Keresztenyzene ,vers, hit, Biblia

F

fülesmaci93

Vendég
kereszttzzomnccalbj9.jpg



A Teremtő létezése

Sokan azért nem hisznek Istenben, a Teremtő létezésében, mert semmilyen kézzelfogható bizonyítékot nem találnak a tevékenységéről. A hitetlenek számára Tóth László Tibor az alábbi szellemes példázattal világította meg az irányított teremtés létezését:
Egy multimilliomos vállalkozó sajtótájékoztatót tartott, ahol az interjú végén a kíváncsi újságírók feltettek egy kérdést:
- Miért hiszi, hogy van Isten?
- Nézzék, nekem számtalan üzemem van. Az egyikben autókat, a másikban húsdarálót, és sok egyebet gyártunk. Egy autó 140-150 ezer alkatrészből áll, de előbb 24 mérnököm tervezget, majd anyagpróbákat végzünk, és csak azután jöhet a gyártás. No de vegyük csak a húsdarálót. Mindössze 9 alkatrészből áll, és 17 mozdulattal lehet összeszerelni a futószalagon, mégis egy-egy munkásnak több napon át kell gyakorolnia ennek módját. Ha nekem ezekután azt állítja valaki, hogy a több milliárdszor bonyolultabb világegyetem megalkotásához nem kellett a Teremtő, az nem normális.
- Rendben van, de mivel tudná Ön kézzelfoghatóan bizonyítani a Teremtő létezését?
A gyáros észrevette a gúnyos felhangot, és diktálni kezdett a titkárnőjének: "Pályázat. Építészmérnököt keresek, aki megtervez, majd kivitelez egy toronyépületet az általam felvázolt méretekben és minőségben. Alapméret: kör alakú, átmérője 4 méter. Magassága ennek legalább 200-szorosa, azaz 800 méter. (Természetesen bírnia kell a toronynak az elemi erők okozta bármilyen erős kilengést!) A fal vastagsága alaptól a felső szintig max. 25 cm lehet. Ebbe bele kell szerelni a víz, gáz, csatorna, felvonó és minden egyéb kiszolgáló rendszer csöveit, vezetékeit. A torony belsejében nem lehet semmi. Kívül-belül teljesen simára, egyenletes felületűre kell készíteni, merevítés, kitámasztás nem lehet rajta. Ennek ellenére a torony tetejére legyen ráépítve egy önállóan működő komplett vegyiüzem, amely tápszereket állít elő, emberi fogyasztásra. Siker esetén a honorárium összegét a mérnök szabhatja meg, bármilyen magas összegben."
Elvette a papírt a titkárnőjétől, és aláírva átnyújtotta az újságírónak.
- Tessék, itt a válaszom. Benne a bizonyíték.
- Nem értjük, hogy mi akar ez lenni.
- Majd később megértik. Egyelőre közöljék a lapjukban feltűnő helyen. Ha akad rá jelentkező, újra találkozunk, és folytatjuk a sajtóértekezletet.
A nagy érdeklődést kiváltó eseményre jó néhány neves építészmérnök, és még a korábbinál is több újságíró jött el.
- Talán el is kezdhetjük, szólt ironikusan a házigazda. Kérem az első jelentkezőt, tegye meg ajánlatát, ismertesse elképzeléseit. Csak konkrét megoldást, kivitelezhető terveket fogadok el.
Néhány percnyi vita után a szakma legismertebb építésze dühösen megjegyezte:
- Rendben van, én már kiestem a versenyből, de szeretném látni azt az embert, aki ezt megtervezi! Ezt egyszerűen lehetetlen megépíteni!
A gyáros megkérdezte:
- Nos, van még jelentkező? Ha nincs, akkor kérem figyeljenek jól, bemutatom az eredetit.
A titkárnő átnyújtott neki egy hosszú, cső alakú papírtekercset. Kibontotta az egyik végénél, és óvatosan kihúzott belőle egy ép búzaszálat, szép, tömör aranykalásszal. Azután így szólt a jelenlevőkhöz:
- Igazuk van uraim, ez a feladat az ember számára valóban lehetetlen! De a Teremtőnk mindenható, csodálatos alkotásokat hozott létre, mint ez is, nézzék csak! Mérjék le, itt vannak hozzá a műszerek. Figyeljenek kérem, kör alakú a szára, átmérője pontosan 4 mm. magassága ennek éppen 200-szorosa, azaz 800 mm. A falvastagsága mindenütt 0,25 mm. Kívül sima, belül üres, az összes táp- és kiszolgáló csatorna ebben a vékony falban fut, no és ez a csodálatos miniatűr vegyiüzem, a kalász itt a tetején önállóan működik. És tudják hogyan? Napenergiával! Ráadásul a Napot is Isten teremtette. Értik az összefüggéseket? Ez a kis vegyilabor 8-9 féle tápanyagot, vitamint állít elő vízből és a talajból felszívott ásványi anyagokból, napenergiával. Ezalatt szelek és viharok tépik, kényükre hajlítgatják, akár a földig. De a búzaszálak ezt is kibírják. Nos, uraim az itt látható remekmű és a mi kontárkodásaink közötti különbség egyértelműen bizonyítja a Teremtő létezését, és határtalan, számunkra szinte felfoghatatlan képességeit. Köszönöm hogy eljöttek ide megszemlélni Isten teremtő erejének egyik kézzelfogható bizonyítékát. Ha körülnéznek, ha tükörbe néznek, mindenütt az ő alkotásait látják. Ha pedig teremt, műveket alkot, akkor létezik
 

Mosoly1

Állandó Tag
Állandó Tag
Napi evangélium


2009. március 10. – Kedd Egy alkalommal Jézus e szavakkal fordult a néphez és tanítványaihoz: „Mózes tanítószékében az írástudók és a farizeusok ülnek. Tegyetek meg és tartsatok meg ezért mindent, amit mondanak nektek, de tetteikben ne kövessétek őket, mert tanítják ugyan, de maguk nem teszik azt. Súlyos, sőt elviselhetetlen terheket kötöznek össze és helyeznek az emberek vállára, de maguk egy ujjal sem hajlandók mozdítani rajta. Amit tesznek, azért teszik, hogy lássák őket az emberek. Szélesre szabják imaszíjukat, és köntösükön megnagyobbítják a bojtokat. Vendégségben szeretnek a főhelyekre ülni, a zsinagógában pedig az első székekbe. Elvárják, hogy az emberek köszönjenek nekik a főtereken, és hogy rabbinak, azaz mesternek szólítsák őket. Ti ne hívassátok magatokat mesternek, mert egy a ti Mesteretek, ti pedig mindnyájan testvérek vagytok. De atyának se hívjatok senkit a földön, mert egy a ti Atyátok, a mennyei. És tanítónak se hívassátok magatokat, hisz egy a ti tanítótok: Krisztus. Aki a legnagyobb köztetek, az legyen a többi szolgája. Aki önmagát magasztalja, azt megalázzák, és aki önmagát megalázza, azt felmagasztalják.”
Mt 23,1-12

Elmélkedés: Nagyböjti utunkon Jézus az alázatosságot tanácsolja nekünk. Az alázatos ember elkerüli az önhittséget, nem próbálja önmagát és értékeit felnagyítani, hanem mindig a szerénységre törekszik. Az alázatosság tehát először is azt jelenti, hogy más emberekkel való viszonyomban nem akarok mások fölé kerekedni.
Az alázatosságnak egy komolyabb szintje az, amikor az ember elismeri Isten előtti kicsinységét, beismeri, hogy mindet Istentől kap és neki köszönhet. Az Isten előtti alázat bűnösségünk beismerését jelenti.
De még ennél is mélyebb értelmű Krisztus alázata, aki emberré válása által szerezte meg az üdvösséget, s így vált megváltásunk alázatos szolgájává. Urunk alázatosságát utánozva Isten felé fordulunk és ő is felénk fordítja arcát.
(Horváth István Sándor)

Imádság:

Örök Atya, tekints irgalmas szemmel a hűséges lelkekre, mint Fiad örökségére. Keserves kínszenvedése érdemeiért áldd meg őket, s vedd őket örök oltalmadba, hogy irántad való szeretetük soha ki ne hűljön, s a szent hit kincsét soha el ne veszítsék, s hogy majdan az örökkévalóságon át az angyalok és szentek karával együtt szüntelenül dicsérjék irgalmadat.


________________________________

Aktuális:

Mivel a hazai média alig közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia múlt heti nyilatkozatát, ezért itt is közétesszük:

Nyilatkozat

Aggodalommal töltenek el bennünket az utóbbi időben hazánkban elharapódzott erőszakos cselekmények. Ezúton fejezzük ki együttérzésünket az áldozatoknak és hozzátartozóiknak.

Ugyancsak aggasztó az ezek kapcsán jelentkező provokáció-sorozat, amely a magyarságot rasszista színben igyekszik feltüntetni. Ennek érdekében egyesek nem riadnak vissza társadalmi támogatottsággal nem rendelkező, szélsőséges jelképeket használó áldemonstrációk szervezésétől sem. Meggyőződésünk, hogy ezek az igazi problémákról terelik el a figyelmet.

Ebben a kiélezett helyzetben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia arra szólít fel minden döntéshozót, hogy a gerjesztett problémák és médiamegoldások helyett a valós kérdésekkel foglalkozzanak, mint a közbiztonság, a szociális biztonság, a szükséges egészségügyi ellátás, a családok védelme, a jövő nemzedék felelős oktatása és nevelése.

Társadalmunk tagjai, különösen azok, akik egy élet munkájával járultak hozzá országunk építéséhez – mégpedig olyan körülmények között, amikor munkájuk ellenértékének jelentős részét maga az állam tartotta vissza –, jogosan várhatják el, hogy a megszorításoknak ne ők legyenek a legfőbb áldozatai.

Egyházunk a Jézus Krisztustól kapott küldetése szerint továbbra is hirdeti az örömhírt, szolgálja a békét, a kiengesztelődést és a köz javát.

a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

(2009. március 3., kedd)
 

Bireka

Új tag
Kedves Stevey!

Köszönöm, hogy felraktad Balogh Mihály dalait. Megtérésem után nagyon sokat hallgattam őket, nagyon jó őket újra hallani. Horvát Tibor dalait is nagyon szeretem, de az ő dalait nem tudtam letölteni. Kölcsön adtam ezeket a kazettákat és nem kaptam vissza. Még egyszer nagyon köszönöm!
Az Úr áldjon meg gazdagon!
 

danorb

Állandó Tag
Állandó Tag
Légy örömmondó, békekövet <table width="100%" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0"><tbody><tr> <td colspan="3" width="100%">
</td> </tr> <tr> <td colspan="3" width="100%"> </td> </tr> <tr> <td width="1%"> </td> <td width="98%">
m11.gif
Link

1. Ó, Sion, ébredj, töltsd be küldetésed!
Mondd a világnak: hajnalod közel!
Mert nem hagy az, ki népeket teremtett,
Senkit sem éjben, bűnben veszni el.
Légy örömmondó, békekövet,
Hirdesd: a Szabadító elközelgetett!


2. Lásd: millióknak lelke megkötözve
Rabláncként hordoz sötét bűnöket;
Nincs kitől hallja: Megváltónk keresztje
Mily gazdag élet kútja lett neked.
Légy örömmondó, békekövet,
Hirdesd: a Szabadító elközelgetett!


3. Mondd minden népnek: elveszett juháért
Mit tett a Pásztor, csodás szeretet!
Földig hajolt a kárhozott világért,
S meghalt alant, hogy élhess odafent.
Légy örömmondó, békekövet,
Hirdesd: a Szabadító elközelgetett!


4. Küldj fiaidból, akik nem hiába
Élvezik kincsed: hirdessék szavad;
Öntsd lelked értük győzelmes imába:
Mindent, mit adtál, Krisztus visszaad!
Légy örömmondó, békekövet,
Hirdesd: a Szabadító elközelgetett!


5. Ő visszajön, Sion, előbb, mint véled,
Fölfedi titkát minden szív előtt!
Egy lélekért se érjen vádja téged,
Hogy temiattad nem látta meg Őt!
Légy örömmondó, békekövet,
Hirdesd: a Szabadító elközelgetett!



Szöveg: Thomson, Mary Ann Faulkner 1834-1923

zsolt121.jpg
</td></tr></tbody></table>
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
mt%2013%2030.bmp



A mai nap igéi




Ó, mily szép és mily gyönyörűséges, ha a testvérek egyetértésben élnek! Csak oda küld az ÚR áldást és életet mindenkor. (Zsolt 133,1.3b)
Fogadjátok be egymást, ahogyan Krisztus is befogadott minket az Isten dicsőségére. (Róm 15,7)
Olvasmányok: 2Móz 17,1-7 és 3Móz 25,35-43
<HR align=center width="70%">
Lelki útravaló a mai napra
<CENTER>Szerda

Több engedelmességet!
</CENTER>


Tegyen készségesekké titeket minden jóra, hogy cselekedjétek az ő akaratát, azt munkálván tibennetek, ami kedves őelőtte a Jézus Krisztus által, akinek dicsőség örökkön örökké. Ámen.
Zsidókhoz írott levél l3, 21.
vHa egy világot szeretnél és tudnál is megtéríteni, halottakat támasztani, mindenkit égbe vinni s egyéb csodát tenni, még ezt se akard, hanem akaratodat Istené mögött megalázva mondd: "Én jó Istenem, ezt meg ezt én jónak látom. De csak akkor legyen meg, ha néked is úgy tetszik. Ha te nem akarod, - hátra vele!"
Isten az ilyen "jó" akaratot akárhányszor valóban meg is töri az Ő szentjeiben, nehogy a jó látszata alatt - álnok hamissággal a "gonosz" akarat lopakodjék be. S azt is meg akarja ezzel mutatni, hogy a mi akaratunk, akármilyen jó is, nyomorult, hitvány az övéhez képest. A kevésbé "jó" akaratnak pedig hogyne kellene engedni s alázatosan félreállni az Isten kimondhatatlanul jó akarata elől. Aztán azért is korlátozni kell Istennek a mi "jó" akaratunkat, hogy megjobbítsa azt. Bizonyos is, hogy Isten azért vet gátat néha a "jó" akaratnak, hogy az még jobb legyen. Jobb pedig akkor lesz, ha alázatosan egyre jobban Isten gátló akaratához igazodik, míg végül teljesen szabad, "akarat nélküli", - Istenre hagyatkozó Lesz s tudni sem akar egyébről, mint várni az Isten akaratát.

Mind jó, amit Isten tészen,
Szava meg nem csal soha!
Megfogadta velem lészen
S nem hagy el, mint mostoha;
Sőt kegyelme,
Nagy szerelme
Intézi dolgaimat,
Csak ráhagyom magamat.


grain%201.jpg
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
konkoly.jpg


Szerda [2009.03.11.] Testvérszeretet: egyetértés és befogadás





2009.03.11. 00:03 Andreas

*MINDEN NAPRA:
1 MONDATBAN IS; 2 ÚTMUTATÓ IGE, 3 FORDÍTÁSBAN
http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato

<TABLE class=smtxt style="MARGIN-BOTTOM: 10px" cellSpacing=0 cellPadding=1 width="100%" border=0><TBODY><TR bgColor=#ffffff><TD style="BORDER-BOTTOM: #eeeeee 1px dotted" align=left>- Szerda [2009.03.11.]


</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: #eeeeee 1px dotted" align=right></TD></TR><TR><TD align=left colSpan=2><TABLE style="BORDER-COLLAPSE: collapse" borderColor=#111111 cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%" border=0><TBODY><TR><TD vAlign=top align=left width="2%" bgColor=#ffffff rowSpan=10>



</TD><TD vAlign=top align=left width="48%" bgColor=#ffffff colSpan=2></TD><TD vAlign=top align=left width="48%" bgColor=#ffffff colSpan=2></TD><TD vAlign=top align=left width="2%" bgColor=#ffffff rowSpan=10></TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="48%" bgColor=#ffffff colSpan=2>
Zsolt 133,1.3b

</TD><TD vAlign=top align=left width="48%" bgColor=#ffffff colSpan=2>Róm 15,7



</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="96%" bgColor=#ffffff colSpan=4></TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="46%" bgColor=#ffffff>Zarándokének. Dávidé. Ó, mily szép és mily gyönyörűséges, ha a testvérek egyetértésben élnek! Csak oda küld az ÚR áldást és életet mindenkor.

</TD><TD vAlign=top align=left width="3%" bgColor=#ffffff colSpan=2>

</TD><TD vAlign=top align=left width="46%" bgColor=#ffffff>Fogadjátok be tehát egymást, ahogyan Krisztus is befogadott minket az Isten dicsőségére.</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="96%" bgColor=#ffffff colSpan=4></TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="46%" bgColor=#ffffff>Grádicsok éneke Dávidtól. Ímé, mily jó és mily gyönyörűséges, a mikor együtt lakoznak az atyafiak! Csak oda küld áldást az Úr és életet örökké!

</TD><TD vAlign=top align=left width="4%" bgColor=#ffffff colSpan=2>

</TD><TD vAlign=top align=left width="46%" bgColor=#ffffff>Azért fogadjátok be egymást, miképen Krisztus is befogadott minket az Isten dicsőségére.</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="96%" bgColor=#ffffff colSpan=4></TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="46%" bgColor=#ffffff>(Zarándokének - Dávidtól.) Nézzétek, milyen kedves és jó, ha egyetértésben élnek a testvérek! mert az Úr ott áldást ad: életet mindörökre.

</TD><TD vAlign=top align=left width="4%" bgColor=#ffffff colSpan=2>

</TD><TD vAlign=top align=left width="46%" bgColor=#ffffff>Karoljátok fel tehát egymást, amint Krisztus is felkarolt benneteket Isten dicsőségére.</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="96%" bgColor=#ffffff colSpan=4>

</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="96%" bgColor=#ffffff colSpan=4>A gyakorlati keresztyén élet két címszava a felebaráti szeretet "tantárgyból": egymás befogadása és egyetértés mindabban, ami "üdvösség kérdése", következmény: Isten áldása, mely meggazdagít és így (is) megdicsőül bennünk és általunk a mi Urunk!

</TD></TR></TBODY></TABLE></TD></TR></TBODY></TABLE>




terra.jpg
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
kovess.jpg



Nagy vacsora


<HR width="100%">"Hallván pedig ezeket egy azok közül, akik Ovele ülnek, monda néki: Boldog az, aki eszik kenyeret az Isten országában. O pedig monda annak: Egy ember készített nagy vacsorát és sokakat meghívott. És elküldte szolgáját a vacsora idején, hogy megmondja a hivatalosoknak: Jertek el, mert immár minden kész! És mindnyájan egyenloképpen kezdték magokat mentegetni. Az elso monda néki: Szántóföldet vettem és ki kell mennem, hogy azt meglássam; kérlek téged, ments ki engem! És másik monda: Öt igaökröt vettem és elmegyek, hogy azokat megpróbáljam; kérlek téged, ments ki engem! A másik pedig monda: Feleséget vettem és azért nem mehetek. Mikor azért az a szolga hazament, megmondá ezeket az o urának. Akkor megharagudott a gazda, monda az o szolgájának: Eredj hamar a város utcáira és szorosaira és a csonka-bonkákat, sántákat és vakokat hozd be ide. És monda az a szolga: Uram, meglett, amint parancsoltad és mégis van hely. Akkor mondta az úr a szolgának: Eredj el az utakra és a sövényekhez és kényszeríts bejönni mindenkit, hogy megteljék az én házam. Mert mondom néktek, hogy senki azok közül a hivatalos férfiak közül meg nem kóstolja az én vacsorámat." Lk 14,15-24
<HR width="100%">
Köszönjük Uram Igéd hívó szavát. Köszönjük, hogy magad hívtál ide mindannyiunkat. Kérünk, hogy áldj meg minket és hadd érjen utol evangéliumod, szereteted üzenete. Uram tudod, hogy milyen fáradtan, szomjasan és nyomorultul jöttünk. Kérünk, elégíts meg minket Lelked által! Ámen.

Istennek sokféle képe van. A "Nagy Vacsora" Isten országáról, a mennyországról beszél. A nagy vacsora, a mennyország: a legnagyobb öröm, a legnagyobb boldogság, a legnagyobb szeretet. Minden embernek legmélyebb vágya a boldogság, ahol minden megvan, amire vágyunk. Az igazi szeretet, a tiszta, boldog, szabad élet, - a mennyország. Nagyon sok ember mikor megnosül, vagy férjhez megy azt hiszi, majd nálunk lesz a mennyország. Aztán röviddel utána rájött, hogy nem lett mennyország. A végén mikor sokat csalódott azt mondja: nincs is mennyország. Ez csak olyan gyerekmese, hogy van. Ennyi csalódás, ennyi fájdalom után, ki hisz ma már abban, hogy van mennyország?

Annak az embernek válaszolja Jézus ezt a példázatát, aki azt mondja: "Boldog az, aki eszik kenyeret az Isten országában." Ugye tudjuk, hogy ott, az örökéletben nem eszünk már kenyeret. Azt mondja a Biblia, hogy "Az Isten országa nem evés, nem ivás, hanem igazság, békesség és Szentlélek által való öröm." (Róm 14,17).Ezen a földön lehet a mennyországban élni! Kenyeret enni Isten országában. Testvérek lassan negyven éve eszem kenyeret Isten országában. Majd eljön az ido, amikor nem eszem. De Isten országa akkor sem szunik meg. Mikor nekem az üdvösségrol beszéltek, mindig azt mondtam, hogy mi lesz majd egyszer ott, - á, - én itt akarok boldog lenni.

A mennyország itt van, nemcsak itt, de itt is. Szeretném ha megértenétek, errol a boldogságról beszél Isten Igéje, ami életközelben van hozzánk, amire mindig vágyódtunk, amirol sokszor hittük már: most érem el. Egy ember nekem a mennyország, egy szép lakás, egy autó. Nem tudom mitol vártad eddig a boldogságot és nem volt az.

Isten most idehívott, hogy megértsd, ez a nagy vacsora az, amire O hívogat már olyan régen. Amire a vágyad is hív, szíved is hív. Tudsz élni mennyország nélkül mikor van? Mikor egészen közel van? Azt mondja itt az Ige, hogy elküldte szolgáit. A szolgáknak egyetlen dolga ezen a földön: hívogatni erre a nagy vacsorára, erre a tiszta, igaz, szabad, boldog életre.

A vacsora idején küldte el szolgáit. Itt az ido! Olyan sok helyen mondja az Ige, hogy itt az alkalmas ido, itt az üdvösség napja. Most, - érted, a vacsora idején, amikor már elkezdodött. Már bent vannak emberek. A vacsora idején küld szolgákat, hogy hívogassanak.

Az üzenet olyan egyszeru: "Minden kész!" Amit mondani kellett a szolgáknak, az így hangzik: "Jertek el, mert immár minden kész." Mit jelent ez, hogy minden kész? A megváltás megtörtént, Jézus kimondta, hogy "Elvégeztetett!" A bun nem akadály, mert ugye mindnyájan mondanánk, hogy mennénk mi, de a bun. A bun nem akadály, elhangzott, hogy elvégeztetett. A múltad nem akadály, bármi van a hátad mögött. Ne mond azt, az én életemmel, az én múltammal... Jézus Krisztus mindenkinek minden tartozását kifizette.

A jövo sem akadály, mert adta az O Szentlelkét azoknak, akik Néki engednek. Úgy örültem ma, hogy Szentháromság utáni elso vasárnap van, minden kész. A megváltás megtörtént, pünkösdkor elküldte az O Szentlelkét, az erot egy tiszta élethez. "Vesztek erot". Hányan mondják, amikor odajutnak, hogy bocsánatot kaptak a múltra, - na de hogy fogok én így élni? Nem tudok én így élni. Ezért adta az Úr Jézus az O Szentlelkét, hogy bennem egy új élet legyen, amelyik képes, eros arra, hogy nem kell visszaesnem. Sokan mondják: nem is indulok el, úgyis visszaesek.

Minden kész: múltad rendezve, jövod Isten kezében, már csak egy dolog hiányzik: jönni kell, - hallod? Immár minden kész. Isten mindent elkészített rajtad kívül. Nem tudsz semmit hozzátenni. Olyan ez, mint mikor karácsonyt vártuk, a legszebb nap volt nekem karácsony napja már déltol kezdve, amikor tudtam, hogy bent a szobában készül minden. És egyszer elhangzik majd a csengo és kinyílik az ajtó és bemegyek a mennyországba. Ugyanez van. Isten mindent elkészített, nyílik az ajtó, nyitva van az ajtó. Ezt mondja az Ige nekünk és ez a szolgák üzenete: "Jertek el, mert immár minden kész!" Csak jönni kell.

Máté evangéliuma ugyanezt a történetet így írja le, hogy a gazda ezt mondja: "nem akartak jönni". Az összes mentséget amit elmondtak egy mondatba foglalta össze. Mennyire igaza van! A mentségek csak azért vannak, mert nem akarok menni. Egy asszony akit nagyon hívtak evangélizációra azt mondta: hagyjatok békén, ahova akarok, oda úgyis elmegyek. Ahova pedig nem akarok, beszélhettek. A kifogás mind csak azért van, mert nem akarok menni.

Az egy mondat, amirol most beszélni szeretnék így hangzik: "És mindnyájan egyenloképpen kezdték magokat mentegetni." Nagyon egyformák vagyunk. Mindnyájan, egyenloképpen. A Biblia így mondja ezt: "És az egész emberi nemzetséget egy vérbol teremtette". (ApCsel 17,26). Bárki mond itt magáról akármit, nyugodtan, csendben azt mondom, hogy én is. Valaki azt mondja: annyira hiú vagyok. Én is. Annyira önzo vagyok. Én is. Észre vetted már, hogy nem tudnak olyat mondani, amire, ha oszinte vagy, ne kellene azt mondani, hogy én is. Mi egy vérbol teremtettünk és mérhetetlen egyformák vagyunk. És ezért egyenloképpen viszonyultak ehhez a csodálatos híváshoz, hogy gyere hát mindenképp. Kész a mennyország, csak be kellene lépni.

Egyformán kezdik a mentségeket, hogy miért nem. Ezt szeretnénk most megnézni, mik a mentségek, amik ugyanolyanok nálunk is, mert valahol nem akarok jönni. Vágyom a mennyországra és mégis van egy nagy nemakarás. Mielott megtaláltam az Úr Jézust, nagyon messze voltam Tole. Nagyon emlékszem arra, már kezdett vonzani, de ugyanakkor taszított is. Akartam is, meg nem is. Aki ezt átélte, tudja. Volt egy olyan, hogy tényleg ez a jó. Közben volt egy nagy nem és egy nagy taszítás belül. Ebben a vonzásban és taszításban él nagyon sok ember évtizedekig. Akar is, meg nem is. Vágyik is, meg nem is.

Talán így van bennünk is? Vonz is, meg nem is akarok. Minden vágyunk a mennyország. És akkor azt mondjuk, hogy jaj ezért, meg azért nem tudok. Jönnek a mentségek. A mentegetodzés alapállása az embernek. Szent Ágoston írja: "Uram! Szabadíts meg a magam mentegetése szenvedélyétol." Szenvedélyünk, hogy mindig mentsük magunkat. A buneinket is mentsük. Mindig van valami, ami de, meg amiért nem tehetek róla.

Nagyon megdöbbento Igét olvastam nemrégen Ézsaiás 5-bol: "Jaj azoknak, akik a vétket hazugságnak kötelein vonszák és a bunt mint szekeret köteleken." (Ézs 5,18). Néztem az Igére, - ez megrázó. Eszembe jutottak a gyerekek, akik a kis szekereket köteleken húzzák maguk után és hogy én is így kötöm magamhoz a buneimet a mentegetéseimmel. Hazugságaimmal kötöm magamhoz és húzom magam után. És nem lehet rólam leoldani. Mert ott vannak a hazugság kötelek. Le lehetne oldani, csak a hazugságaim hozzám kötik oket. A mentség mind hazugság. Ezek mind el tudtak volna jönni, ha akartak volna. Másnap is meg lehetett volna tenni azt, ami most olyan fontos volt nekik.

Valaki azt mondta: rájöttem, a munka mindig megvár. Azért nem megyek, mert ez a dolog, meg az a dolog. Megvan az még holnap is! Hazugság, hogy nem tudok. Most nézz egy kicsit vissza. Az ördög minket mindig hajt, hogy vissza ne nézzünk, nehogy egy kicsit gondolkozzunk. Most egy kicsit nézz vissza, mit húzol magad után. Lehet hogy a házasságtöréseidet, a lopásaidat, a hazugságaidat, a csalásaidat magadhoz kötötted, s húzod magad után. A Bibliai így mondja: "Némely embereknek a buneik nyilvánvalók, elottök mennek az ítéletre; némelyeket pedig hátul követnek is." (1Tim 5,24). Egyszer meg fogsz állni, muszáj megállni, jön a halál, ott nem lehet tovább futni. Utolér, amit hazugság köteleken vontál magad után.

Nemrég valahol errol az Igérôl kellett beszélnem és egy fiatalember jött hozzám, aki azt mondotta: nagyon megfogott az Ige. Iszonyú mi jön utánam. És hozzám van kötve a kifogásaimmal, a mentségeimmel és hazugságaimmal. Ma merj hátranézni, mert eljön a pillanat, amikor muszáj lesz. Merj és lásd meg, mi az ami utánad jön. Testvér ott nem kell már sem tuz, sem ördögök, sem sütögetés. A Biblia így mondja: "mert az o férgök meg nem hal és tüzök el nem aluszik." (Ézs 66,24). Már úgyis égette, már úgyis rágta, már idegcsillapító kellett, mert nyugtalan éjszakák voltak, mert már úgysem tudtam örülni nagyon régen. Mikor örültél utoljára igazán? Talán nem is emlékszel. Testvér már benne vagy a pokolban, már éget, húzod magad után buneidet, múltadat, a hazugságodat.

Ezt is szoktuk mentségül mondani: szeretnék, de nem tudok. Mennyire nem igaz. Egyszeruen azt mondod, nem is tudom, mik az buneim. A Római levél arról ír, hogy az ember menthetetlen. Menthetetlen, mert bár az igazságot megismerte, - hiába mondod, hogy nem ismered, - ítéleteid mutatják meg, hogy tudod. Ha valaki becsap akkor pontosan tudod, nem? Micsoda aljasság, hogy így becsapott. Ha más csal meg, akkor tudod, hogy aljas gazember. Ha más beszél hátad mögött, hogy felháborodsz: hogy mit mondtak rólam. És ha te beszélsz a másik háta mögött, ha mondasz olyan dolgokat, amiket szembe nem mondanál? Akkor csak az igazat mondtam. Mennyire kettos ítéletünk van, mennyire tudjuk másnál, hogy mi a bun.

Így olvastam valahol, ha a lányodat elcsábítja valaki, akkor az aljas gazember. És ha te teszed, akkor az csak egy jó kis kaland. O volt a hibás, miért engedett. Mentegeted magadat. Más lop, - te csak ügyes vagy. Más becsapott téged, te csak meg akarsz élni. Ez a kettos mérték mindig elmondja: tudom mi a bun, tudom hogy kellene élni, tudom, hogy ez nem túlzás. Tulajdonképpen mindent tudok, csak nem akarok. Hazugság kötelek.

A Római levél elso részében két helyen van ez a szó, hogy "menthetetlen ember." Van menthetetlen ember? El is olvasom, hogy szó szerint végig hallgassátok a menthetetlen ember diagnózisát: "Annakokáért menthetetlen vagy óh ember bárki légy is, aki ítélsz, mert amiben mást megítélsz, önmagadat kárhoztatod. Mivel ugyanazokat muveled te is, aki ítélsz. Tudjuk pedig, hogy az Isten ítélete igazság szerint van azokon, akik ilyeneket cselekesznek. Vagy azt mondod óh ember, aki megítéled azokat, akik ilyeneket cselekesznek és te is azokat cselekszed, hogy te elkerülöd az Istennek ítéletét? Avagy megveted az O jóságának elnézésének és hosszúturésének gazdagságát, nem tudván, hogy az Isten jósága téged megtérésre indít?" (Róm 2,1-4). Elotte írja: Isten haragja jogosan van azokon, akik ilyeneket cselekesznek. Menthetetlen vagy óh ember! És nem félsz Isten haragjától, aki úgy tudsz félni ember haragjától? Testvér mit tehet veled egy ember? Semmit! És az Isten haragja? Egyszer szembe fogsz állni vele menthetetlenül.

A sógorom mondta el, villamoson utazott és volt egy kisfiú, aki ugrált peronról peronra. Mondták, hogy ne csináld, mert veszélyes. A gyerek kinevette oket. Egyszer csak lecsúszott a két kocsi közé. Akkor még peronja volt a villamosnak. Azt mondta, hogy láttam a gyereket, amint csúszik lefelé és aztán csak üvöltött, hogy segítség! Következo pillanatban a kerekek alatt volt. Már menthetetlen volt. Már nyúltunk volna utána mind. Mikor figyelmeztettük nem ért az egész semmit, mit fontoskodnak, hagyjanak.

Testvér vigyázz! - nehogy megvárd azt a pillanatot, amikor túl vagy a halál vonalon. A Niagara vízesés fölött van egy halálvonal, amin túl már nem lehet megmenteni az embereket. Ha csónak megy arrafelé, addig kell, hogy megállítsák valahogy, mert onnan már a víz sodrása viszi lefelé.

Van egy halálvonal. Nehogy legyen közöttünk valaki, aki ma lépi át. Még mentheto volna, ma még hangzik felé: jertek mindenképpen, nem számít a múlt, a természeted, hogy milyen ember vagy. Aztán egy lépés és zuhan lefelé. "Menthetetlen vagy óh ember!" Kétszer egymás után olvastam az Igébol: "ments ki engem!" Téged ott senki nem fog kimenteni Isten igazságos ítélete elol. De ma kimondhatod: Ments meg engem! Kimenteni nem lehet az embert, de megmenteni lehet! Gondolj egy vízbefúlóra, aki kinyújtja két kezét a vízbol és kiabálja: mentsetek meg engem!

Ma kiálts teljes szívedbol: Uram ments meg engem! A zsidók felemelt kezekkel imádkoztak. Valaki azt mondta: felemelem kezemet, mert tudom, hogy Valaki lenyújtja a kezét. A mennybol valaki egészen a Golgotáig lenyújtotta a kezét. Az a két véres kéz a kereszten Isten lenyújtott két keze. Fogódzkodj meg benne, szíved mélyébol kiálts: ments meg engem! Úr Jézus! elveszek, ments meg engem!

Imádkozzunk: Köszönöm Uram, hogy most még nincs menthetetlen ember. Áldunk a kegyelmi idoért, a csodálatos üzenetért, az evangéliumért. Köszönöm, hogy a mentéshez ero kell. Áldalak Istenem, hogy benned van ero. Áldalak Úr Jézus, hogy erotlenséged erosebb minden embernél. Átszögezett kezekkel erosebb vagy, mint az egész világ. Kérlek, könyörülj rajtunk. Most arra kérlek, ne legyen közöttünk egy sem, aki ma ne kiáltana Hozzád: Uram, Jézus Krisztusért ments meg engem! Ámen.

1984.július 1



plk.jpg
 

Mosoly1

Állandó Tag
Állandó Tag
<table align="center" border="0"><tbody><tr><td valign="top" width="200" background="hatter.jpg">
biblia_1.jpg



<form action="" method="post"><input name="m_id" value="1" type="hidden"><input name="m_op" value="archivlista" type="hidden"> <select name="ma" id="ma"> <option value="2009-03-11"> 2009-03-11</option> <option value="2009-03-10"> 2009-03-10</option> <option value="2009-03-09"> 2009-03-09</option> <option value="2009-03-08"> 2009-03-08</option> <option value="2009-03-07"> 2009-03-07</option> <option value="2009-03-06"> 2009-03-06</option> <option value="2009-03-05"> 2009-03-05</option> <option value="2009-03-04"> 2009-03-04</option> <option value="2009-03-03"> 2009-03-03</option> <option value="2009-03-02"> 2009-03-02</option> <option value="2009-03-01"> 2009-03-01</option> <option value="2009-02-28"> 2009-02-28</option> <option value="2009-02-27"> 2009-02-27</option> <option value="2009-02-26"> 2009-02-26</option> <option value="2009-02-25"> 2009-02-25</option> <option value="2009-02-24"> 2009-02-24</option> <option value="2009-02-23"> 2009-02-23</option> <option value="2009-02-22"> 2009-02-22</option> <option value="2009-02-21"> 2009-02-21</option> <option value="2009-02-20"> 2009-02-20</option> <option value="2009-02-19"> 2009-02-19</option> <option value="2009-02-18"> 2009-02-18</option> <option value="2009-02-17"> 2009-02-17</option> <option value="2009-02-16"> 2009-02-16</option> <option value="2009-02-15"> 2009-02-15</option> <option value="2009-02-14"> 2009-02-14</option> <option value="2009-02-13"> 2009-02-13</option> <option value="2009-02-12"> 2009-02-12</option> <option value="2009-02-11"> 2009-02-11</option> <option value="2009-02-10"> 2009-02-10</option> <option value="2009-02-09"> 2009-02-09</option> <option value="2009-02-08"> 2009-02-08</option> <option value="2009-02-07"> 2009-02-07</option> <option value="2009-02-06"> 2009-02-06</option> <option value="2009-02-05"> 2009-02-05</option> <option value="2009-02-04"> 2009-02-04</option> <option value="2009-02-03"> 2009-02-03</option> <option value="2009-02-02"> 2009-02-02</option> <option value="2009-02-01"> 2009-02-01</option> <option value="2009-01-31"> 2009-01-31</option> <option value="2009-01-30"> 2009-01-30</option> <option value="2009-01-29"> 2009-01-29</option> <option value="2009-01-28"> 2009-01-28</option> <option value="2009-01-27"> 2009-01-27</option> <option value="2009-01-26"> 2009-01-26</option> <option value="2009-01-25"> 2009-01-25</option> <option value="2009-01-24"> 2009-01-24</option> <option value="2009-01-23"> 2009-01-23</option> <option value="2009-01-22"> 2009-01-22</option> <option value="2009-01-21"> 2009-01-21</option> <option value="2009-01-20"> 2009-01-20</option> <option value="2009-01-19"> 2009-01-19</option> <option value="2009-01-18"> 2009-01-18</option> <option value="2009-01-17"> 2009-01-17</option> <option value="2009-01-16"> 2009-01-16</option> <option value="2009-01-15"> 2009-01-15</option> <option value="2009-01-14"> 2009-01-14</option> <option value="2009-01-13"> 2009-01-13</option> <option value="2009-01-12"> 2009-01-12</option> <option value="2009-01-11"> 2009-01-11</option> <option value="2009-01-10"> 2009-01-10</option> <option value="2009-01-09"> 2009-01-09</option> <option value="2009-01-08"> 2009-01-08</option> <option value="2009-01-07"> 2009-01-07</option> <option value="2009-01-06"> 2009-01-06</option> <option value="2009-01-05"> 2009-01-05</option> <option value="2009-01-04"> 2009-01-04</option> <option value="2009-01-03"> 2009-01-03</option> <option value="2009-01-02"> 2009-01-02</option> <option value="2009-01-01"> 2009-01-01</option> <option value="2008-12-31"> 2008-12-31</option> <option value="2008-12-30"> 2008-12-30</option> <option value="2008-12-29"> 2008-12-29</option> <option value="2008-12-28"> 2008-12-28</option> <option value="2008-12-27"> 2008-12-27</option> <option value="2008-12-26"> 2008-12-26</option> <option value="2008-12-25"> 2008-12-25</option> <option value="2008-12-24"> 2008-12-24</option> <option value="2008-12-22"> 2008-12-22</option> <option value="2008-12-21"> 2008-12-21</option> <option value="2008-12-20"> 2008-12-20</option> <option value="2008-12-19"> 2008-12-19</option> <option value="2008-12-18"> 2008-12-18</option> <option value="2008-12-17"> 2008-12-17</option> <option value="2008-12-16"> 2008-12-16</option> <option value="2008-12-15"> 2008-12-15</option> <option value="2008-12-14"> 2008-12-14</option> <option value="2008-12-13"> 2008-12-13</option> <option value="2008-12-12"> 2008-12-12</option> <option value="2008-12-11"> 2008-12-11</option> <option value="2008-12-10"> 2008-12-10</option> <option value="2008-12-09"> 2008-12-09</option> <option value="2008-12-08"> 2008-12-08</option> <option value="2008-12-07"> 2008-12-07</option> <option value="2008-12-06"> 2008-12-06</option> <option value="2008-12-05"> 2008-12-05</option> <option value="2008-12-04"> 2008-12-04</option> <option value="2008-12-03"> 2008-12-03</option> <option value="2008-12-02"> 2008-12-02</option> <option value="2008-12-01"> 2008-12-01</option> <option value="2008-11-30"> 2008-11-30</option> <option value="2008-11-29"> 2008-11-29</option> <option value="2008-11-28"> 2008-11-28</option> <option value="2008-11-27"> 2008-11-27</option> <option value="2008-11-26"> 2008-11-26</option> <option value="2008-11-25"> 2008-11-25</option> <option value="2008-11-24"> 2008-11-24</option> <option value="2008-11-23"> 2008-11-23</option> <option value="2008-11-22"> 2008-11-22</option> <option value="2008-11-21"> 2008-11-21</option> <option value="2008-11-20"> 2008-11-20</option> <option value="2008-11-19"> 2008-11-19</option> <option value="2008-11-18"> 2008-11-18</option> <option value="2008-11-17"> 2008-11-17</option> <option value="2008-11-16"> 2008-11-16</option> <option value="2008-11-15"> 2008-11-15</option> <option value="2008-11-14"> 2008-11-14</option> <option value="2008-11-13"> 2008-11-13</option> <option value="2008-11-12"> 2008-11-12</option> <option value="2008-11-11"> 2008-11-11</option> <option value="2008-11-10"> 2008-11-10</option> <option value="2008-11-09"> 2008-11-09</option> <option value="2008-11-08"> 2008-11-08</option> <option value="2008-11-07"> 2008-11-07</option> <option value="2008-11-06"> 2008-11-06</option> <option value="2008-11-05"> 2008-11-05</option> <option value="2008-11-04"> 2008-11-04</option> <option value="2008-11-03"> 2008-11-03</option> <option value="2008-11-02"> 2008-11-02</option> <option value="2008-11-01"> 2008-11-01</option> <option value="2008-10-31"> 2008-10-31</option> <option value="2008-10-30"> 2008-10-30</option> <option value="2008-10-29"> 2008-10-29</option> <option value="2008-10-28"> 2008-10-28</option> <option value="2008-10-27"> 2008-10-27</option> <option value="2008-10-26"> 2008-10-26</option> <option value="2008-10-25"> 2008-10-25</option> <option value="2008-10-24"> 2008-10-24</option> <option value="2008-10-23"> 2008-10-23</option> <option value="2008-10-22"> 2008-10-22</option> <option value="2008-10-21"> 2008-10-21</option> <option value="2008-10-20"> 2008-10-20</option> <option value="2008-10-19"> 2008-10-19</option> <option value="2008-10-18"> 2008-10-18</option> <option value="2008-10-17"> 2008-10-17</option> <option value="2008-10-16"> 2008-10-16</option> <option value="2008-10-15"> 2008-10-15</option> <option value="2008-10-14"> 2008-10-14</option> <option value="2008-10-13"> 2008-10-13</option> <option value="2008-10-12"> 2008-10-12</option> <option value="2008-10-11"> 2008-10-11</option> <option value="2008-10-10"> 2008-10-10</option> <option value="2008-10-09"> 2008-10-09</option> <option value="2008-10-08"> 2008-10-08</option> <option value="2008-10-07"> 2008-10-07</option> <option value="2008-10-06"> 2008-10-06</option> <option value="2008-10-05"> 2008-10-05</option> <option value="2008-10-04"> 2008-10-04</option> <option value="2008-10-03"> 2008-10-03</option> <option value="2008-10-02"> 2008-10-02</option> <option value="2008-10-01"> 2008-10-01</option> <option value="2008-09-30"> 2008-09-30</option> <option value="2008-09-29"> 2008-09-29</option> <option value="2008-09-28"> 2008-09-28</option> <option value="2008-09-27"> 2008-09-27</option> <option value="2008-09-26"> 2008-09-26</option> <option value="2008-09-25"> 2008-09-25</option> <option value="2008-09-24"> 2008-09-24</option> <option value="2008-09-23"> 2008-09-23</option> <option value="2008-09-22"> 2008-09-22</option> <option value="2008-09-21"> 2008-09-21</option> <option value="2008-09-20"> 2008-09-20</option> <option value="2008-09-19"> 2008-09-19</option> <option value="2008-09-17"> 2008-09-17</option> <option value="2008-09-16"> 2008-09-16</option> <option value="2008-09-15"> 2008-09-15</option> <option value="2008-09-14"> 2008-09-14</option> <option value="2008-09-13"> 2008-09-13</option> <option value="2008-09-12"> 2008-09-12</option> <option value="2008-09-11"> 2008-09-11</option> <option value="2008-09-10"> 2008-09-10</option> <option value="2008-09-09"> 2008-09-09</option> <option value="2008-09-08"> 2008-09-08</option> <option value="2008-09-07"> 2008-09-07</option> <option value="2008-09-06"> 2008-09-06</option> <option value="2008-09-05"> 2008-09-05</option> <option value="2008-09-04"> 2008-09-04</option> <option value="2008-09-03"> 2008-09-03</option> <option value="2008-09-02"> 2008-09-02</option> <option value="2008-09-01"> 2008-09-01</option> <option value="2008-08-31"> 2008-08-31</option> <option value="2008-08-30"> 2008-08-30</option> <option value="2008-08-29"> 2008-08-29</option> <option value="2008-08-28"> 2008-08-28</option> <option value="2008-08-27"> 2008-08-27</option> <option value="2008-08-26"> 2008-08-26</option> <option value="2008-08-25"> 2008-08-25</option> <option value="2008-08-24"> 2008-08-24</option> <option value="2008-08-23"> 2008-08-23</option> <option value="2008-08-22"> 2008-08-22</option> </select>
<input value="Megnézem" class="urlap" type="submit"></form>

> Feliratkozás >​
</td><td valign="top"> <table width="700" align="left" background="blankbg.jpg" border="0"><tbody><tr><td width="10">
</td> <td valign="top">

Napi evangélium


2009. március 11. – Szerda Jézus Jeruzsálembe indult. Útközben magához hívta tizenkét tanítványát és bizalmasan közölte velük: „Most fölmegyünk Jeruzsálembe. Ott az Emberfiát a főpapok és írástudók kezére adják, halálra ítélik, majd kiszolgáltatják a pogányoknak, megcsúfolják, megostorozzák és keresztre feszítik, de harmadnapra feltámad.”
Ekkor odalépett hozzá a Zebedeus-fiúknak (Jakab és János apostoloknak) anyja, fiaival együtt, és leborult előtte, hogy kérjen valamit. Jézus megkérdezte tőle: „Mit kívánsz?” Ő azt felelte: „Intézd úgy, (Uram,) hogy az én két fiam országodban melletted üljön: az egyik jobbodon, a másik pedig bal oldaladon.” Jézus így válaszolt nekik: „Nem tudjátok, hogy mit kértek. Készek vagytok-e arra, hogy kiigyátok azt a kelyhet, amelyet nekem ki kell innom?” „Készek vagyunk!” – felelték. Jézus erre így folytatta: „A szenvedések kelyhét velem együtt kiisszátok majd. De hogy ki üljön mellettem jobb és bal felől, azt nem én döntöm el. Azok ülnek majd ott, akiket mennyei Atyám erre kiválasztott.”
Amikor a többi tíz (apostol) ezt meghallotta, méltatlankodni kezdett a testvérpár viselkedése miatt. Jézus magához hívta őket, és így szólt hozzájuk: „Tudjátok, hogy a pogányoknál hogyan hatalmaskodnak a vezető emberek: akinek nagyobb a rangja, érezteti a hatalmát. Nálatok ne így legyen! Aki köztetek nagyobb akar lenni, legyen a szolgátok! És aki első akar lenni, legyen a cselédetek! Az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon másoknak, és odaadja életét váltságul mindenkiért.”
Mt 20,17-28

Elmélkedés: Jakab és János apostol gondolkodása a korabeli zsidó elképzeléseket tükrözi a Messiás uralmának eljöveteléről. Azok közül, akik Jézust Messiásnak vallják, s ki is fejezik ezen hitüket, többen inkább csak egy földi királyság megvalósítását várják tőle. A tanítványok csak lassan értik meg azt, hogy Jézus uralma nem evilági uralkodást jelent.
A mai evangéliumi rész végén Jézus világosan kijelenti, hogy nem uralkodni, hanem szolgálni szeretne. Egész földi életpályája a mennyei Atyának tett szolgálat az emberiség megváltása érdekében. Szolgálatát az Atya nem evilági dicsőséggel jutalmazza, hanem a feltámadás örök dicsőségével. E dicsőségben mi akkor részesedhetünk, ha nem csak készségünket fejezzük ki a szenvedések elviselésére, hanem életünk keresztútját Istennek végzett szolgálatnak tekintjük.
(Horváth István Sándor)

Imádság:

Irgalmas Jézus, akinek Szíve maga a szeretet. Fogadd Szíved hajlékába azokat a lelkeket, akik különösen tisztelik és dicsőítik irgalmadat! Isten erejével megerősödött lelkek ezek, bátran haladnak előre minden szenvedésben és megpróbáltatásban, bízva irgalmasságodban. Ezek a lelkek egyesültek Jézussal, és vállukon hordják az egész emberiséget. Nem sújtja őket szigorú ítéleted, mert haláluk óráján a Te irgalmad öleli át őket.



<hr>

Feliratkozás a napi evangélium küldéshez (ingyenes)
<form action="http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/subscribe/evangelium" method="post"> <input name="digest" value="0" type="hidden"> <input name="language" value="hu" type="hidden"><small> Név:
<input size="25" name="fullname">
E-mail cím:
<input size="25" name="email">

<input size="8" value="Mehet" name="email-button" type="submit"></small>
</form> </td><td width="10">
</td></tr></tbody></table> </td><td valign="top" width="180">
</td></tr></tbody></table>
 

stefike0

Állandó Tag
Állandó Tag
Napi áhitat

Áldásra kapott parancs
"1Akkor ezt mondta Bálám Báláknak: Építs itt hét oltárt, és készíts ide hét bikát és hét kost. 2Úgy cselekedett Bálák, ahogyan Bálám meghagyta. Azután Bálák és Bálám bikát és kost áldozott az oltárokon. 3Majd ezt mondta Bálám Báláknak: Állj oda az égőáldozatod mellé, én pedig elmegyek. Talán lesz találkozásom az ÚRral, és amit majd láttat velem, azt elmondom neked. És fölment a hegytetőre. 4Isten találkozott Bálámmal, aki ezt mondta neki: Hét oltárt állítottam fel, és bikát meg kost áldoztam mindegyik oltáron. 5Az ÚR pedig Bálám szájába adta igéjét, és azt mondta: Térj vissza Bálákhoz, és eszerint beszélj. 6Amikor visszatért hozzá, ő még ott állt az égőáldozat mellett, Móáb valamennyi vezető emberével együtt. 7Bálám példabeszédbe kezdett és ezt mondta: Arámból hozatott ide Bálák, Kelet hegyeiről Móáb királya: Jöjj, átkozd meg Jákóbot, jöjj, kárhoztasd Izráelt! 8Hogy ronthatnám meg, kit Isten nem ront meg? Hogy kárhoztatnám, kit az ÚR nem kárhoztat? 9Jól látom őt a sziklacsúcsról, szemlélem a halmokról. E nép egyedül fog lakni, nem számítja magát a nemzetek közé. 10Ki számolhatja meg Jákóbot - száma mint a por - és Izráelnek csak a negyedét is? Bár úgy halnék meg, mint ez igazak, s lenne végem olyan, mint az övék! 11Akkor ezt mondta Bálák Bálámnak: Mit tettél velem?! Elhoztalak ellenségeim megrontására, te pedig megáldottad őket! 12De ő ezt felelte: Nekem vigyáznom kell, hogy csak azt mondjam, amit az ÚR ad a számba. 13Akkor ezt mondta neki Bálák: Jöjj velem egy másik helyre, ahonnan láthatod azt a népet. De csak a szélét láthatod, az egészet nem látod. Onnan rontsd meg őket! 14Magával vitte a Cófim mezejére, a Piszga csúcsára. Épített ott hét oltárt, és mindegyik oltáron bikát és kost áldozott. 15Majd ezt mondta Báláknak: Állj ide égőáldozatod mellé, én pedig amott szeretnék találkozni Istennel. 16Az ÚR találkozott Bálámmal, igéjét adta a szájába, és ezt mondta: Térj vissza Bálákhoz, és eszerint beszélj. 17Amikor visszament hozzá, még ott állt égőáldozata mellett Móáb vezető embereivel együtt. Bálák ezt kérdezte tőle: Mit mondott az ÚR? 18Ő pedig példabeszédbe kezdett, és ezt mondta: Hallgass csak rám, Bálák, figyelj ide, Cippór fia! 19Nem ember az Isten, hogy hazudnék, nem embernek fia, hogy bármit megbánna. Mond-e olyat, amit meg ne tenne, ígér-e olyat, amit nem teljesít? 20Áldásra kaptam parancsot, s ha ő áld, meg nem másíthatom. 21Nem látnak bajt Jákóbban, nem látnak nyomorúságot Izráelben. Vele van Istene, az ÚR, királynak szóló ujjongás hangzik benne. 22Isten hozta ki őket Egyiptomból, olyan az ereje, mint a bölény szarva. 23Nem fog a varázslás Jákóbon, sem az igézet Izráelen. Idejében megmondják Jákóbnak, Izráelnek, hogy mit tesz az Isten. 24Ez a nép mint nőstényoroszlán kel föl s mint hímoroszlán emelkedik föl, nem fekszik le, míg prédát nem eszik, és elejtettek vérét nem issza. 25Akkor Bálák ezt mondta Bálámnak: Ha már nem tudod megrontani, legalább ne áldd meg! 26De Bálám ezt felelte Báláknak: Megmondtam már neked, hogy csak azt fogom tenni, amit az ÚR meghagy! 27Akkor Bálák ezt mondta Bálámnak: Jöjj, elviszlek egy másik helyre! Talán jónak látja Isten, hogy onnan rontsd meg Izráelt. 28Bálák tehát magával vitte Bálámot a Peór csúcsára, amely a síkságra néz. 29Ott ezt mondta Bálám Báláknak: Építs itt hét oltárt, és készíts ide hét bikát meg hét kost. 30Bálák megtette, amit Bálám mondott, és mindegyik oltáron bikát és kost áldozott." (4Mózes 23)

Bálák ragaszkodik ahhoz az elképzeléséhez, hogy csak a megfelelő helyet kell megtalálni, ha meg akarják rontani Izraelt. Az Úr azonban újból és újból egyértelműen kijelenti, hogy ő áldást fog népére küldeni, és nem átkot. Bálám szebbnél szebb próféciákban mondja ki Isten terveit. Áldásra kapott parancsot, és azt is mond. Miért próbálkoznak akkor ismételten? Nem volt elég világos már az első kijelentés is? Lehetséges, hogy ha az Úr akaratát más oldalról közelítjük meg, akkor az megváltozik? Sajnos ebbe a kísértésbe mi is könnyen beleeshetünk. A Bibliának igen világos és egyértelmű kijelentései és parancsai vannak az élet minden területére nézve. Ezek akkor sem fognak megváltozni, ha más helyről szemléljük őket. Megváltónk nem fogja akaratát megváltoztatni a mi nézőpontunk kedvéért. Nem az a kérdés, hogy mi mit szeretnénk hallani az Úrtól, hanem az, hogy ő mit szeretne nekünk mondani. Ha pedig az ige egyértelmű kijelentést ad, ahhoz kell alkalmazkodni (10. v.), és nem újabb oldalról vizsgálni, hátha akkor más lesz. Áldjuk Urunkat kijelentett igéjéért! Köszönjük meg, hogy a Szentlélek által ma is meg lehet őt érteni! Szánjuk oda magunkat az engedelmességre az Úr szava iránt, és kérjük segítségét "okoskodásainkkal" szemben! /PZs/
 

stefike0

Állandó Tag
Állandó Tag
Napi áhitat

"Én fentről származom"
"21Majd Jézus ismét szólt hozzájuk: "Én elmegyek, és keresni fogtok engem, de a bűnötökben haltok meg: ahova én megyek, oda ti nem jöhettek." 22Erre ezt mondták a zsidók: "Talán megöli magát, hogy azt mondja: Ahova én megyek, oda ti nem jöhettek?" 23Ő így folytatta: "Ti lentről származtok, én pedig fentről származom; ti e világból származtok, én nem e világból származom. 24Ezért mondtam nektek, hogy meghaltok bűneitekben: mert ha nem hiszitek, hogy én vagyok, meghaltok bűneitekben." 25Megkérdezték tehát tőle: "Ki vagy te?" Jézus így válaszolt nekik: "Az, akinek eleitől fogva mondom magamat. 26Sok mindent kellene mondanom rólatok és ítélnem felőletek, de aki elküldött engem, igaz, és én azt mondom a világban, amit tőle hallottam." 27Ők nem ismerték fel, hogy az Atyáról szólt nekik. 28Jézus tehát ezt mondta: "Amikor felemelitek az Emberfiát, akkor tudjátok meg, hogy én vagyok, és önmagamtól nem teszek semmit, hanem ahogyan az Atya tanított engem, úgy mondom ezeket. 29És aki elküldött engem, velem van: nem hagyott egyedül, mert mindig azt teszem, ami neki kedves."" (János 8,21-29)

Mi lentről származunk, vagyis emberek akaratából születtünk. Test a testből. Szüleinktől örökölt géneket, élet- és gondolkodásmódot hordozunk. Jézus Krisztus fentről származik, mert a mennyei Atya akaratából született. Lélek
a Lélekből. Az Úrtól hallottak, látottak és tanultak szerint gondolkodott, beszélt és cselekedett. E két világ között Megváltónk lett a kapu és az út, ami felfelé vezet. A benne való hit nyitja meg lelki szemeinket, hogy ami eddig
láthatatlan volt számunkra, az valóságossá váljon. Akik hisznek Jézusban, azok befogadják őt, hogy az életük része legyen, és így már lesz mennyei rész az életükben (Jn 1,12-13). Ráadásul ez a felülről való születés egy teljes tisztulással kezdődik. A bűnök, amik mágnesként vonzanak bennünket a rossz felé, megbocsáttatnak. Sajnos ennek ellenkezője is igaz. Aki nem hisz Jézus Krisztusban, az a bűneiben marad és abban is hal meg. Volt számukra út felfelé, de jobban ragaszkodtak a földiekhez, mint amennyire vágytak felfelé. Az Emberfiát azonban felemelték, megfeszítették, hogy megtisztulva, újjászületve azt tehessük, ami kedves az Atyának. Úr Jézus, áldott légy, mert eljöttél értünk, hogy utat nyiss a menny felé! Segíts, hogy mindennap aszerint éljünk, amit tőled tanultunk! /PZs/
 

danorb

Állandó Tag
Állandó Tag
Térjetek vissza embernek fiai! <table border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" width="100%"><tbody><tr> <td colspan="3" width="100%">
</td> </tr> <tr> <td colspan="3" width="100%"> </td> </tr> <tr> <td width="1%"> </td> <td width="98%">
Zsolt 90,1. Link


Mózesnek, az Isten emberének imádsága.
Uram, te voltál nékünk hajlékunk nemzedékről nemzedékre!
Minekelőtte hegyek lettek és föld és világ formáltaték, öröktől fogva mindörökké te vagy Isten.
Te visszatéríted a halandót a porba, és ezt mondod: Térjetek vissza embernek fiai!
Mert ezer esztendő annyi előtted, mint a tegnapi nap, a mely elmúlt, és mint egy őrjárási idő éjjel.
Elragadod őket; olyanokká lesznek, mint az álom; mint a fű, a mely reggel sarjad;
Reggel virágzik és sarjad, és estvére elhervad és megszárad.
Bizony megemésztetünk a te haragod által, és a te búsulásod miatt megromlunk!
Elédbe vetetted a mi álnokságainkat; titkos bűneinket a te orczádnak világa elé.
Bizony elmúlik minden mi napunk a te bosszúállásod miatt;
megemésztjük a mi esztendeinket, mint a beszédet.
A mi esztendeinknek napjai hetven esztendő, vagy ha feljebb, nyolczvan esztendő, és nagyobb részök nyomorúság és fáradság, a mely gyorsan tovatünik, mintha repülnénk.
Ki tudhatja a te haragodnak erejét, és a te félelmetességed szerint való bosszúállásodat?
Taníts minket úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk.
Térj vissza Uram! meddig késel? és könyörülj a te szolgáidon.
Jó reggel elégíts meg minket a te kegyelmeddel, hogy
örvendezzünk és vígadjunk minden mi időnkben.
Vidámíts meg minket a mi nyomorúságunk napjaihoz képest,
az esztendőkhöz képest, a melyekben gonoszt láttunk.
Láttassék meg a te műved a te szolgáidon, és a te dicsőséged azoknak fiain.
És legyen az Úrnak, a mi Istenünknek jó kedve mi rajtunk, és a mi kezünknek munkáját tedd állandóvá nékünk, és a mi kezünknek munkáját tedd állandóvá!



www.tvn.hu_8a190a6fa6ced1da5a2bedc799a490d2.jpg
</td></tr></tbody></table>
 

Mosoly1

Állandó Tag
Állandó Tag
<table width="700" align="left" background="blankbg.jpg" border="0"><tbody><tr><tr><td width="10">
</td> <td valign="top">

Napi evangélium


2009. március 12. – Csütörtök Egy alkalommal Jézus ezt a példabeszédet mondta el a farizeusoknak: „Volt egy gazdag ember. Bíborba és patyolatba öltözködött, és mindennap dúsan lakmározott. Volt egy Lázár nevű koldus is, ez ott feküdt a gazdag kapuja előtt, tele fekéllyel. Szívesen jóllakott volna az ételmaradékból, amely a gazdag ember asztaláról lehullott, de abból sem adtak neki. Csak a kutyák jöttek, és nyalogatták a sebeit. Meghalt a koldus, és az angyalok Ábrahám kebelére vitték. A gazdag is meghalt, és eltemették. A pokolban, amikor nagy kínjai közt feltekintett, meglátta messziről Ábrahámot és a keblén Lázárt. Felkiáltott: Atyám, Ábrahám! Könyörülj rajtam! Küldd el Lázárt, hogy ujja hegyét vízbe mártva hűsítse nyelvemet. Iszonyúan gyötrődöm ezekben a lángokban. Fiam – felelte Ábrahám –, emlékezzél rá, hogy milyen jó dolgod volt életedben, Lázárnak meg mennyi jutott a rosszból. Most ő itt vigasztalódik, te pedig odaát gyötrődöl. Azonfelül köztünk és köztetek nagy szakadék tátong, hogy aki innét át akarna menni hozzátok, ne tudjon, se onnét ne tudjon hozzánk átjönni senki. Akkor arra kérlek, atyám – kiáltotta újra –, küldd el őt atyai házunkba, ahol még öt testvérem él. Tegyen bizonyságot előttük, nehogy ők is ide jussanak a gyötrelmek helyére. Ábrahám ezt felelte: Van Mózesük és vannak prófétáik. Azokra hallgassanak. Ám az erősködött: Nem teszik, atyám, Ábrahám! De ha valaki, a halottak közül elmenne hozzájuk, bűnbánatot tartanának. Ő azonban így felelt: Ha Mózesre és a prófétákra nem hallgatnak, akkor még ha a halottak közül támad is fel valaki, annak sem hisznek.”
Lk 16,19-31

Elmélkedés: A koldus Lázár nem egyszerűen szegénysége miatt jutott a mennybe, hanem a földi életben türelemmel viselt szenvedéseiért. A dúsgazdag ember sem egyszerűen azért jutott a kárhozatra, mert gazdag volt, hanem azért, mert vagyonából nem segítette a rászorulót, tehát elmulasztotta az irgalmasság gyakorlását.
Nagyböjti jófeltételeinkhez éppúgy hozzátartozik az irgalmasság, a szegények segítése, mint a böjt és az imádság. Ezáltal is Istenhez fordulunk ugyanis, csak éppen embertársainkon keresztül. A példabeszédből egyértelműen kiderül, hogy aki nem fordul szeretettel a nélkülözőhöz és irgalom nélkül elfordítja arcát tőle, az nem számíthat arra, hogy Isten irgalmasan fog őrá tekinteni.
(Horváth István Sándor)

Imádság:

Örök Atya! Tekints irgalmas szemmel a tisztítótűzben szenvedő lelkekre, akik Jézus irgalmas Szívébe be vannak zárva. Kérlek Szent Fiad keserves kínszenvedéséért és mindazért a keserűségért, ami legszentebb lelkét eltöltötte, mutass irgalmat azok iránt, akik igazságos tekinteted előtt állnak. Ne nézz rájuk másképp, csak legkedvesebb Fiad, Jézus sebein keresztül, mert hisszük, hogy jóságod és irgalmad határtalan.

</td></tr></tr></tbody></table>
 
Oldal tetejére