Keresztenyzene ,vers, hit, Biblia

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
picture.php



Hétfő [2009.03.23.] Tenni vagy nem tenni - ez itt a kérdés!

2009.03.23. 00:03 Andreas

*MINDEN NAPRA:
1 MONDATBAN IS; 2 ÚTMUTATÓ IGE, 3 FORDÍTÁSBAN

http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato

<TABLE class=smtxt style="MARGIN-BOTTOM: 10px" cellSpacing=0 cellPadding=1 width="100%" border=0><TBODY><TR bgColor=#ffffff><TD style="BORDER-BOTTOM: #eeeeee 1px dotted" align=left>- Hétfő [2009.03.23.]</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: #eeeeee 1px dotted" align=right> </TD></TR><TR><TD align=left colSpan=2><TABLE style="BORDER-COLLAPSE: collapse" borderColor=#111111 cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%" border=0><TBODY><TR><TD vAlign=top align=left width="2%" bgColor=#ffffff rowSpan=10>


</TD><TD vAlign=top align=left width="48%" bgColor=#ffffff colSpan=2>

</TD><TD vAlign=top align=left width="48%" bgColor=#ffffff colSpan=2> </TD><TD vAlign=top align=left width="2%" bgColor=#ffffff rowSpan=10> </TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="48%" bgColor=#ffffff colSpan=2>
2Krón 20,12c
</TD><TD vAlign=top align=left width="48%" bgColor=#ffffff colSpan=2>
ApCsel 9,5-6

</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="96%" bgColor=#ffffff colSpan=4> </TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="46%" bgColor=#ffffff> Nem tudjuk, mit tegyünk, csak rád tekintünk.
</TD><TD vAlign=top align=left width="3%" bgColor=#ffffff colSpan=2>
</TD><TD vAlign=top align=left width="46%" bgColor=#ffffff>Ő pedig megkérdezte: „Ki vagy, Uram?” Az így válaszolt: „Én vagyok Jézus, akit te üldözöl. De kelj fel, menj be a városba, és ott megmondják neked, mit kell tenned.”</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="96%" bgColor=#ffffff colSpan=4> </TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="46%" bgColor=#ffffff>Nem tudjuk, mit cselekedjünk, hanem csak te reád néznek a mi szemeink.
</TD><TD vAlign=top align=left width="4%" bgColor=#ffffff colSpan=2>
</TD><TD vAlign=top align=left width="46%" bgColor=#ffffff>És monda: Kicsoda vagy, Uram? Az Úr pedig monda: Én vagyok Jézus, a kit te kergetsz: nehéz néked az ösztön ellen rúgódoznod. Remegve és ámulva monda: Uram, mit akarsz, hogy cselekedjem? Az Úr pedig monda néki: Kelj fel és menj be a városba, és majd megmondják néked, mit kell cselekedned.</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="96%" bgColor=#ffffff colSpan=4> </TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="46%" bgColor=#ffffff>Nem is tudjuk, mit kellene tennünk, csak a tekintetünk emeljük hozzád.”
</TD><TD vAlign=top align=left width="4%" bgColor=#ffffff colSpan=2>
</TD><TD vAlign=top align=left width="46%" bgColor=#ffffff>Erre megkérdezte: „Ki vagy, Uram?” Az folytatta: „Én vagyok Jézus, akit te üldözöl. De állj fel és menj a városba, ott majd megmondják neked, mit kell tenned.”</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="96%" bgColor=#ffffff colSpan=4>

</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="96%" bgColor=#ffffff colSpan=4>
Mit tegyek és mit ne tegyek? Bízzál az ÚRban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj! Hagyatkozz rá és ő vezet minden útadon; sőt igéje és Szentlelke által tanácsol, ha rá nézel szüntelen - semmi sem drága neki, hogy téged magához vezessen! Ezért, csak hagyom, hogy szerssen az Isten!
</TD></TR></TBODY></TABLE></TD></TR></TBODY></TABLE>



picture.php
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
picture.php


Csodálatos törvény


<HR width="100%">
"Nyisd meg az én szemeimet, hogy szemléljem a te törvényednek csodálatos voltát." Zsolt 119,18
<HR width="100%">

Szeretnénk hálát adni Urunk, hogy itt lehetünk, hogy szól még az Igéd és még beszélsz hozzánk. Hadd áldjunk azért, hogy igaz, a kereszten kitárva vár ma is a karod. Kérlek hadd halljuk meg hívásodat. Segíts Hozzád jutni igazán, egészen. Áldj meg így Urunk minket Igédben. Ámen.

Nem tudom gondolkoztunk-e már azon, hogy mit jelentenek a csukott szemek. Ezt, hogy "nyisd meg az én szemeimet" csukott szemu embereknek mondja. Arra gondoltam, csukott szeme van a halottnak. Álltatok-e már így emberrel szemben, akinek valóban becsukódott a szeme úgy, hogy soha többé ezen a földön nem nyíllik ki. Volt-e már számotokra rettenetes a csukott szem? Nemrégen itt a közelünkben halt meg valaki, ott álltam a holtteste mellett és nem volt csukva a szeme. Sokszor csak olyan félig csukott, de amikor az ember ránéz akkor látja, hogy belülrol csukott. Nem néz ki már senki. Talán a szempilla nincsen lezárva, de az a szem mégsem néz. Csukott szem a halott szem.

Csukott szem az alvó ember szeme. De az egészen másképp csukott. Az Úr ezt a kérést adta ma a szánkba: "Nyisd meg az én szemeimet." A kérdés az, hogyan csukott a szemed? Nagyon remélem, hogy nincs senki, aki belsoleg annyira messze került az Úrtól, úgy elszakadt, hogy állapota a halál állapota. A halál, az örök halál, - a kárhozat. Lehet járni ezen a földön még és mégis eljutni oda, hogy már nem láthatok. Már ha akarnék se tudnék, már be van csukva belül a szemem.

A Bibliában találkozunk olyan emberekkel, akiknek Jézus már nem felel. Emlékszünk Heródesre, Jézust sok kérdéssel kérdezte és az Úr nem felelt már neki. Ez az ember elaludt a halálra. Valahol az éjszakai lámpámra ez volt fölírva: "Világosítsd meg szemeimet, hogy el ne aludjam a halálra." Érdekes volt fölnézni rá, - lehet elaludni az örök halálra? Azért remélem, hogy egy sincs ilyen közöttünk, mert nem olyan régen volt napi Igénk: "nem halt meg, csak alszik." Ott mindenki azt mondta, hogy meghalt. Lehet hogy sokunkat már úgy néznek, hogy reménytelen, ennek már annyit beszéltünk. Jézus volt az egyetlen aki ránézett arra a leányra és azt mondta: "Nem halt meg, csak alszik." (Lk 8,52). A testi halálról a Biblia mindig így beszél, hogy alszik. Lázár, a mi testvérünk elaludt. Pedig az emberek szerint meghalt. Csak nem örök halállal. A testi halál az Isten szerint nem örök halál. Onnan még felébredünk.

Olyan nagyon örülök annak, hogy az Igében bízva reménykedhetünk, hogy ma itt közöttünk senki nincs, akinek ilyen örök halállal van csukva a lelki szeme. Ne felejtsük el, a Biblia sosem a mi két szemünkrol beszél, amelyik elobb-utóbb úgyis becsukódik és aztán nem nyílik már ki. Hanem a belso szemünkrol, a lelki szemünkrol. Remélem és hiszem, hogy ma csak olyan emberek vagyunk itt akik alusznak. Nem halt meg, csak aluszik és azt mondja az Úr: eljövök, hogy felköltsem ot.

Az Ige alapján ébredést várunk itt közöttünk. Mert ha Jézus jött el, hogy felköltsön, akkor biztosan meg tudja ezt tenni. Azt mondja: Elmegyek, hogy felköltsem ot. Jó volna, ha Igénk újra és újra eszünkbe jutna: Nyisd meg az alvó szemeimet, a vak szemeimet. Tudjátok, hogy az Édenben megvakult az ember. Mikor azt mondta az ördög: megnyilatkoznak szemeitek, - akkor megvakultak. Isten országa számára vakok vagyunk. Mind vakon születettek vagyunk. Nem láthatjuk Isten országát. Pedig itt van! Nem láthatjuk Jézust, - pedig itt van. Az igazi boldogság, békesség, öröm felé teljesen vakok vagyunk. Azért keresgélünk. Tudjátok milyen a vak ember? Azt mondja a Biblia: Tapogatják, mint vakok a falat. Az ember folyton keres, hol lehetne szeretet, boldogság, békesség, öröm és sehol nincs, - pedig egészen közel van. Isten országa itt van körülöttünk, bennünk. Csak éppen nem látjuk.

A kérés ez: Uram nyisd meg az én szemeimet, hogy lássam törvényednek csodálatos voltát. A csodálatos törvényedet. A törvénnyel mi úgy vagyunk, hogy rettenetes törvény. Isten azt mondja: csodálatos törvény. Ha körülnézünk látjuk a természeti törvények csodálatos voltát. Milyen csodálatos a teremtettség körülöttünk. Minden milyen szabályosan, törvény szerint történik. Osszel örülök mindig, mikor a fecskéket látom gyakorlatozni. Honnan tudják, hogy nekik most menni kell? Isten csodálatos törvénye bele van helyezve az életükbe, anélkül hogy akarnák, anélkül, hogy eldöntenék, tudják, hogy nekik menni kell. Egy olyan világban élünk, aminek törvény az alapja. Tudjuk, hogy most osz, meg tél következik. Ez törvény, ennek így kell lennie. A törvény szava a "kell". A madaraknak költözni kell, a virágoknak nyílni kell. Az oszre a télnek jönnie kell. Ha egyszer belecsodálkozol, azt fogod mondani: magából a teremtettségbol tudom, hogy van Isten. Mert ezt ilyen biztos alapokon csak Isten törvénye tarthatja fenn.

Vajon valaha rácsodálkoztál-e Isten törvényeire amik között élsz? Hadd maradjon most szívedben ez a kérés az Úr felé:Nyisd meg szemeimet, hogy szemléljem, hogy lássam, hogy örüljek, hogy hálás legyek, hogy egy ilyen biztos világban élek, ahol nincsenek tévedések, ahol tudom, hogy mi után mi következik. El tudok igazodni e világban.

Egyszer rácsodálkoztam, a polgári törvények mind a Tízparancsolat alapján vannak. Vajon szemléled-e, gyönyörködsz-e, hálát adsz-e ezért?

De nemcsak a külso dolgok állnak Isten törvényei alapján, hanem a mi belso lelki dolgaink is. Itt már azt mondhatnám, amire azt mondja az Ige, hogy a bun és halál törvénye, az rettenetes törvény. Amikor az ember elkövette az elso bunt, függetlenítette magát az Istentol, akkor alá került a bun és halál törvényének. Milyen rettenetes: a bun törvény. Nem esetlegesség, nem véletlen. Az a törvény, ahol bizonyos dolgoknak szabályos következménye van. A bunnek szabályos következménye a halál.

Egy katona volt itt egyszer nálunk. Olvastuk az Igét: "A bun zsoldja a halál". (Róm 8,23a). Azt mondotta: tudom mi a zsold, a zsold jár! A bunnek egyenes következménye a halál. A belso halál, a lelki halál. A lelki halál az Istentol elszakadott állapot. A halál annyit jelent, hogy nincs kapcsolatom az élettel, Istennel. A bun törvényébe bele születtünk mind.

Szeretném, ha egy kicsit meglátnád ezt a rettenetes törvényt. Ha a Róma hetet olvastad valaha, rájössz, Pál hogy küszködik ezzel a törvénnyel. A jót akarom, s a rosszat cselekszem. Eldöntöttem az akaratommal, hogy ezt nem csinálom soha többé. És van bennem egy erosebb törvény, ami rabul ád a bunnek. Nem hiszem, hogy van itt valaki, aki ezt végig nem harcolta már, hogy eldöntöttem, elhatároztam, nem mondom, nem csinálom és kellett mondani és kellett csinálni és utána vertem volna a fejem a falba, hogy bolond vagyok én? Tönkre teszem az életem utolsó lehetoségét. Már az utolsó emberrel is összevesztem aki szeretett. Minden ember rá kell hogy jöjjön, ez alatt a törvény alatt van. Az önzés törvénye. Figyeljük meg, hogy keressük magunknak a jobbat. Olyan biztos kézzel nyúlunk azután, ami nagyobb, jobb, kívánatosabb. Egészen világosan egyformák vagyunk ebben, mint az a kisgyerek, aki mikor behozták a tálat és a vendég kivette a combot, megszólalt: kivette az én combomat, amit én akartam. Amit o nézett ki magának. Mi már nem vagyunk ilyen naivak, hogy ezt kiabálnánk, de ugyanez alatt a törvény alatt vagyunk, hogy azt én akartam. A legjobbat, legszebbet, - nem ismered magadat? Elhatározod, hogy olyan önzetlen leszek, annyira másképp gondolkozom, és rájössz, hogy hiába minden.

Persze ne gondold, ha azt mondod: a gyerekemnek, hogy az nem te vagy. Lehet van aki most csendben azt gondolta, a gyerekemnek hagyom a jobbat. Hát az is te vagy, - az én gyerekem! A család a meghosszabbított én. Nagyon kérlek gondolj arra, a törvény alatt vagy. Sokszor még a gyerekeiddel szemben is. Egy édesapa mondta el, akkor rendültem meg, mikor rájöttem, a gyerekemtol ettem el azt, amit kívántam. Ennyire igaz az önzésnek a hihetetlen nagy törvénye? Tapossák egymást az emberek.

Nyugaton egy színházban tuz ütött ki és a legtöbb ember attól halt meg, hogy tolongtak a vészkijárathoz és egymást taposták agyon. Mindenki ki akart menni. Az nem volt kérdés, hogy a másik kijut-e? Ezért halt meg a legtöbb ember, nem a tuztol. Ez a legtöbb ember boldogtalanságának az oka. Mert a boldogság ott van elrejtve, hogy nem én. Ha egyszer engedni fogsz, akkor mondod, hogy jaj de boldog vagyok!

Sok-sok törvényt tudnék itt elmondani. A hiúság nagy törvénye, sértodök, mert ugye nem engem, nem nekem adták, nem én voltam az elso, nem engem említettek. Ez törvény, hogy a hiúságom mindig sértve van valahol. A hazugság törvénye. Olyan sokan mondják: nem szoktam hazudni, nem szeretek hazudni. Ugyan-ugyan! Ennyire nem ismered magadat? Tele van az életünk hazugsággal. Hányszor eldöntötted, hogy mindig igazat mondok. Miért mondok mindig mást, szebbet, jobbat, rendesebbet? Benne élünk ebben a fárasztó törvényben.

A harag törvénye. Elhatároztad, hogy nem haragszol. És jön és muszáj és kell, nem tudok megbocsátani, megkeményedik a szívem, pedig elhatároztam, hogy soha többé. Sorolhatnám tovább, az élvezetvágy törvénye. Hány iszákos döntötte el, hogy soha többé. Két nap múlva ott volt a kocsmában. Tele vagyunk a bun és halál törvényével, - ezért nem vagy boldog. Ennek a következménye a belso halál, boldogtalanság, örömtelenség, szenvedés, a fájdalom. És benne élünk és keressük az ajtót mint vakok. Azt hiszed, ha meglesz az új ház és az új kocsi, akkor boldog leszel? Amíg alatta vagy a bun és halál törvényének nem lehetsz boldog. A boldogság nem kívül van, belül van a szívben.

Mindnyájan ismerjük a Róma 7-nek a végét: "Mert nem a jót cselekszem, melyet akarok; hanem a gonoszt cselekszem, melyet nem akarok. Megtalálom azért magamban, ki a jót akarom cselekedni, ezt a törvényt, hogy a bun megvan bennem. Mert gyönyörködöm Isten törvényében a belso ember szerint, de látok egy másik törvényt az én tagjaimban, amely ellenkezik az elmém törvényével és engem rabul ád a bun törvényének, mely van az én tagjaimban. Óh én nyomorult ember! Kicsoda szabadít meg engem e halálnak testébol?" (Róm 7,21-24). Kiáltottad már ezt, ez rettenetes, ez mindig így lesz? A bun zsoldja a halál, már most a belso halál. A boldogtalan, örömtelen élet. Élet ez? Valaki egyszer azt mondta: élet ez, ahogyan élek? Ma állapítsd meg, élet ez?

A törvény erosebb az akaratomnál. Hosszútávon a törvény gyoz és ez a rettenetes. Megint elhatároztam, akartam, eromet megfeszítettem és megint ott vagyok, ahol voltam. Ez a boldogtalanságunk, megint veszekedtem, mondtam az igazamat. Az akarat, elhatározás, kicsi emberi ero semmi a törvénnyel szemben. A törvény gyoz és menthetetlenül belevisz a bukásba. Ma, holnap, holnapután kifáradsz, megint visszabeszélsz, megsértodsz.

Valakinek azt a tanácsot adták, vegyen vizet a szájába, mikor a férjének vissza akar beszélni. Azt mondta: képzeld leköptem. Mérgemben hirtelen kifújtam a vizet. Minden védo intézkedésnél erosebb a törvény.

Akkor miért mondja itt az Ige, hogy nyisd meg szemeimet törvényednek csodálatos voltára? Azt mondja az Ige: a sötétség a halál árnyékának völgye. A Biblia így mondja: "Akik lakoznak a halál árnyékának völgyében." Utána egy mondat: "fény ragyog fel fölöttök." És tovább azt mondja: "Mert egy gyermek születik nékünk." (Ézs 9,2b és 6a).

Testvér jön a világosság! El sem mondtam volna mindezt, ha nem tudnám azt mondani: Jön Jézus, a világ világossága. Lejött erre a földre egy ragyogó élet. Láttad valaha egy emberen keresztül, akin átragyogott a benne levo világosság? Egy igehirdetésen keresztül hallottad, itt van valami. Mi ez a világosság, ez a szeretet, honnan van ez? Jött Jézus! Olyan csodálatos, hogy az Ige ezt mondja: az élet törvénye. Nemcsak a halálnak van törvénye, Jézus maga az élet. Lejött erre a földre és látod a bun zsoldját magára vette. Meghalt az élet! Jézus az élet és ott függ a kereszten. Átszögezett kezekkel, lábakkal magára vette buneink büntetését. Magára vette a halált, hogy adhassa az életét nemcsak érted, - neked. Neked, meg nekem.

Ennek az életnek törvénye van. Róm 8,2 így mondja: "A Jézus Krisztusban való élet lelkének törvénye megszabadított engem a bun és halál törvényétol." Azt hiszem sokan vannak, akik egyszer Jézust befogadták. Csak mernéd magad egyszer rábízni erre a törvényre. Erre az új életre. Mi Jézus életének a törvénye? A szeretet, öröm, békesség, tisztaság, az alázat, ez a törvénye. Nézd Ot ahogy jár ezen a földön és látod az O életének törvényét. Egy csodálatos új törvény. Befogadod Ot?

A Biblia azt mondja: íme elodbe adtam a halált és az életet. Elodbe van adva. Isten azt mondta, hogy a rettenetes törvény mellett van egy csodálatos törvény. Melyiket választod? Maradhatsz a bun és halál törvényében, senki nem fog eroltetni. De választhatod az életet. Ahogy ott a kérés: válaszd azért az életet. Az új törvényt, amelyik megszabadított téged a bun és halál törvényétol. Az Úr Jézus életének törvénye van, amely a bun törvénye fölött való törvény!

Van egy luftballon, nincs benne gáz, fekszik a földön a bun és halál törvénye alatt. De ha megtöltik gázzal, abban a pillanatban elrepül. De hát ugyanaz a luftballon, ami rongyként ott feküdt a földön. De amint megtöltik gázzal, abban a pillanatban elkezd repülni. Mi történt vele, hát ugyanaz a kis luftballon! Mi az, hogy repül? Hogy-hogy fölötte jár mindennek? Mit csinál? Erolködik, összeszedi magát, összeszorítja fogát, nem fogok haragudni, mérgelodni? Hát nem tud, neki röpülni kell.

Amíg valaki erolködik, addig az semmi más, mint vallásosság, fárasztó erolködés, olyan kínlódás, ami mindig újra csodbe jut. De új élet tölti meg és természetesen lesz más. Nem kell erolködni, hogy kedves legyek, nem kell mumosolyt felvenni, hogy mosolyogjak, nem kell megjátszani magát barátságosnak, mert az. Értitek mit jelent az, hogy az élet magától az. Mert van benne egy új törvény. Ha igazán befogadod Jézust, egyszeruen repülve mégy haza. Hogy-hogy nem a legjobb helyet akarom a vonaton, vagy a buszon? Hogy-hogy olyan természetes, hogy másnak adom? Azon fogsz csodálkozni, megint bosszantanak és nem vagyok mérges. Nem saját elhatározásból, egyszeruen valami visz. Az új törvény, - az élet.

Szeretnélek ma kérni, higgy a törvényben, higgy Jézus Krisztus benned lakó életében. Lehet ott van már rég, csak nem mered rábízni magadat. Mindig újra erolködsz, mindig újra próbálod, - hát higgy már! "Az az Isten dolga, hogy higgyetek abban, akit O küldött." (Jn 6,29).

Ha Jézust befogadod, az elso amit megtesz, hogy eltörli buneidet. A második, hogy hordozza életedet. Akiben igazán él Jézus, az olyan természetes. Abban nincs semmi mesterkéltség. Ha Jézus benned él, neked nem kell erolködni. Új ember vagy. Akkor az élet van benned és ez hordoz.

Az Úr ma újra felajánlja: szemléld az O törvényének csodálatos voltát. Szemléld másokban és szemléld magadban. Ha befogadod Ot, tapasztalod. Nincs más kiút. Semmi döntés, semmi elhatározás, semmi nagy akarás nem segít. Csak az új teremtés és az új élet. Kérdd és odaadja neked. Ha már egyszer elfogadtad, bízd rá magadat egészen. Mondd ma: Uram élj bennem!

A Biblia egyszeruen így mondja: Szánjátok oda a ti testeteket! Szánd oda az életedet, hogy élhessen benned!

Imádkozzunk: Uram köszönöm azt a napot, amikor felragyogott nekem a Krisztus. Áldalak, amikor emberen át láthattam, az Ige szavain keresztül. Köszönöm amikor eloször szemlélhettem törvényed csodálatos voltát. Köszönöm, hogy magamban és másokban naponta szemlélhetem. Uram semmi más örömöm nincs a földön, minthogy láthatlak. Láthatom életedet most ezen a földön a Tieidben. Kérlek áldj meg, hogy legyen bátorságunk, hitünk, hogy merjünk lépni, merjünk igent mondani az egyetlen útra, helyettes halálodra és helyettes életedre. Kérlek áldj meg, hogy ne mi menjünk vissza ahhoz a nyomorult családhoz, arra a szegény munkahelyre és világba, hanem mehetnél bennünk Jézus. Kérlek adj erre vágyat, adj erre bizalmat. Nevedért kérünk. Ámen.

1985. szeptember 1

picture.php
 

stefike0

Állandó Tag
Állandó Tag
Napi áhitat

A léviták lakóhelye
" 1Azután így beszélt az ÚR Mózeshez Móáb síkságán, Jerikóval szemben, a Jordán mellett: 2Parancsold meg Izráel fiainak, hogy a birtokukba kerülő örökségükből adjanak városokat a lévitáknak lakóhelyül. A városok körül levő legelőket is adjátok a lévitáknak. 3Lakjanak ezekben a városokban, a legelőket pedig használják marhájuknak, jószáguknak és mindenféle állatuknak. 4Azoknak a városoknak a legelői, amelyeket a lévitáknak adtok, a város falától kifelé körös-körül ezer könyöknyire terjedjenek. 5Mérjétek a várostól kezdve a keleti oldalát kétezer könyöknek, a déli oldalát kétezer könyöknek, a nyugati oldalát kétezer könyöknek és az északi oldalát is kétezer könyöknek, úgyhogy a város középen legyen. Így mérjétek ki ezeknek a városoknak a legelőit. 6Azok közül a városok közül, amelyeket a lévitáknak adtok, legyen hat menedékváros. Ezeket arra a célra jelöljétek ki, hogy oda menekülhessen a gyilkos. Rajtuk kívül negyvenkét várost adjatok. 7Összesen tehát negyvennyolc várost adjatok a lévitáknak a hozzájuk tartozó legelőkkel együtt. 8Úgy adjátok ki Izráel fiainak birtokából ezeket a városokat, hogy akinek több jutott, attól többet, akinek kevesebb, attól kevesebbet vegyetek el. Mindegyik törzs a neki jutó örökség nagysága szerint adjon városaiból a lévitáknak." (4Mózes 35,1-8)

Azáltal hogy Isten népe városokat és legelőket adott a lévitáknak, jóságát és gondviselését fejezte ki irántuk. Ez kiváltság volt, de egyben kötelesség is, amit elvárt az Úr az ő népétől. Aszerint kellett adni, amilyen mértékben kaptak. Mi is, ha sokat kaptunk, többet kell adnunk, ha keveset, akkor kevesebbet. Nem szeretjük a hosszan tartó szárazságot, nagyon sokan panaszkodnak és zúgolódnak ilyen időszakokban. "Miért nincs eső? Nem lesz semmi!" - mondják elkeseredettségükben az emberek. Vízből nincs hiány, mert a tenger vizekkel van tele, csak nem mindig akkor ér el hozzánk, amikor mi azt szeretnénk. Aztán ha eső van, nagyon jól meg tudjuk állapítani: "most már volt elég, megázott a föld". Elismerjük-e, hogy azok a javak, áldások, amelyekben részesültünk, mind Istentől vannak, és készek vagyunk-e adni azokból másoknak is? Az Úr azt is tudtunkra adja, hogy mit adjunk és mennyit. "Mert ki tesz téged különbbé? Mid van, amit nem kaptál? Ha pedig kaptad, mit dicsekszel, mintha nem kaptad volna?" - kérdezi Pál apostol. Az Úr segítsen meg, hogy javainkkal szolgáljunk mások felé, és ezáltal megdicsőüljön az ő neve! /FCs/

<a href="http://www.imeem.com/people/-HSGd4H/photo/zK9WqY_EZ-/"><img src="http://media.imeem.com/p/zK9WqY_EZ-.jpg" alt="click to comment" title="click to comment" /></a>

A házassági elválás
" 8A nem házasoknak és az özvegyeknek pedig ezt mondom: jó nekik, ha úgy maradnak, mint én is. 9Ha azonban nem tudják magukat megtartóztatni, házasodjanak meg, mert jobb házasságban élni, mint égni. 10A házasoknak pedig nem én parancsolom, hanem az Úr, hogy az asszony ne váljon el a férjétől. 11Ha azonban elválik, maradjon házasság nélkül, vagy béküljön ki a férjével. A férfi se bocsássa el a feleségét. 12A többieknek pedig én mondom, nem az Úr: ha egy testvérnek hitetlen felesége van, aki kész vele élni, ne bocsással el. 13És ha egy asszonynak hitetlen férje van, és ez kész vele élni, ne hagyja el a férjét. 14Mert a hitetlen férj meg van szentelve hívő felesége által, a hitetlen feleség pedig hívő férje által; különben gyermekeitek is tisztátalanok volnának, így azonban szentek. 15Ha pedig a hitetlen házastárs válni akar, váljék el, nincs szolgaság alá vetve a hívő férj vagy a hívő feleség az ilyen esetekben. Mert arra hívott el minket az Isten, hogy békességben éljünk. 16Mert mit tudod te, asszony, vajon megmentheted-e a férjedet? Vagy mit tudod te, férfi, vajon megmentheted-e a feleségedet? 39Az asszonyt törvény köti, amíg él a férje, de ha a férje meghal, szabadon férjhez mehet ahhoz, akihez akar, de csak az Úrban. 40Az én véleményem szerint azonban boldogabb lesz, ha úgy marad. Hiszem pedig, hogy bennem is az Isten Lelke van." (1Korinthus 7,8-16.39-40)

Ebben az igeszakaszban Pál apostol tanácsait olvashatjuk a házassággal kapcsolatosan. Ahhoz, hogy a számunkra legmegfelelőbb döntéseket hozhassuk, figyelnünk kell Isten igéjére. Isten nem változott meg, és igéje sem változott. Még hívő körökben is feltevődik a kérdés: elválhatnak-e a keresztyén házastársak? A válasz egyértelmű: nem. Pál az Úr szavaira hivatkozik, aki megtiltotta ezt. A férfi és a nő házassága egy életre szóló kötelezettséget jelent, amelyet az emberek nem bonthatnak fel. Ha valaki mégis elválik vagy válófélben van annak ellenére, hogy ezt Isten megtiltotta, két lehetőség közül választhat: vagy egyedül marad, vagy kibékül házastársával. Az igében azokról a keresztyén jellemvonásokról olvashatunk, amelyek meghatározzák az életünket: önmegtartóztatás, békesség, szentség (ami hatással van a házastársra is), elrejtettség, az Úrban (az Úr akaratát figyelembe véve hozzuk döntéseinket) és boldogság. "Taníts, Uram, meghajlani, mint szélben az aranykalász! Hajoljak meg, ha Szentlelked reám fuvall, porig aláz!" /FCs/
 

danorb

Állandó Tag
Állandó Tag
zsoltárok 134

<table> <tbody><tr><td align="right" valign="top">1. </td><td>Grádicsok éneke.
Nosza, áldjátok az Urat mind, ti szolgái az Úrnak, a kik az Úr házában álltok éjjelente!
</td></tr> <tr><td align="right" valign="top">2. </td><td>Emeljétek fel kezeiteket a szenthelyen, és áldjátok az Urat!
</td></tr> <tr><td align="right" valign="top">3. </td><td>Áldjon meg téged az Úr a Sionról, a ki teremtette az eget és a földet!
</td></tr> </tbody></table>​
 

Mosoly1

Állandó Tag
Állandó Tag
<table width="700" align="left" background="blankbg.jpg" border="0"><tbody><tr><tr><td width="10">
</td> <td valign="top">

Napi evangélium


2009. március 23. – Hétfő Egy alkalommal Jézus Szamariából Galileába ment. Jóllehet maga mondta, hogy a prófétának nincs becsülete saját hazájában, mégis, midőn Galileába érkezett, az ottaniak szívesen fogadták. Látták ugyanis mindazt, amit Jézus az ünnepek alkalmából Jeruzsálemben cselekedett, mert ők is ott voltak az ünnepeken. Így jutott el Jézus újra a galileai Kánába, ahol a vizet borrá változtatta.
Élt Kafarnaumban egy királyi tisztviselő, akinek a fia megbetegedett. Amikor meghallotta, hogy Jézus Júdeából Galileába érkezett, elment hozzá, és kérte: jöjjön és gyógyítsa meg a fiát. A gyermek már halálán volt. Jézus ezt mondta: „Hacsak jeleket és csodákat nem láttok, nem hisztek.” A királyi tisztviselő azonban így szólt: „Uram, jöjj, mielőtt meghalna a fiam!” Jézus erre azt felelte: „Menj csak! Fiad él.” Hitt az ember Jézus szavának, és elment. Még útban volt hazafelé, amikor eléje futottak szolgái, és kijelentették, hogy a fia él. Megkérdezte tőlük: „Melyik órában lett jobban?” Ezt mondták: „Tegnap déltájban hagyta el a láz.” Az apa visszaemlékezett, hogy abban az órában mondta neki Jézus: „Fiad él.” Erre hitt ő maga, és vele egész házanépe. Ez volt Jézus második csodája, amelyet Júdeából Galileába jövet művelt (az ünnepek után).
Jn 4,43-54

Elmélkedés: A húsvét ünnepéhez közeledve a nagyböjti evangéliumok fokozatosan felkészítenek minket Jézus feltámadásának csodájára, arra a titokra, hogy Istennek hatalmában áll életet, új életet adni az embernek. A tisztviselő fia már halálán van, amikor az Úr segít rajta apja kérésére. Jézus csupán egyszerű mondattal válaszol a kérésre: „Fiad él.” Az apát megnyugtatja ez a kijelentés, amikor pedig személyesen tapasztalja meg annak igazságát, akkor hit ébred benne. A húsvéti beszámolókban és tanúságtételeknél majd látni fogjuk, hogy az új életet kapott, a halálból feltámadt Jézussal való találkozások is hitet ébresztenek.
Erre a húsvéti hitre szeretnénk mindannyian eljutni.
(Horváth István Sándor)

Imádság:

Adj szeretteimnek jó egészséget és boldogságot, hitet és szeretetet, igaz lelki életet, ajándékozd nekik békédet, amelyet nem kaphatnak meg a világtól. Engedd, hogy védelmed alatt boldog közösséggé váljunk; hogy mindig szeretettel és hűséggel viseljük el, ami ér bennünket; hogy mindig osztozzunk egymás örömében és bánatában. Adj esőt, hogy amikor szeretteim elcsüggednek és keserű csalódás éri őket, mindig vigasztalást, menedéket, támaszt jelenthessek számukra.


________________________________

Aktuális:

Papi élményeim a Zala-völgyben (38.)
E nagyböjti napokban Jézus arcát próbálom szemlélni. Naponta meghallgatom ifjúsági kórusunk dalait Veronika kendőjéről, mely Jézus arcát rejti. Ahogy egykor Veronikának sikerült a hatalmas ellenséges tömegben egészen közel kerülni Jézushoz, úgy e darab által a világ hangos lármája ellenére is közel kerülhetek az Úrhoz. Aztán eljön egy dalnál az a pillanat, amely mindig könnyeket csal szemembe. Sok minden van az énekben. Enikő gyermekien bájos hangja, az ikrek: Tünde és Tamara megható keresztúti dalai, a másik testvérpár, Klaudia és Viki buzgósága, Laura állandó derűje, a Veronika-dalokat éneklő Kata szerénysége és a többiek őszinte tanúságtétele sugárzik a dalokból. A szívemből szólnak. Emiatt nem tudom levenni tekintetem e kendőről, s a rajta lévő Arcról. Ahogy e kendő rejti arcát, szívem őrzi jóságát. Látván, hogy a fiatalokra milyen hatással van a produkció, nyugodtan állíthatom: ha sok fiatal fülébe, szívébe eljutnának ezek a dalok, kevesebben panaszkodnának, hogy gyermekük vagy unokájuk nem gyakorolja családjától kapott hitét.
Tudván, hogy több tucatnyian mostanáig naponta hallgatják a betlehemi Cd-t, kijelenthetem, hogy a mostani mű azért készült, hogy végre mindenki félretegye a karácsonyi dalokat, és a mostaniakkal készüljön húsvétra. Megéri a váltás. Igaz, az a veszély fenyeget, hogy karácsonyig fogjátok hallgatni. De megéri.
Lelkiekben gyümölcsöző nagyböjti készületet kívánva, szeretettel. István atya

</td></tr></tr></tbody></table>
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
védőangy.jpg



A mai nap igéi




Az Isten útja tökéletes. (Zsolt 18,31)
Pál írja: Azt tartom, hogy a jelen szenvedései nem hasonlíthatók ahhoz a dicsőséghez, amely láthatóvá lesz rajtunk. (Róm 8,18)
Olvasmányok: Jób 9,14-23.32-35 és Lk 21,1-4
<HR align=center width="70%">
Lelki útravaló a mai napra
<CENTER>Péntek

A kegyelem jelképe
</CENTER>


Csinála azért Mózes rézkígyót és feltűzé azt póznára. És lőn, hogy ha a kígyó valakit megmar vala és az feltekinte a rézkígyóra, életben marada.
Mózes negyedik könyve 21, 9.

Csak a Krisztus halálára nézz és életet találsz. A bűnt ne a bűnösökben, a magad lelkiismeretében, vagy a megátalkodott kárhozókban szemléld. El vagy veszve, ha ezt teszed. A bent csakis a kegyelem jelképében kell nézned s ugyanezt a képet minden erővel a szívedbe vésned.
A kegyelemnek ez a jelképe pedig nem más, mint a keresztre feszített Krisztus. Mert kegyelem az, hogy a keresztre feszített Krisztus bűnödet leveszi rólad s magára véve hordozza érted, sőt megöli azt. A kegyelem jelképére nézni s azt a szívükbe vésni azt jelenti, hogy mi ezt kételkedés nélkül, szilárdan hisszük.
Íme, a bűn többé nem bűn, mert megkötözve elnyeletett a Krisztusban. Krisztus tehát az élet és kegyelem képmása, - vigasztalás a halál és bűn képmása ellen.

Jézus megsebesítettél,
Én bűnömért te szenvedtél!
Hadd gyógyuljak te sebeddel,
Sok nagy bűneimet vedd el!



angyfény.gif
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
angygróza.jpg



Kedd [2009.03.24.] Az ÚR Jézus a mi útunk, igazságunk és örök életünk!


2009.03.24. 00:03 Andreas

*MINDEN NAPRA:
1 MONDATBAN IS; 2 ÚTMUTATÓ IGE, 3 FORDÍTÁSBAN

http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato
<TABLE class=smtxt style="MARGIN-BOTTOM: 10px" cellSpacing=0 cellPadding=1 width="100%" border=0><TBODY><TR bgColor=#ffffff><TD style="BORDER-BOTTOM: #eeeeee 1px dotted" align=left>- Kedd [2009.03.24.]

</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: #eeeeee 1px dotted" align=right> </TD></TR><TR><TD align=left colSpan=2><TABLE style="BORDER-COLLAPSE: collapse" borderColor=#111111 cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%" border=0><TBODY><TR><TD vAlign=top align=left width="2%" bgColor=#ffffff rowSpan=10>


</TD><TD vAlign=top align=left width="48%" bgColor=#ffffff colSpan=2> </TD><TD vAlign=top align=left width="48%" bgColor=#ffffff colSpan=2> </TD><TD vAlign=top align=left width="2%" bgColor=#ffffff rowSpan=10> </TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="48%" bgColor=#ffffff colSpan=2>
Zsolt 18,31
</TD><TD vAlign=top align=left width="48%" bgColor=#ffffff colSpan=2>
Róm 8,18

</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="96%" bgColor=#ffffff colSpan=4> </TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="46%" bgColor=#ffffff>Az Isten útja tökéletes, az ÚR beszéde színigaz. Pajzsa mindazoknak, akik hozzá menekülnek.
</TD><TD vAlign=top align=left width="3%" bgColor=#ffffff colSpan=2>
</TD><TD vAlign=top align=left width="46%" bgColor=#ffffff>Mert azt tartom, hogy a jelen szenvedései nem hasonlíthatók ahhoz a dicsőséghez, amely láthatóvá lesz rajtunk.</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="96%" bgColor=#ffffff colSpan=4> </TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="46%" bgColor=#ffffff>Az Isten útja tökéletes, az ÚR beszéde színigaz. Pajzsa mindazoknak, akik hozzá menekülnek.
</TD><TD vAlign=top align=left width="4%" bgColor=#ffffff colSpan=2>
</TD><TD vAlign=top align=left width="46%" bgColor=#ffffff>Mert azt tartom, hogy a miket most szenvedünk, nem hasonlíthatók ahhoz a dicsőséghez, mely nékünk megjelentetik.</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="96%" bgColor=#ffffff colSpan=4> </TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="46%" bgColor=#ffffff> Isten útja egyenes, az Úr szavát a tűz kipróbálta, pajzsa ő mindenkinek, aki nála keres menedéket.
</TD><TD vAlign=top align=left width="4%" bgColor=#ffffff colSpan=2>
</TD><TD vAlign=top align=left width="46%" bgColor=#ffffff>De ennek az életnek a szenvedései véleményem szerint nem mérhetők az eljövendő dicsőséghez, amely majd megnyilvánul rajtunk.</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="96%" bgColor=#ffffff colSpan=4>

</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="96%" bgColor=#ffffff colSpan=4>
Utaidat, URam, ismertesd meg velem, ösvényeidre taníts meg engem! - A keskeny út a mennybe visz, de sok rajta a zord tövis! - Dicsőség a magasságban Istennek! - Soli Deo Gloria!
</TD></TR></TBODY></TABLE></TD></TR></TBODY></TABLE>



ámor.jpg
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
kislányangyalhold.jpg

Nem messze vagy Istan országától
<HR width="100%">
"Nem messze vagy az Isten országától." Mk 12,34


<HR width="100%">
Valaha gondolkoztunk-e, mit jelent ez, hogy "Isten országa". Így szeretném mondani: a mennyország. Valaki gyermekkorában mindig ezt kérte: Mama, mesélj nekem a mennyországról. Kicsi gyerektol kezdve minden ember legmélyebb vágya a mennyország. Hogy aztán ez a gyerek mit értett a mennyország alatt, ezt most nem tudjuk. Lehet azt, amit gyerek mesékben sokszor hallottunk, hogy egy kis gyerek kinn a hidegben ott áll a kirakat elott, ahol minden van, ami egy gyerek álma. Egyszer csak az történik, hogy eltunik a kirakat üveg, o bent lehet és minden az övé.

A mennyország általában a vágyainknak teljesedése. Minden korban különféle vágyak. Egy gyerektol kérdeztem, mi lenne, ha százezer forintod volna, mit vennél? Azt mondta, hogy csokoládét. Százezer forintért? Igen! - nagyon sok csokoládét.

Minden embernek más a mennyország, amire gondol, hogy mi az a legjobb, legszebb amire vágyik, amit kíván. Így mondhatnám, a mennyország a boldogság. És különféle dolog az, amire azt gondoljuk, hogy minket az boldogítana. Nagyon sokszor mikor aztán meglesz, kiderül, hogy mégsem boldogított. Megvan minden amit elképzeltem és mégsem boldogított. A felnottnek nagyon sokszor mennyország az, hogy pénz, nagyon sok pénz. Hogy mindent megvehessek. Talán egy szép villa a Balatonon, talán egy kocsi. Nem tudom mi az, amire most gondolsz, hogy az boldoggá tenne.

Persze van akinek a mennyország nem valami, hanem valaki. Egy ember, aki szeret engem. Minden fiatal úgy képzelte, hogy a szerelem a boldogság. Az a mennyország. Majd ha mi együtt leszünk ketten. Lesz egy kis otthon, talán gyerek és akkor ott a mennyország. Sokan végig csinálták és nem lett mennyország. Mély vágya minden embernek az elveszett paradicsom, a mennyország.

Neked most mi jelentené a legnagyobb örömöt, a legnagyobb boldogságot? Jézus Krisztus megmondta, mikor megkérdezték az Isten országával kapcsolatban, hogy hol, Uram hol? - sem itt, sem ott, ti bennetek, ti köztetek van. Tudod-e már, hogy a mennyország belül van és nem kívül? Ha belül nincs, akkor sehol nincs. Akkor disszidálhatsz, utazhatsz, keresheted, sehol sincs, ha belül nincs. Isten országa, a mennyország bent van a szívben. Ez a kérdés, hogy miért nincs? Mert hiszen mindent megadhat ez a világ, mindent megkaphatok, akár anyagiakban, akár szeretetben.

Ha belül baj van, amit a Biblia így mond, hogy nevetés közben is fáj a szív, - ha belül valami fáj, akkor sehol nincs. Most már érthetitek világosan - a pokol is belül van, - nemcsak a mennyország. Mi bele születtünk a bunbe és a bun a belso pokol. A bun és a halál, a sötétség, ez mind-mind ugyanaz. S amíg ez belül meg nem oldódik, addig semmi sem számít, ami kívül van.

Senkinek nem kellett bennünket a bunre tanítani. Senki nem tanított, hogyan kell haragudni. A kicsi gyereket sem. Már tudja, - vele születik. Késobb sem kell elhatároznod, most összeráncolom a homlokomat, most ilyen, vagy olyan arcot vágok, most mérgelodöm. Egyszeruen jön belülrol kifelé. Nem kell tanítani az irigységet sem, a féltékenységet sem, az önzést sem. Belül van és jön kifelé. Még ha azt akarnánk, hogy ne jöjjön, akkor is jön. Milyen rettenetes, hogy ebbe bele születtünk és nem tudom eljutottál-e már arra, hogy nincs kiút. Próbálom, elhatározom, ígérem, fogadom, - és mindig ugyanaz. Megértetted-e már, hogy nincs kiút? Az iszákosok azt mondják: csak akarat kérdése. Aztán nagyon akarta és mégis a kocsmában találta magát. Van egy belso törvény, ami erosebb nálunknál és rabul ád engem a bunnek.

Az az ország amibe beleszülettünk, nem az Isten országa! A Sátán birodalma. Az ApCsel 26-ban Pál elmondja Agrippa király elott, hogy mire hívta ot Isten. "A Sátánnak hatalmából Istenhez térjenek". (ApCsel 26,18). Tudod-e már, hogy ebben a hatalomban benne vagy reménytelenül? Nincs kiút! Minden emberi erolködés hiábavaló. Egy iszákos azt mondta: semmi az egész, akkor hagyom abba, amikor akarom. Aztán egyszer már nagyon akarta. Azt mondta egy orvos barátja, - nem baj, egy-két elvonókúra. Aztán nem egy-ketto, hanem három lett. Néha reméltem pár hónapig, most már megy, - aztán megint megtámadott. Nem játék a bun! Beleszülettünk, hatalmában vagyunk. Annak az országnak a hatalma alatt vagyunk, amibe beleszülettünk.

Ha valaki itt él ebben az országban, törvényei a hatalma alatt tartják. Valaki nemrég mondta, olyan jó látni Pesten az úton a fehér vonalakat és a kocsikat, ahogyan vigyáznak és a kresz és minden. Miért? Mert mögötte egy rend áll. Egy hatalom egy uralom áll. A Sátán uralmából nem olyan könnyu kijönni. Neki is megvan a rendorsége. Valakinek mondtam: vigyázz, nemcsak orzo angyalok vannak, hanem orzo ördögök, akik ide is elkísértek. Talán itt is nagyon vigyáznak rád. A Biblia azt mondja: "Az eros fegyveres orzi az o palotáját, amije van békességben van." (Lk 11,21). Nem baj, csak menjen el, majd vigyázok rá, majd közben mondom a gúnyos szavakat, meg hogy mese az egész, ki hallott ilyet?

Beleszülettél egy országba. A Biblia így hívja: "e világ". E világ fejedelme a Sátán. Nem kellett semmit csinálnod, beleszülettél. De olyan nagyon-nagy öröm, hogy ebben a világban hangzik az evangélium. Isten országának evangéliuma hirdettetik. A Máté ev. 24. része mondja ezt az utolsó idokrol. Az az evangélium, amit hirdetünk, szabadító evangélium. Isten országáról szóló evangélium. Lehet hogy nem keresed ezt az országot, a kiutat, de most így szeretném mondani: ez az ország keres téged! Keresztelo János mondja: "Térjetek meg, mert elközelített az Isten országa!“ Ez a szó, hogy ország, annyit jelent, hogy királyi uralom. Ennek az országnak hatalma, királyi uralma elközelített. Térjetek meg! - mondja Keresztelo János, és megismétli Jézus. Elközelített hozzád Isten országa.

Ez nemcsak akkor volt, hanem most is. Amikor elmégy Igét hallgatni, élet-közelben van hozzád Isten országa. Most itt jelen van az O királyi uralma. Hatalmával, eroivel, jeleivel itt van. Ezért merem mondani: Térj meg! Mert ha nincs közel, hova térjek meg? Énekeltük, hogy "Csak egy lépés Jézus tôled.“ Szeretném nagyon komolyan, Isten Lelke által mondani, - csak egy lépés Isten királyi uralma, az a másik ország, amelyik ti köztetek és ti bennetek van.

Az a vallásos világ, amelyik nem ismerte igazán Jézus királyi uralmát, az a mennyországot valahova messzire tette. Valahol a halálon túlra. Talán van, talán nincs, de valahol megvan. Vigasztalják az embereket, - nem baj, csak járj a templomba, buzgón imádkozz, majd a halálod után, majd lesz mennyország. Testvér, vagy itt van, vagy sehol nincs.

Itt van köztünk! Nem valami távoli elérhetetlen cél. Azt mondta valaki: itt szeretnék boldog lenni, most. Isten országa itt és most van. És itt és most boldogság! És egyszer majd és örökké! Ha itt nem találod meg, ne reménykedj abban, hogy halálod után majd valami csoda folytán odajutsz. Itt kell megtérned! Halál után már senki sem térhet meg.

Isten országa közöttünk van és ha befogadod, benned van. Az elso komoly kérdés, amit föl kellene most tenned magad felé, - bennem van? "Isten országa nem evés, nem ivás, hanem igazság, békesség és Szentlélek által való öröm." (Róm 14,17). Nem azok, amiket mindenki elképzel, hogy mindaz, amit enni-inni szeretnék, meg szex, élvezet. Nem evés, nem ivás, nem anyagiak, nem élvezet, - igazság, békesség és Szentlélek által való öröm.

Isten országa ma Jézusban közelít hozzád az O igazságával. Énekeltük: "Te csak az Isten országát keresd és az O nagy igazságát.“ Jaj de nem keressük ezt. Mert ez az igazság ellenünk szóló igazság. Ez az igazság a bunt megítélo igazság. Ha ma találkozol Isten igazságával, egyet fogsz kiáltani, mint Ézsaiás: "Jaj nékem elvesztem, tisztátalan ajkú vagyok!" (Ézs 6,5). Azonnal meglátod, hogy ki vagy. Ha ma találkozol Isten igazságával és szentségével, akkor egy perc alatt mindent fogsz tudni magadról. Az önzo, hiú, szeretetlen életedet, mindent. Akkor elkezd égetni a bun Tudjátok mi a pokol? Az, hogy elkezd égetni a bun. Nem kellenek oda égeto ördögök. Tudod mi a lelkiismeret? Volt-e már, hogy egy halálos ágy, vagy koporsó mellett pokolian égetett belül valami? Volt-e már úgy, hogy nem tudtál aludni jóvátehetetlen buneid miatt? Akkor egy kicsit tudod, mi a pokol. Nem itt, nem ott, az is ti bennetek. Isten orizzen, hogy így kerülj át az örökkévalóságba. Ott már nincs kiút belole. Ahogy mondtam, ott már nem lehet megtérni, meg átlépni azt az egy lépést. Ott már minden eldolt. Meg ne várd! Hányan mondják, van még ido, majd, majd. Vigyázz, ki tudja, hogy mennyi idod van. Lehet van közöttünk olyan, aki a holnapi napot sem éri meg. Az utolsó lehetoség lett volna neki átlépni.

Higgy az Igének, - Isten országa itt van! Azt mondtam, az elso az igazsága. Óh bár az Isten megadná, hogy bunlátásra juss, hogy meglásd, ki vagy Isten színe elott. Az már Isten országa közeledését jelentené hozzád. Az igazság! Tudod az igazságot magadban? Jézus így mondja mielott elment: "Én az igazat mondom néktek. (Jn 16,7). Kéred-e most, Uram mondd meg nekem az igazat. Könyörülj rajtam most amíg nem késo, mondd meg az igazat. És segíts, hogy el is tudjam fogadni. Mert az Isten országa így kezdodik. Akkor érted majd meg a keresztet. Amíg nem mondhatja meg az igazat, addig a kereszt egy megható történet számodra. Amit talán legjobb volna, ha lehet sosem hallanál. Valaki azt mondta: attól irtózom, hogy mindig a vérrol, meg a keresztrol beszélnek, meg a sebekrol.

Amíg nem látod az igazat, azt, hogy elveszett ember vagy, addig nem fogod érteni a keresztet, a szabadítást, hogy valaki kifizette adósságodat. Addig nem tudod elmondani: köszönöm Jézus, hogy helyettem meghaltál. Addig csak ilyen vallásos szöveg, amire azt mondta valaki: a könyökömön jön ki. Sosem tudta! Lehet, hogy te sem tudod, hogy Isten országa igazság. Ha fölnézel a keresztre érteni fogod, Istennek az elvégzett igazsága az elvégzett ígérete: helyetted Fiát adta! Bár oda jutnál ma, hogy ezt meg tudod köszönni. Emlékszem egy bennszülött történetben olvastam, a törzsfonök mikor egy kicsit megértette a keresztet, felkiáltott: Jézus szállj le onnan, az az én keresztem, én érdemeltem.

Valaha megláttad-e? - mert akkor Isten országa következo része is odaért a szívedhez. Isten országa igazság, békesség! Az ellened szóló igazság ellenére békesség. Aki átélte, az el mondja most velem együtt: életem legboldogabb pillanata volt, mikor megértettem, hogy szabad vagyok. Isten Jézusban megbocsátott. Új életem lehet, a múlt nem terhel, kezdhetek újat. Az isteni igazságnak elég tétetett. Valaki szenvedett értem.

Isten országának ezt a felét megértetted-e már, ezt az üzenetét? Mert jön a következo üzenet. Testvérek Isten országa nemcsak Jézus megváltása, az Isten országa Jézus királyi uralma. Félek, hogy sokan már évtizedek óta a küszöbön vannak még, mert nem tették meg ezt a lépést, hogy egy másik uralomnak, hatalomnak alárendeljék magukat. Ha ebbol az országból kilépsz, azonnal be kell lépned egy másik országba. Ha a Sátán birodalmából kiléptél, akkor be kell lépned Isten királyi uralma alá. Az O országa valóságos ország. Abban az országban rend van, egyetlen akarat van. Gondoljunk csak a Miatyánkra: "Jöjjön el a Te országod! Legyen meg a Te akaratod!" Ez a ketto egy. Amíg nem rendelted alá magad, amíg O csak megfeszített Jézus számodra, és nem a trónon ülo Király, addig nem vagy az O országában. Addig csak nem messze vagy.

Úgy félek, hogy itt nagyon sokan vannak, akik messze vannak. Akik elfogadták a megváltást, a bunbocsánatot, de nem rendelték alá magukat annak a rendnek, ami az O országában van. Az akaratának, döntéseinek, annak az isteni kresznek, ami az O országában van. Valaki így mondta el, - nem tudom, mióta Jézust elfogadtam, amikor elhatározom, amikor valamit csinálni akarok, valaki azt mondja: ne tedd. Ne menj! Nem tudom ki mondja ezt nekem, vagy honnan van ez, de annyi mindenben korlátozva vagyok. Ki szeretném mondani az igazamat, jól meg akarnám valakinek mondogatni és egyszer csak belül egy hang: jaj ezt ne mondd. Isten országában belül is vannak orizok. Isten Szentlelke, amelyik figyelmeztet, vigyáz rád, oriz. Ott is ki vannak téve a jelzotáblák: behajtani tilos! Mikor el akartam menni régi barátaim közé, már majdnem eljutottam a házig, mikor rájöttem, ide nem lehet menni. Ide nem szabad!

Átléptél a Sátán uralma alól Isten országába? Ez egyetlen egy lépés. Csak egy lépés! Ugyanaz a lépés, mint ki a régi uralomból és be az új életbe. Olyan sokan kérdezgetik: de hogyan? - hát nem tudok szeretni. Persze hogy nem. De Jézus ad új életet, Szentlelkével közli az O szeretetét. Azt mondja a Biblia: "Isten szeretete kitöltetett a mi szívünkbe a Szentlélek által." (Róm 5,5.) Tapasztaltad? Muszáj szeretni, egyszeruen ott van a szívemben, onnan ömlik ki, árad minden ember felé.

Jó volna egy picit szembenézni ezzel, benne vagyok az Isten országában? Vezet engem Isten Szentlelke? Akiket Isten Lelke vezet, azok az o fiai. Vagy a határon állsz már évtizedek óta? Elhitted, hogy Jézus meghalt érted? De nem adtad át magadat, szívedben csak egy kereszt van? Még trón nincs?! Elfoglalhatta-e már a királyi trónt? Mondhatod-e ezt a szót: Uram.

Az elmúlt héten találkoztam egy asszonnyal, aki rájött, hogy nem rendelte magát alá Istennek. Azt mondta: hazamentem és azt mondtam; Istenem, most hogy imádkozzak? Nem merem kimondani, hogy Uram. Most mit mondjak? Jézusom? Ezt mondhatom, - de Uram...? Vajon szádon nem hazugság ez a szó? Alá rendelted magadat Annak, Aki meghalt érted a kereszten? Urad-e neked Jézus?

Isten ma figyelmeztetett Igéje által: nem messze vagy Isten országától. Lehet sok mindent átéltél már, lehet nagyon közel jutottál sok mindenhez, de így hangzott el ma valakinek a szava: nem messze vagy, - de nem vagy belül! Elfogadtad-e az O királyi rendjét, figyelsz-e az O akaratára, szavára. Nagyon kérlek, lépj át a határon. Nem messze vagy, de nem vagy belül.

Imádkozzunk: Uram látod, hogy az Isten országa igazság, békesség és Szentlélek által való öröm. Dalol-e szívünkben ez az öröm most is? Kiáradhat-e életünkbol az országod boldogsága, öröme? Kérlek Úr Jézus, hadd legyünk ma nagyon oszinték. Hadd legyen most vége a bújócskának, hogy se kint, se bent. Áldunk azért, mert nem akarod, hogy a haszontalan szolga sorsára jussunk, aki ketté vágatik, mert az örökélet ott találta a küszöbön. Ne legyen ma itt senki, aki nem teszi meg a dönto lépést, ki a régibol, be az újba. Kérlek könyörülj rajtunk, tudod, hogy kinek mit mondtál. Kérünk végezd el bennünk Igéd és Lelked által. Ámen.

1985. október 6.


galangyal.jpg
holföldangy.gif
 

stefike0

Állandó Tag
Állandó Tag
Napi áhitat

Szabálymódosítás
"1Előálltak a Gileád fiainak nemzetségéből való családfők - Gileád Manassé fiának, Mákírnak a fia volt, József fiai nemzetségeiből -, és beszéltek Mózes előtt, meg a vezető emberek, azaz Izráel fiainak a családfői előtt. 2Ezt mondták: Neked, uram, azt parancsolta az ÚR, hogy sorsvetéssel oszd ki ezt a földet örökségül Izráel fiainak. Neked, uram, azt is parancsolta az ÚR, hogy testvérünknek, Celofhádnak az örökségét a leányainak add. 3Ha azonban Izráel fiainak másik törzséből való emberhez mennek feleségül, akkor az ő örökségük elkerül a mi atyáink örökségéből, és odakerül annak a törzsnek az örökségéhez, ahova ők kerülnek, és így a nekünk sorsolt örökség kisebb lesz. 4Sőt még ha elkövetkezik is az örömünnep éve Izráel fiainál, az ő örökségük akkor is ott marad annak a törzsnek az örökségénél, ahova kerültek. Így a mi atyáink törzsének örökségéből elkerül az ő örökségük. 5Ekkor parancsot adott Mózes Izráel fiainak az ÚR akarata szerint, és ezt mondta: Igazat mond József fiainak a törzse. 6Ezt parancsolja az ÚR Celofhád leányainak: Menjenek feleségül, ahova jónak látják, de csak olyanhoz mehetnek feleségül, aki atyjuk törzsének a nemzetségéből való. 7Így nem kerül el Izráel fiainak az öröksége egyik törzsből a másik törzsbe. Izráel fiai közül mindenki ragaszkodjék atyái törzsének az örökségéhez. 8Minden olyan leány, aki örökséget kap Izráel fiainak a törzseiben, csak olyanhoz menjen férjhez, aki atyai törzsének a nemzetségéből való, hogy Izráel fiai közül mindenki megtartsa ősi örökségét. 9Ne kerüljön el egyik törzsből a másik törzsbe az örökség. Izráel fiainak törzseiből mindenki ragaszkodjék a maga örökségéhez. 10Celofhád leányai úgy cselekedtek, ahogyan Mózesnek parancsolta az ÚR. 11Celofhád leányai, Mahlá, Tircá, Hoglá, Milká és Nóá a nagybátyjuk fiaihoz mentek feleségül. 12József fiának, Manassénak a nemzetségéből való emberekhez mentek feleségül, és így örökségük megmaradt atyjuk nemzetségének a törzsénél. 13Ezeket a parancsolatokat és rendelkezéseket parancsolta meg az ÚR Mózes által Izráel fiainak Móáb síkságán, a Jordán mellett, Jerikóval szemben." (4Mózes 36)

Az örökséghez ragaszkodni kell. Szemünk láttára egyesek nagyon meggazdagodnak, mások meg elszegényednek. A gileádi családfők idejében felismerték annak a veszélyét, hogy más törzshöz kerülhet az örökségük, és ezáltal az ő örökségük kisebb lesz. Hogy ez ne következzen be, még idejében intézkedtek. A lányok is örökséghez juthattak, és ha meg akarták őrizni az örökséget, akkor a szabály ez volt számukra: "csak olyanhoz mehetnek feleségül, akik atyjuk törzsének a nemzetségéből való". A gondatlan, közömbös élet elszegényedéshez vezethet még a lelki életben is. Mi mennyire értékeljük azt az örökséget, amit az Úr Jézus Krisztuson keresztül az Atyától kapunk? Tudják-e fiaink és leányaink, hogy ez nagy érték számunkra? Dicséretre méltók Celofhád leányai: úgy mentek férjhez, hogy figyelembe vették a szabálymódosítást, és így megmaradhatott az örökségük. A szabályok, amelyeket az igére alapozva hozunk, nem minket akarnak korlátozni vagy megfosztani bizonyos javaktól, hanem segítségünkre lehetnek, hogy a javakat, áldásokat, amelyeket hit által megkaptunk, megőrizzük. Legyünk mi is engedelmes gyermekei Istennek, hogy a számunkra elkészített örökséget elnyerjük! /FCs/


<a href="http://www.imeem.com/people/-HSGd4H/photo/0x3zDJVodW/"><img src="http://media.imeem.com/p/0x3zDJVodW.jpg" alt="click to comment" title="click to comment" /></a>


A hűtlenség elmarasztalása
"10Hiszen egy atyánk van mindnyájunknak, egy Isten teremtett bennünket! Miért vagyunk hát hűtlenek egymáshoz, meggyalázva az atyáinkkal kötött szövetséget? 11Hűtlenné vált Júda, utálatos dolgokat követtek el Izráelben és Jeruzsálemben. Meggyalázta Júda az ÚR szent helyét, mert idegen isten leányait szerette meg, és velük házasodott össze. 12Irtson ki az ÚR mindenkit Jákób sátraiból, aki ilyent követ el, a csábítót, és aki hallgat rá, még ha áldozatot visz is a Seregek URának! 13Továbbá ezt teszitek: könnyel öntözitek az ÚR oltárát, sírtok és sóhajtoztok, mert nem tekint már az áldozatra, és nem fogadja kegyelmesen tőletek. 14Ezt kérdezitek: Miért nem? - Azért, mert az ÚR a tanúja annak, hogy hűtlen lettél ifjúkorodban elvett feleségedhez, pedig ő a társad, feleséged, akivel szövetség köt össze. 15Egy ember se tesz ilyent, akiben maradt még lélek. De mire is törekszik az ember? Arra, hogy utódot kapjon Istentől. Vigyázzatok azért magatokra, és ne legyetek hűtlenek ifjúkorotokban elvett feleségetekhez! 16Gyűlölöm azt, aki elválik feleségétől - mondja az ÚR, Izráel Istene -, mert erőszak tapad ruhájára - mondja a Seregek URa. Vigyázzatok magatokra, ne legyetek hűtlenek!" (Malakiás 2,10-16)

Malakiás két hűtlenségre mutatott rá, amely megtalálható volt abban az időben: hűtlenség az Úr iránt, amikor idegen istenek leányait szerették meg és azokat vették felségül, és a házastársi hűtlenség. "Gyűlölöm azt, aki elválik feleségétől, mondja az Úr, Izrael Istene, mert erőszak tapad ruhájához, mondja a Seregek Ura. Vigyázzatok magatokra, ne legyetek hűtlenek!" (16. v.) Ebből világosan megérthetjük, hogy Isten a legkeményebben elítéli a hűtlenséget a házastársak között! Miért kéri számon az Úr a hűtlenséget? Mert hűséget ígértünk neki, amikor szövetségre léptünk vele. Ő tartja a szavát, valóra váltja ígéreteit, de a mi részünkről is megköveteli ezt. Hűséget ígértünk házastársunknak, amikor házasságot kötöttünk vele. Isten elvárja, megköveteli a hűséget, de felelősségre is von, ha ez hiányzik az életünkből. Ha eleget teszünk a ránk háruló kötelezettségünknek, állhatatosan és kitartóan ragaszkodva az Úrhoz és házastársunkhoz, akkor számíthatunk a
megígért áldásokra! /FCs/
 

danorb

Állandó Tag
Állandó Tag
<table border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" width="100%"><tbody><tr><td colspan="3" width="100%">
</td> </tr> <tr> <td width="1%"> </td> <td width="98%"> Láttam Uram!
Egyik béna volt, a másik aszott sárga...
Vagy nem volt lába...
De a Te fényed hullt a betegágyra!
Hitükkel elrejtőztek nálad,
és úgy hordozták mázsás terhüket,
a Te erőddel, mint szalmaszálat.
És láttam szalmaszál alatt roskadozókat,
mert mázsás teher könnyű,
mint a kis szalmaszál Veled,
de nélküled a szalmaszál is mázsás súly lehet.
Új évbe indulok, és nem tudom, mi vár rám.
Csak azt tudom, velem vagy, nem hagysz árván.

Csak azt tudom - utam már kijelölted,
mint bízó gyermek járhatok előtted.
Te mérsz bút, örömet, munkát, terhet,
s irgalmad mindegyikbe áldást rejtett.
Csak egyet adj, hogy célirányt haladjak,
hogy szalmaszálak alatt ne roskadjak!
És ha szereteted mázsás teherrel
tenné próbára ezt a gyenge vállat,
segíts úgy vinni mázsás terhemet,
a Te erőddel, mint szalmaszálat!
</td></tr></tbody></table>
 

stefike0

Állandó Tag
Állandó Tag
Napi áhitat

Az elpusztult Jeruzsálem
" 1Jaj, de magára maradt az egykor oly népes város! Olyanná lett, mint az özvegy. Nagy volt a népek között, úrnő a tartományok között, de kényszermunkássá lett! 2Sírva sír az éjszakában, könny áztatja arcát. Senki sem vigasztalja azok közül, akik szerették, barátai mind hűtlenné lettek, ellenségeivé váltak. 3A nyomorúság és terhes szolgálat után fogságba került Júda. Ott lakik a pogányok között, de nem talál nyugodt helyet. Üldözői mind utolérik nyomorúságában. 4Gyászolnak a Sion útjai, nincs, aki ünnepekre járjon. Kapui mind elpusztultak, papjai sóhajtoznak. Szüzei szomorkodnak, neki csak keserűsége van! 5Elnyomói fölülkerekedtek, ellenségei jólétben élnek. Az ÚR szomorította meg sok vétke miatt. Gyermekei fogságba mentek elnyomóik előtt. 6Odalett Sion leányának minden ékessége. Vezérei olyanok lettek, mint a szarvasok, amelyek nem találnak legelőt: erőtlenül mentek üldözőik előtt. 7Visszagondol Jeruzsálem nyomorúsága és hontalansága idején arra, hogy milyen jó dolga volt az elmúlt időkben. De népe ellenség kezébe esett, és nem volt segítője, csak nézték ellenségei, és nevettek romlásán. 8Sokat vétkezett Jeruzsálem, beszennyezte magát. Volt tisztelői mind lenézik, mert látták gyalázatát. Ő maga is sóhajtozott, és elfordult. 9Ruhája szegélye piszkos; nem gondolt a jövendőre. Szörnyű mélyre süllyedt, nincs vigasztalója. Nézd, URam, milyen nyomorult vagyok, milyen fölfuvalkodott az ellenség! 10Kinyújtotta kezét az ellenség Sion minden drága kincsére. Látnia kellett, amint bementek szentélyébe azok a népek, akikről azt parancsoltad: Nem mehetnek be gyülekezetedbe! 11Az egész nép sóhajtozik, kenyeret keresgélnek, odaadják értékeiket ennivalóért, hogy föléledjenek. Nézd, URam, és lásd meg, mennyire lenéznek minket! 12Mindnyájan, akik erre jártok, nézzetek ide, és lássátok: Van-e oly fájdalom, mint az én fájdalmam, amelyet nekem okoztak, amellyel megszomorított az ÚR izzó haragja napján?! 13A magasból tüzet bocsátott csontjaimba, és eltiport engem. Hálót feszített ki lábaim elé, és hanyatt ejtett engem. Elhagyottá tett, beteggé naphosszat. 14Számon tartotta vétkeimet, összefonódtak kezében, és nyakamra csavarodva megrendítették erőmet. Olyanok kezébe adott az Úr, akiknek nem tudok ellenállni. 15Félredobta hőseimet mind mellőlem az Úr. Kitűzte azt a napot, melyen összetörte ifjaimat; sajtóba taposta az Úr Júda szűz leányát. 16Ezek miatt sírok én, szemem könnybe lábadt, mert messze van vigasztalóm, aki engem föléleszthetne. Fiaim odalettek, oly erős az ellenség. 17Sion kinyújtja a kezét, de nincs vigasztalója. Az ÚR rendelt elnyomókat mindenünnen Jákób ellen. Jeruzsálemre úgy tekintettek, mint egy tisztátalanra. 18Igazságos az ÚR, mert szembeszálltam parancsával. Halljátok meg mind, ti népek, és lássátok fájdalmamat: szüzeim és ifjaim fogságba mentek. 19Hívtam azokat, akik szerettek, de ők cserbenhagytak. Papjaim és véneim elpusztultak a városban, amikor ennivalót keresgéltek, hogy föléledjenek. 20Nézd, URam, milyen nyomorult vagyok, belsőm háborog, vergődik bennem a szívem, mert nagyon engedetlen voltam. Ott kint a fegyver öli gyermekeimet, otthon a halál. 21Hallották, hogy sóhajtozom, de nincs vigasztalóm. Minden ellenségem hallotta bajomat, és örvendezett, hogy így tettél, és elhoztad a napot, melyet kitűztél. Járjanak ők is úgy, mint én! 22Jusson eléd minden gonoszságuk, és bánj velük úgy, ahogyan velem bántál sok vétkem miatt! Bizony, sokat sóhajtozom, és beteg a szívem!" (Jeremiás siralmai 1)

Dávid a következőképpen írt Jeruzsálemről: "Jeruzsálem, te szépen épített város, részeid jól illenek egymáshoz! Oda járnak a törzsek, az Úr törzsei. Izraelnek szóló rendelkezés az, hogy magasztalják az Úr nevét. Mert ott állnak a bírói székek, Dávid házának székei." (Zsolt 122,3-5) Ami volt, az már csak emlék, ami még inkább növelte Jeremiás fájdalmát a bekövetkezett romlás miatt, amikor visszagondolt az elmúlt időkre. Szó van itt kiszolgáltatottságról, fogságról, sírásról, megkeseredésről, elhagyatottságról, sóhajtozásról... Miért kellett elpusztulnia Jeruzsálemnek? A választ megtaláljuk az igében: "Az Úr szomorította meg sok vétke miatt." Isten szolgáltatta ki népét az ellenség kezébe, akik kedvük szerint garázdálkodhattak. Mai igénkből megérthetjük,
milyen súlyos következménye van a bűnnek. Nagyon sokszor talán mi a bűn következményeitől félünk, nem a bűntől... Legyen tanulság számunkra ez az ige: attól féljünk, ami a romlásunkat okozza! "Távozzál a bűntől messze-messze el, mert megöl a mérge, hogyha vétkezel!" /FCs/


<a href="http://www.imeem.com/people/-HSGd4H/photo/kIsUTupH4f/"><img src="http://media.imeem.com/p/kIsUTupH4f.jpg" alt="click to comment" title="click to comment" /></a>

Kölcsönös megbecsülésben
"1Ugyanígy, ti asszonyok, engedelmeskedjetek férjeteknek, hogy ha közülük egyesek nem engedelmeskednek az igének, feleségük magaviselete szavak nélkül is nyerje meg őket, 2felfigyelve istenfélő és tiszta életetekre. 3Ne a külső dísz legyen a ti ékességetek, ne a hajfonogatás, arany ékszerek felrakása vagy különféle ruhák felöltése, 4hanem a szív elrejtett embere a szelíd és csendes lélek el nem múló díszével: ez értékes az Isten előtt. 5Egykor a szent asszonyok is, akik az Istenben reménykedtek, így díszítették magukat: engedelmeskedtek férjüknek, 6ahogyan Sára engedelmeskedett Ábrahámnak, és urának nevezte őt. Az ő leányai lesztek, ha jót tesztek, és ha nem féltek semmiféle fenyegetéstől. 7És ugyanígy, ti férfiak is, megértően éljetek együtt feleségetekkel, mint a gyengébb féllel, adjátok meg nekik a tiszteletet mint örököstársaitoknak is az élet kegyelmében, hogy a ti imádkozásotok ne ütközzék akadályba. " (1Péter 3,1-7)

Van két szócska ebben az igeszakaszban, ami ismétlődik, és amire felfigyelhetünk: "Ugyanígy, ti asszonyok... Ugyanígy, ti férfiak is..." Ha csak ennél a két szónál maradunk, úgy is több mindent megérthetünk. Isten előtt az asszony és a férfi egyenlő. Különbség van személyük között, de nem mondhatjuk, hogy egyik különb a másiknál. Mind a kettő nagyon értékes a maga helyén. Ugyanazt várja el az Úr az egyiktől, mint a másiktól. Úgy a férfinak, mint a nőnek elsősorban Isten előtt kell megfelelnie, és azután a társának. A nő esetében a hangsúly a belső értékekre esik, és nem a külsőre. "A szív elrejtett embere, a szelíd és csendes lélek el nem múló díszével: ez értékes az Isten előtt." A férfi kapcsolata a feleségével meghatározza az Úrral való kapcsolatát. Férfitestvérek, vigyázzunk, mert az imádságok akadályokba ütközhetnek! A tiszteletadást mindkét részről elvárja az Úr. A nő tiszteletadása megnyilvánul az engedelmességben. A férfinak el kell ismernie, hogy a nő fizikailag gyöngébb személy, de lelki értelemben minden tekintetben egyenlő. Ezért döntéseibe beavatja, azokat vele együtt hozza meg, és tiszteletadása a gyöngédségben és érzékenységben is megnyilvánul felesége iránt. /FCs/
 

Mosoly1

Állandó Tag
Állandó Tag
Napi evangélium


2009. március 25. – Szerda, Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony) Abban az időben Isten elküldte Gábor angyalt Galilea Názáret nevű városába egy szűzhöz, aki jegyese volt egy férfinak, a Dávid házából való Józsefnek. A szűz neve Mária volt. Az angyal belépett hozzá és így szólt: „Üdvöz légy, kegyelemmel teljes! Az Úr veled van! Áldottabb vagy te minden asszonynál!”
Ennek hallatára Mária zavarba jött és gondolkodóba esett, hogy miféle köszöntés ez. Az angyal azonban folytatta: „Ne félj, Mária! Hisz kegyelmet találtál Istennél! Mert íme, gyermeket fogansz méhedben, és fiút szülsz, s Jézusnak fogod őt nevezni! Nagy lesz ő: a Magasságbeli Fiának fogják hívni. Az Úristen neki adja atyjának, Dávidnak trónját. Uralkodni fog Jákob házán mindörökké, és uralmának soha nem lesz vége!”
Mária ekkor megkérdezte az angyalt: „Hogyan történhet meg ez, amikor én férfit nem ismerek?” Az angyal ezt válaszolta neki: „A Szentlélek száll le rád, és a Magasságbeli ereje borít be árnyékával. Ezért szent lesz az, ki tőled születik: Isten Fiának fogják őt hívni. Lásd, rokonod, Erzsébet is gyermeket fogant öregségében, sőt, már a hatodik hónapban van, bár magtalannak tartják az emberek. Istennél semmi sem lehetetlen.”
Erre Mária így szólt: „Íme, az Úr szolgálóleánya: történjék velem szavaid szerint!” Ezután az angyal eltávozott.
Lk 1,26-38

Elmélkedés: Ahhoz, hogy elkezdődhessen a megváltás művének megvalósulása és emberré lehessen a második isteni személy, a mindenható Isten egy embernek, Máriának a beleegyezését kéri. Történjék velem szavaid szerint – mondja a názáreti leány, s ezzel igent mond Isten akaratára.
A szenvedés órájában Jézus azért imádkozik, hogy ne az ő akarata teljesedjen be, hanem a mennyei Atyáé. Beleegyezik Isten akaratába, elfogadja azt, még akkor is, ha ez részéről életének feláldozását jelenti. Az Atya akaratát mindenben és mindenkor elfogadó Jézus joggal tanította övéinek, hogy övéi imádkozzanak azért, hogy az Atya akarata valósuljon meg. Mindezek a példák arra ösztönöznek minket, hogy életünk vezérelvévé váljon Isten akaratának szüntelen keresése és megvalósítása.
(Horváth István Sándor)

Imádság:

Atyánk! Itt vagyok szolgáltadra, a Te gyermeked, hogy rajtam keresztül folytasd szereteted munkáját a világban azáltal, hogy Jézust adod nekem, rajtam keresztül másoknak és az egész világnak. Imádkozzunk egymásért, hogy Jézus szerethessen bennünk és általunk azzal a szeretettel, mellyel az Atya szereti Őt.
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
picture.php


A mai nap igéi




Titeket pedig az ÚR papjainak neveznek, Istenünk szolgáinak mondanak. (Ézs 61,6a)
Krisztus mondja: "Ha valaki nekem szolgál, engem kövessen; és ahol én vagyok, ott lesz az én szolgám is; és ha valaki nekem szolgál, azt megbecsüli az Atya." (Jn 12,26)
Olvasmányok: Jn 15,9-17 és Lk 21,5-19

<HR align=center width="70%">
Lelki útravaló a mai napra

<CENTER>Szerda

Elhagyatva</CENTER>

De én féreg vagyok és nem férfiú; embereknek csúfja és a nép utálata.
22. Zsoltár 7.

Pál apostol is azt mondja a filippi levél 2. fejezetében, hogy Krisztus megüresítette magát. Azaz isteni hatalmát nem használta s mindenható erejét szenvedésekor felfüggesztette. E kiüresítés és megalázkodás. állapotában az ördög minden pokoli hatalmát kipróbálta rajta. Ember szenved itt s az emberfia hordja a világ bűneit. S hogy isteni erejéről lemondott, az ördög összeharapta fogát az ártatlan Bárányon, hogy elnyelje. Ezért kell az ártatlan Igaznak olyan gyötrelemben reszketnie, mintha szegény kárhozó bűnös volna. Bűntelenül is az Isten bűnt elítélő haragját szenvedi. Meg kellett ízlelnie értünk az örök halált és kárhozatot. összesítve kellett mindazt elszenvednie, amit a kárhozó bűnösnek kellett volna érdeme szerint örökösen szenvednie.
Ezzel szerezte meg nekünk Isten országát, az örök életet és üdvösséget. Ézsaiás is azt mondja 53. fejezete 11. versében: "Lelke szenvedése folytán látni fog és megelégszik, ismeretével igaz szolgám sokakat megigazít és vétkeiket ő viseli." Teste-lelke. iszonyú. kínt szenvedett, - javunkra s dicsőségére. Mert legyőzte ellenségeit és ismeretével sokakat megigazított.

A próféták megmondották,
Atyáinknak megjósolták,
Hogy Jézus Krisztus eljövend
S bűnünkért szenved, ő a szent.

picture.php
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
picture.php



Szerda [2009.03.25.] Krisztus követői megélik az egyetemes papság elvét


2009.03.25. 00:03 Andreas

*MINDEN NAPRA:
1 MONDATBAN IS; 2 ÚTMUTATÓ IGE, 3 FORDÍTÁSBAN

http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato

<TABLE class=smtxt style="MARGIN-BOTTOM: 10px" cellSpacing=0 cellPadding=1 width="100%" border=0><TBODY><TR bgColor=#ffffff><TD style="BORDER-BOTTOM: #eeeeee 1px dotted" align=left>- Szerda [2009.03.25.]

</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: #eeeeee 1px dotted" align=right> </TD></TR><TR><TD align=left colSpan=2><TABLE style="BORDER-COLLAPSE: collapse" borderColor=#111111 cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%" border=0><TBODY><TR><TD vAlign=top align=left width="2%" bgColor=#ffffff rowSpan=10>


</TD><TD vAlign=top align=left width="48%" bgColor=#ffffff colSpan=2> </TD><TD vAlign=top align=left width="48%" bgColor=#ffffff colSpan=2> </TD><TD vAlign=top align=left width="2%" bgColor=#ffffff rowSpan=10> </TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="48%" bgColor=#ffffff colSpan=2>
Ézs 61,6a
</TD><TD vAlign=top align=left width="48%" bgColor=#ffffff colSpan=2>
Jn 12,26

</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="96%" bgColor=#ffffff colSpan=4> </TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="46%" bgColor=#ffffff>Titeket pedig az ÚR papjainak neveznek, Istenünk szolgáinak mondanak.
</TD><TD vAlign=top align=left width="3%" bgColor=#ffffff colSpan=2>
</TD><TD vAlign=top align=left width="46%" bgColor=#ffffff>Ha valaki nekem szolgál, engem kövessen; és ahol én vagyok, ott lesz az én szolgám is; és ha valaki nekem szolgál, azt megbecsüli az Atya.</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="96%" bgColor=#ffffff colSpan=4> </TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="46%" bgColor=#ffffff>Ti pedig az Úr papjainak hívattattok, Istenünk szolgáinak neveztettek;
</TD><TD vAlign=top align=left width="4%" bgColor=#ffffff colSpan=2>
</TD><TD vAlign=top align=left width="46%" bgColor=#ffffff>A ki nékem szolgál, engem kövessen; és a hol én vagyok, ott lesz az én szolgám is: és a ki nékem szolgál, megbecsüli azt az Atya.</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="96%" bgColor=#ffffff colSpan=4> </TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="46%" bgColor=#ffffff>Benneteket meg az Úr papjainak hívnak, és így neveznek: Istenünk szolgái.
</TD><TD vAlign=top align=left width="4%" bgColor=#ffffff colSpan=2>
</TD><TD vAlign=top align=left width="46%" bgColor=#ffffff>Aki nekem szolgál, az engem kövessen, s ahol én vagyok, ott lesz a szolgám is. Aki nekem szolgál, azt megtiszteli az Atya.</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="96%" bgColor=#ffffff colSpan=4>

</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left width="96%" bgColor=#ffffff colSpan=4>
A Christianusok csodálatos kiváltsága, hogy Uruk példáját követve, hírdethetik az evangéliumot közel és távol, kis és nagy közösségekben; mert akiben Jézus él, az nem hallgathat erről a jó hírről, s Istent dicsőíti egész, neki odaszánt életével!
</TD></TR></TBODY></TABLE></TD></TR></TBODY></TABLE>



picture.php
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
picture.php

Adós fizess


<HR width="100%">"És bocsásd meg nékünk a mi buneinket; mert mi is megbocsátunk mindeneknek, akik nékünk adósok." Lk 11,4 Olvasandó: Mt 18,21-35
<HR width="100%">
Hadd adjunk hálát Uram, hogy itt lehetünk. Köszönjük, hogy számadásra hívtál. Kérlek adj oszinte, egyenes szívet, hogy állhassunk Eléd. Kérünk segíts, hogy elfogadjuk ítéletedet hogy megnyerhessük kegyelmedet. Ámen.

Az Ige, amit már reggel is elolvastunk a Máté 18-ból, egy számvetésrol ír. Egy király számot akar vetni szolgáival.

Nem tudom, szoktatok-e számot vetni? Egy édesapát ismerek, aki mikor a gyerekek hazajönnek a bizonyítvánnyal, leül a gyerekekkel együtt és megpróbálnak számot vetni. Hogy ez a kettes, ez a hármas miért van, hogyan történt? Lehet, hogy odajutnak a gyerekek, ahová Karinthy Frigyes jutott, hogy magyarázom a bizonyítványomat. Mindig meg tudjuk magyarázni, mi miért volt, miért történt a hiba, de biztos nem voltam hibás.

A legtöbb ember úrvacsora elott szokott számot vetni. Végiggondolja azt, amit most az Úr elé kell vinni, világosságra hozza rejtett buneit. Arra gondoltam, milyen jó lenne minden este számot vetni. Emlékszem mikor pénztáros voltam valahol, volt napi rovancs, havi rovancs és voltak váratlan rovancsok, amikor egyszer csak jött a rovancsoló bizottság.

Amirol most beszél az Ige, ez egy váratlan rovancs. Isten akkor vet számot szolgáival, amikor akar. Ezzel kezdte Igénk, hogy a király számot akart vetni, tehát nem az illeto kezdeményezte, hogy most, hanem azt mondja, hogy "Hasonlatos a mennyeknek országa a királyhoz, aki számot akar vetni az O szolgáival." Teljesen váratlan. Mindig Isten kezd! A halál is úgy jön sokszor, hogy egészen váratlanul. Látjuk itt most ebben a részben, hogy nyílván ez az ember sem készült fel, mert akkor valamilyen módon tisztázta volna a dolgokat

Isten számvetései az életünkben nagyon sokszor olyanok, hogy jön egy csod. Akkor kezdek számot vetni. Talán a házasságom csodje. Akkor gondolkozom azon, az Úrtól való volt? Hány ember jutott oda évek, évtizedek múlva, hogy nem oda kellene visszamenni? Talán a gyerekkel van a baj és itt kezdodik, amikor Isten kezdi. Akkor rájövök arra, mit nem csináltam jól gyermekkorától kezdve.

Isten odahívott maga elé egyet és ma az egy te, meg én vagyunk. Amikor jön talán a betegség, - ami nagyon sokszor rovancsot jelent, akkor talán az ember végignézi a dolgait, az életét. Vannak hosszú éjszakák, amikor az ember nem tud aludni, mert fájdalmai vannak és jönnek a gondolatok, a miértekre az azért. Nem tudom nálad, nálam, amikor kezdodik majd egy újabb rovancs, amikor Isten kezdi számon kérni a dolgainkat. Nagyon sok alkalom van, amikor igazán nem kezdtük, nem csináltuk volna, egy váratlan baleset, haláleset. Testvér, a haláleset mindig az! Nem halt még úgy meg hozzátartozóm, hogy ne kellett volna meglátni iszonyú mulasztásaimat.

Isten kezdi, O hívja azt az egyet, akivel most akar számot vetni. Így mondja Igénk: hoztak eléje egyet, aki tízezer tálentummal volt adós. Azt hiszem a mi pénzünkben meghatározhatatlan, sok milliós adósság ez. Nem tudom, ha veled meg velem vet számot az Úr, nem így történik-e, hogy egyszeruen már nem is tudom tovább mondani, mert annyi.

De mi az alapja ennek a számvetésnek? Mikeás könyve nagyon világosan ír egy ilyen számvetést. Azt mondja: "Pere van az Úrnak az O népével." (Mik 6,2). Megdöbbento, ahogy az ember, akivel a számvetés történik, azt mondja: "Mivel menjek eleibe az Úrnak? Hajlongjak-é a magasságos Istennek? Égo áldozatokkal menjek-é elébe, esztendos borjukkal?! Kedvét leli-é az Úr ezernyi kosokban, vagy tízezernyi olaj-patatokban? Elsoszülöttemet adjam-é vétkemért, vagy méhem gyümölcsét lelkemnek bunéért?!" (Mik 6,6-7). A számvetés alapját keresi, - mit kellene nekem csinálni? Aztán egy mondat, amiben Isten megmondja az O számvetési alapját: "Megjelentette néked óh ember, hogy mi legyen a jó és mit kíván az Úr te toled!" (Mik 6,8). Annyit jelent, hogy tudod. Tudtad! Nem lehet azt mondani: nem tudtam. Általában világosan tudjuk, hogy ezt nem lett volna szabad mondani, vagy tenni. Sajnos, olyan hamar túl lép az ember a dolgokon és utána azt mondja, nem tudom, hogy miért, - nem tudom.

Az elso amit Isten megmond, hogy tudtad. Tudtad amikor vétkeztél, tudtad pontosan, mit nem lett volna szabad. Megjelentetett! Három dolgot mond el az Ige, amit az Úr kíván. Szeretném, ha ezt most végignéznénk, hogy Isten hadd számoljon velünk ebben a három viszonylatban, amire azt mondja, hogy kíván. Egyik így hangzik: Tartsd meg a törvényt! A mi fordításunkban: "igazságot cselekedjél." Amikor Jézus a gazdag ifjúval beszél, azt mondja: a törvényt tudod. Te is tudod! Most olyan jó volna idonként beleszondázni a törvénybe, hogy megtartottam? Nincs-e itt is milliós adósságod, hogy semmibe vetted, lábbal tiportad a törvényt. Mit csinálsz az ünnepeiddel? A Úrnak szentelted? Kedvteléseidet teszed azon, vagy a munkádat végzed?

A szülo-tisztelet! Megint csak egy pici kis belenézés. Egyszer nagyon komolyan szembenéztem ezzel, igen, szeretem, de nem tisztelem. Ez ketto! A tisztelet annyit jelent, hogy fölfelé szeretek valakit, mert nagyobb nálam. A sok pimaszságom vádol, amikor okosabb voltam, amikor nem tiszteltem. Isten most halálos komolyan mondja neked: tiszteld, akármilyen. Sírva mondta valaki: csak nem gondolod, hogy az iszákos apámat tisztelnem kellene? Az Úrért! Az O parancsa. Ovele kerülsz szembe!

Tartsd meg a törvényt! Látod-e csak egy pillanatban, hogy milyen milliós tartozásod van kicsi gyerekkorodtól kezdve. Megfizethetetlen csak egy paranccsal szemben. Vagy ha egy percig arra gondolsz, hogy a Biblia azt mondja: a harag gyilkosság. Aki haragszik embergyilkos. Hogy fogsz felelni a lélek-gyilkosságokért? A kívánság paráznaság, ahogy Jézus magyarázza a parancsolatot. Az irigység egyenlo a lopással. Ugyanolyan "ne" szó van mindegyik elott. Nézz bele, - megtartottad ifjúságodtól fogva? Ha most az Úr számba vesz mindent, - milliós az adósságod.

Tovább lépünk a következo parancsáig: gyakorolj szeretetet! Ez a mai vasárnap a legtöbb embert odaviszi a temetobe. Halottak napja van. A sírok beszélnek. Nem gyakoroltál szeretetet. Vajon mit beszélnek a sírok? És az élok? Hacsak ezt a szót most nem gúnyosan mondom, hogy a szeretteid? Hogy gyakorolsz szeretetet a szeretteiddel? Mennyi könny, mennyi panasz, idos szülok részérol. Vajon gyakorlod-e a szeretetet? Vagy itt is mondod már, hogy egyszeruen ki sem lehetne számolni, csak a családommal szemben, a nagy adósságot.

Ha mégy tovább, rájössz, hogy nemcsak a családodnak tartozol, - minden embernek. Munkahelyeden hány embernek maradtál adós egy-egy mondattal, egy-egy mozdulattal. Az utcán amikor együtt mégy emberekkel, a jármuveken. Minden embernek adós vagyok a szeretettel, - milliós adósság. Olyan sokszor eszembe jutnak jelenetek az életembol, amikor nagyon el akartam érni egy buszt és futottam, az utolsó percben ugrottam oda, ahol föl lehet szállni és nem vettem észre, hogy egy sánta ember állt ott, aki fölszállt volna. Ezzel az odaugrással egy kicsit arrébb löktem. Ahogy elment a busz csak egy kinyújtott kezet láttam. Nyúlt volna a fogantyú felé, de nem tudta már elérni, mert én ellöktem. Emlékszem egész nap ennek az emléke alatt jártam: rettenetes, ilyen vagy? Nincs szemed, szíved a nyomorult számára?

Ha most csak végiggondolod azokat, akikkel találkozol, akikrol tudod, hogy nem tettem meg, amit meg kellett volna tenni. Eszembe jut egy gyerekkori vers: Ha számba vetted mind a vétkeid, ha szemed metszon önmagadba látott, Az ismeretlen sok-sok bunödért, mondj el még egy imádságot. Úgy folytatja, hogy minden lépéssel egy virágot tapos el a lábad. Észre sem veszed. Úgy érzem, hogy minden emberrel, akivel valaha találkoztam, ahol valaha Igét hirdettem, akivel valaha a legkisebb kapcsolatom volt, adósa vagyok, megfizethetetlen adósa. Nem gyakoroltam a szeretetet, nem vettem észre a baját. Milliós adósság!

Ha tovább nézzük az Igét, így olvassuk: "alázatosan járj a te Isteneddel", - testvér a fölényed, kritikád, tréfáid, - gondold csak meg, hány ember sérült, csak az egész lényeden keresztül. Olyan nagyon komolyan elém állt a hálátlanságom! Olyan kevésszer mondjuk szívbol, hogy köszönöm. Pedig annyi lehetoségünk volna. Hálátlan vagy emberekkel, a tieiddel. Mondtad-e valaha annak aki melletted él, köszönöm, hogy kibírtál. Köszönöm, hogy még most is kibírod velem. Mérhetetlen adósságaim vannak, mert ugye eszembe sem jut, hogy engem is ki kell bírni. Eszembe sem jut, hogy a mellettem élo is szenved.

Egy asszony mondta mindig, soha nem jutott eszembe, hogy a férjem is kibír engem. Mert mindig nagyobbnak gondolom magamat, rendesebbnek, hibátlannak. "Alázatosan járj a te Isteneddel." Milliós adósság. Csak bele-bele néztünk egy-egy percig abba, amirol tudod, hogy mit kíván Isten. S látod a számvetésnél mi jön ki? Azt hiszem maga az az ember is elcsodálkozhatott, amikor az az óriási összeg jött ki, hogy ezt nem gondoltam volna, hogy ennyinek, és ennyivel tartozom.

"Mikor pedig számot kezdett vetni", - csak kezdett, - "akkor hoztak eléje egyet, aki tízezer tálentommal volt adós". Tudod-e azt, hogy az adósnak fizetni kell? Szeretném ha ez a két szó mélyen benne maradna a szívedben: adós fizess! Most legalább azt meglátta, hogy nem tudok fizetni. Eljutottál-e már oda, hogy nem tudok fizetni? Próbáltam más lenni, próbáltam szeretni, nem tudok. Ez az ember nem ismerte önmagát, csak annyit kér: "légy türelemmel, mindent megfizetek." O csak türelmet kért. Pedig mit használt volna neki a türelem? Te is már annyiszor kaptál türelmet újra, mit segített rajtad?

"Légy türelemmel és mindent megfizetek." Olyan rettenetes szembenézni ezzel, még mindig van reménysége önmagához, hogy majd másképp lesz ezután. A király már tudta, hogy nem tud fizetni. Ezért kimondja a parancsot: el kell adni mindenét, saját magát és a legszívbemarkolóbb volt számomra ez a mondat: "Nem tudván pedig fizetni, parancsola annak ura, hogy adják el ot magát, a feleségét és a gyermekeit és mindenét amije volt és fizessenek." Itt álltam meg, hogy feleségét és gyermekeit, hát tehetnek azok róla?

Egy család nagyon nagy egységet képez az Úr elott. "Üdvözülsz mind te, mind a te házad népe!" (ApCsel 16,31). Mennyire megörültél akkor, amikor az üdvösséget elfogadtad, milyen jó, hogy benne van a családom. De milyen rettenetes, hogy most az adósságban is benne van a családod. Hányszor mondták: bánom is én, mi lesz velem, de a gyerekem! Rettenetes dolog, hogy eladva a bunnek. Valaki így mondta: eloször enyém volt a bun, aztán én voltam a buné. A Római levél nagyon világosan ír errol: testi vagyok, a bun alá rekesztve. Mintha egy tolózárat csuknának be egy börtönön. Be vagy rekesztve a természeted, a buneid börtönébe. Amibol nem akartál szabadulni, az börtönné lett. Hány iszákos ember élvezte az alkoholt, a mámort. Aztán már utálta, már akart szabadulni. A bunnek legrettenetesebb következménye, hogy rabsággá lesz. Minden bun, nemcsak az alkohol, a dicsekedés, önimádat, anyagiasság, mindegyik rabsággá lesz.

A bun mögött mindig ott áll a börtönor. Gyötro gondolatoknak eladva, félelmekneknek,, kényszereknek. Nézzétek meg az elme és ideggyógyintézetek egyre szaporodó lakóit. Lett volna lehetoség kijutni, de nem akart. Milyen rettenetes mondat ez, hogy "adjátok el ot magát, feleségét és gyermekeit."

Sok olyan élo példát tudnék mondani, amikor akkor ébredt rá egy anya, aki okkult babonás dolgokkal foglalkozott, amikor a lányán kitört az elmebaj. Akkor ordította, hogy én vagyok az oka, és vallotta mindazt amit tett. Addig csak nevetett rajta, meg a vállát vonogatta, - ugyan már, hagyjatok ezekkel békén. Amikor a gyermeke került fogságba, akkor már nem volt játék. Amikor már a zárt osztályra vitték, akkor látta, hogy mit csinált.

Buneidnek következménye van harmad és negyedíziglen. Egyszer errol az Igérol beszélgettünk, hogy ez igazságtalanság, hát ki tehet errol? Miért engedi ezt Isten, hogy a bun öröklodik? Egy férfi szólalt meg: azt gondolom azért, hogy lássuk, milyen komoly dolog a bun. Azért engedi meg Isten, hogy meglássuk, ez nem játék. Az adósságot egy darabig lehet halasztgatni, de egyszer jön az elszámolás: "adjátok el mindenét amije van, ot magát is."

Szeretném, ha a szíveteket dobogtatná most meg ennek az egész történetnek a fordulata. Eljutottunk idáig, hogy ebbol nincs már kiút és azt mondja az Ige: "Leborulván azért a szolga elotte, könyörög." Szeretném elmondani most neked, hogy szabad, kell, lehet könyörögni. Érdemes könyörögni. Ne gondold, hogy a levegobe elhangzott szavak ezek, mikor végre valaki leborul és könyörögni tud. Mikor már tudja, hogy magam nem tudok változtatni a dolgokon. Megtanultál már leborulva könyörögni? Nem imádkozgatni, - könyörögni. Benne volt a teljes szíve ennek az embernek. A nyomorúságban benne volt egészen. "Uram légy türelemmel hozzám és mindent megfizetek néked." Valaki mikor mondta a dolgait, közben mindig hozzátette: csak így tudom elmondani, de tessék jól érteni.

Isten mindig jól érti az imádságot. Tudta, hogy hiába ennek a türelem, O azt adja, amire szükség van. Türelmet kért és kegyelmet kapott.

Szeretném, ha ez a két szó megint a szívetekben maradna, amit elmond itt az Ige: "Az úr pedig megszánván azt a szolgát, elbocsátá ot és az adósságát is elengedte néki." Elbocsátotta az embert és elengedte az adósságot. Mit használt volna, ha csak elbocsátja és nem engedi el. Óriási dolog az elengedés. Tudsz-e elengedni? Isten tud elengedni adósságot. De nem ingyen!

Itt mindnyájan megállunk egy kicsit, - Valaki fizetett! Azért lehetett elengedni, mert valaki kifizette. Egy tábori kórházban ott fekszik egy ember teljesen kivérezve. Úgy néz ki, nem tudnak már rajta segíteni. Különösen mikor rájönnek, olyan vércsoportja senkinek nincs. Végre találnak a kórházban egy embert, akinek szintén ilyen a vércsoportja, de o maga is olyan gyenge, ott áll a két orvos fölötte, ettol az embertol nem szabad vért venni. Most mit tegyünk, melyiket hagyjuk meghalni? Ahogy ott beszélnek, halkan megszólal az ember: hadd adjak neki vért. Egy faluban lakunk, - hadd adjak neki vért. Értse meg, ha a barátját megmenti, maga abba belehal. Megint megszólal: nem a barátom. Ez az ember az ellenségem! Elmondja, hogy ott lakott közel hozzám, újra és újra pénzt adtam neki kölcsön, aztán mikor nekem kellett volna valamit kifizetni, letagadta az egészet. Még a törvényszék elott is azt mondta: nem ismer. Letagadta az adósságot. - Ennek az embernek akar vért adni? Bolond maga? Aztán megcsinálták a vérátömlesztést három fecskendovel, direkt egyenesbe. És láthatatlanul, abba a kicsi rozoga kórteremben egyszer csak ott állt a kereszt. Láthatatlanul, de valóságosan mindenki érezte, hogy a töviskoronás fo néz le ránk, az az egy Valaki, Aki az életével fizetett, hogy élhess. Az ellenségeiért, érted és értem. Testvér ez az ára. Tudod ezt. Hiszen volt amikor átélted, hogy megbocsátott és el is bocsátott. Mehettél haza, - az írás széjjel tépve!

Ugye érzitek, hogy ez az ember volt a legboldogabb akkor. Mint te akkor! Minden énekelt benne, a hála, az öröm. Meddig tartott a boldogság? Az elso adósig. Érted milyen rettenetes? Csak az elso adósig, aki neki tartozott. Lehet hogy a te örömöd is ott ment tönkre kicsi szemét, filléres dolgokon. Mondtuk, hogy milliós adósság és neked csak fillérekkel tartoznak.

Hányszor mondták asszonyok: nem tudom megbocsájtani, hogya férjem sáros cipovel jön be, éppen csakhogy kitakarítottam és végigjár mindent. Nem tudom elengedni a kis semmiket. Képtelen vagyok és újra mondom és felrovom a nullát, a filléres tartozásokat. Hány férj mondja: igen, mert soha nincs idoben semmi, hányszor kértem, egyet tegyél meg, hogy idejében legyen ebéd, mert az egész napom tönkremegy. Kicsi semmiségeken. Azon talán, hogy iszik, - értsd már meg, a milliós adósságodhoz mi ez? Az, hogy megcsalt és nem tudod megbocsátani, nem tudod elengedni.

Jó volna, ha a magadét mondanád most egészen világosan, hogy nem tudtam elengedni. Fojtogattam, elhangzott a rettenetes mondat: adós fizess! Igazam van! Ez a szó a legijesztobb számomra. Akkor vagyok irgalmatlan, amikor igazam van. Az igazam fojtogatja a másikat.

Testvér, vagy igazság, vagy kegyelem. Látod mi történik? Nézd meg az adósaid hosszú sorát, akiknek igazán nem tudtál elengedni mindent. Ki tudja hány van, akivel szemben úgy vagy, - persze hogy megbocsátottam, de felejteni nem tudok. Akkor nem bocsátottál meg. Fojtogatod, kritizálod, vádolod. Aztán a történet vége, o is könyörög, de kegyetlenül elhangzik: adós fizess!

Aztán kitudódik az egész, mindig kitudódik, minden cselekedetnek láthatatlan tanúi vannak. Istennek megjelentik. És visszakerül a börtönbe. Hány hívo került vissza a börtönbe. Azt mondja az Ige: "Ekképpen cselekszik az én mennyei Atyám is veletek, ha szívetekbol meg nem bocsátjátok ki-ki az o atyjafiának vétkeit." Szívetekbol! A szívedet is hozzá kell adni a bocsánathoz. A szeretetedet is!

Ennek az embernek az állapota rosszabb, mint az elozo. Hogy aztán mi lesz a vége, van-e neki még egyszer bocsánat, errol nem ír az Ige.

Ma elolvastad a Miatyánknak azt a mondatát: "akik nékünk adósok". Hadd jöjjenek elo mind és bocsáss meg szívedbol, odaadva szívedet a bocsánat mellé. Egy mértföld útra kötelesek vagyunk. A másik mértföld a keresztyénség, amit hozzá adsz a bocsánathoz. Az új bizalmat, az új szeretetet, - a szívedet. Isten most világosan beszélt, - mi lesz a válaszod?

Imádkozzunk: Olyan jó volna Uram, ha Igéddel tudnád kezdeni velünk a számvetést. Kérlek segíts, hogy ne kelljen sok nehézségen, szenvedésen át számot vetni velünk. Hadd áldjalak Uram, hogy meg akarsz tisztítani, mint ezüstöt és nem a nyomor kemencéjében. Áldd meg ezt az Igét, hadd maradjon a szívünkben és hadd végezhesse el azt, amiért küldted. Segíts, hogy újra legyen egy szabad pillantásunk fel a keresztre. Olyan rég nem láttunk igazán. Kérlek segíts, hogy meglássuk, amit értünk tettél. Hadd mondjuk ma ki teljes szívbol: Istenem, köszönöm. Ámen.

1985. november 3


picture.php
 

Pivi

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem tudom, hogy előfordult -e már itt, de tiszta szívből ajánlom mindenkinek a Salvador-t. Régen hallottam ennyire igényes keresztény zenekart.
 
Oldal tetejére