Csodálatos tájak Erdélyben

pjutka témája a 'Fotó album' fórumban , 2009 Március 4.

 1. pjutka

  pjutka Állandó Tag

  A kápolna[​IMG]
  [​IMG]
   
 2. pjutka

  pjutka Állandó Tag

 3. pjutka

  pjutka Állandó Tag

 4. pjutka

  pjutka Állandó Tag

  Korond
  Korond a népi fazekasság, kézművesség erdélyi központja, a sóvidék egyik legnagyobb és leghiresebb települése. Az itt élő emberek, a korondiak, fő foglalkozásai: az évekre visszamenő fazekasság, a taplókészítés, a famegmunkálás, és az általuk előállitott termékek eladása, a kereskedelem. Korond ugyanakkor hires a borvízforrásairól (Diómáli-forrás, Szőlőmáli-forrás, Erzsébet-forrás, fingóborvíz), az aragonitbányájáról (ma természetvédelmi terület), borvízfürdőjéről és az árcsói kerámiavásárról.
  Korond a hagyományait őrizve és a lakosságának változatos foglalkozására alapozva kereskedelmi, idegenforgalmi és művelődési helységgé nőtte ki magát.
  Az idelátogató turistának felejthetetlen élményt nyújt a főútmenti sok áru, portéka: kerámiatermékek, szalma- és gyékényfonatok, gyapjútermékek, faeszközök, használati- és dísztárgyak.
  Korond A 13/A országút mentén helyezkedik el Parajdtól 10, Szovátától 18, Székelyudvarhelytől 28, Csíkszeredától pedig 80 km-re.

  [​IMG]

  [​IMG]  [​IMG]
   
 5. pjutka

  pjutka Állandó Tag

  Az Árcsói-sóskút (korondi sóskút)

  [​IMG]

  kirakodó vásár
  [​IMG]


   
 6. pjutka

  pjutka Állandó Tag

  A falut nyugatról a Firtos-hegy (1063 m) és a Kadácsmező (852 m), északról a Hollókő (858 m) és a Sólyomkő (üregeiből a fejedelmi solymárok ajándékba vitték a török szultánnak járó évi nyolc sólymot)

  ,[​IMG]

  keletről a Csillag-hegy (815 m), Szőlőmál (781 m) és a Les-hegy (847 m), míg délről a Kalonda-tető (825 m), Horvásmező (744 m), Égettvész (917 m), Vápa (865 m), Sarok (777 m), Fügevár (850 m) és Hazanéző (934 m) veszi közre.
  Fő vízfolyásai: Korond vize (Nagyvíz-patak), Kebelet, Sugó (Firtos), Észak- (Fenyőkút és Pálpataka felől) és Határ-pataka (Felsősófalva felől). Korond neve elválaszthatatlan a népi kerámiától, az edényipartól. Korond a népi fazekasság egyik erdélyi központja. Jelenti a népművészet továbbélését, hagyományaink folytatását és a helybeliek jólétét is. Az agyagipar egyike a legősibb mesterségeknek, s mivel alapanyaga maga a föld, legközelebb áll atermészethez kötődő emberhez.


  [​IMG]

  Talán ez a magyarázata annak, hogy háziipari formája századunkban is fennmaradt. Teleki József írta Korondról, hogy "Minden ember itt vagy fazakas,
  vagy sendelly csináló" (Úti Jegyzések, 1799).  [​IMG]


  Az életképes nagyközség lakóira jellemző a sokféle foglalatosság: a hagyományos fazekasság, a famegmunkálás, a taplókészítés és a kereskedelem (régen szekérrel, ma autóval). A fazekasság létalapját a falu nyugati határán, a Szakadát-patak bal partján előforduló szürke pala (agyag) képezi. Volt aragonitbányája (ma természetvédelmi terület) és híres borvízfürdője (ma az árcsói kerámiavásár színhelye).
  Korondon értékesítik a Fehér-Nyikó menti falvak fűzfavesszőből készült eszközeit és a környék faragóinak munkáit is. Korond a hagyományait őrizve korszerűsödő székely falu típuspéldája: a fazekasiparra alapozva kereskedelmi, idegenforgalmi és művelődési szerepköre is egyre számottevőbb.

  [​IMG]

  A Korondi-medencét pannóniai korú agyag, homok, agyagmárga, konglomerátum tölti ki, amely az Atyhai-nyergen (700 m) át közlekedik az Etédi medencével.
  A hegykeret már a neogén vulkáni fennsík tartozéka. A Fügevári kőbányában andezitet termelnek ki. A falu északi részén a lakosság több gázfeltörést (fortyogó) ismer. A nagyobb "köveknek" is nevet adtak: Likaskő, Hollókő, Zsomborkő, Laposkő, Tövisbojtorjánkő.
   
 7. pjutka

  pjutka Állandó Tag

  a templom
  [​IMG]

  [​IMG]


  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]


  [​IMG]

  [​IMG]


   
 8. pjutka

  pjutka Állandó Tag

  templom
  [​IMG]
   
 9. pjutka

  pjutka Állandó Tag

  Korond , Trianon emlékmű
  [​IMG]

  korondi kapu

  [​IMG]
   
 10. pjutka

  pjutka Állandó Tag

  fazekas mester
  [​IMG]

  kerámiák
  [​IMG]

  ez is
  [​IMG]

  Korond,

  [​IMG]

  [​IMG]
   
 11. pjutka

  pjutka Állandó Tag

  Parajd


  Sóvidék Európában az első olyan település amely nevét az ásványkincséről kapta. Ennek a nagy "közösségnek" a középpontja Parajd, a Székelyföld só hazája. Parajd az Erdélyi medence keleti pereme és a Görgényi havasok találkozásánál húzódik, a sótól fehéren ragyogó sziklák ölelésében. Parajd az utolsó település Hargita megyében, közvetlen szomszédja a Maros megyéhez tartozó, természetes sóstaváról hires Szovátának (Medve tó). A település a 13 A nemzeti út mentén helyeszkedik el Székelyudvarhelytől (a székely főváros) 38, Szovátától 7 km-re. Parajd központján halad át a 13 B nemzeti út amely érinti a festői Bucsin tetőt 1180 m beérve a gyergyói medence központjába Gyergyószentmiklósra ahonnan a Békás szorosba és Gyilkostóhoz lehet eljutni. A Parajdi medence a Sóhát körül helyeszkedik el két adminisztrativ szempontból hozzá tartozó településsel, Alsó és Felsősófalvával. Parajd messze földön hirés ásványi kincsét a "Sóháttya" őrzi,az előbb emlitett sóhát helyi elnevezése.Ugyanakkor a település nagyon gazdag vizhálózattal rendelkezik.Itt folyik át a Kisküküllő amely a Kis és Nagy ágával nyújtott ihletet a falu legnagyobb szülöttjének Áprily Lajos költőnek.A Kisküköllő Parajdon, a Haromnak nevezett hegy lábánál egyesül a Korond patakával mely a sósziklák között tört útat magának.
  Parajd lakossága 7000 fő, hozzá tartozik Alsó és felsősófalva, Bucsin valamint Békástanya is. A település megnevezése PARAJD először 1567 ből való. (Székely adó össszeirás) A vidék már a Rómaiak idejében ismert volt mint sólelőhely. A székelyek az 1500-as évekig rendelkeztek szabad sójoggal.1562-ban azonban János Zsigmond megfosztotta a Székelyeket a szabad sójogtól, lefoglalta az állami kincstár számára a parajdi sóbányát. A földalatti kitermelés a 18.sz-ban kezdődött, addig a külszini sófejtés volt a jellemző. A mai sóbányát 1787-ben nyitották meg.

  [​IMG]

  Látnivalók,
  sóbánya,sómalom,sósfürdő,
  sószoros,Áprily Lajos
  emlékház,stb.
  Sósfürdõk,

  szabadtéri
  [​IMG]


  [​IMG]  • meleg sós kádfürdõ
  • szabadtéri sósfürdõ (június 1 - október 15 között)
  A parajdi Sóbánya különleges ajánlatai között szerepel a meleg sós kádfürdõ és a szabadtéri sósfürdõ is. A sósfürdõ, gyógykúra formájában a szervezet egészére hat és mint ilyen: nyugtató, szorongásoldó, izomellazitó, gyulladáscsökkentõ, értágitó, bõr-nyálkahártya fertõtlenitõ, szarurétegoldó, hámositó hatása van. A kádfürdés idõtartama napi 10 percrõl, fokozatosan megemelhetõ napi 30 percre (egyéni tûrõképességtõl függõen). A viz hõmérséklete az elsõ fürdéseknél 36 Celsius fok, majd 2-3 naponként 37-38 fokra. Egy kúra 10 -14 napi fürdõt jelent, megszakitás nélkül. A sósfürdõ június 1 és október 15 között mûködik.
   
 12. pjutka

  pjutka Állandó Tag

  A bánya
  [​IMG]

  ez is,
  [​IMG]

  még ez is,[​IMG]  [​IMG]

  a templom,lenn a bányába
  [​IMG]

  ez is,
  [​IMG]

  [​IMG]
   
 13. pjutka

  pjutka Állandó Tag

  Lejárat a bányába,sok
  sok lépcső
  [​IMG]

  ez is,
  [​IMG]

  [​IMG]

  a fal
  [​IMG]

  [​IMG]
  [​IMG]


  [​IMG]

  játszótér a bányába

  [​IMG]

  vendéglő
  [​IMG]
  lejárat
  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  a strand
  [​IMG]

  [​IMG]

  Parajd utcája
  [​IMG]


   
 14. pjutka

  pjutka Állandó Tag

  Még több kép a Lázárkastélyról!!!!
  [​IMG]
  [​IMG]

  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
   
 15. pjutka

  pjutka Állandó Tag

  Lovagterem!!
  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  A szárhegyi lovagterem belseje
  [​IMG]

  ez is a lovagterem
  [​IMG]
   
 16. pjutka

  pjutka Állandó Tag

  Képtár
  [​IMG]

  Kiállitóterem
  [​IMG]

  hímestójás
  [​IMG]

  ez is,
  [​IMG]
  és ez is,
  [​IMG]

  a helység
  jellegzetes állatai,
  kitömve
  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]
  [​IMG]

  [​IMG]

   
 17. pjutka

  pjutka Állandó Tag

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]
   
  gyulatata kedveli ezt.
 18. pjutka

  pjutka Állandó Tag

  Zetelaki víztároló

  Elhagyva Gyergyószentmiklóst Székelyudvarhely fele vesszük az irányt.
  Tekerőpatak - Gyergyóújfalú, majd a Sikasszó patak völgyében, érintve Libánt és Sikasszót érhetjük el a Zetelaki Víztározót, mely a környék egyik legjelentősebb hegyvidéki tározója.

  Másik irányból: Székelyudvarhelyről Csíkszereda irányába Fenyéden térünk balra (Gyergyószentmiklós irányába), majd 15 km autókázás után elhagyva Zeteváralját pillanthatjuk meg a hatalmas földgátat, melyen a Gyergyószentmiklós fele vezető megyei út is átvezet.

  [​IMG]
  Minden tavasszal több métert emelkedik a vízszint, elöntve a part menti fűzeseket, melyek jó ívó helyet biztosítanak a halaknak.​


  A gátat a Nagyküküllő és a Sikasszó patak találkozásánál építették 1976-1993 között, ivó- és ipari-víz szolgáltatása céljából. A 234 hektáron elterülő víztározót három patak táplálja: Sikasszó, Nagy Küküllő és Deság patak. A tó mélysége eléri a 20-30, de egyes állítások szerint, helyenként akár a 40 métert is megközelíti.
  Mivel a hatalmas vízgyűjtőt főleg vízszolgáltatás és energiaellátás céljából hozták létre, halasításával sokáig nem foglalkoztak az egyesületek, így régebben nagyrészt a beömlő patakok halfaunája népesítette be.

  [​IMG]
  Hatalmas vízfelület.​


  Szerencsére ez napjainkra változott és ma már a székelyudvarhelyi Nagy Küküllő nevet viselő sporthorgász egyesület oltalma alá tartozik. Ennek látszik is az eredménye, hisz a társulat évente több száz pisztrángot telepít, próbálva fenntartani a vidékre is jellemző sebes pisztráng populációt. A legutóbbi telepítés alkalmával közel 500 kiló kisebb-nagyobb pöttyös illetve szivárványos került a tározóba.

  [​IMG]

  ....................................
  "Ne a jelennek élj, ne engedd, hogy múlandó dolgok befolyásoljanak. Élj az örökkévalóságban túl időn és téren, a véges dolgok felett. Akkor semmi sem befolyásolhat!!!"
   
 19. pjutka

  pjutka Állandó Tag

  Ez is ,

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]
   
 20. pjutka

  pjutka Állandó Tag

Megosztás