Reiki!

FLAMINGO

Ne kérj hozzáférést! Ha jár, a rendszer ADJA.
Fórumvezető
Kormányos
<o:smarttagtype namespaceuri="urn:schemas-microsoft-com<img src=" http:="" www.canadahun.com="" forum="" images="" smilies="" icon_surprised.gif="" border="0" alt="" title="Surprised" smilieid="2" class="inlineimg"></o:smarttagtype>
<o></o> ...

<o></o>Továbbá motoszkálnak olyan kérdések a fejemben, hogy a reiki energia és a mágneses energia mennyire zavarják be egymást? Nálunk most az ezo-ketyerés bolt tele van különféle mágneses nyakláncokkal, karkötőkkel és golyócskákkal – úgy látszik ez most a trend. Azon gondolkodom, hogy milyen hatása van ezeknek a mágneses cuccoknak az ember testén a be- vagy átáramló reiki energiára? Érdekelne a véleményetek.

Szép napokat!<o></o>
Ha van mikrohullámú sütőd és van gáztűhelyes sütőd - ugye mindkettőben el tudod készíteni az ételt (persze más más módon)?
Ahogy a mágneses energia is egy típusa az energiának, úgy a kémiai, mozgási, helyzeti és valószínüleg a bioenergia is egy-egy fajta.
Az ezotéria nem csupán Reiki-ből, sőt nem csupán bioenergetikából áll.
A mágneses karkötők élettani hatást fejtenek ki.
A vérünk hemoglobint tartalmaz, annak alkotóanyaga a vas és a vas az egyike a mágnesezhető anyagoknak.
A felmágnesezett vért alkotó molekulák bi-polarizálódnak, mintegy elnyúlnak, ezáltal javul a vérkeringés.
Javul a vérkeringés - javul a vérellátás - javul a szervek működése.
Egy dolgot nem szabad elfelejteni. Egy átlagembernek 5-7 liter vére van. Amíg mindez átfolyik a karodon és mind átmágneseződik - az nem két perc, tehát tíz perces viselettől senki ne várjon el azonnali gyógyhatást.

A másik: a két csatolt anyagod jó, tömör célratörő - már, ha valaki tud angolul.
Amennyire ismerem a Reikis tanfolyamokon hasonlóakat adnak a leendő Reikiseknek (persze többnyire magyarul - mármint Mo.-n).
Amit megjegyeznék a szimbólumokkal kapcsolatban, bár lehet, hogy már leírtam itt is: hiába írom le a legnagyobb aprólékossággal egy zongora, vagy trombita kinézetét, ha nem tanítják meg - hogyan használjam.
Kedves Rencee!

Bizonyára elkerülte a figyelmed, egyedül a RAI tagok hajtogatják, ez is a Reiki. Más irányzatok képviselői nem. Egydül a RAI-nál van előírva, ezt kötelező képviselni a tanítóknak, akár saját meggyőződésük ellenére is. Több RAI tanító, akit ismerek személyesen is, évek alatt eljutott oda magától, a Reikit nem tanítja, azzal nem foglalkozik a szervezetben - így nem kell olyat vallania, képviselnie, amivel már ő sem ért egyet, ellentmond tapasztalatainak.

A "leugatásról": itt tények hangzanak el, vizsgálatra adunk lehetőséget.
"Leugatva" a mi tanítóink voltak, évtizedeken át. Amíg nem voltak hiteles vizsgálatok e témában.

Próbálsz valamit harcnak beállítani, ami nem erről szól, észre sem veszed a nem erről szóló bejegyzéseket.

A RAI stratégiája, hogy az irányzatok közti harcnak állítja be nemes egyszerűséggel, ha Reikisek elmondják, a RAI módszere nem a Reiki. Ám az irányzatok békésen elvannak egymással világszerte, Magyarországon is egyre több jelenik meg, és semmi gond. Ahol a RAI ott van, ott minden reiki irányzat elmondja - az ugyan ezt a nevet viseli, de egyáltalán nem azonos vele. Más a hatása, működése, az avatása, az élmények. RAI energiával a szimbólumok se fejtik ki azt a hatást, amit Reikiben.

Csak ebben a Fórumban többször leírtam: Strohm követői is gyógyítani szeretnének, sok módszerük van. Egyiküket tévedésből Strohm Reikinek nevezte el, mert egy asztrális nem valós élményt valósnak fogadott el, erre épített.

Azóta a jelek szerint ő is tisztában van vele, nem a Reiki a módszere. Erre utal a folyamatos, lassú kihátrálása a Reiki név mögül. Újabb szervezetében már nem így hívja. Ennél karakánabb lenne a nyílt beismerés.

Semmi más probléma nincs, azt is több Fórumban leírtam, egyre hatékonyabb gyógymódok felé fordul a RAI szervezet, és az embereknek jó, pld. a szellemsebészet értő kezekben igen hatékony.

Találkoztam felelőtlen Reiki tanítóval, és nagyon felelősségteljesen a tanításhoz hozáálló RAI tanítóval.

De a REIKI Mikao Usui módszere - a RAI-nél így hívott pedig Strohm úré, és a kettő között csak külsőségekben van egyezés - mert Strohm úr így akarta, a Reikit másolta le külsőségeiben. De ettől se vált a módszere Reikivé.

A REIKI jellemzője az egész világon a páratlan, különleges gyógyhatása - csak a RAI-nál ne tudná ezt kifejteni, illetve az onnan kilépett emberek szervezeteiben? Nem azt jelenti ez akkor esetleg, a REIKI nem támogatja ezt a folyamatot? Létezik-e, hogy a REIKI duzzog és azt mondja: A Shiki Ryohoban, a Jikidenben, a Komyoban működök, megmutatom hatásaimat, de a RAI-nál nem?
Moderátori minőségemben megjegyzem, hogy mivel nincs külön RAI fórum (mint, ahogy van Nadi) a CH-n, ezért a RAI-sok ugyanúgy írhatnak ebbe a témába, mint ahogy a Karuna, seed...stb Reikisek is.
A CH nem hivatott eldönteni melyik az egyetlen, igazi és üdvözítő módszer.
Ebből kifolyólag az ilyen jellegű vitáknak a továbbiakban nem fogunk itt helyt adni.
 

Rencee

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem is ezért jöttem ide. Én pont ezért jöttem ide, hogy a különböző ágazatok megosszák egymással a tapasztalataikat. Fodor úr jött ide önkényesen és szórja az igét kéretlenül.
Kérdezem én, hogy akkor a Rai mesterem spirituális élményei és az útmutatás amit onnan kap honnan jön? Esetleg Strom úr ezt is valamilyen csaló gerjesztő géppel küldi a beavatott mesterei felé?
Szóval nekem ennyi elég volt a vitából......
Győzd meg a saját tanítványaid, senki nem véletlen kerül ahhoz a mesterhez akihez kerül. Legyen az bármilyen ágazat. Én egy szót sem hallottam a mesterem szájából egyik ágazatról sem. Ő azt tanítja és éli ami neki megadatott. Hogy te erről mit gondolsz, azt tartsd meg magadnak légyszíves, és a magasröptű kioktatásaid is.
Én sem akarlak az igazamról meggyőzni, így légyszíves te se akarj mást a tiedről.
De ha így gondolod, legyen igazad. Ez nekem nem okoz kárt, hogy feloldozzalak véget nem érő egod alól.

További szép napot neked
 

Rencee

Állandó Tag
Állandó Tag
Csak idejöttem, biztosan nem véletlen, így hát le is írom a saját (egyik) megtapasztalásomat. (Sajnos, nem tanultam a reikit, de már többször részem volt áldásos hatásában.)
Több, mint tíz éve, akkor még a vendéglátásban dolgoztam, rohantam dolgozni, és a lábam kisújjával belerúgtam az ágyba. Azonnal kitört. Nem tehettem meg, hogy ne menjek be dolgozni, hiszen újonnan nyitott, nagyon nagy forgalmú Pub-ban dolgoztam akkoriban, így fogtam egy csomag gézt, "visszatettem" a lábújjam a helyére, körbekötöztem, hogy úgy is maradjon. Ès elmentem dolgozni. Egész nap hajtottam, mikor már nagy fájdalmam volt, kimentem a csapóajtó mögé, és sírtam egy sort a fájdalomtól, majd vissza dolgozni. A vendégek kérdezték, hogy mi a baj, mondtam, hogy eltört a lábújjam. 12 óra múlva telt le a müszakom. Reggel korán elmentem, megröntgenezték, és mondta az orvos, hogy "jól álló törés", de semmit nem tud vele csinálni, csak pihentetni tudom. Felhívtam az egyik reikis barátomat, aki másik városban élt, és Ö gyakorlatilag egy hét alatt meggyógyított. Közben persze jártam dolgozni. Egy hét múlva már lábújhegyen is tudtam állni. A fájdalom szinte az elsö kezelés után elmúlt.
Ez már régen volt, azóta a legjobb barátnöm is egy reikis, tehát nagyon sokszor volt részem, és család tagjaimnak is a "Fénygyógyításban".
Gondoltam, leírom Nektek is. Hiszen ez egy ilyen oldal.

Szia
Örülök, hogy néha idetalál valaki, jóindulatú szándékkal is.
Én még csak alapfokot végeztem és csak a páromon "gyakorlok" de már én is rengeteg változást észleltem.
A szemlélet változásom a legszembetűnőbb, amiről nem gondoltam volna soha, sőt kis szkepticizmussal vettem mikor mondták, hogy ilyen hamar megváltozhat. Máshogy állok az emberekhez, és máshogy magamhoz is.
Vasárnap kicsit átfagyva értem haza este, nem gondoltam, hogy már be kell öltözni:)) A lábam jegesre volt fagyva, a párom mondta, hogy fáj a térde, adjak már neki egy kis energiát:))) Nem is figyeltem igazából oda, mert éreztem, hogy jól veszi és simán megy az energia ahova kell, csak arra lettem figyelmes, hogy kb öt perc után olyan melegem lett, hogy folyott rólam a víz és a lábaimról is elmúlt a "békaláb" érzés:)) Ezt eddig nem vettem észre, mondjuk most éreztem is, hogy úgy áramlott az energia felé, mint egy feneketlen kútba kb:))))
Sajnos nincs lehetőségem egyelőre minden nap kezelni, de remélem hamarosan lesz és bővebben is be tudok számolni róla, hogy milyen sikereket ért"em" el nála. Illetve az energia amit kapott tőlem:))
 

zucsi

Állandó Tag
Állandó Tag
Gyorgyi Reiki Master. :o
Tud energiat adni,gyogyitani minden bajra van valami jo tanacsa, ki kell probalni.
:lol:

Jó fej vagy Melitta!

Azt maximum te csinálod, a mesterséges hangulat rombolást.
Én próbálok az arra érdemesekkel kommunikálni. És megkérném a moderátorokat is, hogy amennyiben az úriember nem tanúsít végre valami tisztelet félét mások iránt, itt senki nem kíváncsi a hangulatromboló hozzászólásaira. Te olyan messze vagy a Reiki mestertől és az ezzel járó bölcsességtől, mint kb én Usuitól.

Hm!sziasztok
Amit ti műveltek?
A Reiki,csak egy osztály pl:első az egyik oldalon a B-sek vannak,a másikon az A-sok.Mi értelme meggyőzni bárkit is bármiről.
A hitetlenséget csak akkor hallja meg az ember ha ő sem biztos önmagában.Ha a kezelő biztos a sikerben és önmagában akkor nincs negatív gondolat és negatív ember aki a másik oldalt erősíti.Nekünk embereknek kik a külvilágból építkezünk szükségünk van megerősítésekre ezért vagyunk itt!ha valaki nyomást gyakorol ránk,tehát számunkra negatív,akkor tudnunk kell hogy nem annyira erős még az elkötelezettségünk a hitünk.Tehát ha ezt észreveszem megköszönöm és megyek tovább.Amit ti itt csináltok értelmetlen.Figyeld mi van a fejedben,és észre fogod venni a kétségeidet amit itt megkapsz.

Egy pár szót azért magamról:
Reikit én is végeztem kb10 éve.A családomon gyakoroltam elég sokat,távkezelés meg a többi.Mondjuk az én életemben rohamtempóban jött a többi tanfolyam is ,aroló és a tifar is.Itt már elég nagy energiákkal dolgozunk.
A rainál ezen kívül is több tanfolyamot végeztem.Mindenkit meg akartam gyógyítani gondolom úgy,mint bárki más.Jöttek akik hittek benne,és akik nem.Én is hittem benne és nem csak csodálkoztam hogy miért működik ez ennyire jól.És néha bizony rosszul.De az nem a kezelés oka hanem,hm az élet dolga.Soha nem a másik embert kell meggyőzni arról,hogy mit is tudunk hanem magunk kell elhinni önmagunkról hogy képesek vagyunk rá.mert mindenre képesek vagyunk.asszem egyenlőre ennyi.
Ne vitázz mert széthullik a hited!
 

giyandeva

Állandó Tag
Állandó Tag
Azt gondolom RAI-REIKI kérdésben szó sincs vitáról vagy győzködésről, csak arról amit én és Fodor György is leírt, hogy egyértelműen MÁS módszerről van szó. A miérteket sokszor leírtuk korábban. Nem érdemes valóban tovább boncolgatni a témát.

Azt gondolom, aki az út elején van és egy gyógyítói szellemi utat keres, meg fogja találni azokat a válaszokat, ha alaposan keres. És valóban onnan már az ő döntése, hogy mit választ.

Mindazonáltal sajnálom azokat az embereket, akik csökönyösen hajtogatják az igazukat, anélkül, hogy meggyőződtek volna, hogy valóban így van e.
Nem tudom más hogy van ezzel, nekem mindig is fontos volt, hogy a teljes igazságot tudjam az adott dologról, de legalábbis azt, ami a leghitelesebb lehet. Soha nem voltam lusta több forrásból, magyar és külföldi tényeknek is utána nézni.
Jó hír, hogy hamarosan le lesznek fordítva és ki is lesznek adva a reiki szellemiségét és történetét és praxisát hitelesen bemutató japán könyvek, melyet a japán Usui Reiki Ryoho gakkai is ajánl... Ez pontot fog tenni a vitára.

Mindazonáltal számomra inkább az a kérdés, hogy a reiki mikor fogja visszaszerezni ismét a jóhírét, mert most sajnos elég le van járatva a módszer. Pedig csodálatos gyógymód és szellemi út úgy komplexen ahogy van.
Sajnos erre a kérdésre csak akkor lesz "válasz" ha a reiki kérdés letisztul itt nyugaton.

Kérdés, hogy meddig folytatható még a különböző reiki irányzatok szaporodása, osztódása, mely nem szól másról, mint az egyéni tetszelgés és ego kapcsolatáról. Arról, hogy mindenki azonnal mester akar lenni és persze tanítani szeretne, de tanulni, tapasztalni sok éven át nem dukál. Nyugati mentalitás... Minél gyorsabban.

A személyes véleményem egyébként az, hogy egy ideig biztos növekedni fog a reiki irányzatoknak a száma, de ezek apró villanások. Utána ki fog aludni mind ahol nincs élő tradíció. Ez a folyamat 20-40 éven belül le fog játszódni, de lehet hamarabb.

A másik kérdés, hogy vajon miről fog szólni továbbiakban a reiki fórum?
A lényegi praxis kérdések ugyanis nem publikusak, ezt a tanfolyamon és a közösségi gyakorlásokon sajátítjuk el, mi akik a reiki tradíció útját járják.
Ehhez képest irka-firka kacc-macok azok az interneten terjedő pdf. ek melyek csak láttatni akarják a reiki szellemiségét és praxisát. Őszintén elmondhatom sokkal-sokkal több praxist, gyakorlatot őrzött meg a reiki japán tradíciója.
 

Fodor György

Kitiltott (BANned)
Reiki tisztasága:

Hát igen. A Reikinek a fő problémát az állítólagos "Nagymesterei" jelentették leginkább, akik nem tudtak senkit megnevezni az élő tanátadási vonalú tanítók közül, aki válallná értük a felelősséget, hogy mesterré avatta? Ilyenkor jönnek álmokra, asztrálutazásokra való hivatkozások...

Tanulságképp, mert megtörtént: Az illető egy uj magyar "reiki irányzat" alapítója, egy "Nagymester" által alapított irányzatból lépett maga is ki, elküldte az asztrálutazásos élményét, amit japánba továbbítottam. Elmondása szerint ő Usuival együtt élt előző élketében egy Kyoto melleti Zen kolostorban. Mit lehet tudni, hátha igaz, vizsgáljuk meg... Nos, mivel Usui életével kapcsolatban sok téves információ terjedt el nyugaton, egyértelműen kiderült, az asztrálélmény ezen nem valós de az illető elméje által ismert infokra volt alapozva. Természetesen az illető ezt átélte, nem kitalálta, de átélése képzelődés volt, aminek alapja az ego vágyai.

Usui élete nem olyan volt, mint könyvekben volt írva, nem ott élt, nem azt tette... Bár az illető még helyszint is megjelölt, Kyoto-t - Japánban ott járva kiderült, soha nem volt ott az általa megjelölt buddhista irányzatnak kolostora, igy Usuival nem élhetett egy helyen, semmiképp. Valamint Usui ott nem is tevékenykedett.


Mindenesetre, eddig egyetlen ilyen "nagymester" mégha állításai szerint Usui szellemével van is kapcsolatban rendszeresen, nem tudta a Reiki eredeti praxisát, valódi szimbólumait, se a helyes átadási eljárást.

Ezen "nagymesterektől", reiki nevében végzett dolgaiktól és általuk alapított irányzatoktól a japánba élő tanátadási vonalon származásukat bizonyító reiki mesterek mindig elhatárolódtak. Talán nem véletlenül.

Egyik ilyen "nagymester" akinek tevékenysége nemzetközi tiltakozást váltott ki
a Reiki Mestereiből világszerte, azóta másik szervezetet alapított.


Mit is tett?

Választott ismét egy elnevezést, aminek tulajdonosai, egy régi közösség, már kihaltak. Ehhez hozzátett egy ideológiát, hogy ezen közösség tagjai kik voltak, milyenek. Mivel ez a név sajtóból ismert, a tájékozatlan emberek ezt is elhitték - úgy tűnik, Magyarországon még a neten rendelkezésre álló információknak se néznek úgy utána, mint más, fejlettebb országokban.

Pedig e valaha létezett, működő közösségnek az irásai, leírások róluk, elérhetőek. Csak össze kellene hasonlítani őket.

Az illető tevékenységével kapcsolatban, amiket terjeszt állításokat, rég nem csak a Reikisek tiltakoznak. Vannak sokan, nem reikisek, akiket zavar, egy már létezett híres közösség nevét használja fel céljai elérésére.
 

Fodor György

Kitiltott (BANned)
A vita valóban felesleges, hisz az Alapítója se állítja már, módszere a Reiki lenne - ergo az összes onnan kiindult újabb "nagymesterek", irányzatok reikiként való elnevezésén mindenkinek el lehet gondolkodnia.

Másik közös jellemzőjük, hogy csak az Alapítóikról terjed, milyen nagy gyógyítók - a szervezet tagjai közül, akik nem kevés pénzt fizetnek remélt jövőbeli egészségükért, nem nagyon kerülnek ki, sokezerből sem, ismert gyógyítók. Ellentétben más, élő tanátadási vonallal rendelkező irányzatokkal, ahol a tagok már az első nap képesek a gyógyítás kivitelezésére.
 

Fodor György

Kitiltott (BANned)
Giyandeva:

Nagyon jól összeszedted, gratulálok!

Eg ykérdésben bocsáss meg, a Reiki irányzatai már nem szaporodnak mai ismereteim szerint, illetve sokkal több szűnik meg, mint keletkezik, sok csupán papíron van már és esetleg pár hónapig létezett...

Nincs több kb. 20 irányzatnál mára, és a nyugati mesterek szívesen élnek világszerte a megnyilt lehetőségekkel, és pld. Hajasi eredeti irányzatában teljesítik a tanítókra vonatkozó szigorú japán feltételeket, sok mesternek ez szinte formaság.

Ez europa több országában már folyik, illetve a Shiki Ryohoban is megkezdődött az eredeti, Takata által még ismert és tanított praxisok tanítások visszahelyezése.

Nem kell 30-40 év - 5-10 év maximum - és én túl szoktam becsülni a szükséges időt :- )
 

joco78

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves György!

Magam is a Reiki tradicionális ágát képviselem. Az a tudás, amit a mesteremtől kaptam maximálisan kielégít, folyamatos fejlődési lehetőséget biztosít a számomra.
Úgy érzem, hogy részedről a tradicionális ág csiszolgatása, fényezése folyik, annak ellenére, hogy meglátásom szerint az úgy jó, ahogy van.

Másik ágat nem végeztem, de vannak benyomásaim. Úgy gondolom, hogy aki másik ágban, másik mesternél találja meg az útját, annak ott a helye. Hogy egy sarkított példát mondjak: a hamis tanító is tanító.

Nekem is van benyomásom és véleményem más szervezetekről, ám ami igazán számít, hogy az egyén mihez kezd a kapott tudással. Én többször találkoztam olyannal, hogy valaki nagyszerűen bánt a gyengébb iskolától kapott tudással, és olyannal is, aki nem élt eléggé az erősebb iskola adta lehetőségekkel. És olyannal is találkoztam, hogy valaki több ágat is végigjárt, amíg rátalált a számára legmegfelelőbbre

Még ha van is véleményem más ágakról, azt inkább megtartom magamnak, mivel úgy érzem, hogy nyilvánosan csak arról beszélhetek, amit magam is képviselek.
 

Fodor György

Kitiltott (BANned)
Kedves Joco!

Kérlek, írd le, mi az, ami jó úgy, ahogy van - nem tudom, mi a te tapasztalatod.

Amit te fényezésnek vélsz, azt visszaolvasva mindenki el tudja olvasni - de hogy a te elmédben mi van, nem ismerjük.

Ha leírod, akkor tudok reagálni.
 

joco78

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Joco!

Kérlek, írd le, mi az, ami jó úgy, ahogy van - nem tudom, mi a te tapasztalatod.

Amit te fényezésnek vélsz, azt visszaolvasva mindenki el tudja olvasni - de hogy a te elmédben mi van, nem ismerjük.

Ha leírod, akkor tudok reagálni.
Kedves György!

Írjam le, hogy mi az, ami jó úgy ahogy van? Ebbe nem vágnék bele. :)

Nyilván arra gondolok, hogy mindaz, amit a tanfolyamokon keresztül kaptam. Személyes és írott, elméleti és gyakorlati tudás egyaránt. Mindez számomra annyit ér, amennyit használok belőle.
Még nem sikerült oda eljutnom, hogy elégedetlen legyek a Reikivel, hogy úgy érezzem, akadálya lenne a fejlődésemnek.

A Reikinek és a tradicionális ágnak köszönhetően egy nagyon biztos alapot kaptam, ami egyben ki is nyitott a világra és nyugodtan tanulhatok mellette más dolgokat. Nem érzem magam korlátozva, és mindezt annak tudom be, hogy a Reiki kompatibilis más dolgokkal, független a hitvilágtól, mindenki úgy alakítja magának, ahogy az jól esik.

Tisztelettel vagyok a kapott tudás és a mesterek iránt, de ez nem akadályoz meg abban, hogy állandóan kérdezzek, megkérdőjelezzek, megvizsgáljak dolgokat. Ha a Reiki működik, márpedig tapasztalatom szerint nagyszerűen működik, akkor az megvédi önmagát, és nem kell tovább fényezni.

Ha valaki tanítja, vagy beszél róla, akkor az számomra kézenfekvő, hogy kellő tisztelettel teszi, nyilván annak megfelelően, ahogy ő is kapta. A tradicionális ágnál vannak ugye a fix alapok, de a tanfolyam után mindenki úgy bánik ezekkel, ahogy jónak látja. Ha valaki eltér az alapoktól, az se baj, csak ne hívja többé tradicionális Reikinek.

Bár a tradicionális Reiki képviselője vagyok, nem látom kizártnak, hogy más ág, más módszer is működjön. Sőt, akár nagyon is jól működjön. Kinek a pap, kinek a papné - ugyebár.

Az által, hogy a Reiki gyökereit kutatjuk és elkezdünk igazi Reikiről beszélni, úgy érzem, bizonytalanságot viszünk a dologba.
Ezzel nem oda akarok kilyukadni, hogy ne kutassunk, hanem oda, hogy ne fektessünk túl sok energiát a bizonygatásba.

Számomra a Reiki megadja az erőt, és ha én mégsem élek vele, akkor az már inkább az egómról szól és nem az energia a tisztaságáról.
 

Fodor György

Kitiltott (BANned)
Szia Jocó!

Nem tudom, mestered azok között van-e, aki ismeri Usui eredeti rendszerét?
És te ismered vagy úgy mondasz véleményt - jó ami eddig volt - hogy nem ismered?
 

joco78

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia Jocó!

Nem tudom, mestered azok között van-e, aki ismeri Usui eredeti rendszerét?
És te ismered vagy úgy mondasz véleményt - jó ami eddig volt - hogy nem ismered?
Kedves Gyuri!

Mint azt tudod, a tradicionális mesterek mindenhol ugyanazt az alapot kell, hogy kapják és nyújtsák. Tapasztalataim szerint ez így is van.
Ha jól értettem, akkor ezt most megkérdőjelezted.

Vagy ha nem jól értettem, akkor mondd el kérlek, hogy Te hogyan látod.
 

Fodor György

Kitiltott (BANned)
Hát, végig megismerve a tanátadási vonalakat, tanításaikat - ez nem így volt.

Még az első mesterek, ugyanattól a mestertől sem ugyanazt kapták sok esetben... Magyarországon mármint. Más a szépen hangzó szavak, állítások - és más a valóság. Elég nagy döbbenet volt, mikor elkezdték megmutatni, ki mit ismer... Az első mesterek... Ott voltam. Aztán mások is ráláttak, egyre többen... Praxisban, elméleti útmutatásban is rengeteg különbség... Sok sok dogma pótolta a dolgokat, amik azóta kifújtak... Ki ebbena dogmában hitt, ki abban... Sok sok egyéni nézet, vélemény, aminek semmi köze egy tradícióhoz.
 

Fodor György

Kitiltott (BANned)
Mivel egyes vonalakon a szinvonalat sem követelték meg, megjelentek a teljesen anti-tradicionális nézetek az Usui Shiki Ryohoban. Akkor kezdődött a szabadság, függetlenség nézete, azt teszek a rendszerrel amit csak akarok, úgy alakítom ahogy NEKEM jólesik... A Tradíció szerintünk nem arról szól, az ÉNemmé teszem - hanem az Ént kellene a segítségével meghaladni... És iutána tanítani, egy tradícióban így szokás. Szóval, jött a szabadásgra hivatkozás. Amit mások is kezdtek átvenni... Anti-tradicionális nézetek továbbadva mint tradíció... A megvilágosodott mesterek útmutatásait lecserélték SAJÁT nézeteikre és mint Tradicionális tant terjesztették...

Ahogy egy mestertársam fogalmazott arról, milyen ha a szabadságra hivatkoznak:

"Mert hát: mindenki azt tesz, amit akar.
Szabadság, demokrácia. No és persze... a kéz a biliben...."


Vagy egy másik mestertárs véleménye:

"Azt tapasztalom, hogy nagyon sokan nem értik, mi a tradíció lényege – és így nem is képesek azt élni. (Vagy azért nem értik, mert nem élik.) Pedig csak a tradíció megtartása képes biztonságosan tovább vinni - függetlenül az egyéni megélésektől, vagy attól, hogy egy adott dologról mit gondolok éppen most (ami már holnap sem lesz érvényes a számomra sem). A tradíció egyik központi kérdése a felelősség. A tanító felelőssége a tanítványaiért, és azért, ami a közösségben történik."

Vagy egy harmadik tanító véleménye: "A reiki hagyományával való szakítást nagymértékben elősegítheti a mesterek felelősségének hiányát valló nézet, amely az önállóságra, függetlenségre, az egyéni szabadságra és a demokratikusságra hivatkozik... Az önálló, független mesterek koncepciója
ekkor nem más, mint a mester mentesítése a tradíció követésétől.
Ezek szerint továbbá nincs szükség valóságos mestertanítvány
kapcsolatra sem, a mester csak a beavatás elengedhetetlen technikai eleme, hiszen minden egyén szabad és senkinek sincs joga mások életébe beleszólni, róla ítélkezni és érte felelősséget vállalni. Amennyiben ez így van, annyiban nincsen olyan mester, akinek joga lehetne bárkit is beavatni, hiszen a beavatással már be is avatkozott az illető életébe.... Jó esetben e nézet alapja az az illúzió, miszerint a reiki módszere személyiségfejlesztő automata, amikor a szeretet energiája mindenkit jobbá tesz."


Szóval, amikor a felelősségteljesen gondolkodó mesterek összejöttek (És vonalvezető tanítókat hívtunk össze, mind a 11 akkor ismert, Magyarországra érkezett (svájci (2), amerikai (nyolc), német (1) tanátadási vonalakról és ez kiderült - megjelent az igény arra, hogy valami közös alap legyen akkor végre...

És évek hosszú munkája után sikerült.
 

Fodor György

Kitiltott (BANned)
Mégis, ma se állíthatom, hogy akik nem tudnak erről a munkáról, eredményeiről és anélkül vallják magukat továbbra is tradicionális Reiki mesternek, ők ugyanazokat az alapokat tanítanák. Vagy akár ők mind ugyanazt tanítanák.

Azt tudom, mára kb. 50 mester így tanítja és egyetértés van köztünk alapkérdésekben, és sok másban is, akár független mesterek, akár tradicionálisok vagyunk. És rendszeresen találkozunk és végre érdemi munka folyik közösen is, nem csak kis elszigetelt csoportokban.
 

most

Állandó Tag
Állandó Tag
azt gondolom végre megértettem a problémát köszönöm....

nem hiszem h bármilyen mester felelöséget vállalhatna bárkiért vagy bármiért amit nem Ő követ el ... ez a legnagyobb joindulattal is utopia
 

Fodor György

Kitiltott (BANned)
Hiba mindig van. A kérdés inkább ez volt: Behunyjuk-e a szemünket és úgy teszünk, mintha semmi se történt volna, minden rendben lenne - vagy orvosoljuk? Megelégszünk-e azzal, a mi vonalainkon (akik összegyültünk lassan 5 éve először ezért) nincs gond, és nem törődünk másokkal - vagy megnézzük, mi lehet a probléma, miért vannak beteg reiki mesterek például? Miért nem tudják magukat sem meggyógyítani? Miért szednek gyógyszereket maguk is páran, ha betegek? Miért nem működik náluk már erősen a Reiki?

Egy japán tanító írta egy mestertársnak: "Azt gondolom, közös felelősségünk,milyen reikit hagyunk az utódainknak. "

Sokan gondoljuk így... És akkor megjelent a sok ÉN helyett a MI. Irányzattól függetlenül.
 

Fodor György

Kitiltott (BANned)
Mester-Tanítvány

azt gondolom végre megértettem a problémát köszönöm....

nem hiszem h bármilyen mester felelöséget vállalhatna bárkiért vagy bármiért amit nem Ő követ el ... ez a legnagyobb joindulattal is utopia

Nem is azért vállalunk felelősséget :- )

Hanem azért hogy tisztán, valódi útmutatást adunk át... A Reikiben minden behangolást akkor, és csak akkor adunk, amikor arra már valóban érett a tanítvány, ezt egy tanítónak fel kell tudnia ismernie - vagy az első behangolást adhatja csak meg, ahol nincs ilyen felelőssége. Ez is például csak pár vonalon volt betartva - hogy megkülönböztették a Vonaltartó Tanítót és a Tanítót. Pedig hogy pár vonalonm ezt ismerték, bizonyítja - ez bizony tradíció volt még valamikor... Hierarchia. Mint minden tradíció. Etől van ott a tanítvány biztonságban.

Felelősségem abban van, a megvilágosodott Alapító Mester útmutatásai szerint tevékenykedem, amíg nem jutok túl rajta - de a Reikiben ilyen mester még nem volt, aki Usuinál megélésben tovább jutott volna. Tehát az ő útmutatási alapján dolgozom és azokat adom át. És az ő praxisát tanítom meg. Nem viszem bele a tanításba az Énemet - ettől még tanítótársaimmal sokszínűen mutatjuk meg ugyanazt.

A Mester-Tanítvány kapcsolat a legszebb emberi kapcsolat a világon - így éltem meg.

És természetesen lehet egyedül is fejlődni a Reikivel. Attól, hogy nem tradicionális, attól az még Reiki. Sokan rákényszerültek a világban, hiszen tanító kevés volt, és lehet évekig nem jött arra.. Első avatás és évekig semmi... Nem volt más lehetőség. Egyénileg fejlődni.

De bizonyos alapokat akkor is át kell adni a Tanítványnak, hogy biztosan gyakorolhasson, távollétünkben is,ha független mesterként dolgozunk.
 

Fodor György

Kitiltott (BANned)
Fontos érteni - a gyógyító, a tanító, a vonaltartó tanító - nem rangok, lehetőségek.

Van, akit a reiki azzal ajándékoz meg, hogy pár kezeléssel gyógyulnak a betegei. Van,akit azzal, hogy pontosan tudja, a másik ember hol tart a reiki útján a fejlődésben?

Nagy baj, ha valaki problémaként éli meg, ő "csupán" első tanítást adhat - japánban ez gyakori és nagyon boldog, aki ezt végezheti - ők közösségvezetőknek is alkalmasak. Sok gyógyító is, aki nem is akar soha avatni.

Egy tradícióban az alapokat tanítani, gyakorlásokat vezetni is nagyon nagy megtiszteltetés, elismerés - ezt mindenki átérzi. És az illető ott pont arra alkalmas épp. Lehet, ez sose változik, lehet egyszer mást fog végezni.

De nem rangok. Mindegyik szerepkör fontos a Tradícióban. De szerintem a legfontosabb szerepük a gyógyítóknak van. Különösen napjainkban.
 
Oldal tetejére