Sokkoló

Leona témája a 'Bolondok Háza' fórumban , 2005 Március 6.

 1. Leona

  Leona Kitiltott (BANned)

  Nem engedték be Bocskai szülőházába Eörsi Mátyást
  MTI
  2005. március 5., szombat 20:43
  Fiatalok 25 fős csoportja NEM feliratú papírlapok erdejével várta Eörsi Mátyás SzDSz-es képviselőt, aki Eckstein Kovács Péter RMDSz-es szenátor társaságában érkezett a Sapientia egyetem székházában, Bocskai kolozsvári szülőházába.


  Tüntetők akadályozták meg szombaton Eörsi Mátyást Kolozsváron abban, hogy megtartsa előadását a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen (EMTE). Az SZDSZ országgyűlési képviselője szombaton délután Kolozsvár és a tágabb régió perspektívái az Európai Unióban címmel akart előadást tartani az EMTE központi székhelyén, ám mintegy húsz-harminc személy elállta az útját a terem bejárata előtt. Eörsi Mátyás megpróbált utat törni magának a tiltakozók között, ami miatt kisebb lökdösődés támadt, de tettlegességre nem került sor.
  A tiltakozókat a magyar politikus mellett a vendéglátó Eckstein-Kovács Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség szenátora, a szövetség platformjaként működő Szabadelvű Kör elnöke próbálta jobb belátásra bírni, sikertelenül.

  Közben a tüntetők tiltakozó jelszavakat skandáltak, és azt kiabálták a vendég felé, hogy december 5-én, a kettős állampolgárságról tartott magyarországi népszavazás után ők is úgy érezték magukat, mint most Eörsi.

  A helyszínen osztogatott egyik szórólap szerint Eörsi Mátyás nemcsak tetteivel, de nyilatkozataiban is megtagadta a magyar nemzetet", s Eörsi Mátyás még Funarnál is több kárt okozott a kolozsvári magyarságnak". Egy másik szórólap Bocskai István erdélyi fejedelem végrendeletét idézte, amelyben az egykori uralkodó arra kérte az erdélyieket, hogy ne szakadjanak el Magyarországtól, a magyarországiakat pedig arra, hogy ne taszítsák el az erdélyieket.

  Az EMTE székhelye előtti tiltakozás miatt az előadást végül Eckstein-Kovács Péter kolozsvári szenátori irodájában tartották meg. Eörsi Mátyás az incidenssel kapcsolatban az MTI kolozsvári munkatársának nyilatkozva elmondta: sajnálattal vette tudomásul, hogy a tiltakozók erőszakot alkalmaztak.

  Emlékeztetett rá, hogy Kolozsváron két előadást tartott a népszavazásról, az egyik előadás közönsége nem értett egyet érveivel, a másik előadás szabadelvűekből álló közönsége pedig elfogadta mondanivalóját. Meg kell hallgatni egymást, erre most nem kerülhetett sor.

  Sajnálom, visszajövök máskor is, szívesen beszélek arról, amit gondolok azokkal is, akik nem értenek egyet velem" - mondta az SZDSZ politikusa, aki szerint a tüntetők közül szép számban voltak jelen a Babes-Bolyai Tudományegyetemen pénteken megtartott előadáson is, amely békés, nyugodt légkörben zajlott le. Olyan Kárpát-medencét szeretnék, ahol az egyet nem értők is odafigyelnek egymás érveire. Erre néha van lehetőség, most, Kolozsváron nem volt" - jelentette ki.

  A Magyarok Világszövetségének sajtóközleményével kapcsolatban, miszerint Eörsi azért érkezett Kolozsvárra, hogy előkészítse Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök március 15-re Erdélybe tervezett látogatását, elmondta: sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja ezt az értesülést, hiszen nem tagja a kormánynak, ezért nem ismeri a miniszterelnök programját.
   
  Diácska1313 kedveli ezt.
 2. pitti

  pitti Állandó Tag

  Szulni akart? :shock:
   
 3. Efike

  Efike Állandó Tag

 4. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  :shock: Mintha a m.o. hozta rendebe es inditottak volna be az egyetemet.MAdl ur nem itt volt az atadasan?
  jelege; irany europa
   
 5. Efike

  Efike Állandó Tag

  Olvasd el ismét a hírt Melitta. Nem M.o. ellen tüntettek a diákok, hanem az SZDSZ ellen, amelyik az MSZP-vel közösen a népszavazás bojkottálására kampányolt. Most azt akarták, hogy az SZDSZ-es képviselő érezze át, hogy mi is az a kirekesztés.
   
 6. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Nem akarom elovenni a regi notat, de jelenleg kormanyon vannak es m.o.- i segitseggel hanem teljesen hoztak rendbe.
  A csatlakozasi lehetosegekrol tartott volna eloadast, hat finoman szolva illet volna meghallgatni.
  Az eu ugy fontosabb egesz romania szamara beleertve a nagyszamu magyarsagot is mint part vita vagy par hoborgo egyetemista, akik nem kivancsiak erre a temakore. :(
   
 7. Efike

  Efike Állandó Tag

  Utóbbi soraiddal egyetértek, csak azt kivántam kihangsúlyozni, hogy a diákok az SZDSZ és nem Magyarország ellen tüntettek. Egyébként annak semmi jelentősége nincs, hogy kormányon vannak. A hatalom nem szentesítheti az igazságtalanságot.
   
 8. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  es mit tartasz igazsagtalanak? Hogy segitettek rendbe hozni az egyetemet,vagy hogy tajekoztatni akarjak az eus csatlakozas lehetosegeirol,hisz erre az eu is kerte M.o.-ot?
  vagy hitelesebb lenne olyan parttol a tajekoztatas aki meg a parlamentbe sincs?
  Efike csak erdeklodok :lol:
   
 9. Efike

  Efike Állandó Tag

  :shock:
  Az SZDSZ ?
   
 10. Leona

  Leona Kitiltott (BANned)

  Már bocsánat, hogy beleszólok, nekem úgy rémlik, minha az előző kormány segítette volna az egyetemet, kormányszinten szerintem egy katolikus egyetemet nem támogat(na) az SZDSZ
  Assszem, de ez nem biztos, talán Pastoral tudja pontosan a SApientia három rend, a bencés, a ferences, és a piaristákból alakult meg....
   
 11. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Teljesen mindegy hogy ki megy oda vagy kit hivnak meg eloadasra nem part tagtoborzasra mentek. Orbant se fogadjak igy sehol meg ott se ahol kevesbe szeretik.
  Az is lenyegtelen ki melyik kormany de m.o. ado fizetoi segitettek rendbe hozni az egyetemet.
  Egyetemista urak kellenne egy kicsit tisztelni az eloadasra meghivott vendeg eloadokat.
  Valahol olvastam hogy rendbe hoztak es nagy vita volt a tulajdon miatt , de aztan lecsendesedtek a kedelyek mire Madl ur elvagta az avato szalagot.
   
 12. kandur

  kandur Állandó Tag

  A diakok azert tuntettek, mert az szdsz nem tamogatta a kettos allampolgarsag megadasat a hataron tuli magyarok szamara, sot nagyon is agressziv kampanyt folytatott az erdelyi magyarsag ellen.
  Ezek uta n nem is tudom hogyan volt pofaja Romaniaba jonni, es Europarol hablatyolni.
  Romania mar regen megadta a kettos allampoolgarsgot a hataron tul elo romanok szamara, tehat sokkal kozelebb van Europahoz, mint az szdsz, aki idejon hoborogni, hogy o europai es mi nem vagyunk azok.
  Majd o elmagyarazza nekunk
  mert mi le vagyunk maradva
  akkor nem tudom, hogy a magyarok miert jonnek ide cukrot venni?
  Magyarorszagon nincs cukor?
  Van, csak ketszer annyiba kerul.
   
 13. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Sokan gondoljak ugy hogy ha kalacsot adnak akkor a tanacs is jar.
  ergo
  csak az adjon tanacsot aki kalacsot is add. :lol:
  Akkor is kellenne tiltalozni mikor a segitseg megy.
   
 14. Leona

  Leona Kitiltott (BANned)

  A cukornak ehhez semmi köze (szerintem). Hozzánk meg az osztrákok jártak tejfölért.....a románok meg dolgozni, mert itt mégis többet keresnek. Ez nem politka, ez egyszerűen úgy hívják túlélés.
   
 15. Efike

  Efike Állandó Tag

 16. Laci

  Laci Állandó Tag

  Azért azt se felejtsük el,hogy a lakosság nem az SZDSZ és az MSZP kampánya miatt szavazott így.Ha ez a két párt meg sem szólal ebben az ügyben ,akkor is ez lett volna az eredmény.Egyszerűen azért mert a lakosság nem tud és nem akar több terhet vállalni közvetlenül az EU csatlakozás után! Főleg nem egy kikényszerített népszavazás apropóján.Akkor is így gondolom, pedig én igennel szavaztam,teljesen érzelmi alapon.Tehát gazdsági vetületét nem tudtam átlátni és nem is lehetett.A többi honfitársam sem láthatta át ,ezért volt a félelem vezérelte közömbösség.
  Eörsi ne menjen Erdélybe ! Románia így is úgy is csatlakozni fog és akkor szabad lesz a jövés-menés.
   
 17. Leona

  Leona Kitiltott (BANned)

  Nos, ezt mi is meg tudtuk állapítani, és így is igaz, akkor már csak az a kérdés, hogy a kedves politikusaink ezt miért nem látták/látják be? Kár volt lejáratni magukat.... :oops:
   
 18. Efike

  Efike Állandó Tag

  Nos szépségeim és rémségeim, akkor itt és most ezt a témát zárjuk le és több szó ne is essék róla. Csak szelíden szeretném emlékeztetni a nagyérdeműt, hogy e téma miatt kezdődtek a bajaink.
   
 19. Laci

  Laci Állandó Tag

  Tudod Leona itt az a szomorú,hogy azok sem érzik magukat lehjáratódva,akik keresztül préselték ezt a népszavazást.Ők miért nem gondolkodtak azon,hogy mi lesz ha -nem a kormány-hanem a nép dönt így?Ne törd a fejed :D ! Azért nem foglakoztak vele,mert nem az ő zsebük bánta ennek a procedurának a költségeit.Azért egy hivatalban lévő kormány csak elmondhatja az aggályait egy ilyen kérdésben,nem?Az ellenzék mindig -státuszából adódóan-könnyen rávágja :mehet.Mert ha balul üt ki a dolog még mindig rálehet kenne a kormányra.Mert gondoljunk bele! Hogy ez nem járt volna terhekkel azért az csak duma.
  Én úgy fogom fel: a lakosság ezt, és most nem tartotta időszerűnek! Ha elfogadjuk a népfelség elvét,ezt miért nem fogadjuk el?
  Azut meg tényleg komolyan gondolom,hogy ne menjünk mi Erdélybe magyarázni az EU -tagságot! Mert vak vezet világtalant....
   
 20. Efike

  Efike Állandó Tag

  Megismétlem
  Nos szépségeim és rémségeim, akkor itt és most ezt a témát zárjuk le és több szó ne is essék róla. Csak szelíden szeretném emlékeztetni a nagyérdeműt, hogy e téma miatt kezdődtek a bajaink.
  _________________
   

Megosztás