Történelmi ÉRDEKESSÉGEK, FURCSASÁGOK....

J

jiso

Vendég
Tényleg puszta véletlen...

Minő véletlen! Mégis lehet valami kapcsolatunk a pártus vonalon keresztül Jézussal, származása szerint, mint ahogy azt néhány kiátkozott kutató állította...?

A rengeteg találgatás, feltételezés és vizsgálati eredmény között én olvastam már olyant is, hogy a lepel a templomos lovagrend utolsó nagymesterét takarta, akit 1314-ben gyilkoltak meg. Jacques de Molayt megégették, ezért már akkor sem értettem hogy hagyhatott volna olyan nyomokat a leplen, mint az, akit keresztre feszítettek.

Köszi, Jiso ezt az új információt, ezt még sehol sem hallottam eddig. Látod rajtam csak az ilyen "kivonatozás" segít, amit az ilyen "jótétlelkek" tesznek számomra elérhetővé, min te és Zsuzsanna. :..:


Kedves Kyra!

Hidd el csak úgy tűnik, mintha egy kötözködő alak lennék....
Ez csak azért látszik így, mert most is ellent kell mondanom....
A néhány kiátkozott kutató státusza azért sem változik, mert mélyen hívő keresztények bizonyították be a 19. század végén: a történelmi Jézus nem létezik, s sohasem létezett.. Nos ez okból a pártus kapcsolat is oka fogyott...
A 18. 19. század embere egyre több ismeretet szerezve a világról, a katolikus egyház számos magyarázatát megkérdőjelezte, de a Biblia hitelességét is kezdték kétségbe vonni, ezért több jelentős gondolkodó a források és a szöveg alapján elkezdte keresni a válaszokat. Nem a sátán katonái, hanem nagytudású keresztény hitvédelmezők szedték izekre a legkorábbi szövegeket , akarva, akaratlanul feltárva a képtelenségeket, ellentmondásokat az 1770-es évektől már hatalmas vitákat kiváltva. Mégis D.F. Strauss Leben Jesu c. munkáját emelném ki, mint egy olyan dolgozatot, ami világosan rámutatott arra, hogy az Evangélium nem Jézus történet, hanem Jézus mítosz. Ez a mítikus világ nem csupán eltakarja, hanem eleve elfedi és hozzáférhetetlenné teszi azt a történelmi valóságot ami mögötte van. Nem részletezném, mert nem az a topic, de Albert Schweitzer, aki teológiai doktorátusát szintén Jézus életéből szerezte, s egyetemi katedráját is ezért kapta, amikor átpártolt az orvosi hívatáshoz mondta: Nincs annál negatívabb dolog, mint Jézus élete kritikai tanulmányozásának eredménye. Názaréti Jézus, aki eljött mint Messias, tanította Isten országának etikáját, megalapította ezen a földön a Mennyek Országát, aki meghalt értünk, az sohasem létezett..Ez a képzet nem kívülről lett lerombolva, hanem a mi kutatásaink eredményeként hullott darabjaira..
Számosan hívatkoztak okori történészek munkáira Jézus kapcsán, de a legtöbbről kiderült egyszerű hamisítvány. A rostán fennmaradtak pedig nem Jézusról, a Krisztusról, hanem egy Messiasról, - aki legtöbbször nem is jól behatárolható- írnak, mint Cornelius Tacitus az Analles-ben, Lúcian a 2. szd.-ból, Sueton a Császárok élete, Plinius leveleiben, Serapion, s a zsidó írások..
A Biblia és Jézus hitelességének kétségbe vonása alapozta meg a bibliai régészetet és a forrás kutatásokat a 19. század második felében. A bizonyíték kereséstől hajtva sorra tárják fel az ókori városokat, templomokat, levéltárakat, s a 20. század közepétől sorra kerülnek elő a megfejtendő írások, Kumráni tekercsek, Nag Hammadi íratok etc. De nemcsak a bizonyítékok, hanem a cáfolatok és a kétségek is kiásódnak. Izrael Knohl 2000.- ben megjelent könyve: Messias Jézus előtt(University California Press) csak a klasszikus szövegek és a Holt-tengeri tekercsek alapján állította: a Messias(Krisztus) nem Jézus volt ,s nem Ő volt a hercegek hercege.. etc. s róla valóban írt Flavius ..
A Holttengeri tekercsek megtalálásának 60. évfordulójára rendezett konferencián 2008. júliusában ugyancsak Knohl professzor mutatta be azt a kőtáblát, amelyet előző évben Jordániában találtak. A tábla több sora kopott, de a látható sorok alapján legkevesebb Jézus előtt 60 évvel keletkezett írás szövegében egy Simon nevű zsido messias(krisztosz) szerepel, akihez így szól Gabriel: Harmad napra feltámadsz, miként én Gabriel megparancsolom neked.. Simon volt az, aki a Jordán menti lázadást vezette Herodes ellen, cca.ie. 4-ben halt meg Flavius szerint Gratus, Herodes egyik parancsnoka levágta a fejét, de mint a felkelés vezetője több más római és zsidó forrás szerint királynak nevezte magát...
Nos a fentebb írtak sem a pártus vonalat erősítik...
Mert ami nincs, nem volt, az ugye nem is lehetett...
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Érzésem szerint a holttengeri tekercsek (valódi) tartalma is az egyike azoknak, amik sosem fognak nyilvánosságra kerülni.

A hetvenes években jelent meg egy könyv. Sajnos nem tudom ki és mikor írta, mert az idők folyamán elveszett.
Nekem úgy rémlik, hogy abban még nem papirusz tekercsekrők volt szó, hanem valamilyen bőrről, amiből sokat felhasznált a helyi lakosság lábbelik készítéséhez, mert elég jó állapotban voltak.

Arra viszont emlékszem, hogy a lefordított részek alapján az író
feltételezte, hogy fejtetőre fogja állítani az egész eddigi történelmet.

Persze, azóta már papiruszokat emlegetnek, sőt réz tekercseket...



<IFRAME id=player-1b2801e3fa class=indavideo-player title="indavideo video player" height=385 src="http://indavideo.hu/player/video/1b2801e3fa" frameBorder=0 width=460 scrolling=no type="text/html"></IFRAME>


A mai verzió:
A legrégebbi ismert bibliai írásokat is tartalmazzák a Holt-tengeri tekercsek.Első darabjait 1947-ben beduin pásztorok találták a Qumrán hegység egyik barlangjában. A későbbiekben - beduin sírrablók és hivatásos régészek egyaránt - további barlangokat, és ezzel együtt szövegeket fedeztek fel. A tekercseket hosszúkás, 60 cm magas agyagkorsók őrizték, amelyeket viasszal légmentesen lezártak - ennek köszönhetően maradtak fenn ilyen hosszú időn át.

A tekercseken látható írások nyelve nagyrészt héber, kisebb részt görög illetve arámi. Az időszámításunk előtti 2. és az időszámításunk szerinti 1. század között készültek. Az emberiség történelmében egyedülálló módon az egyik barlangban egy vörösréz tekercspárost is találtak - amire eddig még sehol nem volt példa bolygónkon. Az egymás után előkerülő több száz tekercs egy része tönkrement (egyes darabokat még a felfedezés idején a beduinok égettek el), illetve darabkái összekeveredtek, így egy gigantikus kirakós játékhoz hasonlít a részek mai napig tartó összeillesztése.A jeruzsálemi Izrael Múzeumban található, pergamenre, illetve papiruszra vetett szövegek összes dokumentumát várhatóan 5 év múlva lehet majd megtekinteni az interneten.

A csaknem 30 ezer darabból álló 900 oldalas holt-tengeri tekercseket az izraeli műkincsvédelmi hatóságok a Google helyi, izraeli részlegével közösen teszik elérhetővé az interneten. A munkához az amerikai űrkutatási hivatal által kifejlesztett technológiát használnak majd, hogy nagy felbontású képeket tudjanak készíteni a részben alig kivehető szövegekből.
 

Bihar

Kitiltott (BANned)
Általános az a szöveg ma: megváltoztatják a történelmet és fantasztikus új infók kerűlnek---(hová is?). Ezt azonban már lejáratták régen, nemcsak a tekercseknél... Olyan régi ez a tekercs nyavalya is, hogy hűha...ha pedig eddig nem tekercseltek, akkor miért pontosan most? Van egy könyvem is róluk, láthatóan a nyílvánosságra hozható szöveget ropogtatja...Már minden szempontból százszor elemezhették volna ezeket...vagy régi-újakat gyártanak a NASA segítségével? Most antikolják ezeket, űr-bírkazsírral..Legalább hamisítottak volna néhányat....nem tudom a vörösréz meddig marad olvasható vörösréz? Az oxidáció biztosan ne működik ennél valamiért? Szóltak neki..
Elkell felejteni ezeket...
 
J

jiso

Vendég
Ha lehántjuk a média felhajtást.....

Roland de Waux atya írta a Régészet és a Holt-tengeri tekercsek című könyvet 1973.-ban...
Az Ecole Biblique Kelet-Jeruzsálemi Katolikus Hittudományi Főiskola igazgatójaként Ő vezette a Khirbet Qumran-i kutatásokat 1951-56 között. Magát az ásatásokat a Palesztina Régészeti Múzeum(ma Rockefeller Múzeum Kelet-Jeruzsálem) gondnoka Ibrahim El-Assouli végezte. Waux korábban dolgozott már a jordániai egyetem régészeti tanszékvezetőjével G. L. Hardinggal az 1. számú barlang feltárásán. 1952-ben Harding északabbra tette a kutatást, majd 1958-ban Qumran-tól délre találtak újabb barlangokat. Waux nem tette közé a nagy érdeklődés ellenére sem több felfedezését.
Két legfontosabb munkája (számtalan egyeb mellett), az elöljáróban említett Régészet és a Holt-tengeri tekercsek és a két kötetes Ókori Izrael.
Waux máig is helytálló megállapításai:
1./ a tekercsek kr.e. 135 és kr.u. 73 készültek
2./ egyrészt pergamen, egy részük papirusz, de azok is helyszini készítésüek. Ezt a későbbi izotópos vizsgálatok a sótartalom alapján igazolták, tehát nem máshonnan kerültek a tekercsek ideszállításra...
3./ esszenus szektá-é voltak a tekercsek..

Jacques Briend, Waux Encyklopedie of The Dead Sea Scrolls-a alapján az ujabb kutatások tükrében Oxfordban 2000.-ben megjelent dolgozatában elemzi mit is tudunk voltaképp....
A tekercsek semmilyen újdonsággal nem szolgálnak, gyakorlatilag megegyeznek a Szentpétervári kódex-el....

a www.antiquities.org.il oldalon van néhány mankó...

Jelenleg ennyi http://dss.collections.imj.org.il/ oldalon.. ami digitálisan is elérhető

S azt gondolom meg kellett volna említenem, Vermes Géza, akkor még a New Casttle-i, majd az Oxfordi Egyetem makói születésű professzora, aki kikeresztelkedett zsidóból lett katolikus pap, a Leuveni Egyetemen doktorált, volt az első angol nyelvű, mértékadó fordítója a Holt-tengeri tekercseknek ..
Aztán az összeesküvés elméletek fő tápja a 6 napos háborúban az izraeli hadsereg lefoglalta és eltüntette a tekercsek jelentős részét.. (Badinyi Jós Ferenc Jézus a Pártus herceg c. könyvében bővebben)
A scribd.com-on elolvasható Michael Baigent, Richard Leigh Mi az igazság a Holt-tengeri tekercsek körül? dolgozata....
 

Kyra2

Kitiltott (BANned)
Kedves Kyra!

Hidd el csak úgy tűnik, mintha egy kötözködő alak lennék....
Ez csak azért látszik így, mert most is ellent kell mondanom....

Bár csak a lottó ötöst találnám ilyen jól el... ;) - a többit este tudom csak elolvasni, arról majd akkor.
 
J

jiso

Vendég
Ami előző hozzászólásomból kimaradt..

Zsuzsanna téma választásának( Holt-tengeri tekercsek) aktualitását növeli, hogy Vermes Géza tanárúr két hete tartott Rómában a Pápai Biblikus Intézet nagyelőadójában előadást a tekercsekről...Előző hozzászólásomban utaltam rá, a 87 éves professszor könyve 60 éve 1962-ben jelent meg The Dead Sea Scrolls in English címmel.(a javított kiadás 2004. Oxford)
Ebben a hónapban vette kezdetét egy egyedülálló tárlat is a Vatikáni Titkos Levéltár alapításának 400. évfordulójának tiszteletére Lux in Arcana címmel a Capitolliumi Múzeumban.
1612-ben V.Pál pápa döntésére jött létre a Titkos Levéltár, amely most legértékesebb darabjati mutatja be a nagyközönségnek A titokzatos helyekre behatoló fény Lux in Arcana kiállítás a címéből adódóan a homályt szeretné eloszlatni a levéltárt illetően s ráirányítani a figyelmet a valóságra. Mint Giovanni Alemanno Róma polgármestere a kiállítás katalogusának bevezetőjében írja: A misztikus és egyben feltáró jellegű dokumentumok közötti utazás visszavezet bennünket a mai europai civilizáció eredetéhez.. Gallilei, a Templomosok elleni eljárás jegyzőkönyvei, az amerikai indiánok levele XVI. Leo pápához, Giordano Bruno jegyzőkönyvei, régi pergamenek, keresztes háborúk levelei etc. láthatók a három szintre kiterjedő tárlaton 2012. szeptember 9.-ig. Az 1881 óta a kutatóknak is rendelkezésre álló Levéltár miután elég ködös( bár hívatalosan kutatási terület alapján) szempontok szerint szelektálja a betekintésre vágyókat, ezzel a kiállítással a nagyközönség számára igazolni szeretné azoknak a hatalmas összegek elköltésének jogosságát is amit az utóbbi időben a technikai fejlesztésekre fordított a Vatican..
Akinek van rálehetősége ne hagyja ki ezt a páratlan lehetőséget, a többiek pedig vígasztalódhatnak azzal, hogy a netre is felkerül a kiállítást részletesen bemutató és magyarázó kisfilm is...
 

Bihar

Kitiltott (BANned)
Az el-Vermelt konkrétumok kiásása mindíg jójön. Hátha még a mesterséges intelligenciával is megsütjük a semmit..sósvízben.
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Ebben a hónapban vette kezdetét egy egyedülálló tárlat is a Vatikáni Titkos Levéltár alapításának 400. évfordulójának tiszteletére Lux in Arcana címmel a Capitolliumi Múzeumban.
1612-ben V.Pál pápa döntésére jött létre a Titkos Levéltár, amely most legértékesebb darabjati mutatja be a nagyközönségnek A titokzatos helyekre behatoló fény Lux in Arcana kiállítás a címéből adódóan a homályt szeretné eloszlatni a levéltárt illetően s ráirányítani a figyelmet a valóságra. Mint Giovanni Alemanno Róma polgármestere a kiállítás katalogusának bevezetőjében írja: A misztikus és egyben feltáró jellegű dokumentumok közötti utazás visszavezet bennünket a mai europai civilizáció eredetéhez.. Gallilei, a Templomosok elleni eljárás jegyzőkönyvei, az amerikai indiánok levele XVI. Leo pápához, Giordano Bruno jegyzőkönyvei, régi pergamenek, keresztes háborúk levelei etc. láthatók a három szintre kiterjedő tárlaton 2012. szeptember 9.-ig. Az 1881 óta a kutatóknak is rendelkezésre álló Levéltár miután elég ködös( bár hívatalosan kutatási terület alapján) szempontok szerint szelektálja a betekintésre vágyókat, ezzel a kiállítással a nagyközönség számára igazolni szeretné azoknak a hatalmas összegek elköltésének jogosságát is amit az utóbbi időben a technikai fejlesztésekre fordított a Vatican..
..


********

Amikor a NASA, az FBI, a Vaticán előrukkol az eddig elzárt dokumentumaival, nekem valahogy mindíg az információ szűrés ugrik be.;)
Inkább azok lennének az érdekesek, amik nem pottyannak át a
szűrőkön.
Egyébként, a NASA is azért mutogat régebbi titkosított adatokat, hogy az egyéb célokra fordított milliárdokat valamelyest legalizálja a nagyérdemű publikum előtt.

Azzal tisztában vagyok, hogy vannak olyan területek, amik igénylik a nagy titkolósdikat, - bár, ezek a legkárosabbak és legveszélyesebbek az emberiségre - de az olyan dokumentumok elzárását, amik pl. a történelmünk megismerését korlátozzák, a legnagyobb bűnnek tartom.
Maga a "Titkos levéltár", ami fölösleges, és nem is szabadna léteznie.
 

Kyra2

Kitiltott (BANned)
Kedves Kyra!

Hidd el csak úgy tűnik, mintha egy kötözködő alak lennék....
Ez csak azért látszik így, mert most is ellent kell mondanom....
A néhány kiátkozott kutató státusza azért sem változik, mert mélyen hívő keresztények bizonyították be a 19. század végén: a történelmi Jézus nem létezik, s sohasem létezett..

Ugye te is tudod, hogy ez semmi mást nem jelent, mint azt, hogy te azoknak a „mélyen hívő keresztényeknek” a véleményét fogadod el, akik bebizonyították, hogy Jézus nem létezett. Nem találták őt meg amikor, megpróbálták lebontani róla azt a mesterséges burkot, amit a vallások köré építettek.

Mások pedig megtalálták őt, a történelmi Jézust – amit meg te nem fogadsz el. Igaz, hogy meglehetősen sok helyen bukkant fel 33 éves kora előtt és megfeszítése után is(?), de ki tudja, lehet, hogy a sokból az egyik a valódi történet. Még mások azt a Jézust is megtalálták, akiről a Biblia ír. Az igazi hívőkről már nem is beszélek, mert nekik maga Jézus a bizonyíték…

Ugyanolyan tekintélyes urak és hölgyek bizonyítják az ellenkezőjét annak, amit te állítasz és sorolnak fel számtalan bizonyítékot is, akár még a Talmudot sem átallják egyesek idézni. Ott a „legszelídebb” rész Jézus anyjának jellemzése: „Ő, aki hercegektől és kormányzóktól származott, ácsok k…..ja volt.” Miért utáltak valakit olyan nagyon, ha még csak nem is létezett?

Én nem tudom melyik tudósnak, kutatónak, történésznek, régésznek, teológusnak, filozófusnak, stb. van igaza. Mind okosabb nálam és mindannyian feketén-fehéren bizonyítják a saját igazságukat.

Véleményem viszont lehet, amit senkire sem kényszerítenék, természetesen. Szerintem Jézus létezett és nagyságát igazán már csak azután tudták értékelni, miután földi élete véget ért. Ezt követően, mint a mi Mátyás királyunkat legendákkal övezték és erre települtek rá a vallások.
 

Kyra2

Kitiltott (BANned)
********

Amikor a NASA, az FBI, a Vaticán előrukkol az eddig elzárt dokumentumaival, nekem valahogy mindíg az információ szűrés ugrik be.;)
Inkább azok lennének az érdekesek, amik nem pottyannak át a
szűrőkön.
Egyébként, a NASA is azért mutogat régebbi titkosított adatokat, hogy az egyéb célokra fordított milliárdokat valamelyest legalizálja a nagyérdemű publikum előtt.

Azzal tisztában vagyok, hogy vannak olyan területek, amik igénylik a nagy titkolósdikat, - bár, ezek a legkárosabbak és legveszélyesebbek az emberiségre - de az olyan dokumentumok elzárását, amik pl. a történelmünk megismerését korlátozzák, a legnagyobb bűnnek tartom.
Maga a "Titkos levéltár", ami fölösleges, és nem is szabadna léteznie.

Vajon van aki elhiszi nekik, hogy titkos archívumaikat anélkül teszik kutathatóvá, hogy előtte ki ne válogatnák azokat, amelyek továbbra is titkok maradnak? Ez csak "parasztvakítás", csupán azt a célt szolgálja, hogy lehessen hivatkozni az eseményre, amikor valaki a szemükre vetné a titkolózásaikat.

A NASA most egy filmet szándékozik kiadni azokról az eseményekről, amelyekről űrprogramjában – Mercury, Gemini, Apollo – résztvevők számoltak be. Az űrhajósok többször is láttak, azonosítatlan repülő tárgyakat, és különös, megmagyarázhatatlan fényjelenségeket. Eddig nem nagyon hittek nekik, a közvélemény kételkedett valóságtartalmukban. Ezért most nemcsak az űrhajósok szólalnak meg, hanem az akkor készült videofelvételeket is bemutatják, ahol láthatóak lesznek az elbeszélésekben szereplő jelenségek.

Mi lelte a NASA-t? Lehet, hogy eltaláltad az okot, Zsuzsanna? [HIDE]http://www.youtube.com/watch?v=mj_njCWUjy0&feature=player_embedded[/HIDE]
 
J

jiso

Vendég
Örülök, hogy meg is válaszoltad.....

Ugye te is tudod, hogy ez semmi mást nem jelent, mint azt, hogy te azoknak a „mélyen hívő keresztényeknek” a véleményét fogadod el, akik bebizonyították, hogy Jézus nem létezett. Nem találták őt meg amikor, megpróbálták lebontani róla azt a mesterséges burkot, amit a vallások köré építettek.

Mások pedig megtalálták őt, a történelmi Jézust – amit meg te nem fogadsz el. Igaz, hogy meglehetősen sok helyen bukkant fel 33 éves kora előtt és megfeszítése után is(?), de ki tudja, lehet, hogy a sokból az egyik a valódi történet. Még mások azt a Jézust is megtalálták, akiről a Biblia ír. Az igazi hívőkről már nem is beszélek, mert nekik maga Jézus a bizonyíték…

Ugyanolyan tekintélyes urak és hölgyek bizonyítják az ellenkezőjét annak, amit te állítasz és sorolnak fel számtalan bizonyítékot is, akár még a Talmudot sem átallják egyesek idézni. Ott a „legszelídebb” rész Jézus anyjának jellemzése: „Ő, aki hercegektől és kormányzóktól származott, ácsok k…..ja volt.” Miért utáltak valakit olyan nagyon, ha még csak nem is létezett?

Én nem tudom melyik tudósnak, kutatónak, történésznek, régésznek, teológusnak, filozófusnak, stb. van igaza. Mind okosabb nálam és mindannyian feketén-fehéren bizonyítják a saját igazságukat.

Véleményem viszont lehet, amit senkire sem kényszerítenék, természetesen. Szerintem Jézus létezett és nagyságát igazán már csak azután tudták értékelni, miután földi élete véget ért. Ezt követően, mint a mi Mátyás királyunkat legendákkal övezték és erre települtek rá a vallások.



Kedves Kyra!

Tulajdonképpen akár hátra is dülhetnék, mert meg is válaszoltad saját magadnak......
Olybá tűnik megint Ádámnál kezdem, de ez nem így lesz... A számtalan apró történetből szőtt legendát mítosznak nevezik mindenütt a világon. A történelem létező hús-vér embereken, megtörtént eseményeken alapul amiknek ha csekély, de mégis van írásos, tárgyi bizonyítéka.Te magad írod számtalan történet van.. Én a legendák Jézusát nem vitatom Ő a keresztény "vallás alapító" Nem mélyedek bele jobban de ajánlok egy blogot. Bár van néhány kérdés amiben a szerző finoman fogalmazva csúsztat én a közelítési mód és a hívatkozott irodalom miatt ajánlom elsősorban..
http://egyhazatyak.blog.hu

Azt gondolom félreérted a bizonyítás fogalmát... S kishitűségre vall, ha azt gondolod a számtalan zagyvaságot gyártó mind okosabb Nálad.. Ez egészen biztos nem így van, hisz valami elkerülhette a figyelmüket, ha Te vitatod az álláspontjukat.....
Ami Mátyás királyt illeti .. Az első magyar nyelvű Biblia szerzőjének azért kellett menekülnie nem kevés társával együtt Mátyás királyságából, mert Az Igazságos és jóságos Mátyás, sem igazságos, sem jóságos nem volt, ez csak a 19. század második felének irodalmi és nem történelmi találmánya. Mátyás a legcsekélyebb vallási toleranciát sem tanúsította, vérrel vassal hajtotta be az adókat. A mai rafinált adó kiötölők is inasok voltak hozzá képest.. A legtöbb Mátyásról szóló tanmeséről bebizonyosodott nem lehetett Mátyás a főhőse...

Nem akartam, s mos sem akarok belemélyedni a " kik, mit titkolnak el" kérdésbe...
Külön kell választani a Vatican, a NASA, a titkosszolgálatok és a bibliai régészet kérdését. A NASA és a titkosszolgálatok nem ide tartozóak..
A Vatcan pedig nem kíván eltitkolni semmit, egyszerűen csak arról van szó, a tárolt írataik többsége nem állja ki a mai korszerű technika által végzett hitelességi vizsgálatokat.. De kérdem én: ennek ugyebár semmilyen hatása nincs arra, hogy bármit is állapít meg bárki a világon, továbbra is számosan rendületlenül hiszik, higyjék Istent, Jézus életének, halálának hitelességét.. A Vatican többi írata sem írja át a történelmet, s mint írtam 1881 óta a tudósok számára hozzáférhető. Nem beszélve itt már hívatkoztam arra, sokkal jelentősebbek azok a digitalizált könyvtárak, amelyekben a nagyközöség, tehát bárki online 4.- 5. századi íratokat is tanulmányozhat. Pl. a Sankt Galleni kolostor könyvtára, Bajor Állami Könyvtár, de a Rockefeller múzeum, s sorolhatnám Amerika számos múzeumát, könyvtárát is és az Europana-t.....
S ha már Jézus földi életére is hívatkoztál.. A bibliai régészet felfedezései azt bizonyítják, hogy a Bibliában leírt események helyszínei ideje nem ott és akkor, hanem egészen máskor és máshol vannak, történtek, mint azt egyesek szeretnék, s ez az oka bizonyos anyagok visszatartásának, vagy a ködösítésnek. Ez viszont csak a zsidók történetére vonatkozik, hiszen ennek aktual politikai vonzata van. A kereszténység szempontjából ellenben sem Izrael, sem Ciszjordánia, Gáza, de Jordánia érdekei, politikai célja nem ütköznek. Vagyis az ie. 1 századtól előkerülő leletek, források visszatartása, ferdítése senkinek nem áll érdekében... a Katolikus Egyházon kívül, de Ezek feldolgozása is folyamatos... De ajánlom a nagy titkolódzás előtt elvégzett népességi és genetikai vizsgálatok adatainak is a tanulmányozását...

S kedves Kyra tapasztalhattad: én egyszerűen felsorolok tényeket, feltételezéseket, az esetek többségében még a saját álláspontom sem írom le... Én itt nem az "igazszóló" vagyok, s azt gondolom éppen én vagyok, aki senkit nem akar meggyőzni, hanem csatolok általában ezt azt, ami alapján ki-ki eldönti mit gondoljon...
De azt gondolom egy tudományos topicban csak a tényekből levonható következtetéseknek van helye.. Valóban ezek a következtetések lehetnek eltérőek, de velem sohasem fordult elő, hogy a tények cáfolták volna elképzelésemet....
 

Bihar

Kitiltott (BANned)
Ha tetszik, ha nem, ha vitatható, ha nem Jézus létezett. Már az is közvetett bizonyíték, hogy nagy "messiásvárás" volt a születését közvetlenűl megelőzően. A zsidók részéről és sok más nép részéről egyaránt.Azután kiderűlt: nem őt várták a zsidók, de a többiek igen..Ha pedig Jézus nem volt, akkor a Biblia miről ír? Kalajafás létezett és Pilátus is?
Mózes létezett?
Jézus létét és tevékenységét azonban másként kell értelmezni, mintahogyan eltorzították. Sajnos ez hosszú és kár is lenne leírni...minek és kinek? Széthazudott korunkban erre nincs szükség.
Először is az Őt megeleőző ókorban a királyok, lugallok Isten fiainak számítottak,ezért halálukkor mindnyájan a "mennybe mentek" mint pl Gilgames is..Jézus mint a legmagasabbfokú beavatott sem mehetett máshová, mint a mennybe..az előzmények okán.
Gyógyításait csodának vélték, pedig ez inkább tanult "mestersége" volt...Mellesleg Őt évezredekkel megelőzte Anyahita, aki az egyistenhitet idehozta...tehát Ő is követőként működött. Teljesen más ifjusága volt 29 éves koráig,mint azt mondják,vagy próbálják elhitetni. Megsem próbálom leírni ezt. Ha pedig nem fogadták el Őt a zsidó főpapok...népüknek bebeszélve valamit---hát persze, nem akartak érdekeik ellen menni...ez a sok hablatty, és a kereszthalál magyarázata. De talán még a származására is utalhat..
 
J

jiso

Vendég
Ha tetszik, ha nem ....

Ha tetszik ha nem még azok képzetében is csak a "megrajzolt" Jézus az Írás Jézusa létezett, létezik akik hisznek Benne...
Az ilyesfajta közvetett bizonyítékok alapján mint amit előbb olvahatunk kétévente világvége volt az elmúlt évszázadban...
A szabad vallásgyakorlás azt jelenti, ki-ki hite szerint gyakorolhatja vallását, egyházának, felekezetének előírása szerint. A hit a legbensőbb dolog mindenki magánügye, de ez azt is jelenti, senkinek nincs joga saját hitét másokra rátukmálni.. Különösen érthetetlen ez egy semleges Fórum történelmi topicjában....
A vallástörténet nem bibliamagyarázat, a történelemtudomány része, nem a hittel, hanem a tényekkel foglalatoskodik, a valós eseményekkel, valós személyekkel, egy vallás kialakulásának történetét, alapításának, megszületésének körülményeit vizsgálja, s nem célja egy adott vallás követésére, vagy elhagyására buzdítani senkit. Mindezek figyelembevételével jól dokumentálható a kereszténység megszületésétől napjainkig, a különböző vallások létrejötte, változása, egymással való kapcsolata.
Az egyházatyák írásainak, a Biblia, a Holt-tengeri tekercsek tanulmányozása alapján számosan bizonyították: nem Jézusnak hívták a Messiast, a Krisztust.. Ezt támasztják alá a régészeti leletek is. Az időszámítás környékén a zsidókból kiválló Messias váró csoportokhoz csatlakozást az tette vonzóvá, hogy a hithű zsidók vallása által kötelezően betartandó előírásoknak csupán a hatodát kellett betartani az üdvözüléshez, s a tudás mindenki számára élerhető, mindenkinek elérhető az üdvözülés is nem csak a kiválasztott törzsek tagjainak. Az új tan terjesztői a zsidóságon belül alakították ki első közösségeiket, s a világi hatalom ,különösképp a rómaiak, az adjátok meg a császárnak ami a császáré, adjátok meg Istennek, ami Istené elvet követőket
támogatta kizárólag. Ők álltak legtávolabb a zsidóktól és a korai christianiktól, ahogy a rómaiak korabeli levelezéseikben a Messiást váró zsidó szektákat nevezték. Nyílvánvaló, hogy nem a többségi ma gnosztikusoknak nevezett csoportok válltak ki a "kereszténységből", hanem a ma kereszténynek nevezett kisebbség vállt ki a gnosztikusokból, akik tanításukkal, írásaikkal a tavoli kelet vallásait is befolyásolták, sőt viszzatérve Európába az egyetlen európai keresztesháború kiváltói voltak.. Tehát szó sincs semmilyen írat eltitkolásról, megsemmisítésről.. Sőt ennek a gyorsan híveket szerző keresztény közösségnek fektették le a 3.-4. században a működési alapjait, állították össze szent íratait...
Elöször 1054.ben az első egyházszakadásnál derültek ki ennek az akkor már Egyetemes(Katolikus) Egyháznak a működési, irányítási zavarai, majd 500 évvel később a reformáció világított rá ugyanerre. A 19. században és a 20. században pedig az ismeretek széles körben való elterjedése, a képzelet és a valóság világát még jobban elválasztotta....
De naponta szembesülünk vele számosan képtelenek elválasztani a kettőt egymástól.
Mint ahogy azt sem hajlandóak észrevenni, ez nem a hit, hanem a tudás topicja....a Bibliával ezen a Fórumon két topic is foglalkozik, s az Ózdi códexnek is van saját topicja..

Az egy igen rendkívüli esemény amikor az egyetlen Isten fiát keresztre feszítik, sőt a holttest eltűnik, ráadásul egy olyan "Félisten" holtteste, aki halála előtt számos csodát hajtott végre, ennél kevesebb tettel bírókról is születtek, már jóval korábban is feljegyzések... Abban az időben, arrafelé, legalább 30 évesnek lenni kellett, hogy valakit mesternek, rabbinak szóllítsanak, s a legkevesebb elvárás az írni, olvasni tudás volt. Jézus Krisztustól egy betű, annyi sem maradt ránk... Pál, az igazi egyházalapító nem is hallott Róla... Ahogy a korai egyházatyák közül szintén nem tudta a többség, hogy ilyen nevű létezne(létezett) ... Hát nem furcsa...
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
A tűzönjárás

tuzonjaras.jpg
xA tűzönjárás (tűzjárás, parázsséta) évezredes gyakorlat szerte a világban a Fülöp szigetektől kezdve Észak-Amerikán, Görögországon át Tibetig vagy Afrikáig, amit a gyógyító és beavató szándékkal végeztek. Éppúgy eszköze és támogatója a testi, lelki, szellemi és érzelmi gyógyításnak, mint a felnőtté válásnak, a teljes jogú tagságnak az adott nép, közösség életében. A tűz az az „elem”, amely végigkísérte emberré válásunkat, és ebből a szempontból is sokan tekintik egy transzformációs (minőségében átalakító) erőnek.
/Wikipédia/

A Tűzönjárás végső próbája végigsétálni a frissen gereblyézett 600-700 °C-os parázsszőnyegen. Sok elméleti fejtegetés, és tudományos vizsgálat született arról, hogy miért képes minden ember sértetlenül megtenni 4-5 lépést ilyen extrém hőmérsékletű talajon.

Az interneten sajnos rengeteg téves gondolat és felületes magyarázat kering erről a bizonyított emberi képességről.
Az internet túlbúrjánzó és kontrolálhatatlan terjeszkedésének köszönhetően az elmúlt 10 év alatt, számos rossz értelemben vett ezoterikus, vagy éppen félkész és felületes tudományos magyarázat született, rendszerint olyanok tollából, akik csak érintőlegesen kerülnek kapcsolatba a Tűzönjárással.

Éppen ezért érdemes tárgyilagosan, a különböző tudományos kutatások tükrében megismerni.

A tűz-immunitás jelenségét elsőnek, az antropológus Laurens van der Post figyelte meg, és tette közzé 1977-ben, a Kalahári sivatag !Kung (bushman) népcsoportját tanulmányozva.
Később Richard Katz, egy Harvardi pszichológus vizsgálta ezt a jelenséget.



<IFRAME height=315 src="http://www.youtube.com/embed/yZz8Q_6-VZM" frameBorder=0 width=420 allowfullscreen></IFRAME>​



A tűzönjárást, mint gyógyító és beavató szertartást már évezredek óta gyakorolják a világ – szinte – minden részén. Tibetben éppúgy, mint Kis-Ázsiában és a mai Észak-Amerika területén, ahol elsősorban az indián őslakosok gyakorolták. Az észak amerikai a zuni-indiánoknál nem parázson járnak, tűzrendjükbe való befogadás elnyeréséért az újak parazsat visznek a kezükben és a szájukban.​

A tűzönjárás nyomait ott találjuk a Hawaii szigeteken és Európában – ahol vélhetően a Görög anasztenaridák használták először.​

Az első számú tűz az ember életében a Nap. Általa él minden. A Nap tüze a lélek tüze is egyben. Lelkünk mélyén mindig is vonzódtunk hozzá. Ott él a testünkben, mozgatja, működteti, elevenné teszi.​


p.jpg
v
A legendák szerint, Prométheusz hozta el az istenektől a tüzet az ember számára, hogy melegedjen általa, használja azt élete jobbítására.​

A tűzjárásnak sokáig a vallásban vagy misztikumban született erőt tulajdonítottak.
Úgy gondolták, hogy ritka kiválasztott, szent embernek kell lenni azoknak, akiket a tűz nem éget.
Csak később jöttek rá, hogy nem kell ehhez szentnek lenni.




images18.jpeg



Számos téves hiedelem kering az interneten arról, hogy a Tűzönjárást megelőző 12 órában nem lehet szilárd táplálékot magukhoz venni, mert ez rontja a tűz-immunitás kialakulásának esélyét.
Semmiféle ilyen közvetlen összefüggés vagy kapcsolat nincs.
Az eltelt has legfeljebb a koncentrációs képességet csökkenti.

Ez a hiedelem a különböző kulturális hagyományokból ered, ahol a Tűzönjárás mindig szertartásos keretek között zajlik. A koplalás, vagy rituális böjt inkább a tiszteletadás jelképe, semmint biológiai feltétel. Természetesen amikor a Tűzönjárás egy lelki gyakorlat szertartásos része, lehet egybekötni lébőjttel, de ez nem feltétele a biztonságos járásnak.



314px-La_marche_sur_le_feu.jpg



tuzonjaras.com
 
J

jiso

Vendég
Meghalt Mátyás király oda az igazság....

1490. április 6.-n Bécsben meghalt Hunyadi Mátyás magyar király, akinek életével és halálával kapcsolatban számtalan legenda keringett, de még ma is sokan, sok féleképp értelmeznek történéseket... Hetven éve jelent meg Kardos Tibor dolgozata hosszú kutató munka után Mátyásról...
Csatolás megtekintése 851561
Amely itt olvasható: http://mek.niif.hu/05900/05982/html/index.htm ....

Bonfini leírását a haláláról pedig mellékelem....
A címbeli szállóige valójában, mégha a hagyomány meg is szépíti a régmultat, nem az igazságra, hanem a törvényességre vonatkozik, hisz az igazság akkoriban Mátyás igazsága volt. Ő volt a viva lex, az élő törvény, de az Ő nevéhez fűződik az első nyomtatásban megjelenő törvénykönyv megalkotása is, amit 1488-ban Lipcsében nyomtattak ki: a Decretum Maius... A 78 cikkelyes dekretum előljárójában kimondja, a szokásjog(consuetudo regni) helyébe örök időkre az írott jog(ius scriptum) lép. Nos az örök időkkel kis baj történt, ugyanis a Törvény élt mindössze hat évet.. II. Ulászlónak , Mátyás utódjának első teendője a hatályonkívül helyezés volt, a főurakkal a koronáért kötött megállapodás alapján... Szóval az igazság a címben valójában e szerint igazságszolgáltatást jelent.....
Ami pedig Mátyás halálával kapcsolatos legendákat illeti, azokat nyilvánvalóan táplálta az is, hogy bár Mátyás szeretett volna törvényes utódot Beatrixtől ez tízévi próbálkozás után sem járt sikerrel, s Mátyás a próbálkozást is feladta.. Persze ez nem tett jót a királyi pár kapcsolatának. Valamint az sem, hogy a házassága előtt egy évvel született Jánost ismerte el örökösének, s élete utólsó éveiben az Ő utódi jogait próbálta biztosítani.. De azt is kijelenthetjük, hogy Mátyást , ellentétben a mai színes mesékkel, igen kevesen szerették, hisz minden ellenszegülést kegyetlenül megtorolt még hívei körében is. Elég ha Vitéz Jánosra vagy Janus Pannoniusra gondolunk. Annak idején egy katona zsoldja is évi 30-40 aranyba került, s csak a zsoldja! Ehhez képest Mátyásnak legfeljebb évi 6-800 ezer arany bevétele volt..Összehasonlításképp a török porta 2 millio arannyal bírt évente, de a kereskedelem révén az olasz városok is összehoztak évi 1 milliót.. Építkezéseihez, seregéhez minden pénzre szüksége volt s azt könyörtelenül, adók tucatjainak kivetésével be is hajtotta.. Igaz tehát, számosan kívánták halálát. Emiatt is kizártak azok a történetek, hogy álruhában járta az országot, mert az igazság az volt, a legkisebb távolságra is csak erős kísérettel mehetett.. Egyszer próbálkozott csak álöltözettel, Szabács ostrománál közvitéznek öltözve csónakból akarta megfigyelni a törököt, de rálőttek, s meg is sérült, be is fejezte a bújócskázást...
A mi lett volna ha.. nem 47 évesen hal meg Mátyás nem megválaszolható kérdés szerintem, hisz Magyarország a megkötött tízéves béke ellénére sem volt felkészült az igazi ellenséggel az Oszmán birodalommal szemben, s Mátyás nyugati terjeszkedései is sikertelenek maradtak, hisz a német rendek sem akartak a nyakukba erős uralkodót, s híres mondásával maga is elimerte a családi kapcsolatok révén komolyabb tartosabb eredményeket lehet elérni mint a csatatéren.. Bella gerant alii, at tu, felix Austria nube.... Mások háboruzzanak csak, te boldog Ausztria csak házasodjál... S a sors fintora, hogy a fiának, Corvin Jánosnak kinézett feleség, akivel el is jegyezte(majd felbontották az eljegyzést) Bianca Sforza lett Károly és Ferdinánd anyja.. Igy csak az a biztos, hogy ha Mátyáshoz hasonló formátumú uralkodó követte volna atrónon, akkor sembiztos, hogy nem esett volna darabjaira az általa összerakott birodalom, hisz az orszáb még nem volt kész....
 

Umaksuman

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez a hiedelem a különböző kulturális hagyományokból ered, ahol a Tűzönjárás mindig szertartásos keretek között zajlik. A koplalás, vagy rituális böjt inkább a tiszteletadás jelképe, semmint biológiai feltétel. Természetesen amikor a Tűzönjárás egy lelki gyakorlat szertartásos része, lehet egybekötni lébőjttel, de ez nem feltétele a biztonságos járásnak.
Néhány éve éppen a Balaton mellett lógtam, mikor hallottam, hogy vagy fél tucat szirénázó mentőautó száguld át a falun. Másnap olvastam a helyi lapban, hogy valami cég tűzönjárással egybekötött csapatépítő tréninget tartott, de a guru (vagy sámán:)) elszúrt valamit, és a társaságból jó páran odakozmáltak.
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Rossz király volt-e II. Ulászló?

...
Meghalt Mátyás király oda az igazság....


*****
Mátyás ellentéte II.Ulászló, akiről csak rosszakat mondanak.
Az igazságot valójában az akkor élt egyszerű emberek tudnák megmondani, hiszen egy uralkodó -legyen az fáraó, király vagy miniszter - jó vagy rossz politikáját mindig a kisemberek érzik legjobban, nem a hatalom mellett sütkérezők.
Döntse el ki-ki maga, hogy melyik verzió fogadható el.:)


Dobzse%20Laszlo.jpg
x II. Ulászló (lengyelül Władysław II Jagiellończyk, csehül Vladislav Jagellonský; Krakkó, 1456. március 1. – Buda, 1516. március 13.).
Uralkodói mellékneve: Dobrze (Dobzse)

Tehetségtelen, lepaktált a Habsburgokkal, szétzüllesztette Mátyás fekete seregét, csökkentette az állam jövedelmeit, mindenbe beleegyezett (Dobzse!), uralkodása alatt pártviszályok dúltak, fokozódott a nyomor és kirobbant a parasztháború – többek között ezek a főbb vádak II. Ulászló királlyal szemben.
Hahner Péter történész azonban árnyalja a képet.

Sose volt még olyan gyámoltalan királya a magyarnak, mint ez az istenadta cseh ember. Mikor a fejére tették neki a Mátyás király koronáját, ijedten sóhajtott fel: - Hej, urak, nehéz nekem ez a korona! - Ne hordozd, ha nehéz – nevettek a magyar főurak. - Dobzse, dobzse – mosolygott a király, s csakugyan nem törődött többet se koronával, se országgal” – olvasható a II. Ulászlóról szóló legendákban, de a róla szóló Wikipedia-bejegyzésben se találni sok jót.

Mai történészek szerint azonban Ulászló hatalomra kerülése után gyorsan rendet teremtett, a Hahner által hivatkozott Tringli István történész pedig egyenesen úgy véli: Dobzse László politikáját béke és igazságosság jellemezte; mindkét elv szakítást jelent Mátyás utolsó évtizedének politikájával.

A közös cseh-magyar királyság és a lengyel uralkodóval való rokonság olyan szövetségi hátteret biztosított a királynak, hogy egyetlen európai állam sem támadt Magyarországra.

A Habsburgokhoz való közeledés sem árulás volt, a szerződés megfelelt az ország érdekeinek, hiszen csak egy nagyobb európai szövetség szállhatott szembe az Oszmán Birodalommal (hogy az összefogás végül nem jött létre, nem Ulászló hibája volt, az ország déli határainak megtartása pedig valószínűleg Mátyásnak sem sikerült volna).


Nagyszabású törvényhozói munkája eredményeképpen II. Ulászló alatt megszületett az addigi legnagyobb magyar törvénykönyv, és az újabb kutatások szerint a Jagellók korában jelentős gazdasági fejlődésre kerülhetett sor. Ami a kultúrát illeti: gyorsan terjedt az írásbeliség, a magyar nyelvű irodalom pedig kifejezetten virágzásnak indult.

Hahner szerint tehát semmi okunk, hogy II. Ulászló korát a romlás és hanyatlás időszakának tekintsük.
A történészek korábban ugyan előszeretettel idézték a pápai nunciusként tevékenykedő Burgio báró súlyos kritikáit, melyek szinte az anarchia és züllés korszakaként jellemezték a Mohács előtti évtizedeket, csakhogy Burgio jelentései szélsőségesen elfogultak voltak.


Antonio Giovanni Burgio

A BUDAVÁRI KIRÁLYI SZÉKHELY ÉS PALOTA TÖRTÉNETE.....
Spekner Enikő főmúzeológus-történész
 

Kyra2

Kitiltott (BANned)
Az előbbi hozzászólásom: http://canadahun.com/forum/showpost.php?p=3439049&postcount=105 folytatása lenne ez, tudom hogy egy kicsit megkésett...

.....Oxfordban 2000.-ben megjelent dolgozatában elemzi mit is tudunk voltaképp....
A tekercsek semmilyen újdonsággal nem szolgálnak, gyakorlatilag megegyeznek a Szentpétervári kódex-el....
Böngészgetve az általad megjelölt művek és szerzők között érdekes módon én éppen ellenkező következtetésekre jutottam. Például a qumráni tekercsekben több olyan idézetet találtak, amelyeket később Jézusnak tulajdonítottak. Ebből következtetni lehet arra, hogy a kereszténység nem Betlehemben, hanem a qumráni kolostorban született meg. Azért ez elég nagy csapás a Vatikánra, nem gondolod? Lehet akkor mondani, hogy „semmi újdonsággal nem szolgálnak a tekercsek”?

Akkor itt most mi a TÉNY? Van újdonság, vagy nincs újdonság.

Aztán az összeesküvés elméletek fő tápja a 6 napos háborúban az izraeli hadsereg lefoglalta és eltüntette a tekercsek jelentős részét..

Ha úgy van, ahogy írod, akkor ez már nem „összeesküvés-elmélet”, hanem összeesküvés. Ilyen alapon aztán ki lehet jelenteni, hogy Jézus nem is létezett, hisz a holttengeri tekercsekben egyetlen szó sincs róla. Az ellentábor pedig mondhatja, hogy persze, de azok között a tekercsek között, amelyeket eltüntetett az izraeli hadsereg, nem tudhatjuk, hogy tesznek-e említést Jézusról.

Ez is egy példa arra, hogy a TÉNYEK is manipulálhatók.

(Az itt következő soraim nem vonatkoznak közvetlenül a témához, de véletlenül találtam írást Torma Zsófiáról is, akivel kapcsolatban nem rég volt egy dühös kirohanásod azt hiszem Biharral szemben. Azt olvastam, hogy életében nem volt a tudós Akadémia dédelgetett üdvöskéje… Azok, között akik igazán tisztelték és elismerték nemigen volt olyan, aki akkor a hivatalos, ”mainstream” tudományt képviselte, viszont voltak olyanok, mint a „kókler” Schliemann...;))
 
Oldal tetejére