Tanács a 20 hozzászólás könnyű megszerzéséhez

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

ariadne70

Állandó Tag
Állandó Tag
Újholdszerelem

Ha a szeretet elmélyül, a férj és feleség testvérekké válnak. Ha a szeretet elmélyül, a napenergia hold-energiává alakul: a hevesség nincs többé, nagyon hűvös. És amikor a szeretet elmélyül, félreértés támadhat, mert annyira hozzászoktál a lázhoz, a szenvedélyhez, az izgalomhoz, és most az egész ostobaságnak tűnik. Micsoda ostobaság! Most, ha szeretkeztek, ostobán hat; ha nem szeretkeztek, a régi megszokás miatt úgy érzitek, valami hiányzik.
Amikor egy férj és egy feleség ezt érzi, felébred a félelem - kezded magától értetődőnek tekinteni a másikat? Olyan lett, mint egy testvér, nem a saját választásod többé, nem a te egód döntése? Ilyen félelmek ébrednek. Megesik, hogy úgy érzed, valami hiányzik - egyfajta üresség keletkezik. De ne a múlton keresztül tekints rá. Tekints rá a jövő felől. Sok minden fog történni ebben az ürességben, sok minden fog történni ebben az intim közelségben - mindketten eltűntök. A szerelmetek tökéletesen szexualitásmentessé fog válni, minden hév eltűnik belőle, és megismeritek a szerelem egy egészen új minőségét.
 

ariadne70

Állandó Tag
Állandó Tag
Belső hegy

A hegy mindig vonzotta a meditálókat. Van valami a hegyekben: csend, nyugalom, tökéletes mozdulatlanság, egyfajta időtlenség. A hegy szinte állandó marad, és az a mód, ahogyan a hegy ül, egyfajta összpontosultságot jelképez. Olyan, mintha a hegy mély összpontosultságban lenne, a belsejében minden összpontosult. A fa alatt ülő Buddha olyan, mint egy hegy. És nem véletlen, hogy a világ legelső szobrai a Buddháról készültek, és kőből voltak - sziklából, amely önmagában is mozdulatlan, időtlen, haláltalan, összpontosult.
Az elme mozgása - a gondolatok, a vágyak, a képzelet és az emlékezet - boldogtalanságot teremt. Amikor megszűnik a gondolatok és a vágyak mozgása, eltűnik az elme. Te vagy, de nincs benned elme. Az elmenélküliség állapota bepillantást enged a belső hegyre.
 

ariadne70

Állandó Tag
Állandó Tag
Az igazi tolvajok

Ezek a valódi tolvajok: a kétség, a gyanakvás, a félelem. Megsemmisítik minden képességedet az ünneplésre. Pedig amíg a Földön vagy, ünnepeld a Földet. Amíg tart ez a pillanat, élvezd ki a legvégsőkig. A félelem miatt annyi mindent elveszítünk. A félelem miatt nem tudunk szeretni, vagy ha szeretünk, akkor is csak félig tesszük, mindig csak úgy tessék-lássék. Mindig csak egy bizonyos pontig, és egy picivel sem tovább. Mindig elérkezünk egy ponthoz, amelyen túl már félünk, ezért ott megragadunk. Nem merülünk el mélyen a barátságban, mert félünk. Nem tudunk mélyen imádkozni, mert félünk.
Légy tudatos, de sose légy óvatos. Nagyon finom különbség van ezek között. A tudatosság nem a félelemben gyökerezik. Az óvatosság a félelemben gyökerezik. Aki óvatos, az talán sosem hibázik, de nem is jut messzire. A félelem az, ami nem engedi, hogy új életstílusokat, új energiacsatornákat, új irányokat, új vidékeket fedezz fel. Mindig ugyanazt az utat járod újra és újra, oda-vissza - mint egy tehervonat!
 

ariadne70

Állandó Tag
Állandó Tag
Ne szedd ízekre a virágokat!

A dolog iróniája abban rejlik, hogy ha meg akarod tudni, mi a virág, és letéped a szirmait, sosem fogod megtudni, mi a virág. Bármilyen ismerethez jutsz róla ezzel a módszerrel, az valami más lesz: talán a virág kémiai alkotóelemei, fizikai alkotóelemei, a színe, vagy ez, vagy az, de semmit sem fog mondani a szépségéről. A szépsége eltűnt abban a pillanatban, hogy ízekre szedted, és elpusztítottad.
Most nincs másod, mint a virág emléke, és az nem a valódi virág. És mindent, amit tudsz róla, egy halott virágról tudod, nem egy élőről. Pedig az az elevenség volt a lényeg, a valódi dolog; az élő virág növekszik, nyílik, illatozik. És ugyanez a helyzet a belső virággal is.
A meditáció sok új teret fog hozni, ami nagyon jó. De ha elkezdesz gondolkodni róla - mi az, miért történik, mit jelent -, behozod az elmét. És az elme méreg. Akkor ahelyett, hogy öntöznéd a virágot, megmérgezed. A meditáció az elmével homlokegyenest ellenkező dimenzió. Ezért ne hozd be az elmét. Élvezd! Ezek kellemes élmények. Egyre több és több, még sokkal jelentősebb élmény érkezik majd - ez csak a kezdet. Maradj nyitott és elérhető.
 

ariadne70

Állandó Tag
Állandó Tag
A kritikus hang

Kettős kötelék szorít. Tudod, mi a „helyes” cselekvés, de nem akarod megtenni, ezért ha végül mégis megteszed, csak kötelességből csinálod. Akkor nincs benne öröm; úgy érzed, hogy elpusztítod önmagadat, hogy elvesztegeted az életedet. Ha azt teszed, amit akarsz, bűntudatot érzel, úgy érzed, valami rosszat tettél. Tehát meg kell szabadulnod a szüleidtől, ennyi az egész. És ez egy nagyon egyszerű dolog, mert most, hogy felnőttél, a szüleid nincsenek ott többé; csak az elmédben léteznek.
Én nem azt mondom, hogy menj, és öld meg a szüleidet - azt mondom, hogy öld meg a múltnak ezt a csökevényét. Nem vagy többé gyerek: ismerd fel ezt a tényt. Vállald magadra a felelősséget; ez a te életed. Vagyis tedd azt, amihez kedved van, és sose tégy olyat, amihez nincs kedved. Ha szenvedned kell miatta, szenvedj. Mindennek meg kell fizetni az árát; az életben semmit nem adnak ingyen.
Ha élvezel valamit, és az egész világ elítéli, jó! Hagyd, hogy elítéljék. Fogadd el ezt a következményt; megéri. Ha nem tetszik valami, pedig az egész világ gyönyörűnek találja, akkor az a valami értelmetlen, mert sosem fogod élvezni az életedet. Ez a te életed - és ki tudja? Holnap talán meghalsz. Ezért élvezd, amíg élsz! Senkinek semmi köze hozzá - sem a szüleidnek, sem a társadalomnak, sem senki másnak. Ez a te életed.
 

ariadne70

Állandó Tag
Állandó Tag
Reménytelenség

A jövő megbukik, és a jövő bukásával nagy reménytelenség támad. Mindmáig a világ nagy reménnyel élt, de a remények hirtelen eltűnnek, és nagy kétségbeesés lép a helyükbe. Számomra ez rendkívüli jelentőséggel bír. Az emberi tudatosság eme krízise nagyon fontos. Vagy az emberiségnek is el kell tűnnie a Földről, vagy egy teljesen új létezésre van szüksége, egy új születésre. És az én munkám abból áll, hogy elősegítsem az emberi tudatosság újjászületését.
A világ cserbenhagyott minket; most nincs semmi itt, a Földön, amire vágyhatnánk. Most a sóvárgás magasra szökhet. Most a látható véget ért, és a láthatatlanban kereshetünk. Most az idő értelmetlen; az időtlenbe kell lépnünk. Most a szokványos életben nincs báj; kiveszett belőle minden öröm. Megvalósítottunk minden vágyat, minden lehetséges vágyat, és nem leltünk kielégülésre. Most lehetségessé vált a valódi elégedetlenség, és valóban elégedetlennek lenni nagy áldás.
 

ariadne70

Állandó Tag
Állandó Tag
Bocsánat, ha ...

... valakit zavartam kis Osho sorozatommal.
De azt hiszem, érdemes elolvasni őket, kicsit elmélázni rajtuk, tagadni vagy elfogadni. Szép napot mindenkinek!
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére