Főzőcske: receptek v. a Nagy szakácskönyv

Ila1

Állandó Tag
Állandó Tag
Forrázott uborka:
Ecetes uborkának való uborkákat megmosod, két végét levágod. Hosszában negyedeled. Ecetes, cukros, köménymagagos csipetnyi sós vizet felteszel forrni. (pl. 1 l víz 2 kanál ect 7 kanál cukor, csipet só) A forró salátalével leöntöd az uborkát, fedőt teszel rá és hagyod kihülni. Hűtés után fogyasztható, kb. 2 hétig eláll, ropogós és ízletes az uborka. :)
 

sztzs

Állandó Tag
Állandó Tag
Hozzávalók: 1-1,5 kg mangalica comb vagy csontozott csülök, két üveg sör, só, bors, pirospaprika, fokhagyma; 1 kg újburgonya, 5 dkg medvehagyma, 2 db citrom, édesítő vagy cukor, egy evőkanál étolaj, salátalevél.

Elkészítés: a húst tepsibe helyezzük, befűszerezzük és negyed órát állni hagyjuk; majd az előmelegített sütőbe rakjuk és ráöntjük az első üveg sört; a párolgás következtében elvesztett folyadékot folyamatosan pótoljuk, a sülő húst kétszer-háromszor megforgatjuk.
A tisztított újburgonyát enyhén sós vízben puhára pároljuk, leszűrjük és tálba helyezzük; tálkába két citrom levét facsarunk, ízesítjük az édesítővel és ehhez hozzáadjuk az étolajat és elkeverjük benne az apróra vágott medvehagymát, végül ezt a levet a burgonyára öntjük.
A burgonyasalátát a fejes saláta egy-egy levelére halmozzuk a tálaláskor.
 

hjules

Új tag
Sziasztok!Bogyomama meghatódtam, tudod?
Kezdjük a gyomorrontást!
SONKAGULYÁS
50-60 DKG BŐRÖS, ZSÍROSABB NYERS SONKA
25-30 DKG VÖRÖSHAGYMA
2 ZÖLD CSÍPŐS PAPRIKA
2 PARADICSOM
2 DKG CSEMEGE PIROS PAPRIKA
80 DKG BURGONYA
2-3 DL TEJFÖL
A nyers sonkáról a bőrös, zsíros részt leszedjük, nagyon apró kockákra vágjuk és kiolvasztjuk. Erre a zsiradékra tesszük az apróra vágott vöröshagymát és megdinszteljük/ üvegesre pároljuk/, majd hozzáadjuk a felaprított húsosabb sonkarészt.
Felöntjük 1,5 liter vízzel és addig forraljuk, míg megpuhul a sonka.
Csak ekkor adjuk hozzá a megtisztított, felkockázott burgonyát, a felszeletelt paradicsomot és a paprikát/ ha nagyon erős vágd ki a csumáját elötte/. Sózni, pirospaprikát hozzáadni ízlés szerint, készre főzzük.
Tejföllel tálaljuk.
Minden munkafolyamattal együtt nyílt tüzön nem egész 2 óra alatt elkészül.
Jó étvágyat!

No még egyet!
PÁSZTORTARHONYA
10-15 DKG FÜSZTÖLT(!) SZALONNA
30-40 DKG KOLBÁSZ
25 DKG TARHONYA
80 DKG BURGONYA
20-25 DKG VÖRÖSHAGYMA
1 DKG CSEMEGE PIROSPAPRIKA
2 ZÖLD PAPRIKA
1 PARADICSOM

A szalonnát felaprítjuk és a bográcsban kiolvasztjuk. Ha lehet dolgozzunk parázson. Beleszórjuk a tarhonyát és folyamatos kevergetés mellett aranyszínűre pirítjuk. hozzákeverjük az apróra vágott vöröshagymát, egy kicsit pirítjuk, megszórjuk pirospaprikával/ nem odaégetni mert keserű lesz!!!!/ és felengedjük 1 dl vízzel. Jól elkeverjük és beletesszük a felvágott burgonyát, paprikát, paradicsomot. Megsózzuk gyakori kavargatás mellett felöntjük 7-8 dl vízzel, ekkor rakjuk hozzá a felkarikázott kolbászt. addig fözzük, míg a levét elforrja.
Édeskés saláta nagyon jó hozzá.

Hát most egyenlőre ennyi. Megint jövök, ha kellek.
 

Ila1

Állandó Tag
Állandó Tag
<SMALL>Hortobágyi palacsinta</SMALL>
<SMALL>Hozzávalók: 12 sós palacsinta, 30 dkg maradék sertés- vagy csirkepörkölt, 2 dl tejföl, egy kávéskanál liszt.

A pörkölthúst összevágjuk, ha csirkéb&otilde;l készítjük, kicsontozzuk. A pörköltet bes&ucirc;rítjük a tejfölben elkevert liszttel, és a mártásból teszünk a húsba 1-2 kanállal. A hússal megtöltjük a sós palacsintákat, összegöngyöljük, t&ucirc;zálló tálra fektetjük, és ráöntjük a maradék mártást. A süt&otilde;ben alaposan átmelegítjük, de nem pirítjuk meg.</I>
</SMALL>
<SMALL>Gulyásleves</SMALL>
<SMALL>Hozzávalók: 40 dkg marhapacsni, 25 dkg ritkacsont, 1 fej vöröshagyma, 1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér, egy kis darab karalábé, egy kis zellergumó, 1 cs&otilde; zöldpaprika, 1 fej paradicsom, 40 dkg burgonya, egy ev&otilde;kanál édesnemes pirospaprika, egy ev&otilde;kanál zsiradék, néhány szem köménymag, bors, egy körömnyi babérlevél, só.

A megolvasztott zsiradékban, fed&otilde; alatt, üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát, meghintjük a pirospaprikával, és a kockára vágott húst megforgatva rajta, mellédobjuk a zöldségféléget (a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret karikára vágva). Felengedjük 2 l vízzel, beletesszük a f&ucirc;szereket, és lassú t&ucirc;zön, fed&otilde; alatt f&otilde;zzük. Mikor a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a megtisztított, kockára vágott burgonyát, és ezzel f&otilde;zzük teljesen meg. Tálalás el&otilde;tt f&otilde;zhetünk bele még egy marék csipetkét is.

<SMALL>Töltött káposzta</SMALL>
<SMALL>Hozzávalók: 8 szép, savanyított káposztalevél, 1 kg hordós káposzta, 40 dkg darált sertéshús, 50 dkg dagadó, 10 dkg rizs, 1 tojás, egy kávéskanál reszelt vöröshagyma 2 ev&otilde;kanál zsír, egy ev&otilde;kanál liszt, 20 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, só, törött bors, egy ev&otilde;kanál pirospaprika, 1 dl tejföl.

A darált húsból, az egy kávéskanál zsíron megpirított reszelt vöröshagymából, a félig párolt rizsb&otilde;l a tojással, sóval, töröttborssal hústölteléket készítünk, nyolcfelé osztjuk, és becsomagoljuk a káposztalevélbe. Közben apróra vágjuk és kiolvasztjuk a füstölt szalonnát, megpirítjuk benne a karikára vágott vöröshagymafejet, meghintjük a paprikával, és beletesszük a savanyú káposztát, végül a töltelékeket és a nagy darabokra vágott dagadót. Vizet öntünk alá, és lefedve, lassan megf&otilde;zzük. A maradék zsírból és lisztb&otilde;l rántást készítünk, berántjuk vele a káposztát, és tálalás el&otilde;tt gazdagon megtejfölözzük. (Erdélyben még kisütött bordaszeleteket és bevagdalt, zsírban kisütött kolbászt is szoktak a tetejére tenni.)

</SMALL></SMALL>
 

szlemese

Állandó Tag
Állandó Tag
Hú de régen nem főzött senki semmit. vagy csak mindenki titkolódzik?

Tepsis raffaelló

tészta: 6 tojásfehérjét kemény habbá verd, bele 20 dkg porcukor, 10 dkg liszt, és ugyanennyi kókuszreszelék. Zsírozott tepsibe kis lángon süsd meg.
erre jön a krém-ha már kihült!:
6 tojássárgáját, 1 zacskó vaníliás pudngporral, 15 dkg cukorral, és 1 dl tejjel keverd ki. Menjen hozzá 3 dl forró tej, és ezt az egészet gőz fölött sűrűre kell főzni.
25 dkg margarint, 10 dkg porcukorral simára kell kavarni, és a két krémet már hidegen jól ki kell keverni. Ez megy rá a tésztára. A tetejét egész mogyorókkal ki kell rakni. és megszóri kókuszreszelékkel.
hűtőben 1-2 órát pihenjen!

Én nem vagyok nagy édességevő, de ezt nem birom kihagyni.
 

amalya

Állandó Tag
Állandó Tag
Túrós gombóc
2 tojást összekeverni egy vaniliás cukorral,meg egy jó marék kristálycukorral,na meg egy kis só.Hozzáadni fél kiló túrót,2 kanál lisztet,két marék grízt.Túrótól függően lehet több griz is.Formázható legyen az a lényeg.Fővő vizbe tenni egy kettő kész van.Ha feljönnek kész van de meg lehet próbálni egyett.Prézlire kiszedni,kicsit dermedni hagyni,aztán össze rázni a morzsával.
Ma főztem,fincsi lett:)A fiam 3-at megevett belőle:)
 

szlemese

Állandó Tag
Állandó Tag
Házi joghurt

1 liter tejet felforralok, és szobahőmérsékletűre hűtöm vissza. A képződött fölt, leszedem. 1 pohár natúr Danon aktív joghurtot belekeverek. lefedem, és a tálat betakarom valamivel, hogy langyos legyen a környékén. 2-3 óra alatt lesz belőle natúr joghurt. ekkor keverek bele 2 zacskó vaníliás cukrot, ízlés szerinti cukrot, 1 citrom reszelt héját, kevés mazsit, és már kész is a citromos joghurt. De csináltam már almásat is, akkor citromhéj helyett 1 reszelt almát és fahéjat tettem hozzá. az is nagyon jó lett. Egyébként ízlés szerint bármilyen gyümölccsel meg lehet csinálni.
Fele árban van a bolti jughurthoz képest!
 

tibi

Állandó Tag
Állandó Tag
Annak aki a pipit szereti:

Egy egész csirkemellett kicsontozol és a következő kutyulékkal bekened:mustár elkeverve delikáttal,fokhagymával(reszelt),őrölt bors,kevés só.
Egy kb. a mell kétszeres nagyságának megfelelő alufólia darabot kivajazol,bele teszed a pipihusit és másnap reggelig a hűtőben érleled.
Reggel kiveszed és szelsz rá hagyma karikát három gerezd savanykás almát egy szelet bacont és karikára vágott krumplit.Becsomagolva közepesnél kicsit erősebb sütőben kb.40-50 percig sütöd.
Mesélld el, ízlett-e.

 

myszty

Állandó Tag
Állandó Tag
Mirinda vagy fanta szelet

Tészta:
6 db tojásfehérjét habosra keverünk 6 evőkanál porcukorral, majd hozzá adunk 6 tojássárgát, 1 dl étolajat,4 evőkanál lisztet, 2 evőkanál kakaót és 1 cs. sütőport.Simára keverjük, kisütjük.

Krém:
20dkg porcukrot, 20 dkg margarinnal habosra keverünk, majd hozzá adunk 1/4 kg túrót, ízlés szerint mazsolát, vagy valamilyen aszalt gyümölcsöt.
A kihűlt tésztára kenjük.

Máz:
7 dl mirinda, vagy más üdítőt 2 cs. vaniliás pudingporral elkeverünk, felfőzzük.Ha kihült a túrókrémre kenjük.
1 órára a hűtőbe tesszük.

(Nem tudok annyit sütni, hogy másnapra is maradjon!)

 

Capuccino

Állandó Tag
Állandó Tag
Imadok sutni, fozni.... Jo hogy ratalaltam erre az oldalra ;) ...
Mai ebed ez volt - nem eppen "light" de nagyon fincsi....

Legfinomabb rakott csirkemell:<o></o>
<!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]--><o></o>
Hozzávalók:<o></o>
3-4 csirkemell<o></o>
bacon szalonna<o></o>
gépsonka<o></o>
szeletelt sajt<o></o>
liszt, tojás, reszelt sajt a panírozáshoz<o></o>
Elkészítés:<o></o>
Egy kör alakú jénai tál alját és oldalát kibélelünk bacon szalonna szeletekkel.<o></o>
A csirkemell darabokat lisztbe-tojásba majd reszelt sajtba forgatjuk. Egy réteg csirkemellet teszünk a bacon szalonnára. A tetejére gépsonka szeletet fektetünk, erre sajtszelet kerül, majd ismért egy réteg panírozott csirkemell. Az egészet befedjük bacon szalonna szeletekkel és előremelegített, forró sütőben kb 1,5 órát sütjük. Tálaláshoz kiborítjuk és mint a tortát szeleteljük. Legfinomabb krumplipürével de mindenféle hagyományos és kevésbé hagyományos körettel is nagyon fincsi.
 

szlemese

Állandó Tag
Állandó Tag
Krumlisaláta egy kicsit másképp:
a majonézt ugyanúgy ki kell keverni a tejföllel, mint egy hagyományos salinál. Én 1 nagy doboz tejfihez kb 3 dl majonézt, vagy talán annál egy kicsit kevesebbet teszek-Ebbe mehet bele a kb 1 kg sós babérleveles vízbe főtt, kockázott kihűlt burgonya, 10 dkg mini kockára vágott füstölt sajt, és egy fél fej nagyon vékony karikára vágott lila hagyma. 2-3 órát lefedve érjen a hűtőben! Isteni!
 

*zsazsa*

Állandó Tag
Állandó Tag
ALMÁS CSIRKE

Hozzávalók:
1 csirke vagy 4 comb
2 ek mustár
2 ek oliva olaj
1 ek kecsap
negyed kiskanal feketebors
4 alma hámozva és kockára vágva
1/4 pohár vörösbor

Mustár, oliva, bors kecsap keverékel megkenem a csirkét, az apró kockára vágott almát köré szórom, hozzáöntök fél pohár víz és negyed pohár vörösbor keverékét.
220° -on sütöm fóliával letakarva 15 percig, kitakarva 15 percig.

Romai cserépedényben nem teszek hozzá vizet csak bort, mert az edényt elötte vízbe áztatom. :D
 

szlemese

Állandó Tag
Állandó Tag
Tésztás csirkemell

Hozzávalók 4 szsemélyre: 50 dkg zöld színű szélesmetélt tészta, 60-70 dkg csmellfilé, 5 dkg vaj, 10 dkg márványsajt(kék sajt), 2 dl tejszín, só, bors.

a melleket középen félbevágjuké, és lapjára is vágjuk, de úgy, hog ne legyen nagyon vékony. Sózzu, borsozzu, és vajon mimndkét oldalát rózsaszínűre sütjük, majd a húsokat tányérra szedjük. a visszamaradt pecsenyeléhez hozzáadjuk a morzsolt sajto, és kis lángon felolvasztjuk, majd felöntjük a tejszínnel. 1-2 percig főzzük, majd hozzáadjuk a húsokat, és 3-4 percig kis lángon rotyogtatjuk.
A tésztát kifőzzük, tányérra szedjük, rá 2 hús, és a mártás.
Nagyon finom. ma ez volt az ebédünk, a családom nem ette, hanem falta, nekem alig jutott.
 

icsi

Állandó Tag
Állandó Tag
Tökéletes sütőtök
Az ősz beköszöntével megérkezett a sütőtök a piacokra. Ha már megcsípte a dér, nekiláthatunk a sokféle egészséges és olcsó étel elkészítésének - szakácsunknak, Kaldeneker Györgynek mindig akad egy-két nagyszerű recept a tarsolyában.
s.gif

<table border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" width="469"> <tbody><tr> <td class="alcim" width="369">
</td> <td align="right" width="100">1/2. oldal >></td> </tr> </tbody></table>
s.gif

<table align="center" border="0" cellpadding="5" cellspacing="0" width="469"> <tbody><tr> <td colspan="2" class="cikk-test" id="cikktest" width="469"> <table class="multibg" align="right" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" width="170"> <tbody><tr> <td bgcolor="#ffffff" width="5">
s.gif
</td> <td>
20041012sutotok.jpg
</td> </tr> <tr> <td bgcolor="#ffffff" width="5">
s.gif
</td> <td class="ajanlatfejlec2" height="17">
</td> </tr> <tr> <td bgcolor="#ffffff" width="5">
s.gif
</td> <td class="ajanlat" background="/p/noilapozo/potty.gif">
</td> </tr> <tr> <td bgcolor="#ffffff" width="5">
s.gif
</td> <td class="ajanlatfejlec2" height="17">
</td> </tr> <tr> <td bgcolor="#ffffff" width="5">
s.gif
</td> <td class="ajanlat" background="/p/noilapozo/potty.gif">
</td> </tr> <tr> <td bgcolor="#ffffff" width="5">
s.gif
</td> <td class="ajanlatfejlec2" height="17">
</td> </tr> <tr> <form method="post" action="http://www.mcorp.hu/receptek/" target="_blank" name="recept_search"></form> <td bgcolor="#ffffff" width="5">
s.gif
</td> <td class="ajanlat" background="/p/noilapozo/potty2.gif" bgcolor="#c3e6b4">
</td> </tr> <tr> <td bgcolor="#ffffff" width="5">
s.gif
</td> <td background="/p/noilapozo/vpotty2.gif" height="1" width="170">
s.gif
</td> </tr> <tr> <td colspan="2" bgcolor="#ffffff" width="170">
s.gif

</td> </tr> </tbody></table> A sütőtök tápláló, egészséges, ráadásul telis-tele van vitaminnal. Jelentős a karotin tartalma - szervezetünk a karotin segítségével épp annyi A-vitamint állít elő, amire szükségünk van -, segít pótolni a napfény hiányát, rendszeres fogyasztása szép és egészséges barna bőrt eredményez. Jelentősebb mennyiségű C-vitamint, antioxidánst tartalmaz a sütőtök, a magja pedig nagyszerű E-vitamin forrás.
Melengető leves
A sütőtök, mint a közeli rokonai (a cukkini, az uborka vagy a spárgatök) levesnek is kiváló. Igényli a markánsabb fűszerezést, a semlegesebb ízű zöldségfélékhez hasonlóan. Szerecsendió, római kömény, koriandermag, curry, gyömbér lehetnek az ízesítői.

Sütőtök-krémleveshez összevágott hagymát, fokhagymát, diónyi gyömbért és teáskanálnyi római köményt kell olívaolajon megdinsztelni, majd rászórni a curry-t, összekeverni és hozzáadni a meghámozott és kockákra felvágott sütőtököt. Felönteni annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, majd ízesíteni sóval, őrölt szerecsendióval és kevés darált borssal. Főzzük 10-15 percig, majd öntsük fel tejjel. Pár percfőzés után kézi mixerrel pürésítsük, és finomlyukú szitán passzírozzuk át. Bögrékbe tálalva akár állva, nagyobb összejövetelen is felszolgálható, ha nem teszünk bele levesbetétet, kortyolgatva, kanál nélkül is fogyaszthatjuk.
<table style="width: 224px; height: 228px;" align="center" cellpadding="1" cellspacing="1" width="224"> <tbody><tr> <td>
20061027sutotokos1.jpg
</td> </tr> </tbody></table>

A magas illóolaj tartalmú fűszerek jobban kiadják ízüket, ha forró olajon - lehet ez piruló hagyma is - megpirítjuk. Tökből érdemes annyit a leveses fazékba tenni, hogy ne kelljen sűrítőanyagot használni, önmagától legyen tartalmas a leves. A sütőtök magja megpirítva finom csemege, de az énekesmadarak is szívesen szemezgetnek vele. A leves betétje lehet a héjnélküli pirított tökmag, vagy zsemlekocka.
Köretnek: pürésítve, csőben vagy rozmaringgal sütve
Nem kell igazi szakácsnak lenni, hogy a vasárnapi hús mellé sütőtökpürét készítsünk. A tököket vágjuk több darabba, szedjük ki a magjait, majd a tökhúst tegyük egy tepsibe és süssük puhára. Ha elkészült, kanállal szedjük ki egy tálba a forró sült tököt, daraboljunk rá vajat, reszeljünk rá szerecsendiót, és ízesítsük sóval. Habverővel keverjük habosra. Tejet nem kell hozzáadni, mert a tökhús elég nedves és lágy, elég, ha jól kikeverjük a vajjal. Nagyon fonom sült és rántott hússal, sajttal, de grillezett halakat is köríthetünk vele.
<table style="width: 178px; height: 203px;" align="center" cellpadding="1" cellspacing="1" width="178"> <tbody><tr> <td>
20061027sutotokos3.jpg
</td> </tr> </tbody></table>

A csőben sütési technikát már régen kitalálták: egy cserépedényt, vagy hosszúkás cserepet hevítettek fel tűzben, majd ebbe tették a sütnivalót. Ma a csőben sütés egy konyhatechnológiai eljárás, ami azt jelenti, hogy a sütésre váró alapanyagot sajtszósszal vagy tejszínnel öntjük le, megszórjuk reszelt sajttal és sütőben pirosra sütjük. A csőben sült tökhöz a sütőtököt vágjuk kétcentis kockákra, tegyük egy vajjal kikent tűzálló tálba, daráljunk rá borsot, tépkedjünk rá zsályaleveleket, ízesítsük sóval, majd öntsük fel annyi tejszínnel, hogy félig ellepje. Szórjuk meg reszelt parmezán sajttal, majd forró sütőben süssük pirosra.
Egyszerűbb a dolgunk, ha a darabokból rozmaringgal sütött sütőtököt készítünk. A tökdarabokra daráljunk borsot, tépkedjünk rá rozmaringleveleket, csorgassuk meg olívaolajjal, majd fél óra állás után terítsük szét egy sütőpapírral borított tepsin. Félórai sütés után maris tálalható sült csirke vagy pecsenye mellé.
<table border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" width="469"><tbody><tr><td class="alcim" width="369">Curryvel, tésztával, desszertnek</td> <td align="right" width="100"><< 2/2. oldal </td> </tr> </tbody></table>
s.gif

<table align="center" border="0" cellpadding="5" cellspacing="0" width="469"> <tbody><tr> <td colspan="2" class="cikk-test" id="cikktest" width="469"> <table class="multibg" align="right" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" width="170"> <tbody><tr> <td bgcolor="#ffffff" width="5">
s.gif
</td> <td>
20061027sutotok1.jpg
</td> </tr> <tr> <td bgcolor="#ffffff" width="5">
s.gif
</td> <td class="ajanlatfejlec2" height="17">
</td> </tr> <tr> <td bgcolor="#ffffff" width="5">
s.gif
</td> <td class="ajanlat" background="/p/noilapozo/potty.gif">
</td> </tr> <tr> <td bgcolor="#ffffff" width="5">
s.gif
</td> <td class="ajanlatfejlec2" height="17">
</td> </tr> <tr> <td bgcolor="#ffffff" width="5">
</td> <td class="ajanlat" background="/p/noilapozo/potty.gif">
</td> </tr> <tr> <td bgcolor="#ffffff" width="5">
s.gif
</td> <td class="ajanlatfejlec2" height="17">
</td> </tr> <tr> <td bgcolor="#ffffff" width="5">
s.gif
</td> <td class="ajanlat" background="/p/noilapozo/potty.gif">
</td> </tr> <tr> <td bgcolor="#ffffff" width="5">
s.gif
</td> <td class="ajanlatfejlec2" height="17">
</td> </tr> <tr> <form method="post" action="http://www.mcorp.hu/receptek/" target="_blank" name="recept_search"></form> <td bgcolor="#ffffff" width="5">
s.gif
</td> <td class="ajanlat" background="/p/noilapozo/potty2.gif" bgcolor="#c3e6b4">
</td> </tr> <tr> <td bgcolor="#ffffff" width="5">
s.gif
</td> <td background="/p/noilapozo/vpotty2.gif" height="1" width="170">
s.gif
</td> </tr> <tr> <td colspan="2" bgcolor="#ffffff" width="170">
s.gif

</td> </tr> </tbody></table> Indiánoktól, Indiába
Az észak-amerikai indiánok ízlelték meg először a sütőtököt, akik ezt a tápláló, energiában gazdag zöldségfélét szívesen beépítették az étrendjükbe, sőt, szárítva tartósították is.
Magjai az amerikai földrész felfedezése után, a kukoricával és burgonyával együtt kerültek Európába. A sütőtök Indiában is közkedvelt táplálék, édeskés ízéhez nagyon jól társulnak a csípős, testet is átmelegítő fűszerek.
Tökös-kókuszos curryhez vágjunk fel csíkokra egy darab piros kaliforniai paprikát és kockázzunk fel egy kisebb méretű kanadai sütőtököt. Hevítsünk fel egy evőkanálnyi olívaolajat egy lábasban, tegyük bele a felcsíkozott paprikát, majd egy perc pirítás után szórjuk meg két evőkanálnyi curry fűszerkeverékkel. Forrósítsuk jól össze, hogy a fűszerkeverék jól feloldódjon, majd adjuk hozzá a feldarabol tököt. Öntsünk rá négy deciliternyi kókusztejet és két decinyi vizet, annyit hogy éppen csak ellepje. Ízesítsük sóval, a merészebbek csípős hegyes paprikával, kevéske darált borssal és lefedve pároljuk puhára. Tálalás előtt egy csokornyi friss korianderlevelet keverjünk bele, hosszúszemű párolt rizzsel tálaljuk.

Gyerekeknek is nagyszerű
A bébik "legkényelmesebb" és legegészségesebb tápláléka az anyatej, de felcseperedésükhöz szükség van szilárd táplálékra is. Gyakorló szülők tapasztalatból tudhatják, hogy a kisgyermekek imádják a sütőtököt.
A hagyományos felfogás szerint szerint: főzz össze burgonyát zöldségekkel, gyümölcsökkel, májjal, csirkehússal, esetleg hallal. Turmixold jól össze, és ezzel tápláld gyermeked. A védőnő szerint azért érdemes burgonyát használni a kisbaba első szilárd táplálékaként, mert tápláló, és mert ritkán vált ki allergiát - a sütőtök viszont hasonlóan tápláló, de sokkal egészségesebb zöldségfélét. Tehát a bébiétel receptje a következőre módosult: vágj össze sütőtököt kisebb darabokra, tegyél mellé azokból az élelmiszerekből, amit épp ehet a gyerek (meggy, barack, csirkemell, főtt marhahús, csirkemáj, szálkanélküli halhús, sárgarépa, spenót, stb.) főzd össze és pürésítsd.
Tésztával krémesen
A sütőtök rokonait használjuk tésztákhoz is: például cukkinivel és tonhallal pillanatok alatt készíthetünk vacsorát. Sütőtökös tésztához, ha négy személyre készítjük, vágjunk 40 dekányi sütőtököt egy centis kockákra. Egy lábasban forrósítsunk fel két evőkanálnyi vajat, futtassunk meg benne egy gerezd összezúzott fokhagymát, majd adjuk hozzá a tökkockákat. Fűszerezzük összetépkedett rozmaringgal, reszelt citromhéjjel, őrölt szerecsendióval, sóval és kevéske darált borssal. Lefedve, kis lángon pároljuk 15 percig, míg a tök krémes nem lesz. Morzsoljunk hozzá még egy kanál vajat, majd keverjük össze 30 dkg kifőzött tésztával. Tálaljuk tányérokra, tetejét szórjuk meg reszelt parmezánnal, és rozmaring ágakkal dekoráljuk.
<table style="width: 164px; height: 203px;" align="center" cellpadding="1" cellspacing="1" width="164"> <tbody><tr> <td>
20061027sutotokos2.jpg
</td> </tr> </tbody></table>
Desszertek sütőtökből

A sütőtök megállja helyet a desszertek és lekvárok között is. Finom édeskés lágy ízét jól kiegészítik a karácsonyi fűszerek. Nagyon jól illik hozzá a gyömbér, szerecsendió, szegfűszeg és a fahéj is. A megsütött tökhúst alapul véve kell elkészíteni az édességeket.

Narancsos sütőtöklekvár is készíthető belőle. Másfél kilónyi tököt reszeljünk le, majd tegyük egy lábasba, öntsünk rá annyi vizet, hogy épp ellepje. Főzzük körülbelül 10 percig. vegyük le a tűzről, majd ha kissé kihűlt keverjünk hozzá két darab narancs és három darab citrom összekockázott húsát, és kétdiónyi lereszelt friss gyömbért és 1 kg befőző cukrot. Tegyük vissza a tűzre, és lassú lángon főzzük még további 15 percig. Töltsük tisztára mosott befőttes üvegekbe a még forrásban lévő lekvárt, zárjuk le azonnal, majd fordítsuk fejre egy kis időre. Így nem kell tartósítószert használnunk a lekvár főzéshez.

Tökös-mákos rétesnek is jó a sütőtök. A lereszelt tököt kell összekeverni a cukros darált mazsolás mákkal, reszelt citrom vagy narancshéjjal kell ízesíteni, majd ezzel a töltelékkel kell a réteslapokat megtölteni.
(Kaldeneker György receptjei)
</td> </tr> </tbody></table><script language="JavaScript" src="http://www.origo.hu/p/font-size2.js"></script>
s.gif
</td> </tr> </tbody></table><script language="JavaScript" src="http://www.origo.hu/p/font-size2.js"></script>
s.gif

<table border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" width="469"><tbody><tr><td width="22">
s.gif
</td> <td width="171">
s.gif
</td></tr></tbody></table>
s.gif
 

mflex

Állandó Tag
Állandó Tag
Paul petit

Sonka sajttal töltött,pulykamell milánói makarónival:


A pulykamellet felszeleteljük,majd sózzuk és ki kloffoljuk.
Az egyenletesen felszeletelt sonkaszalámit és sajtot/trappista is jó itthon/
rátesszük a pulykamellre és felgöngyöljük és rögzítjük, akár fog piszkálóval át tűzzűk.
Utánna be panírozzuk és forró olajban kisütjük.

Milánói szósz:
A fehér hagymát apróra vágjuk,és vajban megpirítjuk,majd amikor aranysárgára sült,hozzáadjuk a szintén apróra /kb:1x1 cm/ összevágot sonkát és gombát/konzerv is jó,de nyersből szoktam/ ,majd ezután izesítjük/só,bors,oregano/,tovább pirítjuk és amikor már félig megpírultak /sonka,gomba/ akkor hozzá adjuk a konzerv paradicsom pürét és tovább pirítjuk állandó keverés mellett/kb:5-7 perc/,közben egy kis kanálnyi cukrot és citrom lével izesítjük.
Ezután vízzel felöntjük,hogy ellepje és langyos tűzön tovább főzzük, kb jó 20 percig,közben tovább izesítjük ,só,bors ,oregano,citromlé,kiskanál fehér bor,az izének kissé pikánssan sós,édes és az oregano álltal kissé pizzás-nak kellene ,hogy tünjön,ha ilyen akkor pont ugy csináltátok,ahogy az olasz mestertől megtanultam...
4-5 személyre kb igy néz ki: 1db hagyma, 2 evőkanál vaj, 20dkg sonka,50dkg gomba, 200gramm paradicsom püré...

Makaróni:
A fazék akkora legyen, hogy a makaróni ,ne logjón ki belőle!
Feltesszük a vízet forralni,rakunk bele egy kiskanál olajat és sót,a makarónit csak akkor rakjuk bele amikor a víz már erősen forr,állítva rakjuk bele és szét osztjuk a fazékban!
Főzés közben kevergetni tilos!
Az majd magától szépen, egyenletesen megfől ezzel elkerüljük, hogy "mocsingot" kapjunk .
Amikor megfőtt/ugy gyöződünk meg,hogy egyet kiveszünk ,félbe vágjuk és ha belül is átfőtt akkor jó,szétfőzni is tilos,ezért állandóan figyelni kell kb:15-20perc/
Ha kész, leszürjűk egy tálba.

Tálalás:
A lapos tányérra helyezzük, frissen kisütött töltött húst,majd a húsra teszünk egy adag makarónit,erre jön egy adag milánói szósz,ezután bőven meghintjűk az egészet friss reszelt sajttal.

Jó étvágyat!
 

tkatona

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia mindenkinek!
Újként végigböngésztem a topicot, egészen jó. Nekünk is van otthon saját nyomtatású szakácskönyvünk (2 db) saját kipróbált receptekkel. A Beszélgető topicban írtam, hogy barátsink révén szerencsém is volt, bár kis koromtól főzőgettem - apám adta a mintát a drága.

Szval:

Mi "Gezemice" levesnek hívtuk, olyasmi, mint az olaszok Minestroneja.
(Tudjátok, minden európai népnek nagyjából ua. típusú ételei vannak, ld. pl. halászlé és bujabeu (?) a franciáknál, ha jól írom, stb.)

Idényzöldségek vegyesen, paprikán-paradicsomon kívül mi már mindent tettünk bele, ha valami nincs, azt nem tettünk (srépa, frépa, karalábé, karfiol, fejtőbab, zöldbab, káposzta, kel, cukkini, patisszon, sít.). Mindenből keveset, összesen sokat. Mosni-hámozn i-csumázni, kb. egyenletesre kockázni-szeletelni. Vhagyma, fhagyma kis kockára. Majd a végén burgonya is 1/2 kg-nyi uígy. kagylótészta egy kevés.

Ez eléggé egyszerű és gyors. Minden előkészült, főzzünk!

Bacon v füstölt kolozsvári 30-40 dkg kockára, kisütni, kiszedni, zsírjában
vhagyma üvegesre, fhagyma rá, bele összes zöld (burgi és tészta NEM!), pirítani 15 percig, felönteni, főzni 35-40 percig, rá 3 dl NAGYON SZÁRAZ vörösbort, 15 percig fő, bele krumpli, tészta, 5 perig fő, lefedjük 30 percre.

Jó étvágyat! (melegítve napról napra finomabb, mint a bableves v tőcike)
 

icsi

Állandó Tag
Állandó Tag
Görög konyha
159 recept
SZIRUPOS KRÉMES LEPÉNY
GALAKTOBUREKO
A "galaktobureko" a szirupos sütemények kategóriájába tartozik, és mint olyan az egyik legkedveltebb. Nem nehéz az elkészítése és édesszájuaknak garantáltan kedvence.
Hozzávalók:
egy 25x40 cm-s tepsihez
12 vékony réteslap
olvasztott vaj a lapok kenéséhez
A krémhez:
2 l tej
1 csésze cukor
2 leveseskanál friss olvasztott vaj
1 csésze finom búzadara (gríz)
5-6 tojás
egy kis vaniliapor
1 leveseskanál citromhéjreszelék
A sziruphoz:
3 csésze cukor
2 csésze víz
1 citromnak a leve
1 fahéjrudacska
Elkészítés:
1. A tejet egy lábosban odatesszük főni.
2. A tojásokat jól felverjük, majd összekeverjük a vaniliával, a cukorral és a búzadarával. Ahogy felfő a tej, levesszük a tűzről és egy keveset a tojásos masszához öntünk folyton kavargatva azt. Mikor így jól felhígitottuk a masszát és a hőmérsékletkiegyenlítés elvének eleget téve felforrósítottuk, az egészet beleöntjük - kevergetés közben - a tejbe, majd visszatesszük az alacsony hőfokú lapra hogy felfőzzük. Miután felfőtt a krém kavargatva besűrítjük, majd levesszük a tűzről, beletesszük a vajat, feloldjuk.
3. Megvajazzuk a tespit és belehelyezzük az első 6 réteslapot, de úgy hogy egyenként mindegyiket megvajazzuk (megkenjük egy ecset segítségével az olvadt vajjal). A lapok széleit hagyjuk kilógni a tepsiből. Miután mind a 6 lap le van terítve, ráöntjük egyenletesen a krémet, majd a lapok széleit ráhajtogatjuk. Ezek után egyenként megvajazva rátessük az egészre a következő 6 réteslapot. Ha a széleik kilógnak a végén begyúrjuk a tepsi oldalai mentén a sütemény mellé.
4. Az ilyenmódon előkészített lepény tetején késsel bejelöljük a szeleteket, majd megfröcsköljük vízzel. Előmelegített közepes sütőben 180 fokon kell sütni körülbelül 50-60 percet, amíg a krém átgsül és a felső réteslap jól megsül. A legjobb ha a sütő alsó rácsára tesszük hogy biztosan átsüljön az alsó lap is. Közben elkészítjük a szirupot.
5. A sziruphoz való alapanyagokat együtt főzzük körülbelül 5 percig. A citromlevet egy fél citrom héjával is lehet helyettesíteni, ez esetben miután a szirup készen van, a citromhéjat értelemszerűen kidobjuk.
6. Kivesszük a megsült lepényt a sütőből és merítőkanállal lassanként ráöntjük a langyos szirupot, úgy hogy minden részére jusson. Ne ijedjünk meg ha soknak tűnik, mire kihül a lepény jól beszívja az egészet. Kihülésig nem szabad betakarni a lepényt mert megpuhulnak, eláznak a felső lapok amelyeknek ropogniuk kell.
.

 

tkatona

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
nagyon hálás lennék, ha vki ismerné és megosztaná velem a MÉZNOUGÁT nevű sütemény receptjét. Utoljára egy kis budai cukrászdában vehettem 1993-ban.
Nagyon vékony, kicsit száraz piskótalap van az alján-tetején, teteje csokival van bevonva.
A belseje vmi tojáshabszerű, mézes, diódarabos, mazsolás, mint egy hígabb törökméz ízesítve.
Szóval ezt keresem.
Reménykedem, mert ha vki tudta a görög krémes meg a Rákóczi túrós receptjét, talán ezt is ismeri valaki.
Előre is köszönöm
 

Adrenaline

Állandó Tag
Állandó Tag
sziasztok

Sziasztok, elolvastam a topikot, nagyon jó receptek vannak leirva, többször beugrok majd a késöbbiek folyamán is, és ha lehet hozzájárulok a gurmanok kedvenceinek bővítéséhez. Ime egy kiprobált recept házi zsemle készítéséhez. Gyerekek, az illatok hmmmm azok az illatok. Muszály kiprobálni :D

<table class="MsoNormalTable" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" height="525" width="513"> <tbody><tr style="height: 127.05pt;"> <td style="padding: 2.25pt; height: 127.05pt;">
Hozzávalók:
<o></o>
· <st1:metricconverter productid="2 dl" w:st="on">2 dl</st1:metricconverter> víz<o></o>
· <st1:metricconverter productid="2 dl" w:st="on">2 dl</st1:metricconverter> tej (de lehet tej nelkül, <st1:metricconverter productid="4 dl" w:st="on">4 dl</st1:metricconverter> vízzel is készíteni)<o></o>
· 4 pohár liszt (2 dl-es pohárral, addig érjen, ameddig a folyadék is)<o>></o>>
· 2,5 dkg élesztő<o>></o>>
· 2 mokkáskanál kristálycukor<o>></o>>
· 1 csapott evőkanál burgonyapürépor<o>></o>>
· pici őrölt kömény<o>></o>>
· 3 dkg vaj <o>></o>>
· 1,5 dkg só<o>></o>>
· 2 mokkáskanál citromlé<o>></o>>
</td> </tr> <tr style="height: 207.9pt;"> <td style="padding: 2.25pt; height: 207.9pt;">
Elkészítés: Kenyérsütőgépbe helyezzük a hozzávalókat, és (8-as) dagaszt és keleszt másfélórás programot választjuk. Amikor a másfél óra letelt és sípol a gép, leállítjuk (különben automatikusan megsüti). A tésztát (meleg helyen, mert könnyen megfázik a kelt tészta) picit lisztezett deszkára borítjuk. 12 részre osztjuk. A sütőt bekapcsoljuk, kicsit bemelegítjük, 50 fok körüli legyen. Ha elég meleg, elzárjuk, és majd itt kelesztjük tovább az elkészített zsemléket.

Zsemléket formálunk a tésztából a tenyerünkben. Enyhén olajozott nagyobb tepsibe teszünk 3x4 zsemlét úgy, hogy maradjon hely a növekedéshez. Betesszük a sütőbe 50 percre kelni.

Ha letelt az idő, kivesszük a sütőből a tepsit, ekkorra már szépen megkeltek a zsemlék. Bekapcsoljuk a sütőt, 180 fokra melegítjük, betesszük a zsemléket alulra. 15 perc után kivesszük, és vízzel megkenjük a tetejét. Visszatesszük a sütőbe, és zsemleszínűre sütjük.

(A sütés ideje összesen 22-25 perc.)

Megjegyzés:
Kömény helyett tehetünk szezámmagot is a belsejébe és a tetejére. Kipróbáltam és remek.
<o>></o>>

</td> </tr> </tbody></table>
 

Margit

Állandó Tag
Állandó Tag
Mézes nugát
hozzávalók:
  • 7 db tojásfehérje
  • 34 dkg cukor
  • 17 dkg méz
  • 25 dkg durvára vágott dió
  • 8 dkg cukrozott narancshéj
  • 2 db ostyalap
tetejére:
  • csokoládé
Elkészítés:

Gőz fölött a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a mézet, és fél órán keresztül folytatjuk a keverést. Beletesszük a diót és a durvára szeletelt narancshéjat. Mindezt két ostyalap közé helyezzük. Ha kihűlt, felvágjuk 2 cm-es szeletekre. Ízlés szerint szeletelés előtt olvasztott csokoládéval is bekenhetjük a tetejét.

Hallo,
en ezt ismerem igaz mi nem szoktunk csokit tenni a tetejere...
Remelem megfelel...
Sok sikert hozza:) (ha beeszel belölle azt hiszem nem csak csütörtökön kell koplalj:p :p ,te vagy a csütörtöki koplalo:confused: vagy tevedek?)
 
Oldal tetejére