Befőzés, tartósítás

Katalin/Anyoka témája a 'Eszem-íszom' fórumban , 2010 Június 12.

 1. kágyula

  kágyula Kitiltott (BANned)

  Szervusz Hangay ,
  Ne is kérdezd ! èn balfácán ! Már készen is volt de ugye kicsit nem teljesen száraz , sokáig tart , hát gondoltam beteszem a sütöbe vasárnap sütés után . Igy is tettem szépen a formákba amely ugye a foliával kivolt szépen bélelve , eddig jó is a dolog , a funkcioját a sütönek ki is kapcsoltam , csak ugye a hömérsékletett nem ! Igy szépen sütött magától tovább és amikor kimentem csak olyan "karamell" szerüség volt belölle , oda nem égett csak a folia szépen belefolyt :mad: aránylag jól nézett ki de igy kénytelen voltam jobbkézzel ajtot nyitni , ballal a sajtott 3X fejem fölött megforgatván mint Attila a kardját és nagy ivben kidobni . Azota még a nejemmel sembeszélek mérgemben nemhogy magammal !NA ilyen az amikor az ember megvénül !:rohog: sok munka semmiért .
  Gondolom , hogy az is jó lesz , esetleg egy kis pektint tehetsz bele majd hogy jobban zselésedjen . Csak mosd meg , szeleteld fel és csak a szárát virágkehely helyét vágjad ki a többi maradjon benne és igy fözzd fel pici vizzel , cukrot ugy kilonként 60dkg olvassz fel 2 dl vizzel szirupnak és jól sürüsitsed be . Csak a megfött gyümölcsött ne a levét , azt meg is lehet inni mint "gyümölcs teát" paszirozzad át és ezt mérd le majd add hozzá a sziruphoz . Megint megprobálom majd a hétvége után , még van vagy jó 20 kg alma amit valahogyan elkéne "tüntettni " , talán ennél figyelmesebb leszek .
   
  vandorcsillag és hangay13 kedveli ezt.
 2. hangay13

  hangay13 Állandó Tag

  Csak az nem hibázik, aki nem csinál semmit.
  Még egy dolgot meg lehetett volna próbálni. Mi összeálltunk egy ismerőssel. Bisalmából és almából készítettünk cefrét (ne kérdezd hogyan, mert ő volt a szakember), pálinka lett belőle. Kis mennyiséggel nem érdemes próbálkozni (ezért is álltunk össze), a pálinkafőzők megadják, hogy mennyi a minimális adag.
   
  Utoljára módosítva: 2016 Január 13
  Georgina Bojana és kágyula kedveli ezt.
 3. kágyula

  kágyula Kitiltott (BANned)

  Szervusz Hangay,
  magam itt kint egyszer probálkoztam vele mág az NDK-s idökben , de aposkám elcseszte tiszteségesen a cefrémet mert állandóan belekutyult és a dézsát sem zárta le rendesen igy öcöt lett belölle én meg majd falra másztam az idegtöl . Tehát hagyon ezt a fenébe , inkább készitek lepárlással olajakat mindenféle olajat adó növényböl .
   
 4. szikiévi

  szikiévi Tag

  Lekvárt főztem eddig.
   
 5. hangay13

  hangay13 Állandó Tag

  A gyümülcsecet is jó, és nagyon egészséges!
  Igaz kevesebb fogy belőle, mint a pálinkából.
   
  kágyula kedveli ezt.
 6. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  Kedves fórumtársak!
  Segítségeteket kérem,mit tegyek,hogy a bodza ne forrjon fel?
  Már második éve,hogy amikor elteszem a bodzát másnapra már fel is forr.
  Felforralom a vizet szirupot készítek,hagyom kihűlni és az 5l-hez két késhegynyi Na Benzoátot teszek,majd a bodzavirág és a 2db citrom,karikázva.
  Köszönöm a segítségeteket.
   
 7. kágyula

  kágyula Kitiltott (BANned)

  Szervusz Vándorcsillag ,
  öszintén szólva nemtudom mit csinálsz rosszul ! Magam csak olyan Twisst-off-os 400gr-os üvegekbe rakom el a különbözö szirupokat némelyeket tartositószer nélkül , pontosan ugy mint a lekvárjaimat és eddig egyik sem romlott meg !
  A Bodza virág szirupot én igy készitem.
  1 liter viz
  1 kg cukor
  25 Bodzavirág
  25 gr citromsav/ vagy borkösav de akkor almaecettel helyetesitem a citromot
  1 citrom és narancs szeletekre vágva
  elkészitem a szirupot , vizet a cukorral felfözzöm beleteszem a citromsavat is , majd ha kihüllt akkor beleteszem a virág tányérokat és a felszeletelt citromot és narancsot . Hagyom pár napig állni majd leszürve mégegyszer felfözzöm üvegekbe rakom és elteszem ! De lehet müanyag flakonba is töllteni és lefagyasztani , igy biztosan nem romlik meg !
   
 8. kágyula

  kágyula Kitiltott (BANned)

  Szervusztok ,
  ma elkezdtem a Zsálya szirup készitését , mert annyi virág van a bokron igy gondoltam ha visszavágom akkor a virágokból és a száraikból csinálhatok talán Zsálya szirupot is . Proba szerencse , igaz van elég belölle és beföttes üvegem is van most rakásnyi .
   
 9. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  Köszönöm kágyula a választ.Megpróbálom jövőre ígyelkészíteni.
  A második adag úgynéz ki mint amibe tej lett öntve.Nagyon-nagyon szomorú vagyok.
   
 10. kágyula

  kágyula Kitiltott (BANned)

  Szervusz Vándorcsillag ,
  ha esetleg Fenyötüszirup lenne akkor azt mondanám igy a jó ! De Bodzánál ? Komolyan azt nem tudom , az enyém az mindig világos marad már mint eddig . Nem akarom elkiabálni !
   
  vandorcsillag kedveli ezt.
 11. kágyula

  kágyula Kitiltott (BANned)

  Szervusztok ,
  megvolt a nagy "befözzés" a bodzavirág szirupból vagy 14 olyan 250 ml-es lett tele a Zsályából most csak 10 hasonló üveg és "mérgemben" hogy az üveg fogyjon vagy ugyszintén 10 üvegnyi fenyövirág szirupot tettel el . Aztán az esöre való tekintettel , nem a lustaságomra igy megprobáltam ma is azt a fránya almasajtott :rohog: remélem most sikerülni fog . Szépen rottyog ugy magának kint a nagylábosban aztán gondolom éjfél felé kiönthettem a nagy süttölapra , hogy kiszáradjon . Ha meg nem akar rendesen száradni akkor szépen beteszem a nagy kombifözzönkbe 50°C-nál hadd száradjon egy picit , csak a diót nem szabad elfelejtenem belölle .
   
 12. kágyula

  kágyula Kitiltott (BANned)

  Szervusztok ,
  valahogy nemakar ez a fránya almasajt sikerülni , valószinü kevés pektin van a gyümölcsökben manapság , tegnap majd egésznap száritottam a kombiban , de nem akar ez a fránya rendesen megdermedni . Azthiszem majd ma is befogom tenni egész éjszakára bosszúból , csak nagyon fog pörrögni a villanyóra, az meg az Ö bosszúja :D
   
  vandorcsillag kedveli ezt.
 13. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  Üdv kágyula!
  Kezdelek írigyelni a sok finomság miatt. :)
  Cseresznyét tettem el a családnak,én nem eszem a befőtteket,csak a savanyúságot.
  Sajnos a bodza nem változott semmit,ugyanolyan tejfehér még most is.
  Már nem kisérletezek a szirupokkal,pedig a család nagyon szereti,de hát ez van.
  Nálatok már érik az alma?
  Itt még csak a cseresznye,megy,őszibarack legalábbis úgy tudom.
  Zborsót fejtettem még a napokban,elég sok lett,kell is mert hosszú a tél.
   
 14. kágyula

  kágyula Kitiltott (BANned)

  Szervusz Vándorcsillag ,
  áh dehogy érik ! A boltban vett és a gyerekek által megnem evett gyümölcsöket akarom igy "értékesiteni" mert azért tudod hetente 6-8 kg-t eldobni nincsen kedvem! Aztán lehet hogy pont emiatt , mert tulért kevés a pektinje .
   
  vandorcsillag kedveli ezt.
 15. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

  Én a megmaradt befőttekből készítettem vegyes lekvárt,süteményekbe jó.
  Nem volt kedvem nekem se kidobni,a mai drága világba már nagyon meg kell gondolni mit dobunk ki.
  Táborok alkalmával bizony megmaradtak nálunk is a gyümölcsök,egyébb ennivalók.
   
  jpilisi és hangay13 kedveli ezt.
 16. jpilisi

  jpilisi Állandó Tag

  Egyik volt kolleganőm jóvoltából ettem ilyet, isteni finom volt, de nekem a kísérletem a zölddió befött készítésére kudarcot vallott.
   
 17. jpilisi

  jpilisi Állandó Tag

  A zöldbabot befőzőautomatában tettem el, megtisztított feldarabolt zöldbab, üvegbe felönötm vízzel,kevés só, csepp ecet és a lezárt üvegek mehetnek az automatába, a megfelelő hőfokra, időre és már kész is.
   
 18. jpilisi

  jpilisi Állandó Tag

  Köszönet a fokhágymás receptekért, ki fogom próbálni !
   
 19. hangay13

  hangay13 Állandó Tag

  Bodzabogyó likőr

  Érik a bodzabogyó. Készítsünk belőle finomat! Lekvár, szörp is készíthető belőle. Talán a likőr nem annyira ismert.

  Hozzávalók: ½ l érett bodzabogyó, 1 l vodka, 1 citrom héja, kb. 7,5 dkg cukor, vagy több (ha szeretjük fahéj, szegfűszeg), nagyobb jól, zárható befőttes üveg.

  Elkészítés: A bodzabogyókat alaposan megmossuk, leszedjük a száráról, betesszük a befőttes üvegbe, hozzátesszük a citrom héját (a fehér résztől megszabadítva, mert attól keserű lesz!). Ha akarunk beletenni a fahéjat, szegfűszeget azt is most. Ráöntjük a vodkát. Legalább 1 hónapig állni hagyjuk, időnként megrázogatva. Az üveget jól le kell zárni! 1 hónap (vagy több) után leszűrjük (talán jobb, ha lepasszírozzuk) beletesszük a cukrot. Még legalább egy hétig hagyjuk összeérni, kb. karácsonyra lesz a legfinomabb.


  (Vigyázzunk! A bodzának két fajtája van. Nem mindegy melyik típus virágját, termését használjuk fel étkezésre, mivel az egyikük kissé mérgező.

  Az ehető fekete bodza akár 3 – 10 m magasra megnövő bokor, vagy fa. Az ágai lefelé hajlók, széttörve a belsejük szivacsos. A virágok az egész bokron megtalálhatók, a termések ernyőszerűen lefelé csüngők.

  A mérgező gyalogbodza viszont lágyszárú és sokkal kisebb. Az ágai felfelé állnak, a virágok csakis az ágak végén, a növény tetején helyezkednek el. A növény termése is felfelé áll.)
   
  Utoljára módosítva: 2017 Augusztus 21
  burgum, udvarfy és magdolna 58 kedveli ezt.
 20. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Csili-csala-csalamádé!
  Nyári savanyuság télire. Nagyon ízes és finom, csak úgy magában is fogyasztható és el is fogy, de rendszerint karácsonyra már nincs is belőle.
  [​IMG]

  Recept:
  2 kg uborka
  2 kg káposzta
  1 kg hagyma
  1 kg paprika
  0,5 kg sárgarépa
  7 dkg só
  1 kg cukor
  3 dl 20%-os ecet
  1 kávéskanál nátrium-benzoát
  1 kávéskanál borkén

  Víz nem kell hozzá!

  Elkészítése:
  Keverjük össze, a felaprított hozzávalókat, rétegezve szórjuk meg a fűszerekkel.
  24 óra alatt többször forgassuk át, utána töltsük vödörbe. Így az egyszerűbb. Tedd hűs, sötét helyre. Nem romlik meg akkor sem, ha folyamatosan használunk belőle

  [​IMG]
   
  Beka Holt kedveli ezt.

Megosztás