Fűben fában orvosság

ironmen

Állandó Tag
Állandó Tag
Rendszeresen eszem a fokhagymát, kiválo immunerősitő és vértisztitó hatása van. Eddig csak pozitiv a hatás. Elkerül mindenféle betegség...:)
 

szamoca63

Állandó Tag
Állandó Tag
Infarktus

SOS!

Infarktus után lehet-e alkalmazni a foghagyma tinktúrát?

Milyen gyakran lehet alkalmazni?

Üdv: Erika
 

spuci

Új tag
gyógynövények betiltása

Kedves embertársaim! Hallottatok róla, hogy 2011.áprilisától az Európai Unióban - azaz itt Magyarországon biztosan NEM LEHET MAJD GYÓGYNÖVÉNYEKET FORGALMAZNI!! Én úgy hallottam, tehát, hogy ezentúl nem iszunk pl. kamillateát, körömvirágteát, máriatövist, orbáncfüvet, csak ezek jutottak hirtelen eszembe. Hát senki nincs aki ezt az őrültséget meggátolná?!?!?! Mert az nem üzlet, hogy az emberek ezektől az olcsó szerektől meggyógyuljanak, csakis kizárólag a táplálékkiegészítőket fogadják el, AZAZ CSAKIS A VEGYILEG ÁTALAKÍTOTT NÖVÉNYEK-hez fogunk talán hozzájutni ezerszer drágábban "táplálékkiegészítő" címen. Üdvözlettel: Spuci
 

Abeona

Állandó Tag
Állandó Tag
Csak egy picit olvastam bele a dolgaidba, de sok hasznos tanácsot látok:))))

Egy magyar nóta ,,Búcsút int az ösz a nyárnak,, vezérelt ide...holnapra kell és nem tudom letölteni.... ha tudtok segítsetek,
 

lackovar

Állandó Tag
Állandó Tag
SOS!

Infarktus után lehet-e alkalmazni a foghagyma tinktúrát?

Milyen gyakran lehet alkalmazni?

Üdv: Erika
Szia!

Igen ,lehet alkalmazni.
A kura hatasa 5 evig tart, de ha a paciens ugy erzi,(es a verkepe is ezt mutatja, ) hathavonta kisebb adagban ismetelheto, a lenyeg akkor, hogy folyamatos 10 cseppeket tartson .
Udv
Lackovar

Egy magyar nóta ,,Búcsút int az ösz a nyárnak,, vezérelt ide...holnapra kell és nem tudom letölteni.... ha tudtok segítsetek, .... köszike. Az emial cimem: [email protected]
Bocs de eltevedtel, ez nem a notakero oldal, hanem a termeszetgyogyaszat linkje.
 

ddetti

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni Tőletek. Elhatároztam, hogy elvégzek egy svéd masszázs- és egy thai masszázs tanfolyamot (lehetőleg rövid idő alatt, mert sajnos csak rövid ideig tudok Magyaro.-n tartózkodni), viszont fontosnak tartom, hogy minőségi képzést kapjak. Rengeteg iskola van, melyiket válasszam? Vagy inkább melyiket ne?
Előre is köszönöm a segítséget!!!
 

spuci

Új tag
Kedves embertársaim! Hogy tudnánk megakadályozni, hogy az EU ne tiltsa be 2011-től a gyógynövények árusítását?!?!?! Hogy tudnánk ezt az emberiség ellenes tettet megakadályozni?!?!?! Ezek után nem lehet majd pl.körömvirágteát, máriatövismagteát, kamillateát, orbáncfűteát és ilyesmit inni, csak ezerszer drágábban és persze teljesen átalakított formában talán táplálékkiegészítő címszó alatt valamit lehet majd kapni egy-két fajta gyógynövényt!!!
 

tamashoz12689

Állandó Tag
Állandó Tag
sziasztok,diplomaírás miatt szerettem volna,hogyha sokáig bírja az agyam a tanulást,írást és kipróbáltam a csalánteát,nekem nagyon bevált,nem jó a kávé,helyette igyatok csalánteát,jobban terhelhető az agy és ráadásul vértisztító hatása is van.üdv,Tamás
 

lackovar

Állandó Tag
Állandó Tag
<TABLE class=standard_box border=0 cellSpacing=0 cellPadding=0 width=512><TBODY><TR><TD style="BACKGROUND-COLOR: #ffcc99; PADDING-RIGHT: 0px" class=box_header_txt2>Homoktövis<?XML:NAMESPACE PREFIX = O /><O:p></O:p>


</TD></TR></TBODY></TABLE>
<TABLE border=0 cellSpacing=0 cellPadding=0><TBODY><TR><TD style="FONT-FAMILY: Times New Roman, Times, Arial; COLOR: #330033; FONT-SIZE: 14px; FONT-WEIGHT: normal; TEXT-DECORATION: none" class=text_3 width=482>
homoktovis_02.jpg


Eredet<O:p></O:p>

A homoktövist Európában és Ázsiában évszázadok óta alkalmazzák étkezési és gyógyászati célokra. Az atlanti partokon és a nagyobb folyamok homokdűnéin honos, de megtalálható az eurázsiai ligeterdők folyók menti árterében is. A homoktövis régebben több helyen előfordult Magyarországon is, főleg a Szigetközben voltak nagyobb ligetei. Mostanában azonban egyedül Újpest határában élnek természetes csoportjai. A homoktöviscserje védett növény, eszmei értéke tízezer forint.
A homoktövis kétlaki, szél porozta növény, termése narancssárga bogyó. A termés alakja tojás formájú, 7–9 mm átmérőjű, egymagvú. A gyümölcs leveses, vékony héjú. A héj színe a sárgától a narancsvörösig terjed.
Termése augusztus elejétől szeptember végéig érik be, ilyenkor még kesernyés, savanykás, de ha megcsípte a dér, édessé és fogyaszthatóvá válik. Gyümölcsét elsősorban feldolgozva, és nem nyersen fogyasztják.
Ókori gyógyszer

<TABLAVEG>Már az ókorban megfigyelték, hogy a homoktövis bogyói és leve gyógyító hatású. A gyümölcs gazdag szénhidrátokban, fehérjében, szerves savakban, aminosavakban és vitaminokban. <!-- kep vege -->Kiemelkedő a C-vitamin-tartalma, mely a citrom C-vitamin-tartalmának tízszerese. A homoktövis gyümölcsében levő C-vitamin koncentrációja magasabb, mint az eper, kivi, narancs, paradicsom, sárgarépa és galagonya gyümölcsében. A homoktövisbogyó azonban nemcsak magas C-vitamin-tartalma miatt hasznos, hiszen tartalmaz még vízben oldódó B-vitamint, zsírokban oldódó A-provitamint és E-vitamint, sőt kalciumhoz kötődő savakat is. A homoktövis E-vitamin-tartalma nagyobb, mint a búza, kukorica és szójabab E-vitamin-mennyisége.
A bogyónak a magja is hasznos, mivel dietetikai szempontból fontos zsírosolajat is tartalmaz.</TABLAVEG>

Gyógyhatása
<TABLE id=two cellSpacing=0 cellPadding=1 width=50 align=right><TBODY><TR><TD>

</TD><TD style="VERTICAL-ALIGN: top">

</TD></TR></TBODY></TABLE><!-- kep vege -->A homoktövis termését tibeti gyógyítók már több mint ezer éve alkalmazzák. Gyógyításra elsősorban a terméshús kivonatát, hidegen sajtolt olaját használják, de a magjából készült olajat is széles körben alkalmazzák. Ismert gyógyhatásai: az immunrendszer védelme és erősítése, zsíroldó hatás, fokozza az anyagcserét, így segít az optimális testsúly megtartásában, de kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyekre is, védi a májat. Magas C-vitamin-tartalma miatt nagyon jó a meghűléses betegségek megelőzésére.

Emellett fokozza a szervezet ellenálló képességét, gyulladáscsökkentő, késlelteti az öregedési folyamatot, speciális zsírsavösszetétele révén csökkenti a vér koleszterinszintjét, s így lassítja az érelmeszesedési folyamatok kialakulását. Növeli a légúti fertőzésekkel szembeni ellenállást. Reumás panaszok kiegészítő kezelésénél jótékony hatású. Elősegíti az öregségi foltok megszűnését. Javíthatja a szemidegek működését is. Külsőleg használva jó hatása van égési sebek, bőrfekélyek, szájgyulladás esetén. Jó fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő. Javítja a szívműködést, gátolja bizonyos tumorok növekedését, enyhíti a rákos betegek sugárterápiája által kiváltott sugárkárosodásokat.

A homoktövisnek kozmetikai hatásai is ismertek: gátolja a hajhullást és lassítja a ráncok megjelenését, csökkenti a narancsbőr kialakulását, kedvezően befolyásolja a pigmentációs folyamatokat, tartóssá teszi a barnaságot.
Hogy néz ki?
Homokt%F6vis2.jpg
<O:p></O:p>
Sötétszürke kérgû, Hajtásai kezdetben ezüstösek, késõbb sárgásszürke fokozatosan elvékonyodó tövisben végzõdõ levélkék. Leginkább azonban termésérõl ismert, amely narancssárga, fényes felületû bogyó, lédús hússal, savanykás ízzel.
Mire használhatjuk?
Felhasználása

<TABLE border=1 cellSpacing=0 borderColor=#e36e22 cellPadding=2 width=210 bgColor=#fed2a2 align=left><TBODY><TR><TD style="COLOR: rgb(200,94,25)" class=doboz>Tipp: Ha meg akarjuk őrizni jó egészségi állapotunkat, naponta 50 mg C-vitaminra van szükségünk. Ezt a szükségletet homoktövisbogyó, málna, citromlé, csipkebogyó fogyasztásával elégíthetjük ki, ha csak természetes anyagokat akarunk a szervezetünkbe juttatni. </TD></TR></TBODY></TABLE><TABLAVEG>Termését az élelmiszeriparban, a kozmetikai iparban és a gyógyászatban is hasznosítják. A bogyókból készíthető rostos ivólé, dzsem, lekvár, szörp és kompót is.
A leveleiből főzött teának általános roboráló hatása van.
Az érett terméseket a vitamin megőrzése céljából azonnal fel kell dolgozni vagy mélyhűtéssel tárolni. A bogyók nyersen vagy préselve és mézzel édesítve fogyaszthatók. A homoktövis bogyója annyi életfontosságú elemet és nyomelemet tartalmaz, hogy könnyű megérteni, miért javasolják gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt erősítésre és kiegészítő táplálékként a homoktövisbogyóból készült termékeket. De jó tudni azt is, hogy például a homoktövismag-olajat nem ajánlatos használni akut epehólyag-gyulladásnál és a hasnyálmirigy akut megbetegedéseinél sem.
</TABLAVEG>Termése augusztus elejétõl szeptember végéig érik be, ilyenkor még kesernyés, savanykás, de dércsípetten édessé és fogyaszthatóvá válik.

Gyümölcsét elsõsorban feldolgozva és nem nyersen fogyasztják, különösen dzsem, bor, ivólé, likõr, zselé, sõt olajtermék is készülhet belõle
</TD></TR></TBODY></TABLE>
 

takihal

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia lackovar. Egy kérdésem lenne: ha a homoktövis bogyóit összeturmixolnám a csipkebogyóval akkor megőrződne e a c vitamin tartalma
a csipkebogyó p vitamin tartalma miatt, amely gátolja a c vitamin oxidációját.
Én a csipkebogyót évek óta kimagozom átmosom és vodkával összeturmixolom pépes állagúra és üvegben tárolom, így nem romlik meg friss marad. egész télen napi bő kávéskanállal esszük. Ehhez raknám a homoktövis bogyóit. Várom véleményed köszönettel takihal
 

bilagitbanya

Állandó Tag
Állandó Tag
Pont ma került a kezembe ez a levél, el is határoztam, hogí kipróbálom, mert már nagyon sok jót hallottam róla

Sziasztok!
én az aromaterápiát használom előszeretettel! eggyes gyümőlcsöknek és gyógynővényeknek az illóolaj tartalma sokat segít és nem csak az ember hangulatán! izelítőként
eukaliptusz olaj :erős vírus és baktériumőlő!!! pár csepp egy párologtató edénybe és a légteret lefertőtleníti és belélegezve segít a szervezetnek megbírkózni pl az influenza virussal is!!
ha a többi érdekli valakit szivesen leírom mire mi a jó!
 

serferi

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerintem az a 4 % nem oszt nem szoroz.
Ha gondolod higítst fel egy kis felforralt, lehűtött vizzel.
Mindenesetre én elkészíteném a 100%-os alkohollal.

Vera



"Az én kérdésem az lenne,hogy 100%-os alkohollal is elkészithető és fogyasztható a fokhagyma cseppek,,mert nekem csak 100%-os alkoholom van
"[/quote]

Sziasztok!

Szerintem 100%-os alkoholt nem gyártanak. Ha jól tudom, a maximális töménysége 96%.
Gratulálok mindenkinek ehhez a nagyszerű fórumhoz.
 

serferi

Állandó Tag
Állandó Tag
Propolisz, a méhek ajándéka



A kaptár kisebb-nagyobb réseinek betapasztásához és belsejének fertőtlenítéséhez a méhek propoliszt használnak. A propoliszt a növények, főleg a fűz és nyár rügyének ragadós váladékából alakítják át. A méhcsalád láthatatlan védelmét képezi a propolisz: egy erős, nagy mennyiségű propoliszt termelő családban gond nélkül elpusztítja a vírusokat és baktériumokat. Magas antioxidáns tartalma van: antibiotikumként működő (!), és hámosító hatású flavonoidokat valamint ferulasavat tartalmaz, de találhatóak benne a táplálék felszívódását segítő enzimek, aminosavak, B1, B2, B6, C, E vitamin és ásványi anyagok.
A kaptáron kívül is sokoldalúan lehet használni a propoliszt - az emberi szervezetben is kihasználhatjuk hatását.



Adagolása

Mielőtt kipróbálna valamilyen propolisz készítményt, bizonyosodjon meg róla, hogy nem allergiás rá! Figyelni kell még arra is, hogy a sok írásban túladagolt (rendszeresen 200-300 csepp/nap) alkoholos propolisz tinktúra a tömény alkohol miatt már károsíthatja a májat.
A propoliszból az ember 10-20 mg-ot visel el naponta 1 kg testsúlyra vetítve, de a tinktúrák sűrűségét lehetetlen pontosan megállapítani. Ha 50 ml alkoholban feloldunk 20 gramm viaszos nyers propoliszt, abból napi ~100 cseppnél több nem ajánlott egy 70 kilós embernek (1 ml = kb. 25 csepp). A propolisz-túladagolást jelezheti felduzzadt szemhéj, csalánkiütés, vérnyomáscsökkenés. Az adagolást sosem a véglettől kezdjük, hanem kis adagokat egyre növelve, és akkor nem jelenthet problémát: normális adagolásban semmilyen mellékhatása nincs. Túladagolás esetén 4-5 napig szüneteltetni kell a fogyasztását, majd apránként újrakezdhető.

A propolisz minőségét 2 évig megőrzi, de ezt rövidíti a magas hőmérsékleten való tárolás és ha napfény éri.
A propolisz már ismert tulajdonságai:

- Erősíti az immunrendszert;
- természetes antibiotikum (szerű) és gyulladáscsökkentő hatású;
- használható légcsőhurut és allergikus jellegű asztma esetében.
- Vírus, baktérium és gombaölő, - használatos például influenza, herpesz és egyes bőrbetegségek ellen;
- növeli az erek rugalmasságát;
- segít megfázásos megbetegedések esetében;
- vérnyomáscsökkentő hatású, valamint
- használják még fekélyek, vérkeringési és szívbetegségek kiegészítő kezelésére is, valamint
- sebgyógyításra, reumatikus bántalmakra, ízületi, derék -és gerincfájdalmakra;


Felhasználása, propolisz kivonatok:

A propoliszból többféle készítmény létezik, ezeket megvásárolhatjuk vagy el is készíthetjük nyers propoliszból:
Propoliszos méz

A propolisz és a méz minden egészségügyi előnyét ötvözi a propoliszos méz. Ajánljuk torokfájásra - ezt egy nap alatt elmulasztja -, gyulladásokra. A drága gyógyszereknél sokszorosan hatékonyabban gyógyítja ezeket a tüneteket napi 2-3 kiskanállal fogyasztva. A propolisz-tinktúra egyébként nem túl kellemes, alkoholos ízét is kiküszöböli mézzel elkeverve, sőt így már különlegességként is hat. A természet antibiotikuma, a propolisz pedig még hatékonyabban fejti ki jótékony hatását, mivel a mézzel vegyítve lassabban, alaposabban terül szét torkunkban, és hosszabb ideig is érintkezik a gyulladt felülettel.
A méz egy kivételes tulajdonsággal rendelkezik: minden idegen anyagot kidob magából. A propolisszal ez csak részben sikerül - egy része feljön a méz tetejére -, de azért érdemes fogyasztás előtt néhány másodpercet kevergetni.

Propolisz tinktúra


Általában a propoliszból oldatot készítenek. Ebből készíthetjük el a többi propolisz készítményt is. Először egy üvegben annyi "tiszta" (70%<) alkoholt öntünk a felaprózott propoliszra, hogy azt ellepje, majd lezárjuk az üveget. Ezután naponta felrázva, hagyjuk oldódni kb. egy hétig. Ha a propolisz elsötétítette az alkohol színét sötét barnásra, akkor megfelelően feloldódott. Ezután érdemes csak erre használt - használható marad, csak nem esztétikus - teaszűrőn kanállal átnyomkodni, hogy teljesen tiszta oldatot kapjunk. Ha nem szűrjük, hagyjuk az aljára ülepedni az idegen anyagokat (keretléc darab, méhláb:) ), és a tetejét használjuk.
Propolisszal a pálinkát is szokták egészségesebbé tenni, persze ehhez nem szükséges a patikai alkohol.

Az oldatot használhatjuk testerősítésre, betegség kezelésére:
- nem forró teába, egy kanál mézre csepegtetve, vagy kockacukrot az oldatba mártva is fogyaszthatjuk. Ezt tehetjük rendszeresen, naponta 2 alkalommal 10-20 cseppet, immunerősítőként. Betegség esetén (ha nem fogyasztott rendszeresen propoliszt) kezelhetjük magunkat napi 2-3 alkalommal, 20-30 cseppnyivel.

vagy használhatjuk külsőleg:
- horzsolásra, sérülésre kenve - krémként, mézben vagy tinktúraként - hámosító hatása miatt gyorsítja a gyógyulást és egyben fertőtlenít. Szájsebekre fültisztítóval kenve napi néhány alkalommal hasonló hatást érhetünk el.

Propolisz krém, balzsam


Az alkoholban feloldott propoliszt ilyenkor mindenképp átszűrjük, majd az üvegét kinyitva, vagy kicsit esetleg melegítve elpárologtatjuk az alkoholt, hogy végül egy méz-szerű, sűrű anyagot kapjunk. Ezt keverhetjük valamilyen krémbe (vazelinnel összefőzve ajánlják, de az valami átverés lehet - inkább tejkrémbe vagy babakrémbe, mert az fel is szívódik egy héten belül:) ).
A krém fő felhasználási területei: égések, fagyások, aranyér, prosztata-gyulladás, köröm -és bőrgombásodás, reumatikus bántalmak.

Tabletta


A propoliszos tablettát gyomor- és bél-bajokra javasolják - a gyógyszerekkel ellentétben ez nem károsítja a bélflórát!

Amire mi használjuk:


- Torokfájás esetén napi 2-3 alkalommal a már nem forró teába mézet, 10 csepp propolisz tinktúrát (vagy propoliszos mézet) és fél kiskanál virágport teszek, így egy vitaminbombát és fertőtlenítőbombát kapok egyben. Nálam évek óta 4-5 napig tartott egy beazonosítható vírusos megbetegedés, így viszont utoljára másfél nap alatt lezajlott!
- ínygyulladás esetén oldatba mártott fültisztítóval naponta többször kenjük a sebet, az akár 2 hétig fájdalmas sebek néhány nap alatt múlnak el;
- külső, mély sebeinken is szoktam propolisszal kísérletezni, a különbség látványos. Pattanások ellen is használjuk - de tinktúrát csak éjszakára, mert fél napra sárga pöttyöt hagy. Talán majd krémbe keverve.


További gyógymódok

Szemelvények dr. Szalay László: Méhdoktor című könyvéből

A következőket külföldi orvosok hatásosan alkalmazták (részletek a könyvben):
- propoliszos tampont helyezve a fül külső hallójáratába, a fül gennyes folyását 10-15 nap alatt meggyógyítja
- a szájüreg és gége betegségeit 3-5%-os propolisz oldatos aeroszolos inhalációval kezelték (napi 10x)
- propoliszkenőcsös kötéssel égési sebeket, bőrátültetést gyógyítanak
- propoliszos végbélkúpot használtak dülmirigygyulladás teljes gyógyítására
- hüvelygolyókkal 80%-nál nagyobb százalékban gyógyítottak vele méhnyak-gyulladást
- gerincfájdalom, reumatikus bántalmak ellen 10%-os propoliszos krémmel kenegetjük esténként a beteg részt. A krémet bedörzsöljük, puha ronggyal bekötjük. A fájdalmat azonnal elmúlasztja.
- a kézen levő fertőzések ellen (pl. szálka) is hatásos.
- Lábgombásodást 25-40%-os krémmel néhány napig kenegessünk.
- Övsömörre hosszabb ideig 15%-os krémmel használatos.
- tüdőgyulladásra ajánlanak étkezés előtt egy órával napi 3x 15-35 csepp tinktúrát
- használták koponyalékeléskor, valószínűleg nagyban segítette a túlélést
- véraláfutás kezelésére
- használják amputációknál, trombózisnál, vírusos agyvelőgyulladásnál, fehérvérűségnél, nőgyógyáaszti bántalmaknál
- drazséban menopauzánál, korai öregedésnél, légző -és emésztőszervi gyulladásoknál, pszichikai zavaroknál
- gyomorfekélyt (étkezések előtt 15 perccel 5 csepp tinktúrával) panaszmentessé tesz az esetek 90%-ban 2 héten belül!
- pörsenéses betegségeket 95%-nál teljesen meggyógyított egy kísérlet során, ahol krémmel vagy tinktúrával kenték a bőrt
- használják foghúzás után fájdalomcsökkentésre és gyógyításra
- amikor már semmi sem hat, a nyálkahártya leukoplákiáját (helyileg és általánosan alkalmazva, napi 50 csepp hideg tejben) a propolisz meggyógyíthatja
- nőgyógyászatban hatékonyan használják: fehérfolyásos sarjadzás, hüvelygyulladás, méhnyak kimaródása, műtét utáni sebfertőtlenítés
- egy kísérletben idegbeteg és agyérelmeszesedésben szenvedő betegeknek adtak drazsét. Egy hónap után nélkülözhetővé váltak az értágítók és nyugatók. Két hónap után jelentős javulás mutatkozott a figyelem és emlékezőképesség terén.
- Izomfájdalmaknál, lumbágónál, erős fejfájásnál, izomfeszülésnél, ízületi merevedésnél a betegek nagyrésze jelentős javulást érez propolisszal
- a mindig műtétre javasolt ínhüvelygyulladást pihentetve és napi 2-3x propoliszos kenőcsöt rákenve 2-3 hét alatt az esetek 80%-ban teljes gyógyulás várható
- állítólag gátolja a rosszindulatú daganatok tömeges jelentkezését. Nagy reményt ne fűzzünk hozzá, mert erre bizonyíték egyáltalán nincs, de immunerősítőként mindenképp érdemes használni daganatos betegségnél.
- herpeszre is ajánlott, sebeket pedig heg nélkül képes gyógyítani
Mindezek gyógyítása természetesen függ a szakszerű adagolástól, a propolisz felhasználási formájától, és a betegség pontos fajtájától is (pl. nem minden gombafajtát öl meg).
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
Tea

A fórumba itt ott beleolvastam, de nem volt időm végigolvasni még. Úgy tünt, hogy a gyógynövényekből készült teákról sokan írnak. Talán ez is érdekes számukra:
Kb. 6 éve voltunk Erdélyben egy csoporttal. Házaknál voltunk elszállásolva egy kis, szegény zsákfaluban. Reggelire (többek között) citromos teát kaptunk. Először azt hittük, hogy fekete teából, de később láttam, hogy a háziasszony 1 rész szurokfűből (vad majoránna, oregánó) és 2 rész orbáncfűből készíti. Azóta mi is sokszor készítjük.
 
Oldal tetejére