Fűben fában orvosság

lackovar

Állandó Tag
Állandó Tag
Tisztítókúra és egészséges táplálkozás

k, 11/11/2008 - 09:57 — admin
zoldseg2.jpg
Télen hajlamosabbak vagyunk nehéz ételeket fogyasztani, egyrészt mivel azok fűtőértéke magas, másrészt mert friss gyümölcsöt, zöldséget nem nagyon lehet kapni. Ősszel ezért készüljünk fel a téli időszakra tisztítókúrával. Egyre többet hallunk az ún. civilizációs betegségekről, melyek száma folyamatosan nő. De miért is nevezzük őket "civilizációs"-nak? Az utóbbi évtizedekben ugrásszerű fejlődés következett be a társadalmi és a gazdasági életben. Az ipar fellendülése következtében az élelmiszereket egyre kisebb mértékben fogyasztjuk a maguk természetes formájában. Megnőttek az igények, keresettek lettek a tartós, tetszetős élelmiszerek.
Ezek létrehozásához azonban az iparnak különböző adalékokat kell felhasználnia, mely eljárások során az élelmi anyagok belső szerkezete többé-kevésbé átalakul, veszít értékes anyagaiból, ugyanakkor kap némi "pluszt", hogy állaga, eltarthatósága, külseje számunkra tetsző legyen. Ezek a hozzáadott anyagok persze nem mérgezőek - hiszen csak engedélyezett mennyiségben használhatók fel -, de egyesek szervezetében allergiás reakciót válthatnak ki, és szervezetünknek sincs szüksége ennyi mesterséges adalékra.
Ha azonban a zöldség- és gyümölcsféléket a maguk természetes valójában vesszük is meg, akkor viszont azon törjük a fejünket, vajon milyen mennyiségű vegyszer és növényvédő szer került rájuk vagy halmozódott fel bennük? Amint ezt végiggondoljuk, legyintünk az egészséges táplálkozásról hallottakra, ugyanis ha ennyi károsító tényező amúgy is jelen van, már lényegtelen a többire odafigyelni. Sokan így gondolkodnak, pedig ez helytelen, hiszen éppen ezért kell odafigyelni az étkezésünkre.
A növények permetezése és az élelmiszerek túlzott feldolgozása azonban csak az egyik összetevője annak a komplex hatásegyüttesnek, amelyet a fejlett civilizáció zúdít ránk.
Az autókból kipufogó gázok, a vegyi gyárak kéményeiből kiáramló füst, a természetes vizeinkbe ömlő mérgek mind-mind hatással - mégpedig nem kedvező hatással - vannak szervezetünkre.
A tisztulás útja
A magukra valamit is adók legalább annyit megtesznek az egészségükért, hogy évente két alkalommal - tavasszal és ősszel - egy 2-3 hetes méregtelenítő kúrát végeznek. Van ugyan néhány szervünk, amelyek arra hivatottak, hogy szervezetünket nap mint nap méregtelenítsék, de a felgyűlő terhek miatt célszerű, ha támogatjuk munkájukat, s egy-egy kúra kapcsán segítjük kiüríteni magunkból az összegyűlt káros anyagokat. Méregtelenítés során nemcsak a külső környezetből származó káros anyagoktól, hanem a szervezetünkben zajló átalakítások során keletkező köztes - sokszor toxikus - anyagcseretermékektől is meg kell szabadulnunk. Az utóbbiak felszaporodásának legfőbb oka a (különösen télen) mértéket nem ismerő táplálkozás, valamint a túlzott fehérje- és zsírfogyasztás.
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]A méregtelenítés motorjai[/FONT]
Máj
A máj működése leginkább a teknősökről olvasottakat juttatja eszünkbe. Ők azok, akik hosszú-hosszú ideig képesek birkózni valamely betegséggel, anélkül hogy ebből bármit is mutatnának környezetük felé. Sokáig szenvednek csendben, míg aztán maratoni szenvedés után - látszólag váratlanul - elpusztulnak. A máj hozzájuk hasonlóan igen sokáig képes elviselni a túlterhelést, anélkül hogy komolyabb tüneteket okozna. Pontosan ez az oka annak, hogy sokan nem veszik elég komolyan, ha gyorsabban elfáradnak, gyengébbek, levertek, pedig ezek már a májfunkció gyengülését jelezhetik. Minthogy a májsejtek termelik az epét, amely a zsírok emésztésében játszik szerepet, a májműködés elégtelenségére kell gondolni, amennyiben émelygünk a zsíros ételek elfogyasztása után vagy gyakran szenvedünk felfúvódástól és erős hasi fájdalmaktól.
Vese
A vese a szervezet szűrőjeként működik, de nemcsak a fel nem használt anyagok, illetve mérgek eltávolítása a feladata, hanem ő szabályozza a szervezet só- és vízháztartását is. A vizeletbe ugyanis kiválasztódnak olyan ásványi anyagok, amelyekre testünknek szüksége van, így a vese a kellő mennyiséget visszajuttatja a vérbe, hogy szervezetünk belső egyensúlya fenntartható legyen.
<TABLE border=0 cellSpacing=5 cellPadding=5 width=250 bgColor=#dafce7 align=left><TBODY><TR><TD>
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Légúttisztítók:
nyákoldó hatású gyógyteák:
kakukkfű
lándzsás útifű
kankalingyökér
ökörfarkkóró
nyákoldó illóolajok:
eukaliptusz
kakukkfű
borsmenta
ellenállóképességet fokozó növények:
citrusfélék
csipkebogyó
sárgarépa
feketeribizli
[/FONT]​
</TD></TR></TBODY></TABLE>Tüdő

Tüdő
Míg belégzéskor tüdőnk megtelik levegővel és így sejtjeink hozzáférhetnek a számukra nélkülözhetetlen oxigénhez, addig kilégzéskor a szén-dioxidtól és a felesleges anyagcseretermékektől szabadulunk meg. Ha a légzésünk valamilyen oknál fogva nehezítetté válik, s nem jutnak elég oxigénhez a sejtjeink, a káros anyagok egyre jobban felszaporodnak szöveteinkben. Minél több oxigénnel telítődik a véráram, annál egészségesebbek leszünk. A keleti mozgásművészetnek szerves részét képezik a légzésgyakorlatok, hiszen jelképes értelemben a légzés maga a méregtelenítés lényege, vagyis belégzéskor magunkba szívjuk az újat, kilégzéskor pedig megszabadulunk a régitől.
Bőr
A bőr a legkiterjedtebb szervünk, melynek egyik feladata a test hőmérsékletének szabályozása. Ezt a munkát parányi verejtékmirigyek milliói segítik, amelyek folyamatosan azon dolgoznak, hogy bőrünket nedvesen tartsák, s a párolgással hűtsék szervezetünket. Ezeken a mirigyeken keresztül választódnak ki azok a salakanyagok is, amelyek más módon nem ürülhetnének ki. A verejték jellegzetes illatát éppen a méreganyagok sokfélesége okozza. Ha szervezetünk túltelítődik salakanyagokkal, s azok lerakódnak a bőr alsóbb rétegeiben, eltömítve a pórusokat, zavart szenved a bőr öntisztuló képessége. A mitesszeres, pattanásos bőr pontosan erre utal.
Belek
Beleink feladata a táplálék emésztése, lebontása, innen szívódnak fel a fontos tápanyagok, a felesleges salak pedig rajtuk keresztül jut el a kijáratig. Ha jól működik a béltraktus, gyorsan kiürülnek a salakanyagok, nem halmozódnak fel és nem mérgezik szinte folyamatosan szervezetünket. Magyarországon nagyon gyakoriak a vastagbélproblémák, s a székrekedéssel küszködőknek is népes a tábora. Ennek legfőbb oka a rostszegény táplálkozásban keresendő. Ahhoz ugyanis, hogy a széklet hamar kiválasztódjék, a beleknek szüksége van rostokra és bőséges folyadékra. Ha a tavaszi tisztogatással beleinket megszabadítjuk a lerakódott salakanyagoktól, faluk rugalmasabb lesz, könnyebben továbbítják a táplálékot, de a hasznos tápanyagok felszívódása is tökéletesebb lesz.
A víz külsőleg, belsőleg egyaránt kiváló gyógyhatású, ezért a méregtelenítő kúrák szerves részét képezi.
<TABLE border=0 cellSpacing=5 cellPadding=5 width=250 bgColor=#dafce7 align=left><TBODY><TR><TD>[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]A megnőtt méregszint jelei:
- felfúvódás
- székrekedés
- hasi fájdalmak
- kellemetlen testszag
- mitesszerek, pattanások a bőrön
- nehézlégzés
- fáradékonyság
- levertség
- gyakori betegeskedés
- narancsbőr
[/FONT]</TD></TR></TBODY></TABLE>
A méregtelenítés útjai
Az emésztőrendszer működésének serkentése. A rostszegény táplálkozást manapság rizikófaktorként tartják számon jó néhány betegség kialakulásában. Bebizonyosodott ugyanis, hogy ilyenkor a salakanyagok túl lassan haladnak át a beleken, bőven van idejük arra, hogy károsítsák a vastagbél nyálkahártyáját, s így sokszor rosszindulatú folyamatokat indítsanak el. Bőséges rostfogyasztással mindez kiküszöbölhető. A rostok ugyanis vizet szívnak magukba, megduzzadnak, kitöltik a bél üregét, s az így ingerelt belek mozgásba lendülnek és gyorsan kiürítik a "felesleget". A rostok két nagy csoportra oszthatók: vízoldékony és vízben nem oldódó csoportra. Utóbbiba tartozik a cellulóz, amely a növényi sejtfalak alkotásában vesz részt, és elsősorban a bélműködés fokozását befolyásolja, a vízoldékony pektin pedig nagy erővel köti meg a toxikus anyagokat.
Legjobb rostforrások a gabonamagvak, a gyümölcsök és a zöldségfélék. A gabonamagvaknak elsősorban a külső héjuk tartalmaz nagy mennyiségű rostot és vitamint, de ezeket a hántolás, finomítás során eltávolítják. Célszerű ezért lecserélni a fehér rizst, finomlisztet, fehér kenyeret az ízesebb barna rizsre, a teljes kiőrlésű lisztre és az ebből készülő pékárukra. Zöldség- és gyümölcsfélékből pedig minél többet fogyasszunk, ezek legnagyobb részét is nyersen.
Az aszalt gyümölcsök ugyan nagy mennyiségű cukrot tartalmaznak, ezért hizlalnak, rost- és ásványianyag-tartalmuk azonban kiváló: desszertnek tökéletesek.
Az emésztőrendszer működését a rostokon kívül a különböző fűszer- és gyógynövények, illetve az ezekből készíthető teák is serkentik:
majoránna: régóta ismert fűszer, a régi orvoslás is alkalmazta szélhajtó és méregtelenítő hatása miatt;
cickafark: antibiotikus és méregtelenítő
hatású.

A máj méregtelenítő funkciójának fokozása

Ehhez akkor járulunk hozzá leghatékonyabban, ha eleve kíméljük a májunkat, vagyis például nem fogyasztunk rendszeresen és nagyobb mennyiségben alkoholt, valamint a zsírban, finomított szénhidrátokban gazdag és erősen fűszerezett élelmiszerek bevitelét is minimalizáljuk. A koffein, a nikotin, a tartósított élelmiszerek, valamint a gyógyszerek is megterhelik a májat. A májerősítő gyógynövények közül jó néhány az epetermelésre is serkentőleg hat, így az emésztést is képes pozitívan befolyásolni. A gyógynövények mellett a frissen facsart gyümölcs- és zöldséglevek is kiválóan segítik a máj méregtelenítő funkcióját.
Májerősítők:
teakeverék: 2 rész máriatövis gyümölcs (felaprítva), 2 rész gyökeres gyermekláncfű (fészekvirágzatú!), 1 rész csalánlevél, 1 rész nyírfalevél és 1 rész aranyvessző (fészekvirágzatú!)
Kúraszerű fogyasztása javasolt évente kétszer, 3-4 hétig napi két csésze mennyiségben. A tea elkészítéséhez a mixből 1-2 kávéskanálnyit két és fél deci vízzel leforrázunk és kb. negyed órát állni hagyjuk, majd leszűrve, cukor nélkül fogyasztjuk.
articsóka: tudományosan bizonyították a májműködésre gyakorolt pozitív hatásait:
- erősíti a májat a toxikus anyagok elleni küzdelmében,
- serkenti a máj enzimrendszerének a működését, melynek a méregtelenítési folyamatokban van nagy szerepe.
Az articsóka nálunk elsősorban konzerv formájában szerezhető be, illetve a nagy hipermarketekben kapható.
indiai ginzeng: különböző vizsgálatokból kiderült, hogy rendszeres fogyasztásának hatására a máj mérgező anyagok elleni aktivitása jelentősen megnőtt. Ginzenget hazánkban elsősorban tabletta formájában forgalmaznak.
cikória
édeskömény
angyalgyökér
borsmenta
pitypang
rozmaring

<TABLE border=0 cellSpacing=5 cellPadding=5 width=112 bgColor=#dafce7 align=left><TBODY><TR><TD>[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Izzasztók:
árvácska
kamilla
bodzavirág
pemetefű
varjútövis
gyömbér
hárs
kakukkfű
cickafark
aranyvessző
[/FONT]</TD></TR></TBODY></TABLE>
A kiválasztó működések felgyorsítása
A bőrön át az izzadással távozó folyadék - amint már említettük - nagy mennyiségű salakanyagot is magával visz, így méregtelenítve szervezetünket. Izzadást több módon érhetünk el: például sportolással, izzasztó teakeverék fogyasztásával, forró borogatással, szaunázással vagy gőzfürdővel. Az utóbbiak az izzasztáson kívül kellemes, nyugtató hatással is rendelkeznek, és ne feledkezzünk el arról sem, hogy egy ilyen kúra alkalmával nemcsak a testünket frissítjük fel, hanem lelkünket is. Szervezetünket edzhetjük váltófürdővel is, vagyis amikor hideg és meleg vízzel felváltva zuhanyozunk.
A meleg víz ugyanis kitágítja a bőr alatti hajszálereket, a hideg víz pedig összehúzza. Ezzel nemcsak a keringést serkenthetjük, hanem az anyagcsere-folyamatokat is, valamint ennek köszönhetően ellenállóbbakká válunk a környezeti hatásokkal szemben is.
A tüdőn keresztüli kiválasztás fokozására szintén a sportolás a legmegfelelőbb módszer, amelynek fontos eleme a megfelelő légzéstechnika elsajátítása. Szervezetünk oxigénellátását akkor javíthatjuk, ha megtanulunk mélyen, egész tüdőt kitöltően, lassan lélegezni. Ennek gyakorlására legjobb, ha hosszú sétákat iktatunk be a napirendünkbe.
A jógának köszönhetően Indiában a légzés tudománnyá vált, egy jógaközmondás szerint pedig: "Az élet a légzésben rejlik. Ezért aki félig lélegzik, félig is él.". Sportolás közben pulzusszámunk megemelkedik, keringésünk megélénkül, így a szívet és a tüdőt erősítve azok kapacitása megnő. A vér oxigéndúsabbá válik, javítva ezzel a sejtlégzést. Mind a gyors mozgást igénylő sportok (pl. aerobik), mind pedig a lassabbak (jóga, taj csi) alkalmasak a szervezet méregtelenítő mechanizmusainak előmozdítására.
Számos gyógynövény áll rendelkezésünkre, amelyek segítik a vese munkáját, így fokozottabban szűrődnek ki a véráramból a keletkezett bomlástermékek és felesleges ásványi anyagok, de még a víz is. Ahhoz, hogy vesénk alaposan átmosódjon, kellő mennyiségű folyadékot kell fogyasztanunk. Ezen elsősorban vizet, ásványvizet kell érteni, de jó hatásúak a gyógyteák, a zöldség- és gyümölcslevek is. Mindig igyunk reggel éhgyomorra vizet és lassan kortyoljuk el. A víz külsőleg, belsőleg egyaránt kiváló gyógyhatású, ezért a méregtelenítő kúrák szerves részét képezi.
Veseműködés-serkentők:
zeller: illóolajai révén fokozza a vizeletképzést és -kiürítést, sőt ennek következtében a húgysav is nagyobb mennyiségben távozik, csökkentve ezáltal a köszvényes panaszokat;
csalán: a zellerhez hasonló hatású;
spárga: vizelet- és enyhe hashajtó, azt azonban nem árt tudni, hogy magas purintartalma miatt köszvényes betegeknek nem ajánlott a fogyasztása;
articsóka: a levélrészben található cinarin és cinaropikrin hatására fokozódik a vizeletkiválasztás, de emellett az egyébként vizelethajtáskor oly gyakori káliumürítés csekély marad;
koffein: kávé és tea fogyasztása után gyakran tapasztalható a vizeletürítés gyakorisága;
gyógyteakeverékek:
- csalán-nyírfalevél-gyermekláncfű (fészekvirágzatú!) 1:1 arányú keverékéből 1 púpozott teáskanálnyit két és fél deci vízzel leforrázunk, majd tíz perc állás után leszűrve fogyasztjuk;
- bodzavirág-borsmenta-zsurló szintén 1:1 arányú keverékéből az előbbihez hasonlóan készíthetünk teát;
A teákat 3-4 héten keresztül napi 2-3 csészényi mennyiségben igyuk.
A kúra folyamata
A kúrák időtartamát, mikéntjét illetően számos nézet létezik, nincs egységes vélemény. Vannak, akik a nagyon drasztikus megoldásokat tartják helyesnek, mások engedékenyebbek. Méregtelenítéshez elsősorban a természet kincseiből válogassuk össze a hozzávalókat, hiszen ezeknek behozhatatlan előnyük van a gyógyszeripar által előállított mesterséges anyagokhoz képest. Emellett a gyógynövények hatása sokkal tartósabbnak is bizonyult. A vértisztító hatással rendelkező gyógynövények listája meglehetősen hosszú, mindenesetre azt tudni kell róluk, hogy nem szabad őket egész évben fogyasztani, csak kúraszerűen, az évi belső "nagytakarítások" idején.
Az étrendből száműzni kell az alkoholokat, a koffeint, a szénsavas italokat, a cukrokat, az édességeket, a zsíros húsokat és tejtermékeket, a feldolgozott, tartósított, valamint a gyorséttermi ételeket. Az ételek elfogyasztására szánjunk elég időt, minden falatot alaposan rágjunk meg!
Ne hajszoljuk magunkat, hagyjunk időt pihenésre, relaxálódásra!
Mozogjunk sokat, ha lehet, a friss levegőn!
Étrend
1. nap: csak gyümölcs-, ill. zöldséglevet fogyasszunk sokszor a nap folyamán, de egyszerre csak 1-2 deci mennyiségben;
2. nap: nyers gyümölcsöket, zöldségeket beiktathatunk a folyadék mellé;
3. nap: zsiradék nélkül párolt zöldségfélék, gyümölcsök, de már rizs (lehetőleg barna), barna kenyér fogyasztását is bevezethetjük;
4-14. nap: az előbbiekhez társulhat még minimális mennyiségben sovány szárnyashús, valamint sovány tej és tejtermék is;
Minden reggel fogyasszunk el egy csésze teát, amely a következő összetevőkből áll: gyermekláncfűgyökér (fészekvirágzatú!), kamilla, nyírfalevél, édesköménymag, csipkebogyó, hibiszkusz, borsmenta, citromfű, aranyvesszőfű 1:1 arányú keveréke. A mixből 2 púpos teáskanálnyit két és fél deci vízzel leforrázunk, majd tíz perc állás után leszűrjük és fogyasztjuk. A keveréket további két hétig igyuk, tehát összesen négy hétig.
A 15. naptól visszatérhetünk a szokásos egészséges táplálkozáshoz.
Variációk testünk felfrissítésére reggelenként
- reggel dörzsöljük végig testünket egy száraz frottírtörülközővel, majd vegyünk egy forró, rozmaringolajos fürdőt (a rozmaring hatóanyagai frissítő, élénkítő hatásúak)
- kezdjük a napot váltófürdővel a zuhany alatt, de hideg vízzel fejezzük be (keringésünk megélénkül általa)
- tapossunk a kádban vádliig érő hideg vízben úgy, hogy minden lépésnél kiemelkedjen a lábfejünk a vízből, majd töröljük szárazra a lábunkat, és húzzunk meleg zoknit.
Napközben
- menjünk el uszodába;
- tegyünk egy kiadós sétát;
- mossuk meg arcunkat hideg vízzel, miközben kissé megmasszírozzuk halántékunkat;
- szaunázzunk;
- tornázzunk a szabadban vagy nyitott ablak előtt;
- délutánonként pihenjünk, aludjunk egy keveset;
- igyunk minél többet (minimum 2 litert).
Esténként
- relaxáljunk macskagyökér- vagy mézfűkivonatot tartalmazó forró fürdőben;
- lefekvés előtt alkalmazzunk meleg vizes lábfürdőt, majd öntsük le lábunkat - térdtől lefelé - hideg vízzel;
- vegyünk hideg vizes térdfürdőt;
tiszt2.jpg
Méregtelenítés után

Amennyire lehet, év közben se legyünk testünk ellenségei, próbáljuk meg betartani az egészséges életmód előírásait. Igyekezzünk a betegségek kialakulását helyes életvitellel megakadályozni, ne csak akkor essünk gondolkodóba, ha már baj van.
- táplálkozzunk változatosan, hisz minél többféle ételt fogyasztunk, annál többféle tápanyaghoz juthatunk hozzá;
- együnk sok zöldséget, gyümölcsöt, amennyit csak lehet, nyersen;
- a só mennyiségét korlátozzuk, próbáljuk meg egyéb fűszerekkel ízletessé varázsolni az ételt;
- zsiradékból keveset használjunk, abból is nagyrészt növényi eredetűt;
- a nassolást, az édességevést minimalizáljuk, használjuk ki a gyümölcsszezon előnyeit;
- tejből igyunk meg napi fél litert vagy együnk meg ennek megfelelő mennyiségű tejterméket, ezek között is az alacsonyabb zsírtartalmúakat válasszuk;
- a naponta fogyasztott pékáruk lehetőleg teljes kiőrlésű lisztből készüljenek;
- egy nap legalább másfél-két liter folyadékot igyunk, lehetőleg szénsavmentes ásványvizet;
- inkább többször (4-5 alkalommal) étkezzünk egy nap, kisebb mennyiségben;
- a helyes táplálkozást egészítse ki rendszeres testmozgás (séta, futás, úszás stb.)
- mellőzzük a dohányzást és a tömény alkoholok fogyasztását.
Ha a fent felsorolt elvek szerint élünk, már elmondhatjuk magunkról, hogy sokat teszünk egészségünk megóvásáért. Ennek ellenére egy tavasszal beiktatott méregtelenítési kúra hasznos lehet, hiszen manapság a legkörültekintőbben eljárók is szembesülnek a már korábban említett környezeti hatásokkal, melyek gyakorlatilag kivédhetetlenek. Egy kúra során a szervezet felfrissül, megerősödik és megnő az ellenálló képessége a kórokozókkal szemben. Ha pedig a kúrát ősszel is megismételjük, bátran nézhetünk a téli "kórságos" időszak elé!
 

lackovar

Állandó Tag
Állandó Tag
Húgyúti fertőzések és gyulladások kezelése gyógynövényekkel

A húgyúti fertőzések gyógyításában a gyógynövények is fontos szerepet kaphatnak: hasznos lehet például a gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatással bíró medveszőlő, kamilla vagy a tőzegáfonya, a vizelethajtó hatású cseresznye, lestyán és petrezselyem alkalmazása pedig szintén segíthet az érintetteken. Mielőtt azonban gyógynövényes kúrába kezdenénk, feltétlenül konzultáljunk háziorvosunkkal, hiszen egyéni túlérzékenység vagy más gyógyszerekkel történő együttes szedés esetén kellemetlen mellékhatások is felléphetnek.
Húgyúti fertőzések típusai és kialakulása
vese01_245x.jpg

Amennyiben csak az alsó húgyutakat - húgycső, hólyag - érinti a fertőzés, enyhébb fokú megbetegedés jön létre, súlyosabb esetben azonban a felsőbb húgyutak, így a vesék is érintettek lehetnek (ekkor vese- vagy vesemedence-gyulladás alakulhat ki). A húgyutak fertőzését zömében bakteriális kórokozók hozzák létre, amelyek kétféle módon juthatnak be a húgyutakba.

A felszálló húgyúti fertőzések sokkal gyakoribbak: a baktériumok ebben az esetben a húgycsövön keresztül jutnak el a fertőzés helyszínére. A kórokozók szervezetbe jutását elősegíti, hogy a végbél és húgycső nyílása közel található egymáshoz, így a széklettel a bélrendszerből kijutó baktériumok megtelepedhetnek a bőrön, így húgycső környékén is. A felszálló - elsősorban nőknél gyakoribb - húgyúti fertőzések következtében húgycső-, húgyhólyag- vagy nagyon gyakran vesemedence-gyulladás is előfordulhat.
A hólyaggyulladás esetén a kórokozók, leggyakrabban baktériumok, elszaporodnak a húgyhólyagban, gyakori vizelési ingert, és vizeletürítéskor fájdalmat okozva. Ennek következtében a vizelet lehet zavaros, és kellemetlen szagú. A kórképek kialakulására hajlamosíthat még a vesekő, vagy hólyagkő kialakulása is.

A vesemedence-gyulladás magas lázzal, rossz közérzettel és vizeletürítési panaszokkal jár, a nem kezelt visszatérő gyulladás szövődményeként pedig akár veseelégtelenség is kialakulhat. A vizeletürítés fájdalmas, a vizelet csíp, gyakran kellemetlen szagú, a szokásosnál lényegesen gyakrabban érez a beteg vizelési ingert, és ilyenkor kevés vizeletet ürít.
A vérereken át történő fertőzések során a veseartérián keresztül jutnak be a kórokozók, közvetlenül a vesék szövetébe, és ott gyulladást alakíthatnak ki. A vesegyulladásnak kórlefolyása és súlyossága alapján számos típusát különböztetik meg. A kétoldali vesegyulladás általában bakteriális fertőző betegség szövődménye, míg a féloldali vesegyulladás oka többnyire az, hogy a vesemedence-gyulladás terjed rá az egyik vesére.

Húgyúti fertőzések és gyulladások kezelése, megelőzése

A húgyúti fertőzések kialakulásának kockázata csökkenthető a higiénés szabályok szigorúbb megtartásával, bő folyadékbevitellel, gyakoribb vizeletürítéssel, a "felfázás" elkerülésével. A lábak és a medencetájék lehűlése ugyanis kedvez a kórokozók elszaporodásának, hiszen a lehűlt szövetekben könnyebben elszaporodnak a kórokozók. A lúgos, fertőtlenítő hatású szappanok használata is kerülendő, mivel elpusztítják a szervezet saját védekező rendszerét.

A vesemedence-gyulladást mindenképpen kórházi körülmények között kell kezelni, ahol fontos a bő folyadékbevitel biztosítása. Emellett a vénás antibiotikum kezelés elengedhetetlen, esetenként egy hét után át lehet térni szájon át történő antibiotikum-kezelésre, azonban ennek eldöntése mindig a a kezelőorvos feladata.

A húgyúti fertőzések gyógynövényes kezelése
A gyógynövények is fontos szerepet kaphatnak a húgyúti fertőzések, gyulladások kezelésében. Számos gyulladáscsökkentő illetve fájdalomcsillapító hatása jól használható a kezelés során, külsőleg és belsőleg alkalmazva egyaránt. Hólyaghurut vagy húgycsőgyulladás esetén legjobb olyan teakeveréket készíteni, mely antibiotikus, húgyutakat fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, vérzéscsillapító és görcsoldó hatású gyógynövényeket is tartalmaz. A fertőtlenítő hatású gyógynövényekben lévő anyagok a húgyutakba jutva a kórokozókat elpusztítják, így egyfajta természetes antibiotikumként fertőtlenítik belső szerveinket.

A medveszőlő levelének és leveles hajtásának hatóanyaga az arbutin, amely a vesében lúgos kémhatás esetén szőlőcukorra és hidrokinonra bomlik, mely utóbbi vegyület hatásosan fertőtleníti a húgyutakat.


medvesz_l__500.jpg


A tőzegáfonya, a kerti kakukkfű, és a cickafark mellett a medveszőlő is bizonyítottan hatékony fertőtlenítő hatású húgyúti fertőzések esetén (Fotó:
Wake Forest University)

A kamilla jól ismert gyulladáscsökkentő hatása húgyúti megbetegedések esetében is kiaknázható. Erős főzetként gézre vagy textíliára itatva borogatásként alkalmazható, de szájon át alkalmazva is kedvező hatású.

A tőzegáfonya gyümölcse is segíthet a húgyúti fertőzések megelőzésében, avagy a már kialakult tünetek enyhítésében. A növény gyógyhatását a 20. század elején fedezték fel, tehát egy viszonylag új szernek mondható a fitoterápiás készítmények között. Hatásának lényege abban áll, hogy meggátolja az Escherichia coli nevű baktérium (a legtöbb húgyúti fertőzés okozója) megtapadását a húgyutakban.

A kerti kakukkfű virágos, leveles hajtásainak illóolajai - timol, karvakrol -, valamint a közönséges cickafark hajtásából készült tea vagy forrázat erőteljesen baktériumölő, fertőtlenítő hatású.

A legismertebb és számos klinikai vizsgálattal igazoltan hatékony immunrendszer-erősítő gyógynövény a kasvirág. A növény különböző származékai több vizsgálat szerint is hatékonyan segítik a szervezet védekezését a bakteriális kórokozók ellen, így ezek hatékonyak lehetnek a húgyúti fertőzések megelőzésében, illetve kezelésében is.

Vizelethajtó gyógynövények

A húgyúti fertőzések kezelésében szintén jó szolgálatot tehetnek a különböző vízhajtó hatóanyagot tartalmazó gyógynövények. Ezek a gyógynövények a vesék betegség miatti csökkent működése és ödéma kialakulása esetén alkalmazhatók.

A cseresznye kocsányában és szárában lévő flavonoidok és káliumsók elősegítik a vese vizelet kiválasztását, és leküzdik a fertőzéses eredetű húgyúti gyulladást gyógyulását. A növényből tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készíthetünk.

A lestyán gyökeréből készült forrázat vagy a petrezselyem leveléből és magjából készült főzet szintén jó vizelethajtó hatással bír.

Állatkísérletek tanúsága szerint a a varjúmák vizelet mennyiségét növeli, a nátrium-, és kloridionok ürítését serkenti, de nem okoz káliumvesztést, így az egyik leghatékonyabb vizelethajtó hatású gyógynövény.

A nyírfalevél teája szintén kiváló vizelethajtó, vértisztító és gyulladáscsökkentő hatású, de ismert görcsoldó és fertőtlenítő hatása is. Ennek megfelően alkalmazható enyhébb fertőzéses húgyúti megbetegedésekben, vesekő és vesehomok kialakulásának megelőzésére is.
Alkalmazás előtt forduljunk szakemberhez

A fitoterápia korszerű lehetőségei az alkalmazott természettudományok, a kísérleti és a klinikai orvostudomány módszerein alapulnak. A gyógynövények felhasználása előtt fontos azonban tudnunk, hogy a gyógynövények - ebbe természetesen beletartoznak a húgyúti fertőzések és gyulladások kezelésére használt készítmények - nem "csodaszerek", csak helyes indokkal és helyes módszerrel alkalmazva gyógyítanak. Szakszerűtlen használatuk különböző problémákhoz vezethet. Egyes gyógynövények együtt adása fokozhatja, illetve kiolthatja egymás hatását, ezért szakértő közreműködése szükséges. Amennyiben tehát bármilyen gyógynövényből nyugtató vagy stresszoldó hatású teát vagy készítményt fogyasztunk, azelőtt mindenképpen konzultáljunk kezelő-, vagy háziorvosunkkal.
 

ferenc56

Állandó Tag
Állandó Tag
Szép napot mindenkinek.
Egy nagyon alattamos betegség mi lázba hoz mindenkit, megérkezett a gyógynövény kivonat,hatása 95°%.-os.
Nem merek többet irni,mert nehogy azt gondolja bárki,hogy elakarok én adni valamit.Figyelem felhivás és segítőszándék az ami erre késztet,és az itt jelenléfő fórumozók,akik rengeteget segítenek másokon.Én ezt köszönöm mindenkinek. A népbetegségröl a cukorbetegségröl van fantasztikus információm,és azt szeretném megosztani akit érint vagy érdekel. e-mailcimen várom az érdeklődést: [email protected] / Hemoopátiás készitmény/ Köszönöm hogy elolvastátok. További szép napot mindenkinek.
 

sulti

Állandó Tag
Állandó Tag
Három hétig folyamatosan enyhe de zavaró megfázásom volt. A doki köptetőt írt fel. Újra és újra visszaestem.

Aztán elpattant nálam a cérna, elmentem egy budapesti, indiai boltba, vettem Maha Szudarshan Csurna-t. Gyanítom, hogy nem legális a cucc. Ez főleg nim-porból és néhány gyógynövényből áll. Felsőlégúti betegségekre és lázra ajánlják. Három nap alatt meggyógyultam.

Ayurvéda rulez!
 

kyttas

Állandó Tag
Állandó Tag
Lackovar leírásai nagyon hasznosak.
A hétvégén hallottam róla, hogy a méhészektől beszerezhető virágpor milyen jót tesz az immunrendszernek.
Napi 1-2 kiskanál reggel és este vízzel bevéve, náthás időszakban pedig mézzel. Állítólag nagyon jó!
 

Zsafi

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Mindannyian!
Viszonylag új vagyok itt,és mindjárt két kérdésem is van...(családomban hosszú évek óta szinte kizárólag gyógynövényekkel "kúrálunk" pl.megfázást, emésztési zavarokat, stb.stb.).
1. Mit tudtok a galagonya hatásáról a szívre? Tud-e valaki javasolni részletes étrendet,esetleg recepteket szívműtéten átesett (bypass) ember számára?
2. Tud-e valaki javasolni részletes májfunkció-javító, májkímélő étrendet, valamint könnyen beszerezhető gyógynövényeket a májműködés "feljavításához"?

A válaszokat előre is szívből köszönöm!
 

75Gabi

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Nagyon klassz ez a fórum is. Mi is használjuk a gyógynövényes termékéket,
főleg ebben a náthás időszakban.Nagyon jók.A műanyag köhögéscsillapítókkal
soha nem értünk el semmit.
 

lackovar

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Mindannyian!
Viszonylag új vagyok itt,és mindjárt két kérdésem is van...(családomban hosszú évek óta szinte kizárólag gyógynövényekkel "kúrálunk" pl.megfázást, emésztési zavarokat, stb.stb.).
1. Mit tudtok a galagonya hatásáról a szívre? Tud-e valaki javasolni részletes étrendet,esetleg recepteket szívműtéten átesett (bypass) ember számára?
2. Tud-e valaki javasolni részletes májfunkció-javító, májkímélő étrendet, valamint könnyen beszerezhető gyógynövényeket a májműködés "feljavításához"?

A válaszokat előre is szívből köszönöm!
<TABLE border=0 cellSpacing=1 cellPadding=3 width=570><TBODY><TR><TH>Melyek a szívbarát étrend legfontosabb elemei?</TH></TR><TR><TH>Általános útmutatás </TH></TR><TR><TD>A szívbarát étrend célja, hogy olyan ételeket fogyasszon az ember, mely az egészséges koleszterin és vérzsírszinteket segít elérni és fenntartani: azaz, hogy csökkenjen az összes és az alacsony sűrűségű lipoproteinhez (LDL) kötött koleszterinszintje, illetve, hogy emelkedjen a nagy sűrűségű lipoproteinhez (HDL) kötött koleszterinszintje. A többi vérzsír, így a trigliceridek és a lipoprotein(a) (lp(a)) szintjének a csökkentése is fontos. Az étrendnek az egészséges vérnyomás fenntartását is segítenie kell.</TD></TR><TR><TD>Zsírok és olajok
Összetett szénhidrátok és a rost
Fehérje
Nátrium
Cukor
Étrendi koleszterin
Vitamin és étrendi kiegészítők
Alkohol, koffein és csokoládé</TD></TR><TR><TH>Zsírok és olajok </TH></TR><TR><TD>Zsírbevitelre vonatkozó általános ajánlások.
A szervezetben lévő koleszterin körülbelül kétharmada nem a táplálékból származik, hanem a máj állítja elő. Termelését a (leginkább állati eredetű élelmiszerekben lévő) telített zsír serkenti. A koleszterinszintet karban tartó diéta alapja az olajok és a zsírok természetének az ismerete. A táplálékban lévő zsírok glicerinből és zsírsavakból állnak. A zsírokat és az olajokban döntően háromféle típusú zsírsav-oldallánc van: egyszeresen telítetlen, többszörösen telítetlen és telített zsírsavak. Összefoglaló nevük triglicerid. A zsírsav-oldalláncokhoz hidrogén atomok kötődnek; az egyszeresen telítetlen zsírsavakban van a legkevesebb hidrogén atom; a többszörösen telítetlen zsírsavaknak kettő vagy több kettős kötése van; a telített zsírsavakban van a legtöbb hidrogén. Az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak növényi termékekben, míg a telített zsírsavak állati eredetű élelmiszerekben és egyes trópusi olajokban vannak jelen. Az emberek és állatok étrendjében lévő olajok és zsírok közel minden esetben a háromféle zsírsav keverékéből állnak, de általában az egyik típusból van a legtöbb. Ráadásul a többszörösen telítetlen zsírsavaknak három alcsoportja van: az omega-3, omega-6, és omega-9 zsírsavak. Hogy a dolog még bonyolultabb legyen, léteznek transz-zsírsavak. Ezek a természetben nem fordulnak elő, hanem akkor keletkeznek, amikor az élelmiszer-feldolgozás során a többszörösen telítetlen zsírsavakhoz hidrogénmolekulát adnak. Ezt a folyamatot hidrogénezésnek nevezik. Intenzíven kutatják, hogy ezeknek a különböző alcsoportoknak milyen hatása van az egészségre. Minden zsírnak, a jóknak és a rosszaknak egyaránt, ugyanakkora az energiatartalma. Bár egészségre kifejtett általános hatásaikra vonatkozóan sok az ellentmondás, gyakorlatilag minden szakértő azt tanácsolja, hogy a telített zsír- és a (bolti süteményekben és gyorséttermi ételekben lévő) transz-zsírsav-fogyasztást korlátozni kell. Más zsírsavak azonban hasznosak lehetnek. A napi zsírbevitel kiszámítása érdekében szorozza meg az elfogyasztott zsír grammban mért mennyiségét 9-cel (egy gramm zsír energiatartalma 9 kalória, függetlenül attól, hogy az telített vagy telítetlen-e) és ossza el a kívánt napi össz-energiabevitel kalóriában megadott értékével. Egy teáskanál olaj, vaj vagy egyéb zsír körülbelül öt gramm zsírnak felel meg.
Káros zsírok.
A telített zsírok és transz-zsírok fogyasztásának a csökkentése a diétával való koleszterinszint csökkentés irányába tett első lényeges lépés. Telített zsírok döntően állati eredetű élelmiszerekben, így húsban és tejtermékekben vannak. A táplálkozással elfogyasztott telített zsírok emelik a vér koleszterinszintjét. Az úgynevezett trópusi olajok, mint a pálma-, a kókuszdió-olaj és a kakaóvaj, szintén telített zsírokban gazdagok. Mindazonáltal nincs bizonyíték arra, hogy a szívre hatást fejtenének ki. Azokban az országokban, így Costa Ricaban és Malajziában, ahol a legnagyobb a pálmaolaj-fogyasztás, sokkal kisebb a szívbetegségek gyakorisága és az emberek koleszterinszintje is alacsonyabb, mint a nyugati országokban.

A transz-zsírsavak is veszélyesek a szívre, sőt, bizonyos rosszindulatú daganatok szempontjából is kockázatot jelenthetnek. Egy olyan gyártási folyamat során keletkeznek, melynek a célja a többszörösen telített zsírsavak stabilizálása, az avasodás megelőzése és az, hogy ezek szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotúak legyenek. Egyes szakértők szerint ezek a részlegesen hidrogénezett zsírok még a telített zsíroknál is rosszabbak, mivel egyaránt emelik az LDL és csökkentik a HDL-koleszterinszintjét és káros hatást fejtenek ki a verőerek belső felszínére. Egy 80000 ápolónő bevonásával végzett vizsgálat során azt találták, hogy azoknál a nőknél, akiknél az energiabevitel 46%-át a zsírok tették ki, nem volt nagyobb a szívinfarktus kockázata, mint azoknál, akiknél ez az arány csak 30% volt. Azoknál a nőknél azonban, akiknek az étrendje sok transz-zsírsavat tartalmazott, a szívinfarktus kockázata 53 százalékkal volt nagyobb azokhoz képest, akik a legkevesebb ilyen típusú zsírt fogyasztották. A margarinban és számos gyorsételben, sütőipari termékben, beleértve a legtöbb bolti fehér kenyeret is, hidrogénezett zsírsavakat használnak. (A folyékony margarin nem hidrogénezett; a gyártók számára javasolt, hogy ezt a margarint "transz-zsírsav mentes"-ként jelöljék.)

Hasznos zsírok és olajok.
Meg kell jegyezni, hogy egyes zsírok alapvetően fontosak az egészség számára és a zsír elengedhetetlen a gyermekek egészséges fejlődéséhez. A figyelem elsősorban az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak potenciális előnyeire és veszélyeire irányult. Többszörösen telítetlen zsírsavak vannak a sáfrány-, a napraforgó-, kukorica-, gyapotmag-olajban és a halhúsban, míg egyszeresen telítetlen zsírsavak elsősorban az olíva-, repce-, és mogyoróolajban, valamint a legtöbb olajos magban találhatók. A hatásukat vizsgáló kutatások eredménye azonban nem egyértelmű. Például az első vizsgálatok arra utalnak, hogy az egyszeresen telítetlen zsírsavak segítenek az egészséges HDL szinteket fenntartani, míg a többszörösen telítetlenek a HDL-szintet csökkentik. Egy 2000-ben végzett felmérés, ami az (egyszeresen telítetlen zsírsavban gazdag) olívaolajat a (többszörösen telítetlen zsírsavban gazdag) napraforgó olajjal hasonlította össze, azt mutatta ki, hogy az olíva-olajban gazdag étrend szorosan összefügg az alacsony vérnyomással, míg a napraforgó olajnak ebből a szempontból csak kis hatása volt. A kutatókat leginkább az ezekben az olajokban lévő kisebb zsírsav-építő elemek, az úgynevezett esszenciális zsírsavak, az omega-3, omega-6, és omega-9 zsírsavak érdeklik, melyek a vérzsírszintekre még jellegzetesebb hatást fejthetnek ki. Az ételekben lévő olajok ezeket a zsírsavakat gyakran keverékek formájában tartalmazzák, ami felelős lehet azért, hogy az ezeket fogyasztó embereknél annyira különböző eredményeket figyeltek meg.

- Omega-3 zsírsavak: Ezeket tovább osztályozzák; alfa-linolénsav (ilyen van a repce-, szója-, lenmag- és olívaolajban és számos olajos magban), dokozahexaénsav és eikozapentaén sav (olajos halban és anyatejben vannak). A vizsgálatok arra utaltak, hogy az alfa-linolénsavat tartalmazó zöldség-olajok védik a szívet. A dokozahexaénsavnak és az eikozapentaénsavnak nincs sok hatása a vér koleszterinszintjére, de előnyös lehet az ereket bélelő sejthártyára (az endotéliumra) és így javíthatja a véráramlást. [ Lsd. még, Fehérje/Hal címszó alatt, lejjebb.]

- Omega-6 zsírsavak: más néven linolsav (tartalmazza a lenmag-, a kukorica-, szója- és a repceolaj). Sok esetben a hidrogénezett zsír omega-6 zsírsavavban gazdag olajból készül.

- Omega-9 zsírsavak: (olívaolajban találhatók).

A vizsgálatok azt mutatják, hogy egészséges arányban fogyasztva ezek a zsírsavak elengedhetetlenül fontosak az élethez. Azt találták, hogy az omega-6 zsírsavak jobban védenek a szívbetegséggel szemben, mint az omega-3 zsírsavak, de az omega-6 bevitel az eikozanoidoknak nevezett vegyületek fokozott termelésével is jár - ami viszont állatkísérletekben elősegítette a daganatok növekedését. Az omega-3 és az omega-9 zsírsavak egyaránt tartalmaznak olyan vegyületeket, melyek ezeknek az eikozanoidoknak a képzését gátolják. Egyes kutatók azonban úgy gondolják, hogy a jelenlegi nyugati étrendben az omega-6 és omega-3 zsírsavak aránya egészségtelen,. 10:1-hez. Ez arra hívja fel a figyelmet, hogy ezen zsírok fogyasztásakor jobb arányra kell törekedni, anélkül, hogy megnövekedne az energiabevitel.

Zsírpótló anyagok.
A bolti élelmiszerekhez adott vagy a sütés kapcsán használt zsírpótló anyagok zsír jelleget kölcsönöznek az ételnek, de a zsíroknál kisebb az energiatartalmuk. Egyes zsírhelyettesítőket, mint például a cellulóz gélt, az Avicelt, a Carrageenant (ami algából készül), a guar gumit és a gumi arábikumot számos, kereskedelmi forgalomban kapható élelmiszerben már évtizedek óta használnak. Új, szintetikus zsírpótlók is kaphatók már, de ezeknek a hosszútávú hatásairól keveset tudnak. Az olestra (Olean) például nem tartalmaz a szervezet számára hasznosítható energiát. (Meg kell azonban jegyezni, hogy az olestra tartalmú élelmiszerek szénhidrát- és fehérjetartalmuk miatt ettől még tartalmaznak energiát.) Kezdetben a vizsgálatok során görcsökről és hasmenésről számoltak be olestra tartalmú ételek fogyasztása után, ezek a mellékhatások azonban a későbbi felmérésekben nem bizonyultak kifejezettnek. Nagyobb gond, hogy már kis mennyiségű olestra hatására a szervezetben csökken azoknak a vitaminoknak és tápanyagoknak a szintje, melyek fontosak súlyos betegségek, így a rák elleni védekezés szempontjából. Az Egyesült Államok Élelmiszerügyi Intézete megköveteli, hogy a hiányzó vitaminokat pótolják vissza az olestra-tartalmú termékekbe; az egyéb tápanyagokra ez nem vonatkozik.
A szterolokról, ezekről a növényi vegyületekről régóta ismert, hogy csökkentik a koleszterinszintet azáltal, hogy annak bélrendszerből való felszívódását gátolják. Az egyik szterolt, a sitostanolt vagy stanolt jelenleg margarinokban használják . Stanolt tartalmazó margarinokkal végzett vizsgálatok során alacsonyabb LDL- és összkoleszterinszintekről számoltak be, még öröklötten magas koleszterinszintű gyermekekben is, habár nem mindegyik vizsgálat eredménye volt pozitív. Egy 1999-ben végzett vizsgálat során a sitostanol kifejezetten hatékonyan csökkentette a koleszterin felszívódását, de csak akkor, ha lecitint tartalmazó oldatban keverték el. Aggodalomra adhat okot, hogy a stanol fontos zsíroldékony tápanyagok felszívódását is gátolhatja. Egy vizsgálat során felvetődött, hogy megakadályozhatja a béta-karotin és az E-vitamin felszívódását. Nincs hatása viszont két másik zsíroldékony vitamin, az A és a D vitamin felszívódására. A már zsírszegény étrenden lévő emberek számára ez a margarin nem jelenthet túl sok előnyt.

Kutatják a béta-glukánból, a zabban és az árpában lévő oldható rostból származó zsírpótló vegyületek (pl. Nu-Trim) alkalmazásának a lehetőségét is. Az energiabevitel csökkentésén és a hidrogénezett vagy telített zsírok helyettesítésén túlmenően egyéb kedvező hatásaik is lehetnek.

Az embereknek meg kell próbálni korlátozni még a mérsékelt zsírtartalmú ételek és zsírpótlók fogyasztását is. Bár van, aki azt hiszi, hogy a csökkentett zsírtartalmú vagy zsírpótló anyagot tartalmazó termék fogyasztása egyben kisebb energiabevitelt jelent, gyakran nem ez a helyzet. Számos, alacsony zsírtartalmúként forgalmazott készítmény cukor- és egyéb szénhidrát-tartalma miatt túl sok energiát tartalmaz. Egy vizsgálat során azt találták, hogy azok az emberek, akik zsírpótlókat tartalmazó ételeket fogyasztanak, továbbra is kedvelik a zsírt, szemben azokkal, akik megtanultak eredetileg is zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú ételeket készíteni, és akik végül elveszítették vonzódásukat a magas zsírtartalmú étrend iránt. </TD></TR><TR><TH>Összetett szénhidrátok és a rost </TH></TR><TR><TD>Az egészséges étrendben az összetett szénhidrátban gazdag élelmiszerek fogyasztása éppen annyira fontos, mint a káros zsírok bevitelének a csökkentése.

Friss gyümölcsök és zöldségek.
A friss gyümölcsök és zöldségek rendszeres fogyasztása védhet a koszorúér-betegség és a stroke okozta halálozással szemben, csökkentheti a vérnyomást és védő hatású lehet egyes rosszindulatú daganatokkal szemben. A bennük lévő, fitokemikáliáknak nevezett anyagok éppen annyira fontosak, mint a flavonoidok, szterolok, a fenol és a kéntartalmú vegyületek. Emellett számos, ezen tápanyagokat tartalmazó ételben is van, így a sötét színű gyümölcsök és zöldségek is rostot biztosítanak. A vörös borban, hagymában és almában is jelen lévő flavonoidok védhetnek a koleszterin okozta károsodással szemben és megelőzhetik a vérrögök képződését. Számos sötét színű bogyós gyümölcs (áfonya, cseresznye, feketeribizli, eper) különösen gazdag antioxidánsokban. Egyes vizsgálatok arra utaltak, hogy a fokhagymában lévő egyik S-allil-ciszteinnek nevezett vegyület koleszterinszint csökkentő hatású, habár újabban két, alaposan megtervezett vizsgálat nem mutatta ki, hogy a napi egy-másfél gerezdnyi fokhagymának megfelelő mennyiséget tartalmazó fokhagymaolaj vagy -por szedése előnnyel jár a szív egészsége szempontjából. A hatás elmaradásáért azonban az ezen készítmények során alkalmazott gyártási folyamat lehet a felelős. Egy másik vizsgálat során például azt találták, hogy a fokhagyma melegítésével megszűnik egészségvédő hatása. Mindazonáltal, ha az összetört friss fokhagymát melegítés előtt 10 percig állni hagyják, az S-allil-cisztein és egyéb egészséges vegyületek felszabadulnak és nem vesztik el hatásukat a főzés során. Bármi is legyen a helyzet, az étkezéshez hozzáadott fokhagyma mindenkit örömmel tölt el, aki szereti az ízét.
Rost: Gabona és magvak.
Az étrendi rost fontos szerepet játszik az egészséges koleszterinszint elérésében. Egy vizsgálat azt mutatta, hogy ha csökkentett zsírtartalmú étrenden lévő emberek naponta 25 gramm rostot fogyasztottak, a koleszterinszintjük 13%-kal csökkent, míg annál a csoportnál, amelyik kevesebb rostot fogyasztott, a csökkenés mértéke csak 9% volt. Más vizsgálat kapcsán alacsonyabb volt a szívbetegség kockázata azoknál a férfiaknál és nőknél, akik több rostot, különösen, ha gabona-eredetű rostot ettek. A rost a súlyleadást is segíti és védhet a rákkal szemben. Úgy tűnik, hogy már az is csökkenti a koleszterinszinteket, ha reggelire az ember gabonapelyhet is eszik.

A rost a bélrendszerben változatlan formában, emésztetlenül halad végig. Vizet köt meg és a széklet részeként ürül. A rost lehet vízoldékony és nem vízoldékony. Csak növényekben található, különösen zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű lisztből készült termékekben, olajos magvakban és hüvelyesekben (mint a bab és a borsó). Ezek fogyasztása egyéb előnnyel is jár. Több vizsgálat az olajos magvak jelentőségére hívta fel a figyelmet, melyek, mivel omega-3 zsírsavakat, rostot és egyéb fontos vegyületeket tartalmaznak, anélkül csökkentik az LDL és az össz-koleszterinszintet, hogy emelnék a triglicerid-szintet és ezért különösen jó hatásúak a szív számára. A vízoldékony rost (az olajos magvakban, zab korpában, babban és egyéb hüvelyesekben, árpában, szilvában és különböző gyümölcsökben és zöldségekben van jelen) különösen hasznos a koleszterinszint csökkentése szempontjából, feltehetően azért, mert eltávolítják a bélrendszerből az epesavakat. Az oldható rost a vércukor számára is jó hatású és a jelek szerint a vérnyomást is csökkenti. A zab különösen hasznos oldható rost-forrás. Egy vizsgálatban a napi 6 - 11 adag teljes kiőrlésű lisztből készült terméket fogyasztó nőknél a szívbetegség kockázata harmadával csökkent. Az oldhatatlan rost (rozs, búzakorpa, telkes kiőrlésű liszt, magvak, gyümölcs- és zöldséghéj) szintén csökkentheti a zsír felszívódását, sőt, még a súlyleadásban is segíthet. Az étrendi rost legjobb forrása a táplálék. Ha ennek révén az ember nem jut elég rosthoz, a psyllium, egy Indiában termesztett mag kiváló rostpótló. A magas rosttartalmú étrend gyakori kísérőjelensége a bélgázosság és a haspuffadás. Ezek leküzdése érdekében naponta legalább 8 pohár vizet igyon meg és szedjen enzimeket, melyek a rost lebontását segítik. Azok az emberek, akik fokozzák oldhatórost-fogyasztásukat, több vizet és folyadékot kell igyanak. A gyökérből előállított Glucomannan nevű por természetes rostban gazdag; segíthet csökkenteni a vércukor- és a koleszterinszintet, valamint a vérnyomást. </TD></TR><TR><TH>Fehérje </TH></TR><TR><TD>Hal.
Számos vizsgálat mutatta ki, hogy a heti legalább egyszeri hal- vagy kagylófogyasztás a veszélyes szívritmus-zavar okozta hirtelen halálozás kockázatát több mint a felével csökkenti. A tengeri halak olajos húsa különösen hatékonynak tűnnek. (Az omega-3 zsírsavakat tartalmazó halolaj készítményeket szedő embereken végzett vizsgálatok során nem találtak hasonló hatást, ami arra utal, hogy a halhús egyéb védő hatású anyagokat is tartalmaz.) Más vizsgálati eredmények arra utalnak, hogy a halhús fogyasztása csökkenti a szérum triglicerid és lipoprotein(a) szinteket. Úgy tűnik, a hal védi az idegrendszert is és csökkenti az egyéb betegségek, mint a reumatoid artritisz, az asztma, vastagbélgyulladás és bizonyos típusú rosszindulatú daganatok kockázatát is csökkentheti. Jelenleg a legtöbb vizsgálat szerint a mérsékelt mennyiségű (hetente egy vagy két adag) halfogyasztás jár a legtöbb előnnyel. Egyes felmérések alapján nagyon nagy mennyiségben (heti öt-hat adagban) a hal káros lehet. A kockázat a halak jelentős hányadában (a lazac kivétel) jelen lévő higannyal függhet össze.

Szója.
A szója kiváló étel. Oldható és oldhatatlan rostban, omega-3 zsírsavakban egyaránt gazdag, és biztosítja az összes alapvető fehérjét. A szójabab természetes ösztrogéneket, úgynevezett izoflavonoidokat is tartalmaz, melyek előnyösen befolyásolják a vérzsír szinteket. Számos vizsgálat utal arra, hogy azoknál az embereknél, akik naponta mintegy 40 grammnyi szóját fogyasztanak, az LDL-szintjük 13%-kal, triglicerid-szintjük 11%-kal csökkentik, míg HDL-szintjük 2%-kal emelik. Egy dekagramm tofu 6 - 10 grammnyi szóját tartalmaz. A legalább 60 mg izoflavonoidot tartalmazó szójafehérje fogyasztása hasonlóan előnyös. A szójában lévő izoflavonoidokat izolált formában tartalmazó tabletták szedése azonban, úgy tűnik, nem jár semmiféle haszonnal. (Megjegyzés: a szójaszósz csak nyomokban tartalmaz szóját, míg nátriumtartalma rendkívül magas). Gondot jelent, hogy a terhesség alatti nagyon magas szójabevitel esetleg mellékhatást fejthet ki a magzatra, bár ez csak az állatkísérletek eredménye alapján vetődött fel. A kérdés eldöntése érdekében további vizsgálat szükséges.
Hús.
A hús zsírtartalma attól függ, hogy milyen volt az állat, illetve, hogy annak melyik részéből származik. A legjobb a bőr nélküli csirke vagy pulykahús. A leggyengébb malachús (bélszín és szűzpecsenye), a borjúhús és a sovány marhahús kalória és zsírtartalma, valamint LDL és HDL-szintekre kifejtett hatása közel megfelel a csirkehúsének. Mindazonáltal meg kell jegyezni, hogy a csirkehús vagy a zsírtalanított hús mellett nem csökken a koleszterinszint és, a szív egészsége szempontjából, a leginkább ajánlott választás a halhús.
Nátrium A nátrium egy ásványi anyag. Segít a szervezetben fenntartani a folyadék és sav-bázis egyensúlyt.

A nátrium a legtöbb ételben előfordul. Még az ivóvízben is. A félkész- és készételek a legtöbb nátriumot konyhasó és hozzáadott anyagok formájában tartalmazzák .
A készételeket úgy állítják elő, hogy gyorsan és könnyen lehessen őket szállítani, tárolni és elfogyasztani. Ennek érdekében stabilizáló anyagokra, tartósítószerekre és ízfokozókra van szükség. És ezeknek a feladatoknak a nátrium mind megfelel. A feldolgozott húskészítményekben, így a szalonnában, sonkában és felvágottban, a leves- és zöldségkonzervekben és számos fagyasztott áruban nagyon sok a só, más néven nátriumklorid. A legtöbb éttermi étel is sok sót tartalmaz.

Nátrium-tartalmú élelmiszer adalékanyagok :
  • nátrium glutamát (MSG).
  • nátrium-nitrit.
  • nátrium-szaharin.
  • sütőpor vagy szódabikarbóna
  • nátrium benzoát
Hogyan hat a szervezetre?
A nátrium számos fontos feladatot lát el a szervezetben
  • A folyadékegyensúlyt szabályozza azáltal, hogy megakadályozza a sejtekből a folyadék leadását.
  • Szerepet játszik az idegimpulzusok kialakulásában.
  • Segít a szervezetnek feldolgozni és emészteni a fehérjéket és a szénhidrátokat.
Az étrend nátriumtartalmát milligrammokban (mg) mérik. Nincs ajánlott napi bevitel (RDA) a nátrium esetében. A Nemzeti Tudományos Akadémia megállapította, hogy mindenkinek legalább 500 mg-nyi nátriumot kell fogyasztani naponta; a napi bevitel felnőtteknél 1100 és 3000 mg között kell változzon.

Az Amerikai Szív Szövetség ajánlása szerint minden elfogyasztott 1000 kalória mellett a nátriumbevitel 1000 mg legyen; a napi nátriumbevitel nem szabad a napi 3000 mg-ot meghaladja. Az átlagos nátriumbevitel az Egyesült Államokban naponta 4000 és 5000 mg között változik. Ez nagyon sok. Egy teáskanálnyi asztali só 2300 mg nátriumot tartalmaz.

A nátrium egyes embereknél hozzájárul a magas vérnyomás kialakulásához. Minden hipertóniás embernek csökkenteni kell az elfogyasztott nátrium mennyiségét. </TD></TR><TR><TH>Cukor</TH></TR><TR><TD>A finomított cukor energiát biztosít; hatására a vércukorszint nagyon gyorsan emelkedik. Nem tartalmaz egyéb tápanyagot. Egy vizsgálat eredményei szerint a cukorfogyasztás azért a szívbetegségre hajlamosító kockázati tényező , mert a cukor segíti az elhízást, ami miatt a szívre veszélyes nagyon alacsony sűrűségű lipoproteinek és trigliceridek szintje megugrik. A mesterséges ízesítőszerek közé tartozik a szaharin, az aszpartám (erről manapság megoszlanak a vélemények) és az aceszulfám. A szukralóz egy újabb ízesítőszer, ami szintén megfelelő alternatívát jelent a cukorral szemben. </TD></TR><TR><TH>Étrendi koleszterin </TH></TR><TR><TD>Az étrendben lévő koleszterin és a szervezet koleszterinszintje közötti összefüggés nem teljesen egyértelmű. A koleszterin csak állati szövetekben van jelen, a legnagyobb mennyiségben a húsban, tejtermékekben, tojássárgában és kagylóban. Az Amerikai Szív Szövetség ajánlása szerint a napi koleszterinfogyasztás ne legyen több, mint 300 mg. Egy vizsgálat során azonban úgy becsülték, hogy ha a napi koleszterin-bevitelt 100 mg/nap-pal csökkentenék , a koleszterinszint csak 1%-kal mérséklődne. A magas koleszterin-tartalmú ételek kerülése a magas LDL-szintekre sem lesz számottevő hatással. A tojás egyben jó fehérjeforrás, nagyon hasznos tápanyagokban gazdag és alacsony a telített zsírtartalma. Az egyik, rendszeresen tojást fogyasztó embereket elemző vizsgálat arra utalt, hogy egyeseknél, akiknek magas volt a koleszterinszintje, csökkent az LDL-szint, sőt, valamelyest még a HDL-szint is emelkedett. A magas trigliceridszintű emberek viszont a jelek szerint rosszul jártak. Mindamellett, egy 1998-ban nyulakon végzett vizsgálat azt vetette fel, hogy ha az ételben lévő koleszterint melegítik, akkor oxidálódik és gyorsítja az érelmeszesedést. Meg kell jegyezni, hogy egy vizsgálat arra utal: habár a táplálékban lévő koleszterin önmagában, úgy tűnik, a legtöbb embernél nem fokozza a szívbetegség kockázatát, a cukorbetegségben szenvedők, különösen a 2-es típusú diabéteszesek, kivételt jelenthetnek. Amíg a kérdés eldöntésére nem végeznek újabb vizsgálatokat, nekik mérlegelni kell, fognak-e heti egy alkalomnál többször tojást vagy egyéb, koleszterinben gazdag ételt (mint pl. garnélarák) fogyasztani.</TD></TR><TR><TH>Vitamin és étrendi kiegészítők </TH></TR><TR><TD>Antioxidáns vitaminok és kiegészítők.
Jelenleg számos kutató vizsgálja a C, E és A vitaminok, valamint a béta-karotin és más tápanyagok szerepét az antioxidáns védekezésben. Ezek a vegyületek megkötik azokat az igen reaktív részecskéket, melyeket szabad gyököknek hívnak. Ezek az instabil részecskék a szervezet számos kémiai folyamata során melléktermékként képződnek, de szintjüket a dohányzás, a környezetből a szervezetbe jutó méreganyagok, valamint a stressz is emeli. Károsíthatják a sejthártyákat és kapcsolatba léphetnek a sejt örökítőanyagával, aminek a révén számos betegség, így a szívbetegség és a rák kialakulásában játszanak szerepet.

Az E-vitamin szívvédő hatása jobban bizonyított, mint a többi antioxidánsé. Bár nem minden E-vitaminnal kapcsolatos vizsgálati eredmény pozitív, egyes szakértők úgy gondolják, a legtöbb adat elég biztató ahhoz, hogy a koszorúér-betegségben szenvedő betegek számára napi 80 - 400 NE mennyiségben lehessen javasolni E-vitamin pótlást. Például a laboratóriumi vizsgálatok arra utaltak, hogy az E-vitaminnak vannak olyan hatásai, melyek gátolják a vérrögképződést, a sejtfalban a zsíros plakkok lerakódását, valamint a verőerek falában a sejtek szaporodását. Egyes vizsgálatok felvetették, hogy az E-vitamin védhet a verőér-elzáródás okozta szélütéssel szemben; egy állatkísérlet kapcsán pedig azt találták, hogy a magas E-vitamin tartalmú étrend mellett kevesebb agyszövet pusztul el a szélütés után. A C-vitamin szívvédő hatását alátámasztó bizonyíték nem ennyire erős. Két nagyobb, az E-vitamin előnyös voltát kimutató vizsgálat szerint a C-vitamin nem véd. A C-vitamin segíthet az erek ruganyosságát fenntartani, így jó hatása lehet a vérnyomásra. Egy vizsgálat stroke ellen védő hatást mutatott ki, szívbetegség ellen viszont nem.

Aggodalomra ad okot, hogy vannak olyan eredmények, melyek szerint az antioxidáns étrendi kiegészítők akár károsak is lehetnek a már beteg emberek, különösen a rákosok számára, mivel az egészséges sejteket védő tulajdonságok egyben a rákos sejtek számára is védő hatásúak. Bizonyított, hogy magas dózisban a C-vitamin, az E-vitamin és a béta-karotin elősegíti a szabadgyök-képződést, ami szintén veszélyes lehet. Elsősorban a béta-karotin és A-vitamin kiegészítőkről mutatták ki, hogy nem jók szívbetegség ellen, sőt, több vizsgálat is arról számol be, hogy a tüdőrák gyakrabban fordul elő azoknál a dohányosoknál, akik ilyen szereket szednek.

Mindenkinek sok sötétzöld friss zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztani, amelyekben egyszerre vannak jelen ezek és egyéb antioxidáns vitaminok és tápanyagok.
B-vitaminok.
A niacint (B3-vitamint) jelenleg az LDL-koleszterinszint és a trigliceridszint csökkentésére, a HDL-koleszterinszint emelésére írják fel. Bár a niacin recept nélkül kapható, csak orvosa tanácsára szedje, aki megállapítja az Ön számára biztonságos és hatékony adagot. A B6 és a B12 vitaminok, valamint a folsav azért fontosak, mert a homocisztein-szint emelkedéssel szemben védenek. A homocisztein egy aminosav, ami szerepet játszhat a koszorúér-betegség kialakulásában. Mindazonáltal az még nem tisztázott, hogy a homocisztein-emelkedés a szívbetegség oka, vagy csak az egyik jele és az sem ismert, hogy a B-vitamin pótlás valóban csökkenti-e a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Egyéb étrendi kiegészítők.
Egy vizsgálat kimutatta, hogy a kalcium védhet a szívinfarktussal szemben, ha zsírszegény ételek (mint pl. zsírmentes tej) formájában kerül be a szervezetbe. A sörélesztőben, mogyoróban, teljes kiőrlésű lisztben és szárazbabban lévő króm emelheti a HDL-koleszterinszintjét. Bár étrendi kiegészítőként szedését jelenleg nem ajánlják, a krómtartalmú ételek fogyasztása javasolt. Az L-arginin tartalmú kiegészítők segíthetnek magas koleszterinszint esetén az érelmeszesedést megelőzni, de több vizsgálatra van még szükség. A magnézium a koleszterinszint és a vérnyomás számára egyaránt jó lehet; megfelelő mennyiség bevitele alapvetően fontos lehet a verőerekben az érbelhártya megvastagodást okozó kalciumlerakódás megelőzése érdekében. </TD></TR><TR><TH>Alkohol, koffein és csokoládé </TH></TR><TR><TD>Alkohol.
Sok vizsgálat arról számolt be, hogy az alkohol emeli a HDL-szintet és védhet a szívbetegség, valamint esetleg a stroke ellen. Mindenkinek, aki gyógyszert szed, ki kell kérnie orvosa véleményét, hogy nem lép-e kölcsönhatásba gyógyszere alkohollal. Az alkoholizmusra hajlamos emberek, a várandós asszonyok, valamint azok a nők, akiknél nagy az emlőrák kockázata, legyenek absztinensek, hogy így kerüljék el a túlzott alkoholfogyasztással járó veszélyeket. A napi átlagos alkoholbevitel férfiak esetében ne haladja meg a 20 grammot, nőknél pedig a 10 grammot (10 gramm alkohol van egy deciliter borban, két deci sörben és fél deci pálinkában.).

Koffein: Tea és kávé.
A tea nagyon jó a szívnek. Bár van benne koffein, sok benne a flavonoid és az egyéb, az LDL érkárosító hatásaival szemben védő vegyület is. Gyakran a zöldteát említik előnyös hatásai miatt, de a fekete tea is egészséges. Egy vizsgálat során nagyobb mennyiségű fekete tea fogyasztás mellett, különösen nőknél, a súlyos koszorúér-betegség kockázata alacsonyabb volt. A tea folsavat is tartalmaz, ami a koszorúér-betegség egyik potenciális kockázati tényezőjének, a homociszteinnek a vérszintjét csökkenti.

Úgy tűnik, a koffein semmiféle hatást nem fejt ki a szívbetegség kockázati tényezőire, habár a kávé fogyasztásakor fokozódik a csontok és a szív egészsége számára fontos kalcium kiválasztása. A vizsgálatok során azt mutatták ki, hogy a nem szűrt kávé (török kávé, skandináv főtt vagy a francia presszó-kávé) cafestol nevű alkoholt tartalmaz, ami emelheti a koleszterinszinteket. Egy vizsgálat magas homocisztein-szintet mutatott ki azoknál az embereknél, akik naponta sok csésze kávét fogyasztottak (a koffeinmentes kávé nem emelte a szintet). A homocisztein potenciálisan a koszorúér-betegségre hajlamosító kockázati tényező. Másrészt a kávé, a vörösborhoz hasonlóan, fenolt tartalmaz, ami megakadályozza az LDL-koleszterin oxidációját. Nem bizonyított, hogy a kávéfogyasztás fokozná a szívbetegség kockázatát, habár a tea jobb választás, mint a kávé.

Csokoládé. A csokoládé sztearinsavat tartalmaz, ami az LDL-koleszterinszintjét csökkentheti. A csokoládéban azonban cukor és zsír is van, így megelőzésként fogyasztása nem ajánlott.
</TD></TR></TBODY></TABLE>
 

lackovar

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Mindannyian!
Viszonylag új vagyok itt,és mindjárt két kérdésem is van...(családomban hosszú évek óta szinte kizárólag gyógynövényekkel "kúrálunk" pl.megfázást, emésztési zavarokat, stb.stb.).
1. Mit tudtok a galagonya hatásáról a szívre? Tud-e valaki javasolni részletes étrendet,esetleg recepteket szívműtéten átesett (bypass) ember számára?
2. Tud-e valaki javasolni részletes májfunkció-javító, májkímélő étrendet, valamint könnyen beszerezhető gyógynövényeket a májműködés "feljavításához"?

A válaszokat előre is szívből köszönöm!
A majjal kapcsolatban olvad el ebben a forumban a 175 os cikket.(Sorszam a jobb felso sarokban), vagy kereses a temaban, majkimeko etrend
 

slea

Állandó Tag
Állandó Tag
<TABLE class=tbldata id=datatable cellSpacing=0 cellPadding=2 width="100%" summary="List of messages" border=0 role="main"><TBODY><TR isClicked="false" isNew="false"><TD class=fixwidth></TD><TD>héjakútmácsonya


</TD></TR></TBODY></TABLE>
nevű gyógynövényt szeretnék vásárolni. Magyarországon sehol nem talalok. Köszönöm
 
Sziasztok. Óvónő vagyok és fontosnak tartom a kisgyerekekkel megismertetni a gyógynövények jótékony hatását. Ezért iktattam be a tervezéskor a ,, Fűben, fában orvosság van" témakört. Ilyenkor gyógynövényeket gyűjtünk, szárítjuk őket, teát főzünk stb. Nagyon érdekes a gyerekek számára.
 

lackovar

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok. Óvónő vagyok és fontosnak tartom a kisgyerekekkel megismertetni a gyógynövények jótékony hatását. Ezért iktattam be a tervezéskor a ,, Fűben, fában orvosság van" témakört. Ilyenkor gyógynövényeket gyűjtünk, szárítjuk őket, teát főzünk stb. Nagyon érdekes a gyerekek számára.
Gratrulalok az otlethez. Nem lehet eleg koran kezdeni!kiss
 

lackovar

Állandó Tag
Állandó Tag
5 tuti energetizáló gyakorlat őszre - kávé helyett

Gyors és hatékony felfrissülés
A nyári szünet és a nyaralások után nem könnyű visszazökkenni a hétköznapi feladatok világába. Ha nehezen megy a koncentrálás, ha nem tudsz odafigyelni a munkádra, próbáld ki az energetizáló gyakorlatokat.
Egyperces fülmasszázs – pillanatok alatt felpezsdítA fülünk a talpunkhoz hasonlóan megfelel a testünk térképének. Minden terület egy-egy szervnek felel meg. A talphoz hasonlóan a fülön is rengeteg idegvégződés található, sőt a legújabb kutatások szerint a fülben is megvannak az energetikai csatornák, a meridiánok. Ha az alábbi gyakorlatokat elvégzed, a 116 pont mindegyikét elérheted, így pár perc alatt testileg és szellemileg is teljesen felfrissülsz.


1. Csípd meg mindkét fülcimpádat alul, és húzkodd meg lefelé ötször.
2. A füled felső részét fogd meg a hüvelyk- és a mutatóujjaddal, és húzd meg felfelé ötször.
3. Fogd meg a fülcimpád legfelső pontját a hüvelyk- és a mutatóujjaddal, és dörzsöld végig pontról pontra az egész füledet a fülcimpa legalsó pontjáig. Ismételd meg háromszor.
4. A középső ujjadat dugd bele a füledbe, és a csigavonalon háromszor oda és vissza erősen dörzsöld végig.
5. A kisujjadat dugd be a füledbe, és erősen nyomd lefelé öt másodpercig.
6. Ugyanezt tedd meg fölfelé is, szintén öt másodpercig.
7. A fülünkön az arc felé eső, középtájt kiugró részt az óramutató járásával megegyező irányban körkörösen nyomkodd meg tíz másodpercig, majd ugyanezt az óramutató járásával ellenkező irányban is végezd el.
8. Végül a két tenyereddel hátulról nyomd előre a füleidet, miközben ötig számolsz.

Kumbhaka – az életenergia-többletértA tudatos légzés az embert olyan életenergia-többlettel látja el, amely nemcsak fizikai egészségének eléréséhez ad segítséget, de szellemileg is frissít, lelkileg pedig megnyugtat. A kumbhaka tökéletesen megnyugtatja az idegrendszert, lassítja a szívritmust, és szabályossá teszi a szabálytalan szívműködést. A jógában az idegrendszer megfegyelmezésének és öntudatra ébresztésének leghatásosabb gyakorlataként tartják számon, egyébként az akaraterőt is fejleszti.
Így végezd:
1. Orron keresztül lélegezd be a levegőt nyolc ütemre.
2. Tartsd vissza e levegőt, miközben nyolcig számolsz.
3. A kilégzést ugyanúgy végezd, mint a belégzést: nyolc ütemre orron át.
4. Ismételd meg ezt a nyolcütemű légzést háromszor, aztán térj vissza a rendes légzésre három-négy levegővételnyi időre, majd csinálj újra három kumbhakát.


A légzésvisszatartást mindennap növelheted eggyel. A maximum harminckettő ütem lehet, de ezt csak azoknak ajánlják, akiknek kifogástalan a szívműködésük. Ha úgy érzed, hogy már megterhelő a légzésvisszatartás időtartama, akkor állj meg annál az ütemnél, amelyet még erőltetés nélkül kibírsz.

„Ébresztő” bioenergetikai gyakorlatsor – hogy jobban tudj koncentrálniHa gyorsan szeretnél energiához, felfrissüléshez jutni, és fokozni a koncentrációt, állj fel, és végezd el az alábbi „ébresztő” bioenergetikai gyakorlatsort. A bioenergetikai tornagyakorlatok a szervezet energiacsatornáinak, azaz a meridiáncsatornák energiaáramlásának harmonizálásán, stimulálásán, illetve az energiaáramlás blokkjainak feloldásán alapulnak.

Így végezd:
1. Két karodat váltakozva lendítsd fel és vissza ötször (mintha indián táncot járnál), ezzel stimulálod a bal és jobb agyféltekét külön-külön.
2. Majd végezz pár keresztmozdulatot a térdeidnél, azaz a jobb karral érintsd a bal térdet, bal karral a jobb térdet, miközben behajlítva emeld is fel a térdeidet, ezzel a két agyfélteke közötti kapcsolatot harmonizálod.
3. Csinálj három sorozatot a karlendítésekből és a keresztmozdulatokból.
4. Egyenesedj ki, és alkalmazd a mély be- és kilégzést, hogy telítsd magad életenergiával. Vegyél mély levegőt, majd lassan fújd ki.
5. Végezetül „alkoss” magadból rongybabát, azaz jól rázogasd meg és le végtagjaidat, és ha teheted, terülj is szét a földön ezek után.
Ujjmasszázs – a szellemi frissességért
Ez egy villámmasszázs, melyet munka közben vagy akár az iskolapadban is észrevétlenül elvégezhetsz, ha lankad a figyelmed.
Így végezd:
1. Fogd meg az egyik kezeddel a másik kéz hüvelykujját, és kezd el csavarni bentről, az ujj tövétől kifelé, az ujj hegye felé, mintha dugót akarnál kihúzni egy üvegből. Ismételd meg háromszor, majd tedd ugyanezt a többi ujjal is.
2. Helyezd a jobb tenyeredbe a bal kezedet, és masszírozd át a hüvelykujjaddal a bal tenyered mutató-, középső, gyűrűs- és kisujj alatti dombját. Mindegyik dombon végezz hat körkörös mozdulatot, majd masszírozd meg a másik kezedet is ugyanígy.
3. Hagyd a tenyeredben a kezedet, és a hüvelykujjaddal most a mutatóujjadat masszírozd meg egy fel-le irányú mozgással. Először az alsó ujjpercet, majd a felsőt, végül az ujj hegyét hat-hat másodpercig, jó erősen.
4. Végezetül masszírozd át a kisujjak felső percét is ugyanezzel a technikával.

Az öt tibeti jógagyakorlatAz öt tibeti gyakorlatsor rendszeres beütemezése megéri a fáradságot és az időbefektetést, mert elvégzésével sokkal jobban és kiegyensúlyozottabban fogod érezni magad testileg, lelkileg és szellemileg is. Kezdetben minden gyakorlatot háromszor végezz, majd hetente kettővel folyamatosan emeld a gyakorlatok számát, amíg el nem jutsz a huszonegyig. Azután már csak ezt ismételgesd napi rendszerességgel.
Így végezd:

1. Álló helyzetben balról jobbra kezdj el forogni nyitott szemmel egészen addig, míg enyhén el nem szédülsz. Közben a két karod oldalsó középtartásban van, tenyérrel felfelé. A gyakorlat célja az energiaáramlás felgyorsítása.

Ha úgy érzed, hogy a szédülés megszüntetése után a legjobb lenne leülni vagy lefeküdni, mindenképpen tedd meg. Idővel egyre több forgásra leszel képes.
2. Feküdj le hanyatt a földre egy vastag szőnyegre vagy nem túl kemény talajra. Két karodat helyezd kinyújtva szorosan magad mellé, a tenyerek nézzenek lefelé, az ujjaidat zárd össze. Emeld fel a fejedet annyira, hogy az állad érintkezzen a mellkasoddal, és ezzel egy időben a kinyújtott lábaidat is emeld fel úgy, hogy merőlegesek legyenek a talajra, majd lassan engedd vissza a fejedet és a lábaidat is kiinduló helyzetbe.

3. Térdelj fel egyenes törzzsel, kezeidet tedd a combjaidra.Most hajtsd a fejedet a nyakaddal együtt előre úgy, hogy állad szinte a mellkasba fúródjon. Aztán finoman hajtsd hátra a fejedet és a nyakadat, amennyire csak tudod, úgy, hogy a gerinced enyhe boltívet alkosson. Eközben a combodba kapaszkodhatsz.
4. Kinyújtott lábakkal, egyenes derékkal ülj a földre. Lábfejeid kis terpeszben, egymástól kb. 30 cm-re legyenek. Tenyereidet tedd a csípőd mellé, a földre úgy, hogy az ujjak előrenézzenek. Most hajtsd előre a fejedet, majd lassan hátra, és eközben emeld meg a törzsedet vízszintesig, a tenyeredre és a talpadra támaszkodva, aztán engedd vissza a tested kiinduló helyzetbe.
5. Helyezkedj el nyújtott karú fekvőtámasz pozíciójában. Kilégzésre engedd le a lábaidat és a csípődet a földre, és szorítsd össze a farizmodat. A karok végig nyújtva maradnak. Belégzéskor pedig a csípődet told ki a plafon felé, amennyire csak tudod. Ebben a pozícióban feszítsd meg az összes izmodat, majd engedd vissza a testedet kiinduló helyzetbe.
 

Forrestgump

Állandó Tag
Állandó Tag
Nekem az egyik kedvenc könyvem Barbara és Peter Theiss Erdők, mezők patikája. Nagyon hasznos infókkal szolgál a gyógynövényekről.
 

Kriszta90

Állandó Tag
Állandó Tag
Nagyon jó ez az ldal,sok hasznos dolgot lehet itt olvasni..Számomra a leghasznosabb köny Maria Treben könyvei...
 
Oldal tetejére