Hírek 12 év után derültek ki Orbánék titkos pénzosztásai

Nem nyilvános kormányhatározatokkal juttatott százmilliókat az Orbán-kormány jobbára a Fidesz politikai céljait támogató határon túli szervezeteknek – főleg Erdélybe és a Felvidékre. Csak 2011-ben 787 millió forint közpénzt osztottak így szét – derült ki a hvg.hu által megismert, eddig titkolt kormánydöntésekből. Megnéztük, hová kerültek ezek az összegek.Ugyan a NER hatalomra kerülése után nem sokkal, már 2010 végén törvényt hoztak a határon túli magyarságnak szánt kormányzati támogatásokat elosztó Bethlen Gábor Alapról, 2011 tavaszán pedig meg is alakult az állami tulajdonú alapkezelő cég, az Orbán-kormány még ezután is többször megkerülte a maga által gründolt szervezetet, és közvetlenül, egyedi döntéssel támogatott közpénzből számára kedves határon túli szervezeteket.
Az anyaországi költségvetésből támogatni kívánt civilek kiválasztásának okát, szempontjait, de legtöbbször még az összeg felhasználási célját is mellőző kormánydöntésekből 2011-ben ötöt is hozott az Orbán-kormány, ezek közül négyet a kormányfő, egyet Semjén Zsolt írt alá. Mind az öt kormánydöntés úgynevezett „kétezres” típusú határozat volt, vagyis nem volt titkos, mégse volt nyilvános – egészen mostanáig.

Különbséget kell tenni a nyilvános és a többféle nem nyilvános (akár titkosított) határozatok között – ez a sorszámuk alapján könnyű:
  1. vannak azok a kormányhatározatok, amelyek teljesen nyilvánosak, kötelező közzétenni őket a Magyar Közlönyben, ezek sorszáma kezdődik egyessel, ezért ezres határozatoknak hívjuk őket – ebből jelent meg tavaly 1696 darab, 2021-ben pedig 2012 darab;
  2. vannak a minősített adatot tartalmazó, titkos kormányhatározatok, amelyek nem nyilvánosak, nem jelennek meg sehol, ezek a háromezres határozatok, mivel a sorszámuk hármassal kezdődik – ebből volt tavaly 24 darab, 2021-ben pedig 38 darab;
  3. vannak a kettő közé sorolható, nem titkos, de nem is kötelezően közzéteendő kormányzati döntések, amelyek jellemzően feladatot jelölnek ki, sorszámuk kettessel kezdődik, ezért hívjuk őket kétezres határozatoknak – ebből tavaly 470, 2021-ben 679 darab volt;
  4. végül vannak a nem titkos, de szintén nem nyilvános kategóriába tartozó olyan – általában munkaszervezési jellegű – kormánydöntések, amelyek sorszáma négyessel kezdődik, ezért nevezzük őket négyezres határozatoknak – ebből tavaly 111, 2021-ben 162 darab volt.

A kormányhatározatok közül a titkosított háromezreseknek változó minősítési ideje van, ami lehet akár 50 év is, míg a négyezresek és a kétezresek pedig annak ellenére, hogy nem titkosak, 10 évig mégsem nyilvánosak, és utána sem akarja a kormány, hogy megismerje a közvélemény ezeket. Ebben a cikkben is csak azért tudjuk a határon túli támogatásokról rendelkező kétezres döntéseket bemutatni, mert a hvg.hu jogerősen pert nyert a kormánnyal szemben, így ki kellett adniuk azokat az iratokat, ahol már lejárt a 10 év:

A jogerős bírósági döntést követően a Miniszterelnöki Kormányiroda kiadta a hvg.hu-nak az Orbán-kabinetek több tucat kétezres határozatát 2010-ből, 2011-ből és 2012-ből, hiszen ezeknél már lejárt a 10 éves határidő. A Kormányzati Integrált Közérdekű Adatközlési Portálon (KIKAP) keresztül megkapott határozatokból cikksorozatunk első részében azokra fókuszálunk, amelyek határon túli szervezetek anyagi támogatását írták elő 2011-ben.


Az öt kormányhatározat közös vonása, hogy költségvetési forrásból rendel külhoni civil szervezeteket támogatni, méghozzá bármiféle transzparens, számonkérhető szempont nélkül, hiszen mindegyiknek szerepel már a címében is, hogy „nem pályázati úton nyújtott támogatásról” szólnak. Vagyis ezek a kormány olyan egyedi döntései voltak, amelyekről eddig egyáltalán nem is értesülhetett a közvélemény. Pedig sok pénzről van szó:


az öt kormánydöntéssel egyetlen év alatt, 2011-ben összesen 787 millió forintot osztottak szét 9 szervezet között Romániában, Szlovákiában, Ukrajnában, Szerbiában és Horvátországban.

A legtöbb pénz a legnagyobb magyar diaszpórával rendelkező Romániában landolt. A teljes összeg 35 százaléka, 277 millió forint így Erdélybe jutott. Ebből 265 milliót négy részletben az Orbán Viktorral Tusványoson egy színpadon fellépő Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács kapta. További 6 millió jutott a vele szorosan együttműködő Székely Nemzeti Tanácsnak, másik 6 millió pedig utóbbi háttérszervének, a Siculitas Egyesületnek.


Egymásra utalva
Itt érdemes megjegyezni, hogy az Orbán-kormányt rendszeresen éri az a kritika a hazai ellenzék részéről, hogy az anyaországi adófizetők pénzét Erdélyben elszórva szerez a Fidesz politikai lojalitást magának. Akárhogy is, a tavaly áprilisi magyar parlamenti választáson is kiderült, hogy a levélszavazatok – ezek javát kettős állampolgár külhoni magyarok adják le – 93,8 százaléka Fidesz-KDNP listájára érkezett, és messze a legtöbb levélszavazat Romániából jött. Az erdélyi választási tájékoztató kampányt koordináló Eurotrans Alapítvány becslése szerint az összes külhoni szavazat mintegy 64 százaléka származhatott Erdélyből – írta a Maszol.ro. Szintén itt jelent meg a hír arról, hogy pár nappal a választás után Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter Kolozsvárra látogatott, ahol megköszönte az erdélyi magyarok részvételét az április 3-ai választáson és arról biztosította a külhoni magyarokat, hogy amiképpen a magyar kormánypártok számíthattak rájuk, úgy ők is számíthatnak a magyar állam támogatására.A kétezres határozatokkal 2011-ben külhonban szétosztott pénz majdnem másik harmada, 30 százaléka Szlovákiában, a Felvidéken hasznosult. Ebből a 240 millió forintból 190 millió a Főnix Polgári Társulásnak ment, 50 millió a Pro Futuro Hungarica szervezetnek. Érdekesség, hogy a Főnix, amelyik később is rengeteg közpénzt kapott magyar költségvetésből, nem mindig tudott megnyugtató választ adni arra, hogy hasznosan költötte-e el ezt a pénzt.


A pozsonyi Új Szó írt 2016-ban arról, hogy 2012-2016 között 290 millió forintot kapott a felvidéki magyarság támogatására a Főnix, ám a tevékenységének alig van nyoma, miközben sok szálon kötődik a szlovák Magyar Közösség Pártjához, amely politikai kérdésekben gyakran partnere a Fidesznek. (A 290 millióból 2012-ben az állami Szerencsejáték Zrt. adott 70-et, 2015-ben a Bethlen Gábor Alap 20-at és 2016-ban a Miniszterelnökség 200 milliót.)


A környező országokba küldött támogatás megoszlása szervezetenként
Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (Románia) 265 millió Ft,
Főnix Polgári Társulás (Szlovákia) 190 millió Ft,
Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (Ukrajna) 122,7 millió Ft,
Magyar Nemzeti Tanács (Szerbia) 90 millió Ft,
Pro Futuro Hungarica (Szlovákia) 50 millió Ft,
Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (Horvátország) 34,3 millió Ft,
Agenda Polgári Egyesület (Szerbia) 23 millió Ft,
Székely Nemzeti Tanács (Románia) 6 millió Ft,
Siculitas Egyesület (Románia) 6 millió Ft.

A harmadik legtöbb pénz, 122,7 millió forint a 2011-es egyedi kormánydöntésekkel Ukrajnába, Kárpátaljára ment. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnek három részletben juttatott forrásból a legkisebb, 22,7 milliós összeg volt csak célhoz rendelt – ezt lapkiadásra kapták (ez volt amúgy az egyetlen támogatás a határon túli szervezetek 2011-es összes dotációja közül, amiről így legalább hozzávetőleg kiderül, hogy mire szánták Orbánék).


A Szerbiában, a Vajdaságban élő magyaroknak 113 millió forint jutott 2011-ben: a Magyar Nemzeti Tanácsnak 90 millió, az Agenda Polgári Egyesületnek 23 millió. A horvátországi magyar diaszpórának 34,3 millió forint ment a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségén keresztül. Érdekes, hogy az öt közül egy határozat módosítás volt: az Agendának (Szerbia) előzőleg adott másik 25 milliót törölték, helyette a Siculitas (Románia) kapott 6-ot.


A környező országokba küldött támogatás megoszlása országonként
Románia: 265+6+6 = 277 millió Ft
Szlovákia: 190+50 =240 millió Ft
Ukrajna: 122,7 millió Ft
Szerbia: 90+23 = 113 millió Ft
Horvátország: 34,3 millió Ft
Összesen: 787 millió Ft

1691798089255.jpeg
 
Inkább pénzmosás. Kollégám szerint minden magyarországi pártnak megvolt a maga köre Kárpátalján is. Amely kormány hatalmon volt az a sajátjait pénzelte, aztán miután elvesztette közpénz jellegét egy része vissza tért Magyarországra. A különbség annyi, hogy ebből a kis bizniszből is nagy bizniszt csinált Viktor és haverjai.
Talán ebben a kínaiaknak volt igaza anno, ehunokok kellenek a kormányba, hogy ne legyen se család se gyerek akinek harácsoljon.
 
Utoljára módosítva:
A jelenlegi vesztes oldal most úgy tesz, mintha ők nem pont ugyanúgy lopták volna a közvagyont. Nem ugyanúgy tüntettek el milliárdokat és nem saját maguk és családtagjaik között osztották volna szét. Csakhátugyetetsziktunnikeziccsókolom a rövidtávú emlékezet megtréfálja a nípeket. Már itt-ott és akik ezt beszoppantják. Lám.
 
A jelenlegi vesztes oldal most úgy tesz, mintha ők nem pont ugyanúgy lopták volna a közvagyont. Nem ugyanúgy tüntettek el milliárdokat és nem saját maguk és családtagjaik között osztották volna szét. Csakhátugyetetsziktunnikeziccsókolom a rövidtávú emlékezet megtréfálja a nípeket. Már itt-ott és akik ezt beszoppantják. Lám.
Ilyen merhetetlen lopas nem volt. Mindenhol vannak korupt polikusok de ami otthon megy minden kepzeletet felulmul.
Minden teruleten, kul bel polika, gazdasag inflacio, egeszsegugy, tanarok, vasut, stb Lam mindez keves meg nagyobb slamasztikaba kell kerulni hogy lasd mekkora gond van az orszag jo reszenel.
 
Hogy melyik kormány mennyit is lopott, az fügött az ország gazdasági állapotától is szerintem. A legtöbbet a rendszerváltáskor lopták a hatalom csúcsához közel állók. Majd mikor 2005 től megindultak nagyobb mértékben az eu pénzek a lopás is magasabb fokozatba kapcsolt.
 
A jelenlegi vesztes oldal most úgy tesz, mintha ők nem pont ugyanúgy lopták volna a közvagyont. Nem ugyanúgy tüntettek el milliárdokat és nem saját maguk és családtagjaik között osztották volna szét. Csakhátugyetetsziktunnikeziccsókolom a rövidtávú emlékezet megtréfálja a nípeket. Már itt-ott és akik ezt beszoppantják. Lám.
Tudomásom szerint a "jelenlegi vesztes oldal" idején nem tolt ennyi pénzt az EU az országba. Valahol biztos meg lehet találni, hogy az "elmútt nyócév" alatt mennyi OLAF nyomozás volt, meg O1G ideje alatt mennyi. Egyébként legyünk hálásak, hogy a NER csak kb 40%-át lopta el. Lehetne rosszabb is. (?)
 
A törvénytelenség minden oldalon törvénytelenség ... lenne. A jelenlegi vesztes oldal 14 éve vesztes. S a 14 év alatt nem indultak ellenük eljárások, csak a sunyi, alattomos ellehetetlenítés és kicsinálás megy, einstand jellegű kúrmányzással, fékevesztett szabadrablással. Az csak a probléma egyik része, hogy tíz-százezermilliárdok vesztették el közpénzjellegüket. A természeti és a szellemi környezetben végzett rombolás, a gerinctelen és gátlástalan buták pozícióba helyezése és ámokfuttatása megásta egy teljes ország és a magyar nép sírját.
Az agyhelymosás töretlenül működik.
 
A jelenlegi vesztes oldal most úgy tesz, mintha ők nem pont ugyanúgy lopták volna a közvagyont. Nem ugyanúgy tüntettek el milliárdokat és nem saját maguk és családtagjaik között osztották volna szét. Csakhátugyetetsziktunnikeziccsókolom a rövidtávú emlékezet megtréfálja a nípeket. Már itt-ott és akik ezt beszoppantják. Lám.
Orbán az elmúlt 14 év alatt intézményesítette a lopást.
 
Az elemzői várakozásokkal szöges ellentétben Magyarország bruttó hazai terméke az idei év II. negyedévében a nyers adatok szerint 2,4 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 2,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 0,3 százalékkal csökkent – tájékoztatott erről a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ezzel már egy éve tart a technikai recesszió.
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a GDP-adatokkal kapcsolatban közleményében kiemelte, hogy „a háború és szankciók károsan befolyásolták a magyar gazdaság teljesítményét, ugyanis a fogyasztás visszaesését és a beruházások lassulását okozták. De a negatív külső gazdasági környezet, többek között a német gazdaság stagnálása sem segített.” A miniszter azt is hozzátette:

A második negyedévi GDP-visszaesés a negatív gazdasági ciklus alja, hazánk gazdasága a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően növekedési irányba fog fordulni, a harmadik és negyedik negyedévben gyors visszapattanás várható.
(ha mégsem akkor majd jövőre....)
 
A jelenlegi vesztes oldal most úgy tesz, mintha ők nem pont ugyanúgy lopták volna a közvagyont. Nem ugyanúgy tüntettek el milliárdokat és nem saját maguk és családtagjaik között osztották volna szét. Csakhátugyetetsziktunnikeziccsókolom a rövidtávú emlékezet megtréfálja a nípeket. Már itt-ott és akik ezt beszoppantják. Lám.

Az előző kormányoknak nem volt kellő ideje, hogy kitudtak volna építeni egy olyan hatalmas bűnszövetkezetet, korrupciós maffiát mint a jelenlegi kormány.

Nem ideológiákból, hanem történelmi tények tanulságaként jöttek létre a világon a "regisztrációs időszakok",
- hogy a kormányok rendszeres időközökben megméret-tessenek,
- hogy egy államfőt ne lehessen akár hányszor megválasztani, mert az idővel nö a befolyása, manipulálni tudja a állampolgárokat

Aki Merkel-lel akarja összehasonlítani Orbánt az nagyon téved, mert csak Magyarországon van egypárt-kormány.
A KDNP-olyan kicsi a Fidesz mellett, hogy a Fidesznek semmi szüksége nem lenne a KDNP-re, ök csak a templomba járókat animálják, hogy Orbánra szavazzanak.

mt5flvvufzpk578y7h6c5udywjc6b39.png
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

ambrella wrote on lhamo77's profile.
Szia! A Fülelős kalandok-at esetleg el tudnám kérni Tőled? Hálásan köszönöm a válaszodat!
Fodor Ditke wrote on Szélildi's profile.
Kedves Szélildi! Nagyon hálás lennék, ha tudnál segíteni. Unokámmal igyekszünk az olvasást jobbá, szebbé gyakorolni. Ha dr. Gósy Mária és Laczkó Mária a Varázsló - Olvasásfejlesztés című könyvének elérhetőségét szíveskednél ismét megadni, nagy segítség lenne. A link nem működik már, máshogyan nem tudom elérni. Nagyon köszönöm!!!
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,066
Üzenet
4,785,542
Tagok
614,887
Legújabb tagunk
makosmakos
Oldal tetejére