Cigihez kapcsolodó minden

F

fanyar

Vendég
"Ugyanakkor a cigaretta árából a nagyobbik rész az állam zsebébe vándorol, a dohányosok igen nagy mértékben járulnak hozzá az államkassza feltöltéséhez is. Tehát ez egy jól hangzó, de kongóan üres érv" hangya 1944.

ja, meg a családi kassza kiürítéséhez. Persze ha fussa....
De ez már tényleg csak kötekedő részlet.
Tényleg csak kötekedsz mert mint érv nem vetted figyelembe Csak van egy barátnőm, aki naponta nyafog, hogy nincs pénze egy rendes ételre, vagy kozmetikumra. De napi 600 ft van k. drága cigire. (És meg van lepődve, hogy szürke a bőre).
De tényleg, tőlem mindenki azt szív, amit akar. Csak nekem ne kelljen ezekből az "örömökből" részesülni, ha nem akarok.
Látom fenntartod a lehetőségét de ellenzed ez így rendben
 

t.bernadette

Állandó Tag
Állandó Tag
?

Látom fenntartod a lehetőségét de ellenzed ez így rendben

Biztos nem vagyok elég éves, de nem teljesen értelek.
Mi az, hogy mint érv nem vettem figyelembe? Mit, és mi mellett vagy elleni érv? HOgy sok megy az államkasszába? A piából is, meg sok egyébből is, mégsem érzem elég alapos indoknak, hogy ezért alkoholisták legyünk. De nem gondolom, hogy ez engem, vagy más nem dohányzót, mint egyént bármilyen szinten is érdekel. Lehet, hogy sok megy, de lehet, hogy ugyanennyi el is megy a gyógyításra is. Lehet, hogy nem. Bár továbbra is azt gondolom, ez egy olyan részletkérdés, amivel felesleges foglalkozni, mert annyi buktatója van, és annyi szempont, amit nem lehet figyelembe venni. Vagy egy újabb indok lenne valakinek, hogy sokmilliót zsebre tegyen egy tanulmányt írva a témáról.
Engem sokkal inkább bosszant, amikor látom a sarki közértben, hogy Gizike (sok Gizike és Józsika) ott áll, és várja a főnököt, hogy kikuncsorogja magának a hitelt fizetésig. Amivel önmagában semmi baj, inkább szomorú, hogy valakinek ilyen szinten meg kell alázkodnia a másik ember előtt. De a karton cigire teszi ezt. A gyerek meg azt sem tudja, hogy a banán görbe, mert az ugye drága. Ilyesmikre gondoltam a családi kassza leszívása ürügyén. És ugyanez a gyerek, aki az egész gyerekkorát passzív dohányosként éli , mert "ez az én házam, itt azt csinálok, amit akarok, el húzhatsz a francba, ha nem tetszik, és ugyanez a gyerek, akinek a szülei nem engedik osztálykirándulásra, mert nem tud kifizetni 2000 ft-ot." És tényleg, mielőtt bárki félreértené. Nem az a gond, ha valaki szegény. Illetve dehogynem, az nagyon nagy gond, de nem ettől jó vagy rossz ember. És a szülők itt vajmi keveset számítanak. De a GYEREKKEL mi lesz? Ő az, aki mindenből kimarad, hiszen ha még az osztállyal se, egész biztos, hogy a családdal sehová sem megy. És bizony mi többiek dobjuk össze, hogy ő is elmehessen. Ami megint nem lenne gond, ha belefér. De mi mindent kaphatna ez a kisgyerek a napi doboz cigi árából? És nem feltétlenül játékra gondolok. Élményekre, múzeumra, kirándulásra, állatkertre, tisztességes ételre. Asszem kicsit átestem a paripa másik oldalára, és cigit kiáltottam ki a szociális háló réseinek okozójaként, de ez is egy szempont.
És minek tartom fent a lehetőségét? Hogy mindenki úgy cseszik ki magával, ahogy akar? Persze, hogy fenntartom. Mi mást tehetnék? Kapkodjam ki a kezükből, és ordítsam le a hajukat, hogy idióta tényleg ki akarod nyírni magad? Tudod, te milyen megfulladni? Én végignéztem. És a férjemmel kellene kezdenem. És az öcsémmel. Nem hiszem, hogy bárkinek is megszabhatom, hogyan ölje meg magát. CSak mint mondtam, velem ne tegye ugyanezt.
De momentán csak annyit tehetek, hogy befogom, vagy puffogok magamban. Félre ne érts, nem vagyok nagy zöld antifüstokádó. Nem értek egyet az éjszakai szórakozóhelyek megtisztításával. Bár ha belegondolok :). Ott is akarhatnék tiszta levegőt. De egye fene, a kocsmaszag kell a hangulathoz. De egy étteremben mitől is jobb nekem, ha 3 asztallal odébb van a dohányzó rész, ha nincs minden asztal fölött egy bika elszívó?
Ez az a téma, amiben soha nem lesz konszenzus. Olyasmi, mint a kutyás, nem kutyás. És a de basszus ez az egészséges, ergo ez a normális sajnos nem elég súlyos érv. Főleg azokkal szemben, akiknek ez semmit sem jelent, mert a saját testét sem tiszteli, miért tenné az enyémmel? De ahogy a kutyatartást, nyilván ezt is lehet kultúráltan, másokat a legkevésbé zavarva csinálni. De bizony, a dohányosoknak kellene tudomásul venni, hogy ez zavaró és ő van peremhelyzetben. És ha ő ezt szeretné, tegye úgy, hogy ne zavarjon senkit.
De még az illemtan is sántít. Illik megkérdezni, hogy zavar-e, ellenben illetlenség azt mondani, hogy igen. Okos.
 

Hantaboy

Állandó Tag
Állandó Tag
Átlag napi fél doboz. De van, hogy egy egész is elmegy. Ha pedig jó napom van, akkor 4-5 szálat szívok el. Leszokni akarok, de még nem tudok. A jelenlegi körülmények (család/munka) megnehezítik ezt a dolgot.
 

moncsyka23

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerintem nem éri meg dohányozni, Nagyon sok éllenérv van melette.
Egy az hogy fogyaszt, drága, károsítja az egészséget, bűdös leszel tőle, elságurnak a fogaid, ugyhogy én inkább nem dohányzok! Még a füst is irritál engemet!
 

Fennec

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerintem az összes dohányos tudja, h nem éri meg, csak nem foglalkoznak vele. Én pl. azért szívom, mert megnyugtat. Ill. jól esik néha 5 perc cigiszünetet tartani. Emellett van elég problémám anélkül is, h még azon is rágódjak, h káros a dohányzás.
De ettől függetlenül mindig figyelek arra, h ne zavarjak vele senkit. Zárt térben (kivéve szórakozóhely) nem szoktam rágyújtani és még az utcán is figyelek rá, h nehogy ráfújjam valakire a füstöt.
Egy biztos! Ha majd eljutok arra a pontra, h családot szeretnék, akkor le fogom tenni a cigit. A gyerekeim majd eldöntik felnőtt korukban, h akarnak-e dohányozni vagy sem, de én addig nem mérgezem őket!
 

k0b0ldka

Állandó Tag
Állandó Tag
Részemről 28 évig megvoltam nélküle,majd alkalmankén rá-rá gyújtottam...
Két évig dohányoztm,aztán jött az első bébi...
Nem fejben dőlt el,hanem pociban...;)Iszonyú rosszul voltam...
De nem bánom...
Addig amíg cigiztem,mindíg figyeltem arra,ne zavarjak másokat avagy más dohányzó ne zavarjon engem.
De ami mostanában zajlik,lassan bosziperré válik.
Merthogy a nemdohányzók védelmében diszkriminációk tömkelege éri azokat,akik rá mernek gyújtani.
Oké,az rendben,hogy étteremben van dohányzó és nem dohényzó részleg,de az utcákon a méteres kijelölések már nevetségesek.Mert mi van ha rágyujtottál,aztán ott egy játszótér vagy orvosi rendelő,vagy buszmegálló--van ahol ott nem lehet dohányozni!!!---???
 

pulsatilla

Állandó Tag
Állandó Tag
Én nem dohányzom,ennek ellenére nem küzdöm a dohányzó emberkékkel...fogalmuk sincs miért dohányoznak,de ha rájönnek általában le is szoknak :)
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
Én dohányzom.
Nem értem, hogy miért mi vagyunk az emberiség ellenségei.
Velem együtt a többség nem gyujt ott rá, ahol ez mást zavar.
Sokba kerül a dohányzás okozta egészségkárosodás gyógyítása, mondják. Valamikor régen dolgozott rokonom a dohánygyárban. Tanítottam én is, nagyon rövid ideig, dohányipari szakmunkásokat, még akkor, amikor egy doboz cigaretta ára 4 Ft 40 fillér volt, legalábbis annak amit én szívtam akkor.
Már abban az időben is azt mondták a dohányiparban jártasak, hogy egy szál bolti ára több, mint egy doboz cigaretta előállítási költsége. Akkor még nem volt ÁFA, jövedéki adó, uniós előírás. Aki dohányzik az államnak fizeti a megvásárolt cigaretta árának jelentős részét. Ha mindenki egycsapásra leszokna ez a jövedelem kiesne, nagy problémát jelentene az államháztartásban. Nem beszélve azokról, akik elesnének a munkától, a dohánytermesztésben dolgozóktól a dohányárusokig, ez elég sok ember, közülük sokan adófizetőkből segélyezeteké válnának.
Másrészt nem értem, hogy ez a legnagyobb probléma. Én tanár voltam, tudom, hogy a diákok jelentős része alkoholizál -nem is kis mértékben-, a kábítószer annyira terjed, hogy az iskolák jelentős részében meg lehet vásárolni. Szerintem ezt kellene elsősorban üldözni.
 

Goldros

Állandó Tag
Állandó Tag
Egyetértek!

Teljes mértékben egyetértek veled ! a kábitoszer és az alkohol sokkal nagyot kárt tesz a fiatal szervezetbe! én
Én dohányzom.
Nem értem, hogy miért mi vagyunk az emberiség ellenségei.
Velem együtt a többség nem gyujt ott rá, ahol ez mást zavar.
Sokba kerül a dohányzás okozta egészségkárosodás gyógyítása, mondják. Valamikor régen dolgozott rokonom a dohánygyárban. Tanítottam én is, nagyon rövid ideig, dohányipari szakmunkásokat, még akkor, amikor egy doboz cigaretta ára 4 Ft 40 fillér volt, legalábbis annak amit én szívtam akkor.
Már abban az időben is azt mondták a dohányiparban jártasak, hogy egy szál bolti ára több, mint egy doboz cigaretta előállítási költsége. Akkor még nem volt ÁFA, jövedéki adó, uniós előírás. Aki dohányzik az államnak fizeti a megvásárolt cigaretta árának jelentős részét. Ha mindenki egycsapásra leszokna ez a jövedelem kiesne, nagy problémát jelentene az államháztartásban.
Másrészt nem értem, hogy ez a legnagyobb probléma. Én tanár voltam, tudom, hogy a diákok jelentős része alkoholizál -nem is kis mértékben-, a kábítószer annyira terjed, hogy az iskolák jelentős részében meg lehet vásárolni. Szerintem ez kellene elsősorban üldözni.
 

Irda

Állandó Tag
Állandó Tag
...

Engem csak azért zavar a dohányzás, mert engem senki nem kérdez meg arról hogy : bocsi, nem zavar ha rágyújtok melletted. A buszmegállóban is odaállnak mellém és belefújják a mérget az arcomba. Én sem fújok senki arcába pl. rovarírtót. Kb. ezek azonos szinten vannak.
 

hangya1944

Állandó Tag
Állandó Tag
No igen, az ellenpélda: amikor ülök az öt üres pad közül egyen. Már cigarettázom, amikor odaül mellém valaki és egyből hangos megjegyzést tesz, hogy zavarja a füst.
 

kolonte

Kitiltott (BANned)
Már 5 és fél éve nem dohányzom.
Előtte nagyon szerettem dohányozni.
Sajnáltam már rá a napi 400 forintot, meg a kiszolgáltatottság zavart. Azt még el sem tudtam képzelni akkor, ami most van, hogy lassan embernek sem tartják a dohányosokat!
A türelmetlenség, az intolerancia, az arrogancia a trend most a dohányosokkal szemben. Teljesen beteges, ráadásul manipulatív is, hiszen -mint tudjuk- konfliktus nélkül nincs megbetegedés, sokkal inkább mint a cigaretta elszívása általi mérgektől.
OK.
Most mégis azért írok, mert emlékszem még dohányos koromra. Akkor is voltak akik nem dohányoztak, azért a beszélgetések, a jó hangulatok mindíg ott voltak ahol a dohányosok!
Elég Hamvast idézni, ki szerint "a szellem tápláléka a dohány"! A nem dohányosok tényleg a puritánok, azok, akik utálnak majdnem mindenkit, de azokat akik másképpen élnek biztosan!
Már nincs beszélgetés, már nem érnek rá az emberek cigi szívásra időt szakítani, rossz világ van. Nem sikerült valami mást adni a dohányzás helyett. Lehet, hogy rossz volt. Bizotsan. Büdös volt, drága volt, kiszolgáltatottá tette a cigivel nem rendelkező dohányost, de mégis volt közösség teremtő ereje! Ma individuális élet van, az igaz, nem büdös!
Engem nem zavarnak a dohányosok. Ha a füst zavar, olyan helyre megyek, ahol nincs.
Ennyi kívánkozott ki belőlem. :(
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
...emlékszem még dohányos koromra. Akkor is voltak akik nem dohányoztak, azért a beszélgetések, a jó hangulatok mindíg ott voltak ahol a dohányosok!
...Lehet, hogy rossz volt. Bizotsan. Büdös volt, drága volt, kiszolgáltatottá tette a cigivel nem rendelkező dohányost, de mégis volt közösség teremtő ereje! ...:(

Most már nyugdíjas vagyok, de eddigi munkahelyeimen a dohányzóban volt általában csak jó hangulat.
Egy félszobányi területen volt, amikor 15-20-an fújtuk a füstöt, mégis bejött időnként több nemdohányzó is az ottani társaság kedvéért.
A kiközösítettség összehozta az embereket. Annak ellenére lehetett akár politikáról is értelmesen beszélni (veszekedés nélkül), hogy a szélsőjobbtól a szélsőbalig minden nézet képviselője jelen volt.
Cukkoltuk egymást, viccelődtünk, de mindenki figyelt arra, hogy ne bántsa meg a másikat. Sok kollégánkat nem is a füst zavarta, inkább az, hogy kihallatszott a jó hangulat, ami a munkahelyeimen másol nem sűrűn volt.
 

zoltot

Állandó Tag
Állandó Tag
Volt egy időszak, amikor dohányoztam, akkor is csak társaságban. Egyedül soha nem gyújtottam rá! Rövidebb ideig többször abbahagytam, de mindig visszaestem...
Azonban néhány éve "tiszta" vagyok! :p
Most már kifejezetten utálom a füstöt!!
Szerencsére nálam nem alakult ki a függőség. De vajon miért?
 

zoltot

Állandó Tag
Állandó Tag
A dohányzás rossz dolog, de ugyanakkor jó is...
Büdös, árt az egészségnek, de közelebb hozza az embereket egymáshoz...
 

vscotina

Állandó Tag
Állandó Tag
Szervusztok!
Régebben részletesen leírtam hogyan szoktam le a cigiről, és a napokban ünnepeltem a 6.ik "születésnapomat". Nagyon boldog vagyok, és ma már azt gondolom megérte. Csak elkezdeni nehéz, és mindennap egyre könnyebb. Erő és kitartás mindenkinek kell hozzá.
 

deadline

Állandó Tag
Állandó Tag
Én még ugyan fiatal vagyok ( mindössze 20) és dohányzom, nem állíthatom hogy rászoktam, de azért jól esik rágyújtani ( főleg mostanában, vizsga előtt)
 

Bathaz

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Leszokni nagyon könnyű, én már vagy harmincszor leszoktam.:D

Ez a vicc -és sok hozzászólás- nagyon igazat szól. Én két és fél éve nem gyújtottam rá de néha igenis eszembe jut. Viszont büszke is vagyok magamra ezért. Előtte 2-3 dobozzal szívtam és jópár évvel korábban volt egy két éves 'szünetem' (két évig nem gyujtottam rá, de visszaszoktam).
Tapasztalatom szerint legfontosabb segítség a kellő motiváció. Pl. édesapám tüdőrákos lett, azonnal le is szokott, pedig láncdohányos volt. Sajnos neki már késő volt. Balga fejemmel még ez is kevés lökés volt nekem, de feleségül vettem egy 3 gyerekes családanyát és mielőtt összeköltöztünk volna a gyerekek miatt letettem a cigarettát. Nem mellesleg ez mai áron igen sok pénz megtakarítás is.

Sok sikert mindenkinek (avagy: Tedd vagy ne tedd, de ne próbáld! ;))
 
Oldal tetejére