Hétköznapi Furcsaságok, ...és Mindennapi Csodák.....

cathy222

Állandó Tag
Állandó Tag
Nagyon igaz! Jó olvasgatni benneteket! Úgy érzem ilyenkor, nem vagyok egyedül a problémáimmal, mások is hasonló gondokkal szembesülnek. Néha jó egyedinek lenni, mert az azt jelenti, különlegesek vagyunk, és néha nem jó, mert azt jelenti egyedül vagyunk. Köztetek nem vagyok egyedül. Köszönöm!
 

Totu Erika

Állandó Tag
Állandó Tag
A világ kufárjai most is előkészítenek valami újfajta háborút. Ez más lesz mint a megelőzőek. Korszerűen kegyetlen. Ezek először is egyéni csapdákkal kezdődnek ,mellyeket a pénzzel lehet megvívni. A kufárok tojnak a lelkekre, majd elvégzi az agyak deformálását a HARP. Csak a mani..-ról szól a dolog. Ezért pl nem szabad eladósodni, nem szabad betegnek lenni (?) nem szabad az anyagi határainkat megközelítő dolgokat megvenni...csak nézni. Aki ezt teszi, az egy olyan hábúba fog érkezni, ahol a főnök -a bank- kicsinálja. A kufárokat nem érdeklik az egyén vacakolásai a magánéletében, sem a tablettái, sem a nyavajái, csak a mani.
Namost, a fenti dolgok egy közösségre, nemzetre is lehetnek igazak..ha "elócsította" a hazáját, majd a kufár megveszi és rabszolga lesz. Valami korszerűségi maszlagtól elkábítva. Erre mai példák vannak.
MÁS, a múltból:Kedves Erika, elbeszélgettél már egy délvidékivel is a hideg napokról, a titói dicső "partizánokról"? Hol tartják ezt bestiális t ö m e g g y i l k o s s á g o t napirenden? Hol említik egyeltalán..Strassburgban? Valahogy Nürnbergben kimaradt ez az ügy.. Pedig elképesztő kínzások után gyilkolták meg itt népünk tagjait...Mit gondolsz, ezek a túlélők, és utódaik milyen "emléksúly" alatt élnek? Miről álmodnak? Hol figyelt rájuk a világ...és most mi a helyzet? A gyilkosaik bocsánatot kértek, kártalanítás volt (ha egyeltalán...) .? Kik is ezeka gyilkosok? Mi is volt ez? Srebrenyica kiötlőinek elődei tovább élnek köztünk?
A régi traumák velünk maradnak, még jódarabig. Gondolom egyetértessz.
A kufárok majd megoldják, ami megoldhatatlan..kerek e világon. Igazság nincs, nem volt, nem lesz.
Mea culpa.


Kedves Ivan

Elottem hozzaszolok gondolatival teljesen egyetertek. En Marta irasa utan leirtam az elso gondolataimat amik eszembe jutottak ezzel kapcsolatban. Nem hiszem, hogy a Delvidekiek vagy barmilyen haborus ovezetben elok nem erdemelnenek meg egy par kedves jo szot. De amit te nem ertettel meg itt nem a haborura volt kielezve a tortenet hanem a szeretet osszetarto erejere. De hogy ne mond nem valaszolok kerdesedre ime a valaszom.

Azt kerded ismerek e Delvideki embert?
Igen ismerek Delvideki embert sot nagyon jol szomszedsagunkba koltoztek Budapesten. A hazuk olyan volt mint egy borton nehogy bejusson egy idegen nehogy, belassanak az eletebe. Az elszenvedett megprobaltatasok miatt ezen nincs is mit csodalkozni. Barmit is teszeunk egesz eletukben ezzel fognak elni sajnos.

Mit segithetunk?
Turelemmel es kedvesseggel egy ido utan megnyilnak es megmutatjak a bennuk rejlo jot. Segithetunk rajonni, hogy a vilag nem olyan szornyu hely es ha osszefognank mindannyian sokkal jobb helyet lehetne varzsolni belolle. Csak ennek megvalositasara kellenek ok is, en is, ti is, meg sok sok jo ember. Es van belolluk eleg hidd el nekem.
Mindig optimistanak kell lenni mert csak az vezet elore.
A torenteket sosem fogjak feledni soha hiszen csaladjuk veszett oda es nagyon szomoru, hogy egy fejlett vilagban nem vagyunk kepesek ep esszel jozanul gondolkodni es cselekedni es emberek szazai hallnak meg teljesen ertetlenul. De mindig elore kell tekinteni es nem hatra az ami mogottunk van arra csak megemlekezni kell a jovo a fontos az elore haladas.

Nekem sikerult egy lelket egy csaladot kozuluk megmentem a maganytol es a folyamatos felelemtol megnyiltak jol erzik magukat es mar csak emlekezni zarkoznak be mert az az o fajdalmuk senkivel nem szeretnek megosztani.
A hetkoznapi eletuk viszont visszatert a rendes kerekvagasba hetvegen megyek Pestre mar alig varom, hogy talalkozzak veluk es ok is nagyon varnak engem. Es ez jo mert megmutathatjuk, hogy a szeretettel falakat lehet ledonteni.

Te tettel valamit?

A szavakkal csak kevesre megyunk a kezunket is ki kell nyujtanunk azok fele akik raszorulnak.
Ez egy nagy problemaja tarsadalmunknak mindent felkapunk felhaborodunk kiabalunk de amikor segiteni kell mindenki tart karokkal all hat en mit tehetnek?
Es ezzel ki is fullad a segitseg nyujtas. Haggyuk a hajlektalant az utcan a hidegben aludni, az arvat ehezni, az elkoborolt allatot szenvedni. Es csak osszetesszuk a kezunket jaj szegeny mit is tehetnenk.
Nem kerdezni cselekedni kell ahogy tudsz amit tudsz amennyire az erodbol futja. Mindenkin ugy se tudsz egyedul segiteni de talan jonnek masok is. Mindegy, hogy ki mi es foleg miert tegyel valamit amivel segithetsz egy kicsit is akkor is ha nem halaljak meg mert ettol leszel jobb ember. Es nem a masok szemeben hanem sajat magad szemeben legyel jobb ember.

Ja es a penz
Mai eletunknek sajnos nagyon nagy mozgatorugoja.
Hibasak az altalad kufaroknak nevettek is de mi is jo reszt vallalunk ebbol.
De nezzunk csak gyorsan magunkba. Mi nem vagyunk hibasak ezert. Allandoan jobb szebb ujabb dolgokat akarunk anyagi hatarainkon tul is. Hat igen ezt jelentosen ki is hasznaljak.
De vegyunk egy egyszeru peldat az elmult 5 evben amikor ajandekot adtal gyermekednek, kedvesednek, szuleidnek, barataidnak elofordult az egyszer is, hogy nem megvetted dragan hanem te magad a sajat kezeddel elkeszitetted?
A vilag elfelejtette a sajatkezuleg keszitett dolgok szepseget es eszmei erteket. Te ugy lettel nevelve, hogy nem az szamit mit kapsz hanem az, hogy kaptal valamit?
Es te igy neveled a gyermeked vagy gyermekeidet vagy igy fogod nevelni oket?
Mert aki nem ezt teszi pont annyira hibas mint a Kufarok.

Egyszoval ha nem szentelunk egymasra tobb figyelmet es szeretet igen gyozni fognak a kufarok. Es ha kitor egy haboru most a kozeljovoben az sokkal rosszabb lessz mint barmelyik eddigi. Akar a fold teljes elpusztulasahoz is vezethet mert technikank az van hozza.

De en tovabbra is remenykedek abban, hogy az emberiseg jo es jo utra ter tanul eddigi hibaibol es megtalaljuk a bennunk rejlo ertekeket.
Es akkor egy szebb es jobb elet ele nezhetnenk es ezt hagyhatjuk gyermekeinknek oroksegul.
Csodak voltak vannak es lesznek!
 

bubamama

Állandó Tag
Állandó Tag
Tesszük a dolgunkat....

Kedves Iván !

Örülök, hogy itt vagy, és maradj is velünk, - nagyon érdekes ember vagy, - de, - arra szeretnélek kérni, - légyszíves, vedd át azt a hangnemet is, ami ezen a topic-on uralkodik.
Lazíts, ne harcolj, - engedd el magadat egy kicsit.
Mindenkinek kell a "jó szó". Neked is.Nekem is. Mindannyiunknak.
A jó szó, símogatja az ember lelkét.

Ne várj,- és ne kívánj tőlünk olyan csodákat, - aminek megtételére, még Jézus Krisztus sem volt képes, - hogy a kufároknál maradjunk, - nézd meg, kiűzte őket, - mégis visszajöttek - ..szóval, ne kívánd tőlünk, hogy mi váltsuk meg, - maradék erőnk bedobásával a világot.
Eddig ugyanis, senkinek sem sikerült.
Ne kívánd, hogy mi símítsuk el a társadalmi egyenlőtlenségeket, mi orvosoljuk az igazságtalanságokat, - és mi alakítsuk át a történelmet.

Tesszük a dolgunkat, - de az csak annyi, hogy rendet tartunk önmagunkban, a saját lelkünkben, a saját életünkben, - s ha már ott rend van és békesség, - akkor ugyanezt a békességet képesek vagyunk megteremteni, - és megőrízni a saját családunkban, és környezetünkben is.
- ....alighanem, itt kezdődik, - nagyon kicsiben, - a világbéke.
A saját békességünket sugározzuk ki, - másokra kiterjedően is.

De, - a békétlenség is kisugárzik, - és ettől, szeretném magunkat, - és Téged is megkímélni, - továbbá, ....mindenkit, aki itt jár nálunk.-
Ezen a topicon, ne legyen békétlenség.
Igen, ...sírhatunk is, szomorkodhatunk is, és "együttérezhetünk",-.. de nem bánthatjuk egymást, - és nem bánthatjuk meg egymást, egy szóval sem.

Mi, akik itt "összegyűltünk", - mindannyian, azért vagyunk itt, hogy elmondjuk azokat a dolgokat, amelyek foglalkoztatnak bennünket, amire választ keresünk, elmondjuk továbbá az örömeinket,szomorúságainkat, - ... elpanaszkodjuk a gondjainkat, ....és megértést találjunk, - vagy felmentést az esetleges hibáinkra, - s azért is, hogy tanuljunk egymástól, ...- nem pedig azért, hogy mi - kb.tizenöten összesen, - próbáljuk megváltani, megmenteni a világot.
Ez, - nem a mi feladatunk.
Ha Isten, - bármelyikünket arra a célra szemelt volna ki, - akkor megfelelő pozíciót biztosított volna ehhez, -...... nem pedig hegyekben álló, - halaszhatatlan, -.... vasalni-valót.
Hogy a többi, - szintén halaszhatatlan - tennivalóról már ne is beszéljek.
Mindannyian asszonyok vagyunk, gyerekekkel, szülőkkel, munkával, háztartással, és nem egészen naprakész tennivalókkal, - ....meg egyéb gondokkal.
Tesszük a dolgunkat, - .....Tesszük a dolgunkat, - kivétel nélkül valamennyien,- napi 12-16 órán keresztül.

Az az idő, amit itt egymással beszélgetve eltöltünk, - az a pihenőidőnk.
Az a jutalom, - a nehéz nap után.
Ez, - a mi "léleksímogatónk".

Hát, Ég Veled Iván, aludj jól, - én, még vasalok egy kicsit.
Szeretettel ölel: Márta
 

cathy222

Állandó Tag
Állandó Tag
Akkor én is megnyilatkoznék Iván kapcsán. Meglehet, néha keményen jönnek át a szavai, de engem mindíg elgondolkoztatnak. Valahol olvastam, és nagyon megmaradt: Ha mást nem is tudsz segíteni, legalább tegyed szóvá. Ő ezt teszi, és ezzel már segít is. Felhívja a figyelmünket olyan dolgokra, amiket a médiák, a reklámok, az iskolai tanítás hatására elfelejtenénk. (engem még arra tanítottak iskolában pl. hogy Isten nincs, az csak klerikális maszlag...) Persze, egyénenként nem válthatjuk meg ezt a hatalmas világot, de a saját egyéni világát mindenki megválthatja magának. És ha sokan megváltják a saját világukat, akkor ez a világ jobb hely lesz. Kisugározzuk a lelki békénket és harmóniánkat, ahogy mondtad, kedves Márta!
Ha úgy olvassuk Ivánt, hogy ott van a fejünkben, hogy "érted haragszom, nem ellened", akkor már nem is annyira "orrbagyűrőek" a szavai. Eszembe jut erről az Alaszkás sorozat, amiben az ragadott meg leginkább, hogy mindenkit elfogadtak a közöségben olyannak, amilyen. Ha kellemetlen egyéniség volt, akkor olyannak, ha kedves volt, akkor olyannak, és ilyennek számítottak rá. Ettől volt annyira harmonikus az a filmbeli közösség. Figyeltek egymásra. Nem utasították el azt, aki nem felelt meg számukra, mert mindenki úgy felelt meg, ahogy volt.
 

swenson

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Olvastam Iván hozzászólását.
Úgy gondolom, hogy nem rosszindulatból, lázongóan fogalmazott, szerintem csak azért sikeredett ilyenre a hozzászólása, mert elkeseredett.
Megkeseredett, mint a legtöbb ember, akit ismerek, mert nem lát kiutat sok-sok problémából.
Sajnos még ahhoz elég kevesen vagyunk, akiket a szeretet vezérel.Az a szeretet, ami nem csak a rokonokat, családtagokat, hanem idegen embereket, állatokat, növényeket, bármilyen élőlényt megilletne. Ha mindenkiben meglenne ez az érzés, és ez vezérelné az életét, nem gondolkodnánk egy pillanatig sem, hogy megteremtsük a világbékét. Nem lenne szükség szociális otthonokra, idősek otthonára, elfekvő osztályokra, mert nem lenne teher a pelenkázás, a szülő ápolása, hanem örömmel, és szeretettel végezné azt mindenki. Persze lehet kifogás az időhiány-de arra van időnk, amire akarjuk.

Három évig segítettem mindenben az apukámnak, az utolsó 5 napot, míg haldoklott végig mellette töltöttem, csak zuhanyozni mentem haza- egyáltalán nem éreztem tehernek.Csak szeretetet és fáradtságot éreztem.Pedig nem volt túl jó ember-ivott, gyakran megvert bennünket, még a mozgáskorlátozott anyukámat is, a szilvesztert, karácsonyt gyakran az utcán töltöttük, nem mertünk hazamenni.Ám amikor kiderült a rákos betegsége, ezek a dolgok már nem befolyásolták azt, hogy mindenáron meggyógyítani, segíteni.Nem állítom, hogy elfelejtettem azt, amit csinált velünk, de már nem számított.Nem vártam el, hogy hálás legyen a segítségemért, nem is volt az, úgy vélte, ez a dolgom.Kicsit még ma is fáj, mert soha nem mondta:szeretlek. Azzal vígasztalom magam, talán azért nem tette, mert biztosan nagyon fájt neki, lelkileg a betegségtudat gyötörte, s csak ezzel volt elfoglalva.

Volt egy beteg, aki nem tudta kifizetni a vizitdíjat, és nagyon szégyellte.Megvettem helyette.Ha láttatok még hálát ember szemében- na, ezért érdemes dolgozni és élni.

Cathynak: hiába vannak százan körülöttem, mégis magányos vagyok.Talán az én hibám. De ha köztetek vagyok, akkor jól érzem magam.Soha ennyi önzetlen szeretetet, segíteni akarást nem kaptam még, mint tőletek.

Nagyon sok szeretettel: swenson
 

Totu Erika

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy kis csoda

Az utcankban van egy kis valyoghaz.
Teteje rozzant, falai kopottak de lakik benne valaki aki csodalatosnak tartja mert szeretet lakozik a hazban es ettol olyanna valik mindenki szemeben az utcaban mint egy kis palota.

A benne lako kisfiut Alinak hivjak. Afganisztanbol erkezett Romaniaba az edesapjaval edesanyjat lelottek a talib katonak. Neki ez itt a csodak orszaga. Nyugalom bekesseg es szeretet mindene megvan amire szuksege van.
Szegenyesen elnek amikor megismerkedtem vele egy rend ruhaja volt egy pizsamaja egy kabatja es egy cipoje. Nyaron ha melege volt mezitlab futkoraszott telen ha fazott a pizsamar huzta a rend ruhajat arra pedid a kabatjat.

Az o szemevel nezve, a vilag csupa csodas dolgokbal all.

Csak lassan ovatosan lehett vele osszebaratkozni, hogy meg ne sertsuk aprocska onerzetet.

- Nem vagyunk mi koldusok csak szegenyek mondta neha

es ebbol mindenki erezte csak ovatosan lehet kozeliteni a kis lelkehez es a legfontosabb tiszteletben kell tartani emberi mivoltat akkor is ha csak 5 eves.

Alieknak nincs a kis hazban se furdojuk se vizuk se illemhelyseguk. Amikor elosszor lepett be nalunk a furdoszobaba nagy szemei elkerekedtek szaja tatva maradt es csak nezte a nagy kadat a mosdokagylot a wc-t.
Azt se tudta addig mi fan terem egy igazai furdo.Pedig elhihetitek semmi kulonleges nincs benne semmi draga flancos dolog csak egy egyszeru hetkoznapi furdoszoba volt addig a napig szamunkra ameddig Ali be nem lepett oda.

Felajanlottuk hat neki ha van kedve nyugodtan jojjon barmikor es hasznalhatja a furdoszobat nyugodtan.

Egy nap megjelent egy aprocska torolkozovel kezeben es szegyellosen megkerdezte tolem.

- most megengedned, hogy beuljek abba a csodas nagy mosdotalba?

- persze... valaszoltam -mondtam barmikor amikor te szeretned.

- de segitened kene egy kicsit valaszolta Ali.

- no es miben kerdeztem kerdeztem meglepodve.

- hat fogalmam nincs hogyan is hasznalnak az emberek egy akkora
mosdotalat mint a tietek.

Ra kellett jonnom o meg soha az eleteben nem ult furdokaban nem hasznalt furdoszobat.

Felmentunk a emeletre teleengedtem neki a kadat jo sok meleg vizzel tettem neki habfordot, hogy illatos legyen es turelemmel vartam, hogy levetkozzon. Ezt gyorsan meg is tette es beugrott a kadba ahol fektelen pancsolasba kezdett.

En meg gyermeket nem lattam ilyen boldognak mint ezt a kisfiut. 2 oran keresztul jatszottunk kacagtunk es engedtuk a meleg vizet, hogy meg ne fazzon.
Boldog kacagasa betoltotte a hazat mint a nyari napsugar csaladom tagja sorra jartak csodajara mi az ami ilyen boldogga tud tenni egy emberpalantat.

Azota is rendszeresen megjelenik a kis torolkozojevel ha teheti minden nap es mi orvendunk amikor jon mert boldogsagot hoz magaval es feledteteti a gondokat ha mas nem arra a ropke egy orara amikor csilengelo nevetese kihallatszik a furdoszoba ajtajan.
Neha megkerdezi biztos nem kerul nekunk nagyon sokba az, hogy o ellubickul annyi vizet?
De erre mar az egesz csalad egyontetuen csak azt valaszolja amit tanulunk nap mint nap abbol, hogy itt furdesz bosegesen megeri a penzet.

Es Ali nap mint nap fizet is egy oracskanyi deruvel azert, hogy hasznalhatja a medencet ahogy nevezi mostanaban a kadat es meg az esocsapot is (zuhanyzo) hozza. A napsugar pedig O maga. :p


A csodas dolgok itt vannak korulottunk neha nem ok talalnak rank keresni kell oket de ha megtalaltuk olyan oromet es boldogsagot hoznak az eletunkbe, hogy az szavakkal leirhatatlan csak szivunkben erezzuk, hogy meg megtelik boldoglaggal es onzetlen orommel.

Szeretettel Erika
 

bubamama

Állandó Tag
Állandó Tag
Jó az, ...ha tesszük a dolgunkat, ...

Drága Erika !

Többször is elolvastam a történetet, amit leírtál, - ...és többször is megkönnyeztem.
Igen, - ilyennek képzeltelek.....-
Jó az, - ha tesszük a dolgunkat, - és az,.... a jutalmat is magával hozza....-
Megszépítetted egy pici gyerek életét, - akinek az öröme, rátok is sugárzik.
A Ti életeteket is megtölti örömmel és fénnyel.

Köszönöm a szép történetet !
Szeretettel ölellek : Márta
 

b.p.

Állandó Tag
Állandó Tag
:):):):)

Kedves Erika! nem tudom, szándékos volt-e a történet kiválasztása. Ha szándékos, ha nem, nekem csodálatosan rímel az előző beszélgetésre. Szörnyűségek történnek Afganisztánban. Leírhatatlan szenvedéseken mennek keresztül kicsik és nagyok. A mi hatáskörünk addig terjed, hogy észreveszünk egy kicsifiút, és ha észrevettük, mosolyt varázsolunk az arcára. Megpróbáljuk helyrehozni a helyrehozhatatlant, a bizalmat az emberekben.
Örülök, hogy ismerhetlek Erika, még ha csak a neten keresztül is! :)
 

cathy222

Állandó Tag
Állandó Tag
Igen, Kedves Erika! Erdély egy meseország, csodálatos emberekkel!

Nagyon megkapó a történet a kisfiúval. Köszönöm!
 

Totu Erika

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Marta, b.p. es Cathy

Melegseggel toltott el, hogy mindenkit ennyire megerintett a tortenet. Igen tudatosan valasztottam ezt a tortenetet Alirol.
Pont mellettem keszitette a hazifeladatat amikor elolvastam az Ivannak irt valaszokat. (A delutanokat mindig nalunk tolti ameddig hazajon az edesapja a munkabol.)

Es ahogy elneztem ezt a kisfiut nagyon nem ertettem miert is nem tudjuk szepnek latni mi az eletet, es miert vagyunk mindig elegedetlenek azzal amink van amikor egy ilyen sok hanyattatason keresztulment kisfiu oly deruvel es optimizmussal tudja szemlelni a korulotte levo vilagot.
Panasz nem jon ki a kis szajan pedig lenne mire megis mindig mosolyogva eli az eletet.
Sok mindent tanultam ettol a csoppsegtol, es olyan derut es beket lop a hazunkba ha itt van nalunk mintha egy kisanygyal szallt volna kozenk.

Es talan soha nem fogom tudni megkoszonni neki mindazt amit kaptunk tole mert tobbet kaptunk mint amennyit mi adtunk de ha talan elolvassak az emberek elgondolkodnak azon mennyire keveske az amit adni kene es a jutalom annal sokkal ertekesebb amit visszakapunk.
 

Remka

Állandó Tag
Állandó Tag
Erika, én is megkönnyeztem a töréneted.
Az jutott eszembe, hogy talán 10-20 év múlva majd egy Ali nevű emberke fog mesélni a mi gyermekeinknek egy hasonló fórumon az ő kis "pótanyukájáról", akitől rengeteg szeretetet, vigaszt, és örömet kapott életének a legnehezebb időszakában.
Nagyon szeretek én is itt lenni a fórumon, még ha nem is szólok hozzá túl gyakran, de mindig elolvaslak benneteket. Sokat tanultam tőletek, és ezért köszönettel tartozom mindenkinek! kiss
 

bubamama

Állandó Tag
Állandó Tag
Violazsuzsi....

Az álmokhoz is szívesen mondanék néhány szót:smile: Gyermekkoromban voltak visszatérő rémálmaim, de ezek elmúltak később. Felnőtt koromban már komplett történeteket álmodtam és amikor felébredtem hirtelen nem is tudtam hol vagyok. Azt mondják, hogy az álmomban a nappal történteket dolgozom fel, de a történeteimben nem volt semmi, ami bármire is utalt volna a körülöttem történtekből. Na ezt elég bonyolultan írtam le:smile: Szóval a lényeg az, hogy olyan volt,mintha éjjel egy egész más életet éltem volna. Érdekes volt, és mindig komplett, kerek történet. Sajnos már elmúlt, mostanában nem álmodok, vagy hamar elfelejtem őket, még az ébredés időszakában. A másik téma, pedig a dejavu érzés. Elég gyakran érzem, hogy ez már megtörtént egyszer, vagy már találkoztam valakivel, akit állítólag először látok. Ránézek az utcán valakire és még a szituáció és a mondatok is eszembe jutnak,de ő nem emlékszik arra,hogy valaha is látott volna,vagy arra járt volna amerre én. Emlékszem olyanra is, amikor egy babakocsiban ültem és édesanyám beszélgetett valakivel a házunk kapujában. Anyukám pedig azt mondta, hogy lehetetlen, hogy emlékezzek rá, hiszen akkor túl kicsi voltam, mert a babakocsi és a kabát ami rajtam volt már egy éves korom után nem volt meg és akivel beszélgetett az is meghalt. Fényképező gépünk még nem volt, viszont pontosan leírtam a személyt, a kabátot és a babakocsit is.


Kedves Violazsuzsi !

Érdekes amit leírtál nekünk.
Nem vagyok szakértője az álmoknak, - de azt gondolom, - lehetnek üzenetek, - vagy jelek hordozói, - figyelmeztetések is talán.
Le kellett volna jegyezned ezeket az álmokat, - hátha...látogatóba jársz vissza, - egy korábbi életedbe, vagy életeidbe, - ....és az nagyon érdekes lehet....-

A deja vu ...élmények, ...alighanem, szintén látogatások lehetnek egy másik életedbe, - a régi ismerősökkel...-
Ilyet magam is tapasztaltam, egyetlenegyszer.
Megrázó volt.

Ezekkel az élményekkel kapcsolatban, azt gondolom, - lehetnek, akár "sejt-emlékek" is, - ....pl. : nem Te jártál abban a nagyon is ismerős városban, - hanem a dédnagymamád.
Hátha,-.... nemcsak a genetikai tulajdonságok öröklődhetnek, - hanem az emlékek is, vagy legalább egyrészük.
Ki tudja?...-
A pici-gyerek emlékedre :...azt gondolom, hogy fotografikus memóriád van, - ritka kincs.
Keveseknek van.
Nálunk, - népes családunkban, - ketten vagyunk ilyenek.
Amikor még iskolás voltam, - igen nagy hasznát vettem.
"Láttam", - a könyvet,... a feladott leckét, - ...s ha el kellett mondanom, - az olyan volt, mintha felolvastam volna.
Sógorom, - aki egyben a tanárom is volt, - rövid idő alatt rájött erre, -...s ha egy pillanatra megálltam, - szólt, :...-"lapozz vissza két oldalt, ..megvan?...felülről a második bekezdés.."-
Én pedig, - felolvastam.
Hozzátartozik még, - hogy amit hallottam, - azt is, elsőre képes voltam megjegyezni.
Ilyen módon őríztem meg a különböző történéseket, élethelyzeteket, /- bár a nagyon fontosakat azért "külön" is, - lejegyeztem.../
Így aztán, - bármelyik pillanatban képes vagyok felidézni egy eseményt, - képpel, hanggal, - teljesen, tökéletesen.
Szóval, - érdekes dolog a fotografikus memória, - remélem, hogy jó hasznát veszed.

Napsütéses szép hétvégét kívánok, szeretettel :Márta
 

violazsuzsi

Új tag
Köszönöm a válaszodat:) Sajnos ennyire nem vagyok szerencsés:) illetve mégis:))
A tanulásnál nem nagyon vettem hasznát. Az életben annál inkább. Bemegyek bárhová és azonnal eligazodok. Úgy kell néha visszafognom magam, ha a háziak keresnek valamit, akkor ne álljak fel és vegyem elő helyettük, mert hát az igen nagy modortalanság lenne:))) Valóban a képlátásom igen erős, amikor beszélünk valamiről azt én azonnal látom is. Szoktak ezzel szórakozni is, direkt olyasmiről beszélnek, amiről tudják, hogy heves undort vált ki belőlem:)) Könyvekből nem, de ha valamit végig csinálok, vagy végig nézek, attól kezdve azt már hamar megtanulom, a leírás nekem nem elég. Nekem meg kell fognom, ki kell próbálnom mindent, a tárgyakat, anyagokat éreznem kell. Így aztán szerelek villanyt, gázt, autót, varrok, "szobrok" rajzolok, festek stb. részben mert muszály,másrészt mert tudni akarom hogy miért rossz, hogyan kell csinálni, miért nem működik. Valamit mindig tanulnom kell, mert minden addig érdekel, amíg újat tud nyújtani, amíg nem unom. Valószínűleg még ("vénségemre") most is keresem magam:))
Az álmaimat pedig sajnos sosem tudtam leírni, mindig korán kellett kelnem, nem volt rá időm, később pedig elfelejtettem már. Pedig nagyon jó forgatókönyveket lehetett volna írni belőlük, mindig teljesen kerek, komplett történet volt és nagyon érdekes:))) A rémálmaimra viszont most is emlékszem,de ezek köthetők voltak mindig valamihez.
 

bubamama

Állandó Tag
Állandó Tag
Violazsuzsi....

szerelek villanyt, gázt, autót, varrok, "szobrok" rajzolok, festek stb. részben mert muszály,másrészt mert tudni akarom hogy miért rossz, hogyan kell csinálni, miért nem működik. Valamit mindig tanulnom kell, mert minden addig érdekel, amíg újat tud nyújtani, amíg nem unom. Valószínűleg még ("vénségemre") most is keresem magam:smile:)

Kedves Violazsuzsi!

Teljesen elképedtem, ....ugyanis, - a gázszerelésen kívül, - szinte pontosan ugyanazokat a dolgokat csináltam egész életemben, - amiket Te is, ...szóval, ...a háztartási gépek, a villany, az autó, törött játékok, széteső könyvek, bicikli és autó, vagy varrógép, ... - stb.- szerelése, -...és a hobbi, - a kertészkedésen kívül - kisplasztika,-...kerámia készítés, majolika, porcellánbaba készítés, és, -..rajz, festés, kollázs, ... valamint, - mindenféle kézimunka, beleértve a madeira, valamint a rischeliő hímzést is, ...-
Ezekből, - korábban, szakköröket vezettem, - és tanítottam külön is.
Ma, - az örökös időhiány miatt, -... csak álmodozom róla.
El tudom képzelni, hogy a kreativitást,- valami módon a jobb agyfélteke "ingerlése", - okozhatja.
Én, - mind a két kezemet, egyformán jól használom, pici korom óta - talán, ez is lehet az oka.
Nem tudom.
Az azonban biztos, - hogy ez, - a fotografikus memóriával is összefüggésben van, - hiszen - viszonylag könnyű lerajzolni, - vagy megcsinálni azt, ami állandóan a"szemünk előtt" van...-

Szép hétvégét...!
Mártakiss
 

Totu Erika

Állandó Tag
Állandó Tag
Erika, én is megkönnyeztem a töréneted.
Az jutott eszembe, hogy talán 10-20 év múlva majd egy Ali nevű emberke fog mesélni a mi gyermekeinknek egy hasonló fórumon az ő kis "pótanyukájáról", akitől rengeteg szeretetet, vigaszt, és örömet kapott életének a legnehezebb időszakában.
Nagyon szeretek én is itt lenni a fórumon, még ha nem is szólok hozzá túl gyakran, de mindig elolvaslak benneteket. Sokat tanultam tőletek, és ezért köszönettel tartozom mindenkinek! kiss

Kedves Remka

Bizom benne, hogy Ali ha felno minden kis csodat tovabbad majd a sajat gyermekeinek es mas gyerekeknek is. Mert az o kis szive mindig tele van csodakkal es szebbnel szebb tortenesekkel korulmenyei ellenere is.

Sokaig pl ketelkedett a csodakban de nagy valtozast hozott eletebe az ovoda.
Mar a 6. eletevet is betoltotte amikor apukaja rajott nem fogjak felvenni Alit az iskolaba ugy, hogy nem jar legalabb 1 evet ovodaba. Igy osszel beiratta, hogy szokja egy even keresztul a gyerekkozosseget es felkeszuljon az iskolara.

Ali amikor elso nap hazajott az ovodabol lelekszaladva szaladt at hozzank.

- kepzeljetek az ovoda ahova jarok manok es tundek haza.

Csodalkozva neztunk ra nem birtunk rajonni mibol jutott erre a gondolatra.
Latva tanacstalansagunkar hamar el is magyarazta, hogy a mosdoban ahova az ovodasok jarnak, minden mano es tunde meretben pompazik.
O meg sosem talalkozott gyerek meretu illemhelyseggel tehat nem is nagyon gondolkodott el azon, hogy netan azokat kifejezetten az o meretukre szabva tettek oda.

Megprobaltuk megmagyarazni neki, hogy azt a mosdot es wc-t direkt gyerekeknek terveztek de mivel o ezt felesleges pazarlasnak latta hiszen a gyerekek ugyis megnonek es akkor nagyobbra lessz szukseguk miert is pazarolnanak ilyenre penzt a felnottek.
Jobbnak lattuk rahagyni gondoltuk idovel csak meg fogja erteni.
De teltek a hetek es Ali csak varta a manokat es tundeket mikor ternek haza es talan o is talalkozhat veluk legalabb egyszer.

November kozepe fele a ferjem egy este azzal jott haza mikulasra ne vegyel semmit senkinek iden ez az en feladataim koze fog tartozni. Kicsit meglepodtem mert mindig ram bizza ezeket a dolgokat a sok munka mellet nem mindig telik ra ideje. Nem vitatkoztam rabolintottam es ezzel le is zartuk a temat. Nem is selytettem mekkora meglepetest tartogat szamunkra.
December 5-en kulon felhivta a figyelmunket holnap 17 ora utan mindenki legyen itthon beleertve alit is.

Masnap delutan en a konyhabn sutottem mezes sutemenyt mert ido kell neki ameddig megpuhul a gyerekek a szobaban jatszottak. A hazat megtoltotte a fahej es szegfuszeg mezes illata amikor csengettek.
Mindenre szamitottam de arra nem amivel szembetalaltam magam. Amikor ajtot nyitottam elalt a szavam is.

Szembetalaltam magam az oszhaju mikulassal kinek kisereteben erkezett egy feherszarnyu tunder es egy egymeternel nem nagyobb zoldruhas mano.
Meglepetesemben szohoz se jutottam de ok mar fel is tettek a kerdest. Itthontaljuk Ricsit es Alit? Rabolintottam es bevezettem a gyerekszobaba oket.

Na ott volt am az igazi meglepodes. A fiamnak tatva maradt a szaja pedig o mar nemegyszer talalkozott mikulassal Ali pedig az elso megszeppenes utan boldog urabugralasba kezdett.
Mindenkinek hoztak ajandekot nekem is Ali apukajanak is de meg a ferjemnek is hagytak egy zacskonyi csokoladet mert tudtak nagyon szeret nassolni es aki sokat dolgozik megerdemel egy kis jutalmat. Ali boldog volt mert senirol nem feledkeztek meg a fiam pedig orvendett, hogy ilyen kedves csinnyel lettek meglepve mikulas alkalmabol. Es bar o tudta, hogy ez csak al mukulas tunder es mano rettenetesen elvezte es esze agaban sem lett volna lerombolni Ali almait. Beszallt gyorsan a jatekba tejet sutemenyt hozott, mondvan meg hosszu ut all elottuk az egesz nagyvilagot be kell jarjak ne tavozzanak ures gyomorral.

Amikor tavozni keszultek Ali osszeszedte a batorsagat es megkerdezte a manot.
- De haza mikor szoktal jarni mert en meg sohasem lattalak teged otthon.

A mano nem lepodott meg egy csoppet sem fel volt keszitve minden varhato meglepetesre es diplomatikusan valaszolt Alinak.

- Sajnos csak ritkan van idom hazanezni, sok a vilagon a gyermek akiknek ev kozben is segitenem kell. Te is ha szukseged lenne ram csak allj ki az ablakba es kiabald ki mit szeretnel. Idot fogok szakitani barmire is lenne szukseged ha mas nem tud segiteni rajtad.

Ali komor arccal vette ezt tudomasul es elengedte oket utjukra.
A honapok gyorsan teltek eltelt a tel tavasz sot a nyar is. Elerkezett az iskolaido.

Egy nap Ali nagyon nagy keressel allt elem. Szeretne az emeleti ablakunkon kikiabalni mert ugy biztosan jobban meghallja a mono a kereset.

Megkerdeztem nem tudok-e segiteni neki en ha problemaja van de nem akarta elearulni mi a baj. Hat rahagytam tegye ahogy o gondolja.
Kinyitottam az ablakot mellealltam nehogy kiessen O pedig jo hangosan kozzetette banatat.

- Kedves Mano Itt a tel es apukamnak nincs penze, hogy meleg kabatot vegyen nekem meg meleg cipot es mar kezdek fazni. Ha gondolod, hogy segiteni tudnal kerlekszepen segits.

Mielott leszallt volna az ablakbol meg megkerdezte -szerinted Erika hallottak a keresemet?

Biztos vagyok benne valaszoltam tudtam ha a manok nem is en es az abalak alatt autotmoso ferjem biztosan hallottuk es halat adtam, hogy az en ablakomat valasztotta nem pedig a sajat szobajanak ablakat.

Masnap amikor lement a reggeli kapkodas es elcsendesult a haz beultunk az autoba es lementunk kiskabatot es kiscipot venni.
Amikor hazaertunk veluk gondoltam beteszem egy dobozba teszek ra egy masnit es belopom az udvarukra leteszem az ajto ele. Had legyen boldog a gyerek.

Az igazi meglepetes akkor ert engem.
A bejarati ajto elott 3 zacsko sosarozott mindenfele meleg ruhacskakal.
Az egyikken kis cetlivel a manotol sok szeretettel.
Melleraktam en is az enyemet es repeso szivvel tavoztam mert kellemesen kellett csalodjak az utcankban lako tobbnyire kozonyosnek tuno emberekben. Nem csak en egyedul akartam mano lenni 5 percre hanem tobben ereztunk igy akik hallottuk e kisfiu segelykereset.
Tobbuknek fogta meg a lelket e gyermek hite es kiatartasa mind amire szamitani mertem volna.

Ali pedig amikor hazajott nagyon boldog volt mert sokkal tobb meleg ruhat kapott mind amire legmerszebb allmaiban is gondolni mert volna es ujbol kiallt az ablakba mostmar, hogy megkoszonje a manoknak kedvesseguket.
Azota rendszeresen megjelennek a manok nala es hagynak neki ruhakat es bar mar reg rajott, hogy a mano szerepet egy egy szomszed vagy en toltom be a mai napig boldogan ujsagolja mindenkinek.

- Manok jartak nalam megint sosem felejtem el oket akkor sem ha nagy leszek
 

cathy222

Állandó Tag
Állandó Tag
Erika! Ez csodálatos történet! Mondtam én, látod, hogy Erdély meseország, és csodálatos emberek élnek benne!
 

bubamama

Állandó Tag
Állandó Tag
Manóka...

Drága Erika !

Csodálatos a történet ! Megható, szívet melengető,- ...és nagyon szépen írtad le.

Nagyon köszönöm !
Mártakiss
 
Oldal tetejére