Magyar őstörténet

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

estfen

Állandó Tag
Állandó Tag
Tóth Imre:Hamisítványok és eltüntetések

Hamisítványok és eltüntetések
A tárgyi bizonyítékok eltüntetése hatékony módszere történelmünk meghamisításának. Ami nincs, arról könnyen állítható, hogy nem is volt sohasem.
Ám a dokumentumokat nem olyan könnyű „csak úgy” eltüntetni, rafináltabb megoldást kellett tehát keresnie az erre törekvőknek. Egyik ilyen módszer a hamisítvánnyá nyilvánítás, a hamisítványok megsemmisítése, forgalomból való kivonása ugyanis, minden további nélkül elfogadtatható a közvéleménnyel. Az a legfőbb baj, hogy a gyakorlatban az lesz a hamisítvány, amit „hivatalosaink” annak nyilvánítanak, emiatt tehát a dolog fordítva (is) működik: amit el akarnak tüntetni, arra egyszerűen ráfogják, hogy hamisítvány. Így megy ez már 1849 óta! Jó partnerek ebben azok a tudálékosok, akik jól megtanulták a hamis leckét, és azonnal fújják, ha meghallják például Literáti Nemes Sámuel nevét: HAMISÍTVÁNY!!! Literáti sokat áldozott arra, hogy felkutassa legrégibb írásos emlékeinket, és sikerült is összegyűjtenie néhányat, de „hivatalosaink” teljesen lejáratták, bemocskolták a nevét. Biztosan állítható, hogy az általa külföldön felvásárolt magyar írásmaradványok nagy része eredeti. Kizárt, hogy külföldiek képesek lettek volna „ómagyar” nyelvemlékeket hamisítani, de ehhez nem is fűződött semmi érdekük. Természetesen nem zárható ki az sem, hogy akadtak Literáti korában hamisítók, de hogy ezek éppen a magyar nyelvemlékekre szakosodtak volna, az szinte lehetetlen.
„Ez idő tájt figyelt fel az Országos Széchenyi Könyvtár akkori vezetője, Mátray Gábor a főleg Literáti halála után felbukkanó hamisítványokra, és igyekezett azokat összevásárolni, hogy kivonja őket a forgalomból. ...A Literáti-hamisítványok már - több itt nem ismertetett darabbal együtt - békésen szunnyadoznak az Országos Széchényi Könyvtár Kézirattátában, és érdekes módon napjaink botcsinálta nyelvészei mutatnak érdeklődést irántuk.” (http://www.neumann-haz.hu)
A „botcsinálta nyelvész” jelző itt minden bizonnyal Marton Veronikára vonatkozhat, aki nemrégiben könyvet írt egy Literáti által 1842-ben, Klagenfurtban megvásárolt relikviáról, amelynek az egyik bőr-hártyáján találták meg a híres I. András korabeli imádságokat. Érdekes olvasmány, bebizonyítja, hogy a hártya „megállapíthatóan valódi, eredeti régiség”.

De vajon miért költi egy ilyen intézmény a pénzét "hamisítványok" felvárárlására?? Nem kellene inkább a „nem hamisítványok” gyűjtésére és megóvására koncentrálniuk? (Na persze, ha a cél a forgalomból való kivonás volt, akkor az csak így megy...) Hamisítvánnyá vált ilyen módon a Csiki Székely Krónika, a Túróci Fakönyv, és tulajdonképpen minden, ami útjába került a finnugorizmusnak. Legújabban két iráni nemzeti kincs, a Perzsiai Örmény Apostoli Egyház Szurb Khács kolostorának birtokában levő Iszfaháni és Krétai kódex szkíta-hun szövegeinek a közzététele borzolta fel a kedélyeket. A szkíta-hun szövegek ugyanis erőteljesen hasonlítanak a magyarra! Finnugrista nyelvészeink már tudják a megoldást: nyilván ezek is hamisítványok.
Kilencven éve halt meg Szentkatolnai Bálint Gábor. Kevesen tudják, ki volt, mert az arra hivatott tudós társaságok halálában éppen úgy megfeledkeznek róla, mint ahogy életében is mellőzték. Ki volt ez a talán még Kőrösi Csoma Sándornál is jelentősebb tudós, felfedező, és mi volt a bűne, hogy 130 éve agyonhallgatják?” – olvashatjuk Tharan-Trieb Marianne, a „Múltadban nincs öröm” című írásában. „Korának egyik legnagyobb világutazója, Kőrösi Csoma szellemi örökösének bűne az volt, hogy tanulmányai és kutatásai alapján nem fogadta el a magyarul alig tudó Budenz és Hunfalvy-kitalálta finnugor elméletet... Nem csoda, hogy fennmaradt műveit máig rejtegetik a Széchenyi könyvtárban.

Nahát, már megint ugyanott...
Herman Ottónak 1900 körül azért gázoltak a becsületébe, mert azt merte állítani, hogy az ősember Magyarországon is járt. Az általa bemutatott miskolci szakócákat "természetesen" hamisítványoknak minősítették, és csak évekkel később, külföldi tudósok igazolták azok eredetiségét. Ugyanezek a körök igyekeztek nevetséges hamisítványnak kikiáltani az 1910 körül, a miskolci Balla-barlangnál megtalált 12000 éves gyermekcsontvázat is, elhíresztelve róla, hogy az "nyilvánvalóan" egy közelmúltban eltemetett cigánygyerek csontváza lehet. Csak az 1970-es években bizonyították be angliai vizsgálatok, hogy a "cigánygyerek" mégiscsak 12000 éves.
A kiskunhalasi „rovásírásos lapocskákat" nem lehetett hamisítványoknak minősíteni, mert a városi vezetés jegyzőkönyvbe vetette a juhászok gyalázatos tettét, és a jegyző még le is fordította ebben a rovásírásos szövegeket. (Tehát akkoriban még ilyen szinten olvasták a "rovásírást"!)

"1802. október végén a kiskunhalasi juhászok 16 db. rovásírásos „fenyegető” fa lapocskát dobtak a helyi városháza ablakába." Ezeken összesen 160 szó volt olvasható, ahogy illik: jobbról balra, többnyire magánhangzók nélkül, összerovásokkal. Madarassy Lászlónak köszönhetően ezekről a tárgyakról az 1900-as évek elején fényképek is készültek, amelyek szerencsére még ma is megvannak, a tárgyak pedig végül a Néprajzi Múzeumba kerültek. Onnan viszont, mára valahogy eltűntek! Egyik legterjedelmesebb rovásírásos nyelvemlékünk lehetne! Az Aranytarsoly 2006. évi, novemberi száma foglalkozott az esettel.
Szondi Miklós írja A történelmünkhöz magyarul c. könyvben, hogy az 1979-82 között kiadott Magyar Néprajzi Lexikonban már nem szerepelnek olyan ősi szavaink, mint pl. a tarsoly, vagy a tegez. (Talán az okozhatta a problémát, hogy nem tudták eldönteni, melyiket - honnan vettük át?! Amire volt tippük, az biztosan bekerült.) Ha csak a szerkesztőkön múlna, szép lassan ezek a szavak is kikopnának a köztudatból.

Kevesen tudnak róla, de a pécsi "ókeresztény" (valószínűleg ariánus) sírkamrák egyik falából, kb. másfél-két éve előkerült néhány palack, amelyekben arról szóló írások voltak, hogy a legelső feltárások során miket találtak ott, és hogy a leleteket kinek, hová adták le. Mit ad Isten, ezekből mára semmi sem maradt! De még érdekesebb, hogy ennek az esetnek visszhangja se támadt, eszébe sem jutott senkinek a felelősök megkeresése.

Ne is keressünk felelősöket, de tudjunk róla, hogy ilyen is létezik! A lényeg: minden erőnkkel próbáljuk megőrizni azt, ami még megmaradt! Fényképezzünk le mindent, ami magyar! Mentsünk le számítógépünkre mindent, ami magyarságunk szempontjából értékes lehet! Eljött az ideje annak, hogy helyretegyük a saját múltunkat! Láthatjuk: főkönyvtárosainkra és néprajzosainkra ebben nem igazán számíthatunk.

Tóth Imre, 2008. szeptember 30.
Újabb adalékok a Hamisítványok és eltüntetések c. íráshoz:
"...Komáromi Csipkés György 1655-ben kiadott Hungaria Illustrata című, latin nyelvű nyelvtanában értesít minket arról, hogy a debreceni könyvtárban is van régi magyar betűkkel írott könyv. Bél Mátyás, nagy tudósunk 1718 körül már hiába tudakozódott e könyv után, a könyvtárosok nem tudták számára felmutatni.
Kájoni Jánosnak a hun-magyar írásra vonatkozó 1673-ból származó jegyzeteiről Simonchicz Ince kegyes rendi tanár 1794-ben megjelent művéből tudunk. Az eredeti Kájoni írások is eltűntek.
A XVII. században durvább módszerekkel is pusztították a magyar történelem emlékeit. I. Habsburg Lipót, német-római császár, magyar király, akinek magyargyűlölete csak az elmebetegség szóval jellemezhető, körülbelül százötven gyönyörű, magyar várat, építészeti remekműveket robbantatott fel azzal az álságos ürüggyel, hogy a török ne fészkelhesse be magát. Bizonyos, hogy ősi írásunk sok emléke is elpusztult várainkkal együtt.
Fischer Károly Antal érdemeit, akiről a Kárpát-medencei birtoklevelünkben bővebben szóltam, csak a legelismerőbb szavakkal lehet méltatni. Fáradhatatlanul követte egy-egy rovásemlék nyomát. Rettegi István földrajztudósnak létezett egy kézirata, amelyben leírja nyomozását a firenzei könyvtár Szamosközi által felfedezett szkíta betűs könyve után. Fischer 1888-ban a Tudományos Akadémia kézirattárában hiába kereste ezt, „hol annak állítólag meg kellene lennie”.
Jerney János (1800-1855) utazó, őstörténész, nyelvész említi Szentkirályi Márkos Dániel kéziratát a hunok régi betűiről, amelynek a Tudományos Akadémia Cornides gyűjteményében kellett volna lennie. Szabó Károly művelődéstörténész az 1860-as években, Fischer Károly Antal pedig 1888-ban hiába kereste a jelzett helyen.
Cornides Dániel történész szintén gyűjtötte a hun-magyar írás emlékeit, ezekről értekezést is írt 1791-ben. Sem Szabó Károly, sem Fischer Károly Antal az Akadémia kézirattárában már nem találták.
Horvát István (1774-1846) történész, nyelvész Rajzolatok… című 1825-ben megjelent könyvében beszámol egy múmiapólyáról, amelyet egy Neupauer nevű bécsi polgár hozott a Nemzeti Múzeum számára és amelyen „pártus-szittya” betűk vannak. Megállapítja, hogy a betűk a Csíkszentmiklósi Feliraton és Kecskeméti Réztáblán lévőkkel mutatnak rokonságot. Napjainkban a Nemzeti Múzeumban senki nem tud erről semmit.
Dr. Molnos Angéla nyelvész tanártól kaptam az adatot, hogy Táncsics Mihály (1799-1884) politikus és író hosszú évek munkájával egy könyvet írt anyanyelvünkről A legősibb nyelv a magyar címmel. Ennek a kéziratnak is nyoma veszett..." (Friedrich Klára – Szakács Gábor: Kőbe vésték, fába rótták)
 

siriusB

Állandó Tag
Állandó Tag
Heribert Illig : KITALÁLT KÖZÉPKOR

1. A TÖRTÉNELEM LEGNAGYOBB IDŐHAMISÍTÁSA (2002)

kitalaltkozepkor_borito.jpg


2. MAGYAROK A KITALÁLT KÖZÉPKORBAN ( 2003 )
ÚJRAÍRT TÖRTÉNELEM

illig_weissgerber_mkk.jpg
 

oposur

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves síriusB!
Szerintem Illig könyve már régen lefutott, ezt a mély hallgatás is jelzi. Ha igaz lenne Illig írása, miszerint 300 év elveszett, eltünt -Beletartozik ebbe az időszakba Nagy Károly is- akkor nem léteztek volna Pannóniában az avarok. Nagy Károly létezett és Ő volt az avar T E M P L O M I kincsek elrablója is. Ez is ismert. Ismert, hogy Árpád az avarok utódainak tartotta magát és népét és Ő volt az első aki a kincsek visszaszerzésével foglalkozott (un kalandozások).,
Javasolom mégegyszer gondolj bele, érdemes-e reklámozni Illiget?
Milyen külső és belső okai lehettek Álmosék honfoglalásának? Kik az avarok? Hogyhogy templomaik voltak itt és milynek? Mit jelent az uruki-mani vallás és hogyan cseng ez össze ősi hitünkkel? Illig bácsinak ezek a látens felvetései...

Kedves Zsuzsa!
Messze vezet a rokonság kérdése az etruszkokkal. De nem olyan messze, hogy legalább annyit ne tudjunk: ők rokonaik. Nagyon is. Magánban tudok erről többet írni és a forrást megjelölni. Csak érdekességként: nem régen találtak Egyiptomban egy női maradványt az un etruszk vászonkönyvbe csomagolva. Kibontották, egymás mellé helyezték a vászonkönyv szövegét és láss csodát: ez bizony rovásírásos volt...bizonyos megvilágításban olvasható is..Bármelyik Egyiptommal foglalkozó régész-történész kutató elmondhatja, hogy így igaz...
 

estfen

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Oposur!

SiriusB nem értékelte Illig könyvét,lehet ez antireklám is:Ezt nehidd el!

Ha Tomory Zsuzsával magánban szeretnél levelezni,próbáld ide elküldeni.Biztosan továbbítják,az már csak rajta áll,akar-e Veled értekezni.
Üdv:István
 

estfen

Állandó Tag
Állandó Tag
Tomory Zsuzsa: Anyáknapi gondolatok

[FONT=Timesse 8859_2]Tomory Zsuzsa[/FONT]



[FONT=Timesse 8859_2]ANYÁKNAPI GONDOLATOK[/FONT]


[FONT=Timesse 8859_2]Ősmagyar tudatunk mindig ébrentartotta az Istené az áldás megtartó eszméjét. Őseink éltek, dolgoztak, teremtettek, imádkoztak, daloltak, hogy virágzó, szép hazát, jobb jövőt adhassanak át az utódoknak. Minden ringó bölcső, minden újszülött mosolya az ő küzdelmes, szép életük igazi értelme. Ők jelentik azt a jövőt, mely őseink múltjából táplálkozik, s az ő életük teljesedik bennük jövővé.[/FONT]
[FONT=Timesse 8859_2]Éppen ezért tartotta minden magyar asszony legszentebb feladatának az új élet életrehívását, dajkálását, emberré nevelését. A világon senki nem ad olyan méltóságot az életet hordozó asszonynak, mint népünk, amikor áldottnak nevezi a gyermekét váró anyát. Ami nálunk magyaroknál áldott állapot, az idegeneknél teher. Terhes. Súlyos. Bármilyen nem magyar nyelven is mondják.[/FONT]
[FONT=Timesse 8859_2]A tudatosan magát áldottnak tekintő anya és közössége minden új élet érkezésével Isten közvetlen áldását észleli életében, s áldását örömmel elfogadja. Tapasztalatból tudja, hogy minden munkája hiábavaló, hiába szánt, vet, ha Isten áldása nem indítja útnak legnagyobb adományát, az életet. Új élet nélkül minden emberi igyekezet hiábavaló. Őseink áldottnak tudták, látták kiteljesedő életüket, még az angyalok is velük örvendeztek. S az áldást vállalták is. Tudták, hogy akinek az Isten báránykát ad, ad hozzá legelőt is. [/FONT]
[FONT=Timesse 8859_2]Himnuszunkban gyakorta fordulunk Teremtőnkhöz imígyen: Isten áldd meg a magyart. S az áldását két kézzel lökjük el magunktól akkor, amikor az édesanyák, s ezen túlmenően a társadalom magatartása sem vállalja az áldást. Asszonyaink nemcsak önmagukat, de nemzetüket ítélik halálra ezzel. S amikor gyermekeiket is az áldás fogalmát a teher gondolatával felcserélve nevelik, s ez válik divattá: megszűnik a magyar élet.[/FONT]
[FONT=Timesse 8859_2]A terhes életszemléletet valló nyugat csatornáin át mindjobban elhatalmasodik a lélek nélküli élvhajhászás. Az „én vagyok a legfontosabb” élettől, társadalomtól, baráti kapcsolatoktól elvonatkoztatott önzés eszméje csak a bankárokat boldogítja. Amely élet nem érint más életet, melynek nem adatik meg az élet és szeretet sugárzásának öröme önmagába fordul, s életét előbb utóbb kibírhatatlan tehernek érzi. Megszentelt életű, jövőt ringató édesanya helyett az idegen értékrendszerek testi, szellemi szajhájává: beteg testű, beteg lelkű ronccsá válik. Vigasztalásul a kábítószerek nagy változatát használja, hogy végül is ezek döntsék a sírba. [/FONT]
[FONT=Timesse 8859_2]Kezdetben, a válaszút előtt álló fiatal nő anyagi akadályokra fogja, hogy „nem engedhet meg gyermeket magának”, „így legalább én emberi módon élhetek” ma divatos jelszavakat hangoztatva. Egyéb, hasonló célok is felmérhetően hazugnak bizonyulnak ennek az útnak a végén: a divat, a kábítószerek, a ideggyógyászok sora, a termelő életben részt nem vevés anyagilag sokkal nagyobb anyagi terhet jelent, mint a gyermek vállalása. S a soha ki nem teljesedő, magányos, boldogtalan élet önmagát pusztítja el. Ez az igazi teher. [/FONT]
[FONT=Timesse 8859_2]A lélek szava nem korlátozódik templomokba: lelkiismeretünk mindig ott áll készen az igaz, a jó tanáccsal. Az elmúlt évtizedek gondja, anyagelvű gondolkodása ki akarta iktatni életünkből a lélek életéltető többletét, de öröklött emlékezetünk még életre tudja hívni az Isten áldását áldásként fogadó ősi magyar gondolkodást. A zenei szörnyszülöttek hangversenyeinek pártolása helyett magyar dalaink éltető világa elő tudja varázsolni magyar életünk értékeit. Nagyanyáink segítő emlékei még elérhető közelben vannak: hallgassunk szavaikra, s merjük megnyomni a távolbalátó gombját, hogy otthonunktól a nyugati szellemi fertőt távoltartsuk. A nyugat talmi értékekből táplálkozó társadalmának nincsenek olyan lelki hagyományai, mint nekünk magyaroknak, s az ő gyógyulásuk zálogai is mi vagyunk. Ősidőktől kötelességünk az idegenek által ütött sebeket gyógyítani „síppal, dobbal, nádi hegedűvel” gyermekmondókánk szerint. Zenével, dallal, jósággal, szeretettel. S mindezeket saját drága gyermekeinktől vonhatjuk el legkevésbé.[/FONT]
[FONT=Timesse 8859_2]Ott, ahol gyermekáldás már nem lehetséges: nyújtsunk segítő kezet azoknak a gyermekeknek, akiknek nincsenek szülei. Segítsék az anyaságot vállalókat egy-egy órányi szabad időhöz, pihenéshez, vagy bármi máshoz, ami a gyermekeket nevelő szülők életét könnyíti. Aki gyermekeket nevel a jövő számára, Isten áldásának a hordozója.[/FONT]
[FONT=Timesse 8859_2]A gyermekáldásra való felkészülés legfontosabb feladata a tiszta, egészséges élet. Őseink ezzel kapcsolatos életszemléletét Magyar Adorján tolmácsolásában adom át a jelen fiataljainak. Olvassák szeretettel, tisztelettel. S kérem, gondolkodjanak az olvasottakon.[/FONT]


[FONT=Timesse 8859_2]A PÁRTA[/FONT]


[FONT=Timesse 8859_2](Magyar Adorjántól kapott levél részlete)[/FONT]​


[FONT=Timesse 8859_2]„Mikor tehát ama „Napnyugati király” követe azaz a vőlegény által küldött leánykérő, a „Napkeleti király” házánál, vagyis a leányos háznál megjelenik (ez elnevezések azért voltak szokásban, mert ennek mythologiai alapja volt, amit másutt fejtek ki, de később bármily kitalált című „király”-ról lett szó, mindig, ha az illetők csak szegény parasztok voltak is), mondván, hogy őt ura küldi, aki erre jártában e „királyi ház” legszebb ékességét megismerte, s eljegyezte, most őt azért küldte, hogy annak kezét számára megkérje. Ekkor az apa (ő a Napkeleti király) azt feleli, hogy hát a követ mutasson jelet, hogy ő valóban Napnyugat királya követe. Ez fölmutatja az almát, amelyet a leány adott volt jegyesének, szerelme jeléül. Az almát a jelenlévő, vagy behivatott leány is meg kell nézze, mire föl is ismeri, hogy ez valóban az, amelyet ő adott és amelybe nevét be is karcolta volt. De az apa még nincsen eléggé meggyőződve, mondván, hogy sok egyforma alma van és leánya nevét más is belekarcolhatta. Azt kérdi a követtől, vajon Napnyugat királya tudja-e, hogy a leány testén mely titkos jelek vannak. A követ feleli: „Bizonyára tudja, s meg fogom kérdezni.” Ezzel „a követség” távozik. Másnap visszajönnek és a követ mondja: „A királyleány testén két aranycsillag és egy ezüstholdacska van.” Erre az apa meglepetést színlelve a leányát kérdezi, ez igaz-e? Mire a leány szemlesütve feleli, hogy igaz. Ezután következik az apa beleegyezése és a többi. [/FONT]
[FONT=Timesse 8859_2]Őseinknél egymagú gyümölcsök hímségi, a többmagúak, amilyen az alma is, nőiségi jelképek voltak. Ezért adott tehát a leány almát, esetleg aranyozottat, avagy narancsot: „aranyalmát”. Tény, hogy a szűznél az anyaméh fejrésze tökéletesen kerek almához hasonlít, amelyen csak egy igen kicsi kerek nyílás van, holott a már szült nő anyaméhe nyílásán hegedett szakadások vannak. A nép az anyaméh fejrészét „aranyalma”-nak nevezi. Meg kell jegyeznem azonban, hogy ilyesmi, valamint sok más megismeréshez őseinknek nem volt szüksége sem boncolásra, sem műszaki, vagy orvosi eszközökre, mert táltosaik között voltak „látók”, akik szemüket behunyva: látták azt, amit látni akartak, azaz, hogy (itt a „Bevezetés”-ben már említett) harmadik szem segítségével nem csak a test belső részeit, szerveit voltak képesek látni, hanem még sok mást is. Ilyen látókról Erdélyben fiatal koromban magam is hallottam beszélni, akik például csonttörést azért tudtak orvosnál jobban helyreállítani, mert ők a bőrön és húson át is a csontokat, ha akarták, látták. (L.: Ethnográfia folyóirat 1914 évfolyam 317. oldalán: „Látók.”, ahol olvasható: „... embertársai belső részébe is úgy lát, mintha nyitva volna előtte.”)[/FONT]
[FONT=Timesse 8859_2]Ha régen nálunk egy leány valamely legényt szeretett és neki almát ajándékozott: ez már eljegyzési jel is volt, mert annak jelképes értelmét régen a nép még tudta. Ez tehát a bibliabeli „Éva almája” igazi értelme, amiről azonban a zsidók már semmit sem tudtak, amiértis a Bibliában ennek értelme már el is ferdítve. Ellenben mai népmeséinkben még fönnmaradott azon indíték, amelyben egy királyleánynak sok kérője van. A király palotájába összehívja valamennyit, mire a leány azáltal jelöli meg, akit vőlegényül választ, hogy a kézben lévő aranyalmát annak adja át. Világos, hogy ez indíték ősrégi és még azon időkből származik, amelyekben a legtöbb nép még nőelvi volt, amelyekben a nőknek voltak előjogai, s ők választhattak maguknak férjet. A Biblia az ehhez hasonló regét tehát Kánaán fajunkbeli őslakóitól vette át, de ezen indíték értelme ismerése nélkül, mivel e titkos értelemről őseink az idegen hódítóknak ugyanúgy nem szoktak volt beszélni, mint ahogy népünk embere, asszonya a néprajzi anyagot gyűjtő néprajztudós „uraknak” sem beszél soha...[/FONT]
[FONT=Timesse 8859_2]Csakhogy nem csupán a leány szokott volt szerelme jeléül almát adni, hanem a legény is a leánynak. Azt beszélték pedig, hogy az almát el nem fogadnia nagy gorombaság, durvaság lett volna, de ha azt csak a kezében tartogatta, ez azt jelentette, hogy a legény nem tetszik neki. Ha az almát meg is ízlelte, ez azt, hogy a legény udvarlását szívesen fogadja, de mást még semmit. Ha azonban, miután az almába harapott, ezt a legénynek is nyújtotta, hogy az is harapjon belőle, ez már szerelmi vallomást jelentett... A legény almaadása tehát, ősnépeinktől átvéve és nálunk mai napig is még élő népszokásban meglévőn, azonos a görög mythologiában is fönnmaradott „Paris almája” indítékával, amely szerint már férfi választ a három nő közül, ami tehát már hímelvi fölfogásról tanúskodik. A „két aranycsillag” és az „ezüstholdacska” magyarázata pedig a következő:[/FONT]
[FONT=Timesse 8859_2]A magyar szüzek régebben fejükön a pártát, a szüzesség e jelképét viselték, amely holdkaraj-alakú volt. Őseredetében többnyire csak virágporokból állott, aminek emlékezete élt másutt is a menyasszonyi „myrtuskoszorúban”, de okvetlen fehér virágból. De készült náluk régen a párta szabályos holdkarajalakúra, nyírfakéregből is. A nyírfa kérge fehér, sima, hajlékony és felülete hártyás. Ékesítették ezt gyöngyvirággal is, de fölső szélére mindig fehér bogyókat, avagy gyöngyvirágbimbókat alkalmaztak, végig egy sort. Később készült e párta ezüstből is és igazgyöngyökkel ékesítve, de mindig fehér volt és a Holdat is jelképezte. Csak amikor már jelképes értelmei feledésbe mentek, készült más színűre is. A párta két hegyéhez egy-egy kerek korongocska volt erősítve, amely pártát a fején megtartó szalag megkötésére szolgált. E korongokra volt egy-egy csillag ábrázolva, eredetileg csak a szintén nyírfakéregből való korongok fehér felületéből úgy kimetszve, hogy a kéreg vörös belseje csillagalakúan kilátszódjon, utóbb pedig, amikor a párta ezüstből készült, már aranycsillagokkal.[/FONT]
[FONT=Timesse 8859_2]Csakhogy a párta nem csupán a Hold jelképe volt, hanem a szüzességé is, valamint jelképes értelmet kapott a két „aranycsillag” is. A két csillag a lány két emlőjét, illetve két csecsbimbóját képezte, mig a párta meg: a szűzhártyát (membrana virginalis), amely valóban kicsi holdkarajalakú, a szüzesség bizonyítéka, mivel ennek elszakadása nélkül közösülés lehetetlen, mert a szeméremnyílást majdnem teljesen elzárja.[/FONT]
[FONT=Timesse 8859_2]Tudvalévő pedig, hogy a görög mythologiában a Hold szűz-istennője Artemis (a rómaiaknál Diana) volt. Márpedig őt fején a magyar leányokéval teljesen azonos alakú diadémmal, azaz tehát pártával ábrázolták volt. Ezt tehát a görögök és rómaiak a Görög Félsziget, illetve Italia fajunkbeli őslakóitól örökölték, csak azt nem tudták már, hogy mi köze van a holdkarajnak a szüzességhez, ismét azért, mert a leigázott őslakók, akiktől ezt átvették, a titkos értelmét velük sohasem közölték. Görögül parthenos = szűz; de a görögök már azt sem tudták, e szó honnan származik, holott világos, hogy ez valamikor pártás, pártaviselő volt. A görögben e szó teljesen elszigetelten, rokonszavak nélkül áll, ahogy a nyelvekben az idegenből átvett szavak állanak. Holott a párta szónak a magyarban több rokonalakú és rokonértelmű mása is van. Ilyenek: part, pártázat, párkány, perem, de jelenti a párta szó maga is valami kiálló szélét. Amiből következik, hogy valamikor a szűzhártya magyar neve párta is lehetett. (Megjegyzem, hogy avar szócsoportunk szerint párta ugyanaz, mint körös szócsoport szerint hárta, hártya.) És a valóságban is a szűzhártya egy kis perem, vagy pártázat, amely egy nyílást szegélyez. De ezenkívül a párta-fejdísz is a leány fején valóságos pártázat, párkány, perem-ként áll. Mindebből tehát világosan következik, hogy a párta szó nyelvünk ősi szerves része. [/FONT]
[FONT=Timesse 8859_2][FONT=Timesse 8859_2]A görögöknél és rómaiaknál a párta két korongja már teljesen hiányzik, teljesen feledésbe ment, míg fölső szélén a gyöngysor néha még előfordul, de ennek értelméről már semmit sem tudtak, holott a magyar nép ennek — titkos — értelmét máig is tudja. E gyöngysor elsősorban is a harmatot jelképezi. Ezenkívül sok népi hagyományunk a harmatot a Holddal is kapcsolatba hozza, aminek természetes oka az, hogy borús éjszakákon harmat nincsen és a Hold sem látható, derűs éjszakákon van harmat és látható a Hold. De a harmat: nedvesség is és így a nedvességet is jelképezi. A női nemi rész és így természetesen szűzhártya is, mindig kissé nedves. A harmat reggelenkint a növényeknek különösen a levelein, éspedig nagyobb csöppekben mindig ezek fölfelé álló szélein, rezgő gyöngyszemként van, ahonnan azonban ezek a legkisebb érintésre is lehullanak. Ugyanígy pedig a leány is, ha nem tud magára vigyázni, szüzességét igen könnyen elveszíti. A harmat pedig valóban az érintetlenség jelképe is, amiértis nyelvünkben ma is a „harmatos” szavunknak „érintetlen”, azaz tehát „szűzi” értelme is van. Erről szól a népdal is:[/FONT]
[FONT=Timesse 8859_2]Harmatos a babám pártája széle,[/FONT]
[FONT=Timesse 8859_2]leverem én minden csöppjét estére.[/FONT]

[FONT=Timesse 8859_2]Ezt esküvők napján dalolták, de: sohasem a vőlegény maga, ami hiszen nem lett volna szép, hanem barátai, az ő nevében, mókázgatva. Esküvője napján a nő pártáját utóljára viselte, azután soha többé, hanem csak a főkötőt.[/FONT]
[FONT=Timesse 8859_2]Hajnalban, különösen rózsák szirmai fölső szélén, mivel ezek itt hűlnek le éjjel a leginkább, vannak a legnagyobb harmatcsöppek, míg a szirom, avagy a levelek fölületén is vannak, de sokkal kisebbek. Ugyanígy például Kalotaszegen napjainkig is a párta fölső szélére nagyobb gyöngyszemet varrtak, fölületére pedig aprókat.[/FONT]
[FONT=Timesse 8859_2]Ámde: a harmatot így megfigyelni, s aztán ezt a szüzességgel, érintetlenséggel és a pártával így kapcsolatba hozni, mindezt a pártán ki is fejezni csak igen finom, költői lelkületű emberek tehették. Durva emberek ilyesmit észre sem vesznek, ilyesmi iránt érzékük nincsen és költészetük, ha van is, ez is csak durva, véres és borzalmas dolgokat fejez ki, amelyek nélkül számukra semmi sem volna: érdekes. De még több lelki finomság kellett ahhoz, hogy mindez csak TITKOS maradjon, amiről csak titkosan, suttogva szólottak egymásnak olyanok, akik egymással meghitt bizalomban voltak.[/FONT]
[FONT=Timesse 8859_2]Viszont bizonyos még az is, hogy mindez így nem alakulhatott ki sem csak századok alatt, de még néhány ezredév alatt sem, hanem csakis igen sok ezredév alatt, aminthogy ezért találjuk meg ennek nyomait már a görögöknél is, de már megértetlenül, aminthogy a görögök már sem a partenosz szó értelmét, sem a pártáét, azaz a diadémét már nem tudták, amiértis asszonyok fejére is alkalmazták, s még kevésbé volt tudomásuk a párta kerek korongocskáiról, avagy csillagairól, avagy a párta gyöngyei értelméről.[/FONT]
[FONT=Timesse 8859_2]Mindezekről művemben még igen sok mást is elmondok, amit itt kihagytam, valamint elhagyom a népmeséinkben még igen sokat szerepelő azon indítékról, hogy a lány testén lévő titkos jelek „két aranycsillag és egy ezüstholdacska”, de hogy erről néha még az is mondva, hogy „két füle mögött van a két aranycsillag és homlokán az ezüsthold”, ami tehát már a pártára vonatkozik. Különösen a pártáról, az annak fölső szélére, a gyöngyök mögé alkalmazott búzakalászok értelméről is volna még sok- sok elmondani valóm....”[/FONT]

[FONT=Timesse 8859_2]*[/FONT]​

[FONT=Timesse 8859_2]Adhat-e a világ minden aranya nagyobb dicsőséget egy leánynak e pártás, harmatos életnél, mely Isten áldásának befogadására, vállalására készíti fel? S lehet-e nagyobb dicsősége egy fiatalembernek, mint ezt a szépséget ápolni, megőrizni, s álmait majd ennek tudatában beteljesíteni? Az ilyen magyar lelkülettel várt áldásról tudják szülei, hogy valójában királyi gyermek, s életét e szerint éli majd...[/FONT]
[/FONT]
 

oposur

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem néprajzos vagyok kedves Estfen. Engem -amennyire ez lehetséges- a konkrétumok érdekelnek az őstörténelmünkből. Nem mintha a néprajz, a mesevilág nem egészíteni ki az ilyesmit és nem mintha a fontosságát nem értékelném. De a konkrétum, az konkrétum.
Megjegyzem, az igazi Árpádháziak hátán a gilgamesi négylevelű lóhere volt megtalálható. De nem mindenkinek, pl Orseoló Péter hátán nem volt ilyesmi.
A párta....pedig, szóval a sokat tévedő, de jószándékú Badiny szerint a pártusok viseltek ilyesmit a fejükön, főleg uralkodóként. mellékel is ilyen képeket a könyvéhez.

Szkíta kincsek...Ezzel jó, ha vigyázunk. A szkíták Magyarországtól Indiáig előfordultak. Létezett nyugati szkíta és keleti szkíta birodalom. Az előbbi központja -Jézus korában- Egerben volt, tudom nehezen vagy nem is hihető ez. Mindenki maga tudja..NEM SZÜKSÉGES ELHINNI. Eged, Kövesd fejedelem öccse volt ennek a birodalomnak a fejedelme. Később Ő elköltözött a Krimbe. Namost...szóval minden hunfajú népnek volt totemállata, a jászoknak a szarvas, a kabaroknak a vadkan, a szkítáknak a párduc stb. Mivel a kiállításon szarvast mutogatnak...szóval a szkíta kiállításon nem szkíta a totemállat, amely előkerűlt a megbolygatott sírból? Akkor kiknek a kiállítása ez? Mennyi ebben a SZKÍTA ANYAG ÉS MENNYI A MÁS KELETI HUNFAJÚ NÉPEKTŐL SZÁRMAZÓ?
 

Magam la

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Oposur!<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>
<o:p></o:p>
A szkíták valóban „előfordultak” a Kárpát-medencétől Indiáig, sőt, egykor még Mezopotámiáig is. Kétségtelen tény ugyanakkor, hogy egy részük beolvadt a magyarságba, így az irántuk való érdeklődés jogosnak mondható idehaza még akkor is, ha tudjuk, hogy sok más nép közé is beolvadtak. Nekünk éppen emiatt a hazai leletekre kell koncentálnunk elsősorban, (tápiószentmártoni, zöldhalomusztai aranyszarvas, mezőcsáti szkíta temető – Európa legrégibb sírkövével, - muhi bronztükör, csörgők, üstök, fegyverek sokasága, stb.) és éppen a kiállítás által nyílik lehetőségünk arra, hogy összevessük őket a keletre szakadt szkíták keleti kultúrákkal ötvöződött hagyatékával. Bizony, jelentősen eltér egymástól a kettő!<o:p></o:p>
Másfelől pedig amondó vagyok, hogy inkább az ARVISURA-szerű történetekkel kell csínján bánni, nem annyira a régészeti leletekkel. Ez utóbbiak ugyanis tények! <o:p></o:p>
 

oposur

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Magam la!
A szkítákról szóló kiállítás egyik reklámja a szarvas, márpedig ez nem a szkíták totemállata volt, ahogyan írtam. haragszol különben Paál Zoltánra, olvasta a művét? A harag rossz tanácsadó többnyire. Ezt a művet nemcsak olvasni, hanem többnyire értelmezni is kell, ami nem kis faladat ez a véleményem.

Kedves Estfen!
A lényegre tapintottál a viccnek szánt mondatoddal. a finnek és a törkök hunfajú népek egyaránt. Testi mivoltjukat pedig a sokezeréves időjárási és más körűlmények befolyásolták. Nem kell ezt elfogadnod azonban, természetesen. Sőt, bizonyos agyproblémákat is feltételezhetsz irányomban, nem zavar.
Közel 30 hunfajú nép létezik, az ókor eleje óta, akik már különböző helyeken élnek sok évezrede, mert Ázsia kiszáradt, mert Ázsia a szembenállások miatt és a földrengések, egyebek okán elvándorlásra késztetett nagyon sok ilyen népet. Sokat persze nem.
Mi is rokonai vagyunk a finneknek, azonban kicsit közvetve. Engedd meg, hiogy ezt most ne részletezzem (vagy máskor sem).
 

Magam la

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Magam la!
A szkítákról szóló kiállítás egyik reklámja a szarvas, márpedig ez nem a szkíták totemállata volt, ahogyan írtam. haragszol különben Paál Zoltánra, olvasta a művét? A harag rossz tanácsadó többnyire. Ezt a művet nemcsak olvasni, hanem többnyire értelmezni is kell, ami nem kis faladat ez a véleményem.

Kedves Oposur!

Nincs tudomásom róla, hogy a szkítáknak valaha is "totemállata" lett volna. (A hunok esetében sem tudok ilyenről)
Pál Zoltánt tisztelem, olvastam az ARVISURÁT, de a benne foglaltak jelentős részére semmi bizonyíték nincs, ez tény. (Gondolok például Ataiszra.)
 

oposur

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Magam la!
Sajnálom, hogy nem boldogulsz a dologgal. Leírok néhány ilyen állatot és arra kérlek, hogy vesd ezeket össze pl ismert sírleletekkel:
-jászok...szarvas
-avarok...kőszáli kecske
-kabarok...vadkan
-szarmata...visszatekintő jávorszarvas (a szarmata is egy jász törzs neve)
-szkíta...párduc . Zsolt bölcsője fölött három állatkép lógott: a vadkan, a gilgamesi oroszlán és a turul..Miért? Mit bizonyít a számodra Esztergom, a feltárás?
Minél messzebb mégy az ókorba, annál nehezebb bizonyítékokat szerezni. Ezért pl arra sincs bizonyíték, hogy Gilgames élt, vagy Nimród városa Nininve volt, azonban arra sincs, hogy a Földünkből mikor és hogyan szakadt ki a Hold...stb vagy asivatagok keletkezésére sincs ilyesmi...(talán a sátán művei ezek?) Vagyis: úgy van, ahogyan Hamvas B. írja, ie. 600 körűl ott a függöny!? Másként kell bizonyíték szempontjából megítélni az ókort, másként a középkort. Ennek kifejtésétől kénytelen vagyok eltekinteni, mert hosszú, mindenesetre Jézusról sincsennek latin irományok sehol...mert ekkor még nem volt ABC. Azért Ő létezett?
Nemhiszem, hogy meggyőzhető lennél, egyszerűbb "nem annak lenni" sokszor úgyhiszem. Talán nem is érdemes AZ IDŐNKET EGYMÁS GYŐZKÖDÉSÉRE FORDÍTANI? MIT GONDOLSZ?
Szép estét!
 

Magam la

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Oposur!

A "totemállatokkal" nem kívánok többet foglalkozni, nyilvánvalóvá tettem a véleményemet. Hogy mi lógott Zsolt bölcsője fölött, arról is csak találgathatunk, mert ezt semmiféle korabeli forrás nem írja le. (Amelyik meg esetleg leírta, azt már régen megsemmisítették valakik.)
Arra nincs bizonyíték, hogy Nimród valódi személy volt, de Ninive romjait megtalálták a régészek. Létezése tehát a ténynek tekinthető. Hamvasról majd máskor.
Jézussal kapcsolatban nagyon meredek dolgokat állítasz. Hidd el, az ő korában már létezett az ABC - görög is, római is, és magyar is. Jézus létezésére pedig vannak írott bizonyítékok.
Én sem akarlak mindenáron meggyőzni, tiszteletben tartom a hitedet. Csak a tényekhez ragaszkodom.
 

estfen

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Estfen!
A lényegre tapintottál a viccnek szánt mondatoddal. a finnek és a törkök hunfajú népek egyaránt. Testi mivoltjukat pedig a sokezeréves időjárási és más körűlmények befolyásolták. Nem kell ezt elfogadnod azonban, természetesen. Sőt, bizonyos agyproblémákat is feltételezhetsz irányomban, nem zavar.
Közel 30 hunfajú nép létezik, az ókor eleje óta, akik már különböző helyeken élnek sok évezrede, mert Ázsia kiszáradt, mert Ázsia a szembenállások miatt és a földrengések, egyebek okán elvándorlásra késztetett nagyon sok ilyen népet. Sokat persze nem.
Mi is rokonai vagyunk a finneknek, azonban kicsit közvetve. Engedd meg, hiogy ezt most ne részletezzem (vagy máskor sem).

Kedves oposur!

Nem viccként írtam.Magyarul az mondjuk, az egyre = egész,a kettő az csak fél,ha valamit nagyon sok részre darabolok akkor íz-ekre szedem.Az egészet úgyis hívjuk világmindenség,a világ mind én-ség.Ebben az esetben nem látok semmilyen problémát a finn-török,vagy magyar-finn rokonságban.A mélyebb értelmezést most nem folytatom.
 

oposur

Állandó Tag
Állandó Tag
Hohhot.
A kínaiak is rájöttek, hogy nem kerűlhetik el, miszerint foglalkozniuk kell az előttük a Sárga folyónál (ordoszi fennsíkon és máshol) létező hun szövetséggel. Errefelé ásogattak is és összegyűjtöttek egy csomó relikviát. Ezeket részbnen értelmezni is tudják, részben pedig nem tudják mit találtak. A lelet ugyanis keveseknek beszél.
Mindenesetre kb 2 éve Hohhotban egy HUN Múzeumot létesítettek. Ezek lényeges tárgyait videóra vette valaki -egy magyar fiatal- sikerűlt is ezt megnéznem.
Hohhot a mai Baotou-tól -a Hun Törzsszöveteség egykori fővárosától- kb 150 km-re található keletre. A zsuanok felé. annakidején a szövetség 24 hunfajú népcsoportot fogott össze. Baotou erededeti hun neve Ordosz volt, egészen kb Atilláig, A kettős Sárga folyó összefolyásánál van. Ordosz kb 6000 éve lakott hely, a közelében alakult ki a kínai -ókori- főváros is, de sokkal később az előbbinél. Prersze -szokásosan- Kína azt hírdeti, hogy ők alkották az első civilizációt...vagy micsodát.
Terhát Ordosz a hunok majd a kínaiak számára is jelentős hely. Ma persze ez a térség sivatagos terület, mert a Sárga folyóból sikerűlt a vizet annyira elöntözni, hogy mára a felsőbb részein a hajózás is megszünt. A környékét pedig "lerágták a kecskék"..

Valahol...
Valahol és valahogyan megkell érteni annak, akit a magyarság őstörténete érdekel, hogy annyit mondani: Ázsiából jöttek/jöttünk...szóval ez banalitás, nem elég. Nemcsak nem elég, hanem -ha precízkedünk- nem is gaz.
Azért nem igaz, marrt az URALNÁL ALAKULT KI A Magyar Törzsszövetség, Európa peremén. Ezenkívűl is sok baj van egy ilyen ősi néppel: bonyolult a történelme és hosszú. Számomta nagyban segítette a megértést -annakidején- amikor felfogtam, hogy a magyar hunfajú nép és igen sok hunfajú törzsből alakult ki mára. Tehát rokonaink a kabarok, avarok, hunok, vepszék, úzok, szkíták, jászok, a székelyek ( széki hunok), manysik, kevés hanti is települt ide, rokonok a besenyők és még jópár hunfajú népcsoport. Persze a pontosság kívánja, hogy leírjam, nemcsak rokonok, hanem "belőlük vagyunk".
Azért "mára", alakult ez így, ,mert az idő mindíg újabb eseményeket hozott eleinknek..és újabb törzseket, törzsi maradékokat is akár. Az Uralnál (Ural=uralja a térséget..) a törzsszövetségünk mindössze két hunfajú népelemből állt: kabarból és manysiból hosszú ideig..hogy miért volt ez így annak megfelelő okai vannak. Ezek az okok azoknak ismertek, akiket komolyan érdekel a téma.
Tehát a minden összefügg mindennel elv szerint sajnos az utolsó eljegesedésig kell visszamenni, annak aki a hunfajúak őskori dolgait ismerni akarja. Ez pedig nemcsak némi fantáziát, hanem szívós érdeklődést is követel. Mert vannak ősnépek -nemcsak a hunfajúak- akik már régen szövetségekben, éltek és fejedelmek irányították őket, vagy főpapok. A hunoknál is így volt.
Hermész Triszmegiszosznak is nagy szava volt már sokezer éve Egyiptomban a fáraók mellett..
A mai Európában döntő többségben az atlantisziak éllnek ( a szlávok, germánok, latinok, görögök stb..) ők úgyhiszik, csak nekik van ősi történelmük..
 

Fenyolori

Állandó Tag
Állandó Tag
Üdv mindenkinek!

Vigig szaladtam a topicon, és igen érdekesnek találtam benne dolgokat. Lehet, hogy tévedek, de nem találtam utalást egy általam a közelmúltban olvasott könyvre, nevezetesen Türk Attila: Kik vagyunk mi magyarok c írására.
Ha említve lett akkor elnézést kérek, de ha nem akkor ajánlom figyelmetekbe. Nagyon érdekfeszítő kis tanulmány a magyarság eredetéről, és főleg megpróbál dokumentumokra támaszkodni.
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére