Mi lehet a gépemmel?

Bluesmen témája a 'Tudakozó - A CH technikai kérdései' fórumban , 2008 Augusztus 27.

 1. Demim65

  Demim65 Állandó Tag

  Eltünt Gb-ok

  Sziasztok!

  Azt írja ki a gépem, hogy nincs több hely a C./ meghajtón, töröljön stb.... Elméletileg még nagyon sok helynek kellenne lennie a c./ meghajtón. A vírusokat már kizártuk. Kétszer telepitették újra a gépemet, de ezt senki nem tudja megmagyarázni, hogy hová tünik a memória. Hiába törlök nincs több hely, sőt még kevesebb van. A D./ meghajtó rendben, amin a cuccaim vannak. Mia lehet az oka? Hová tünnek a Gb-ok? Még a szakemberek sem értik akikhez fordultam.

  Ha valaki találkozott már ilyennel, vagy tudja, hogy mi lehet a gond kérem segítsen?! Kösz!
   
 2. milerik

  milerik Állandó Tag

  Hello ! Lehet hogy még is csak vírus, ugyanis a HDD boot sectorába is betudja magát írni az ügyesebben lekódolt vírus. Akkor hiába formázod a vinyót.
   
 3. Demim65

  Demim65 Állandó Tag

  És ez mit jelent? Cseréljem le?
   
 4. milerik

  milerik Állandó Tag

  Ha valóban ez a gond, akkor újra tudod Formázni teljesen a boot sector-t is. Bevallom azt nem tudom, hogy kell =) . De google biztos ad erre találatot .
   
 5. bolondpoli

  bolondpoli Állandó Tag

  Milyen operációs rendszer? Mennyi memória van a gépben? Mekkora a C partíció mérete? Mennyi most a szabad hely, és mennyi volt közvetlenül az operációs rendszer telepítése után? Milyen programok vannak telepítve?

  Amikor törlés után kevesebb lesz a hely, a törölt adat méretéhez viszonyítva mennyivel lesz kevesebb?
   
 6. Demim65

  Demim65 Állandó Tag

  XP, A C./ 10 GB, Telepítés után 3,5 Gb szabad hely volt, Jelenleg 40 Mb, de már töröltem néhány programot, már szinte csak egy-egy alap program van Nero, Acrobat 7., JetAudio, Ccleaner
   
 7. bolondpoli

  bolondpoli Állandó Tag

  A jelenség teljesen normális. Általánosságban 10 GB kevés az XP-nek és a programoknak együtt.

  Mennyi memória van a gépben?

  Telepítettél Windows frissítéseket (pl. automatikus frissítések, Windows Update)? A hibernálás engedélyezve van? Van lapozófájl a C partíción, és ha van, mekkora a mérete (a c:\pagefile.sys állományról van szó (általában))?

  A programok másik meghajtóra/partícióra való telepítése segíthet. Tehát pl. eltávolítod a Nero-t, aztán elindítod a Nero telepítőjét és a c:\program files\... helyett pl. a d:\programok\... könyvtárba telepíted. Így is kerülnek program-állományok a C-re, de átlagban jelentősen kevesebb. Érdemes lehet a Program Files könyvtárat másik meghajtóra/partícióra helyezni, mert néhány alkalmazás kérdés nélkül a registryben beállított Program Files könyvtárba települ. Ennek mikéntjére találsz leírásokat az interneten.

  A lapozófájlt is át lehet tenni másik partícióra, ha most a C-n van.

  Ha engedélyezve van a hibernálás és nem használod, a kikapcsolásával a memória méretének megfelelő nagyságú hely szabadul fel.

  A Windows nem használt összetevőinek (pl. játékok) eltávolításával is nyerhetsz pár MB-ot. Ha esetleg valami sok kodekes kodek pakk van a gépen, lecserélheted ffdshow-ra. Ha nem használod ki a Nero funkcióit, használhatsz helyette más írót. Pl.: UsefulUtils Discs Studio. Az Acrobat gondolom a Readert jelenti. Ha igen, PDF olvasásra vannak kisebb helyigényű alkalmazások is, amelyek általában kiválthatják a Readert.

  Ha telepítettél frissítéseket a Windows-hoz, törölheted a telepítéskor mentett állományokat, de így nem tudod eltávolítani a frissítéseket, ha esetleg valamiért el kellene. Az interneten erről is sokat lehet olvasni.

  A Windows system32\dllcache könyvtárban lévő állományokat is törölheted, illetve babrálhatsz a Windows fájlvédelem beállításaival. A fájlvédelem egy olyan funkció, ami néha jól jön, de nem feltétlenül szükséges. Az interneten erről is sokat lehet olvasni.

  Kikapcsolhatod a rendszer-visszaállítás funkciót, vagy csökkentheted az általa használt lemezterületet. Ennek a funkciónak egyébként csak olyan partíción van értelme, amelyiken a Windows van, illetve olyanon, amelyre alkalmazások vannak telepítve. Az interneten erről is sokat lehet olvasni.

  Az NTFS fájlrendszer tud fájlrendszer szintű tömörítést. Intézőben a meghajtók, mappák és fájlok tulajdonságainál lehet tömörítetté tenni az állományokat (értelemszerűen csak az állományok tömöríthetők, de pl. egy meghajtó tömörítése esetén a rajta lévő és a későbbiekben rá kerülő állományok is tömörítve lesznek). Kevéssé tömöríthető állományokat, valamint gyakran indított alkalmazások állományait és dll-eket nem célszerű tömöríteni (persze van, amikor igen, vagy olyankor, amikor nagyon kell a hely:). Az interneten erről is sokat lehet olvasni. :)

  Most ennyi lehetőség jutott eszembe, de biztosan van még jó pár.
   
 8. hzsoci

  hzsoci Állandó Tag


  Azt tanácsolom ne manuálisan törölgess, mert csak elszúrod és összeomlik az egész. Vannak direkt erre készült programok és némelyik még ingyenes is. Például a CCleaner egy teljesen ingyenes progi és állati sok helyet föl tudsz vele szabadítani egy szemvillanás alatt. Vannak fizetősek is. Én most a Tune Up Utilities-t használom. Szerintem az a legjobb.
   
 9. Demim65

  Demim65 Állandó Tag

  Kösz. Én a Cleaner-t használom, de sajna ettől nagyobb a probléma. Egyszerüen a telepités után néhány nappal már el is tünt a 3,5 Gb. Már nem tudom mit kezdjek, nem kérhetem 2-3 hetente, hogy telepítsék újra. Ez nem megoldás.
   
 10. Demim65

  Demim65 Állandó Tag

  Mennyi memória van a gépben?

  Telepítettél Windows frissítéseket (pl. automatikus frissítések, Windows Update)? A hibernálás engedélyezve van? Van lapozófájl a C partíción, és ha van, mekkora a mérete (a c:\pagefile.sys állományról van szó (általában))?


  Köszönöm, de ennyire profi nem vagyok. Igazán az op.rendszerbe, nem mászok bele. Már csak azért sem, mert a legutóbbi újratelepítés előtt olyan dolgokat is töröltem, amelyek nélkül nem igazán müködött a gép okésan. Lehet hogy valóban az XP-hez több hely kell, de korábban ilyen gondom nem volt.
   
 11. hzsoci

  hzsoci Állandó Tag

  Kikapcsoltad "bolondpoli" válaszában írtakat.
  Például az állandó rendszermentést, mert az abszolút okozhatja ezt, ráadásul 2-3 hét alatt kb ekkora méretben foglalná le a vinyód, ha rosszul van beállítva. A lomtárat is kapcsold ki, ha nem tetted volna meg, mert bármit törölsz rögtön oda megy, így hiába törölgetsz, alig fog változni valami.
   
 12. hzsoci

  hzsoci Állandó Tag

  Megnézted az eszközelőben a hardvereket, mert lehet, hogy elszállt valahogy a driver. Azt könnyű javítani. Nézd meg a Vezérlőpult/Eszközelőben, hogy van e olyan driver, amely mellett "?" van.
   
 13. Demim65

  Demim65 Állandó Tag

  Köszönöm


  Köszönöm a segítséget. Szerény tudásomnak megfelelően néhány módositást végrehajtottam abból amit ajánlottál. Jelenleg több mint 1 Gb helyem van! Köszi!
   
 14. Palyika

  Palyika Állandó Tag

  Én is a lapozóállomány átmozgatását javasolnám kezdetnek, ugyanis egy XP-nek, amire fel vannak telepítve különböző programok, a 10 GB nagyon kevés.
  Később pedig mikor újratelepíted a gépedet teljes formázásra állítsd, és legalább 20 GB-ra a C: méretét, így a helyprobléma kizárható lesz egy ideig.
   
 15. Pushy

  Pushy Állandó Tag

  Hasonló problémáim nekem is voltak,én a rendszer visszaállítással oldottam meg a dolgot.Próbáld meg,hátha sikerül.
  :)
   
 16. moleszka

  moleszka Állandó Tag

  Mekkora a merevlemez teljes területe(mindkét partíció!) Mert ha lehetőséged engedi akkor át kellene méretezni legalább 20 ra a c-t, mert a 10 gb eléggé kevés. Pl PQ magic is ilyen, de mint írtad hogy nem vagy profi a legegyszerübb ha kimentesz mindent és ujra partivionálod a hdd-t
   
 17. moleszka

  moleszka Állandó Tag

  Illetve még egy nagyon jó megoldást tudok javasolni a vírus kizárása miat. Tölts le egy trial vírusírtót pl nod32. frissitsd le és ellenőrizd le. Bár szerintem a méretnövelés segíteni fog
   
 18. marciera

  marciera Állandó Tag

  Néro

  Sziasztok!

  Segítséget szeretnék kérni. Kb. 3 hónapja tettem be egy új DVD írót a gépbe. Szinte azóta rosszul írja ki a filmeket. (Illetve azért lett kicserélve, mert az előző sem írt rendesen). Más számítógép és asztali lejátszó sem érzékeli, hogy a DVD írott lenne, míg a saját gépem le is tudja játszani a lemezre mentett filmeket.
  Azt hallottam, hogy a Néro 7-es verziója csinál ilyeneket. Nekem az volt régebben is, és most is feltelepítve.
  Kérdés: Ez tényleg így van? A Néro lehet a ludas? Ha igen, hogy tudom úgy letörölni, hogy egy újabb verzió feltelepítésével ne annak a beállításai, vagy akármilye lépjen életbe?
  És ha már írásról van szó. Ki melyik író programot ajánlja? Természetesen magyar, egyszerű, könnyen kezelhető?
   
 19. putto_

  putto_ Állandó Tag

  Sya!

  Szerintem 3 probléma lehet, én ilyen sorrendben kezdeném a megoldás keresését:

  1. A Néró cseréje
  - Start - Beállítások - Vezérlőpult - Programok telepítése és eltávolítása
  itt távolítsd el a mostani nérót, telepíts másikat (én ezt használom már régen /magyarítás és szériaszám mellékelve/: http://www.4shared.com/file/194215297/23ca0966/nero.html
  Ez teljes Néró, én az Express részét használom: egyszerű és nagyszerű

  ha ez nem segítene, akkor

  2. Az írót kellene visszavinni a szervízbe, hogy cseréljék ki

  3. Ha a szervízből visszajön, hogy ez jó író, akkor vagy a géped, vagy az operációs rendszered 'nem szereti' ezt az írót. Ha Neked megér egy újratelepítést akkor tedd azt, ha nem, vagy akkor sem oldódik meg a probléma akkor másmilyen gyártmányú írót vegyél (nekem a Pioneer nagyon bevált)!
   
 20. pipiida

  pipiida Állandó Tag

  computerekkel és programokkal kapcs.

  Szerény vélemény, jobbára észrevétel, - informatikus a barátom,
  szoftver, hardver,konfi, adatbázis stb. - tuti jó,okos, és becsületes,
  de ezt mondja, napi 5 órát rátanul, nyelvismerete mellett, - a lényeg: a kórházakba is felszerelték a semmitmondó és szükségtelen páncélszkrényeket, a kutyának se kell, értelmetlen, de valakinek érdeke, és pénze feküdt a buliban.
  Ugyanez van a PC- ezerféle versióiban, ujabbat és minél bonyoultabbat, zavart, zürt okozni, és mindenkinek a pénzt kiadni,zsebéből azt kivenni,ez a cél.
  Akihez fordulsz és viszed géped, problémád, hidd e legfeljebb 1 lépéssel van előtted, holnap már Te előzhetsz, ez az élet, a pénzért való hajsza. Mindez mindjobban előtérbe fog helyezkedni.
  Jó cipőt veszel és 5 x talpaltatod, de a talp mindig a helyén van.
   

Megosztás