Fogyizzunk együtt, biztassuk egymást, így sikerülni fog, én tudom.

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

tájdi

Állandó Tag
Állandó Tag
A fenyőmagról

A fenyőmag (pinoli) az olasz konyha kedvelt csemegéje. Az értékes magok kinyerése nem egyszerű feladat, kézzel kell azokat kipiszkálni a különböző fenyőfélék (európai mandulafenyő - Pinus pinea és a havasi cirbolyafenyő - P. cembra) nagyméretű tobozaiból. A cirbolyafenyővel kicsit nehezebb az olaszok dolga, mivel toboza nem nyílik fel, ezért a finom "píniadió" érés után is a tobozban marad.
Ahhoz, hogy kinyerjük a magokat, mérsékelten meleg kemencébe kell helyezni a tobozokat, hogy kipattogjanak a magok. A kis fenyőmagok különlegessége a dióra emlékeztető illat és a mandulához hasonló zamat. Néhány fajtájának jellegzetes gyantás íze van, amely kifejezetten elrémít egyes fogyasztókat, de pörköléssel ez a kellemetlenség is közömbösíthető. Dióhoz hasonlóan a fenyőmagot is használhatjuk köretek készítéséhez, édes vagy sós ételekhez, húsok, zöldségek, saláták, rizses harapnivalók, szószok, desszertek, torták vagy sütik ízesítéséhez. A fenyőmag az olasz konyha hírességének, a pesto szószának az alapanyaga, amely egyszerűen elkészíthető:
Bazsalikomos pesto
fenyomag6.jpg

  • 50 g bazsalikomlevél (3-4 köteg)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 25 g kemény Pecorino sajt reszelve (juhtejből készült keménysajt)
  • 25 g parmezán sajt reszelve
  • 2 evőkanál fenyőmag
  • 75 ml olívaolaj
Mossuk meg alaposan a bazsalikomot, majd szárítsuk meg. Főzzük elő a fokhagymát a következőképp: 30 másodpercre mártsuk a forró vízbe a gerezdet, majd tegyük hideg víz alá, ezután hámozzuk meg. A fenyőmagokat hirtelen pirítsuk meg forró sütőben, de vigyázzunk: ne hagyjuk lebarnulni őket!
Jöhet a turmixolás
Tegyük a bazsalikomot, a fokhagymát a reszelt sajtokat, a pirított fenyőmagokat, sót és olívaolajat a mixerbe és turmixoljuk addig, amíg csomómentes, zöldes pasztát nem kapunk.
fenyomag5.jpg
Öntsük a szószt egy tiszta üvegcsébe, csöpögtessünk rá pár csepp olajat, csak annyit, hogy a tetején egy fedőréteget képezzen, majd zárjuk le az edényt és mehet a hűtőbe. Tartósítószer nélkül néhány napig áll el. Használhatjuk tésztaszószként, kenyérre is kenhető, de sajtokhoz vagy salátákhoz is kiváló.


Édenkert

Nagyon szeretem a fenyőmagot, szezámmagot (is).
Kefírbe szórva szoktam fogyasztani, de a legtöbb rántott husit is így készítem. Lehet sós süti tetejére, melegszendvicsre is használni. Megpirulva nagyon fincsi.
 

tájdi

Állandó Tag
Állandó Tag
A szezámmagról

A szezámmagot a katonák ették férfiasságuk növelése érdekében. Vajon miért jött ez be nekik?

Ha a szezámmagról hallunk, általában ételek jutnak eszünke? Hagyománytisztelő emberek esetleg kóstolták már frissen, sült pulykán vagy magvas bucin, míg a kulináris élvezetek rabjainak fantáziája ennél mélyebbre hatol az egzotikus ételek világába. Például a szezámolaj említése a távol-keleti tájakra vezeti őket.

Mi fán terem a szezámmag?
A szezám (Sesamum indicum ) méteres magasságú trópusi lágyszárú növény - tehát a cím helytelen, nem fán terem a magja. Szára és levele mirigyszőrös, virágai kétajkúak, rózsaszínűek. Toktermésében megérett magvaiból készül a világhíres szezámolaj, amely zsírosolajat, B-, D- és E-vitamint, értékes aminosavakat, foszforsavat és lecitint tartalmaz.
A szezám a termesztésbe elsőként bevont növények egyike. Indiából származik és a hindu mitológia szerint Yama istenség által megáldott mag a keleti világban a halhatatlanság szimbólumává vált. Indiából Kínán és Japánon
sesam5.jpg
keresztül nagyon hamar elterjedt az összes mediterrán országban. III. Ramszesz idején már Egyiptomban is ültették, amelyről a hieroglifákon is megemlékeztek. A római katonákkal is mézzel elkevert szezámmagot (halvát) etettek erejük és férfiasságuk növelése érdekében. Ma már nem hiányozhat Afrikából és Amerikából sem.

A szezámmag a magok királya. Nem azért, mert a legnagyobb, hanem azért, mert a leggazdagabb bizonyos ásványi anyagokban. Kalciumban például súlyarányosan gazdagabb, mint a tehéntej (hétszer annyi kalciumot tartalmaz) és vetekszik a tehénsajtok kalciumtartalmával, az olajos magvak közül pedig egyenesen kiemelkedik.

Aromaterápia és rákgyógyszer
sesam4.jpg
Olaját egyre gyakrabban használja az aromaterápia hordozóanyagként. Sűrű, tömény illatú olaja eukaliptusz, rózsa vagy teafa olajával keverve masszázsolajnak kiváló.

Vizsgálatok szerint az olajok közül leginkább a szezámmag olaja gátolja a melanoma sejtek (rosszindulatú rákos sejtburjánzás) növekedését.

Dióallergiások, figyelem!
A szezámmagos rántott szeleten kívül keverhetjük a házikenyér tésztájába is, vagy megszórhatjuk pogácsáinkat a sárga magokkal, sőt jóízű édességek is készíthetők belőle. A dióra allergiások azonban tartózkodjanak a nagy mennyiségű szezámmag fogyasztásától, mert ún. keresztallergia alakulhat ki náluk.

Szerző/Forrás: Ney Katalin​
 

tájdi

Állandó Tag
Állandó Tag
<TABLE class=contentpaneopen><TBODY><TR><TD class=contentheading width="100%">A lenmagról </TD><TD class=buttonheading align=right width="100%"></TD><TD class=buttonheading align=right width="100%"></TD><TD class=buttonheading align=right width="100%"></TD></TR></TBODY></TABLE><TABLE class=contentpaneopen><TBODY><TR><TD vAlign=top colSpan=2>
lenmag.bmp
Ennek a növénynek Linum usitatissimum L. a botanikai neve, és már a közép-kőkor ember számára is ismert volt hasznossága. A lent rost- és olajnyerésre használták. Erre következtetnek a svájci cölöpépítményeknél talált leletekből. A len termelésre már a Kr. e. XIV. századból vannak bizonyítékok; az egyiptomi sírkamrákban találtak lenmagokat a halottaknak adott útravalóként. Hippokratész (Kr. e. 500 körül) említi először a lenmagot hurut, testi fájdalmak és hasmenés elleni gyógyszerként.
A Paracelsusnak is nevezett Theophrastus von Hohenheim (1493-1541) ingerenyhítő köhögés elleni szerként említi a lenmagnyákot. A lenmag alkalmazása a népi gyógyászatban Hieronymus Bockra vezethető vissza, aki a lenmag orvosi alkalmazásáról igen részletesen beszámol

A lenmag egészségmegőrző hatással bír, a népi gyógyászat előszeretettel alkalmazza. A lenmag használata a modern táplálkozásban kapott helyet. A mind több feldolgozott élelmiszer sűrűjében a legmegbízhatóbbak egyike, a feldolgozatlan lenmag. Így a szervezet hozzájut a legtisztább forráshoz, hogy ellássa magát a legfinomabb esszenciális zsírral.
A lenmag 35 százalék zsiradékot tartalmaz, aminek 72 százaléka esszenciális, tehát a szervezet számára nélkülözhetetlen. Ebből 58 százalék linolenic nélkülözhetetlen zsírsav, amiből a szójababban 9 százalék van, a tökmagban 15 százalék, és a dióban 5 százalék.
Más táplálékunkban nem fordul elő, vagy csupán jelentéktelen mennyiségben. A legtisztább és legtöbb esszenciális olajat tartalmazza, amire a szervezetnek szüksége lehet. Ezzel a tulajdonságával ez egyik legértékesebb táplálékunkká vált.
Gazdag A, B, C, D és E vitaminban. Az ásványok közül nagymennyiségben van benne kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, nátrium, klór mangán, szilikon, réz, fluor, alumínium, nikkel, kobalt, jód, alybdenum, króm stb.

Serkenti az agyműködést:
A test koleszterin lerakódását akadályozza meg, amennyiben ezt a nélkülözhetetlen zsírsavat fogyasztjuk a közönséges zsírok helyett. Ily módon hat a kapilláris vérerek mûködésére, megakadályozva azok eldugulását az agyban és a vesékben. Ezzel a tulajdonságával számos más öregkori nyavalyától kímél meg a lenolaj, vagy legalábbis késlelteti azokat.

Izületi gyulladás:
Megkeni a csuklókat, így csökkenti a degeneratív betegségek okozta fájdalmát illetve az össz autoimmun betegségek hatékonyságának csökkentéséhez járul hozzá.

Bronhitis, tüdő görcsös összehúzódása:
A lenmag kitűnő ellenszere a légutak gyulladásos megbetegedéseinek. Negyed-liter forró vízbe, tegyünk másfél evő kanál lenmagot, és forraljuk tíz percen át. Tegyük félre még fél órára, hogy jól kiázzon. melegítsük fel ismét, és kortyoljuk el. Ha mindenképpen édesíteni akarjuk, legyen az méz.
A hörghurut lefolyásának könnyítésére szolgál a lenmag fogyasztása, vagy lenolaj, a görcsös összehúzódás enyhítésére. Így nemcsak a hörgők, ingerlésére hat enyhítőleg, hanem a tüdőre is.

Ekcéma:
A lenmag, illetve lenolaj a máj állapotára hat gyógyító hatással. Ide tartozik a zsíros máj, és ezzel a fontos szervünkkel kapcsolatos összes betegség. A bőrbetegségek gyógyulásának előfeltétele az ok gyógyítása. Ha sikerül tehermentesíteni a májat, a bőrbetegségtől, így az ekcémától is megszabadulunk.

Kövek és homok ellen:
Epe-, vese- és húgyhólyag- kő és homok valamint gyulladás esetén is fogyasszunk lenmag teát. Ebben az esetben azonban ajánlatos egy kanál olíva olajat is bevenni. A teát az említett módon készítsük el.
Az epekő keletkezéséről már volt szó. A megkeményedett anyagok feloldásában játszik szerepet a lenolaj az epekő hatásának enyhítésekor.

Gyomorfekély:
A gyomorsav termelésére hat jótékonyan a lenmag. Így közvetett úton lényegesen hozzásegít a gyomorfekély gyógyulásához is.

Izomláz, izomfájás:
A sportolók, vagy azok akik tavaszi munkálatokban elfáradtak, izmokra jótékony gyógyírt találnak a lenmagban. A fogyasztás mellett ajánlatos ilyenkor őrölt lenmagpakolást tenni a fájó részre. A hatás nem marad el.
Tegyünk egy csésze vízhez másfél-két evőkanál lenmagot, és lassú tűzön forraljuk felére a vizet. Szűrjük le, és amilyen melegen csak lehet, igya meg a beteg, a maradékból pedig tegyünk meleg pakolást a fájó testrészre. Naponta ismételjük meg kétszer, háromszor, amíg a fájdalom el nem múlik. Ugyanezt elvégezhetjük őrölt lenmagból is.

Prosztata panaszok:
A prosztata gyulladás egyik fő gyógyítójának tartják a tökmagot. Ezt feltehetőleg a linolenic zsírsav tartalmának köszönheti, amiből 15 százalék található meg benne. Nos a lenmagban ebből az esszenciális zsírból 58 százalék van. Próbálkozzunk meg a fogyasztással, az eredmény nem marad el.

Rák:
A rákos megbetegedés egyik legjobb gyógyszere az esszenciális olaj fogyasztása a legtisztább kénes fehérjékkel, a sovány tehéntúróval. Ezt egy német tudósnő találta fel, évtizedekkel ezelőtt, s azóta is sikeresen alkalmazzák a rákbetegek.

Kanadai kutatók meglepő eredményekről számoltak be a mellrák elleni küzdelemmel kapcsolatban. Felfigyeltek arra, hogy a lenmag segít a mellrák leküzdésében.
A mellrákban szenvedő nőknél lenmagot tartalmazó péksütemények rendszeres fogyasztásának hatására jelentős mértékben csökkent a tumor növekedése, sőt sok esetben a daganat zsugorodni kezdett. A kutatók szerint ezt a hatást korábban állatkísérletekben is sikerült kimutatni. Prof. Donald Brother szerint az lenne a legoptimálisabb, ha a lenmag a rák megelőzésében is segítene. A kanadai tanulmány során első ízben sikerült tudományosan igazolni, hogy rosszindulatú daganatok élelmiszer fogyasztásának hatására fejlődtek vissza.

Szabálytalan szívverés, szívszélhűdés:
A szív működésére is gyógyítólag hat ez a páratlan olaj, illetve a lenmag. Részben a koleszterin csökkentő tulajdonságának köszönhetjük, de az izomrendszerre, így a szívizomra is van gyógyhatása.

Hasznos a cukorbetegeknek:
A lenmag olyan anyagot tartalmaz, ami megfelel a nyálka és gyanta keverékének. Ez az anyag szükség esetén csökkenti a gyomorsav romboló hatását, enyhíti az emésztő szervek falainak érzékenységét, elősegítve a belek tartalmának továbbjutását kimosva a felesleges koleszterint, valamint szabályozza a glukóz jelenlétét a vérben, ezért a cukorbetegeknek is hasznos táplálék.

Székrekedés, bélműködés:
A téli rosttalan táplálék, de egyébként is azoknak áldásos az őrölt lenmag, akik sokat küzdenek székrekedéssel, vagy nincs meg a rendszeres bélmozgás. Ha beiktatjuk mindennapi reggelinkbe ezt az olajos rostot, akkor is rendszeres lesz a székletünk, ha egyébként fehér kenyeret fogyasztunk. A lenmag megduzzad a bélben, ami tágulási ingert vált ki, ez aktivizálja a bélmozgást, és ez székeléshez vezet.

Rovarcsípés:
A rovarcsípés nagyon kellemetlen tud lenni, ha csak a méhecske csípésére gondolunk akkor is. De vannak annál sokkal fájdalmasabb és veszedelmesebb csípések. Az őrölt lenmagból készített pép képes kiszívni minden mennyiségű mérget a szervezetből, ami csak csípés útján került be.

Gyulladásos sebek:
A gyulladásos sebek gennyet tartalmaznak, amelyek képtelenek elhagyni a testet, vagy a folyamat sokáig tart, illetve fájdalmas. Meggyorsíthatjuk ezt a folyamatot, ha két kanál õrölt lenmaghoz hozzáadunk egy kanál gyömbér port, és a pépet rátesszük a gyulladásra, néhány órára. Ha szükséges, a megszáradt kötést váltsuk, amíg el nem távolodik az összes genny.

Népgyógyászat

</TD></TR></TBODY></TABLE>
 

adri125

Állandó Tag
Állandó Tag
sziasztok én nagyon sok fogyókúrával próbálkoztam. 3 évvel ezelőtt elhatároztam magam h lefogyokés szerencsére sikerült. szerintem az első lépés az elhatározás és a kőkemény akarat és minden sikerül ezzel a két dologgal
tapasztalatból mondom
 

afca

Kitiltott (BANned)
sziasztok én nagyon sok fogyókúrával próbálkoztam. 3 évvel ezelőtt elhatároztam magam h lefogyokés szerencsére sikerült. szerintem az első lépés az elhatározás és a kőkemény akarat és minden sikerül ezzel a két dologgal
tapasztalatból mondom


Gratulálok.:pSokat sikerült nekem is leadnom.Ja és gyere sűrűbben jó itt a társaság.:pÉs szuperek a csajok.:p
 

adri125

Állandó Tag
Állandó Tag
én is teljesen egyetértek abba hogy egészségtelen egyszerre nagyon sokat leadni, mert akkor utána a bőrünk bánja
 

Santane

Állandó Tag
Állandó Tag
kissSziasztok!

Most megint mentegetőzni fogok...

Egy hétre Magyarországra repülök - tehát ismét össze-vissza leszek bent.
De előbb-utóbb még unni is fogtok! :)
 

stee

Állandó Tag
Állandó Tag
:mad::mad::mad::mad::mad::(:???::cry::12::6::roll::656:
50 kiló!!...hm...a fél combom annyi! - és még 1 kilót leradíroznál???!!!

Én meg küszködöm, hogy 90 alá menjek??
Elköltözöm.. kimegyek a világból..Holdra? Vagy a Marsra menjek???
Brühühűűűűűűűűűű :12::12::12::12::12::12::12:
nekem könnyebb, mert gyerekkoromban nagyon sovány voltam (13 kilósan mentem első osztályba!!!!)
Az 1. terhesség alatt 18 kilót híztam, de az első 3 hónapban nagyon lefogytam, mert mindig hánytam (42kilósra), így nem volt nehéz visszafogynom(42+18=60 60-10=50kg, 2 év után, szépen lassan, nem fogyiztam, csak tornáztam lightosan).
Most a másodiknál nem híztam annyit, de maradt rajtam 5 kiló 3 évvel a szülés után is, tulajdonképpen csak azt formáltam át, meg az egészséges táplálkozást tanultam eg (újra Puszi Tájdi!!!). Na meg sokat tornázok :p
Szóval nekem könnyű volt, de gyerekkoromban sokat szenvedtem a csúfolás miatt:(
Ne add fel, egy kis mozgás - tudom nehéz elkezdeni!!,de próbáld meg! - és a fogyókúrával együtt csinálva, elkezdenek a kilók/centik leolvadni.., nem is kell nagyon küszködni! Az érrendszernek is jót tesz, meg az izületeknek is. És csak egyszer kell elhatározni! Nem vad tornára kell gondolni, hanem Pilates, Callanetics, ezek mind kortalan tornák, és bárki meg tudja csinálni, és csak egy törülközőnyi hely kell hozzá!
kisskisskisskisskiss
 

tájdi

Állandó Tag
Állandó Tag
Van itt valaki, aki tényleg, valóban, igazándiból fogyózik? :) és nem csak 1-2 kilót akar ledobni...

Ha vissza is olvasol, láthatod, hogy van ám!
És olyan is, akik már sok kilótól megszabadultak..., van aki túl van a 20. ledobott kilóján.
Te is fogyókúrázol?
 

tájdi

Állandó Tag
Állandó Tag
A görögdinnye (Mindmegette)

Van, aki azért szereti, mert kalóriaszegény, mégis laktat. Van, aki azért, mert egyszerre űzi el az éhséget és oltja a szomjat. Mások az ízéért és az egyediségéért kedvelik. A végeredmény végül is mindig ugyanaz: dinnyét enni érdemes!
39765_29522_nyit1.jpg
A görögdinnyét az ókori népek lázcsillapításra és a szoptató anyukák tejtermelésének növelésére használták. Hamar felismerték, hogy a piros, lédús gyümölcs kiváló vízhajtó hatással rendelkezik, és segíti az emésztést. A gyümölcsöt lábadozóknak is ajánlják, mivel megtisztítja a vért, így segít felépülni a betegségekből. De a felső légzőszervi panaszok kezelésében is hatásos, gyógyítja a gyulladásokat.

Mitől egészséges?
A frissítő hatású nyári gyümölcs kalóriatartalma rendkívül alacsony, 10 deka mindössze 28 kalóriát tartalmaz. A dinnye mintegy 80 százaléka víz, amelynek köszönhetően tökéletes vízhajtó hatással rendelkezik. A görögdinnye gazdag káliumban, folsavban és A-vitaminban, de kevés foszfort és magnéziumot is tartalmaz.

39766_818045.jpg
A vízhajtó hatás és az alacsony kalóriatartalom miatt fogyókúrához is nagyszerűen alkalmazható. A dinnye-kúra azonban elég drasztikus súlycsökkenést eredményez, ezért óvatosan kell vele bánni. A gyümölcsön kívül a kúra közben zöldséget, halat, sovány húsokat és alacsony zsírtartalmú tejtermékeket is ehetnek a fogyni vágyók, de csak mértékkel. A görögdinnyés diéta nagy előnye, hogy nem kell koplalni, mert a lédús gyümölcs nagyon laktató.
Gyerekeknek, terhes anyukáknak, májbetegeknek illetve krónikus betegségben szenvedő, folyamatos orvosi kezelés alatt álló betegeknek viszont a dinnye-kúra nem ajánlott, mert szervezetük egyensúlyát felboríthatja.

A dinnyék tárolása - a századforduló derekán
A későn érő kemény héjú sárga- vagy görög dinnyét, szárával együtt kell levágni és ruhával megtörölve egy faládába szitált hamu közé kell rakni, olyan távolságnyira, hogy egyik a másikat ne érintse. Ezután még be is kell fedni hamuval. Végül a láda fedelét borítsuk rá és a pincébe rakjuk le. Az ily módon elrakott dinnye egész késő télen is élvezhető gyümölcsöt szolgáltat. (Zilahy Ágnes: Valódi Magyar Szakácskönyv, 1892.)


Hogyan ismerjük fel a jó ízű, érett görögdinnyét?
39767_g.jpg
Vizsgáljuk meg a kocsányát!
Ha összeaszalódott, fonnyadt, akkor a dinnye állott. Tudják ezt a dinnyeárusok is és gyakran rövidítgetik a dinnye kocsányát, amíg teljesen el nem fogy. Már a kocsány nélküli dinnye is arról árulkodhat, hogy a termést nem aznap szedték fel. Tudnunk kell, hogy az érett görögdinnyének az az oldala, mely a földön fekszik, sárga színűre változik érett állapotban. Könnyű a friss érett dinnyét megkülönböztetni ha figyelembe vesszük, hogy reggelente több pára csapódik le rajtuk mint az éretleneken. Ütögetésre az érett görögdinnye mélyebb hangot ad, mint az éretlen. A túlérett dinnye héja, főleg a kocsányával ellentétes végén megpuhulhat. Bár a szabályok szerint a piacokon a dinnyét nem volna szabad meglékelni, kérjük meg a dinnyeárust, hogy vízben tartott lékelő kését fúrja bele a kiválasztott gyümölcs száraz ruhával letörölt részébe. Ez az egyetlen megbízható módja annak, hogy meggyőződjük a termés minőségéről.

Meddig jó a görögdinnye?
A tapasztalt gazdák tudják, hogy a görögdinnyét szeptember első hetéig nyugodtan árusíthatják. Szeptember 5-én van az a Lőrinc-nap, amely után a dinnye már lőrincessé, azaz emberi fogyasztásra alkalmatlanná, túléretté válik. Sajnos a vásárlók ezt gyakran nem tudják és már az augusztus 10-i Lőrinc-nap után nem vásárolnak dinnyét, pedig augusztusban érik be a legízletesebb hazai görögdinnye java része (például a hosszúkás sárga és pirosbélű egyaránt). Sajnos gyakran megtörténik, hogy a korai júliusi dinnye több mint egy hónapig leszedve eladatlanul marad. Ez az állott dinnye hajlamos arra, hogy túlérjen.

 

tájdi

Állandó Tag
Állandó Tag
Extra szűz olívaolaj vagy sansa?

Az olívaolaj egészséges, ezt lassan mindenki tudja. Azt azonban kevesebben, hogy olívaolaj és olívaolaj között nagy különbség lehet. Extra szűz vagy sansa? Ez itt a kérdés.



Köztudott, hogy a mediterrán országokban, ahol az Extra Szűz olívaolaj
fogyasztása havi 1,3 liter körül mozog fejenként, a szív- és érrendszeri megbetegedések száma töredéke az európai átlagnak, főleg az e tekintetben világviszonylatban is sajnálatos módon vezető pozícióban levő magyar statisztikának. Az összefüggés nyilvánvaló, azt azonban kevesen tudják itthon, hogy mit takar az Extra Szűz olívaolaj és a szintén egészséges látszatot kelteni óhajtó, ám tartalmilag ettől messze elmaradó sansa névre hallgató (mellék)termék közti különbség.
Ha azt mondjuk, hogy ég és föld, akkor még csak megközelítettük a lényeget. Kezdjük mindjárt az elején egy lényeges adattal: az Extra Szűz olívaolaj az olajbogyó első préseléséből keletkezik, s ilyen formán az olajbogyó összes, egészségünk megőrzéséhez nélkülözhetetlen hatóanyagát tartalmazza, míg ugyanez a sansa olajban mindössze 1%-ban található meg! Így, ha mi egészségünk megóvása érdekében szeretnénk jót tenni szervezetünkkel és olívaolajjal készült ételeket igyekszünk fogyasztani, de sansa-t vásárolunk, sajnos nem tettünk semmit ennek érdekében! Miért? Mert a két termék tartalma a gyártási eljárás eltérése miatt nagy különbséget mutat.
Az előállítási folyamat

Magyarországon az olívaolaj fogyasztás kultúrája még csak kialakulóban van, ezért a legtöbben nincsenek tisztában azzal, hogy mit jelent pontosan az Extra Szűz, illetve a sansa kifejezés, és ezt kihasználva a gyártók és forgalmazók gyakran megtévesztik a gyanútlan vásárlót az „olívaolaj” felirattal.
Az Extra Szűz olívaolaj előállításának gondosságára jellemző, hogy semmiféle természetes szennyeződés sem maradhat a préselésre váró olajbogyók között! A frissesség jegyében az olajbogyókat a leszedés után 24 órával lepréselik, hogy jó minőségű Extra Szűz olívaolajat nyerhessenek. A szűrés és a palackozás folyamata során sem oldószert, sem hőt nem alkalmaznak. Az olajhoz nem adnak hozzá sem tartósítószert, sem adalékot. Az Extra Szűz olívaolaj a természetes előállítási folyamat után megőrzi eredeti zamatát és vitamintartalmát, ezen kívül telítetlen zsírsavakban és antioxidánsokban gazdag.
Eközben a szintén, egyébként helytelenül, olívaolajként hirdetett sansa - amely pomace és orujo néven is kapható - a sajtolás során keletkező maradványokból készülő zsiradék, melyet oldószerrel nyernek ki a megmaradt olívamasszából. Ez azt jelenti, hogy a már kisajtolt olívamasszát vegyi úton oldják ki újra, majd ahhoz, hogy annak valami íze legyen, 1 %-ban Extra Szűz olívaolajat adnak hozzá. Ezen 1 % alapján a gyártók és a forgalmazók feljogosítva érzik magukat, hogy használják az olívaolaj kifejezést, holott az csupán egy olíva-olajpogácsából készült olajat takar, amely megnevezést – a törvény előírásainak értelmében- minden így előállított termék esetében fel kellene tüntetni a termék címkéjén. A silány minőségű, olcsó készítmény a mediterrán országok legtöbbjében ma már kereskedelmi forgalomba alig kerül – minőségét ez éppen eléggé bizonyítja.
Magyarországon azonban a megtévesztő címkéknek és a fogyasztók tájékozatlanságának köszönhető az, hogy a fogyasztók a legtöbb esetben az ár és nem a minőség alapján választják az olcsó mellékterméket, az Extra Szűz olívaolaj helyett. Így míg más európai országban száz olívaolaj vásárlásból összesen kettő sansa, addig hazánkban százból hatvan alkalommal a sansa mellett döntenek a vásárlók.
Az Extra Szűz olívaolaj kedvező élettani hatásainak ismeretében a fogyasztók tájékoztatása kiemelt fontosságot kellene, hogy kapjon hazánkban, amely a szív- és érrendszeri megbetegedések tekintetében vezeti a nemzetközi statisztikákat.

Az olívaolaj nem véletlenül lett az elmúlt évezredek alatt az örök élet, a lelki béke és a nyugalom jelképe. Érdemes hinni a mediterrán országok lakóinak, akik azt vallják: meg kell adni a tiszteletet ennek a fának, termésének, és nem utolsó sorban önmagunknak.
Az Extra Szűz olívaolaj és a sansa olaj összehasonlítása

Extra Szűz olívaolaj

Az előállítás folyamata: Az olajbogyó első sajtolásának az eredménye. Mentes minden vegyi eljárástól, így íze megőrzi természetességét.

Extra Szűz olívaolaj tartalom: 100 %
Élettani hatása: Kedvező élettani hatása bizonyított, alátámasztott:
- megvédi az érrendszert a meszesedéstől
- megakadályozza a zsírok lerakódását az erekben
- csökkenti a sejtek oxidációját és a káros koleszterin szintjét
- erősíti az izomsejteket
- segít a trombózis és a magas vérnyomás kialakulásának megelőzésében

Sansa olaj

Az előállítás folyamata: Maradványolaj. A gyümölcsmaradékból további vegyi úton történő olajkinyerési eljárással készül.

Extra Szűz olívaolaj tartalom: 1 %-ban tartalmaz Extra Szűz olívaolajat.
Élettani hatása: Egészségre gyakorolt hatása nem ismert
 

tájdi

Állandó Tag
Állandó Tag
<TABLE cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%" border=0><TBODY><TR><TD>Diéta dilemma

Az elhízás a fejlett nyugati országokban továbbra is népbetegségnek számít. Magyarországon egyes felmérések szerint a lakosság mintegy 60%-a valamilyen súlyproblémával küszködik.
Az elhízás számos betegség kialakulását segítheti elő, így a 2-es típusú cukorbetegség, a szív-, és érrendszeri megbetegedések, a daganatos betegségek, a magas vérnyomás, a csontritkulás, bizonyos légzőszervi és mozgásszervi betegségek is gyakrabban fordulnak elő elhízott egyéneknél. Az elhízás elleni küzdelem tehát nem csupán az esztétikum, hanem fenti betegségek megelőzése céljából is fontos.
</TD><TD width=15> </TD><TD>
kep_futo.jpg
</TD></TR></TBODY></TABLE>
A fogyókúrás módszerek egyre bővülő választékában az első számú tényező az életmódbeli változtatás, ezen belül a diéta és a fizikai aktivitás fokozása. Számos kezelési módszert és speciális étrendet ismerünk, ezek egy része a szénhidrát dús ételeket, míg mások a zsírok fogyasztását helyezik előtérbe. A szerint is megkülönböztethetjük a diétákat, hogy milyen mértékű kalóriabevitel csökkenést hoznak létre:
  • nagyon alacsony kalória tartalmú diéta: 800 kcal-nál kisebb napi bevitel;
  • alacsony kalóriatartalmú diéta: 800–1500 kcal között;
  • egyensúly hiányos diéta – 1500 kcal fölött, de a testsúly fenntartásához szükséges kalóriánál kevesebb (ez azt jelenti, hogy a szükséges napi kalóriánál 500–1000 kalóriával kevesebbet viszünk be).
<TABLE class=kenyer cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%" border=0><TBODY><TR><TD>
kep_salata.gif
</TD><TD width=15> </TD><TD>A kalóriaszámításon kívül figyelembe kell venni a diéta összeállításánál a tápanyagok arányát. Törekedni kell arra, hogy a napi összkalória bevitel 50–60%-ban szénhidrátot, elsősorban komplex szénhidrátokat tartalmazzon. Ezeket zöldségekből, gyümölcsökből és teljes őrlésű gabonafélékből érdemes biztosítanunk. Mintegy 25–30%-ban szerepeljenek napi étrendünkben a zsírok. Ennek maximum 7%-a, vagy még annál is kevesebb legyen a telített zsírok aránya, míg az egyszeresen telítetlen 20%-ot, a többszörösen telítetlen zsírok 10%-ot tegyenek ki. Napi étrendünk rost tartalma mintegy 20–30 g legyen, fehérjéből pedig a napi összkalória bevitel 15%-a is elegendő. Ez a diéta lehetővé teszi a testsúlycsökkenést, melynek 75%-a a zsírszövet és 25%-a a zsírmentes testtömeg csökkenéséből származik. A zsírszövet elsősorban a zsírsejtek méretének csökkenéséből adódóan fogy.</TD></TR></TBODY></TABLE>

A korábban említett diéta típusok közül a zsír dús diéta következtében növekszik az összkoleszterin-szint, míg a szénhidrát dús diéta mellett a védő hatású lipoprotein, a HDL sajnálatos csökkenése figyelhető meg.

A különböző diéta-típusok összehasonlítása azt mutatta, hogy hosszú távon függetlenül attól, hogy valaki zsír dús vagy szénhidrát dús diétát folytat-e, a testsúlycsökkenés elsősorban a napi kalória bevitel mértékétől függ.
Tisztában kell lennünk azzal, hogy a nagyon alacsony kalória bevitel, a rövid idő alatt tervezett gyors fogyás programja gyakran nem vezet eredményre, sőt már rövidtávon is veszélyeztetheti a fogyókúrázó egészségét!
Ezért mindig arra törekszünk, hogy összeállított diétánk tartalmazza mindazokat a vitaminokat, tápanyagalkotókat, amelyek a szervezet mindennapi működése számára feltétlenül szükségesek, ugyanakkor a napi kalória bevitel 600 kcal-val kevesebb legyen, mint ami a testsúly fenntartásához szükséges lenne. Ilyen diéta mellett heti optimális fél kg-os, havi 1-2 kg-os fogyás érhető el.
Ez a diéta nem vezet vitamin- vagy ásványanyaghiányhoz, ezért ez tekinthető az egyik legélettanibb diéta típusnak. A fogyást ezen kívül fokozott mértékű fizikai aktivitással is támogathatjuk, melyet egyénre szabottan, a beteg általános szív-, és érrendszeri állapotának ismeretében tervezünk meg.
A szélsőséges, tudományos alapot nélkülöző diétákkal a fogyókúrázó gyakran nem is tudja, hogy milyen nagy veszélybe sodorhatja önmagát. Súlyos anyagcserezavar, veszélyes ritmuszavarok léphetnek fel, melyek okát sokszor nem hozzák összefüggésbe a „házilagosan” végzett kúrával.
Jelentősen csökkentett kalóriatartalmú diéta esetén a szervezet elkezdi saját testanyagát bontani, ennek következtében ketoacidózis alakul ki, amely kedvezőtlen környezetet teremt a szervezet összes anyagcsere folyamata számára, vagyis átfogó módon, az egész szervezet károsodik. A másik veszély az elektrolit háztartás zavarának kialakulása. A hipokalémia (a szervezet alacsony kálium szintje) például szívritmus zavarokat produkál, ami hirtelen szívhalálhoz is vezethet. A meggondolatlan fogyókúrába tehát akár bele is lehet halni! A létfontosságú vitaminok és ásványi anyagok huzamos ideig tartó hiánya tehát szervkárosodásokat is eredményezhet, s az anyagcsere instabil állapotát hozza létre. fokozatos, életmód csak így tartható fenn hosszútávon, nem tudja tartani, yo-yo effektus,

Vizsgálatok szerint a túlzott fogyókúra csökkenti a szervezet védekező képességét, így még a daganatos betegségek iránti hajlam is növekszik.

Extrém éhezésnél a szervezet mobilizálja glikogén raktárait, ami a vércukorszint ingadozásához vezet, s ez fokozza az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát.
Az önsanyargató éhezés módszere amúgy sem tartható fenn hosszú távon, s így eredménye is kétes, hiszen a kialakuló hiányállapotot a szervezet a legrövidebb időn belül igyekszik pótolni, s ez óhatatlanul is a jo-jo effektus kialakulásához, gyakran még nagyobb súlyfelesleghez vezet.
Magyarországon országos és regionális központok is működnek, melyek az elhízott, testsúlytöbblettel rendelkező emberek részére szakszerű fogyókúrás tanácsokat és is kezelést nyújtanak annak érdekében, hogy elkerülhessék a nem megfelelő, szakszerűtlen fogyókúrák rövid és hosszú távú kedvezőtlen hatásait.
<TABLE cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%" border=0><TBODY><TR><TD width=250> </TD><TD>
<SCRIPT language=JavaScript> <!-- targy = "Prof. Dr. Paragh György részére"; user = "egeszsegposta"; site = "paramedica"; orsz = ".hu"; at = "@"; kiir = "E-mail: "; level = "mailto:"; subj = "?subject="; document.write('
boritek.gif
'); //--> </SCRIPT>
</TD><TD class=alairas>Prof. Dr. Paragh György</TD></TR></TBODY></TABLE>
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére