak egy menetet vállaltunk be – mondta Alonso. – Stresszes volt a helyzet, hiszen az ötödik helyért kockáztatnom kellett, de nem annyit, hogy véletlenül kicsússzak. Az egy másodperces hátrány túl nagy, a versenyen közelebb kerülünk. Nem tudom, hogy az eső kedvez-e nekünk, a rajtnál megelőzhetjük a Red Bull pilótáit, szerintünk nem használják a KERS-t."


Malajziai Nagydíj - Vettel indul az élről
2011. 04. 09. 11.31

<RIGHT>
sebastien_vettel.jpg

Sebastian Vettel, a Red Bull címvédő német pilótája indulhat az első rajtkockából a vasárnapi Forma-1-es Malajziai Nagydíjon.

A szombati időmérő edzésen a 17. pole pozícióját megszerző Vettel mögött a brit Lewis Hamilton (McLaren) lett a második, ausztrál csapattársa, Mark Webber pedig a harmadik.
A hétszeres világbajnok Michael Schumacher (Mercedes) csak a 11. időt autózta.

Rajtsorrend az időmérő edzés alapján:
-----------------------------------------

1. sor:
Sebastian Vettel (német, Red Bull)
2. Lewis Hamilton (brit, McLaren)
2. sor:
Mark Webber (ausztrál, Red Bull)
Jenson Button (brit, McLaren)
3. sor:
Fernando Alonso (spanyol, Ferrari)
Nick Heidfeld (német, Lotus Renault)
4. sor:
Felipe Massa (brazil, Ferrari)
Vitalij Petrov (orosz, Renault)
5. sor:
Nico Rosberg (német, Mercedes)
Kobajasi Kamui (japán, Sauber)
6. sor:
Michael Schumacher (német, Mercedes)
Sébastien Buemi (svájci, Toro Rosso)
7. sor:
Jaime Alguersuari (spanyol, Toro Rosso)
Paul di Resta (brit, Force India)
8. sor:
Rubens Barrichello (brazil, Williams)
Sergio Perez (mexikói, Sauber)
9. sor:
Adrian Sutil (német, Force India)
Pastor Maldonado (venezuelai, Williams)
10. sor:
Heikki Kovalainen (finn, Lotus)
Jarno Trulli (olasz, Lotus)
11. sor:
Timo Glock (német, Virgin)
Jerome d,Ambrosio (belga, Virgin)
12. sor:
Vitantonio Liuzzi (olasz, Hispania)
Narain Karthikeyan (indiai, Hispania)

korábban:
3. szabadedzés, élcsoport:
1. Lewis Hamilton (brit, McLaren) 1:36.340 p
2. Mark Webber (ausztrál, Red Bull) 1:36.630
3. Jenson Button (brit, McLaren) 1:36.762
4. Nick Heidfeld (német, Lotus) 1:37.115
5. Sebastian Vettel (német, Red Bull) 1:37.175
6. Fernando Alonso (spanyol, Ferrari) 1:37.284

pénteken:
2. szabadedzés, élcsoport:
1. Mark Webber (ausztrál, Red Bull) 1:36.876 p
2. Jenson Button (brit, McLaren) 1:36.881
3. Lewis Hamilton (brit, McLaren) 1:37.010
4. Sebastian Vettel (német, Red Bull) 1:37.090
5. Michael Schumacher (német, Mercedes) 1:38.088
6. Felipe Massa (brazil, Ferrari) 1:38.089

1. szabadedzés, élcsoport:
1. Webber 1:37.651 p
2. Hamilton 1:39.316
3. Schumacher 1:39.791
4. Nico Hülkenberg (német, Force India) 1:40.377
5. Pastor Maldonado (venezuelai, Williams) 1:40.433
6. Massa 1:40.453

a további menetrend:
---------------------
vasárnap:

futam 10 ó


<!-- .cikkbody -->
 
T

TH6777

Vendég
Malajziai Nagydíj - Vettel újabb diadala
2011. 04. 10. 13.18


<RIGHT>
1_f1.jpg



Sebastian Vettel (Red Bull) nyerte a vasárnapi Forma-1-es Malajziai Nagydíjat, az autós gyorsasági-világbajnokság idei második versenyét.


A német pilóta mögött a brit Jenson Button (McLaren) lett a második és a német Nick Heidfeld (Renault) a harmadik az 56 körös versenyben.
A 24 esztendős vb-címvédő idei második, pályafutását tekintve pedig 12. futamgyőzelmét szerezte meg. Vettel az élről rajtolt a sepangi pályán, végig vezetett, magabiztosan nyert és toronymagasan az első a pontversenyben.
Gond nélkül lezajlott a rajt, Heidfeld hatalmas bravúrral sorra megelőzte riválisait és a hatodik helyről feltornászta a magát a másodikra, Vettel mögé. Az első kör végén Vettel, Heidfeld, Lewis Hamilton (brit, McLaren), Button volt a sorrend az élen. Vettel egyre jobban begyorsult, a tízedik körben már 7,4 mp-cel vezetett, mögötte Heidfeld, Hamilton, Button, és a két ferraris, a brazil Felipe Massa és a spanyol Fernando Alonso robogott.
A 13. körben megkezdődtek a kerékcserék: az élbolyból először Hamilton járt a boxutcában, a következőben aztán Vettel, Button és a többiek lecserélték az elfáradt Pirelliket. Az akció Hamiltonnak és Alonsónak sikerült a legjobban, a brit a második, míg a spanyol a harmadik helyre zárkózott fel Vettel mögé.
A 25-26. körben ismét kereket cseréltek a pilóták: Vettel magabiztosan tartotta meg vezető pozícióját és fél távnál is a vb-címvédő száguldott az élen, utána Hamilton, Button, az ausztrál Mark Webber (Red Bull) és Heidfeld következett. Húsz körrel a leintés előtt még semmi sem változott az élbolyban: a versenyzők "békésen vonatoztak" körbe-körbe.
A hajrában a harmadik helyért hatalmas csata alakult ki a két régi rivális, Hamilton és Alonso között, s végül mindketten pórul jártak: összekoccantak, a spanyol autójának első szárnyából leszakadt egy darab és kénytelen volt beautózni a boxba. Hamiltonnak pedig a gumija fogyott el, és ő is lecsúszott a képzeletbeli dobogóról.
A hétszeres világbajnok német Michael Schumacher (Mercedes) megszerezte idei első pontjait, miután a kilencedik helyen intették le a kockás zászlóval.

Eredmények:
Malajziai Nagydíj, Sepang (56 kör, össztáv: 310.408 km):
--------------------------------------------------------
1. Sebastian Vettel (német, Red Bull) 1:37:39.832 óra (átlagsebesség: 190.700 km/ó)
2. Jenson Button (brit, McLaren) 3.261 mp hátrány
3. Nick Heidfeld (német, Lotus Renault) 25.075 mp h.
4. Mark Webber (ausztrál, Red Bull) 26.384 mp h.
5. Felipe Massa (brazil, Ferrari) 36.958 mp h.
6. Fernando Alonso (spanyol, Ferrari) 37.248 mp h.
7. Lewis Hamilton (brit, McLaren) 49.957 mp h.
8. Kobajasi Kamui (japán, Sauber) 1:06.439 p h.
9. Michael Schumacher (német, Mercedes) 1:24.896 p h.
10. Paul di Resta (brit, Force India) 1:31.563 p h.

A pilóták világbajnoki pontversenyének állása 2 GP után (még 17 van hátra):

1. Vettel 50 pont
2. Button 26
3. Hamilton 24
4. Webber 22
5. Alonso 20
6. Massa 16
7. Heidfeld 15
8. Vitalij Petrov (orosz, Renault) 15
9. Sébastien Buemi (svájci, Toro Rosso) 4
10. Kobajasi 4
11. Adrian Sutil (német, Force India) 2
12. Schumacher 2
13. Di Resta 2

A csapatok versenyében:
1. Red Bull 72 pont
2. McLaren 50
3. Ferrari 36
4. Lotus Renault 30
5. Toro Rosso 4
6. Sauber 4
7. Force India 4
8. Mercedes 2

A következő verseny: Kínai Nagydíj, április 17., Sanghaj



 
T

TH6777

Vendég
Ecclestone nem sürgetné a bahreinieket
2011. 04. 29. 08.53

<RIGHT>
bernie_ecclestone1.jpg



A korábban kiszabottnál több időt adna Bernie Ecclestone a helyi zavargások miatt március 13-ról elhalasztott bahreini Forma-1-es nagydíj szervezőinek arra, hogy eldöntsék, meg tudják-e rendezni idén a futamot.


A Forma-1 elsőszámú vezetője jelezte: a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) ugyan május elsejéig kért választ, de szerinte nem kell sürgetni a végső döntés meghozatalát.

"Néhány hét alatt változhat a dolgok állása. Egy hónap múlva normalizálódhat a helyzet, s ha ez így lesz, a helyiek boldogan szerveznék meg a futamot, mi pedig örömmel mennénk hozzájuk" - indokolta álláspontját Ecclestone.

A szahiri verseny eredetileg idénynyitó lett volna március 13-án, ám az országban kitört zavargások miatt el kellett halasztani.

XLsport

 
T

TH6777

Vendég
A McLaren apró módosításokkal készül Törökországra

Nem nagy fejlesztési csomaggal, hanem csak apró finomításokkal utazik a Török Nagydíjra a McLaren.

Nem kényelmesedett el a Kínai Nagydíjon aratott győzelmétől a McLaren, a wokingiak Törökországra is továbbfejlesztik autójukat. Több apró módosítással készül az istálló, a csapatfőnök Martin Whitmarsh azt reméli, hogy pilótái közelebb kerülhetnek a Red Bullhoz.

"A kínai győzelem fantasztikus jutalom volt a versenypályán és a gyárban végzett kemény munkánkért" - nyilatkozta Whitmarsh.

"Biztató az első három versenyen mutatott tempónk és stabilitásunk, az Európába való visszatérés azonban új kihívásokat tartogat. Nincs illúziónk afelől, hogy időmérős és versenytempónkat is javítanunk kell, ha továbbra is veszélyt akarunk jelenteni az éllovasokra."

"Több csapat is jelentős fejlesztésekkel készül az isztambuli versenyre, senki nem engedheti meg magának, hogy üljön a babérjain. Erre a futamra mi több kis változtatással készülünk, amelyek között néhány aerodinamikai fejlesztés is akad."

"A tavalyi kettős győzelem legjobb versenyeink egyike volt, ennek emléke biztosan felpörgeti a csapatot a következő hétvégén."

20110408mclarenbu2.jpg

<SCRIPT language=javascript>prtnrPerjel ();</SCRIPT></BEVEZETO>
 

timartimar13

Állandó Tag
Állandó Tag
Vettel 100 ezer dolláros choppert készíttet magának


A Red Bull pilótája tavalyi világbajnoki győzelme után adott megbízást a motor elkészítésére, de idáig nem sokat beszélt róla. Most azonban Vettel közeli barátja, Kimi Räikkönen - aki maga is chopper-szakértőnek számít - elárult néhány részletet.

A korábban ugyancsak világbajnoki címet nyerő finn pilóta szerint Vettel tavaly kérte fel Marcus Waltz-ot, az egyik legismertebb német motortervezőt - aki korábban például Räikkönen Ferrari inspirálta motorját is legyártotta - hogy alakítson át számára egy 1,78 méter hosszú, 120 lóerős, egyedi Avalanche choppert.
A már most is jelentős vételár, Waltz egyéni megoldásainak köszönhetően valószínűleg további ötvenezer dollárral nőhet, ám az biztos, hogy egy egyedi, Vettel utasításait követő, aprólékosan kidolgozott motor kerül a német világbajnok birtokába.
A kézzel készített chopper-csodát valószínűleg a szeptemberi, monzai Olasz Nagydíjon kapja meg a tulajdonosa.



130409727500.jpg
 

timartimar13

Állandó Tag
Állandó Tag
A Red Bull KERS-e nem képes 82 lóerőt leadni?

A Red Bullnál bevallottan a KERS jelenti a legfőbb problémát az idei autóban. A hibrid eszközt Melbourne-ben még nem merték bevetni, és aggodalmuk jogosnak bizonyult, mert Sepangban és Sanghajban is gondok voltak a berendezéssel, Sebastian Vettel és Mark Webber csak részlegesen használhatta. Úgy tűnik, a megbízhatósági mellett teljesítménybeli problémák is vannak vele: az Auto Motor und Sport úgy tudja, a versenyzők gyakran nem kapták meg a maximálisan engedélyezett plusz 82 lóerőt a KERS-től a túl kicsi akkumulátorok következtében, melyek méretét a helyszűke miatt kellett csökkenteni. A német szaklap kémfotókra hivatkozva azt írja, az akkumulátorok az RB7-ek váltóházának alsó részén, oldalt találhatók, ahol a rezgések és magas hőmérséklet miatt eleve sérülékenyebb a rendszer.
 

timartimar13

Állandó Tag
Állandó Tag
Schumacher szerint a Mercedes Isztambulban is gyors lesz


Miután a Mercedes a legutóbbi versenyen, Sanghajban áttörést ért el, a csapatnál úgy vélik, a felkészülési módszereik újragondolása révén a jövő hétvégi Török Nagydíjon is ütőképesek lesznek. "Tudom, hogy a csapat keményen dolgozott, mert folytatni szeretnénk azt a fejlődést, amely Kínában kezdődött, és bízom benne, hogy az Isztambulra tervezett újításoknak köszönhetően ott is hasonlóan eredményes hétvégénk lesz" - idézi a Mercedes törökországi előzetese Michael Schumachert, aki az utolsó két futamon pontszerző helyen ért célba. Nico Rosberg Kínában elkeseredett, mivel annak ellenére csak az 5. helyen intették le, hogy sokáig az élen is állt, de ettől függetlenül szintén úgy vélte: "Törökországban remélhetőleg előreléphetünk, újra jó teljesítményt fogunk nyújtani." A csapatfőnök Ross Brawn szerint, ha a Mercedes autója "megfelelően működik", akkor ütőképes is. "A fejlesztések, amiket elviszünk Törökországba, lehetővé teszik, hogy állandó jelleggel tartsuk ezt a színvonalat" - utalt Sanghajra. - "Ugyanakkor tisztában vagyunk azzal is, hogy javítanunk kell a teljesítményünket, ha rendszeresen az élen akarunk küzdeni. A szezon első három versenye nagy kihívást jelentett számunkra, de összeszedtük magunkat, és keményen igyekszünk tovább, hogy előrelépjünk."
 
T

TH6777

Vendég
A barcelonai bravúr után a Forma-1-ről álmodik Kiss Pál Tamás
2011. 05. 31. 18.27

<RIGHT>
Kiss_pal_tamas.jpg



Rövid időn belül a Forma-1-ben szeretne versenyezni Kiss Pál Tamás; a magyar pilóta másfél hete nagy meglepetésre megnyerte az F1-es Barcelonai Nagydíj GP3-as betétfutamát.


"Az a tervem, hogy három-négy év múlva már a Forma-1-ben induljak - mondta az MTI kérdésére a 19 éves miskolci autóversenyző a keddi sajtótájékoztatóján, a Hungaroringen. - Az idei esztendőt még tanulóévnek szánom, de ennek ellenére az első öt között szeretnék végezni a GP3-ban. A mezőny nagyon erős, így kemény küzdelemre számítok."

A francia Tech 1 Racing-istálló magyar pilótája kilenc napja az első helyről indulhatott, és végül rajt-cél győzelmet aratott a Circuit de Catalunyán.

"A riválisaim korábban kevéssé ismertek, de most már kezdik megtanulni a nevemet" - fűzte hozzá Kiss Pál Tamás, aki az idén debütált a sorozatban.

"Ha összejön a Forma-1 2014-re, akkor elértem a célomat és nyugdíjba vonulok" - mondta Stefano Favaro, aki az idén vállalta el a pilóta menedzselését. Favaro korábban Talmácsi Gáborral dolgozott, aki 2007-ben világbajnok lett a gyorsaságimotoros sorozat 125 kcm-es kategóriájában.

A GP3 valójában a GP2 előszobája. Az F1 "igazi előszobájának" a GP2 számít, amely 2005-től a megszüntetett Forma-3 utóda. A GP2 és a GP3 viadalait a Forma–1 európai versenyhétvégéin, azok betétfutamaként rendezik. A következő versenyre június 24-26. között a Valenciai Nagydíj idején kerül sor.


Az autósport elitkategóriájában eddig egyetlen magyar pilóta szerepelt; Baumgartner Zsolt 2003-ban és 2004-ben versenyzett az F1-ben.



<SCRIPT type=text/javascript><!--//<![CDATA[ var aff_ad_slot = 2519; var aff_ad_width = 468; var aff_ad_height = 120; var rnd_val = Math.floor(Math.random()*99999999999); var aff_url = 'http://tr.affiliate.hu/show_js.php'; document.write("<scri" + "pt type='text/javascript' src='" + aff_url); document.write("?sid=" + aff_ad_slot); document.write ("&loc=" + escape(window.location)); document.write("&rnd_val=" + rnd_val); document.write("'><\/scr" + "ipt>");//]]>--></SCRIPT><SCRIPT type=text/javascript src="http://tr.affiliate.hu/show_js.php?sid=2519&loc=http%3A//www.xlsport.hu/showcikk.php%3Fscid%3D1038474&rnd_val=63838949820"></SCRIPT><CENTER>
lgn.php

</CENTER>

<CENTER></CENTER>



XLsport
 
T

TH6777

Vendég
Jövőre augusztus 5-én lesz a Forma-1-es Magyar Nagydíj
2011. 06. 04. 08.48

<RIGHT>
forma_1.jpg



Jövőre augusztus 5-én kerül sor a Forma-1-es Magyar Nagydíjra a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) pénteki döntésének értelmében. A 2012-es versenynaptárban 21 futam szerepel, erre a sportág történetében még nem volt példa.


A helyszínek közül már csak a Török Nagydíj helyzete bizonytalan - a jogdíjról még folynak a tárgyalások -, de a FIA a pénteken nyilvánosságra hozott kalendáriumban május 6-ra bejegyezte az isztambuli versenyt.
Az ebben az évben elhalasztott, s a Motorsport Világtanács ugyancsak pénteken meghozott döntésének értelmében október 30-án pótlásra kerülő Bahreini Nagydíj a 2012-es idény nyitófutama lesz, a dél-koreai viadalt azonban október helyett áprilisban rendezik meg jövőre.

Az Egyesült Államok visszatér a száguldó cirkusz állomásai közé. Legutóbb 2001 és 2007 között Indianapolisban rendeztek F1-es futamokat, jövőre a texasi Austinban kerül majd sor a versenyre június 17-én.

A 2012-es szezon a tervek szerint Brazíliában zárul november 25-én.

A 2012-es Forma-1-es versenynaptár:
-----------------------------------
Március 11.: Bahreini Nagydíj, Szahír
Március 18.: Ausztrál Nagydíj, Melbourne
Április 1.: Malajziai Nagydíj, Kuala Lumpur
Április 8.: Kínai Nagydíj, Sanghaj
Április 22.: Dél-Koreai Nagydíj, Jeongam
Május 6.: Török Nagydíj, Isztambul
Május 20.: Spanyol Nagydíj, Barcelona
Május 27.: Monacói Nagydíj, Monte-Carlo
Június 10.: Kanadai Nagydíj, Montreal
Június 17.: Amerikai Nagydíj, Austin
Július 1.: Európa Nagydíj, Valencia
Július 15.: Brit Nagydíj, Silverstone
Július 29.: Német Nagydíj, Hockenheim
Augusztus 5.: Magyar Nagydíj, Hungaroring
Szeptember 2.: Belga Nagydíj, Spa-Francorchamps
Szeptember 9.: Olasz Nagydíj, Monza
Szeptember 30.: Szingapúri Nagydíj, Szingapúr
Október 14.: Japán Nagydíj, Szuzuka
Október 28.: Indiai Nagydíj, Új-Delhi
November 11.: Abu-Dzabi Nagydíj, Abu-Dzabi
November 25.: Brazil Nagydíj, Sao Paulo



<SCRIPT type=text/javascript><!--//<![CDATA[ var aff_ad_slot = 2519; var aff_ad_width = 468; var aff_ad_height = 120; var rnd_val = Math.floor(Math.random()*99999999999); var aff_url = 'http://tr.affiliate.hu/show_js.php'; document.write("<scri" + "pt type='text/javascript' src='" + aff_url); document.write("?sid=" + aff_ad_slot); document.write ("&loc=" + escape(window.location)); document.write("&rnd_val=" + rnd_val); document.write("'><\/scr" + "ipt>");//]]>--></SCRIPT><SCRIPT type=text/javascript src="http://tr.affiliate.hu/show_js.php?sid=2519&loc=http%3A//www.xlsport.hu/showcikk.php%3Fscid%3D1038591&rnd_val=57254842027"></SCRIPT><CENTER>
lgn.php

</CENTER>

<CENTER></CENTER>



XLsport
 
T

TH6777

Vendég
Ecclestone: az idény végén kellene megrendezni a Bahreini Nagydíjat
2011. 06. 07. 17.29

<RIGHT>
bernieecclestone_xlsport.jpg



A Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló Bernie Ecclestone szerint az októberi időpont helyett inkább a szezon zárófutamaként kellene lebonyolítani a márciusban elhalasztott Bahreini Nagydíjat.


A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Motorsport Világtanácsa múlt pénteken döntött úgy, hogy október 30-án pótolják majd a bizonytalan belpolitikai helyzet miatt törölt versenyt, az F1-es csapatok és pilóták viszont jelezték, idén már nem szívesen utaznának Bahreinbe.


"Legyen ez a szezon utolsó versenye, s ha minden biztonságos és rendben van, akkor megyünk, ha pedig nem, akkor nem tartjuk meg a futamot" - javasolta áthidaló megoldásként Ecclestone.


A múlt pénteken meghozott döntés szerint az eredetileg október 30-ra kiírt Indiai Nagydíjat december 11-én tartanák meg, így a vb-sorozat Újdelhiben érne véget.


<SCRIPT type=text/javascript><!--//<![CDATA[ var aff_ad_slot = 2519; var aff_ad_width = 468; var aff_ad_height = 120; var rnd_val = Math.floor(Math.random()*99999999999); var aff_url = 'http://tr.affiliate.hu/show_js.php'; document.write("<scri" + "pt type='text/javascript' src='" + aff_url); document.write("?sid=" + aff_ad_slot); document.write ("&loc=" + escape(window.location)); document.write("&rnd_val=" + rnd_val); document.write("'><\/scr" + "ipt>");//]]>--></SCRIPT><SCRIPT type=text/javascript src="http://tr.affiliate.hu/show_js.php?sid=2519&loc=http%3A//www.xlsport.hu/showcikk.php%3Fscid%3D1038704&rnd_val=69172318681"></SCRIPT><CENTER>
lgn.php

</CENTER>

<CENTER></CENTER>



XLsport
 
T

TH6777

Vendég
A FIA-elnök Ecclestone hivatalos javaslatára vár
2011. 06. 10. 03.22

<RIGHT>
1_f1_xlsport.jpg



Jean Todt, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke azzal a kéréssel fordult a Forma-1-es világbajnokság kereskedelmi jogait birtokló Bernie Ecclestone-hoz, hogy hivatalosan terjessze elő javaslatát az idei sorozatban szereplő, ám márciusról elhalasztott Bahreini Nagydíj esetleges megrendezésével kapcsolatban.


A FIA weboldalán olvasható 2011-es naptárban most szerepel a bizonytalan belpolitikai helyzet miatt "eltolt" bahreini futam, mégpedig október 30-i dátummal, míg az indiai GP átkerült december 11-re. Csakhogy a csapatok tiltakoznak, az idén már nem szeretnének az arab királyságban versenyezni, és azt sem akarják, hogy decemberben érjen véget a vb.
Ecclestone már szerdán jelezte, hogy szerinte idén nem kerül sor a Bahreini Nagydíjra, de a jövőben lehetségesnek tartja a visszatérést. Jean Todt azt szeretné, hogy a Forma-1 elsőszámú irányítója hivatalosan is forduljon a naptár újabb módosítása ügyében a FIA Motorsport Világtanácsához.

Amennyiben törlik az idei naptárból a bahreini futamot, úgy az autós gyorsasági-világbajnokság 2011-es szezonjából még - a hétvégi montreali nagydíjjal együtt - 13 verseny van hátra, és a záróviadal november 27-én lesz Brazíliában.



Kanadai Nagydíj - Fittipaldi sportfelügyelő lesz


<RIGHT>
1_f1_xlsport.jpg



Emerson Fittipaldi kétszeres világbajnok brazil pilóta sportfelügyelő lesz a hétvégi Forma-1-es Kanadai Nagydíjon, Montrealban.


A 64 esztendős sportember elsősorban a vitatott helyzetek elbírálásában segíti majd a felügyelők munkáját, ahogy tette azt legutóbb a tavalyi Olasz GP-n, Monzában.

A Rato, azaz egér becenévre hallgató autóversenyző 1972-ben és 1974-ben nyert világbajnokságot az autósport elitkategóriájában.

XLsport
 
T

TH6777

Vendég
Kanadai Nagydíj - Versenyezhet a Monacóban megsérült Pérez
2011. 06. 10. 06.24

<RIGHT>
sergio_perez_xlsport.jpg



A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) orvosai versenyzési engedélyt adtak a vasárnapi, kanadai futamra Sergio Péreznek, a Sauber Forma-1-es istálló mexikói pilótájának, aki a Monacói Nagydíj május 28-i időmérő edzésén szenvedett súlyos balesetet.


"Minden rendben, ott lehetek a rajtnál" - mondta a 21 éves újonc a csütörtöki vizsgálatok után.

Perez a monte-carlói időmérő harmadik szakaszában az alagútból kijövet keresztbe csúszott a pályán, a szalagkorlátnak csapódott, majd onnan nagy sebességgel a szemben lévő gumifalnak ütközött kocsija oldalával. A mentők hosszú percek alatt emelték ki az autóból, s kórházba szállították, ahol két napot töltött. A mexikói versenyző agyrázkódással és kisebb zúzódásokkal megúszta az esetet, és már akkor kijelentette, hogy biztosan ott lesz a kanadai futamon, amikor elhagyta a kórházat.


A montreali verseny magyar idő szerint vasárnap este hét órakor rajtol el.



 
T

TH6777

Vendég
Kanadai Nagydíj - Alonso a 2. edzés legjobbja, De La Rosa váltja Pérezt


<RIGHT>
fernando_alonso_ferrari_xlsport.jpg



A kétszeres világbajnok spanyol Fernando Alonso (Ferrari) volt a leggyorsabb a Forma-1-es Kanadai Nagydíj pénteki második szabadedzésén.


A címvédő és az idei pontversenyt is fölényesen vezető német Sebastian Vettel (Red Bull) - aki az első tréningen szerencsésen megúszta falnak csapódását - ezúttal a második, míg a brazil Felipe Massa (Ferrari) a harmadik lett.
A Sauber istálló pénteken úgy döntött, hogy mégsem indítja újoncát, Sergio Pérezt, hanem a rutinos spanyol Pedro de la Rosa ül a volán mögé. A 21 éves mexikói pilóta a Monacói Nagydíj május 28-i időmérő edzésén szenvedett súlyos balesetet, majd csütörtökön a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) orvosai versenyzési engedélyt adtak neki. Az első szabadedzésen 11. lett, ám ezt követően jelezte: nem érzi magát százszázalékos állapotban, ezért helyét a 40 esztendős De La Rosa veszi át.

Eredmények:
2. szabadedzés:
1. Fernando Alonso (spanyol, Ferrari) 1:15.107 p
2. Sebastian Vettel (német, Red Bull) 1:15.476
3. Felipe Massa (brazil, Ferrari) 1:15.601
4. Lewis Hamilton (brit, McLaren) 1:15.977
5. Jenson Button (brit, McLaren) 1:15.989
6. Paul di Resta (brit, Force India) 1:16.089
7. Mark Webber (ausztrál, Red Bull) 1:16.102

korábban:
1. szabadedzés:
1. Nico Rosberg (német, Mercedes) 1:15.591 p
2. Alonso 1:16.139
3. Michael Schumacher (német, Mercedes) 1:16.549
4. Massa 1:16.658
5. Button 1:16.676
6. Hamilton 1:16.842
...12. Webber 1:17.820
...16. Vettel 1:18.852

A további program (magyar idő szerint):
szombat:
3. szabadedzés 16 ó

időmérő 19 ó

vasárnap:
futam 19 ó



<SCRIPT type=text/javascript><!--//<![CDATA[ var aff_ad_slot = 2519; var aff_ad_width = 468; var aff_ad_height = 120; var rnd_val = Math.floor(Math.random()*99999999999); var aff_url = 'http://tr.affiliate.hu/show_js.php'; document.write("<scri" + "pt type='text/javascript' src='" + aff_url); document.write("?sid=" + aff_ad_slot); document.write ("&loc=" + escape(window.location)); document.write("&rnd_val=" + rnd_val); document.write("'><\/scr" + "ipt>");//]]>--></SCRIPT><SCRIPT type=text/javascript src="http://tr.affiliate.hu/show_js.php?sid=2519&loc=http%3A//www.xlsport.hu/showcikk.php%3Fscid%3D1038864&rnd_val=30708781535"></SCRIPT><CENTER>
lgn.php

</CENTER>
XLsport
 
T

TH6777

Vendég
Kanadai Nagydíj - Vettel indul az élről
2011. 06. 11. 21.21

<RIGHT>
sebastian_vettel1_xlsport.jpg



A címvédő német Sebastian Vettel (Red Bull) indulhat az élről vasárnap a Forma-1-es Kanadai Nagydíjon.


A szombati időmérő edzésen az összetett világbajnoki pontversenyben is vezető, az első hat futamból ötöt megnyerő Vettel mögött két ferraris pilóta, a spanyol Fernando Alonso és a brazil Felipe Massa végzett a második, illetve a harmadik helyen.
A Gilles Villeneuve nevét viselő pályán az ausztrál Mark Webber (Red Bull) lett a negyedik, míg a brit Lewis Hamilton (McLaren) az ötödik időt autózta a kvalifikáció harmadik szakaszában.


A rajtsorrend:
--------------
1. sor:
Sebastian Vettel (német, Red Bull)
Fernando Alonso (spanyol, Ferrari)

2. sor:
Felipe Massa (brazil, Ferrari)
Mark Webber (ausztrál, Red Bull)

3. sor:
Lewis Hamilton (brit, McLaren)
Nico Rosberg (német, Mercedes)

4. sor:
Jenson Button (brit, McLaren)
Michael Schumacher (német, Mercedes)

5. sor:
Nick Heidfeld (német, Renault)
Vitalij Petrov (orosz, Renault)

6. sor:
Paul di Resta (brit, Force India)
Pastor Maldonado (venezuelai, Williams)

7. sor:
Kobajasi Kamui (japán, Sauber)
Adrian Sutil (német, Force India)

8. sor:
Sébastien Buemi (svájci, Toro Rosso)
Rubens Barrichello (brazil, Williams)

9. sor:
Pedro de la Rosa (spanyol, Sauber)
Jaime Alguersuari (spanyol, Toro Rosso)

10. sor:
Jarno Trulli (olasz, Lotus)
Heikki Kovalainen (finn, Lotus)

11. sor:
Vitantonio Liuzzi (olasz, Hispania)
Timo Glock (német, Virgin)

12. sor:
Narain Karthikeyan (indiai, Hispania)
Jérome d,Ambrosio (belga, Virgin)



<SCRIPT type=text/javascript><!--//<![CDATA[ var aff_ad_slot = 2519; var aff_ad_width = 468; var aff_ad_height = 120; var rnd_val = Math.floor(Math.random()*99999999999); var aff_url = 'http://tr.affiliate.hu/show_js.php'; document.write("<scri" + "pt type='text/javascript' src='" + aff_url); document.write("?sid=" + aff_ad_slot); document.write ("&loc=" + escape(window.location)); document.write("&rnd_val=" + rnd_val); document.write("'><\/scr" + "ipt>");//]]>--></SCRIPT><SCRIPT type=text/javascript src="http://tr.affiliate.hu/show_js.php?sid=2519&loc=http%3A//www.xlsport.hu/showcikk.php%3Fscid%3D1038899&rnd_val=81150622494"></SCRIPT><CENTER>
lgn.php

</CENTER><CENTER>XLsport</CENTER>
 

KicsiTigris

Állandó Tag
Állandó Tag
Micsoda őrült futam volt a tegnap:D A nagy esőzés miatt féltávnál kezdtem azt hinni, hogy idővel már csak hajóval lehet majd végig járni a pályát, de azért a végére maradtak izgalmak:)
 
Oldal tetejére