Reiki!

Fodor György

Kitiltott (BANned)
Kaptam egy levelet, talán mást is érdekel pár részlet:

"...tizenharmadik éve foglalkozom sámánizmussal, ebből hét évet közép-amerikában töltöttem, Mexiko, Nikaragua, Costa Rica, Panama területén...
... Sok év után hazatérve sajnálattal tapasztaltam e témakört beárnyékoló álezoterikát és szélhámosságot, ezért nem szivesen publikálok...
.. ha érdekli a sámánizmus valós mibenléte, története, mai szerepe, szivesen beszélek arról.... "


Nos, köszönöm hogy az illetővel megismerkedhetek. Kicsit sajnálom, hogy bár a magyarok között több valódi, tiszta mágus, sámán, a különféle indián valódi ezotériába beavatott személy is él - ők hallgatnak. Jól látják, mit kapnának pld. a fórumokban.

Talán jobb lenne, ők tanítanának, ők vezetnének gyakorlásokat - mint a pénzért oklevelet vásárlók. Talán jobb lenne, ők tartanának előadást, beszámolókat, tanítanának praxist - akit annak valódi képviselői ismernek el hitelesnek. De ez rengeteg érdeket sért, igaz?

Annyi ezotéria-szakértő lett hírtelen...

Hmmm. Lesz értelme olyan szellemi iskolát létrehozni, ahol a valódi beavatottak fognak tanítani. Igaz, kis létszámú képzés lesz - most még. De őket van értelme tanítani, akik ezekre jelentkeznek, és a tömeg hangjától eltekintve - a tiszta hangra figyelnek, mely sokszor magányosan szól.
 

Fodor György

Kitiltott (BANned)
Usui tanfolyamokat végzett Reiki mesterként úgy érzem, kötelességem tájékoztatni az érdeklődőket, hogy az Usui-féle Reiki szemlélete és hozzáállása egyáltalán nem olyan, ahogy Fodor úr azt prezentálja. Amit ő mond, az csak az ő egyéni véleménye és hozzáállása a Reikihez, a társaihoz, a világhoz és önmagához.

Lehet, végzett Usui tanfolyamokat a tisztelt hölgy - ám a Mester szint - az elég más szerintem is. Kevés magunkról ezt kijelenteni. Ismerek elég sok Mestert, Reiki mestereket is, akik azok. De egyik se az avatás által lett az.

Lehet, még többet kellene propagálni, sem az oklevél, se a behangolás nem csinál mestert senkiből... elejét lehetne venni utána a sok sértődésnek, hogyhogy nem vált azzá?

Akik Magyarországra hozták a Reikit, pld. Paula Horan, ezt tanította még, és még minden vonalon.

Lehet, ennek erősebb propagálása segítene, akik személyes ambícióük miatt kívánnak ebben az avatásban részesülni, letennének róla jobb lenne kivárni, míg a tiszta szándék megérik.

Garantálom, hogy ha az olvasottak ellenére elmennek a tanfolyamra, nem a Fodor úr által képviselt eszmékkel fognak ott találkozni.

Tradicionális tanítóknál pld. semmilyen eszmével nem lehet találkozni. Se Buddha, se Nagarjuna, ismeretem szerint egyetlen igazi tradicionális tanító, sosem tanít SEMMILYEN eszmét. Náluk képzésen nem találkozni mással, csak a praxissal. Ami tapasztaláshoz vezet. Abszolút nem kívánjuk a kezdők fejét elméletekkel teletömni - ezt magukat "mester"-nek nevezni szerető személyek teszik, akik alig várják, az ő nagy igazságaikkal, felismeréseikkel elkápráztassák a kezdő gyakorlókat. Ha valaki Usui útmutatásain kívül másra is igényt tart, az ő érdeklődési körének megfelelő valódi irodalmat megnevezzük, kap egy listát, abból válogathat. Ezek valódi tudást tartalmaznak és szintén felismerésekre vezethetik az érdeklődőt. Ám megszokták érteni, a tiszta tudattal történő személyes tapasztalás többet ér. Ha elméletek vannak a fejben - akkor a tapasztalás egy szűrőn át történik.

Lásd Joruto úr írását.

Az elméletekkel a tanítvány teletömése valójában semmit nem ér, mármint a tanítványok szempontjából a tradicionális tanítók szerint. Így is rengeteg minden van a tudatban, ami értéktelen, üres elmélet, jól hangzó frázis. A tradicionális tanítók ezektől igyekeznek megszabadítani - helyére a tapsztalással szerzett élmények lépnek. A Reiki avatás gyönyörűen kitisztítja a tudatot is a nem hasznos dolgoktól. Nem biztos jó, ha egy tanító egyből teletömné saját nagy igazságaival a gyakorló fejét, épphogy a Reiki kitisztította.


Azért tartottam fontosnak elmondani mindezeket, mert sokan nem írnak a fórumban, csak olvasnak; valamint azért is, mert a fórum nyitott, nem kell az olvasásához bejelentkezni, tehát bárki erre tévedő, vagy a Google-n rákereső reikis, vagy nem reikis is olvashatja, ám kérdezni nem tud. Így nagy az esélye annak, hogy téves információkat kap, vagy téves következtetéseket von le az itt elhangzottakból akár a Reiki, akár a reikisek vonatkozásában.

Ugyanezt gondolom - ne csak a magukat előszeretettel a behangolásra hivatkozva Mesternek nevező avatottak írjanak a Reikiről (sajnos az igazi Reiki Mesterek hallgatnak általában) hogy szerintük mi, pld. önismereti út - van épp elég önismereti út, lehet közülük választani. Usui semmi ilyet nem akart - tehát aki mást akar csinálni Usui módszeréből, saját neve alatt alapítson egy irányzatot, és akit az érdekel - lehet sokakat - oda menjenek. Az korrekt.
 

Fodor György

Kitiltott (BANned)
Mielőtt azt gondolná bárki, túl szigorú vagyok:

Egyrészt aki azt mondja: USUI REIKI-t képvisel, az azt jelenti - gyógyítást képvisel. Aki azt mondja, Hajasi REIKI-t képviselek - gyógyításról beszél. Aki azt mondja, Takata Reikit képvisel - gyógyításról beszél.

Aki azt mondja, ő Usui REIKIT tanít - akkor azt jelenti - Usui követelményeinek felel meg mint tanító - ezt számon lehet hát rajta kérni.

Az ő irányzataik, még mind a gyógyításról szólnak. De azoké is, akik a Reiki nevet se használták Usui tanítványai közül,mert a gyógyító praxisban, vagy a szellemiségi felfogásban változtattak, mint pld. Egucsi.

Most is lehet tudni belső körökben, aki X.Y Reiki mesternél tanul, valójában nem tradicionális Reikit tanul, hanem reikin alapuló önismeretet. Ezt egymásról tudjuk - de a gyakorló lehet, nem azt várja! Hanem azt, segítsenek rajta.,

Mindjárt érthető lesz, ez miért fontos:

Tévedés, minden betegségből ki tudja kezelni magát az avatott. De ilyenkor számíthatna tanítója segítségére, hogy ha olyan a baj, amiből nem tudja magát kikezelni, mert magasabb praxis kell hozzá - akkor segíti.

Ebből következik, a Reiki mesterek között is olyan együtttműködésnek kellett végre kialakulnia, hogyha súlyos beteg jelentkezik a Reikit önismereti útként felfogó tanítónál, akkor irányítsa olyan mesterhez, aki minimum jó gyógyító és vannak eredményei. Ne akkor próbálkozzon vele a tanító - hátha sikerül. Bizonyos betegségekhez, a sikeres kezeléshez, gyógyuláshoz kellenek azok a praxisok, amik a nyugati reikiből hiányoztak.

És az is természetes, aki önismereti útként akarja a Reikit tanulni - azt mi is oda irányítjuk, akiről tudjuk, így foglalkozik vele.

Minél több tanító, mester így fogja fel - annál jobb lesz a keresőknek.
A szervezeteknél egyértelműen lehet tudni, mi az irányvétele, mit kíván megvalósítani, hogyan fogja fel a Reikit.

A független mestereknél még sokszor nem. Az kevés, azt mondja hogy menjenek hozzá: Usui Reikit tanítok. Akkor jogosan kérik rajta számon Usui útmutatásait, egy Usui Reiki tanítóval szemben támasztott követelményeket.

Ha azt mondja, tradicionális Reiki tanító vagyok - akkor jogosan kérik rajta számon a tradicionális feltételrendszer szerinti követelményeket, tanítási módot (csak praxis, elmélet nincs csak amit Usui adott) vagy Hajasi tradíciója vagy Takatáé.

Vagy saját vonaláé - mert annak is lehet. De akkor a vonal tanítói azt képviselik.

Vagy teljesen egyéni a felfogása, a vonalától is eltér. Mondja ezt meg, előre. De ne állítsa, amit ő tanít, ahogy ő fogja fel, az az Usui Reiki.

A probléma, hogy Magyarországra független mesterek hozták a Reikit - a tradíció szót használják, akiknek semmi közük annak jelentéséhez akár - és a mesterek az egyéni elképzeléseiket kínálják mint Usui Reikit vagy tradicionális Reikit.

Kivéve a letisztázott tanátadási vonalakat, ahol ez a kérdés rendben van, sok múlik a vonaltartó és vonalvezető tanítókon.

Ahol szervezeti formában folyik a Reiki gyakorlása, ezek a kérdések rendben vannak. És egyre több független mester is vállalja, hogy pontosan megkülönbözteti, mi az eredeti REIKI anyag - és megjelöli tanítás közben, és a jegyzetében is, mi az, ami az Ő SAJÁT VÉLEMÉNYE, SAJÁT HOZZÁADÁSA.

Ehhez készült ajánlás, több szervezetben és készül az egész országra érvényes, nem kötelező jellegű ajánlás, amit a független mesterek többsége is boldogan fogad az előzetes visszajelzések szerint.

Eredetileg a független mester azt jelentette - tartja a Takata útmutatásokat - csak nem hajlandó a REIKI Alliance drága tagdíját megfizetni. Később lett az, hogy az Usui Shiki Ryoho nevet viselő tanmítók a saját elképzeléseiket kezdték belevinni a tanításba... vitték le az avatási szintek elérési feltételeit... Kezdték azt mondani, így is lehet, szabadság, szeretet.. de egyiket se tapasztalták meg, érzelmeket azonosítanak e spirituális szavakkal.

Így jött el a Káosz ideje a Reikiben - és lett igény a rendrakásra is.





Egyenlőre előre nem mondják meg a tanítók: Én így fogom fel a Reikit, biztos ez érdekel? Ez az, ami nem korrekt! A kóklerek ugye rögtön saját iskolát, nézetet akarnak, de USUI neve alatt élik ezt ki... Ez nem korrekt.

Az emberek gyógyulni szeretnének, hallanak az Usui Reikiről - keresnek. Kevés honlapról derül ki, az illetőnek hivatása a Reiki, szakértője, mestere - vagy hobbiból foglalkozik vele hétvégeken vagy havonta?

Van-e ideje tanítványaira? Hivhatják-e, rendelkezésre áll-e, vagy vele csak képzéseken lehet találkozni, esetleg havonta egyszer egy összejövetelen?

Mikor egy tanító külföldre távozik - kire bízza tanítványait? Sokakban ez fel sem merül - ő elmegy, tanítványai magukra maradnak.. Ilyen is volt sok.

Mondják meg, mi a feltétele nála az egyes szintek elérésének?

Japánban a Reiki iskolák, reiki mesterek ezt mind feltüntetik. Fontosnak tartják, hogy tudják az emberek, náluk mire számíthatnak - így elkerülhető a csalódás.

Nyilvánvaló, Magyarországon is a szervezetek, megfogalmazzák ezt világosan: Ennek és ennek szintnek ez és ez a feltétele, ezt és ezt kell tudni hozzá.

Van, ahol viszonylag hamar meg lehet kapni a Reiki II. avatást akár. Baj ez? Egyáltalán nem, ha megbízható tanítók vannak a szervezetben. Nem időre megy. Van, ahol aki Reiki II. avatást kaphat, az már majdnem mester szint, mint pld. Usui eredeti szervezetében... Csak aki I. avatással is igen sikeres már a gyógyításban, az mehet tovább.

Aki felkészültnek érzi magát arra, kialakítson saját iskolát, rendszert - tegye meg! De lehetőleg ne a III. avatás utáni naptól.


A többi mester, aki nem gyógyít, nem azt tanítja, nem azt tartja a Reiki útjának- szíve joga, hogy akár önismeretri útként tanítsa, élje meg. De ezt mondja meg, lehessen róla előre tudni.

Ebben az esetben, meg kell jelölnie magát: Független reiki tanító vagyok. A Reikit így és így tanítom, én ezt tartom benne fontosnak - épp most.

Alakíthat saját iskolát is, irányzatot is, ha akar. Az is korrekt! Tüntesse fel az élő tanátadási vonmalát, ezzel jelezve, Reikit képvisel.

De ne használja az Usui Reiki elnevezést akkor. Usui rendelkezett az ő módszeréről: Az gyógyításról szól, a másokon segítés útja, a Gyógyítás Művészetének útja. Az az Usui Reiki.

A Reiki valóban lehet sok minden akár - kialakulhat a növénytermesztést segítő irányzata, az állatgyógyászatra koncentráló - miért ne?

És aki kidolgozza rá hatékony terápiákat, módszereket, beválik, miután éveken át kísérletezett vele - álljon elő büszkén, és mutassa be, mire képes a Reikivel, alakítsa meg iskoláját akár rá. Szükség van akár ilyen iskolákra is.
 

FLAMINGO

Ne kérj hozzáférést! Ha jár, a rendszer ADJA.
Fórumvezető
Kormányos
Átírtam:

A RAI marketingje mint minden MLM marketing alapján épülő szervezeté, nagyon szervezett és fegyelmezetten végrehajtott.

Az információt egyébként RAI tanárok mondták és teljesen jónak és valódinak tartották még pár éve.

Üdv!
Sajnálattal jegyzem meg, hogy beírásod számomra így sem meggyőző.
1. Ha MLM rendszer alapján működik valamilyen rendszer - ott a szervezési/működési szabályzatban ez rögzítve is van.
Én ilyenről nem hallottam, de ha csak egy hivatalos ilyen linket is ideteszel, ami ezt tartalmazza - elfogadom.
2. Ha egy szervezet szervezett(;) bocs a szójátékért) és fegyelmezett, az nem negatívum. Ellenkezőleg. Én összetenném a két kezem, ha a CH fegyelmezett lenne.
3. A tradicionális vonalnak is van marketingje (hisz például Te is ezt képviseled itt beírásaiddal), tehát ezzel sem lehet probléma, hacsak az nem, hogy a RAI-é jobb (ami nem csoda, hiszen nyugaton keletkezett a nyugati ember gondolkodásmódjára alapozva).

Mindezek alapján újfent kérem vagy vond vissza vagy töröld az ezzel kapcsolatos beírásod.
Különben reakció nélkül el kell viselned, ha mások a Te általad képviselt vonalat hasonló kritikákkal fogják becsmérelni, ugyanis ezen az alapon bárki mondhat/írhat "tradicionális Reikis"-től hallott valótlanságot.
Ha például én azt írom le, hogy tradicionális mesterektől azt hallottam, hogy csak kézen állva avathatnak akkor azt ugye nem kell készpénznek venni.

Abban viszont ha jól értelmezem a beírásaid - egyet kell értenünk, hogy a Reikit élni kell és nem terjeszteni.
 

Andi99

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Andi99, úgy gondolom egyáltalán nem a RAI miatt ugrottál nekem

Erre a megállapításra rá kell hogy bólintsak. Valóban elsősorban nem a RAI miatt írtam, amit írtam - bár hogy neked ugrottam volna, azt barokkos túlzásnak tartom, hiszen azzal kezdtem a hozzászólásomat, hogy az idelátogató nem-reikiseknek szánom :) Figyelemreméltó gesztus, hogy szerényen besoroltad magad ebbe a csoportba, bár nem nagyon értem, miért ez a túlzott szerénység.

Legfőképpen a Reiki és reikistársaim érdekében írtam, hogy ez az energia és ezek az emberek ne kerüljenek téves megítélés alá kívülállók részéről - és ez azért fontos szempont, mert jelenleg a nem-reikisek vannak többen a világon.
Ha valaki idetéved, csak annyit lát, hogy dúl a harc, miközben együttérzésről, elfogadásról és szeretetről papolunk. Ez az, amire azt mondaná Mr. Spock, hogy nem logikus :)
Ez az ellentmondás rontja a Reiki hitelét, amiért pedig kár, mert a sok járható út között úgy hiszem, méltó helyet kapott már itt, Európában is.

A másik ok, amiért írtam, az Usui-Reiki védelme. Nem szeretném, ha bárki érdeklődő, vagy akár másik irányzatbéli, aki nem ismeri az Usui-Reikit, olvasva ezeket a diszkriminatív és ítélettel, gyűlölettel teli gondolatokat, a másikat becsmérlő megnyilvánulásokat, azonosítaná azokat az Usui-Reiki szemléletével. Az Usui-Reikinek természetesen nem az a filozófiája és eszmeisége, ahogy és amilyen gondolatokkal te bemutatod. Az Usui-Reikinek ehhez semmi köze sincs azon felül, hogy címkeként használod ennek az irányzatnak az elnevezését az egyéni véleményed alátámasztásához rontva ezzel az Usui-Reiki - tehát a saját irányzatod - hitelét is.

Mindenkinek joga van a véleményéhez, el is mondhatja, de ezt úgy feltüntetni, mintha egy nagyobb csoport véleménye, hozzáállása lenne, nem illik és nem is valós tény. Beszélj a saját nevedben, az lesz az, ami fedi a valóságot.

A harmadik ok ami miatt számítógépet ragadtam az az, hogy tapasztalatból tudom, a két irányzat (Usui és RAI) hatékonyan tud együttműködni. Ehhez persze az is kell, hogy egyik irányzat képviseletében fellépve se szítsa senki az ellentétet mesterségesen.
Nem ellenségek vagyunk, csak néhány dologban különbözünk, de egyrészt ezeket össze lehet egyeztetni, másrészt lehet tolerálni, harmadrészt meg úgy szép a világ, ha szines :)

Békélj meg magaddal és a világgal, kedves György. A tapasztalatom az, hogy az söpröget szívesen más háza táján, aki a maga portáján nem mer.
Azt javaslom, ne félj szembenézni önmagaddal. Biztosan nem olyan csúnya az a kép, mint amilyennek előszörre látszik. Minél hamarabb megteszed, annál kevesebb takarítanivaló lesz a portádon.
Bízz a Reikiben, bízd rá magad a Reikire, hiszen azért van, hogy segítsen :)

Végezetül pedig: hálás vagyok neked, hogy ismét megszólítottál, hiszen így újra el tudtam mondani - kicsit részletesebben és talán nyomatékosabban is - azokat a gondolatokat, amiket, úgy hiszem, jelen esetben hasznos többször is elmondani :)

Szép napot neked! :)
 

Fodor György

Kitiltott (BANned)
Marketing

Szia!

OK, az érvelés teljesen korrekt. De MOST nem jelenik meg a módosítás lehetősége :- ( Este megint megnézem és javítom azt a részt. Legkésőbb holnap.

Igen, a reikit nem terjeszteni kell - ismeretterjesztés lehet a valódi Reikiről. Ezt engedték. Ehhez az kell, az emberek azt is tudják, kik a hiteles képviselők által megválasztott ügyvivők, szóvívők, képviselők - és kik azok, akik bár csak saját véleményt mondhatnak, mégis azt a látszatot keltik, mintha ők lennének ezek a személyek.

Mikao Usui megtiltotta a Reiki hírdetését. Gyógyítást kért - és akik meggyógyulnak, lehet ők is akarnak avatást. Ez a Reiki helyes terjedése.

Ezzel szemben, ma esetleg feladnak a Vaterára árverést, illetve a "motoros kapa eladó" hírdetés mellett szerepel hogy "Reiki tanfolyam". Mert aht igérték nekik, ez jó üzlet, most te fizetsz nekem, aztán sok sok ember neked... És ez nálunk is van, nemcsak a RAI-nál sajnos. Igaz,a RAI-ból jött tanító vonalán tapasztaltuk ezt.

Nemrég megkerestek, segítsek a Mahikari magyar megjelenésében. Kicsit meglepődtem, mert ismereteim szerint itt vannak - és meg is találtam őket, bár nem volt könnyű. Igen csendben tevékenykednek, ha nem lenne régi jó kapcsolatom képviselőikkel, talán meg se találtam volna őket. Így tisztázódott, ebben nem kell segítsek - már itt van a Mahikari, sőt járnak tanulni Japánba ők is. Még egyik tanítóm, a megboldogult Petroff Marika ismertette meg velem ezt az utat. Ők is sokan vannak, és teszik a dolgukat. Azonban, meg tudták védeni a hamisítástól, ahogy a Prana-Nadit is, képviselőik.

Ugyanez az út járható a Reikit illetően is.

Én leszek az egyik legboldogabb, ha netes fórumokon nem nagyon ír majd róla senki. Addig azonban, amíg arra fel nem jogosított emberek nyilatkoznak a Reiki vagy irányzatai vagy tradíciójának kérdéseiben - én is jelen leszek, illetve lehet váltjuk egymást. Lehet, lesz egy nicknév és az alatt minden héten más lesz az ügyeletes..
És látható lesz, ugyanazt képviselik, sokan.

A beavatás, behangolás megmarad a felelőtleneknél is. De egy valódi érdekképviseleti szerv felhívhatja a figyelmet rá: Az avatásaid megvannak - de ez nem jelenti, mesterré lettél. Megmondhatják, hogy ezt a szervezetet vagy reiki irányzatot X nem képviseli, nincs nyilatkozattételi joga az irányzat vagy szervezet nevében. Ha magát mesternek nevezi, ki lehet jelenteni - az irányzat nem tartja őt mesterének, egy II vagy III. szintű avatott.

Maguk az irányzatok, avagy a független Reiki mesterek érdekvédelmi szervezete tehetné ezt meg, sose egyéni szimpátiától befolyásolva.

Azt gondolom, a japán Reiki mesterek szövetségei, irányzatai élő vonalról, a Reiki Alliance, illetve a magyar Reiki Mesterek Országos Együttműködése azok a Reikis szervezetek, érdekképviseletek, melyek hitelesek. Utóbbinak független mesterek is tagjai lehetnek- tisztázva, nekik mit jelent a Reiki? Ezt ők fogalmazzák meg, maguk, világosan. Ez más, mint azok a független mesterek, akik bárkivel összekacsintanának, csakhogy érvényesülhessenek, és a mester felelősségéből, a pénztárgép felelőssége lett.

Illetve, hamarosan megjenik egy nemzetközileg is a Reikiért tevékenykedő, Japánból indult és japán mestereket képviselő, magyarországon is képviseletet nyitó szervezet. Ez a szervezet nem Reiki irányzat, hanem a Reiki nyugati helyzetét látva, a Reikivel megismerkedő mai neves, híres japán emberek és japán reiki mesterek összefogásából kialakult érdekképviseleti szervezet. Tagjai kizárólag a Reiki iránt felelősséggel viseltető mesterek és az ügyet támogató tekintélyes, tiszteletreméltó japán és europai személyek lehetnek. Irányzatfüggetlenül. Egyik feladat tisztázni, mi az, ami Usui Reiki, mik pedig az Usui módszerén alapuló Reiki irányzatok?

Magam azt gondolom, amíg megválogatták felelősséggel, ki lehet III. avatott, addig a gyógyítás teljesen természetes volt, nyugaton is, és hogy aki nem képes sok súlyos betegen segíteni, az nem mester a Reikiben. Független attól, tanít-e vagy sem? Ahogy jött a felhigulás, lett a Szabadság, Egyenlőség hírdetve - azoktól, akikhez nem nagyon mentek avatásra akik megválogatták, kitől szeretnének tanulni. Nagyon jó volt, hogy a magyar reiki mesterek egy időben egy helyen voltak, és aki avatást akart, előtte személyesen láthatta őket, beszélhetett velük. Nyilván, ahogy higult a színvonal és kezdődött, hogyha saját tanítóm nem avat III.-ra, akkor keresekmást, aki megteszi - és sajnos egy idő után találtak ilyen tanítót. Akit nem nagyon választottak az emberek, más utakat választottak - sértettségből, bizonyítási vágyból... Így jelentek meg az önismereti dolgot hangsúlyozó tanítók. Addig nem voltak.

Én is hibás vagyok, mikor tanítani kezdtem sok év gyógyítás után, annak folytatása mellett - az általános magyar hozzáállás rám is átragadt és sajnos nem követeltem meg az avatottaktól a betegek kezelését - hálisten sokan megtették, köszönöm nekik most is.

Magam is tapasztaltam akik másokkal nem foglalkoztak, maximum magukkal, sokal lassabb a fejlődésük, mint akik esetleg a saját betegsékükre nem figyelve segítenek másokon - aztán észreveszik, jé, ő maga is meggyógyult :- )

Persze, aki ezért kezdene mást kezelni - lehet nem ezt tapasztalná.



Sajnálattal jegyzem meg, hogy beírásod számomra így sem meggyőző.
1. Ha MLM rendszer alapján működik valamilyen rendszer - ott a szervezési/működési szabályzatban ez rögzítve is van.
Én ilyenről nem hallottam, de ha csak egy hivatalos ilyen linket is ideteszel, ami ezt tartalmazza - elfogadom.
2. Ha egy szervezet szervezett(;) bocs a szójátékért) és fegyelmezett, az nem negatívum. Ellenkezőleg. Én összetenném a két kezem, ha a CH fegyelmezett lenne.
3. A tradicionális vonalnak is van marketingje (hisz például Te is ezt képviseled itt beírásaiddal), tehát ezzel sem lehet probléma, hacsak az nem, hogy a RAI-é jobb (ami nem csoda, hiszen nyugaton keletkezett a nyugati ember gondolkodásmódjára alapozva).

Mindezek alapján újfent kérem vagy vond vissza vagy töröld az ezzel kapcsolatos beírásod.
Különben reakció nélkül el kell viselned, ha mások a Te általad képviselt vonalat hasonló kritikákkal fogják becsmérelni, ugyanis ezen az alapon bárki mondhat/írhat "tradicionális Reikis"-től hallott valótlanságot.
Ha például én azt írom le, hogy tradicionális mesterektől azt hallottam, hogy csak kézen állva avathatnak akkor azt ugye nem kell készpénznek venni.

Abban viszont ha jól értelmezem a beírásaid - egyet kell értenünk, hogy a Reikit élni kell és nem terjeszteni.
 

Fodor György

Kitiltott (BANned)
Szia Andi99


Ha valaki idetéved, csak annyit lát, hogy dúl a harc, miközben együttérzésről, elfogadásról és szeretetről papolunk.

A vita nem harc. Az érdekes, mostanában ha nyugvópontra jut - jössz és felszítod a kedélyeket. Közben írsz békéről, szeretetről. Papolás: tradicionális tanítók ilyet nem tesznek. Aki mögött megélés van, nem igazán beszél arról, amit csak megtapasztalni lehet. Nem is lehet. A szeretetről sokszor leírtam, nem az amire az emberek annyira vágynak folyton. A szeretet egy állapot, amibe csak bekerülni lehet, semmi köze érzelmekhez.

A másik ok, amiért írtam, az Usui-Reiki védelme. Nem szeretném, ha bárki érdeklődő, vagy akár másik irányzatbéli, aki nem ismeri az Usui-Reikit, olvasva ezeket a diszkriminatív és ítélettel, gyűlölettel teli gondolatokat, a másikat becsmérlő megnyilvánulásokat, azonosítaná azokat az Usui-Reiki szemléletével.

Az olvasó dönti el, mi lát bele a sorokba? Hozott anyag...Te gyűlöletet olvastál ki belőle, becsmérlést, stb... az emberek akik nem gyakorolnak, általában tele vannak érzelmekkel. Sokat a tudatalattijukba nyomnak le.

Nem én vagyok, aki szítani szereti az érzelmeket. Számomra semmi jelentősége az érzelmeknek, érzéseknek, nem befolyásolják döntéseimet. Az Usui Reiki szemléletét Mikao Usui adta meg.

Az Usui-Reikinek természetesen nem az a filozófiája és eszmeisége, ahogy és amilyen gondolatokkal te bemutatod.

Nyilván te tudod, aki elhatárolódtál a nyilatkozatunktól, állásfoglalásainktól.


Az Usui-Reikinek ehhez semmi köze sincs azon felül, hogy címkeként használod ennek az irányzatnak az elnevezését az egyéni véleményed alátámasztásához

Nos, én nem egyéni véleményt képviselek - az Usui Reiki szellemiségének képviseletére felkértek. Van, aki összetörné magát, valamire megválasszák végre, annyira vágyik rá, ő lehessen az... Mások erre sosem törekednek, hanem megtörténik. Mestertársaim bármikor dönthetnek úgy a szervezetünkben, mást kérnek a szellemiség képviseletére fel. Ez nem okozna problémát, mert a következő felkért tanító ugyanezt képviseli. De ha kell, jön egy harmadik akár. Pedig - különböző tanátadási vonalakról valóak vagyunk.

Viszont, akik egyéni nézeteket képviselnek, évtizede ezzel vádolnak.


rontva ezzel az Usui-Reiki - tehát a saját irányzatod - hitelét is.

Szerintem a felelőtlen, felhatalmazás nélkül a Reiki vagy Usui Reiki nevében nyilatkozó személyek teszik ezt.


Mindenkinek joga van a véleményéhez, el is mondhatja, de ezt úgy feltüntetni, mintha egy nagyobb csoport véleménye, hozzáállása lenne, nem illik és nem is valós tény. Beszélj a saját nevedben, az lesz az, ami fedi a valóságot.

Ez lehet rád vonatkozik. Téged nem ismerünk - nem tudjuk, ki vagy. Ha bármely eredeti Reiki szervezet hivatalos képviselője lennél, már találkoztunk volna.

A harmadik ok ami miatt számítógépet ragadtam az az, hogy tapasztalatból tudom, a két irányzat (Usui és RAI) hatékonyan tud együttműködni.

A RAI nem REIKI, ezért nem is lehet Reiki irányzat. Porosz Tíbor szakértője e témának ismereteim szerint. Mármint szakemberek szerint Tíbor már 14 éve leírta, érvei egyértelműek. Senki nem tudta cáfolni érdemben - Érveivel szemben csupán állítások hangzanak el.

Hátha eljött a te időd, és meg fogod cáfolni Porosz Tíbor állásfoglalását. Kiváncsian várom.

Én eddig is sokukkal együtt tudtam működni. Sokan értik, egyben a RAI fennmaradását jelenti, ha elfogadják, a Reikit el kellene hagyniuk az eszköztárukból, eleget tenni a Reiki hiteles képviselői által adott, vizsgálatot (Strohm módszerét Reiki mesterek Németországban vizsgálták meg) követő kérésnek. Semmi más gond nincs. Szükség van az egyre jobb minőségű, egyre felelősségteljesebb hozzáállással végzett munkájukra, ahogy a Prana-Nadiéra is, a Mahikariéra is, stb. (Apropó, emlékszik még valaki a Fényadókra, amit a Mahikariról koppintottak?) Minden hamisítvány legkésőbb az alapító Halála utáni években feloszlik, nyomtalanul eltűnik. Azonban, sok módszerük van ezen kívül. És az is biztos, hatékonyak. Azokkal ők is tudnak embereken segíteni.

Elég régi köztünk erről a párbeszéd - és hiszem, hamarosan meg is cselekszik és együtt pezsgőzünk vagy szakézunk. Azt gondolom, sok RAI tanító már a Reiki I.-el, tiszta hozzáállásával csodákra lenne képes. Mint ahogy a Reiki I.-be avatott tagjaik képesek is!

Nem ellenségek vagyunk, csak néhány dologban különbözünk, de egyrészt ezeket össze lehet egyeztetni, másrészt lehet tolerálni, harmadrészt meg úgy szép a világ, ha szines :)

Részemről nincsenek is ellenségként kezelve. Akkor se, ha néha úgy érzi egyik-másik tag.

Békélj meg magaddal és a világgal, kedves György. A tapasztalatom az, hogy az söpröget szívesen más háza táján, aki a maga portáján nem mer. Azt javaslom, ne félj szembenézni önmagaddal......

Nemrég egy Reiki Mester társam (igen, ő MESTER) képzésén, amit más témában tartott, vettem részt. Volt ott egy olyan nő, aki folyton adta a tanácsokat, elmondta a férjének szerinte mit kellene tennie, a fiának - persze ugyanazt. Mestertársam türelemmel hallgatta, majd csak annyit kérdezett: "Tudod, hogy mikor neki mondod ezeket, valójában magaddal beszélsz? Hallgass rád." Nos, az a nő követte az útmutatást - és neki bevált.

Szép napot neked! :)
Neked is.
 

Fodor György

Kitiltott (BANned)
Flamingonak:

Sorry, nem jelenik meg ahhoz és azon az oldalon ,módosításhoz gomb, erre szeretném javítani:

"A RAI Marketingje"+"jól szervezett és fegyelmezetten végrehajtott".

Ha esetleg te hozzáférsz, kérlek javítsd... nem teljesen értem, mert több szöveghez van módosító gombom... de azon a lapon egyik beírásomhoz sem jelenik meg :- (
 

ccézé

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Érdekesnek találom a vitátokat!
Én Reikis vagyok, és nem ismerem a RAit csak hallásból.
Nem tapasztaltam meg, csupán hallottam róla egy kedves ismerősömtől, aki már rég meghalt.
Nem emlegetten elleségesen.
Ő Fényadó is volt.
 

Andi99

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves György, nem áll szándékomban vitázni veled, hiszen nincs miről. Elmondtam a véleményemet, a javaslatomat, ennyi volt a célom, nem több, nem más.

Csak annyit: én nem kértelek föl, hogy mint Usui-reikist ilyesféle gondolatokkal képviselj, mert az emberek közötti ellentétek szítása soha nem volt és nem is lesz sem az én, sem az Usui-Reiki célja. Ahogy a mások becsmérlése és hitelüknek nyilvánosan történő rongálása sem. És ahogy az Usui-Reiki hitelének rontása sem.

Hogy kik kértek föl arra, hogy feszültséget kelts és gyűlölködj, nem tudom. Biztos vagyok abban, hogy Usui-reikisek nem lehettek, mert ez a fajta viselkedés és gondolkodásmód nálunk nem szokás.

Ha majd valakit érdekel, bizonyára utána fog járni, kitől, vagy kiktől kaptál és milyen megbizatást. Nem én leszek az. Nekem bőven elég annyi, hogy Reiki mester vagy és ennek ellenére felvállaltad ezt a Reiki filozófiájával teljesen ellentétes szerepet és viselkedésmódot. Azt hiszem, ez önmagáért beszél és sajnálom, hogy nem látod, milyen szerepet kaptál, vagy kértél magadnak.

A korábbi javaslatom még mindig él: először a saját házad táján tegyél rendet és ha majd ott minden tiszta lesz, csak akkor próbálj meg a világban rendet tenni. Mire oda eljutsz, hogy a világot helyrerakd, addigra rájössz majd, hogy ez nem a te feladatod és főleg nem ilyen módon.

Merj egyedül lenni önmagaddal, befelé figyelni, magadba és merj őszinte lenni magadhoz. Hidd el, érdemes. Akkor nem kell egész nap ezt a fórumot lesned, hogy vajon ki ellen kell éppen harcolnod. Akkor rájössz majd, hogy nincs is ellenség - csak te vagy az magadnak. Egyetlen embert kell legyőznöd: önmagadat. Többek között erre tanít minket a Reiki :)

Sok sikert a további utadon! :)
 

Senton

Állandó Tag
Állandó Tag
György

Tudom, hogy te egy igen sok tapasztalattal rendelkező tanár vagy aki, sok emberen segít és segített már, és ez teljes mértékben tiszteletet érdemel. Szerencsére sok ilyen tanító van. Sajnálom ha írásom picit mogorvának tűnik, kérlek előre nézd el nekem.

Szerintem egy kicsit elfogult vagy a RAI ágon végzettekkel. Nem vitatkozni szeretnék csak kérlek a véleményedet más formába oszt meg az olvasóssággal, majd olvashatod, hogy miért is.

Olyan tapasztalatokat adtam át és kaptam, amilyeneket te leírtál a tapasztalataid által. Amiket te az tradicionális Usui ágon avatott Reikivel vittél véghez.

Én csak szeretném ha nem skatulyáznád be ennyire őket mert, (és ezért írtam elsősorban) elveheted az újoncoknak a kedvét és hitét a dologban, és ez nem helyes. Csak kérlek a hozzászólásaidból ne az jöjjön le, hogy a RAI ágon végzettek közelében sincsenek a te ágadon végzettekkel. Ez tudod mennyire hit romboló tud lenni szegény kezdők számára, ha igaz ha nem?
A véleményed kinyilvánítása az rendben van csak, hogy megtörhetetlenül neked van igazad, az nincs helyén.

Tudom sokat mondtak és megcáfolhatatlanul bizonyították a dolgokat ,de nekem ... nekünk még is működik, és még nem találkoztam azon tapasztalatokkal amiket te leírtál erről az ágról. Biztos vannak olyan tanítók tanulók akiknél cifra dolgok sikerülnek, de mint mondtam nem kell mindenkit egy véka alá venni.

Lehet az energiára nem az van ráírva, hogy Reiki, de attól még ugyan úgy működik mint a Reiki.

Köszönöm.

"Aki sokat beszél keveset tud, aki sokat tud az csak akkor szól ha szükséges, annyit amennyit és annak akinek kell."

"Csak akkor szólj, hogy ha amit mondani akarsz, szebben szól mint a csend."
 

cslehel

Állandó Tag
Állandó Tag
Régóta csendben figyelem a vitát és próbálom eldönteni, kinek van igaza? Egyik oldalon azok állnak, aki szerint a Reiki minden formában elfogadható, nincs értelme az eredeti szabályokat megtalálni, azokhoz ragaszkodni. Másik oldalon Fodor György, többnyire egyedül, aki állítása szerint ismeri az eredeti Reikit, annak hiteles történetét és ahhoz szentül ragaszkodik. Ami attól eltér, az már nem tradicionális Reiki, vagy a RAI esetében az egyeltalán nem Reiki. Számomra már csak az a kérdés, sikerül-e betegeket gyógyítani Reikivel? Ha ez mindkét csoportnak sikerül, akkor kár vitatkozni mert a Reiki mindenképp hatásos, nem fontos az eredeti formához ragaszkodni. Ha a beteg egyik csoport esetében sem gyógyul meg, akkor meg igazán kár vitatkozni, inkább mindenki keressen egy hatásosabb módszert. Ha meg a két csoport között lényeges külömbség van az eredményeket illetően, akkor azt meg kár bizonygatni, azt előbb-utóbb mindenki megtudja és magától fogja az igazit választani. <o></o><o></o>

Tudok olyan orvosi egyetemekről, ahól a diák úgy jutott oklevélhez, hogy még a vizsgákra se ment el. Miért csodálkozzunk akkor azon, hogy valaki úgy lesz Reiki mester, hogy még az alapokat sem érti? Szerintem ez ellen értelmetlen harcolni. Inkább mindenki végeze lelkiismeretesen munkáját, a szélhámosok majd maguktól lebuknak.<o></o><o></o>

Annak ellenére, hogy sokmindenben egyetértek Fodor úrral, hozzáállása számomra mégis zavaró. Ő folyton arról beszél, hogy mi NEM tradicionális Reiki. Én elvárnám, hogy legalább egyszer azt is elmondja, szerinte mi a tradició. Ismertesse meg velünk a Reiki igazi történetét, a praxisokat, az eredményeket. Ha meg erről nem akar/ nem lehet beszélni a Fórumon, akkor maradjon csendben és ne ismételgesse, hogy ő birtokában van az igazi Tannak, mi többiek meg tévelygünk. <o></o><o></o>

Tisztelettel, Lehel<o></o>
 

Fodor György

Kitiltott (BANned)
Válasz Andi99

Kedves Andi!

Nem ismersz, ám van benned elképzelés, szerinted milyen lehetek, és természetesen az is, milyennek kellene lennem (hogy megfeleljek elvárásaidnak) és persze arról is világos és határozott elképzeléseid vannak, milyennek kell lennie egy Reiki mesternek, és minek kellene lennie a Reiki filozófiájának.

Igy ehhez az általad elképzelt Fodor Györgyhöz beszélsz, kiélve a benned lévő tanítói hajlamokat rajta és csöppet sem érdekel, áldozatod akit kiszemeltél, nem kért fel tanítójának.

Lehet ambícióból is tanítani akarni - civil életben ez elég lehet - de ha valaki mint Reiki Mester kíván megnyilvánulni - akkor lehet másra van szükség.

Ha nem ismered fel, a saját tudatodban mi történik, (hogy működik, hogyan alkot az elme téves elképzeléseket, indulatokat, érzelmeket, majd mindezt kivetítve egy saját elméje által kreált figurára, aki amúgy is csak az elmében létezik és ezt azonosítja a valódi emberrel) hogyan akarsz önismeretre tanítani másokat?Ez nagy felelőtlenség, és a japán tanítók szerint ennyi a gond - a felelőtlenség jelent meg a Reikiben nyugaton. Egyetértek velük.

Kérlek, ne tedd, így ne akarj senkitt tanítani - ez az, ami kárt okoz a Reikinek. Hogy arra felkészületlen emberek akarnak másokat tanítani.

Egy rólam kialakított, mentális képpel folytatsz beszélgetést, azt győzködöd - valójában saját magadat, mert a tudatalattid tartalmából jött létre, milyen lehetek én. De arról én nem tehetek.

Nem ismersz, sose találkoztunk - de megalkottad a képet, milyen vagyok és ebben teljesen biztos vagy.

Nem ismered az elméd működését - mégis önismeretet tanítanál másoknak:( A buddhista Főiskolán az I. félévben tananyag az elme működése. Már sok 18-20 éves is tanulja, olyan tanítóktól, mint Porosz Tibor, Tenigl Takács Laci vagy Farkas Pali.

Aranyos vagy hogy méltónak és alkalmasnak tartod magad tanításomra, ám megvannak tanítóim, hálisten sokan még élnek, jó tanítók.

Elhatárolódásod pedig már az elején tudomásul lett véve.

Ezt az avatást (Reiki III.) vagy kíváló gyógyító vagy olyan személy kaphatná meg ott, ahol önismereti útnak tekintik a Reikit, aki tudata működésével nemcsak teljesen tisztában van, hanem meg is tisztította, ha kell, évek szorgos gyakorlásával. Hogy akarna különben tanítani?

Aki önismeretre akar másokat tanítani - ha saját maga nincs tisztában a mentális részével, annak működésével - addig vak vezet világtalant, és abból még jó nem lett. Sőt veszélyes.

Vannak más reiki mesterek is, akik önismereti útnak fogják fel, de ők bejárták az utat - legalábbis akiket így ismerek. Őtőlük el lehet fogadni, ezt teszik, mert nála a tanítvány biztonságban van. Mert bejárta az utat a tanítóságig. Valamint már 10 éve így tanit, ám hogy a Reiki és az önismeret, lehet nem teljesen jó választás: egyetlen embert sem tudott ennyi idő után se tanítónak nyilvánítani. Bár ő bejárta az utat, ismeri elméje működését kíválóan - nincs, akire rábízhatná ezt a Reikivel kombinált utat. Mivel van benne felelősségérzet, inkább senkit nem avat Reiki III.-ra. Pedig ő nagyon jó tanító.

Akit a Reiki mint önismereti út érdekel, azokat hozzá írányítom.

Akikből viszont jó Reiki gyógyító lett, a tanítás is könnyen megy. Semmi filozófia - minek? Az emberben ott van minden. Ha jó praxist mutat egy felelős tanító és kitér a gyakorló filozófiai kérdései elől, annak tudata megnyugszik, lecsendesedik, átadja magát a gyakorlásnak és hamar célt érhet. Csak gyakorol, csak kezel és közben tudata kitisztul. Ilyen egyszerű a Reiki útja.

Az se véletlen, hogy tanítóval kapcsolatban enyhébbek is lehetnek az elvárások, van aki az alapokat taníthatja, van akinek lehetnek tanítványai. De akik Usui útmutatóit betartják, azok jól meggondolják kire bízzák a vonal tartását, ki avathat tanítót.

És itt a bibi, hogy néhány tanátadási vonalon ezt a hagyományt, Usuinak ezt az útmutatását megszakították. Jó esetben úgy, mint az én tanítóm tette, hogy mindenkitől ugyanazt követelte meg, vonalat tartani is alkalmas legyen. Ám példájukat félreértve, mások levitték az elérési szintet. Nem egyszer bekövetkezett, akiket tanítóm nem tartott alkalmasnak mások tanítására, más felvatta. Nem volt jó ötlet. Később mindenki számára világos lett, tragikus kimenetele lett.

Amely vonalakon viszont betartották magyarországon, ott nagyon jó tanítók vannak. Háisten sok ilyen vonal van. Van ahol mennyiségre mentek, versenynek véve ki hány tanítót avat - és bár számuk számos és ők mind egy ideig (míg rá nem jönnek ez nem ilyen egyszerű) Reiki Mesterként kívánnak megjelenni és egyenesen meg vannak sértődve, ha nem akar tőlük nagyon senki tanulni - aztán abbahagyják, okleveleiket elteszik szebb napokra és vagy gyakorolni kezdenek, vagy keresnek más érvényesülési lehetőséget.

Nálunk Reiki I. anyaga Usui útmutatói, kezdőknek is. Filozófia nincs benne.

Hogy páran beleviszik énjük elképzeléseit, szerintük mi a Reiki és ezt hívják Reiki filozófiának - az más dolog. Magyarországra még minden tanító (Dávid Zsuzsa, Eördögh Kristóf, Paula Horan, Carl Everding) filozófia-mentesen hozta el a Reikit. Tapasztalataim szerint azoknak a tanítóknak van erre szükségük, Reiki filozófia megfogalmazására, akik a tanítóság állapotának elérése előtt kezdenek tanítani és végül is a maguk számára mint utat meg kell fogalmazniuk valamit - mindenki azt, ami hiányzik belőle.

Usui egy olyan minőségi tanítást vezetett be, hogy a tanítóinak erre nem volt szüksége. És a gyakorlóknak sincs... Ha a tanítók a gyakorlásra figyelnének filozófia helyett, ha hagynák a gyakorlókat egyszerűen csak tapasztalatszerzéssel fejlődni, ugyanolyan rövid idő alatt válhatnának előbb mesterré, majd tanítóvá, mint Usui idején.
De ezt nem hagyják egyes tanítók, mert akkor sajnos a tanítvány tapasztalatai alapján más eredményre jut, mint tanítója, aki kétsgébeesetten próbálja tanítványát olyanná faragni, mint amilyennek szerinte lennie kell. Szegény gyakorló meg igyekszik is megfelelni tanítója elvárásainak.

Az is látható, akadnak tanítók, akik önmagukat reprodukálják - náluk csak az lesz mester, aki egyetért az ő reikis filozófiájukkal... Ugyanolyan érdeklődési kör, ugyanazok a nézetek...

Akiket Mesternek tekintek, azoknál az utódok teljesen különböznek, felszabadultak, mégis mikor helyzet van - azonnal, szavak nélkül ugyanazt cselekszik. Mégha nagy távolságra is vannak egymástól. Bármelyiküknél biztonságban van egy gyakorló.

Ehhez az kell, minden tanító letegye saját elképzeléseit. Akkor mind ugyanarra a helyzetre ugyanúgy reagál.

Minél több elmélettel, filozófiával tömik a szerencsétlen kezdő gyakorló fejét, annál nehezebb lesz az útja.

Nem mondtam, téged képvisellek.

Határozottan visszautasítom, mestertársaimat úgy állítsd be, gyűlölködésre kértek volna fel. Ezek benned vannak, kivetíted másokra, mert lenyomtad mélyen a tudatalattidba. Ezért hogy észrevehesd,másokra vetíti ki az elméd. Amit másra vetítesz, az benned van.

Saját porta: Én itt élek egy csendes, békés kisvárosban. Balatonlelle főleg télen csendes. De nem is rohangál valaki percenként az utcára, ő is polgármester, vagy ő is rendőrkapitány és van róla véleménye, hogy kéne végezni azt...

Amiket te adsz tanácsokat, nálunk azt reiki II. alatt el is kell végezni, különben nem léphet senki tovább.

Mehetsz más országokba, más földrészre is, de a problémák is mindig odautaznak, csak nekik jegyet se kell venniük.

Hogy magadat legyőznöd kéne - hát nem csoda nem akarod, hisz akkor te folyton harcolsz... Valamit félreértettél nagyon-nem lehet magaddal harcolni, az schizofréniához vezet. Te nem létezel. Egyáltalán nem vagy fontos. A nap ott volt az égen, mielőtt megszülettél volna és rég halott vagy, még mindig ott lesz.

Hiába akarsz valami állandóba kapaszkodni - NINCS. Hiába akarsz valami Reiki filozófiát felmutatni, mint állandót - nincs ilyen.

Akik célba értek, nem harcoltak magukkal. Csak hagyták a változásokat megtörténni. Nem álltak ellen neki. Megvannak Usui útmutatói? Jó, akkor így tanítom már.

November végén magyarországon tanít Hajasi vonalának japán mestere, aki igen elismert Japánban, noha nemrég lett mester - ám már gyakorlóként is tiszteletet ébresztett sok irányzat Reiki mesterében. Esetleg neki elmondhatnád a Reiki filozófiáját - igaz, ő nem állítja magáról, Usui Reikis, ő Hajasi tanításait viszi tovább, ezt el is mondja. Lehet, több köze van azért Usui tanításához, mint itt nekünk nyugaton. Érdekes lenne, ahogy őt győzködöd a Reiki filozófiájáról. Egy átlag japánnak már ekkor üvegesedni kezd a szeme, hisz náluk az élet nem elmélet hanem gyakorlat, ettől fejlődnek. De mivel ő élt nyugaton is, ő tovább bírja. Ha most nem jó, jön tavasszal is!

Ő is olyan mester, akitől szívesen tanulok, tőle érdemes - gondolom, ezért jár hozzá sok régi magyar reiki mester is tanulni és sok haladó gyakorló is.

Olyan űdítő, mert teljesen más, mint amit itt a Fórumokon osztogatnak tanácsokat... Lehet, számára is lenne pár hasznos tanácsod.

Merj egyedül lenni: Voltam, de teljesen - jó kis gyakorlás volt. Esetleg próbáld ki te is. Erdőben, messze mindenkitől - az egyetlen bolt 5 km. Kora tavasszal amikor korán sötétedik... és egyedül maradsz a vaksötétben, persze fűteni azt ilyenkor még kel, tehát fát vágtál nappal egy időben, vizet is hozál a forrásból, fürdéshez és sokat kellett fordulni, és inni is hoztál. Leszáll az este.. Csak te és a tudatod tartalmai. A sok rettegés, félelem. Sok év gyakorlás után is. Minden félelmetes már. Én végigcsináltam. Esténként néha majd összeszartam magam a félelemtől. Sok este fogadtam meg, reggel összepakolok és feladom, ennyit nem ér.. Ez a sok rettegés egész éjszaka szinte ébren... Aztán reggel lett, pár órát aludtam, kint napfényes, békés, és én nevettem. Mitől félek? Nem volt velem más, csak a tanítómtól kapott Lótusz szútra és a Reiki. Állandó társaim. Ahogy ürültek ki a tudatomból a félelmek, amiknek sokszor már formát is adott tudatom - úgy értettem meg egyre mélyebben a szútrát. Amikor nincs ott senki, este, a félelmetesben, amikor valami hangot hoz a szél.. A félelem ezer format ölt.... Ez gyors út. De nem mindenki bírja ki. Hogy nehezítsem, böjtöltem közben, az első 3 nap így igen cudar volt. Aztán az a gond, nincs kedved visszatérni a családhoz sem :- ) De vissza kellett adni a kölcsönkért házikót.

Esetleg próbáld ki te is, ugyanígy.

De a japán mestert is taníthatod akár a Reiki filozófiájára - már sok mindennel találkozott a Reikit körüllengő elképzelésekkel, kélpzelem milyen lehet mikor hazaérve elmeséli őket.

Próba cseresznye.

Minden jót neked.
 

Fodor György

Kitiltott (BANned)
Tisztázás

Bocsánat, ha nem jött le edig eléggé, pedig írtam:

Találkoztam több olyan RAI tanítóval, aki igen felleősségtelejsen foglalkozik tanítványaival - sőt, egyre jobb a minőség a rAI képzésein, amit nem is Strohmnak tulajdonítok, hanem az egyre több, a tanításhoz felelősségeel álló RAI tanítónak. Neveket nem írnék itt, mert megkértek rá - ott ezért nem jár jó pont.

Ismét leírom: A RAI tagjai is az embereken akarnak segíteni. És vannak rá ott tanulható jó módszerek, melyek alkalmasak is rá!

Az utat sokféle praxisban lehet járni. Lehet, lesznek RAI praxisok, amiből egyszer tradíció lesz. Miért ne?

Aki járja az utat, egyedül vagy tanítóval, közösségben vagy különválva - az élményei azonosak, ezért érti meg magát egy jóga mester zen mesterrel, tantra tanítóval, stb, stb.

Egy RAI tanító nemrég megírta, visszavonult a tanítástól - nem miattam - remélem ujra kedvet kap hozzá.

Minél több RAI tanító merít tiszta forrásból - és egyre többen fordulnak a minőségi szakirodalomhoz, pld. Patandzsali, iratkoznak be a buddhista főiskolára vagy más ilyen minőségi intézménybe - annál jobban javul a minőség és jelenik meg a felelősség...

Semmiképp nem akartam soha az úton járókat minősíteni. Én azt se gondolom, Strohm úr direkt csinálja, amiket tesz. Sokan vannak, akik showszerű előadásokat adnak elő, egyszerre tömegeknek.

Biztos hiszi is, amit tesz.

Semmi más gond nincs, mint a REIKI név használata, amire neki semmi de semmi joga nem volt és ma sincs.

Többször kérték, de hiába. Ami következik esetleg, az sem a RAI tagjai ellen irányul - mindössze a REIKI szóval kapcsolatban el kívánjuk érni, hogy csak a REIKI képviselői használják. Spirituális szempontból is így helyes.

Igazából tanítót válasszon valaki mindig - lehet, az út mellékes. A Jóga rendszere, a tradícionális azért tetszik, mert ott maguka tanítók is tudják, ki mire tudja tanítani a gyakorlót, és ha nála valamit jó l megtanult (ott szétszedték a praxist, hogy minden részletét abban profi tanítsa) küldi tovább a következő tanítóhoz, aki mást fog tanítani neki és abban ő a profi.

Remélem, ez így korrekt?

György

Tudom, hogy te egy igen sok tapasztalattal rendelkező tanár vagy aki, sok emberen segít és segített már, és ez teljes mértékben tiszteletet érdemel. Szerencsére sok ilyen tanító van. Sajnálom ha írásom picit mogorvának tűnik, kérlek előre nézd el nekem.

Szerintem egy kicsit elfogult vagy a RAI ágon végzettekkel. Nem vitatkozni szeretnék csak kérlek a véleményedet más formába oszt meg az olvasóssággal, majd olvashatod, hogy miért is.

Olyan tapasztalatokat adtam át és kaptam, amilyeneket te leírtál a tapasztalataid által. Amiket te az tradicionális Usui ágon avatott Reikivel vittél véghez.

Én csak szeretném ha nem skatulyáznád be ennyire őket mert, (és ezért írtam elsősorban) elveheted az újoncoknak a kedvét és hitét a dologban, és ez nem helyes. Csak kérlek a hozzászólásaidból ne az jöjjön le, hogy a RAI ágon végzettek közelében sincsenek a te ágadon végzettekkel. Ez tudod mennyire hit romboló tud lenni szegény kezdők számára, ha igaz ha nem?
A véleményed kinyilvánítása az rendben van csak, hogy megtörhetetlenül neked van igazad, az nincs helyén.

Tudom sokat mondtak és megcáfolhatatlanul bizonyították a dolgokat ,de nekem ... nekünk még is működik, és még nem találkoztam azon tapasztalatokkal amiket te leírtál erről az ágról. Biztos vannak olyan tanítók tanulók akiknél cifra dolgok sikerülnek, de mint mondtam nem kell mindenkit egy véka alá venni.

Lehet az energiára nem az van ráírva, hogy Reiki, de attól még ugyan úgy működik mint a Reiki.

Köszönöm.

"Aki sokat beszél keveset tud, aki sokat tud az csak akkor szól ha szükséges, annyit amennyit és annak akinek kell."

"Csak akkor szólj, hogy ha amit mondani akarsz, szebben szól mint a csend."

/
 

Fodor György

Kitiltott (BANned)
Válasz Lehelnek

Nem számít, kinek van igaza. Személyek sose fontosak. Azért szorgalmazom a műszeres mérést - kiderüljön. A kérdés: a RAI-nál REIKI-nek nevezett módszerrel milyen hatékonysággal lehet gyógyítani? Ha ugyanúgy, mint a Shiki Ryoho gyógyítói, akkor a módszer ugyanaz. Ha viszont óriási a különbség - az elgondolkodtató.
Ez a kérdés személyektől független.

Amig Reikiként kezelik - nem tudják megismerni, mi is az az energia? Honnan vette valójában Strohm? Ha a Prana nadit Reiki praxissal akarnák használni, gyanítom, neml enne olyan hatékony. Usui megfigyelte, amit ő kapott meg, hogyan működik, mivel, milyen praxis jó hozzá? Nem ráhúzott egy létező praxist.

Usui nyílvános útmutatásai megjelentek - meg lehet vásárolni, magyar nyelven is már. Kiadta Petter is, mi is.

A többi útmutatását azok ismerhetik meg, akik eleve úgy döntenek, hogy az ő útmutatásai a fontosak. Aki bvelátja, ő még nem tart ott, mint Usui, tehát elfogadja az ő útmutatásait. Ha Usui Reikinek neveznek valamit ami nem az - akkor igenis rá lehet mutatni - az illető az egyéni elképzeléseit akarja Usui neve alatt terjeszteni. Nyilván ez sokakat bánt. De miért nem meri saját neve alatt tenni, hogy ez az én álláspontom a Reikiről, ez az én tanításom róla - ha valóban Reikit gyakorol? Ha meg, mint Strohm saját módszert hoz létre - miért nem meri a sajátjának tekinteni? Miért nem büszke rá?

Amikor így lesz, akkor a gyakorló valóban szabadon, valódi információk alapján eldöntheti, azt akarja-e tanulni?

Hajasi vállalta, ő másképp tanít dolgokat, Egucsi is, mások is. És lettek tanítványaik.

Ha aTradíció érdekel: Hamvas Béla Scintia Sacra I-II. amit érdemes áttanulmányozni. Remek összefoglalója a Tradíciónak. Nemzetközileg elismert mű.

Természetesen el fogok hallgatni, hamarosan. Nem lesz szükség rá, a Fórumokon menjen ez. Türelem, már nem kell hozzá sok idő. Most szabadságot kaptam, sok év után. Kicsit szusszanok, míg szorgos kezek százai dolgoznak, és az eredmény egyszercsak megjelenik. Most ez az én munkám, itt lenni jelen. Ez most pihenés.

Szerintem semmit nem tudnak meg az emberek maguktól. Mivel Usui megtiltotta a Reiki képzések reklámozását - szinte csak az egyikkel találkozhattak sokáig az emberek. És a máikból is azokkal, akik hírdetik magukat. Független tanítók nem kötelesek Usui útmutatásait betartani.

Nem történik semmi magától. Magyarország szélhámosok országa, azért tart ott, ahol tart. Hogyan buknának le, mikor itt már ez az elfogadott, természetes? És ez sokaknak jó, ha így maradna. De amikor a Reiki névvel nem tehetik meg, átmennek másra, keresnek mást. A Prana Nadit tanulva a Reikit ért inzultustól, levédték időben. Ha rendbe jönneka dolgok, akárcsak a Zen, a Reiki se lesz divat. Sokkal kevesebb reikis lesz majd érdekes módon. Mégis nagyon megbecsült lesz és képviselői, a kezdő gyakorlók is, nagy megbecsülést szereznek e névnek, mint minden országban történik, ahol vagy nincsenek ál-irányzatok, vagy nem tudtak elterjedni. A magyarlakta területek se megoldás, se Szlovákiában, se Romániában a RAI nem tudta megismételni, amit Magyarországon. Itt a mesterek nem jól reagáltak, nem elég határozottan, nem az érdemi lépéseket tették meg. Most másképp fogjuk kezelni a problémát. Ha itt vége lesz a REIKI név jogosulatlan használatának (és vége lesz), akkor a többi ország is fellégezhet. Más országokba is ez probléma.

Minden, ami eredmény, valakik keményen megdolgoztak érte. Mások helyett is, akik azt ajánlják, maradjon mindenki önző, csak magával törődjön - nap mint nap társadalmi munkában dolgoznak érte, keményen. A csalók paradicsomának méltán nevezett országban is. .

Örömmel tapasztalom, egyre többen maguktól ezt teszik. Túl lehet lépni az önzésen. Usui ezt tette. Letett minden ÉN-t, egyénit.

Ez az ország már rég a kóklereké. De jól mondta Hankiss Elemér is tegnapi cikkében - változások jönnek. Az embereknek elegül lett a csalásból, hogy kifosztják őket. Lépni fognak. Túl sok lett a rablás. Sok fiatal már nem hajlandó beállni a sorba. Megjelenik újra a becsület, a tisztesség. Hogy drasztikus lesz e, vagy finomabb - majd kiderül, de az ország ebben az állapotban már nem maradhat, megelégelték.

Egyébként itt is leírtam párszor sokal korábban, amit hiányolsz.

De biztosabb forás Hamvas Béla Scintia Sacra I-II, és utána olvasd el Usui nyilvános útmutatásait.

Megéri :)

Jó tanulmányozást! Hamvas Béla nem akárki volt...

Régóta csendben figyelem a vitát és próbálom eldönteni, kinek van igaza? Egyik oldalon azok állnak, aki szerint a Reiki minden formában elfogadható, nincs értelme az eredeti szabályokat megtalálni, azokhoz ragaszkodni. Másik oldalon Fodor György, többnyire egyedül, aki állítása szerint ismeri az eredeti Reikit, annak hiteles történetét és ahhoz szentül ragaszkodik. Ami attól eltér, az már nem tradicionális Reiki, vagy a RAI esetében az egyeltalán nem Reiki. Számomra már csak az a kérdés, sikerül-e betegeket gyógyítani Reikivel? Ha ez mindkét csoportnak sikerül, akkor kár vitatkozni mert a Reiki mindenképp hatásos, nem fontos az eredeti formához ragaszkodni. Ha a beteg egyik csoport esetében sem gyógyul meg, akkor meg igazán kár vitatkozni, inkább mindenki keressen egy hatásosabb módszert. Ha meg a két csoport között lényeges külömbség van az eredményeket illetően, akkor azt meg kár bizonygatni, azt előbb-utóbb mindenki megtudja és magától fogja az igazit választani. <o></o><o></o>

Tudok olyan orvosi egyetemekről, ahól a diák úgy jutott oklevélhez, hogy még a vizsgákra se ment el. Miért csodálkozzunk akkor azon, hogy valaki úgy lesz Reiki mester, hogy még az alapokat sem érti? Szerintem ez ellen értelmetlen harcolni. Inkább mindenki végeze lelkiismeretesen munkáját, a szélhámosok majd maguktól lebuknak.<o></o><o></o>

Annak ellenére, hogy sokmindenben egyetértek Fodor úrral, hozzáállása számomra mégis zavaró. Ő folyton arról beszél, hogy mi NEM tradicionális Reiki. Én elvárnám, hogy legalább egyszer azt is elmondja, szerinte mi a tradició. Ismertesse meg velünk a Reiki igazi történetét, a praxisokat, az eredményeket. Ha meg erről nem akar/ nem lehet beszélni a Fórumon, akkor maradjon csendben és ne ismételgesse, hogy ő birtokában van az igazi Tannak, mi többiek meg tévelygünk. <o></o><o></o>

Tisztelettel, Lehel<o></o>
 

Senton

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia György!

Köszönöm!
Igen fel vagyok avatva. Nagyon szívesen részt vennék egy ilyen találkozón, csak nem tudom hol tudnék ennek utána nézni időpont, hely stb..

Egy ilyen találkozón mindenki részt vehet, nem számít, hogy milyen ágon avatott az illető?

Ez már közösbe megy.

Csak még azt nem értem miért pont a RAI-t spécizik ki ennyire, pedig van megközelítőleg 314 reiki irányzat.
http://www.tar.hu/lbreiki/iranyzatok.html

Sajnos találkáztam egy olyan személlyel akit látszólag beavattak, viszont nem volt megnyitva a gyógyító csatornája ami később kiderült, miután eljött a klubfoglalkozásunkra.

Ezekről nem hallani, csak szegény RAI-ról :).
 

Fodor György

Kitiltott (BANned)
Közben módosítottam a bejegyzést, és pár dolog kimaradt, kitöröltem figyelmetlenül, tehát akkor:

Csak ha nem minősül reklámnak:


I: Az Országos, Magyar Reiki Mesterek együttműködéséhez csatlakozhat minden élő tanátadási vonallal rendelkező reiki tanító, ha akar.

Itt nincs vezetőség, de több Reikis szervezet mesterei a tagjai. Nincsen szabályzat, ezeknél a tanítóknál akik támogatták a japán kapcsolatfelvételt, érdemben, áldozatot hoztak érte, és hoznak, nincs ilyenre szükség. Azokat várjuk, akik akár hivatásosan, akár munka mellett foglalkoznak a Reiki gyakorlásával, tanításával, betegek kezelésével és FELELŐSEN állnak a Reikihez.
Tradicionális tanítók akik szervezetten dolgoznak közösen, független mesterek, akik egyedül dolgoznak, mindből jelen vannak.

Akik számára a Reiki pusztán bevételszerző lehetőség és a pénz vagy egyéni ambíciók vezérlik őket, egyrészt maguktól kimaradnak, másrészt biztos nem fogják itt jól érezni magukat és akkor amiatt maradnak ki.

Itt nem a mézesmázos szavak számítanak, hanem a tettek.

Nem feltétel a japán praxis ismerete vagy tanítása - de lehet tapasztalatcsere, Fórum. Évente kb. 2 találkozó van.

Várhatóan a jövőben már a tapasztalatcserék kerülnek előtérbe, sok tanítónak vannak olyan tapasztalatai, amit nekem már elmesélt, több esetben működött, és jó lenne, mindenki megismerné őket.

Természetesen mindenki a saját irányzata, szervezete vagy vonala mértéke alapján működik. Nem szólunk bele, ki milyen feltételekkel adja meg a szinteket, stb, mindenki ismerteti az ő gyakorlatát és indokait, megismeri a többiekét és ebből lehet valami.

A japán eredeti praxisról is mindenki szabadon döntött, meg akarja-e ismerni, utána hogy alkalmazza-e, visszaviszi-e az általa tanított praxisba? Sokrol kiderült, Hajasi vagy Takata még alkalmazta.

Akit ez érdekel, privátban írjon, mert semmiképpen nem reklámozni kívánjuk. De talán nem baj, tudnak róla, létezik.

Az első magyar reiki mesterek közül is sokan tagjai.

Egy másik dolog: Szívesen találkozom a RAI képviselőivel, minden előzetes kötelezettség nélkül, hogy ezt a régen fennálló problémát kölcsönös elégedettségre rendezzük, velem lennének más mesterek is természetesen, senki közülük nem utálja a RAI-t. Nyilván egy találkozó kevés lenne, egy több fordulóból álló megbeszélést tartok lehetségesnek, hisz amire a delegáltak jutnak, azt mindig egyeztetni kell másokkal.

Ami az említett listát illeti, amit Senton írt be:

Egyrészt, rengeteg már rég nem működik, nem sok vizet zavartak. Egyesek mint a Tera-Mai, eljutott ide is, de hamar kiderült, tragikus körülmények között, az sem Reiki.

Szakdolgozatomban azokat is feldolgoztam, az eredményt elfogadták. Talán 10 valódi Reiki iskola van közöttük.

De mint mondtam, sok már akkor sem működött, annak is utánajártam, általában egy-egy tanító hősies kísérlete volt "médiumi" közlések vagy "szellemi segítők" közlése nyomán, akár sokezer szimbólummal persze.

Sok olyan volt, amit egy tanító képvislet, tanítványai azonal sajátzt másikat hoztak létre, majd megszüntek érdeklődés hiányában.

A RAI azért kapott kiemelt figyelmet, mert alapítója makacs maradt ( a többi a REIKI Alliance megkeresése után már nem nevezte magát Reiki iskolának) és külsőségeiben nagyon sikeresen utánozta le a Reikit. Magát Reiki Nagymesterenk nevezte ki, és a "Nagymesterekkel" nem nagyon lehet tárgyalni, amíg össze nem mennek.

Valamint, Magyarországon e szervezet tevékenysége okozott nagy gondot a Reiki jó hírének. Talán pont emiatt kapott kevesebb figyelmet, hogy saját sorokon belül is akad gond nálunk - ám hálisten csak pár vonalon és azóta ezt a kérdést mi rendeztük.

Magyarországon az egy jó megoldás, sokat dolgoztunk rajta és többször nemet mondtak japánban, de végül sikerült: Szóval már japán mesterek jönnek és megmutatják, milyen is a Reiki, erre a RAI gyakorlói, tanítói is elmehetnek, részt vehetnek és maguk láthatják, tapasztalhatják.

A magyar élő vonalú tanítók közül is sokan részt vesznek ezeken a képzéseken., nagyon hasznosnak és értékesnek találták.

Többen várhatóan ezen japán iskola tanítói is lehetnek majd. Ugyanakkor arra is jó, hogy a japán mesterek is láthatják, itt elég jó és magas szinvonal van sok magyar reiki mesternél, tanítónál.

Ezekről további info privátban.. köszönöm!

Miért nem tudni róla: Személyesen tájékoztattam minden általam ismert tanátadási vonal első 2 szintjénem mestereit, akik aktívak. Rájuk volt bízva, saját vonalaikon terejsszék. Volt olyan, aki már előre kijelentette, nem kíván az együttműködésben résztvenni, nem akar semmilyen "korlátot" maga felett (érdekes, Usui útmutatóit korlátozásként megélni, egy megvilágosodott mester útmutatását) és ezt tiszteletben tartottuk.

Tehát Belső úton terjedt a híre. Nem tudom, mi a tanátadási vonalad, nem tudom, miért nem tudsz róla.

Egy ideje a mesterek az avatásaikat is, ha tanítót avattak bejelentik.

Vezetjük a vonalak nyilvántartását is.

Minden jót, jó gyakorlást mindenkinek!
 

ccézé

Állandó Tag
Állandó Tag
Nos ez nem :) egy ujj ág hanem az eredeti ami ma is működik Japánban és Usui mester alapitotta. Ami ma tradicionális Reikiként van jelen az Hajasi mester vonala természetesen az is tradicionális vonal hiszen őt is Usui avatta csak ő és utána Takata is módositotta praktikus okokból a praxisokat. Nos a külömbség a kezelési eljárásokban és az energetikában van. Usui folyamatában adta át a tudást mindig annyit amire érettévált a tanuló de csk azok kapták meg akik valóban elhivatottan együt dolgoztak vele. Szóval Pl.: a 3 avatási szint az Hajasi ujjitása azok számára akik nem csak a Reikivel foglalkoztak. Ha valakit bővebben is érdekel és Tradicionális vonalon avatott minden Praxist megkaphat irjon nekem hogy hol lakik és ki az avató mestere és megmondom ki a legközelebbi mester aki már megkapta az anyagot és tovább tudja adni.

Sziasztok! Ezek szerint a Hajasi Mester találta ki a harmadik beavatást?
Mert én ugy tanultam, hogy csak kettő létezik, plusz a mesteri szint.
Konkrétan mit takar ez az átalakítás?
Plusz szimbólumok?
 

ccézé

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves György!
Még elég új tag vagyok, mert kevés időm jut a NETre,ezért elnézést kérek, ha félinformációk miatt értetlenkedek.
Talán az elejétől végig kéne olvasnom a beszélgetéseket, és minden megvilágosodna???!
Vagy mégsem?
Én magam Reiki II. fokozatú vagyok, végeztem Agykontrollt, Ultrát, Számmisztikát,Szakképzett kineziológus vagyok, belekóstoltam a Szellemgyógyászatba, Részt vettem Táltosképzőn, Csakratisztítótanfolyamon, Félig elvégeztem az Asztrológiát, és hatalmas vágyam hogy ebben az ezoterikának nevezett útvesztőben eligazodjak.
Számomra az Ezoterika hatalmas ugrás volt az életembe, és ennek köszönhetem, hogy idáig jutottam szellemileg, lelkileg.
Viszont úgy érzem ami kinn a nagyvilágban folyik, az már több, mint zavaros ebben a témában....
Talán éppen azért, mert a Tradicionális vonalakat sehol sem hagyták tiszteletben, sem a Reikiben, sem máshol, és annyi "génmanipulált" irányzat működik mindenhol,hogy az már félelmetes!
Vagy a túlbuzgóság, vagy a pénz, ami ezt teszi?
Annyi fogalom, annyi elnevezés szerepel már az ezoterikus oldalakon, hogy csak pislogok.
Pedig ha belegondolunk, minden ugyanarról szól, csak kicicomázva, eltorzítva, megturbózva...
Te nem így gondolod?
Nagyon szeretném letölteni a FÉny Hordozói című hanganyagot, már találkoztam vele itt valahol, de még nem voltam tag.
Most meg sehol sem lelem. Tudsz nekem segíteni?
Plusz a Ki vagyok én? című hanganyagot, a Biegelbauer Páltól.
Köszi
 
Oldal tetejére