Pránanadi

Cshimbjed

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Amit leírok, azt a saját meglátásaimként írom le... a Pránanadi szó egy elnevezés, egy "márkanév", ami történetesen lehetett volna más is, pl. a Tibeti Gyógyító Mágia lehet, hogy pontosabban kifejezte vona a lényeget. Nekem magyon pozitív tapasztalataim vannak az általam használt technikákkal kapcsolatban. Ugyanakkor az avató mesterekkel kapcsolatban nem ennyire egyértelműen jók a tapasztalatok (vonatkozik ez a pontos információ áramlására is), noha azt sem mondhatnám, hogy kifejezetten rosszat tapasztaltam volna... minden tanítónak lehetnek emberi gyengeségei, még akkor is, ha az illető tanvédő láma. Úgy gondolom, hogy a tanítványnak joga és lehetősége van udvarias formában szóvá tenni, ha valami nem tetszik neki és ezt a mester nem veheti rossz néven... legalábbis Európában ez így rendjén van.

Olvastam feltételezéseket arra vonatkoztatva, hogy a nadi energetikáját használva kiszolgáltatja magát az ember - nem feltétlenül jóindulatú - szellemeknek, nem anyagi síkon élő entitásoknak. Erről van tapasztalatból fakadó összehasonlítási alapom... az ember bármikor használhatja a saját szabad akaratát, döntését (vannak technikák a saját szabadságfokod ellenőrzésére is) és ha ellenállásba ütközik, azt a kapcsolatot üdvös minden erejével megszakitani. A nadi esetében ilyesmit nem tapasztaltam.

Felmerült az is, hogy mi köze van a buddhizmusnak a nadihoz... ehhez először is azt kellene tisztázni, mi köze is van a tibeti lámaizmusnak a tanaiba beépített buddhista szemlélethez. A tibeti buddhizmus nem "a" buddhizmus, hanem annak egy értelmezése, irányzata... amely nagy mértékben támaszkodik a buddhista szemléletre, mégis megőrzött olyan elemeket, amelyek nem szerves részei annak. Gondolok itt a láma hierarchiára, az ünnepségekre, a kultuszokra, a reinkarnációval kapcsolatos tanítások értelmezésére, sőt - ha már ez a téma szóbakerült - a nem anyagi lényekkel való kapcsolatra, jóslásokra... mindennek sokszor nagyon is világias és külsődleges díszleteire. Ebből következik, hogy a tibeti vallási rendszer korántsem olyan homogén és tiszta buddhizmus, amint azt a történelmi Buddha tanításaiból gondolnánk... és gyökerei Buddha korszakánál lényegesen korábbra nyúlnak vissza.

Mindennek tudatában nem könnyű ex-katedra kijelenteni, hogy (karmikusan) mi helyes, hiteles és mi nem... különös tekintettel Tibet kínai inváziójára és az azt követő helyzetre, aminek nyilvánvalóan megvan a maga mélyebb oka.
 

cicatigi

Állandó Tag
Állandó Tag
Elolvastam egy jó pár oldalt a pnadi fórumban, kicsit kellemesebb hangvételű beszélgetésekre számítottam... Remélem, majd olyan hozzászólást is találok :)
 

praetorianus

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem állt szándékomban kötekedni. Te emlegetted a keleti nevek helyesírását, aminek nincs köze ehhez a kérdésre. Kicsit furcsának találom, hogy valaki, aki saját bevallása szerint a nyelvészethez is ért, aszerint váltogassa a kis- és nagybetűt, hogy mi a véleménye arról, aki a szó mögött áll, de természetesen nem tiltja senki, a harkály is lehet pontos j-vel írni, az sem tilos, találkozik is vele az ember...
 

praetorianus

Állandó Tag
Állandó Tag
Ebben egyetértek, én is azt szeretném, ha a buddhizmus teljes mértékben kimaradna, mivel semmilyen buddhista praxisban nem kívánok részt venni. Az az igazság, hogy volt is olyan nadis jellegű dolog, amit azért hagytam abba, mert kezdett nagyon a buddhizmusra emlékeztetni.


Nézd, nekem teljesen mindegy ki miben hisz, amíg a buddhizmust kihagyja az egészből. Ha viszont a buddhizmus "bőrére" hazudozik, akkor bizony lépéseket kell tennünk.
Aki meg hazugságot követ, annak úgy kell...
 

Mahismardini

Kitiltott (BANned)
elkanyarodtunk a témától.
olyan dolgokról beszélsz, melyeknek semmi köze nincs az eredeti problémához.
mint pl. kis-és nagybetű. nem is értem... a nyelvészetnek mi köze van ahhoz, hogy én tiszteletből, buddhistaként nagybetűvel írom Őszentsége titulusát.
az ezen való csámcsogás simán nevezhető kötekedésnek.

az, hogy te nem szeretnéd, hogy a nadi a buddhizmusból kopizzon, az szintén a te problémád. ettől még a betanított tagjait lámáknak nevezi, és buddhista öltözetre hajazó csuhába bújnak stb stb.... Amúgy nekem sem tetszik e kopizás, meghamisítás, kifejezetten arcátlanságnak találom...

Kevésbé érdekelne, hogy értelmetlen dolgokba próbálsz belekötni, ha nem mennél el számos egyéb érv mellett.

Tehát azt hiszem eleget mondtam. Akit érdekelnek az ellenérvek, azok visszanézegetik a korábbi kommenteket, és elgondolkodnak rajta.


@Cshimbjed: fogalmad sincs a buddhizmusról. jó nagy balgaságokat állítasz.
 

praetorianus

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem tudom, milyen érv mellett mentem el.
Azzal nem tudok mit kezdeni, hogy bölcs lámák szerint nem jó. Más érvre nem emlékszem. De ha valami fölött elsiklottam, akkor elnézést. Nem szokásom kikerülni érveket - ha nem tudok rá mit mondani, akkor beismerem, hogy nem tudok rá mit mondani.

Tényleg nem tudom, hogy a nadiról mit gondoljak, ugyanakkor olyan személyes tapasztalatom eddig nem volt, ami elijesztene. Dezinformáció pedig - úgy látom - a nadisok és az ellenzők oldalán egyaránt akad.
 

Cshimbjed

Állandó Tag
Állandó Tag
@Cshimbjed: fogalmad sincs a buddhizmusról. jó nagy balgaságokat állítasz.

Akkor magyarázd el, hogy a Bön sámánisztikus praxisának ugyan mi köze Buddha tanításainak lényegéhez... mert ha ez belefér a tibeti "buddhista" spiritualitásba, akkor a nadi vagy bármely hasonló gyógyító technika miért lógna ki?

(na persze, nyilván egy katolikus paptól is megkapnám, hogy fogalmam sincs a kereszténységről, ha Jézus szó szerinti tanításait számonkérném az egyházi gyakorlaton :))
 

Cshimbjed

Állandó Tag
Állandó Tag
Azzal nem tudok mit kezdeni, hogy bölcs lámák szerint nem jó.

Konkrét érvelés, érdemi dialógus híján ez valóban nem sokat ér... és néhány esetben ugyanez a probléma a nadis tanítókkal is, sőt, annak is tanúja voltam már, hogy a mesterek egymással sem értettek egyet bizonyos kérdésekben... ami nem feltétlenül baj, de a tanítvány tiszteletéhez a korrekt válaszra törekvés hozzátartozik (az is korrekt válasz, hogy ezt most még nem üdvös megtudnod).
Lehet, hogy Nepálban vagy Tibetben illetlenség a tanítványnak kérdezősködnie... de mi az európai kultúrában élünk és szeretnénk megérteni azt, amiről tanulunk.
 

Cshimbjed

Állandó Tag
Állandó Tag
Idézek korábbi hozzászólásodból:

Én is rendkívül kreatív vagyok, többszáz szimbólumot tudnék kitalálni minden erőfeszítés nélkül, melyek elég misztikusnak is tűnhetnek, és bele tudnék csempészni elemeket, melyek "ősi" bukét adnának neki, és még kicsit történelmileg igazolhatóak is lennének.

Ha ezeket a szimbólumokat használva potenciálisan kioperált csontot vissza tudsz növeszteni, rákos daganatokat rövid idő alatt meg tudsz szüntetni, netán köveket is tudsz materializálni vagy keresztül tudsz nyúlni az asztal lapján, akkor jogos, amit írsz.
Ha mégsem, akkor viszont nem több puszta szofisztikánál.
 

Mahismardini

Kitiltott (BANned)
Idézek korábbi hozzászólásodból:



Ha ezeket a szimbólumokat használva potenciálisan kioperált csontot vissza tudsz növeszteni, rákos daganatokat rövid idő alatt meg tudsz szüntetni, netán köveket is tudsz materializálni vagy keresztül tudsz nyúlni az asztal lapján, akkor jogos, amit írsz.
Ha mégsem, akkor viszont nem több puszta szofisztikánál.

egy démon is sok mindenre képes, attól még nem az emberek javáért tevékenykedik.

egy buddhista mester, vagy jógi, aki képes ezekre, nem fitogtatja tudását, mert fogadalmai tiltják. nem véletlenül.... Hosszútávon rendkívül veszélyes önmagára és az emberekre nézve is. Pillanatnyi "hasznokat" hozhat, mint hírnevet, gazdagságot, de ugye nem kell mondanom, hogy ez milyen célokat szolgál...
 

Cshimbjed

Állandó Tag
Állandó Tag
A szimbólumok használatára vonatkozó felvetésem alapvetően technikai jellegű volt... de ha már itt tartunk:

egy démon is sok mindenre képes, attól még nem az emberek javáért tevékenykedik.

Akkor szerinted a Dalai Láma hibát követ el, amikor a démonok üzeneteit átadó udvari jóstól tanácsot kér? Ez a gyakorlat szerinted közrejátszott Tibet függetlenségének elvesztésében?

Énok Könyve szerint is sok tudást a "bukott angyaloktól" kaptunk... de akkor miért használják az efféle praktikákat a Dalai Lámától lefelé az egész tibeti papi hierarchiában? Miért fontos pl. jóslatokkal, asztrológiával igazolni a vezető Lámák újraszületését?

Nekem "az jött le", hogy bármiféle módszert lehet hiteles és hiteltelen módon is használni, ha valaki tartja magát a "sok lépés a tudat tisztántartásának gyakorlatában, mielőtt egy lépés a képességek fejlesztésében és alkalmazásában" elvhez.

Ugyanakkor az is a ragaszkodás egy formája, ha valaki nem hajlandó kimozdulni a saját belső középpontjából... felvállalni szvadharmájának tapasztalásait, ugyanakkor mégsem veszíteni el az Önvalójához fűződő kapcsolatot. Mert nem a démonok, akik leginkább képesek ártani az embereknek, hanem saját maguk...

Visszatérve a nadira: függetlenül a mesterek közötti ellentétektől, ha valaki tiszta szívvel (de nem kéretlenül és felsőbb engedélyt kérve) szeretne segíteni akár magán, akár embertársán, miért ne felelne meg az együttérzés buddhista követelményének?
 

pu-tai

Állandó Tag
Állandó Tag
Csimbhjed !

Gratulálok a tudományos érveket felsoroló hozzászólásodhoz és megnyugtat, hogy nem én olvastam és tanultam rosszul ! Maximálisan egyetértek veled és remélem enyhül a beszélgetés fonala.

Mahismardini ! ( remélem jól irtam )

Az az elgondolásom,ha melléd leszületne az eljövendő Buddha , azt is elküldenéd továbbképzésre :)

Azt gondolom aki nem szereti a Pránanadit illetve az abból áradó pozitív dolgokat , forduljon el tőle és kezdjen mondjuk kötögetni, vagy nyelvészkedni de ha a jó hatásait akarod ismertetni itt a megteheted.

Amugy amit a vallásról a buddhizmusról és másról irtam és könnyedén mint saját véleményt lesöpörtétek, az Tudományos értekezésből idéztem nem önálló gondolat!! Érdemes rajta elgondolkodni.

Végül egyetértek azzal, hogy a Pránanadi vallásmentes tanokat ad át és tiszteletben tartja minden tagjának felekezeti hovatartozását és hitét . Tehát nem buddhista tan és ki is kelene belőle hagyni !!

Végezetül a LÁMA szó jelentése : igen mags szintű lelki hivatást űző személy !

Nem buddhista szerzetes , nem pap stb. Tudom tudom fogalmam sincs stb. de ezt is publikációból idéztem röviden.

Attól, hogy bizonyos ruházatot viselnek Nadis Lámák teljesen normális mert nem minden Láma szerzetes és nem minden szerzetes Láma :) Sőt Tibetben három részre is bontják ezt: naív szerzetes ( nincs felszentelve, de kolostori éeletet élt személy, tanuló szerzetes: világos aki szentelés előtt áll és végig járja a fokokat és a szerzetes akit felszenteltek ! )Ezt sem én találtam ki hanem egy Tibeti Láma bátyó mondta a Duna televizióban !!

Na enyit erről mert már ez is sok !

Alázattal
 

francisek

Állandó Tag
Állandó Tag
egy lámával fényképet készíteni nem egy bonyolult dolog.
Én is láttam P.J.-t lámával fényképezkedni, de ez nem jelent semmit. A Dalai lámával sokan fényképezkednek, de attól senki nem lesz mester vagy tanító (noha sokan tényleg visszaélnek ilyen fényképekkel)
Az nevetséges, hogy nem mondhatod el a mesterek nevét.
Ez olyan, mintha nem mondhatnám ki az hogy Karmapa, vagy Őszentsége a Dalai Láma. Vagy Lama Zopa Rinpoche stb. Pont így nyeri el a hagyomány a hitelességét.

"A Vadzsrajána fogadalmakban az áll, hogy fogadalomszegést követ el, aki arra érdemtelen személynek beszél a titkos ösvényről." Tiszteletreméltó Láma Lodö:p
 

Cshimbjed

Állandó Tag
Állandó Tag
A fenti kérdésektől függetlenül... miért ne lehetnének a földi síkon túl jó szándékú, együttérző lények (akik a pránanadit és a hasonló technikákat támogatják)... ahogy ilyenek az emberek között is vannak.
Mennyivel jobb lenne levetni a félelem és a gyanakvás illúzióját és ehelyett nyitottan és tárgyilagosan megvizsgálni, milyen pozitív vagy negatív hatása van egy ilyen gyógyításnak? Ahogy a Biblia is mondja: "vizsgáljatok meg mindent és tartsátok meg, ami jó".
 

praetorianus

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem olyan egyszerű dolog eldönteni, hogy mi tudományos és mi nem. A tudomány sem egyféle, vannak iskolák, ellentétek, stb.
Mindenesetre a vallás definíciójához nem kell istent feltételezni, és nincs is benne. Már csak azért sem, mert akkor ateista szemszögből nem is lenne olyan, hogy vallás, hiszen szerintük nincs isten.

PJ-től egyszer megkérdezték, hogy a láma tulajdonképpen kicsoda, azt válaszolta, hogy amolyan "mindenes." Ő mondta, nem én.

Csimbhjed !

Gratulálok a tudományos érveket felsoroló hozzászólásodhoz és megnyugtat, hogy nem én olvastam és tanultam rosszul ! Maximálisan egyetértek veled és remélem enyhül a beszélgetés fonala.

Mahismardini ! ( remélem jól irtam )

Az az elgondolásom,ha melléd leszületne az eljövendő Buddha , azt is elküldenéd továbbképzésre :)

Azt gondolom aki nem szereti a Pránanadit illetve az abból áradó pozitív dolgokat , forduljon el tőle és kezdjen mondjuk kötögetni, vagy nyelvészkedni de ha a jó hatásait akarod ismertetni itt a megteheted.

Amugy amit a vallásról a buddhizmusról és másról irtam és könnyedén mint saját véleményt lesöpörtétek, az Tudományos értekezésből idéztem nem önálló gondolat!! Érdemes rajta elgondolkodni.

Végül egyetértek azzal, hogy a Pránanadi vallásmentes tanokat ad át és tiszteletben tartja minden tagjának felekezeti hovatartozását és hitét . Tehát nem buddhista tan és ki is kelene belőle hagyni !!

Végezetül a LÁMA szó jelentése : igen mags szintű lelki hivatást űző személy !

Nem buddhista szerzetes , nem pap stb. Tudom tudom fogalmam sincs stb. de ezt is publikációból idéztem röviden.

Attól, hogy bizonyos ruházatot viselnek Nadis Lámák teljesen normális mert nem minden Láma szerzetes és nem minden szerzetes Láma :) Sőt Tibetben három részre is bontják ezt: naív szerzetes ( nincs felszentelve, de kolostori éeletet élt személy, tanuló szerzetes: világos aki szentelés előtt áll és végig járja a fokokat és a szerzetes akit felszenteltek ! )Ezt sem én találtam ki hanem egy Tibeti Láma bátyó mondta a Duna televizióban !!

Na enyit erről mert már ez is sok !

Alázattal
 

SkySpilot

Állandó Tag
Állandó Tag
Én a Rádzsa jógát gyakorlom.
Úgy hívom: gondolati jóga.
Azért vagyok szűkszavú, mert számomra egyetlen dolog vált be:
A GONDOLAT ENERGIÁJA - Nincs több, és nincs kevesebb.
Mindenkire jó szívvel gondolok.
 

praetorianus

Állandó Tag
Állandó Tag
Az egyike azoknak az einsteini idézeteknek, amelyeket nem Einstein mondott. Valójában ismeretlen jópofaság, amelyet Einstein nevével próbálnak fényezni.
 

pu-tai

Állandó Tag
Állandó Tag
Praetoriánus !

Amint háborgó lelkem elcsendesítettem és kivülröl kezdtem olvasni eszmefuttatásotokat kellemesen csalódtam és ugy érzem meg kell hogy kövesselek.

Reagálásoddal természetesen részben egyetértek de csak azért mert szeretek utána nézni én is dolgoknak mielőtt bólogatnék.

A Láma szó jelentése nagyon széleskörü a leg őprofánavvtól a leg filozófikusabbik minden megtalálható. Igazából a valódinak tűnő definició a "gondoskodó anyácska " A vallással kapcsolatban nem vitázom mert buknám a mérkőzést mivel eléggé egyoldalu a tudásom igy hát elfogadom okfejtésed !

Alázattal
 
Oldal tetejére