Kertészkedés, Vagott virag/ cserepes virag a lakasban...

bogyomama témája a 'Kreatív ötletek' fórumban , 2003 Február 27.

 1. Karsai Tibor

  Karsai Tibor Állandó Tag

  Tölcsér jázminnak is hívják.
   
  evelyn13 és Baló Erzsébet kedveli ezt.
 2. evelyn13

  evelyn13 Állandó Tag

  Fel rakok a kertemről egy pár képet. Mivel idén nagy volt a hőség és szárazság is volt,bár esőt is kaptunk néha többet mint amennyire éppen szükségünk lett volna viszonylag elfogadható a növény állomány állapota. A gesztenyém tavaly hozott számottevő termés,szerintem ez idén is meg lesz. A szőlőnkből sajna egy szemet sem ettünk,mert elfelejtettük lehálózni vagy inkább elfelejtkeztünk róla. 5 tő csemege szőlőnk van. Idén bő termés mutatkozott,de éréskor nem voltam odahaza a lánykák sem és a felesem meg nem vette észre vagy nem akarta ez most már lényegtelen. A rigók,a galambok meg még a szarkák is jól laktak vele. Biztosan finom lehetett mert egyetlen egy szemet sem hagytak meg. Nos erről ennyit. A tuják eléggé szenvedtek a hőségtől,de átvészelték Kb 25-30 évesek és a felét én ültettem magról, úgy, hogy nagyon a szívemben vannak. Nem is hinné az ember,hogy mennyi port tudnak megfogni.Rengeteget! Mikor próbálom a száraz belső leveleket leszedni egy bizonyos magasságig megy onnét aztán úgy marad,utána mindig le kell fürdenem mert vastagon poros vagyok. Ha leguggolok alájuk akkor akár erdőben is érezhetném magamat. Kár,hogy mögötte az árok még nincs betemetve. Lassan 21 éve várja hogy a csöveket lerakjuk,hogy az esővizet elvezessük,de eddig úgy maradt. Ez van, pedig ha el lenne ott is simítva a talaj akkor egy kerti asztalt is oda lehetne tenni.Milyen jó lenne 30 fokos hőségben alatta hímezni vagy olvasni. Lehet látni,hogy az illatos hunyor is szenvedett a melegben,mert csak pár levele van a többiről nem is beszélve. A kankalinok is úgy összehúzódtak,hogy alig látni őket,pedig felakarom szedni, mert már 3 éve ott vannak és muszáj szétszednem ,mert összeroppantják magukat aztán eltűnnek. Elől a leanderem most kezd élni.A nagy melegben csak vegetált,pedig locsoltam. Idén nem ástuk el,mert a nagy teraszra akartam feltenni,de végül itt maradt. Így utólag jobb is,mert elég kicsi a cserepe és az idei szelek bizony sokszor feldöntötték volna, de ősszel be akarok szerezni valamilyen dézsát és abba átültetni ,talán azt nehezebben borogatja a szél. A csodatölcséremből idén csak piros lett,pedig volt sárga is meg fehér meg cirmos,de ez lett. majd jövőre remélem többféle színűek lesznek. A kis terasz előtt a Wisteriát most nem vágtam vissza hanem a felesemet kértem meg rá ,hogy vezessünk a kerítéshez drótot és futtassuk rá. Elég sokat kellet lobbiznom,de megérte,most már neki is tetszik. Remélem egy két év és lesz egy kis árnyék elől is. A Maja kutyuskánk,már ha annak lehet nevezni. Nem nagyon szereti ha fényképezik,azért róla is készült egy két kép sebtiben. Nagyon szeretet éhes, okos,de akaratos és nem fogad szót, csak ha neki tetszik. Az igaz,hogy sokat javult a magaviselete,de még mindig egyedül nem jutok ki az utcára,mert kiszökik. Mindig kell valaki ,hogy elterelje a figyelmét, de csak velem az anyósommal és a sógornőm Édesanyjával játssza ezt el.A többiek szabadon jöhetnek mehetnek. Ez van.
   

  Csatolt fájlok:

  Utoljára módosítva: 2017 Augusztus 31
 3. Beka Holt

  Beka Holt Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Jerikó rózsája
  Ez a különleges, alig ismert növény(Selaginella Lepidophylla) hihetetlen módon alkalmazkodott a sivatagi körülményekhez. Évtizedeken át képes víz nélkül életben maradni! Azokban az években, amikor nem kap vizet, egy szürke golyó alakját veszi fel, hogy a szél könnyen, nagy távolságra fújja. Amint vízhez jut, újra kizöldül. Nem csak a szoba dísze, de tisztítja a levegőt is. Amint egy vízzel teli tálba tesszük, rövid időn belül gyönyörű, buja növényben gyönyörködhetünk. Kinyílására 10 perc – 3 óra között számíthatunk. A nyitott növény zöld, és azonnal megkezdi a fotoszintézist és a növekedést. Ez a növény a legrosszabb bánásmódot is elviseli.


   
  Ekira, Baló Erzsébet és Indus79 kedveli ezt.
 4. varázsdoboz

  varázsdoboz Állandó Tag

  Nos, Bekuci, neked legyen mondva...Sok-sok éve én is vettem egyet.A dobozán üde zöldnek tűnt. A valóságban teljesen élettelen valami szürkés színű száraz virág volt.
  Próbáltam még enyhe tápoldatos vízzel is. A végén eluntam és elküldtem a háztól. Most jön a karácsonyi kaktuszok ideje. Neked van? Na az igazán hálás növényke. Egész évben csendben zöldell, de ilyentájt már megjelennek rajta a virágkezdemények.:rolleyes:
   
 5. Beka Holt

  Beka Holt Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Szia Dobozka :)

  Ez nálam egyszer feléledt, aztán megöngyilkolta magát, egyszerűen elszáradt.
  Kaktuszaim voltak, de ezek a cserepes virágok nem igazán szeretnek, kiszáradtak azok is. Kiskertben vannak virágaim, ők szépek.
   
 6. varázsdoboz

  varázsdoboz Állandó Tag

  Jó Reggelt Beka!
  Csak nem virágot locsolni keltél fel?:D
   
  Baló Erzsébet, evelyn13 és Beka Holt kedveli ezt.
 7. Beka Holt

  Beka Holt Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Magamat locsoltam meg, felébredtem mert szomjas voltam. Most nem tudok visszaaludni.
   
  Baló Erzsébet és evelyn13 kedveli ezt.
 8. varázsdoboz

  varázsdoboz Állandó Tag

  Lehet, hogy nem is Te voltál szomjas hanem a virág-ő keltett fel:rohog: Te Bekuci, nem adnál most neki is egy pohár vizet? (szépen kérlek):rolleyes::rolleyes:
  :rolleyes:
   
 9. Borboly

  Borboly Állandó Tag

  Mikulás-virágra van valami ötletetek? Nálam mindig ledobja a leveleit.
   
 10. varázsdoboz

  varázsdoboz Állandó Tag

  Nekem már régen volt, de ùgy emlèksz, hogy ez természetes. Közrejátszik a fènyhiány ès a tùl meleg szobai hõmèrsèklet.
  Annó, levittem a tèlikertbe, ritkán öntöztem.
  Javasolták a harmadára valò visszametszèst .

  A piros szín elèrèsèhez sokáig sötétben kell tartani a felleveleket.
  Ha visszanèznèl ide pár nap múlva, megnéznèm neked a szakkönyveket.

  Azt gondolom, ez a virág igazán olcsòn beszerezhető ès egy szezonra " gyártják" őket.
  Persze, ha szereted a kihívásokat...:rolleyes: ,de szerintem ez túl macerás:D.

  :dr_31:
   
  evelyn13 kedveli ezt.
 11. Borboly

  Borboly Állandó Tag

  Köszi szépen! Én már azzal is kiegyeznék, hogy ha karácsonyig kihúzná. Akkor a lakás legkevésbé meleg részére próbálom tenni.

   
 12. varázsdoboz

  varázsdoboz Állandó Tag

  Ès legvilágosabb rèszère :)
   
 13. Baló Erzsébet

  Baló Erzsébet Állandó Tag

  Nagy meglepetésemre, ma locsolás közben megláttam, hogy a "majomfa'' virágzik. Ilyen én még csak az Oázisban láttam, nagyon örülök neki.
   

  Csatolt fájlok:

  evelyn13, sorcier és Indus79 kedveli ezt.
 14. varázsdoboz

  varázsdoboz Állandó Tag

  Kedves Erzsike,valóban mindig télen virágzik.
   
 15. udvarfy

  udvarfy Állandó Tag

  Szervusztok ,
  már nyilladozik a birsalma dugványom igaz mint látható csak az üvegben , az állatorvosnönktöl "csentem" a tudatával . Mert ugye a "lopott" jobban megered jelszóval élek , erre a férje /erdömérnök a lelkem/ mondja nekem abból nemlesz semmi ! Szegény :rohog::rohog:
   

  Csatolt fájlok:

  Utoljára módosítva a moderátor által: 2018 Március 14
  evelyn13 és sorcier kedveli ezt.
 16. udvarfy

  udvarfy Állandó Tag

  Közbe meg ki is nyilt a virágja , gondoltam megosztom veletek , hogy tudjátok milyen is az a Birsalma virág
   

  Csatolt fájlok:

  Utoljára módosítva a moderátor által: 2018 Március 16
  Ildikó53, varázsdoboz és evelyn13 kedveli ezt.
 17. evelyn13

  evelyn13 Állandó Tag

  A valóságban ritkán van ilyen. Az ,hogy kihajt az igen meg ,hogy virágzik az is előfordulhat,mivel ezek már a rügyekben augusztusig differenciálódtak, de,hogy gyökeret eresszen arról még nem hallottam, de nem lehetetlen. A barátnőm tanár néni volt ,már Ő is nyugdíjas .Ő csinálta azt amit pedagógusnapra vagy ballagásra kapott csokrokból a rózsákat ledugta a kertjében és gyökereztette. Szinte majdnem mind megeredt. Pedig elvileg ennek sem így kellett volna történnie. Mivel a cserjéket fás vagy félfás dugványozással is lehet szaporítani, így ezek a dolgok természetesek annak ellenére,hogy nagyüzemileg nem így mennek a dolgok. Mindig egy jó bevált alanyra oltanak vagy szemeznek. Ez azért fontos,hogy ellenállóbb legyen bizonyos betegségekkel szemben a növény. Mivel otthon nincs annyira kitéve fertőzésnek így simán fel lehet nevelni ezeket a dugványokból kifejlett növénykéket. Örülök ,hogy neked sikerül! Gratulálok!
   
  udvarfy és varázsdoboz kedveli ezt.
 18. udvarfy

  udvarfy Állandó Tag

  Evelyn ,
  természetesen a kertészetben inkább a "lágyszáruakat" dugványozzák szaporitás végett , az erdészetben használatos a "sima dugványozás" én meg ezt ugyszintén otthonról tanultam az öregektöl . Mint Te magad is emlited a rózsáimat is ugyszoktam szaporitani , de a fügémet és a szölöt is . Ez a Birs öszintén csak egy "kisérlet" volt , hogy már csak megprobálom talán sikerül , a virággal nem is számoltam .
   
  evelyn13 kedveli ezt.
 19. evelyn13

  evelyn13 Állandó Tag

  A virág nem biztos,hogy jó,mert szépnek szép,de rengeteg erőt elvesz a dugványtól. Minden esetre tényleg szépen kivirágzott. Én húsvét körül szoktam behozni gesztenye ágat,az nem virágzik ugyan de nagyon szép mikor beindulnak a rügyek.
   
  udvarfy és varázsdoboz kedveli ezt.
 20. udvarfy

  udvarfy Állandó Tag

  Felénk itt Barbara napkor szokás cseresznye vagy más virágzó ágat vázába tenni mely aztán Karácsonyra kiszokott nyilna !
   
  evelyn13 és varázsdoboz kedveli ezt.

Megosztás