H O P P Á !

Georgina Bojana témája a 'Innen - onnan érdekeségek' fórumban , 2016 Június 14.

 1. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  KÖSZÖNÖM, hogy
  TYÚKESZŰNEK NEVEZTÉL...


  Kevesen tudják, hogy a madarak nagyon jó képességekkel rendelkeznek. Például akár eszközöket is tudnak használni, a tükörben is felismerik magukat. A madarak annak ellenére, hogy egészen kicsi az agyuk, többen kétségbe vonják intelligenciájukat, okosságukat. A madaraknak vannak olyan tevékenységeik, amelyek leginkább a főemlősökre jellemzőek.
  A múltbéli kutatások arra a következtetésre jutottak, hogy a madarak agyában az idegsejtek máshogyan vannak összedrótozva, mint a főemlősökében. Ezt az elméletet azonban két éve elvetették, miután alaposabban megvizsgálták a galambok agyát. A legfrissebb eredmények szerint a madarak intelligenciája nem az eltérő drótozásból ered, hanem abból, hogy kisebb helyen tárolnak sok idegsejtet.
  A holland Vanderbilt Egyetem kutatói 28 különböző madár agyát elemezte, s rádöbbentek arra a felismerésre, hogy a madarak agyában kétszer annyi idegsejt van és sokkal több köztük a kapcsolat.
  A természet két paraméterrel tud játszani az agy kialakításánál: az idegsejtek méretével és számával, valamint az idegsejtek eloszlásával a különböző agyterületek között - mondta Suzana Herculano-Houzel, a PNAS-ban leközölt tanulmány vezető szerzője. Hozzátette, hogy a madarak esetében mindkettőt alkalmazta.
  A fenti olvasat szerint, megdőlt az a feltételezés, hogy a tyúkoknak kicsi az eszük, de hiszen erre már többször rácáfoltak. Kik? Maguk a tyúkok és a többi madár, s itt említeném meg a sas, a vércse, a sólyom agy kapacitását, intelligenciáját.


  Ugye, hogy ugye?
   
  Umaksuman és Beka Holt kedveli ezt.
 2. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Soha nem hittem volna…

  "Ahogyan nincsen két egyforma hópehely, vagy ahogyan két egyforma szeretettel vagy haraggal átnyújtott;) pohár víz különböző beállítású mikroszkóppal készített képe is különbözik egymástól, úgy a különböző körülmények között bepárolt könnycseppek mikroszkópos képeinek művészi fotói sem egyformák, de tagadhatatlanul igen látványosak" - Umaksuman megjegyzése szerint, amit átgondolva, jómagam is belátok..
  *

  Arról már olvastam, hogy egyetlen pohár víznek is megváltozik a mikroszkópikus képe akkor, ha szeretettel, vagy haraggal nyújtjuk át azt. No meg azt is megcsodáltam, hogy a hópelyheknek is milyen csodás a fotója. De ezt soha nem hittem volna, hogy más alakot ölt a gyásztól és mást az örömtől ejtett könnycsepp? Egy Rose-Lynn Fischer nevű kutató ezen a kérdésen elgondolkozott. A hipotézisből végül tudományos felfedezés lett. A hölgy ugyanis 100 különböző könnycsepp mikroszkóp alatti vizsgálata során jutott arra az eredményre, hogy az érzelmek vagy a helyzet, ami kiváltotta a könnyezést, befolyásolja, hogy milyen alakzatot hoz létre a könnycsepp vizsgálatok alapján, más képet mutat a könnycsepp, ha csak a szem fizikai reakciója (pl. megerőltetés hatására, lásd a fenti képen), vagy ha hagymaszeletelés miatt jön létre, és megint mást, ha nevetéstől vagy sírástól fakadt).
  Íme néhány érzelem, könnyekben kifejezve:

  Emlékezés, nosztalgia
  [​IMG]


  Elengedés, megkönnyebbülés
  [​IMG]


  Öröm, felfokozott hangulat
  [​IMG]


  A viszontlátás meghatottsága
  [​IMG]


  Forrás: Higher Perspectives
   
  Umaksuman kedveli ezt.
 3. Umaksuman

  Umaksuman Állandó Tag

  Mivel ez az írás a “Tudomány, Technika” fórumon jelent meg, szerintem nem indokolatlan néhány kiegészítést hozzáfűznöm, nehogy egyesek – néhány “női magazinhoz” és ezoterikus fórumhoz hasonlóan – félreértsék, vagy szándékosan félremagyarázzák az általad leírtakat.
  Először is azt maga Rose-Lynn Fisher (aki egyébként nem kutató, hanem fotóművész) sem állítja, “…hogy még a könnyeink mikroszkópikus képe hangulatunktól, indulatainktól függően különbözőek”. A neten rendszeresen idézik egy nyilatkozatát a fotókon látható különbözőségek okairól, ami magyarul kb. így hangzik: “Nagyon sok változó van – ott a kémia, a viszkozitás, az üledék, a párolgás sebessége, a mikroszkóp beállításai…” Az orvosi szakirodalom pedig a könnyezésnek általában három alapvető fajtáját különbözteti meg: az alapszintűt, ami kis mennyiségben folyamatosan történik, és feladata a szaruhártya nedvesen tartása, a fizikai ingereke (pl. a hagyma pucolás), és az érzelmi hatásokra bekövetkezőt. Kémiai összetételében, néhány fizikai tulajdonságában, és a benne található, a szemből kimosott oldhatatlan anyagok mennyiségében és összetételében pedig ez a három fajta mérésekkel igazoltan különbözik egymástól, ezért az azonos körülmények (pl. azonos párolgási sebesség és mikroszkóp beállítások) mellett vizsgált minták akár hasonlóak is lehetnek. Fisher ezt viszont nem vizsgálta, hiszen az ő célja nem a tudományos pontosság, hanem a művészi hatás volt. Az kétségtelen, hogy a fényképeken számos önhasonló motívum figyelhető meg, de ez a természetes folyamatok során kialakuló “műtermékek” általános jellemzője, te is említettél néhány ilyet a hozzászólásodban. Ahhoz viszont néhány találomra kiválasztott kép bemutatásánál komolyabb elemzés kellene, hogy egy-egy konkrétan definiált hangulat, indulat hatására termelődő könnycseppek között szignifikánsan nagyobb-e ez a hasonlóság, mint pl. az érzelmi eredetű könnycseppek között általában.
  Mindezekből következően legalábbis megalapozatlan a hozzászólás elején tett, és az áltudományos “szakirodalomban” is rendszerint megtalálható megállapítás. Szerintem helyesebb lenne úgy fogalmazni: ahogyan nincsen két egyforma hópehely, vagy ahogyan két egyforma szeretettel vagy haraggal átnyújtott;) pohár víz különböző beállítású mikroszkóppal készített képe is különbözik egymástól, úgy a különböző körülmények között bepárolt könnycseppek mikroszkópos képeinek művészi fotói sem egyformák, de tagadhatatlanul igen látványosak.
   
 4. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  *
  Beírásod megköszönöm. Elgondolkoztam ezen, sőt a bejegyzésedből be is idéztem a módosított írásomba. Így és ily módon pontosítottam.
  Az is tény, hogy nekem még soha nem sikerült száraz szemmel, egyetlen születésnapi köszöntésemet megélni. Mindig eltörik a "mécses". Sőt örömömben, de akkor is, ha valami nagyon szépet hallok, látok vagy olvasok. Nálam bőven lehetne vizsgálódni, mert többször adok erre okot örömömben, vagy éppen a hangulat szépsége, a szeretet megélése okán.
   
  Umaksuman kedveli ezt.
 5. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  A vasalás művésze és művészete

  [​IMG]
  Fotó: boredpanda.com

  Benjamin Shine, az esküvőjükre készítette el a saját és menyasszonya portréját. A brit fiatalember kezében a vasaló és a tüll igazi művészethez vezet. Valósághű “festményeket”, csodálatos műveket tud létrehozni csupán az anyag és a vasaló segítségével. Méghozzá úgy, hogy játszik a tüllel és a fény-árnyék hatással. Aszerint vasalja az anyagot, hogy mit szeretne kihozni belőle. Portrékat is “vasal” és, hogy milyen szépeket, itt fent a fotón látható. Más portrékat is elkészített már. Meglepetés, különcség? Mindenképpen különleges ez a fajta művészet. Nem a megszokott ecset és véső, mint ahogyan ezt már több évszázada megszoktuk.

   
 6. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  AUTÓSOKNAK - vezetésről, miegyebekről...

  Sajnálatos megállapítás, hogy többen feleslegesnek tartják a kézifék, vagy hagyományosan rögzitőfék használatát.
  Mondjuk, ajánljuk, hogy szükséges olyan rutint kifejlesztenünk magunkban, amikor az autóból kiszállva, utolsó mozdulatként húzzuk be a kocsinak a kézifékjét.
  Biztos, ami biztos alapon.
  Ha ezt nem tesszük, számolhatunk tragédiával, de egyéb borzalmakkal... Itt, a csillagászati összegről szóló büntetésről nem "énekelnék", mert azt keményen kiérdemli, aki ezt a moccanatot megspórolja a járgány elhagyása előtt.

   
 7. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Tíz mondat - tíz tanítás - tíz dolog, amin érdemes elgondolkoznunk...

  Lao Tzu
  Krisztus előtt az V-VI. században élt, máig az egyik legismertebb kínai bölcsek között tartják számon. Tanításai, bölcs mondásai máig érvényesek. Itt olvashatjuk alább a tíz kijelentését, amit ha elfogadunk, meggondolunk, akkor életűnk pozitív irányba mozdulhat:
  1. Nem tudjuk olyannak elfogadni magunkat, amilyenek valójában vagyunk.
  “A fehér libának nincs szüksége vízre, hogy fehér maradhasson. Neked sincs semmi másra szükséged, mint, hogy magad légy.”Lao Tzu.

  2. Nem bízunk eléggé önmagunkban, ezért kívülről várjuk a megerősítést.
  “Mikor hiszel magadban, nem fogsz igyekezni azért, hogy mást is meggyőzz igazadról. Mert olyankor elégedett vagy magaddal, nincs szükség más megerősítésre. És pontosan ezért fog elfogadni a környezetet. Ha érdekel, hogy mások mit gondolnak rólad, mindig bezárva fogod érezni magad.”Lao Tzu.

  3. Nem hiszünk az álmainkban.
  “Vigyázz, hogy mivel öntözöd az álmaidat. Ha aggódással, félelemmel, akkor a gyomok nőnek ki, ha pedig optimizmussal, bátorsággal, kitartással, akkor álmaid valóra válnak. Mindig keresd meg azt az utat, amely révén táplálhatod álmodat.”Lao Tzu.

  4. Nem tudunk a jelenben élni.
  “Ha szomorú vagy, a múltban élsz. Ha türelmetlen vagy, a jövőben élsz. Ha szívedben béke van, a jelenben élsz.”Lao Tzu.

  5. Nem tudunk örülni annak, amink van.
  “Légy elégedett mindennel, amid van, hiszen ha rájössz, hogy mindened megvan, amire szükséged van, úgy érzed, hogy az egész világ a tiéd.”Lao Tzu

  6. Nem tudunk türelmesen várni.
  “A természet sosem siet és ennek ellenére mindig minden időben beteljesedik.”Lao Tzu.

  7. Nem tudunk szeretni.
  “A kedvesség, szelídség önbizalommal ruház fel, kiteljesít. A kedvességed révén tudsz szeretetet adni.”Lao Tzu

  8. Nem értékeljük eléggé a számunkra fontos embereket, dolgokat.
  “Az a láng, amely kétszer olyan csillogóan ég, kétszer olyan gyorsan is ég teljesen le.”Lao Tzu.

  9. Nem értjük és nem tudjuk elfogadni a változást.
  “Ami a hernyónak a véget jelenti, az a pillangónak a kezdetet.”Lao Tzu.

  10. Ma sem vagyunk annak tudatában, hogy az intelligenciánk a legnagyobb erőnk.
  “Elménk képessé tesz bennünket, hogy az egész életünket úgy alakítsuk, ahogyan mi szeretnénk.”Lao Tzu.
  *
  A fenti bölcsességeket olvasva, mélyen elgondolkoztam. S, rádöbbentem arra, nagyon sok megszívlelendő tanács van még, amit el kellene olvasnom, sőt tovább is kellene adnom. Utazunk, életünk útját járjuk, van, hogy az az út síma, gond nélküli, de van ám, amikor hepe-hupás, sőt göröngyös. Amikor nehézségek előtt állunk, úgy érezzük, ezt nem tudjuk legyőzni, ezt nem tudjuk átlépni. Végül összeszedjük magunkat és sikerrel tovább haladunk. Van amikor megtorpanunk, s olyankor jönne jól egy-egy szívből küldött jó tanács. Ezért hoztam ezt a tíz bölcsességet be, mert érdemes átgondolnunk.
  [​IMG]
   
  Umaksuman kedveli ezt.
 8. Csillagözön

  Csillagözön Állandó Tag

  Kedves Georgina Bojana!

  A víz rejtélyes tulajdonságai mára elérték a tudományos kutatást is. A tudomány egyes képviselői tovább mentek annál, hogy csak csodálkozzanak, hogy hogyan tölti be a víz azt a szerepet az ÉLETÜNKBEN - így, nagybetűvel - amely egyedülálló tulajdonságaival teszi lehetővé ittlétünket a Földön.

  A víz talán a leglátványosabban bizonyítja a kimondott szó, de a gondolat, a tudat hatását az anyagra. A szeretetteljes szavak pozitív, a "csúnya" szavak negatív változást idéznek elő a víznél. Mintha tudatos lenne: ha szépen szólsz hozzá, akkor szeret, ha csúnyán, haragszik rád.

  De ugyan így tud ránk is, emberekre hatni. Hat arra a lényegünkre, amely a materiális világban ismeretlen, bár, adott esetekben mindenkinél előfordul, hogy hivatkozik rá. Csodálatos hatása van a lelkünkre.


  ".....Bizonyára mindannyian gyönyörködtünk már folyó- vagy tóparton a víztükör szépségében. Ha csak 30-40 percig nyugtatjuk tekintetünket a csendes táj szépségén, tapasztalhatjuk, hogy a lelkünk is kisimul, megnyugszunk, és a szívünkbe béke költözik. A földi gondok fölé tudunk emelkedni ilyenkor. Ha szemlélhettük már a tenger hullámzását, a magasztosság és fenségesség érzése bizonyára átjárta a bensőnket. A víz látványa nyugtatja a lelket....."

  Ezek után nem is kell csodálkoznunk, hogy a könnycseppekben is megmutatkozik az az érzelem, mely bennünk abban a pillanatban valamilyen keserűség, sírás formájában jut kifejezésre.

  Ebben az esetben is elmondhatjuk: az ÉLET tényleg csodálatos......  samplecrystals.jpg
   
  Georgina Bojana kedveli ezt.
 9. Umaksuman

  Umaksuman Állandó Tag

  Szerintem is érdemes átgondolni a kérdést. Arról például mit gondolsz, hogy a kínaiak többsége 2500 éve ismeri, és világnézete alapjának tekinti Lao-ce (állítólagos) írásait és az Út (Tao) filozófiáját, és mégis mire jutottak vele? Nem lehet, hogy ez a bölcselkedés csak a kínaiak számára (vagy még nekik sem) üdvözítő?
   
  Georgina Bojana kedveli ezt.
 10. Umaksuman

  Umaksuman Állandó Tag

  Na persze. Ennél már csak a hiszékenység csodálatosabb...:rohog:
   
 11. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  *
  Amit gondolok, azt írom le. Ez nálam soha nem működött és nem is működik másként.
   
 12. Umaksuman

  Umaksuman Állandó Tag

  Tehát a konkrét kérdésemmel kapcsolatban nem gondolsz semmit?
   
  Georgina Bojana kedveli ezt.
 13. Csillagözön

  Csillagözön Állandó Tag


  " Akár egy házról van szó, akár a csillagokról, akár a sivatagról: ami széppé teszi őket, az láthatatlan. "

  Antoine de Saint-Exupéry: A Kis herceg.​

  De te ezt sem értheted.....
   
  Utoljára módosítva: 2016 Október 17
  Georgina Bojana és Umaksuman kedveli ezt.
 14. Umaksuman

  Umaksuman Állandó Tag

  Nyilván.;) Mert szerinted ez is olyasmi, amit csak a vak láthat, csak a hívő tudhat, ugye?:)
  Nem lehet, hogy ezt is félreértetted? Egyáltalán, szerinted ez mennyiben igazolja a víz általad említett "rejtélyes tulajdonságait" vizsgáló kutatások tudományos voltát?
   
 15. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  *
  A bölcselkedésekre érdemes oda figyelnünk. Aztán mindenki saját maga döntse el, hogy ezt hasznosnak, vagy károsnak gondolja. Nekem a behozott mondatok tetszettek, hiszen azért is osztottam meg a kedves olvasókkal, így Veled is. Ha Neked bármi okból ellenszenvesek, lépj túl rajtuk. De akinek tetszenek, miért ne gondolkozzanak el ezeken. A bölcs mondásoknak, közmondásoknak, különféle óvó tanácsoknak hatalmas irodalma van. Nincs törvénybe iktatva, hogy azokat mind olvassuk el és tartsuk is be. Ez képtelenség is lenne. Egyet viszont érdemes, fontoljuk meg az olvasottakat, hallottakat, esetleg látottakat (YouTube-ra gondoltam), mert ha csak egy picinyke viharfelhőt is elkergethetünk az életünk egén, azzal, hogy ezek közül bármelyiket is betartjuk. Miért ne tennénk? Halásszuk le a jó dolgokat mindenből, amennyiben módunk van erre és osszuk is meg. Mindenkinek szíve joga, hogy betartja-e, avagy ellent mond. Az is előfordulhat, hogy badarságnak tartja. Az életünkben a legszebb szó és adomány a szabadság. Légyen már ez meg nekünk, a választás szabadsága és lehetősége. Köszöntem.
   
  Umaksuman és Csillagözön kedveli ezt.
 16. Csillagözön

  Csillagözön Állandó Tag


  Addig, amíg azt gondolod, hogy a teremtő erő a kőszikla, és nem a tudat hozza létre a Világot, addig mindig lesznek problémáid. Addig nem értheted, hogy az érzelmek hatással vannak a víz molekulára, ezáltal a könnycseppekre pláne, és a molekula pedig nem hozhat létre érzelmeket....  http://canadahun.com/blogbejegyzes/isten-szeretet-Élet.12350/
   
  Utoljára módosítva: 2016 Október 18
 17. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  *
  Azzal egyet is értek, hogy az érzelmek hatással vannak a víz molekuláira, sőt a könnycseppeinkre is. Az is tény, hogy egyetlen molekula sem hozhat létre érzelmeket. Szeretettel sok mindent el lehet érni, sokkal többet, mint gyűlölettel, vagy durvasággal. Az előzékeny, de határozott fellépést többen kedvelik, mint azokat, akik nagy dérrel-durral járnak e világban és nem tanulták meg a tudás, és a többi ember iránti alázatot. Egyáltalán nem vagyok alázatos ember, de voltak és vannak az életemben olyanok, akik példamutató életükkel, tetteikkel kiérdemelték azt, hogy meghajolnék előttük. Még akkor is, ha ezt ők nem várnák el tőlem.
   
  Csillagözön kedveli ezt.
 18. Umaksuman

  Umaksuman Állandó Tag

  Éppen ezt tesszük itt is: odafigyelünk rájuk. De szerintem az odafigyelés nem egyenlő a Ctr+C - Ctrl+V nyomogatásával. Az a szemlélet pedig, hogy valaminek a hasznos, káros, vagy éppen haszontalan volta egyedül az egyén esztétikai érzékének függvénye, szerintem éppenséggel ellentmond az efféle bölcsességek kiötlőinek szándékával. Hiszen pl. az idézett Lao-ce sem azért adta a tanácsait, mert úgy gondolta, hogy azok vagy hasznosak, vagy károsak lesznek azoknak, akik megszívelik azokat. A bölcsek általános, az emberek többségére, az esetek többségére törvényszerűen érvényes igazságok megfogalmazására törekednek. Ennek viszont egyenes következménye, hogy az ilyen törvényszerűségeken alapuló kijelentéseket az emberek többsége magától értetődően hajlamos érzelmi alapon jónak elfogadni, és ezt az ítéletét hajlamos automatikusan kiterjeszteni a hozzájuk fűzött kommentárokra, magyarázatokra is. (Például a Te hozzászólásodban a vastag betűvel szedett negatív kijelentések nem Lao-ce gondolatai, legfeljebb azok egy-egy lehetséges értelmezései a sok közül.) Ezért az efféle "bölcselkedéseket" évezredek óta sikeresen terjesztik, és használják az emberek manipulálása céljából is. Ennek ékes példái pl. Csillagözön hozzászólásai: ha egy-egy felvetése állítólagos tudományos megalapozottságának bizonyítékait firtatom, a bölcs mondásokat tolja rá ezerrel, de tudományos publikációkat elvétve sem tud felmutatni mellettük. Az efféle manipulációk pedig éppenséggel a választás szabadságát és lehetőségét veszik el az emberektől az alternatívák elhallgatásával, és a kívánt választás és lehetőség magától értetődőként való feltüntetésével.
   
 19. Umaksuman

  Umaksuman Állandó Tag

  Addig, amíg azt gondolod, hogy a teremtő erő a kőszikla, és a tudat hozza létre a Világot, addig mindig lesznek problémáid. Addig nem értheted, hogy az érzelmek nincsenek hatással a víz molekulára, ezáltal a könnycseppekre pláne nincsenek, és a molekula pedig létrehozhat érzelmeket....

  http://bullshitgenerator.net
   
 20. Umaksuman

  Umaksuman Állandó Tag

  Hmmm. Érdekes megfogalmazás. De ugye ezt nem úgy kellene érteni, hogy amivel egyet is értesz, az szerinted ettől tény lesz? És az etilalkohol molekuláról, és annak érzelmeket létrehozó hatásáról még nem hallottál? (Csak hogy a legtriviálisabbat említsem:))
   

Megosztás