Minősítésre és pedagógiai-szakmai ellenőrzésre készülők tudásmegosztása

cseplinné

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Csütörtökön minősítettek! Nagyon kellemes, nagyon ugyanakkor fárasztó nap volt! Rengeteg megerősítést, bátorítást kaptam! Mindenkinek legalább ilyen szép napot kívánok!
Nagy gratuláció :hurra:Neked Anita! Nagyon jó ilyen pozitív információkat hallani a minősítésről. Ha lesz egy kis időd, írhatnál róla egy kicsit részletesebben, szerintem nem vagyok egyedül, aki szívesen tudna meg róla többet. Nekem nov. 26 az időpontom, már nem sok idő van hátra. Milyen dokumentumokat kértek el? A témahét terve és a két tevékenység vázlata mellé kellett még más is? A PPT-t hogyan építetted fel? Milyen kérdéseket kaptál a portfólióddal kapcsolatban? Ezekre a választ is belefoglaltad a PPT-be? Nagy segítség volna nekem, ha ezekről is hallhatnék. Előre is köszi!!!
 

Krémusz

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Újra van egy kis időm géphez ülni, így ígéretemhez tartom magam és írok részletesebben nektek a minősítésemről! :)
Az Elnök Úr megküldte e-mailben a forgatókönyvet, melyben részletesen leírta a nap menetét, illetve hogy mely dokumentumokat kéri (tevékenység terv, tematikus terv). E-mailben jelezhettem, ha valamivel nem értek egyet. Főnökasszonyommal egyeztetve kértük, hogy tekintsen el a reggeli 20 perces ismerkedéstől, mivel minicsoportom van és szerettem volna én fogadni őket a csoportban. Ezt ő elfogadta, így én a csoportban vártam őket. Azt is nekem kellett megírnom, hogy milyen időintervallumban jöjjenek. 8:00-10:00-ig jöttek be a csoportba. Az Elnök Úr csak egy órát volt a csoportban, a szakos hölgy végig bent volt és jegyzetelt. A tematikus tervem befogadás volt, annak is az utolsó hetében jártunk a látogatáskor. Eleinte féltem ettől, de utólag azt mondom, nagyon jó volt, hogy így alakult, hiszen teljesen rajtam múlt a nap sikeressége, befogadási időszakban bármit lehet csinálni, a lényeg a nyugodt, szeretetteljes hangulat. Játszottunk, gyurmáztunk, közben énekelgettünk, mondókáztunk. Gyurmáztunk, majd elbáboztam egy mesét és még belefért egy mindennapos mozgás is. :) Az egész hetet a csiga-bigára építettem, mivel mi csiga csoport vagyunk. Nagyon mozgalmas és tartalmas nap volt. A bizottság tagjai nagyon közvetlenek, kedvesek voltak. A foglalkozás után kaptam 10-15 perc pihenőt, amikor át tudtam gondolni a napomat és felkészülni a reflexióra, mely nagyon jól sikerült, a szakos hölgy azt mondta, ő ugyan azokat a dolgokat írta fel, mint amiket elmondtam. Az ő reflextálása után, mivel az Elnök Úrnak nem volt hozzáfűzni-valója, kaptam volna újabb szünetet, de én ezt nem igényeltem. Belekezdtem a ppt-be, védésbe. A ppt-be belefűztem az előzetesen megkapott 9 kérdésre is a válaszokat. A védést követően 2 kérdést tettek még fel. Az Elnök Úr azt mondta, bár neki ez nem lenne feladata, de szeretne pár szót mondani, hogy megnyugtasson. Büszke lehetek magamra :) mert nagyon dicsérte a portfóliómat, a tevékenységemet, ppt-t, védést és a személyiségemet is. Most várom a részletes értékelést és a %-omat! :)
Mint már írtam, nagyon sokat számít az első benyomás. Az, hogy amikor bejöttek a csoportba, mosolyogtak, kezet nyújtottak, bemutatkoztak. Én rögtön megnyugodtam, már kicsit sem voltam ideges, így a gyerekek is nyugodtak maradtak. Csak a kolléganőim voltak idegesek, ők az ablakból leskelődtek :)
Én mindenkinek azt tudom mondani, hogy ne hallgassatok senkire, csak saját magatokat kell adni, a gyerekekre figyelni és akkor semmi probléma nem lesz. A ppt-t itthon többször elmondtam magamnak, így tudtam folyamatosan beszélni, nem akadtam el sehol, magabiztos voltam. A reflexióra is előzetesen az indikátorok alapján fel tudtok készülni, mert ismeritek a csoportotokat, a gyermekeiteket és nagyjából tudjátok, mi fog történni a csoportban.
Kitartás a minősítés előtt állóknak!!!!!!!!!!!
Nagyon köszönöm a gratulációkat!
Jó hétvégét Mindenkinek!
NAGYON-NAGYON KÖSZÖNÖM AZT A SOK SEGÍTSÉGET, TÁMOGATÁST, AMIT KAPTAM TŐLETEK!!!! <3
Gratulálok! Öröm volt olvasni a soraidat :)
 

annaaa

Állandó Tag
Állandó Tag
Megnyitottam a saját oldalamat, és ez a dátum van rajta: Az e-portfólió feltöltésének és véglegesítésének határideje: 2014. december 1. 23 óra.
Lehet,hogy rossz helyen járok? Nov. 30-ig kellene áttöltenem a portfóliómat. 2014. áprilisában teljeset töltöttem fel.
Szerintem igen. oktatas.hu, jobboldalt fönt Bejelentkezés (látogatóként), majd megint jobb fent Saját oldal, aztán valahogy validálni kell, és a Portfólió feltöltése, ahol a piktogrammon 2016 szerepel.
 

agica68

Állandó Tag
Állandó Tag
Én ugyan nem óvodában dolgozom, de úgy vélem, hogy a kicsiket is valamilyen szinten rendre is kell szoktatni, ehhez pedig arra is szükség van, hogy az útban levő játékot elpakolja. Vagy lépjen rá, mert útban van? Mivel kicsi, nem biztos, hogy rájön magától, ezért figyelmeztetni kell. Ha ennyire probléma ez, akkor hogyan lesznek belőlük az együttélés szabályait betartó nagyobbacska gyerekek, pláne felnőttek?
Olvasom ennek a témának a hozzászólásait és egyre inkább szökik az egekbe a vérnyomásom! :mad:30 éve vagyok óvónő. Voltam már mindenféle csoportban - homogén, heterogén összetételt figyelembe véve - , sőt etnikai összetételében is sokat változott ( romlott!!!) ez idő alatt mifelénk az összetétel(100% HHH). Nagyon nem tetszik már ez az extra liberalizmus, ami nem elég, hogy a családi nevelésben maximálisan megmutatkozik, de még az óvodában is probléma lesz, hogy valamiféle rendre szoktatnánk szegény elkényeztetett csemetéket. Nehogy megszokja már, hogy együtt üljünk az asztalhoz , nehogy sérüljön a személyisége, mert esetleg el kell pakolni a maga után, amit szétdobált (gondolom otthon is anyuka gereblyézi össze a szőnyegen a játékokat)......és kulturált környezetben kell étkeznie!!! De lehet, ez a normális és én vagyok már maradi a 30 éves munkaviszonyommal :rolleyes2:...Csak egyet nem tudok, hogy az iskolában, hogy fogja megérteni, tanítás van és addig nem rohangálunk, nem akkor eszünk, amikor kedvünk tartja ( és itt nem csak a 3 évesre gondolok, mert van, aki még 7 évesen óvodás, fél év múlva pedig iskolás). Na, de ilyenkor jönnek az alternatív iskolák, ahol szabad a vásár, mert ne sérüljön a gyermek szabad akarata.......aztán, hogy tovább menjek, majd felnőttként nagyon jól megállja helyét a munkavilágában, ahol rendszerben kell dolgozni, alkalmazkodni.....és ne jöjjön nekem senki azzal, hogy , de életkori sajátosság! Ami gyerekkorban nem sajátítódik el, nem automatizálódik, az később már eső után köpönyeg!...........ja és ha emiatt fog elmarasztalni a tanfelügyelet vagy a minősítés, akkor szépen elköszönök a pályától, aztán csak próbáljanak mifelénk Borsodba óvónőket találni....... örülhetnek , hogy van,aki egyáltalán még itt dolgozik......minden esetre nálam addig is van és lesz játékok elrakása étkezés előtt, sorakozás, amikor a mosdóba megyünk és KÖZÖS étkezés.
 
Utoljára módosítva:

kaczi44

Állandó Tag
Állandó Tag
Csak egyet nem tudok, hogy az iskolában, hogy fogja megérteni, tanítás van és addig nem rohangálunk, nem akkor eszünk, amikor kedvünk tartja

Nem érti meg, tapasztalatból mondom. :( Jelenleg, hat ilyen gyermekkel "küzdök" az osztályban. (Na meg az engedékeny szülővel, aki tanácsot kér, de ellenkezőleg cselekszik.):mad2:
 

Kiss Rudolf

Állandó Tag
Állandó Tag
Olvasom ennek a témának a hozzászólásait és egyre inkább szökik az egekbe a vérnyomásom! :mad:30 éve vagyok óvónő. Voltam már mindenféle csoportban - életkori, de homogén, heterogén összetételt figyelembe véve is - , sőt etnikai összetételében is sokat változott ( romlott!!!) ez idő alatt mifelénk az összetétel(100% HHH). Nagyon nem tetszik már ez az extra liberalizmus, ami nem elég, hogy a családi nevelésben maximálisan megmutatkozik, de még az óvodában is probléma lesz, hogy valamiféle rendre szoktatnánk szegény elkényeztetett csemetéket. Nehogy megszokja már, hogy együtt üljünk az asztalhoz , nehogy sérüljön a személyisége, mert esetleg el kell pakolni a maga után, amit szétdobált (gondolom otthon is anyuka gereblyézi össze a szőnyegen a játékokat)......és kulturált környezetben kell étkeznie!!! De lehet, ez a normális és én vagyok már maradi a 30 éves munkaviszonyommal :rolleyes2:...Csak egyet nem tudok, hogy az iskolában, hogy fogja megérteni, tanítás van és addig nem rohangálunk, nem akkor eszünk, amikor kedvünk tartja ( és itt nem csak a 3 évesre gondolok, mert van, aki még 7 évesen óvodás, fél év múlva pedig iskolás). Na, de ilyenkor jönnek az alternatív iskolák, ahol szabad a vásár, mert ne sérüljön a gyermek szabad akarata.......aztán, hogy tovább menjek, majd felnőttként nagyon jól megállja helyét a munkavilágában, ahol rendszerben kell dolgozni, alkalmazkodni.....és ne jöjjön nekem senki azzal, hogy , de életkori sajátosság! Ami gyerekkorban nem sajátítódik el, nem automatizálódik, az később már eső után köpönyeg!...........ja és ha emiatt fog elmarasztalni a tanfelügyelet vagy a minősítés, akkor szépen elköszönök a pályától, aztán csak próbáljanak mifelénk Borsodba óvónőket találni....... örülhetnek , hogy van,aki egyáltalán még itt dolgozik......minden esetre nálam addig is van és lesz játékok elrakása étkezés előtt, sorakozás, amikor a mosdóba ,megyünk és KÖZÖS étkezés.
Teljesen egyet értek Veled, agica68! Én 33 éve vagyok a pályán, de, úgy gondolom, ha valóban e miatt marasztalnak el a tanfelügyelők, amiről Te is írsz, akkor ....., jöjjön, aminek jönnie kell!
 

Gabciii90!!!

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Újra van egy kis időm géphez ülni, így ígéretemhez tartom magam és írok részletesebben nektek a minősítésemről! :)
Az Elnök Úr megküldte e-mailben a forgatókönyvet, melyben részletesen leírta a nap menetét, illetve hogy mely dokumentumokat kéri (tevékenység terv, tematikus terv). E-mailben jelezhettem, ha valamivel nem értek egyet. Főnökasszonyommal egyeztetve kértük, hogy tekintsen el a reggeli 20 perces ismerkedéstől, mivel minicsoportom van és szerettem volna én fogadni őket a csoportban. Ezt ő elfogadta, így én a csoportban vártam őket. Azt is nekem kellett megírnom, hogy milyen időintervallumban jöjjenek. 8:00-10:00-ig jöttek be a csoportba. Az Elnök Úr csak egy órát volt a csoportban, a szakos hölgy végig bent volt és jegyzetelt. A tematikus tervem befogadás volt, annak is az utolsó hetében jártunk a látogatáskor. Eleinte féltem ettől, de utólag azt mondom, nagyon jó volt, hogy így alakult, hiszen teljesen rajtam múlt a nap sikeressége, befogadási időszakban bármit lehet csinálni, a lényeg a nyugodt, szeretetteljes hangulat. Játszottunk, gyurmáztunk, közben énekelgettünk, mondókáztunk. Gyurmáztunk, majd elbáboztam egy mesét és még belefért egy mindennapos mozgás is. :) Az egész hetet a csiga-bigára építettem, mivel mi csiga csoport vagyunk. Nagyon mozgalmas és tartalmas nap volt. A bizottság tagjai nagyon közvetlenek, kedvesek voltak. A foglalkozás után kaptam 10-15 perc pihenőt, amikor át tudtam gondolni a napomat és felkészülni a reflexióra, mely nagyon jól sikerült, a szakos hölgy azt mondta, ő ugyan azokat a dolgokat írta fel, mint amiket elmondtam. Az ő reflextálása után, mivel az Elnök Úrnak nem volt hozzáfűzni-valója, kaptam volna újabb szünetet, de én ezt nem igényeltem. Belekezdtem a ppt-be, védésbe. A ppt-be belefűztem az előzetesen megkapott 9 kérdésre is a válaszokat. A védést követően 2 kérdést tettek még fel. Az Elnök Úr azt mondta, bár neki ez nem lenne feladata, de szeretne pár szót mondani, hogy megnyugtasson. Büszke lehetek magamra :) mert nagyon dicsérte a portfóliómat, a tevékenységemet, ppt-t, védést és a személyiségemet is. Most várom a részletes értékelést és a %-omat! :)
Mint már írtam, nagyon sokat számít az első benyomás. Az, hogy amikor bejöttek a csoportba, mosolyogtak, kezet nyújtottak, bemutatkoztak. Én rögtön megnyugodtam, már kicsit sem voltam ideges, így a gyerekek is nyugodtak maradtak. Csak a kolléganőim voltak idegesek, ők az ablakból leskelődtek :)
Én mindenkinek azt tudom mondani, hogy ne hallgassatok senkire, csak saját magatokat kell adni, a gyerekekre figyelni és akkor semmi probléma nem lesz. A ppt-t itthon többször elmondtam magamnak, így tudtam folyamatosan beszélni, nem akadtam el sehol, magabiztos voltam. A reflexióra is előzetesen az indikátorok alapján fel tudtok készülni, mert ismeritek a csoportotokat, a gyermekeiteket és nagyjából tudjátok, mi fog történni a csoportban.
Kitartás a minősítés előtt állóknak!!!!!!!!!!!
Nagyon köszönöm a gratulációkat!
Jó hétvégét Mindenkinek!
NAGYON-NAGYON KÖSZÖNÖM AZT A SOK SEGÍTSÉGET, TÁMOGATÁST, AMIT KAPTAM TŐLETEK!!!! <3

Gratulálok! Nagyon ügyes lehettél, így a leírtak alapján! Én is túl vagyok a minősítő vizsgán és hasonló szuper és pozitív élményekkel gazdagodtam...természetesen, így utólag visszagondolva, sokkal jobban féltem az egész naptól, mint amennyire kellett volna, köszönhetően a felkészült, rendkívül kedves, emberséges, elhivatott és pozitív szemléletű szakértő kollégáknak! :)
 

gtszg

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem a folyamatos tízóraira tér ki az alapprogram, hanem a szabad játék biztosítására. Ha elpakolatod a gyerekekkel a játékokat ezt az "előírást" sérted meg. Nálunk sem volt, 1 évvel ezelőtt vezettük be! Szaktanácsadók javasolták, hogy tegyük meg, mert a szabad játék sérül miatta és ezt a minősítésnél nagyon kifogásolják. (Hallottam róla, hogy volt pedagógus, aki a szabad játék megsértése miatt bukott el a minősítésnél. Megkérte a gyereket, hogy tegye odébb a játékos dobozt!!!)
Bár hamarabb tértünk volna át rá. Sokkal több idő van egyébre, a gyerekek hamar beletanulnak. 2-3 hét nagyobb odafigyelés kell és aztán menni fog. Van dajka néni, aki segíthet ebben, vagy nagyobb gyerek is segíti a kicsit. Sok sikert! :)
Kedves Gabenka!
Nem tudom hányadik voltál a sorban ahol hallottad az ominózus esetet. A kiemelt mondatod rendkívül félreérthető, és van aki félre is értette.
Egy mondatért még senki nem "bukott" a minősítésen. Ha az alapprogram sérül a látogatott foglalkozásokon szóvá teheti a szakértő, a hozzá tartozó indikátort 0-ra állíthatja, de azonnali hatállyal nem bukik meg. Ha az a minősítés nem volt sikeres, ott más probléma is lehetett, nem ez az egy mondat.
 
Kedves Gabenka!
Nem tudom hányadik voltál a sorban ahol hallottad az ominózus esetet. A kiemelt mondatod rendkívül félreérthető, és van aki félre is értette.
Egy mondatért még senki nem "bukott" a minősítésen. Ha az alapprogram sérül a látogatott foglalkozásokon szóvá teheti a szakértő, a hozzá tartozó indikátort 0-ra állíthatja, de azonnali hatállyal nem bukik meg. Ha az a minősítés nem volt sikeres, ott más probléma is lehetett, nem ez az egy mondat.
A mi óvodánkban sincs folyamatos tízórai, nem is írtuk ezt a P. P.-be. Nincsenek meg hozzá a feltételeink( kicsik a termek, nincs tornatermünk).... a mindennapos mozgás viszont benne van a P.P-ben és azt tízórai előtt végezzük...mert tele hassal ugye nem lehet!!?? Tehát, legalább a terem közepét annyira szabaddá kell tennünk , hogy tornázhassunk !!. .a terem többi részén és az asztaloknál maradnak a játékok..... és tízórai után újra bekapcsolódhatnak. Szerintem mindent meg lehet magyarázni!!
 

Gabenka

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Gabenka!
Nem tudom hányadik voltál a sorban ahol hallottad az ominózus esetet. A kiemelt mondatod rendkívül félreérthető, és van aki félre is értette.
Egy mondatért még senki nem "bukott" a minősítésen. Ha az alapprogram sérül a látogatott foglalkozásokon szóvá teheti a szakértő, a hozzá tartozó indikátort 0-ra állíthatja, de azonnali hatállyal nem bukik meg. Ha az a minősítés nem volt sikeres, ott más probléma is lehetett, nem ez az egy mondat.
Biztosan sokadik voltam a sorban, irtam is, hogy ezt hallottam. Vannak szélsőséges esetek, nyilván. Azt sem állítom, hogy más bibi nem volt. Sőt biztosan volt is, de ezt nem hirdette senki " fennen hangos szóval" . Valaki feltette itt a fórumon a kérdést, hogy hallottunk-e bukásról. Én ezt hallottam. Nem is gondoltam volna, hogy ekkora felháborodást vált ez ki. Nem nálunk történt. Csak válaszoltam egy kérdésre.
A folyamatos tízórairól viszont állítom, hogy nálunk bevált és működik. Mindenki döntse el maga, hogy az ő intézményében hogyan van rá lehetőség és feltétel, valamint akarat. Azt viszont mondom, hogy igenis határozottan "kérték" a szakértő kollégák, hogy ezt vezessük be, mert a szabad játékot sértjük vele. Semmiféle magyarázatot nem fogadtak el. Ez most komoly. Többféle érveléssel is próbálkoztam, de nem lehetett őket az ellenkezőjéről meggyőzni. Ezt a tényt azért állítom, mert velem, nálunk történt meg. Azért is jó, hogy ez felvetődött, mert így majd a minősítési eljáráson átesett azon kollágák, akiknél nincs folyamatos tízórai leírják, hogy hogyan értékelték ezt a szakértők. :)
Én nagyon kíváncsi leszek rá, mert akkor mi jól kifogtuk Amerikát a fent említett szakértő kollégákkal. Végülis, ahogyan írtam nem bántuk meg, mert jó működik.
 

kros

Állandó Tag
Állandó Tag
Biztosan sokadik voltam a sorban, irtam is, hogy ezt hallottam. Vannak szélsőséges esetek, nyilván. Azt sem állítom, hogy más bibi nem volt. Sőt biztosan volt is, de ezt nem hirdette senki " fennen hangos szóval" . Valaki feltette itt a fórumon a kérdést, hogy hallottunk-e bukásról. Én ezt hallottam. Nem is gondoltam volna, hogy ekkora felháborodást vált ez ki. Nem nálunk történt. Csak válaszoltam egy kérdésre.
A folyamatos tízórairól viszont állítom, hogy nálunk bevált és működik. Mindenki döntse el maga, hogy az ő intézményében hogyan van rá lehetőség és feltétel, valamint akarat. Azt viszont mondom, hogy igenis határozottan "kérték" a szakértő kollégák, hogy ezt vezessük be, mert a szabad játékot sértjük vele. Semmiféle magyarázatot nem fogadtak el. Ez most komoly. Többféle érveléssel is próbálkoztam, de nem lehetett őket az ellenkezőjéről meggyőzni. Ezt a tényt azért állítom, mert velem, nálunk történt meg. Azért is jó, hogy ez felvetődött, mert így majd a minősítési eljáráson átesett azon kollágák, akiknél nincs folyamatos tízórai leírják, hogy hogyan értékelték ezt a szakértők. :)
Én nagyon kíváncsi leszek rá, mert akkor mi jól kifogtuk Amerikát a fent említett szakértő kollégákkal. Végülis, ahogyan írtam nem bántuk meg, mert jó működik.
Nyilván csak a leírtak alapján roppant nehéz megítélni bármilyen esetet is.
De az régen volt - és akkor sem volt jó -, hogy odajött a szakfelügyelő, és megmondta a tutit, különösen, hogy ő így meg úgy csinálta - volna.
Ha ebben az új tanfelügyeletben - minősítésben a tanfelügyelő - minősítő szakértő ezt csinálja, akkor igen alaposan eltér a feladatától, mégpedig attól, hogy az adott pedagógus tevékenységét egy meghatározott eljárásrend szerinti kompetencia-, indikátorértékekkel jellemezze.
Ahogyan azt korábban @gtszg írta, nagyon nyilvánvaló eltérést lehet, sőt, kell 0-val (azaz nem jellemzővel) értékelni.
De az étkeztetés egyetlen fajtáját abszolútumként kezelni - ez nem valami helyes "szakértői" attitűdöt mutat.
Magyarán talán szakszerűtlenséget, de az ilyen esetekre is van az utólagos szakértő-értékelés, mivel pontozni lehet a minősítők munkáját.
 
Utoljára módosítva:

szsziszo

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Csütörtökön minősítettek! Nagyon kellemes, nagyon ugyanakkor fárasztó nap volt! Rengeteg megerősítést, bátorítást kaptam! Mindenkinek legalább ilyen szép napot kívánok!
Gratulálok! !! :)

Gratulálok! Nagyon ügyes lehettél, így a leírtak alapján! Én is túl vagyok a minősítő vizsgán és hasonló szuper és pozitív élményekkel gazdagodtam...természetesen, így utólag visszagondolva, sokkal jobban féltem az egész naptól, mint amennyire kellett volna, köszönhetően a felkészült, rendkívül kedves, emberséges, elhivatott és pozitív szemléletű szakértő kollégáknak! :)
Gratulálok! :) Egyetértek veled! Én is sokkal jobban féltem, mint kellett volna. :) Szerencsére már múlt időben beszélek róla! :)

Kérlek írd már meg milyen vázlatot írtál köszi
Normál tervezetet írtam, mint pl a portfólióban is. Mese és mindennapos mozgás.
 
Utoljára módosítva a moderátor által:

Tulipán84

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Kérdésem lehet nem jó helyre írom, és lehet túl korai. Helyzetem a következőképpen alakult, óvodapedagógusként dolgoztam 12 hónapot, utána kisebb kihagyás után 2009.04.tól 2010.10.-ig, közhasznúként óvodában (óvónőt, dajkát, helyettesítettem ha kellett óvodatitkár voltam). Majd megint csak, mint óvodapedagógus...9 hónapot. Majd szeptembertől egy hónapot ugyanott és októbertől kerültem az új munkahelyemre, mint gyakornok. Eltelt a két évem, minősítő vizsgát tettem. A következő lenne a kérdésem: mikor kell/lehet pedII-be minősülnöm? A 2013.október előtti időszakot nem számítják? Az 1 év 10 hónapom elszállt? Nem tervezem egyhamar újra minősülni, de ezen most kicsit elgondolkodtam, hogy is van esetemben?
 
Nem a folyamatos tízóraira tér ki az alapprogram, hanem a szabad játék biztosítására. Ha elpakolatod a gyerekekkel a játékokat ezt az "előírást" sérted meg. Nálunk sem volt, 1 évvel ezelőtt vezettük be! Szaktanácsadók javasolták, hogy tegyük meg, mert a szabad játék sérül miatta és ezt a minősítésnél nagyon kifogásolják. (Hallottam róla, hogy volt pedagógus, aki a szabad játék megsértése miatt bukott el a minősítésnél. Megkérte a gyereket, hogy tegye odébb a játékos dobozt!!!)
Bár hamarabb tértünk volna át rá. Sokkal több idő van egyébre, a gyerekek hamar beletanulnak. 2-3 hét nagyobb odafigyelés kell és aztán menni fog. Van dajka néni, aki segíthet ebben, vagy nagyobb gyerek is segíti a kicsit. Sok sikert! :)
Elnézéseteket kérem, DE én másként gondolom. Hosszú évekig volt folyamatos reggelizés a csoportunkban. Hozzá kell tennem osztatlan csoportban, ahol minden évben más az aránya a különböző életkorú gyerekeknek, létszám 28. Sokáig jól működött, bár dajka nélkül, vagy dajkával ( dajka jelenléte kiszámíthatatlan ) mindenhol teljes embert kívánt. Ott kellett lenni a wc-mosdó használatnál, a játéknál, esetleges konfliktusnál, a reggelizésnél, hogy a kulturált étkezési szokásokat betartsák a gyerekek, a legkisebbeknek meg konkrét segítséget nyújtsak. Mindenünkről folyt a víz, frusztráló volt, hogy sehol sem tudok teljes mértékben ott lenni. Ehhez jött még, hogy hiába beszéltük meg szinte folyamatosan éveken át, hogy kérjük reggeli időszakban ne hívjanak az ajtóhoz, ill.,hogy időben érkezzenek az óvodába, mert a folyamatos reggelizés nem azt jelenti, hogy egész délelőtt blabla.....Szinte mindig akadt család, aki miatt csúszott a napirend stb. Elegünk lett. Vissza álltunk az együtt tízóraizásra. Az biztos, hogy jobban esznek a gyerekek, az étkezési, terítési szokások is átláthatóbban rögzülnek a gyerekeknél. Korábban élvezték ugyan a folyamatos tízóraizást, de volt gyermek, aki szinte egész idő alatt ott eszegetett volna nézve a többiek játékát, voltak akik le sem ültek, vagy kihasználták, hogy mással vagyok lefoglalva, és gyorsan kidobták az ételt....és még sorolhatnám. Most végül is mi a fontos? Az egészséges életmódra neveléssel mi a helyzet? A reggeli játék idő amúgy is rövid nálunk, mert későn járnak a gyerekek óvodába.
 

agica68

Állandó Tag
Állandó Tag
Elnézéseteket kérem, DE én másként gondolom. Hosszú évekig volt folyamatos reggelizés a csoportunkban. Hozzá kell tennem osztatlan csoportban, ahol minden évben más az aránya a különböző életkorú gyerekeknek, létszám 28. Sokáig jól működött, bár dajka nélkül, vagy dajkával ( dajka jelenléte kiszámíthatatlan ) mindenhol teljes embert kívánt. Ott kellett lenni a wc-mosdó használatnál, a játéknál, esetleges konfliktusnál, a reggelizésnél, hogy a kulturált étkezési szokásokat betartsák a gyerekek, a legkisebbeknek meg konkrét segítséget nyújtsak. Mindenünkről folyt a víz, frusztráló volt, hogy sehol sem tudok teljes mértékben ott lenni. Ehhez jött még, hogy hiába beszéltük meg szinte folyamatosan éveken át, hogy kérjük reggeli időszakban ne hívjanak az ajtóhoz, ill.,hogy időben érkezzenek az óvodába, mert a folyamatos reggelizés nem azt jelenti, hogy egész délelőtt blabla.....Szinte mindig akadt család, aki miatt csúszott a napirend stb. Elegünk lett. Vissza álltunk az együtt tízóraizásra. Az biztos, hogy jobban esznek a gyerekek, az étkezési, terítési szokások is átláthatóbban rögzülnek a gyerekeknél. Korábban élvezték ugyan a folyamatos tízóraizást, de volt gyermek, aki szinte egész idő alatt ott eszegetett volna nézve a többiek játékát, voltak akik le sem ültek, vagy kihasználták, hogy mással vagyok lefoglalva, és gyorsan kidobták az ételt....és még sorolhatnám. Most végül is mi a fontos? Az egészséges életmódra neveléssel mi a helyzet? A reggeli játék idő amúgy is rövid nálunk, mert későn járnak a gyerekek óvodába.
Ezt az élményt én még kiegészíteném azzal, hogy a 28-as létszámnál szépen papíron kellett strigulázni, hogy ki mennyit evett, mert sajnos olyan családokból érkeznek/érkeztek a gyerekek, ahol a reggeli nem volt biztosítva. Némelyik 3 szelet kenyeret is megevett volna, ha jut...
 

Verőce

Állandó Tag
Állandó Tag
Biztosan sokadik voltam a sorban, irtam is, hogy ezt hallottam. Vannak szélsőséges esetek, nyilván. Azt sem állítom, hogy más bibi nem volt. Sőt biztosan volt is, de ezt nem hirdette senki " fennen hangos szóval" . Valaki feltette itt a fórumon a kérdést, hogy hallottunk-e bukásról. Én ezt hallottam. Nem is gondoltam volna, hogy ekkora felháborodást vált ez ki. Nem nálunk történt. Csak válaszoltam egy kérdésre.
A folyamatos tízórairól viszont állítom, hogy nálunk bevált és működik. Mindenki döntse el maga, hogy az ő intézményében hogyan van rá lehetőség és feltétel, valamint akarat. Azt viszont mondom, hogy igenis határozottan "kérték" a szakértő kollégák, hogy ezt vezessük be, mert a szabad játékot sértjük vele. Semmiféle magyarázatot nem fogadtak el. Ez most komoly. Többféle érveléssel is próbálkoztam, de nem lehetett őket az ellenkezőjéről meggyőzni. Ezt a tényt azért állítom, mert velem, nálunk történt meg. Azért is jó, hogy ez felvetődött, mert így majd a minősítési eljáráson átesett azon kollágák, akiknél nincs folyamatos tízórai leírják, hogy hogyan értékelték ezt a szakértők. :)
Én nagyon kíváncsi leszek rá, mert akkor mi jól kifogtuk Amerikát a fent említett szakértő kollégákkal. Végülis, ahogyan írtam nem bántuk meg, mert jó működik.
Szerintem itt egyszerűen félreértés történt, mert múltkor még szaktanácsadókat említettél, nem szakértőket. A szakértő tényleg nem javasol, más a feladata. De mint kiderült, a ti szaktanácsadótok épp jó tanácsot adott.
 
Oldal tetejére