Játék: Asszociáció - Gondolattársítás

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
"Csak rá kell nézni...!"
Megakadt a 2-es villamos a Jászai Mari téri végállomása előtt, mert egy magasabb kategóriájú Mercedes gépkocsi fara - gazdája megbocsáthatatlanul hanyag parkolása folytán - elállta az útját.

A villamosok egyre-másra érkeztek, torlódtak, a megállóban az utasok egyre gyűltek. Lassan három rendőrségi kocsi is a helyszínre érkezett, de mindenki csak tehetetlenül várta a fejleményeket. Végre öntevékeny várakozók elrángatták az akadályozó gépkocsit, s végül megjelent a vétkes tulajdonos is.
Igazi probléma csak ezek után keletkezett. A közel egyórás kényszerű várakozás során összegyűlt kisebb tömegben jogos ellenérzés alakult ki a gépkocsi vezetőjével szemben. A várakozók egyik tagja büdös zsidónak nevezte a bűnöst, mire valaki megkérdezte, honnan tudja, hogy kicsoda az illető? "Csak rá kell nézni! Az ilyenek levegőt sem érdemelnek. Ki kellene irtani őket." Ezt már én sem hagyhattam szó nélkül. "Tegyük fel, hogy zsidó az illető, de ennek mi köze van a felelőtlen, hanyag parkoláshoz, s mondja, kiket kell még kiirtani?" "Hát a cigányokat." "Arra nem gondol, hogy maga is sorra kerülhet, maga ugyan miféle?" "Én nem kerülök sorra, én árja vagyok."
A közel álló várakozókon kívül az elhangzottaknak - hallótávolságon belül - négy-öt rendőr is fültanúja lehetett. A társaságomban lévő két hölggyel együtt, akik részt vettek a szóváltásban, nehezen tudtuk izgatottságunkat, felháborodásunkat leküzdeni.
Ilyen körülmények között elég nehéz gyakorolni a demokrácia toleranciáját.

Nem is kellene a demokrácia tolarenciája ilyen esetekben, ha a törvényeink nem volnának iyen toleránsak! A nyilt rasszista megnyilvánulások esetén a törvény legyen "toleráns" büntetni kell, ha ez veszélyezteti a demokráciát.
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére