Cigihez kapcsolodó minden

Hekate

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez egy olyan téma, amivel ismét egímásnak lehet ugratni az embereket.
Tudomásul kell venni, hogy a dohányzás betegség. Szenvedély-betegség.
Nem tiltani kéne, hanem gyógyítani.
Az én véleményem szerint van a bagó árának akkora adótartalma, hogy nyugodtan elég lenne az általa okozott betegségek gyógyítására.
 

romesz

Állandó Tag
Állandó Tag
Nálunk, Ukrajnában évente 8 milliárd (2008-ban) szál cigarettát szívnak el...
Ez borzasztó...

amig nem egy ember szivja ezt addig nem olyan veszes, :)

kulonben a dohany farmereknek es a dohany gyari munkasoknak meg kell elni valamibol.
Arrol nem beszelve, hogy az allamkasszabol rengeteg penz hianyozna az adok kiesesevel, ami ahhoz vezetne, hogy bizonyos szocialis juttatasokat be kellene szuntetni.
 

benjoana

Állandó Tag
Állandó Tag
9 hónapja nem gyújtottam rá. Azt nem mondom, h leszoktam, csak nem dohányzom. Persze nem akarok visszaszokni, de nem igérek előre semmit. 15 évig hisztiztem a cigi-füst ellen, aztán 7 évig aktivan dohányoztam. Ezek után tényleg nem igérhetek semmit. Csak bizakodok... :)
 

Zolilevele

Állandó Tag
Állandó Tag
[FONT=&quot]A függőség kialakulásáért a cigarettában lévő nikotin a felelős, hatására dopamin szabadul fel az agyban, ami fokozza az örömérzetet, oldja a szorongást, javítja a koncentráló képességet. Talán ezzel magyarázható, hogy bár évente a dohányosok hetven százaléka szeretne megszabadulni káros szenvedélyétől, csupán két-három százalékuknak sikerül hosszabb ideig füstmentesen élni.[/FONT]

Tapasztalatok szerint a dohányosok átlagosan két-három alkalommal próbálnak leszokni a cigarettáról, de általában egyedül kísérleteznek ezzel, nem kérnek segítséget, pedig orvosi támogatással hatszor nagyobb lenne az esélyük a sikerre. Legtöbben úgy hiszik, bármikor le tudják tenni a cigarettát, ám a függőségtől nem olyan egyszerű megszabadulni, gyakran pszichés támogatásra is szükség lehet – szögezi le a szakember. A nikotin megvonása kellemetlen testi és lelki tüneteket okoz, az első hetekben nem ritka az idegesség, nyugtalanság, fáradékonyság, alvás-és koncentrációzavarok, ingerlékenység, depresszív hangulat, a fokozott étvágy, falánkság. A súlygyarapodás sokak számára riasztó „mellékhatás”, ezért többen inkább a káros szenvedély mellett döntenek.
 

gödipista

Állandó Tag
Állandó Tag
Én kilenc éve nem dohányzom, 40 évi füstölés után... Nem írom azt, hogy leszoktam, évente, alkalomszerűen elszívok 3-4 cigarettát - és jólesik...
Tehát igaz az, amit az addiktológusok állítanak, miszerint a függőség nem szüntethető meg, azaz van aki nem dohányzik már, de az sem tekinthető absztinensnek (tisztának).
Ezzel együtt vallom humoros -cinikusan: a nikotin méreg (drága)...
Van aki 100 éves koráig (dédi 95-ig) dohányzik, és meghal -mert elüti a vonat,
mások pedig 10 év dohányzás után halnak meg tüdőrákban...Én levontam a konzekvenciát...
 

Zolilevele

Állandó Tag
Állandó Tag
Ön is impulzív személyiség? Tudja meg, miért!

Az impulzív, gyakran szabálysértésig fajuló evésben, ivásban, drogozásban, szexben, pénzszerzésben jeleskedő embereknél a kockázatkereső magatartás oka az agyban keresendő, egy új felfedezés segíthet a függőségek egyes típusainak kezelésében.

Az ilyen embereknél jellemzően kevesebb úgynevezett dopamin autoreceptor található, amelyek az egyik agyi ingerületátvivő anyag, a dopamin szintjét szabályozzák, vagyis a "jó érzést" kiváltó tevékenységek által kiváltott dopaminszint-emelkedés jóval magasabb, mint a normális - ezért a kockázatkeresés megerősítést nyer.

David H. Zald, a Tennessee állambeli Nashville-ben található Vanderbilt Egyetem pszichológus docense szerint ezek az autoreceptorok a drogfüggőség gyógyszeres terápiájának célpontjai lehetnek, ám egyelőre még nem áll rendelkezésre olyan szer, amely csak ezekre az autoreceptorokra hatna. "Ám ha megértenénk az alapvető kockázati tényezőket, csökkenthetnénk a drogfüggőség kockázatát, vagy eredményesen kezelhetnénk a pácienseket az elvonási fázisban."

Zald és munkatársai 18 egészséges férfit és 16 egészséges nőt vizsgáltak, az átlagéletkor 24 év volt. Személyiség-kérdőíveket kellett kitölteniük az újdonságkeresésükről, spontaneitásukról, döntési sebességükről és az esetleges szabálymegkerülő hajlamaikról, majd agyukat képalkotó vizsgálattal térképezték fel. A kockázatkeresőknél kevesebb dopamin autoreceptor van jelen az agyban, így náluk csökkent a dopaminfelszabadulás szabályozása és gátlása.

Dr. Adam Bisaga, a New York Állami Pszichiátriai Intézet addiktológusa reméli, a felfedezés javíthat majd a függőségek kezelésén, a jövőben talán a páciens génjeinek feltérképezése alapján lehet majd kezelési tervet felállítani. A dopaminreceptorok variabilitása egyedül nem magyarázza a viselkedést, ám a felfedezés segít a vérmérséklet és más tulajdonságok jobb megértésében.
 

ArkhGab

Állandó Tag
Állandó Tag
A cigarettáról nem lehet leszokni! Én már hat éve nem dohányzom, de nem mondanám magamról, hogy leszoktam. Habár most nem kívánok rágyújtani, de bármikor jöhet olyan élethelyzet, melyben az egykori dohányos újra a cigihez nyúl. Ne álltassuk magunkat a nikotin egy drog, és függőséget okoz, méghozzá az egyik legkomolyabbat!
 

tamas1118

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerintem a dohányosok ha rá akarnak gyújtani, akkor ezt joggal teszik bárhol, ahol ez engedélyezve van, vagy legalábbis nincs tiltva. Ha egy étterem dohányzó részében ülök, természetesen rágyújthatok és nem kell végigkérdezgetnem az összes vendéget, de azt gondolom, hogy alapvető intelligencia kérdése, hogy ha olyan helyen, ahol - bár nem tiltott a dohányzás - de vannak nemdohányzók is, megkérdezem a társaságomban lévőket, hogy zavarja-e, ha rágyújtok. A kocsimban nem dohányzom, mert engem is zavar a büdös állott bagószag, meg az alkalmankénti utasaimat is..
Otthon is csak a teraszon gyújtok rá.
 

winnix

Állandó Tag
Állandó Tag
Én nem dohányzom,tölem más dohányozhat csak ne rám jöjjön a füst,aki hozzánk jár az tudja ha rá akar gyujtani akkor ki kell neki menni a lakásbol de nagyon gyorssan megtanulta mindenki hogy ez a szabály nálam,
Az hogy be akarják már tiltani mindenhol a dohányzást hát azzal én se értek egyet mert nekik a cigi a megnyugvás nekem meg a csoki :)

Az a probléma, hogy nem a cigi a megnyugvás, hanem a cigi hiánya az idegbaj.
 

ZOLIKA3

Állandó Tag
Állandó Tag
Barátnőm egy hónapja tette le végleg. Azóta a munkatársainak se sikerül visszarántani. Remélem legalábbis...:D
 

knw6ku

Állandó Tag
Állandó Tag
leszoktam

Akartam sokszor, csak mindig gyenge voltam. Pedig olyan cikinek tartottam, meg ugye az egészségkárosító hatás...
A szüleim se tudtak róla, amikor meglatogattam őket, nem gyújtottam rá már előtte sem, frissen mosott ruha, haj, így mentem. De a barátaim mind dohányoznak, és mindig sörözőben találkoztunk.
Arra rávettem magam, hogy keveset szívjak, de nem tudtam végleg letenni. Egészen addig, míg terhes nem lettem. Akkor minden megváltozott. Nemhogy nem kívántam, rosszul lettem a füsttől már akkor is, amikor más dohányzott a közelemben.
Sok barátnőm azt hiszi nem tud majd soha leszokni, de kicsit megnyugodtak, hogy a terhesség megoldja ezt a gondot.
 

knw6ku

Állandó Tag
Állandó Tag
Én is dohányoztam, és most sem zavar a kultúrált bagózás. De ki nem állom, amikor baállnak páran a tömegbe (pl. buszmegálló) és a másik harminc-negyven ember menjen arrébb ha nem szereti a füstöt.
 
Oldal tetejére