Mit olvastál utoljára ?

szlemese témája a 'Irodalom' fórumban , 2006 Szeptember 29.

Témaállapot:
Not open for further replies.
 1. szakady

  szakady Állandó Tag

  F. VÁRKONYI ZSUZSA

  A szép-emberit akartam megírni, azt, amit én a túlélőimtől kaptam, láttam. Az ocsmány emberit már annyian megírták, és olvassák is boldog borzongással. Hátha a szépre is lesz kíváncsi szem és fül. Ezt a történetet nekik, az élesfülűeknek ajánlom. Csak meg kell hallani a gyógyító szavakat.
  1948. Mindenkinek mást jelent. Én például a születésemmel voltam elfoglalva. Ennek a történetnek a hősei a túléléssel küszködtek. Talán szebben, mint sok kortársuk. Mert korábbi életükből elegendő szeretetforrásuk, ami nemcsak 44 traumáját segített begyógyítani, hanem 1950-et is átvészelni.
  Szabad-e ebben a férfivilágban leírni, hogy a gyógyítás mindig a szeretetről szól? Nekem hivatásom is ez lett. Ugyanerről írok pszichológiai könyvemben is. Csak ez most egészen más. Személyes.
  F. Várkonyi Zsuzsa

  - Éhes nem vagy?
  - Nem... szoktam... Hogy hívhatnak valakit Aladárnak?
  - Erről a szüleimet kellett volna megkérdezni.
  - És hogyan szokták szólítani?
  - ... Doktor úrnak.
  - Na jó, de... a nevén...
  - Senki nem szólít a nevemen.
  Klára érezte, hogy ez komoly. Inkább, mint amit a hazudásról mondott. Az ijedség nyilván látszott is rajta, mert a Doki némi igyekezettel könnyedebb hangra váltott.
  - Úgyhogy mindegy, hogy Aladár vagy Hugó.
  És újabb kérdés nélkül elővett egy pár kekszet. Klára csak nézte, mert ki akarta várni, míg a Doki megkínálja.
  - Ha belemártod a teába, még íze is lesz... Tényleg nem szoktál éhes lenni?
  - Néha. Este. De akkor is el tudom hessegetni, hu akarom. De napközben nem eszem. Különben én ilyen vékony alkat is vagyok.
  - A mamád is ilyen volt?
  Csönd. Hosszan.
  - Szerinted se jöhet már vissza?
  A férfi elmélázott, aztán sóhajtva azt felelte:
  - Nekem könnyebb, amióta elfogadtam, hogy így van... De ha akarod, várhatod még.
   
  Utoljára módosítva a moderátor által: 2015 Október 13
 2. Sajtkukac

  Sajtkukac Állandó Tag

  Sziasztok!

  Nagyon mulatságos, és egyben nagyon elgondolkodtató...
  Mindenkinek ajánlom ebben a rohanó, pénz és karrier orientált világban!
  Én most olvastam ki, de habzsoltam végig, annyira jó volt!

  Sophie Kinsella: Kétbalkezes istennő

  A nevem Samantha, huszonkilenc éves vagyok. Életemben még semmit sem főztem, sőt még egy gombot sem varrtam fel soha. De azt tudom, hogyan kell átstrukturálni egy vállalat pénzügyi megállapodását úgy, hogy megtakarítsak vele az ügyfelemnek harmincmillió fontot. Samantha sikeres, londoni jogász. Rengeteget dolgozik, nincs magánélete, és már csak egy hajszál választja el élete nagy álmától, hogy üzlettárs legyen egy ügyvédi irodában.
  Stressz és adrenalin nélkül nem tud élni. De egy napon hatalmas hibát követ el, amely romba dönti a karrierjét. Összeomlik, rémületében kirohan a vasútállomásra, felugrik az első induló vonatra, amellyel hamarosan egy vidéki kisvárosban találja magát. Fogalma sincs hol van, ezért bekopog egy házba útbaigazításért, ám ott összekeverik az új házvezetőnővel. Az események hatása alatt belemegy a játékba, noha a házimunkákról enyhén szólva is hiányosak az ismeretei. A háziaknak fogalmuk sincs, hogy egy 158-as IQ-val rendelkező, Cambridge-diplomás jogászt vettek fel - Samanthának pedig fogalma sincs, hogyan kapcsolja be a sütőt...
  Hamar beüt a krach. Kaotikus állapotok alakulnak ki, amikor megpróbálja bekapcsolni a mosógépet... kivasalni egy inget... vagy elkészíteni a cordon-bluet vacsorára...
   
  Szilvafa 76, toth irenke és NoémiK kedveli ezt.
 3. fahéj

  fahéj Állandó Tag

  Eve Ensler: A vagina monológok

  Humoros és tragikus. Ajánlom lányoknak, asszonyoknak, fiúknak és férfiaknak.;)

  "Nem igazán emlékszem már, hogyan kezdődött: talán, azzal a beszélgetéssel, amikor egy idősnő annyira megvetően beszélt a vaginájáról, hogy meghökkentett, és elgondolkoztam azon, vajon más nők mit gondolnakerről. Emlékszem, hogy kérdeztem a barátnőimet, és meglepett a nyíltságuk és az, hogy milyen szívesen beszéltek a témáról.Volt egy barátnőm például, aki azt mondta, hogyha a vaginája felöltözne, biztosan svájcisapkát hordana. Akkoriban élte éppen a "francia korszakát." "

  A könyvet megtaláljátok az Elektronikus írások 54.-ik oldalán.
   
  harmathat és toth irenke kedveli ezt.
 4. Talalgass:)

  Talalgass:) Állandó Tag

  Én utoljára J.K.Rowling: Harry Potter és a félvér herceget olvastam. Nagyon tetszett.

  Harry 6. tanévéről szól. Ő lesz a kvidics csapat vezére. Harry bájitaltan-könyvet kap, mely egy bizonyos félvér hercegé volt. Aztán Dumbledore-hoz jár különórákra, és felkészül a harchoz a Sötét Nagyurral. A könyv végén Dumbledore meghal.
   
 5. Mester126Mari

  Mester126Mari Állandó Tag

  Müller Péter: Szeretekönyv
  Ajánlom mindenkinek!
   
  toth irenke kedveli ezt.
 6. Nóra-Flóra

  Nóra-Flóra Állandó Tag

  John Braine :Hely a tetőn.
  Joe Lampton e regény főhőse. Átlagos képességű, de fölöttébb jóvágású fiatalember, aki csak egyet tud bizonyosan: ki akar törni a nyomasztó-egyhangú angol kisváros keretei közül. Egyetlen esélye van rá: ha előnyös házasságot köt. Horogra is akad egy bájos, és ami a fő - dúsgazdag lány. Hogy mégse olyan könnyű felkerülni a Tetőre? Hogy az odavezető út igencsak rögös? És a hely ott fönn nem valami tágas? Így van, és ezt legjobban az író tudja, John Braine, akinek a regényéből Simone Signoret és Laurence Harvey főszereplésével készült film Cannes-ban, 1959-ben díjat nyert.
   
 7. pyrka

  pyrka Állandó Tag

  amit én minden irodalomrajongónak ajánlanék, ami szeret a sorok mögé látva olvasni, szereti a dél-amerikai irodalom titokzatosságát:
  Jorge Luís Borges: Márk evangéliuma (egy rövid novella, 10 perc alatt elolvasható, de a hatás egyóráig tart... nálam legalábbis így volt.)
   
  cillancs és Sapadtribizli kedveli ezt.
 8. Lacki111

  Lacki111 Állandó Tag

  A mennyi prófécia

  Egy kalandos regény, melyben a főhős a kilenc Felismerés titkát kutatja, mely röviden arról szól, hogyan élhetünk teljes életet. Nagyon tanulságos, érdemes elolvasni, sokat lehet tanulni, és sokkal jobbá tehető a könyv irányelvei által az életünk.
   
  toth irenke kedveli ezt.
 9. Lacki111

  Lacki111 Állandó Tag

  Százévesen egészségesen

  Miket esznek és hogyan élik a mindennapjaikat azok a népcsoportok, akik 100 éves korukban is egészségesek és erősek tudnak maradni.
   
 10. kitt-katt

  kitt-katt Állandó Tag

  Epp most fejeztem be a Ballag mar a ven diak... cimu regenyt Faber Kovacs Gyulatol. Nekem a Legy jo mindhalalig-ot juttatta eszembe temajabol es a kis foszereplojebol adodoan. A valamikori papai diakeletet mutatja be egyebkent.
   
 11. felhőtlen

  felhőtlen Állandó Tag

  Holly Hill: Luxusnyalánkság

  Egyszerre vicces, tanulságos, provokatív és gondolatébresztő.
  A könyv ami után mindenki megnyalja a száját.
  Valós eseményeken alapuló történet egy kitartott nőről.
  Pikáns és pimasz: az internetes generáció Büszkeség és balítélete.
   
  toth irenke kedveli ezt.
 12. lupetto

  lupetto Állandó Tag

  Thornton Wilder (1897-1975) amerikai írót Kosztolányi Dezső fedezte fel a magyar közönség számára. Remekműként köszöntötte a Szent Lajos király hídjá-t - "olyan alkotás, írta, mely ... érzéseket közöl, oly közvetlenül, hogy arcomon végigcsorog a könny" -, és tisztelete jeléül menten le is fordította a regényt, a szeretet apoteózisát. "Péntek délben, 1714. július 20-án Peru legszebbik hídja leszakadt, s öten, akik éppen átmenőben voltak, a mélységbe zuhantak" - ez a katasztrófa a regény kerete, és Wilder az öt szerencsétlenül járt személy életét teszi vizsgálata tárgyául: azt feszegeti, vajon véletlen volt-e, hogy épp őket és épp akkor érte a végzetes szerencsétlenség - vagy isteni rendelés.
   
 13. Montfort

  Montfort Állandó Tag

  Sziasztok!
  Én most olvastam Havas Henrik könyvét Kelemen Annáról, hát két napot elfecséreltem az életemből. Lehet, hogy velem van a baj, de se a stílusa, se a mondanivalója nem jutott el. Legfeljebb annyi, hogy eddig szimpla, üresfejű nőnek tartottam, most már szánalomraméltó, lelkileg nulla lénynek. Mert szegény még nőnek sem nevezhető. Egy nőnek legyen tartása, méltósága, és ne önmaga legyen az első a világon. Bár lehet, hogy régimódi vagyok...
   
 14. k_tamas76

  k_tamas76 Állandó Tag

  Na én megspórolok akkor két napot magamnak, mert most akartam elolvasni Havas Henrik Kannácskás könyvét. Így inkább előszedem valamelyik régi sárga Rejtőt:)
  Utolsó pedig Christopher Moore: Mocskos meló
   
  Montfort kedveli ezt.
 15. JULA56

  JULA56 Állandó Tag

  Jankovics Marcell:Ahol a madár sem jár
  Tizenkét év hét tanulmánya:...Erósz és Eroé...

  Az természetes,hogy a mesék mindenkihez szólnak,de arra most döbbentem rá,hogy rejtett,jelképes erotikus tartalma,egyszerű és hatásos eszköze,a gyerekek és serdülők szexuális életre való felkészítésének. Mítoszok és mesék erotikus párhuzama...,jelképrendszerek...,meggyőző tanulmány,hogy a mesék a terékenységközpontú őstársadalmak mítoszaiból gyökereznek,telve érzékiséggel.Megelevenedő hús-vér emberek,akik a természetesség végtelen körforgását dramatikus formában jelenítik meg. :)
   
 16. Nyufi18

  Nyufi18 Állandó Tag

  Én legutóbb az Ahol a szivárvány végetértet olvastam Cecelia Aherntől( ő a P.S. I love you szerzője). E-mailekből, meghívókból, chates beszélgetésekből és levelekből áll össze a történt. Romantikus, de nem csöpögős és nagyon vicces. Most a testbeszédről olvasok, ami nagyon érdekes.
   
 17. Linda 57

  Linda 57 Állandó Tag

  Sziasztok!
  Én Dénes Zsófiától az El ne lopd a léniát olvasom. Ady nagy szerelme volt. Rengeteg költőt , és festőt ismert. Személyes élményként írja le tapasztalatait ill. találkozásait. Ismerte Babitsot, Nizsinszkijt, Anatole Francet, és még sorolhatnám. Jártas a francia művészvilágban is. Érdemes olvasni őt.
   
 18. Rikka

  Rikka Állandó Tag

  Barát Endre: Boszorkánytánc c. regényét olvastam, amely "az ördög hegedűse"-ként is emlegetett Niccoló Paganini küzdelmes, fordulatos életét mutatja be. Nekem nagyon tetszett ez a könyv, gyorsan kiolvastam.
  Jelenleg Ambrózy Ágoston: Borostyán c. könyvét olvasom, ami szintén egy ismert zeneszerző, Schubert életét kíséri nyomon születésétől haláláig. Még csak a felénél járok, de eddig nagyon érdekesnek, izgalmasnak találom.
   
  raszta6921 kedveli ezt.
 19. almes

  almes Állandó Tag

  Karczag György könyvek

  Üdvözletem mindenkinek!
  Most fejeztem be a Karczag György Zúgó nyílak c. könyvet amit 1974-ben adtak ki. Sajnos még antikváriumban is kincsnek számít,mert nem lehet megkapni. Pedig ezt a könyvet minden magyar embernek elkellene olvasni; a Muhi csata előzményeiről és IV.Béla király hiába való "csatárózásáról" szól (a magyar urak ellen) na meg a tatárok Magyarország elözönléséről szól. Karczag Györgynek ezen kívűl még két történelmi regénye van; Trónon a harmadik (Aba Sámuelről ad és koráról), Idegen páncélban (II.András koráról és társadalmáról nyerünk némi képet). Mindenkinek nagyon ajánlom aki szereti a magyar történelmi regényeket. Ha bárki tud ajánlani magyar történelemről szóló könyvet, címet szívsen fogadom!
  Köszönettel: Almes
   
  tata58 és Irammari kedveli ezt.
 20. szilvi_92

  szilvi_92 Állandó Tag

  Oláh Gábor Gumikötél c. kis könyvét olvasom éppen, érdekes.. egy tengerész életén keresztül mutatja be a mai világot, ahol mindenkit egy "gumikötél" tart.. amúgy elég drogos könyv.
   
Témaállapot:
Not open for further replies.

Megosztás