Minősítésre és pedagógiai-szakmai ellenőrzésre készülők tudásmegosztása

kros témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2015 Március 1.

 1. Gabenka

  Gabenka Állandó Tag

  Persze mindenképpen figyelembe is veszik! Tudd megvédeni, h miért úgy csinálod a tevékenységet. A lényeg az, hogy ne kötelező jellegű legyen mindenkinek, hanem aki játszani akár legyen lehetősége! A motiváció legyen olyan, hogy minél több gyerek akarjon résztvenni. Ezért is nem szerencsés éppen mozgás tevékenységet tervezni a minősítés napján. Szerintem! Egy komplex foglalkozás több párhuzamosan végezhető tevékenységgel célravezetőbb. ;)
   
 2. kicsi63

  kicsi63 Állandó Tag

  A portfólióban a megvalósítás dokumentumait (táblakép, füzetkép) pontosan hová kell betenni? Az óravázlat után vagy a reflexióba? Köszi!
   
 3. Krémusz

  Krémusz Állandó Tag

  Bocs, tényleg a csoportprofilhoz!
   
 4. Marikaóvó

  Marikaóvó Állandó Tag


  Köszönöm szépen!
   
  Gabenka kedveli ezt.
 5. Marikaóvó

  Marikaóvó Állandó Tag

  Köszönöm szépen!
   
 6. Pörge21

  Pörge21 Állandó Tag

  Tudtuk ezen kívül olyan esetről/ esetekről amikor valakinek nem sikerült a minősítése?
  Ha igen, ott mi volt a hiba?
   
 7. Gabenka

  Gabenka Állandó Tag

  Hallottam még ezenkívül is, de nem tudok részleteket! :)
   
 8. manypenny

  manypenny Állandó Tag

  Módszertani szabadság van. Nehogy már a sok éves gyakorlatot egy 2 órás látogatás miatt mindenki megváltoztassa. Szerintem veszélyes ilyen kijelentéseket tenni,hogy csak a folyamatos tízóraizás a helyes és az elfogadható vagy,hogy nem szerencsés mozgást választani a minősítés napján. Annyiféle program van, annyiféle külső feltétel, hogy nem lehet egy szabályt ráhúzni mindenkire. A pedagógus majd jól megmondja,hogy miért ez a szokás az ő ovijában ,miért úgy csinálják ahogy.
  (Hallottam róla, hogy volt pedagógus, aki a szabad játék megsértése miatt bukott el a minősítésnél. Megkérte a gyereket, hogy tegye odébb a játékos dobozt!!!)
  Bár hamarabb tértünk volna át rá. Sokkal több idő van egyébre, a gyerekek hamar beletanulnak. 2-3 hét nagyobb odafigyelés kell és aztán menni fog. Van dajka néni, aki segíthet ebben, vagy nagyobb gyerek is segíti a kicsit. Sok sikert! :)[/QUOTE]
  Ez még mindig nem hagy nyugodni :(. A minősítés a portfólió értékeléséből, a foglalkozás látogatásából áll. Nem tudom elhinni,hogy azért lett valakinek rossz a minősítése mert megkérte a gyerkőcöt,hogy tegye odébb a dobozt! Ez tuti valami ferdítés!
   
 9. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Én ugyan nem óvodában dolgozom, de úgy vélem, hogy a kicsiket is valamilyen szinten rendre is kell szoktatni, ehhez pedig arra is szükség van, hogy az útban levő játékot elpakolja. Vagy lépjen rá, mert útban van? Mivel kicsi, nem biztos, hogy rájön magától, ezért figyelmeztetni kell. Ha ennyire probléma ez, akkor hogyan lesznek belőlük az együttélés szabályait betartó nagyobbacska gyerekek, pláne felnőttek?
   
 10. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Az óravázlat után tettem én hajdan. Szerintem azzal alkot szoros egységet. Különben ezt csak a logika mondja meg, mert nincs rá külön javaslat vagy útmutatás.
   
 11. mancika1967

  mancika1967 Állandó Tag

  Kedves Sorstárak! Kolléganőm fejlesztő pedagógus óvónő. Pár napja kapta meg a 2015 áprilisában feltöltött portfóliója ellenőrzéséről a pontozást, véleményezést. Hiányolják az internethasználatát, pedig beírta, hogy facebookon tagja egy óvónői csoportnak, ahol ötleteket... osztanak meg egymással. Hiányossága továbbá, hogy pld. a csoportprofiljából hiányzik a 6, 7, 8 kompetencia megjelenése, holott a kézikönyvben a csoportprofil az 1, 2, 4, 5 kompetenciák alátámasztására szolgál leginkább. Ő ezeket jelölte meg az adott dokumentumnál. Erőssége viszont ( pontosan már nem tudom idézni ) , hogy részt vesz pályázatok írásában, intézményi innovációban, HOLOTT azt írta, hogy megírásukban nem, csak megvalósításukban vesz részt .
  Másik két kolléganőm viszont mindenhol minden kompetenciát bejelölt, holott egyik még nevelési tervet sem töltött fel, nagyon jó értékelést kapott. Tehát a kulcs, hogy minden kompetenciát bejelöljek ?
   
 12. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Semmiképpen. Ugyanis most már komolyan megy a dolog (a szakvizsga "lefokozása" elég nagy felháborodást keltett, ezért lett a könnyített portfóliófeltöltés). Most a kirendelt szakértők nagyon alapos munkát végeznek, ezért ti is tegyétek azt. Szerintem különösebben nem is nézik, te mit jelölsz meg, arra inkább azért van szükség, hogy saját magad nyomon követhesd, valóban minden kompetenciát alátámasztottál-e.
   
  Gabenka kedveli ezt.
 13. Kérlek írj részletesen a nagy napról puszi.
   
  szsziszo kedveli ezt.
 14. erakucko

  erakucko Állandó Tag

  Sziasztok! Rég jártam erre, most olvasom a folyamatos tízórai, és szabad játék, rakodás beszélgetéseiteket. Valóban ahogy Gabenka írja, az óvodában párhuzamos tevékenységekről beszélünk. Az országos alapprogram a szabad játék fontosságát emeli ki.
  " A gyermek egészséges, a tevékenységekben megnyilvánuló fejlődéséhez, fejlesztéséhez a napirend és a hetirend biztosítja a feltételeket, melyek a megfelelő időtartamú, párhuzamosan is végezhető, differenciált tevékenységek, valamint a gyermek együttműködő képességét, feladattudatát fejlesztő, növekvő időtartamú (5-35 perces) csoportos foglalkozások tervezésével, szervezésével valósulnak meg."
  "Az óvodában előtérbe kell helyezni a szabad játék túlsúlyának érvényesülését. A játék kiemelt jelentőségének az óvoda napirendjében, időbeosztásában, továbbá a játékos tevékenységszervezésben is meg kell mutatkoznia."
  Ez magyarázza a folyamatos tízórai, reggeli fontosságát is. A minősítésen azt is nézi a szakértő, hogy hogyan valósul meg aznap a szabad játék. A minősítés során a teljes két órában végzett tevékenységeid alapján értékeli a kompetenciákat. Ha nincs tornatermed természetes, hogy előtte elrakodtok. Gondolom előtte megfelelő időt biztosítasz a szabad játékra. Azt pedig tényleg túlzásnak érzem, hogy valakinek azért nem sikerült a minősítése, mert arrébb rakott egy doboz játékot.
   
  tündi0330, totica és Gabenka kedveli ezt.
 15. angyalka2524

  angyalka2524 Állandó Tag

  A szaktárgy tanításához kapcsolódó linkgyűjtemény készítéséhez tudnátok-e adni valami kiindulópontot, hasznos tanácsot, olyan eddigi tapasztalatot, amelyet el lehet itt mondani?
   
  Utoljára módosítva: 2015 Október 18
 16. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Milyen szakos vagy? Én állítottam össze ilyet, magyaros vagyok. Ezt át szoktam adni azoknak is, akiket látogatok. Úgy készítettem, hogy a keresőbe kulcsszavakat adtam be. Pl.: helyesírás fejlesztése, differenciálás magyar órán, stb.
   
 17. angyalka2524

  angyalka2524 Állandó Tag

  Köszönöm BAJ!
  Matekos vagyok, a szabadon választottba szeretném feltölteni. Kb. hány link elegendő? Külföldi hivatkozás is lehet? Az ismertető milyen terjedelmű?
   
 18. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  A kolléganő 14 linket tett be és 5 munkafüzetet, persze nem a tanításhoz használtat, hanem amelyet a könyvesboltokban meg lehet venni.
  Ilyen pl. neked a Ki(s)számoló, nem tudom, ismered-e.
  De vannak olyan oldalak, amelyek nem csupán a magyarhoz jók, hanem más tantárgyakhoz is:
  www.altsuli.hu
  www.ementor.hu
  www.bendeguz.hu
  www.videotanar.hu
  http://tudasbazis.sulinet.hu/hu
  Hirtelenjében ennyi. Ezekben van matematika is, csak meg kell nézned, melyiket találod használhatónak a magad részéről, különösen a tanulók otthoni tanulásához.
  Az ismertetők darabonként kb. 1-1 bekezdésnyiek. Egy leírás, melyik mire jó szerinted. Utána a tanulók kipróbálják, s véleményt nyilvánítanak. Ebből készülhet a reflexiód, csak elemezned kell, hogy a jobb tanulóknak melyek voltak jók, a gyengébbeknek melyek, a nagyon tehetségeseknek melyek tetszettek, s melyeket találták a saját szintjük alattinak, stb.
   
  angyalka2524 kedveli ezt.
 19. szsziszo

  szsziszo Állandó Tag

  Szia! Én kb 2 héttel korábban megkaptam, a kérdéseket pedig kb 9 nappal a minősítés előtt.
  Most csak röviden írok. Nagyon pozitívan zárult a minősítésem. Tényleg nem kell aggódni! A bizottságom maximálisan emberséges, kedves, profi volt. :D Csupa jókat tudnék írni róluk. Nagyon dicsérték a portfóliómat is és a látogatás is tetszett nekik. Aggódtam a befogadási időszak/mini csoport miatt, de szuper jól sikerült. Komplex tevékenység volt (kis ének, mondóka, mesekönyvek, játékok, gyurmáztunk, báboztam, mindennapos mozgás is volt. :) A védésem is jól sikerült. Amikor megláttam a bizottság tagjait, már nem is izgultam :)
  Ha esetleg van kérdésetek, nyugodtan írjatok, válaszolok szívesen!
  Most sajnos mennem kell!
  Sok sikert Mindenkinek!!!! :)
   
 20. szsziszo

  szsziszo Állandó Tag

  Szia! Írtam pár sort, most sajnos csak ennyi időm volt. Hamarosan leírom részletesen is a nagy napot! :)
   
  Gabciii90!!! kedveli ezt.

Megosztás