Balaton mindenes

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Káli medence, ismertető film

A jellegzetes Balaton-felvidéki táj "mintaterületét" nyilvánították védetté azzal, hogy a Káli-medencében 1984-ben 9111 hektáron tájvédelmi körzetet sikerült - talán az utolsó pillanatban - létrehozni.

<iframe width="260" height="220" src="http://www.youtube.com/embed/9zHgRl0dvjI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
 

Acapulco

Állandó Tag
Állandó Tag
Áttelepített ürgék - Diákok segítettek a természetvédőknek

Tihany - A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai több éves program részeként idén júliusban is folytatták az ürgék védelmében végzett áttelepítéseket. A szakemberek nyári gyakorlaton lévő diákok segítségével öt alkalommal 352 állatot fogtak be és helyeztek át két telepítési helyszínre.



Az akcióra részben a Keleti-Bakony Life+ program keretében került sor. A pályázat a Keleti-Bakony tervezett Natura 2000 terület természeti értékeinek védelmét és fenntartását is szolgálja.

- Az igazgatóság a működési területén élő ürgeállományok hosszú távú fenntartását és fejlesztését, azon túl, hogy védett és fokozottan védett ragadozómadarak és emlősök tápláléka, önmagában is fontos feladatának tekinti, mivel a működési területén él a hazai ürge állomány egyik meghatározó része - mondta dr. Nagy Lajos természetvédelmi terület-felügyelő.

- Az ürgéknek olyan alacsonyfüvű gyepterületekre van szükségük, ahol még biztonságban szemmel tarthatják a környezetüket, üregrendszerük kialakításához megfelelő minőségű talaj áll rendelkezésükre és a legelő növényösszetétele alkalmas a táplálkozásukra.

Ezt korábban az extenzíven legelő juhnyájak és szarvasmarha csordák évszázadokon át önmagukban biztosították. Napjainkban azonban a legelő háziállatok állományainak drasztikus csökkenése sajnos maga után vonja a legelőkön élő ürgék életfeltételeinek beszűkülését is.

A hajdani hajtóutak megszűnésével élőhelyeik összeköttetése is eltűnt, ezért az ürgék már nem képesek elfoglalni a számukra alkalmas vagy ismét alkalmassá vált élőhelyeket sem.

Ezen igyekeznek segíteni az igazgatóság munkatársai, akik évről-évre olyan területekre telepítenek ürgéket, ahol az állatok számára hosszú távon biztosított a fennmaradásuk.

A 2004-ben Tihanyba telepített ürgék napjainkra már olyan életképes és magas egyedszámú kolóniát hoztak létre, hogy lehetőség van évente az állatok egy részének áttelepítésére. Azon túl, hogy az ürgék járataikkal hozzájárulnak a legelők talajának egészséges átszellőztetéséhez is, igen kedves állatok.

Ha megszokják az emberi jelenlétet, akár néhány méterről is megfigyelhetjük serénykedésüket. Tihanyban, a Belső-tó partján március közepétől szeptember végéig gyönyörködhetnek a látogatók a legelő szürkemarhák és a táplálékot gyűjtögető ürgék békés együttélésében.

Szerző: Nagy Terka

urge_lead.jpg
THM_0004352725.jpg
images
 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Magyar Posta, Balaton

4_2.gif
Z
Balaton%20b%C3%A9lyeg%2059.JPG
belyeg_bfured1.jpg


A Magyar Posta hagyományai szerint két címletű bélyegsorozatot és feláras bélyegblokkot bocsátott forgalomba a
bélyeggyűjtők ünnepén. A 84. bélyegnap eseményeinek 2011. április 8–10. között Balatonfüred adott otthont. A bélyegnapi blokk felárából származó összeget – értékesített blokkonként 200 Ft-ot – a Magyar Posta a hazai szervezett bélyeggyűjtés támogatására utalja át a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége számára.



A sorszámozott feláras blokk bélyegképén a balatonfüredi Vaszary-villa épülete, a keretrajzon a balatoni tópart,
illetve a város köztéri szobrai közül A halász és a révész, Rabindranath Tagore, Kisfaludy Sándor, Szent István, A
gyík, Széchenyi István, Jókai Mór és Blaha Lujza látható. A blokkhoz tartozó borítékot a balatonfüredi kikötő díszíti. A bélyegsorozat 90 Ft-os címletére a Balatonfüredi Anna Grand Hotelt, a 115 Ft-os címletére pedig a Balatonfüredi Állami Szívkórház épületét nyomtatták. A hozzá tartozó alkalmi borítékon a balatonfüredi Kerektemplom és
Galéria, illetve a római katolikus (Vörös) templom található. Az alkalmi bélyegzőn a 800. évfordulóhoz kapcsolódó rajz szerepel.


Tervezőművész: Baticz Barnabás, fotó: Hajdú József; megjelenik: 2011. április 8-án; össznévérték: 600+200 Ft; gyártó: Pénzjegynyomda.
 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
A niklai remetelak: Berzsenyi Dániel kúriája (és sírja)

A niklai remetelak: Berzsenyi Dániel kúriája (és sírja)

berzsenyi3-150x150.jpg
berzyenyi5-150x150.jpg
berzsenyi7-150x150.jpg


A költő majd 30 évet élt a tó közelében, mely akkor, berkeivel, nádasaival gyakorlatilag majdnem birtokáig, illetve lakhelyéig ért. Azóta Nikla a Marcali és Lengyeltóti közötti településekkel teljeségében elhatárolódott a Balatontól.

Niklát Berzsenyi Dániel ittléte tette híressé. Az amúgy vasi születésű költő 1804-től 1836-ban bekövetkezett haláláig élt és gazdálkodott birtokán a kis somogyi faluban, melynek temetőjében nyugszik. Síremléke a temető közepén messziről látható.

Berzsenyi_s%C3%ADrja-150x150.jpg
berzsenyi2-150x150.jpg
berzsenyi-6-150x150.jpg


Szép kerttel körbevett kúriáját 1811-ben építette fel.

A házban állandó emlékkiállítás van, mely egész évben látogatható hétfő kivételével: a 11.01.-03.31. közötti téli időszakban 10-16, ezen kívül 10-18 óra között.

Berzsenyi Dániel niklai lakóháza 1954 óta kiállítóhely, s a neves magyar klasszicista ódaköltő emlékét idézi fel. Az egykori kúria ma műemlék, parkja védett. A jelenleg látható állandó kiállítást 1972-ben Sára Péter rendezte. A költőt művei, egykori használati és dísztárgyai elevenítik meg. A kiállítás anyaga a Somogy Megyei Múzeum és a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményeiből származik.

Az egykori kúria ma műemlék, parkja védett.

Még ma is állnak a „niklai remete”, a gazdálkodó költő ültette fák, visszaidézve a költő műveinek keletkezésének hangulatát, a hajnali párásságban, az esti szürkületben még megelevenednek verseinek motívumai. Itt valóban minden Őt és láthatatlan emlékét idézi.


Forrás: Balatoniwiw, Ivcsek, Balatoni látnivalók


24457929.jpg
DSC_8979.jpg



 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Nikla

Nikla településtörténete

A település első izben az 1332-37. évi pápai tizedjegyzékben fordul elő, mint plébániás hely. 1395-ben Nikala, 1454-ben Nikla alakban említik az oklevelek. 1536-ban Miklay Ferenc volt a földesura.
DSC_8972.jpg
1660-ban Könczöl Mihály és Somogyi István jószágai közt sorolják fel. A hagyomány szerint a középkori falu nem a mai helyén, hanem Nikla és Hódoshát között a Kosztorica-ér mentén feküdt. A Balaton vize akkoriban idáig felért, azaz nyilván kihasználták a nádas vízi-világ nyújtotta természeti előnyöket is. Nincs bizonyíték rá, hogy a község mai közigazgatási területén több más falu is lett volna a középkorban, a lehetőség azonban nem zárható ki, miután a középkori településhálózat lényegesen sűrűbb volt a mainál. 1701-1703. körül kelt összeírás szerint puszta /azaz lakatlan helye/ és a Csoknay család birtoka.
DSC_8980.jpg
1715. évi összeírásban új telepítvényként szerepel. Telepesei a későbbi adatok szerint tótok, de nem felvidékről. hanem a mai Horvátország és Bosznia vidékéről jöhettek. Szlavóniát még a XIX. Század elején is Tótország-nak emlitik. Hasonló telepítésű volt Somogyszentpál, Táska, Buzsák, Pusztakovácsi és Somogyfajsz is. 1726-1733-ban a Thulmon családé. 1767-ben özv. Káldy Jánosné Enessey Rozália és Thulmon Zsigmondné Arumpruster Julianna birtoka. 1773-1776-ban a Thulmon és Kály családon kivül megjelenik a községben a Berzsenyi és Barcza calád is. A XIX. században a nemesi birtokok tovább aprózódnak. A néphagyomány szerint "kurta uraságok" laktak a faluban, kisebb kúriákban, mint a Jónás, a Gálovics, a Viktor, a Rajcs, a Fischer, a Körmendi, a Laipzig és a Berzsenyi család.
DSC_8979.jpg
A Berzsenyieknek három kúriája ma is áll a faluban. A Fischer család kúriája Fischer pusztán volt, míg a Laipzig kúria helyén épült az iskola. A községben 1831. óta működik elemi iskola. A falu római katolikus temploma a XVIII. Században épült, egyszerű, klasszicizáló későbarokk építmény. A községben átvezetett a XIX. század elején kiépült postaút Budáról Siófokon, Balaton-Szemesen, Balatonbogláron, Lengyeltótin, Marcalin és Nemesviden át Kanizsára, illetve tovább az Adria felé.
DSC_8978.jpg
E fontos országút Niklát is bekapcsolta az ország vérkeringésébe, így például Berzsenyi Niklai "remete élete" a mai divatos felfogás szerint erős túlzás. Nikla csak a vasúthálózat kiépítése után veszítette el addigi jelentőségét, mivel a vasútvonalak elkerülték a települést. A XIX. században a mezőgazdasági tevékenység mellett halászattal, méhészkedéssel, nádaratással, kendertermesztéssel foglalkoztak az itt élő emberek.A XX. Század elején 212 házában 1466 ember élt, ekkor több család kivándorolt. A Horty rendszerben özv. Berzsenyiné és Leipzig voltak a legnagyobb birtokosok. Önkéntes Tűzoltó Egyesület, levente egyesület, Polgári Lövészegylet működött ebben az időben. A II. világháború végén a falu sokat szenvedett, mivel a front közelsége miatt a falu lakosainak nagy részét kitelepítették Nágocsra, Gamásra és Somgyvámosra.
DSC_9031.jpg
1944. december 6-6ől 10 hónapon keresztül oroszok tartózkodtak a faluban, minden 10. ház lakója maradhatott, a többieknek el kellett hagyniuk a települést. A 38 háborús áldozat nevét a temetői út mellett 1993-ban állított, Szanyi Péter szobrászművész alkotása örökíti meg. A niklai körjegyzőséghez tartozott 1950-ig Csömend és Boronka. A közös tanácsok létrejöttével Niklához csatolták Csömendet, majd később Táskát is. A tanácsi rendszerben Nikla mindvégig önállóan vagy székhelyközségként működött. A rendszerváltást követően Nikla székhellyel Csömend és Táska társulásával körjegyzőséget hoztak létre, melyből 1994. január 1-el Táska kilépett. A környező falvak termelőszövetkezetei /Nikla, Pusztakovácsi, Somogyfajsz, Libickozma/ 1969-1970-ben egyesültek.
DSC_8982.jpg
Az "Egyesült Erő" Mezőgazdasági Termelőszövetkezet központja Pusztakovácsiban volt. A termelőszövetkezet 1999-ben felszámolásra került. A termelőszövetkezet összevonásakor a niklai tsz. a pusztakovácsiba olvadt be. Az új általános iskola 1960-ben, a művelődési ház 1961-ben épült, a községháza 1971-ben, ezt követően 1998-ban majd 2003-ban került átalakításra, bővítésre ill. felújításra.

Forrás: Marcali Portál
 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Érdekes adatok a Balaton élővilágáról

Érdekes adatok a Balaton élővilágáról


Nem gondolná az ember, hogy egy 1928-ban a Balatonra átszállított dunai uszályra tapadt kagylók és rákok adják ma a tóban élő állatfajok 90 %-át.
Egyebek között ez derült ki abból az európai uniós felmérésből, amelynek eredményeiről az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének munkatársai számoltak be.
Az emberi behatások előtti állapothoz képest betelepített vagy behurcolt fajokat tekintik idegeneknek – mondta G. Tóth László kutató. Az 1928-ban Siófokra szállított uszály alját gondosan lekaparták, mégis bejutottak a Balatonba a vándorkagylók és tegzes bolharákok. 1950-ben egy biológus öntött pár vödörrel a tóba egy rákfajtát, amely elszaporodott azóta. Az utóbbi húsz évben is bejutottak ritka élőlények. 2008-ban amúri kagyló jutott a Balatonba, feltehetően valamilyen hal bőre alatt hurcolta oda a lárváit. 2009-ben pedig Tihanyban találtak ázsiai ehető kagylót.

9052.jpg

Kristálytiszta Balaton 2011.október 04-én (Fotó: balaton.vehir.hu/Illusztráció)

Az 1990-es évek végéig 44 halfajt számláltak meg, a Balaton vízgyűjtőjét is figyelembe véve pedig 55 halfajt, amelyek közül 22 nem számít őshonosnak.
Specziár András kutató elmondta, hogy a tó halállományát mintegy 9–12 ezer tonnára becsülik. A legnagyobb mennyiségben a nem őshonos busa van jelen, mintegy 1500–3000 tonna. S ez így van, annak ellenére, hogy ez a halfajta a Balatonban nem szaporodik, viszont 80–100 évig él. Jóval kevesebb az angolna, 3–600 tonna. 1995–2010 között mintegy 4500 tonnát fogtak ki ebből a betelepített halfajtából. Az őshonos fajtákból a dévérkeszeg a legtöbb, mintegy 2-3,5 ezer tonnányi.
A szakértők szerint a Balaton állatvilágának a megóvására nagyon fontos a természetes partszakaszok védelme, a Kis-Balatonnal való összeköttetés végett hallépcsők építése és az idegen halfajok további betelepítésének tiltása.


Forrás: balaton.vehir.hu


 

Acapulco

Állandó Tag
Állandó Tag
Visszatért a balatoni sügér

Visszatért a balatoni sügér

Van Fekete Istvánnak egy nagyon szép novellája – címe: Egy perc - , amelyben leírja, milyen eredményesen sügéreztek télen, lékből a Balatonon, annak idején. Ez azonban már csak a régmúlt, de Bertha Bulcsu erről számol be a Sügéremlékek című írásában: „Ha nem jött a süllő, a horgászat akkor sem vált eredménytelenné, a sügér kapásai csaknem olyan erőteljesek voltak, mint a süllőé. Sügér nélkül nem lehetett hazamenni.” Azóta azonban a sügér szinte eltűnt a tóból, akik az utóbbi években váltottak horgászjegyet, azt sem tudják, hogy a balatoni sügér létezett.

Ez volt a helyzet néhány évtizeddel ezelőtt, de mi a helyzet ma? Az említettekhez képest sokat változott. A balatoni kikötőkben, a csónakok között, egy kis odafigyeléssel és szerencsével könnyen láthatunk rajban úszó apró sügéreket, melyek első hátúszójukon viselt fekete foltról könnyen felismerhetők. Néhány éve a süllőzéshez, angolnázáshoz szedett csalihalak között is előfordulnak apró sügérek, ha a kikötő egy növényesebb részén próbálkozik az ember.



xcxcxcxcdfdf.png



Magam keszegezés közben is fogtam idén nyáron sügért, és azt is láttam, hogy valaki, miközben kősüllőre, süllőre mártogatott a hajókikötő végéből, egyszer csak egy megtermett, tenyérnyi sügért zsákmányolt.

Ám hogy egészen tisztán lássunk megkérdeztük dr. Specziár Andrást, az MTA Balatoni Limnológia Kutatóintézet tudományos főmunkatársát, mi is a pontos helyzet a balatoni sügérrel. Mikor is kezdett megritkulni, mikor tűnt el szinte teljesen a Balatonból? A szakember elmondta: a regisztrált megritkulás a hetvenes évektől kezdődött, a legalacsonyabb a hetvenes évek végén, de főleg a nyolcvanasokban volt a tóban a sügérpopuláció létszáma. Akkoriban az volt a közkeletű felfogás, hogy a sügért a tömegesen telepített angolna irtotta ki csaknem, s e nézetet látszott alátámasztani az is, hogy ma, amikor már régóta nincs angolnatelepítés, újra kezd gyakoribbá válni a sügér.

Ugyanakkor a helyzet ennél sokkal bonyolultabb. A sügér Európa-szerte nagyon alaposan kutatott halfaj, és e külföldi kutatásokból is tudni lehet: minél algásabb egy víz, annál inkább eltűnik belőle a sügér, s minél algamentesebb, annál kedvezőbb e halfaj számára. Mégpedig azért, mert a sügér táplálékszerzéskor nagyon erősen támaszkodik a látására, s az algásodás hatására a víz áttetszősége csökken – így a hal nem jut táplálékhoz. Hogy a sügér megritkulásában mekkora szerepe volt az angolnatelepítésnek, és mekkora az algásodásnak, azt nem lehet pontosan tudni, mert a két, egymástól független folyamat nagyjából egyszerre zajlott: amikor algásodott a víz, a fokozott szervesanyag-terhelésnek köszönhetően, akkor volt az angolnatelepítés időszaka is.



A kutató úgy véli, elsősorban az algásodás rovására írható, hogy egy időben nagyon megritkult a tóban a sügér – és elsősorban nem az angolnatelepítés megszűnte, hanem az algásodás csökkenése, a víz átlátszóságának növekedése vezetett ahhoz, hogy az utóbbi időben egyre több a Balatonban ez a hal.

Az adatok azt mutatják, az elmúlt néhány évben tizenöt-húszszorosára nőtt az egy évtizeddel ezelőttihez képest a balatoni sügér létszáma, s e folyamatnak még nincs vége. Hogy az állomány felfutóban van, az is mutatja, hogy a kutatóhalászatok során vett minták 80-90%-a fiatal, 10 cm-nél kisebb sügért tartalmaz.

Persze a sügér gyakoribbá válása nem fog örökké tartani, már csak azért sem, mert ez a hal jellemzően a nádasokat, illetve a csöndes vizű, részben hínárral is benőtt kikötőket kedveli, s ilyen jellegű élőhely alig mintegy 10 négyzetkilométernyi van a Balatonon, miközben a tó teljes területe 600 négyzetkilométer.

A kutató szerint, ha tovább tisztul a víz, akkor a jövőben a nádasok mentén újra eredményesen foghatóvá válik a „kicsi huszár”.

Írta: Farkas Csaba
forrás: Magyar Horgász
 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Bertha Bulcsu: Sügéremlékek

Bertha Bulcsu
Sügéremlékek

Már alkonyodik, amikor a 71-es útról Kenesénél, majd a fűzfői öbölben is megpillantom a horgászokat. Tíz-tizenöt csónak horgonyoz a vízen, kilométernyi távolságra a parttól. Süllőkapásra várnak. Lassacskán felpislognak a régi viharlámpák fényei. A víz mozdulatlan, az este nyirkos és puha. Másnap délelőtt én is megpróbálkozom Szepezdnél. A pára még takarja a boglári dombot s a túloldali nádasokat, de a révfülöpi móló s a reggeli átkelőhajó kontúrjai kirajzolódnak a fényben. Üldögélek a csónakban és várok. Nézem a mozdulatlan úszót, a közeli hínárszigeteket, a bukdácsoló vadkacsákat. Semmi sem történik. Sirályok keringnek körülöttem, néha lecsapnak a vízre. Csodálkozom, amikor csőrükben megcsillan egy-egy küsz vagy keszeg, mert néha már úgy érzem, a víz üres, élettelen. Süllőzni inkább alkonyattal, az éjszakai órákban vagy kora hajnalban ajánlatos, de a délelőtti órákban sem reménytelen. A horgászat így gyakorta eseménytelen, de a vízen mindig akad valamilyen látványosság, ami leköti az ember figyelmét. Tűnődni is lehet az 1965 előtti időkről, amikor a Balaton tele volt hallal, de a peszticidek és a klórozott szénhidrogének váratlanul végeztek a tó süllő- és keszegállományával. Az elmúlt tizenöt évben a süllő és a keszeg törzsállománya regenerálódott, viszont teljesen eltűnt a tóból a sügér és a durbincs.
Az ötvenes években a györöki mólóról másfél-két óra alatt fogtunk pár kiló kősüllőt. Ha nem jött a süllő, a horgászat akkor sem vált eseménytelenné. A sügér és a paptetű kapásai csaknem olyan erőteljesek voltak, mint a süllőé. Sügér nélkül nem lehetett hazatérni a horgászatból. A sügér szálkás húsa csaknem olyan ízletes volt, mint a kősüllőé. A sügérrel, a durbincshoz hasonlóan az angolna végzett, de az is lehet, hogy megszűntek természetes ívóhelyei, és fokozatosan kipusztult a Balatonból. Hajdan a nádöblökben, a kikötő hullámtörő kövezése mentén, mindig lehetett látni párban úszkáló naphalakat. Most évek múlnak el, mire az ember egy naphalat megpillant. De az angolna devizát hoz, a naphal és a sügér viszont semmit. Így beteljesedett a sorsuk, eltűnésükkel szegényebbé vált a Balaton halfaunája. De országosan a kipusztulás szélén tengődnek a csíkfélék, a lápi póc és a galóca, s még vagy tíz halfaj. Madarakról is beszélhetnénk, a rétisasról, parlagisasról, melyekből már csak öt-tíz pár fészkel az országban.
A balatoni sügér csak azoknak hiányzik, akik harminc-negyven évvel ezelőtt is horgásztak a tóban. Akik az utóbbi években váltottak horgászjegyet, azt sem tudják, hogy a balatoni sügér létezett. Ha emlegeti valaki, vállat vonnak vagy csodálkoznak. Így tűnt el az utolsó százötven esztendőben a földön élő emlősök rendjéből száz, a madarak rendjéből pedig kettőszáz faj. A pusztítás legtöbb esetben az embertől ered. Ezt jól bizonyítja a cethalak, fókák, afrikai elefántok vagy az indiai bengáli tigrisek szomorú sorsa. A nagy pusztítás most az Amazonas medencéjében folyik, elsősorban Peruban, Bolíviában és Brazíliában. Termőföldben reménykedve hatalmas területeken égetik fel az erdőt, de a humuszréteg csak néhány centiméteres, a fák gyökérzete nélkül néhány hónap alatt lemosódik a talaj. Utakat, városokat, gyártelepeket építenek az őserdőbe, s az első lépés mindig az erdő letarolása vagy felgyújtása. A tudósok vizsgálatai szerint az élővilágból jelenleg hetenként két fajt pusztítanak ki az Amazonas völgyében. Az erdők kiirtása a föld légkörének oxigén-utánpótlását is veszélyezteti.
A „csak” egy sügér, „csak” egy erdőrész kipusztítása végül az ökológiai egyensúly felbomlásához vezet, s az ember saját magát sodorja végveszélybe.
Ülök a nedves csónakdeszkán, s a páraködből kibontakozó somogyi partokat nézem. Az úszót nem érdemes. Süllő nem jön, a balatoni sügér pedig csak az emlékeimben létezik.
 

Csatolások

  • Balaroni sügér.png
    Balaroni sügér.png
    215.6 KB · Olvasás: 3

kukta

Állandó Tag
Állandó Tag
Kígyónyelv (Ophioglossum vulgatum L.)

A Balaton-felvidéki Nemzeti park védett növénye
images


A kígyónyelvfélék (Ophioglossaceae) családjába tarozó, 5-25 cm-es, apró termetű harasztféle. Föld alatti gyöktörzséből hajt ki június-augusztus hónapokban az egyetlen hosszúkás-tojásdad alakú, asszimiláló (meddő) és spóratermő karéjra (sporofillumfüzér) tagolódott levél, amely némileg a kiöltött kígyónyelvre emlékeztet (innen ered a népies elnevezése). Az asszimiláló levélkaréj osztatlan, épszélű, bőrnemű villás erezetű és világoszöld színű. A termő levélkaréj hosszú nyelű, amelynek csúcsán hosszában kétoldalt ülnek a spóratartók.
 

Akhilleusz

Állandó Tag
Állandó Tag
Besnyő Éva: Cigányzenész fiú a Balaton partján

Éva Marianna Besnyő (1910. Budapest-2003. Hollandia)
Zsidó származása miatt a II.Világháború idején menekülésre kényszerült.

Még ma is érzelmi hullámokat keverő kérdést: magyar-e a húsz évesen Berlinbe, majd Amszterdamba költöző és ott megszakítás nélkül hetven évet élő Éva Besnyő. Ha igen, miért? Ha nem, akkor kicsoda ő, mely náció tagja? Mondhat ki-ki bármit, vérmérsékletétől, politikai hozzáállásától, meggyőződésétől függően, én csak azt tudom, amit Éva talán egy évvel ezelőtt mondott a telefonba, amikor Helmondból, Atától felhívtuk őt. Csengő, hibátlan akcentusú magyarján ezt mondta: Nézze, én Magyarországon születtem, az anyanyelvem magyar. Hollandiában élek és sokat köszönhetek a hollandoknak, de remélem a fotóim az egész világnak szólnak. Hát így kell ezt valahogy.
(Kincses Károly fotomuzeológus)

besnyo-eva-1910-2003-germany-lake-balaton-hongrie-2896205.jpg


 

Piroska49

Állandó Tag
Állandó Tag
Látogatható a Balaton-felvidéki katonai kutyatemető

Itt nyugszik Vulkán kutya őrnagy, kit szolgálatteljesítés közben vandál személyek orvul meggyilkoltak" - olvasható a legrégebbi sír feliratán. A négylábú őrnagy 1973-tól 1976-ig védte a hazát és bajtársait. Cigány, Kevin és Cézár mellett Néró bátyó és Boby, valamint Brúnó és Ali hadnagy végső nyughelye is ez a sírkert, amely a bükkerdő csak nehezen megközelíthető helyén terül el.

"Évtizedeken át a Varsói Szerződés katonai bázisa, egy légvédelmi szerepet is betöltő átjátszó állomás működött a Keszthelyi-hegységnek ezen a részén, amely így a civilek számára elzárt területnek számított. Néhány évvel ezelőtt szervezhettünk ide először gyalogtúrát, akkor fedeztük fel a furcsa sírokat és rajtuk a fejfákat" - idézte fel Seffer Imre.

A vonyarcvashegyi polgárőr és egyben természetbarát a környékbeli települések önkormányzatainak segítségével próbálta kideríteni a titokzatos sírkert történetét, ami végül a helyi napilap egyik cikke révén sikerült is. A rejtélyes sírokról megjelent írásra jelentkezett a katonai bázis egykori parancsnoka, ő mesélte el a négylábú őrnagy és a hadnagyok történetét.
Vulkánról például az a történet maradt fent, hogy egy havas téli napon az erdőben eltévedt egyik katonát úgy mentette meg a kihűléstől, hogy ráfeküdt, és testével melegítette, míg társai rá nem találtak. S hogy miként pusztultak el az ebek, arról csak találgatások vannak, valószínűleg orvvadászok vagy vadászok terítették le őket a közelben.


A felújított kutyatemető Vonyarcvashegytől mintegy 10 kilométerre, már Vállus közigazgatási területén található. A Büdös-kúti pihenőházig kiépített erdei aszfaltút vezet - autóval azonban nem lehet ráhajtani, mert természetvédelmi terület -, a pihenőháztól pedig további 10-15 percnyi séta után érhető el egy enyhe domboldalon lévő, messziről látható kanyarulatban. Innen még öt perc séta a tiszta vizű Szent Miklós-forrás, amelyet a GPS-készülékkel rendelkező kirándulók is gyakran felkeresnek.



29058.jpg
 

Piroska49

Állandó Tag
Állandó Tag
Fenékpuszta madárgyűrűzés

Október eleje az " Európai madármegfigyelések napja"

Fantasztikus élményben lesz része annak aki a természetet és a madarakat szereti.

<iframe width="420" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/uhfB4tTF8bM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
 

Acapulco

Állandó Tag
Állandó Tag
Háry Gyula metszete, Balaton

62429_707323284_big.jpg


„Csodálatos tájképi szépség például a Lesence völgye különösen két állópontról.” Az egyik szerinte ott van „ahol a Keszthelytől napkelet felé vezető út Balatongyörök mellett derékszögben északra fordul… előttem a szigligeti öböl… egykori híres várával, szemközt bezárja a látást a méltóságos Badacsony hegye,… attól mindig észak felé… a gulácsi és káptalantóti csúcsok, és Csobánc várának hatalmas tömegű bérce,… minden érzésünk megakad Szent-György hegyén,… s mögötte Haláp őskori tűzhányója szépen,… E határok közt középen a völgy folyóival, s ragyogó jegenyefasoraival…. E táj lerajzolását se merném tanácsolnia világ legnagyobb festőművészének se. Ligeti se kisérlette meg, a Balaton legnagyobb, s igazán remek festője. Mészöly se, aki egyébkén is csak apró balatoni részleteket örökített meg ecsetével.”-Eötvös Károly: Balatoni utazás

Ide kívánkozik ezek után bemutatni egy korabeli metszetet a leírt látópontról (Háry Gyula munkája).
 

Acapulco

Állandó Tag
Állandó Tag
Nedeczky kastély Lesencetomaj

Nedeczky kastély



A falu egykori birtokosa, Nedeczky Károly építtette 1752-ben a barokk stílusú kastélyt. A főbejáraton latin nyelven felirat hirdeti, hogy ő és felesége, Tóthi-Lengyel Krisztina az építtettők. A kastély és a birtok a XIX. század elején Deym Ferenc altábornagy tulajdonába került, aki az 1848-as szabadságharc idején az osztrák oldalon harcolt, de veszített Guyon Richárddal szemben. 1849 után nyugdíjazták, sírja a tomaji temetőben van. A kastélyt 1854-ben bővítették, majd 1953-ban és 1984-ben is hozzáépítettek. Ma fogyatékosoknak és pszichiátriai betegeknek az otthona. Nagyon szép a parkja. A Nedeczky-kastély parkjában 1800 körül ültetett fák is élnek, köztük mamutfenyő is. Az otthon vezetőjének engedélyével tekinthető meg a kastély és a park.


kastely01.jpg
kastely02.jpg

 

Acapulco

Állandó Tag
Állandó Tag
Lesencetomaj

Lesencetomaj

A Lesence ma már inkább csermely, mint patak, de évmilliókkal eszelõtt sodrásával és üledékével a balatoni torkolatánál kialakított egy mintegy 50 km² nagyságú területet. Így jött létre a festõi Tapolcai medence, amit keletreõl 5 millió éves vulkanikus kúpok, úgy nevezett „tanúhegyek”, nyugatról pedig a Pannon-tenger üledékébeõl 6 millió éve képezõdött mész kõhegyek, a Bakony hegység nyúlványai szegélyeznek.

051129tv.jpg
051129temet.jpg


A település neve eredetileg csak Tomaj volt - mely valószínűleg István király sógorától, Tomaj vezértől származik. Legkorábban 1121-ben, az Almádi Apátság alapító levelében említik. A községen átfolyik a Lesence-patak, a XVI. századtól kezdődően e megkülönböztető előtaggal Lesencetomajnak hívják.


1343-ban említik templomát, mely a török korban elpusztult. Ekkor maga a település is eltűnt, a vidék lakatlanná vált.
A falu akkor kezdett újra fejlődni, amikor a XVIII. században házasság révén Tóti Lengyel Krisztina kezével - Nedeczky Károly kancelláriai tanácsos birtokává vált.

A faluban több régi kőkeresztet és népies stílusú építészeti emléket is találunk.


Érdemes a temetőbe is kilátogatni, melynek sírjai között megelevenedik a múlt: itt nyugszik Hertelendy Károly (Lesencetomaj, 1784. - Lesencetomaj, 1861. nov. 5.)
alispán, országgyűlési követ és fia Hertelendy Kálmán (Lesencetomaj, 1820. márc. 28. - Lesencetomaj, 1875. nov. 18.)a budai vár visszafoglalásában jeleskedő honvédszázados, későbbi fõispán, továbbá a szabadságharcban ellenkező oldalon szolgáló Gróf Deym Ferentz cs. kir. kamarás és altábornagy, akit 1849-ben a branyiszkói-hágón lezajlott csatában megvertek Guyon Richárd ezredes katonái.


Láprét



051129virg.jpg
060130taj.jpg




1990-ben védetté nyilvánították a lesencetomaji láprétet, hogy a fokozottan védett lisztes kankalin (továbbá abuglyos szegfű, illatos hagyma, mocsári nőszőfű, vitézvirág)termőhelyét megóvják. Területe: 84,9 ha.


A község déli részén fekvő Csertetőn 1901-ben szőlőforgatáskor római urnatemetőből bronz serpenyőnyél került elő.


E lelet korát megelőzőleg is letelepedtek itt különböző kultúrák, de a bornak való szőlőt a rómaik telepítették meg a környéken.
11 évszázaddal ezelõtt a honfoglaló magyar törzsek életében a bor fontos szerepet töltött be, mind egészséges italként, mind hitük, szertartásaik jelképeként.
A letelepedett és keresztény hitre térõ magyarok bortermelési szokásait folyamatosan külsõ hatások gazdagították, így a térítõ bencések és más szerzetesrendek, valamint a nagy számban betelepülõ olasz, francia és német telepesek eltérõ ízlésvilága, mûvelési szokásai.
 

Akhilleusz

Állandó Tag
Állandó Tag
Molnár József: Balatonpart Boglárnál

Molnár József (Zsámbék,1821-Budapest,1899)
Magyar festő, grafikus. Művészete az érzelmesen lágy festéstől haladt a romantikus témaválasztás és előadásmód felé. Számos munkájában a biedermeier romantikus elemekkel keveredik. Velencében, Rómában, Münchenben végzett tanulmányok után Stuttgartban telepedett le, ahol főképp arcképfestészetből élt. 1853-ban hazatért s a fővárosban történeti és tájképfestészettel foglalkozott.

balaton.jpg
 

Akhilleusz

Állandó Tag
Állandó Tag
Pleidell János: Balatoni táj, Zöld Balaton

Pleidell János (1915-2007)
Az 1915-ben született Pleidell János a római iskolának nevezett művészeti irányzat egyik utolsó, jeles képviselője. 1935-ben Prágában, 1938-ban Párizsban a Julian Akadémián, majd 1938 és 1940 között Budapesten végezte tanulmányait. Önazonosságának megőrzésében, tehetségének kibontakoztatásában mesterre, segítőtársra talált Aba-Novák Vilmosban, a római iskola egyik legnagyobb alkotójában. 1947-ben római ösztöndíjat kap, majd 1962-ben az Olasz Állam ösztöndíjasa, 1961-63 között Olasz-országban élt. Magyarországon az 50-es és 60-as években a római iskola, a polgári törekvések képviselőit a perifériára szorították a szocialista realizmus ideológiai és politikai szempontjait érvényesítők. A hazai kultúrpolitika megtűrt-mellőzött művésze lett, mint a "római iskolások" többsége. Művészete azonban már ekkor túlmutatott az ideológiák korlátoltságán, a XX. századi hazai festészet fontos, meghatározó személyisége lett.

Pleidell János a Balaton festője is, balatoni képei a táj és az ember közvetlen kapcsolatát, a lélek lírai rezdüléseit érzékeltetik - a festészet nyelvén.


belvedere_1.jpg
pleidell_janos-z%C3%B6ld_balaton%7E300%7E11275_20110516_2938_176.jpg


20110716_5781-23009_s.jpg
20110716_5779-27718_s.jpg
20110716_5835-43381_s.jpg

A Balaton----------------Horgász-----------------Balatoni halász
 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Szentgál, Tiszafás erdő

Szentgál

Tiszafás erdő Az egykor királyi vadászterület Európa jelenleg legnagyobb őshonos tiszafása. A tiszafa kiválóan alkalmas bútor- és szerszámkészítésre, ezért nagyon megritkult a vidéken. Így a 213 hektáros erdő teljes területét fokozottan védett természeti értékké nyilvánították 1951-ben. Megtalálható itt a tiszafák valamennyi korosztálya a csemetétől a famatuzsálemig. A tiszafák mellett az erdő növényritkaságai közé tartozik a nádtippan, a babérboroszlán, a medvefű kankalin, a mezei len és a medvehagyma is.


tiszafas_01.jpg
 
Oldal tetejére