Milyenek a Magyarok?

Spanky témája a 'Innen - onnan érdekeségek' fórumban , 2006 Február 4.

 1. E.Ágnes

  E.Ágnes Állandó Tag

  És tegyük hozzá: igaza volt. Magyarnak vagy franciának lenni kulturális kérdés, nem faji/vérségi. Ha kisgyerekkora óta franciának nevelték, akkor az.
  Az, hogy az apja magyar, még nem ok arra, hogy őt is magyarnak tekintsék.
   
 2. Gabizita

  Gabizita Állandó Tag

  Na hat eleg meglepo lenne, ha allamfoi valasztasok alatt azzal dicsekedne , hogy O magyar (vagy fel magyar , nem tudom)
  Legyunk logikusak emberek ! Es nem rosszindulatuak , csak ugy alapbol !! Mert engem inkabb ez emlekeztet akkor a magyarsagra sajnos :( Es Miert kell ennek igy lennie ? >:confused:
   
 3. oma

  oma Állandó Tag

  En is igy latom a dolgot. Pont most, Franciaorszag elnokekent nem fog "magyarkodni". Ellenben en hallottam tavaly, talan tavalyelott egy CNN-nek adott interjujat, ahol meg buszken emlegette fel magyar eredetet. Valtoznak az idok, a politika...

  http://en.wikipedia.org/wiki/Nicolas_Sarkozy#Family_background
   
 4. Gabizita

  Gabizita Állandó Tag

 5. tekergo

  tekergo Kitiltott (BANned)

  Mert jobboldali.
   
 6. E.Ágnes

  E.Ágnes Állandó Tag

  :roll:
  Egen, valóban, ő is egy jobboldali politikus a sok közül. Na jó, béke legyen veletek.
  :5:
   
 7. firtosi

  firtosi Állandó Tag

  E,Ágnesnek !
  Majd ha egyszer Magyarországra látogat mint államelnök,akkor majd büszkén
  fogja hangoztatni :) Máskor pedig aszerint,hogy a francia vagy egyéb érdek
  hogyan fogja követelni.Erről (is) szól a politika :)
   
 8. Bertuccio

  Bertuccio Állandó Tag

  Üdv Mindenkinek! Úgy gondolom, hogy be kell lássam , hogy tévedtem!Meggongolatlanul és hevenyészett olvasás után tettem be ide ezt a felsorolást, az sem mentség, hogy egy barátomtól kaptam és az sem ,hogy nem olvastam el rendesen.Végig olvastam aprólékosan és mélyen magamba néztem TÉVEDTEM, elnézést kérek a felsorolás jó néhány részének idiótasága miatt.
   
 9. FiFike

  FiFike Állandó Tag

 10. firtosi

  firtosi Állandó Tag

  Tévedni emberi dolog-mondta a süni,amikor leszált a mosdótálról ;) :p
   
 11. oma

  oma Állandó Tag

  Sebaj, Bertuccio. Az ominozus szoveg mar megjarta magat itt a forumon elobb is: http://www.canadahun.com/forum/showthread.php?t=6648&page=11 #106

  -"Figyelmetekbe ajánlom, hogy ezt nem én írtam, egy általam nem nagyon ismert irodalmár tollából való az idézet..." - irta volt kesobb, visszakozaskent, az ifju holgytag, aki betette sajat neve alatt.

  Biza jo lenne, hogyha nem nagyon ismert irodalmarok iromanyait nem kapkodnak annyira a tomegek.. hisz olykor komolyan szegyent valloak azok. ;)
   
 12. Bertuccio

  Bertuccio Állandó Tag

  A nem végigolvasott és elhamarkodott email közreadása megtépázta a büszkeségem és nem nyughattam, hogy kiköszörüljem a csorbát(mégha csak magam előtt is).A következő felsorolás mindenképpen igaz és nem is fűzök hozzá kommentárt.
  Mit adtunk a világnak?

  [​IMG]

  A világon bárhol találkozhatunk magyarokkal. Ha nem is személyesen, de találmányaik, életművük révén biztosan. A világ minden részén használnak olyan hétköznapi tárgyakat, amelyekről a legtöbben nem is tudják, hogy magyarok találták ki őket, illetve magyarok által váltak ismertté. Megszoktuk, hogy otthon és irodában, autóban és vonaton kényelem vesz körül minket, és nem is gondolunk bele mai jólétünk eredetébe. Pedig megéri visszatekinteni azokra a feltalálókra, akiknek többek között a golyóstollat, a villanykörtét vagy a filmfelvevot köszönhetjük. A közlekedésben Kandó Kálmán nevét kell elsőként említeni, aki a fázisváltós villamosvontatás feltalálójaként és megvalósítójaként ismert. Találmányát először Olaszországban hasznosították: itt építették meg a világ első, Kandó Kálmán módszerét alapul vevő villamosított vasútvonalát. A közlekedés másik forradalmasítója Bánki Donát, aki a gépkocsik máig nélkülözhetetlen alkatrészét, a porlasztót fejlesztette ki. Találmányát az 1900-as párizsi világkiállításon mutatták be. Galamb József nevéhez a tömeggyártás megvalósítása, Jendrassik Györgyhöz a kis teljesítményű és súlyú diesel és gázturbina, valamint az általa tervezett motorokkal meghajtott motorvonatok és sínautók feltalálása fűződik.

  A levegő első ura minden bizonnyal Schwarcz Dávid volt - bár a léghajózást nem az ő nevéhez kapcsolja a világ. Pedig Schwarcz találta fel az alumíniumból készült léghajót, amely mégis Zeppelin által vált ismertté. A magyar feltaláló már a sikeres próbarepülést sem érhette meg, és művét - miután a terveket megvette Schwarcz özvegyétől - Zeppelin tette világhírűvé. Kármán Tibor szintén a levegőben kísérletezett: a hangsebesség feletti repülés és a korszerű rakétatechnológia egyik meghatározó kutatója volt. Az alapkutatások területén mások mellett Jedlik Ányos alkotott maradandót: a Siemens-et megelőzve épített dinamó-elektromos motort, és az őnevéhez fűződnek a szódavízgyártó gép tervei is. Eötvös József a róla elnevezett ingával lett világhírű, amely például az olajkutatásban jelentett előrelépést. Neumann János a számítástechnika alapjait rakta le, egyebek között azzal a híres következtetésével, hogy az agy nem a számítógép nyelvét használja. Kemény János György pedig e gondolathoz társította az általa kidolgozott BASIC nyelvet. Szent-Györgyi Albert Nobel-díjat kapott a hexuronsav képletéért és a C-vitaminért, amely azóta a világon ezernyi változatban kapható. Szilárd Leó, az atomreaktor terveinek megalkotója, sosem gondolta volna, hogy találmányát egykor háborús célokra használják majd. 1940-ben küldte el az atomreaktor leírását a Physical Review-höz, és a szabadalmat később egy dollárért vásárolta meg az Egyesült Államok kormánya. Az 1900-as évek elején polgáriasodó Magyarország egyre újabb és újabb használati tárgyakat élvezhetett. Irinyi János a gyufával ajándékozta meg a háztartásokat, biztonságosabbá téve ezzel a nyílt láng használatát.

  [​IMG]Puskás Tivadar közelebb hozta egymáshoz az embereket azzal, hogy feltalálta a telefonközpontot, később pedig a mai kábeltévé ősét, a telefonhírmondót, míg a világvevő rádiót Korda Dezsőnek köszönhették az emberek. Ő találta fel ugyanis a folyamatos állomáskeresést lehetővé tevő forgókondenzátort. A villanykörtének nevezett Wolfram-szálas izzó a Tungsram-labor kutatóinak, Just Sándor, Hanaman Ferenc, Bródy Imre munkájának eredménye. A félautomata fényképezőgépeket és filmfelvevőket ugyancsak magyarok - Mihályi József és Riszdorfer Ödön - alkották meg elsőként. Mihályi Super Kodak Six 20-as fényképezőgépét az 1939-es New York-i világkiállításon be is mutatták. A diavetítő és az éghetetlen film ugyancsak magyarok találmánya. Bláthy Ottó nevéhez fűződik a fogyasztásmérő, a villanyóra kitalálása. Másokkal együtt ő volt egyébként a transzformátor megalkotója is. Mihály Dénes a hangosfilm és a televízió ősének a feltalálója, és az első, gyakorlatban használt színes televíziónak is magyar tudós a szülőatyja: Goldmark Péter Károly nevéhez fűződik ezen kívül a mikrobarázdás lemezjátszó is. De magyar találmány a sztereó rádióadás is. A golyóstollat Bíró László József szabadalmaztatta, Gestetner Dávid a sokszorosító papírt, a stencilt vezette be a köztudatba, Gábor Dénes pedig a holográfia feltalálója. A felsorolást még sokáig lehetne folytatni, hiszen a történelem, a tudomány és a művészet minden területén kiváló magyarokat találunk. Sorolhattuk volna még a magyar zene nagy alakjainak, Kodálynak, Bartóknak a nevét, vagy jeles költoinket, köztük Petőfi Sándort, József Attilát, és Széchenyi István, Kossuth Lajos is megérdemelt volna néhány szót. A hely azonban véges, így most csak a feltalálók bemutatására szorítkoztunk, gondolván, róluk általában kevesebb szó esik, még akkor is, ha nap mint nap találkozunk életük nagy találmányaival.
   
 13. Bertuccio

  Bertuccio Állandó Tag

  Wass Albert : Ki a magyar? Ki a magyar?


  Ki a magyar hát, cimbora?

  Te, vagy én? Vagy a harmadik?

  Nosza döntsük el szaporán,

  míg el nem süllyed a ladik!

  Ragadjunk hát lapátot, csákányt,

  evezőt! Ebura fakó!

  Így csináljuk már ezer éve,

  ez hát nekünk való!

  Aztán , ha majd holt tetemünket

  kiveti a víz a partra:

  magyar leszel Te is, én is,

  a harmadik is, mind, mind, kit halva,

  bevert fejjel, némán, gyászban

  fektethetünk a ravatalra.


  (1947)  Ezen a linken általam nagyrabecsült emberek előadásait lehet megtekinteni, remélem nem ítéltek elhamarkodottan.

  http://www.dobogommt.hu/dobogo/letoltes.php?dlid=alldownloadshun20070129213849
   
 14. jlaci

  jlaci Állandó Tag

   
 15. jlaci

  jlaci Állandó Tag

  Bocs, a hozzászólás első része beidézés, hát nem igazán sikerült. Máskor majd jobban ügyelek. Üdvözlettel: Laci.
   
 16. Mrs. Julius

  Mrs. Julius Állandó Tag

  Nem is a mosdotalrol,:shock: hanem a cipökeferöl....;)
   
 17. jlaci

  jlaci Állandó Tag

  ... a drótkeféről... brrr...
   
 18. Mrs. Julius

  Mrs. Julius Állandó Tag

  igazad van.... (de az sem jobb!:rolleyes:)
   
 19. firtosi

  firtosi Állandó Tag

  Ezt elszúrtam nagyon és nevetséges amit beírtam :)
  Helyesbítek : Tévedni emberi dolog,mondta a teknősbéka,amikor leszállt a
  mosdótálról

  Röhöghet az egész fórum rajtam :) :) :) :) Tévedtem én is :) :)
   
 20. aniko45

  aniko45 Állandó Tag

  Nem vagy egyedűl!
   

Megosztás