Teremtő tudat... Ki vagyok...

xawier

Állandó Tag
Állandó Tag
miért van inkább valami, mint semmi?

az első válasz, egy kérdés...honnan ered a miért kérdése...ki az akiben a miértek az okok keresése megszületik...és a végén az okságfogságába esik...és csak körbe körbe jár...keresi a megfelelő gondolatot...ami sehova se vezet...csak még egy újabb gondolatot szül...így a semmi mindig valami marad...:wink::rolleyes:...pedig, ha egyszer elérkezik a semmi a minden magával ragadkiss

http://video.xfree.hu/?n=puszatla|73c2cd052ba8c1bbd737c4d8d4838fa1

Kód:
<object type='application/x-shockwave-flash' data='http://s7.images.www.tvn.hu/Flowplayer.swf' width='320' height='263' id='FlowPlayer'><param name='allowScriptAccess' value='sameDomain' /><param name='movie' value='http://s7.images.www.tvn.hu/Flowplayer.swf' /><param name='quality' value='high' /><param name='scale' value='noScale' /><param name='wmode' value='transparent' /><param name='flashvars' value='videoFile=http://s7.images.www.tvn.hu/2009/08/21/21/32/www.tvn.hu_73c2cd052ba8c1bbd737c4d8d4838fa1.flv' /></object>
 

shanti

Állandó Tag
Állandó Tag
Üdv Xawier, kedves történet;), a többiek is betolhatnák a képüketkiss:).
Akinek inge vegye magára:cool::rolleyes:;).

betoltam...


picture.php


volt képem hozzá...........:)

üdv mindenkinek!
 

Monica

Állandó Tag
Állandó Tag
a többiek is betolhatnák a képüketkiss:).
Akinek inge vegye magára:cool::rolleyes:;).

Betolnám én, Sziszusz, betolnám, de akkora képem van, hogy nem fér ide... :cool: :rolleyes:

Nos, ha az inget nem is, a blúzt annál inkább magamra vettem... :cool: avagy, itt a többiek - közül a egy... Tehát, örülj (nekem)... :rolleyes: vagy ne... Jogodban áll mindkettő... :D ;)

Summa summárum... Jelen-Lét-i íven "itt lábatlankodott a Monica" lábjegyzettel, kéretik regisztrálni itt (és most) Létemet... :cool: Hovatovább - közkívánatra -, betettem ide is egy kicsit a lábamat... ;)


www.tvn.hu_abf9a1dfba2fb89842b289e55f7e0319.gif


Egy pupú barátomnak egy kiss, amiért megosztotta...
No jó, a többieknek meg csak úgy alapon... egy kiss
 

Tibi16

Állandó Tag
Állandó Tag
:D:D
profilepic100872_8.gif



szeeeiiip jááóóóó estét kívánok mindenkinek!! igy thájj nyelven he!!!
képes vagyok képesen betolni a képemet de a lényeg!! a bötükben rejlik ám!!! olvassátok csak!!!:D:D:D;)

jó kis társaság volt van lesz itt!! MOST!!!!
 

Bonaona

Állandó Tag
Állandó Tag
Üdv Mindenkinek!
Nagy pusza Tibi bácsinak...a zenebona...

Osho a semmiről és a valamiről...csak úgy hoztam, hogy itt legyen...

... A mahámudrá a világegyetemmel átélt tökéletes orgazmus.
A mahámudrá énekében így szól Tilopa:A mahámudrá minden szó és minden szimbólum felett áll, de neked Náropa, ki megfontolt és kitartó vagy, el kell mondanom:
Az ürességnek nincs szüksége támaszra, a mahámudrá a semmin nyugszik. Minden erőfeszítés nélkül, inkább lazán és természetesen, a korlátok ledönthetők – ezáltal a szabadság elérhetővé válik. A végső megismerés valójában egyáltalán nem is megismerés, hiszen maga a megismerő elvész. Amikor pedig nincsen megismerő, mit lehet mondani róla? Ki fogja elmondani? Ki fog beszámolni róla? Amikor az alany eltűnik, a tárgy szintén el kell, hogy tűnjön – a partok eltűnnek, csupán a megismerés folyama marad. A tudás jelen van, de az, aki tudja, már nincs.

Ez a baj az összes misztikussal. Eljutnak a legvégső tudáshoz, de sohasem képesek azt elbeszélni követőiknek. Nem tudják elmondani azoknak, akik az értelmükkel szeretnék azt felfogni. A misztikusok eggyé válnak a tudással. Az egész lényük róla mesél, de itt nincs lehetőség az intellektuális megértésre. Neked adhatják, ha képes vagy elfogadni. Megengedhetik, hogy megtörténjen benned, ha te is megengeded; ha befogadó vagy és nyitott.

Ne keress – és megtalálod. Pontosan a keresés, a rá irányuló törekvés válik a gáttá, hiszen minél többet kutatsz, annál jobban megerősödik az ego: a kereső. Ne keress!Ez a mahámudrá énekének legmélyebb üzenete: ne keress, maradj pontosan olyan, amilyen valójában vagy, ne menj sehová. Soha senki nem juthat el Istenhez, senki nem képes megtalálni, mert senki nem ismeri az utca-házszámot. Hová mennél? Hol fogod megtalálni az isteni jelenséget? Ehhez nincs térkép, nincs út és nincs senki, aki elmondaná, hol találod Őt. Nem, soha senki nem találhatja meg Istent. Mindig fordítva történik: Isten jön el tehozzád. Minden alkalommal, amikor készen állsz, kopogtat az ajtódon, mindig Ő kutat fel téged, ha már felkészültél. Ez a felkészültség pedig nem más, mint egyfajta befogadás. Amikor teljesen befogadóvá válsz, ha nincs már ego, akkor egy üres szentéllyé változol, ahol nincs többé senki.

Az ürességnek nincs szüksége támaszra…
Mindennek szüksége van segítségre, valaminek a támogatására. Csak a semmi, az üresség nem kíván magának támaszt. És ez a bölcsek legmélyebb felismerése: a léted egy nemlét. Helytelen lenne „lét”-nek hívni, hiszen az nem valami, nem is hasonlít rá. Sokkal inkább hasonlít a semmire: a határtalan, vég nélküli ürességre. Ez az anátma, az „én-nélküliség” – nem pedig egy valamilyen másfajta „én” benned.
Minden érzés, ami az „én”-hez kötődik, hamis. Minden önmeghatározás, hogy „én ez meg ez vagyok”, hamis.
Amikor a legvégsőhöz jutsz el, amikor megérkezel a legbenső maghoz magadban, hirtelen rájössz, hogy sem ez, sem az nem vagy – senki sem vagy. Te nem egy ego vagy, hanem egy végtelen üresség. Néha, amikor csak ülsz, próbálod megérezni, ki is vagy valójában – hol vagy olyankor? Haladj tovább a mélybe, és lehet, hogy megijedsz, mert minél mélyebbre ereszkedsz, annál erősebben érzed, hogy senki sem vagy, hogy te vagy a semmi. Ezért félnek az emberek a meditációtól. Mert az egy halál. Az ego halála – az ego pedig egy hamis fogalom.

Amikor kutatás elmélyült az anyag birodalmában, a fizika tudománya ugyanerre a következtetésre jutott. Amit Buddha, Tilopa és Bodhidharma az intuícióján keresztül megértett, arra a tudomány a külső világot tanulmányozva jött rá. Most azt mondják, nincsen tartalom – a tartalom az „én”-nel párhuzamba állítható fogalom.

Az ember pont olyan, mint egy hagyma. Elkezded lefejteni a gondolati, érzelmi rétegeket, és végül mit találsz? A semmit. Ennek a semminek nincs szüksége segítségre. Ez a semmi önmagában létezik. Ezért mondja Buddha, hogy nincs Isten – mert nincsen szükség rá, hiszen Isten csak egy segítség. Buddha azt mondja, nem létezik teremtő, mert a semmit nem kell megteremteni. Ezt a fogalmat a legnehezebb felfogni, hacsak meg nem tapasztalod.

Először is azt kell megérteni, hogy az „én” fogalmát az agy teremti – nincsen benned „én”.

Te szintén különböző részekből álló szerkezet vagy, az „én” is egy különböző részekből álló szerkezet. Fejtegesd le ezeket a részeket, és az „én” eltűnik. Ezért van, hogy amikor a gondolatok eltűnnek a tudatból, nem mondhatod, hogy „én” – hiszen nincs ott már „én”, csak egy légüres tér. Amikor az érzések eltűnnek, a személyiség teljesen megszűnik. Létezel és mégsem létezel: csak egy határok nélküli hiány, üresség vagy.
Ez önmagad végső megvalósítása, ez az állapot a mahámudrá, mert csak ebben az állapotban élhetsz át orgazmust a mindenséggel. Nincsenek többé határok, nincs „én”, nincs választóvonal, ami megosztana.
A mindenségnek nincsenek határai. Olyanná kell válnod, mint amilyen a mindenség – csak ekkor jöhet létre a találkozás, az eggyéolvadás. Amikor üres vagy, nincsenek korlátaid. Hirtelen átváltozol, és te vagy a mindenség. Amikor nem vagy, akkor te vagy a mindenség. Amikor vagy, egy rút egóvá válsz. Amikor nem vagy, tiéd a lét összes dimenziója, hogy legyél.

A mahámudrá minden szó és minden szimbólum felett áll, de neked Náropa, ki megfontolt és kitartó vagy, el kell mondanom…
Minden szó és szimbólum felett áll, az összes szón és szimbólumon túl. De hogyan lehet akkor elmondani? Hogyha valóban fölötte áll a szavaknak és jeleknek, hogyan lehet elmondani? Létezik rá mégis mód? Igen, létezik: ha létezik egy Náropa, akkor van rá mód. Ha tényleg létezik egy tanítvány, akkor van rá mód. A tanítványon múlik, vajon megjelenik-e a lehetőség, vagy sem.
Ha a tanítvány oly befogadó, hogy már nincsenek saját gondolatai – nem ítélkezik a jó és rossz kategóriái alapján, nincsenek saját gondolatai, lemondott róluk a mesterért. A tanítvány most már pusztán fogékonyság, egyszerű üresség, készen arra, hogy feltétel nélkül üdvözöljön bármit, amit kap – akkor a szavakra és szimbólumokra többé nincs szükség, akkor képes vagy a befogadásra. Hallgathatod a szavak közötti üzenetet, olvashatod a sorok közötti jelentést – a szavak már csupán az ürügyet szolgáltatják. Az igazi lényeget mindig a szavak között találod meg.

A szó csak egy trükk, egy eszköz. Az igazi jelenség úgy követi a szavakat, mint egy árnyék. És ha túlságosan az agyadban élsz, akkor a szavakra fogsz hallgatni, így az üzenet nem jut el hozzád. Ha azonban egyáltalán nem a gondolataid vezetnek, akkor a szavakat követő titokzatos, nagyon finom árnyak, amelyeket csak a szív láthat meg, a láthatatlan árnyak, a tudat láthatatlan hullámai, rezgései… a kommunikáció azonnal megjelenik.

A mahámudrá minden szó és minden szimbólum felett áll, de neked Náropa, ki megfontolt és kitartó vagy, el kell mondanom…
Nem lehet kimondani: kifejezhetetlen – de egy Náropának el kell mondani. Ha csak egy tanítvány is készen áll, a mester megjelenik – meg kell, hogy jelenjen. Amikor csak feltűnik a mélységes igény, azt mindig ki kell elégíteni. Az egész létezés a legmélyebb szükségérzetedre válaszol, de ennek az érzésnek meg kell jelennie, különben anélkül mész el egy Tilopa, egy Buddha, vagy egy Jézus mellett, hogy észrevennéd.

Csak az igaz, ami megtörténik veled. Csakis ami benned virágzik ki, az igaz. Csak ami benned növekszik, az lehet igaz és élő. Mindig emlékezz erre: kerüld a kölcsönvett tudást!
A kölcsönvett tudás az agy eszközévé válik, hogy elrejtse a tudatlanságot – de sohasem rombolja le a tudatlanságot. És minél több tudással veszed magad körül, mélyen, legbelül, a lényed gyökerénél annál nagyobb a tudatlanság és a sötétség. Egy „nagy tudású” ember pedig, a rengeteg kölcsönvett tudásával szinte teljesen bezárja magát a tudásba, nem juthatsz át hozzá. Nagyon nehéz megtalálni a szívét, ő maga is elvesztett vele minden kapcsolatot.

Az élet minden érv nélkül létezik, az igazságnak pedig nincs szüksége a bizonyítékra – csak a szívedre van szüksége; nem az érveidre, hanem a szeretetedre, a bizalmadra, arra, hogy készen légy a befogadására.

Ne ragaszkodj magadhoz! Ez az, amit az összes elmúlt életed során csináltál: kapaszkodtál és rettegtél, hogy ha nem kapaszkodsz az egóba, le kell majd nézned, és ott egy feneketlen mélységet találsz…
Ezért ragaszkodunk apró dolgokhoz, nem vagyunk képesek elszakadni a valóban jelentéktelen dolgoktól. Maga a ragaszkodás csak azt bizonyítja, hogy te is tudatában vagy egy hatalmas benső ürességnek. Szükséged van valamire, hogy belekapaszkodhass, de ez a kapaszkodás a szamszárád, a gyötrelmed. Hagyd magad belezuhanni a mélységes mélybe. Amint hagyod magad a mélységbe zuhanni, magad változol át a mélységgé. Akkor már nincs többé halál, hiszen hogy halhatna meg egy mélység? Akkor már nincs vég, hiszen hogyan lehetne vége a semminek? A valaminek lehet vége, kell, hogy vége legyen – csak a semmi lehet végtelen. A mahámudrá a semmin nyugszik.

Amikor szeretsz, senkivé kell válnod. Ha továbbra is valaki maradsz, a szerelem soha nem jelenik meg. Amikor szeretsz valakit – akár csak egy pillanatra tűnik is fel a szerelem, és áramlik két ember között –, ott két semmi van jelen, nem két személy.

A szerelem tehát nem egy erőfeszítés, a szerelmet nem erőltetheted. Ha erőlteted, a szerelem megszűnik. Belefolysz, nem erőlteted, egyszerűen csak megengeded, hogy megtörténjen, nem erőlködsz. Ez nem egy cselekvés, hanem egy történés: „Minden erőfeszítés nélkül…”. Ugyanez a helyzet a teljességgel, a legvégsővel: nem erőlteted, egyszerűen csak vele sodródsz „…inkább lazán és természetesen”. Ilyen az út, ez a tantra alapja.
 
J

jeripusz

Vendég
Sziasztok!

Csatoltam küldöm Sirák fia könyvét, szerintem nagyon élvezetes olvasmány:)
 

jason4886

Állandó Tag
Állandó Tag
Koszonom szepen bonaona!
Valaki mar tapasztalta mar meg meg ezt az uresseget amirol Osho ir?
Mikor eltunik a meditalo,a kereso es csak az van?Mikor eloszor tapasztaltam nagyon megijedtem halalfelelmem volt mert meglattam azt hogy en nem is letezem de valami mas megmarad.Hihetetlen
Udv:Jason
 

shanti

Állandó Tag
Állandó Tag
...sziasztok:D,



...ha már ing, meg játszótér, meg minden, ...akkor ha van kedvetek játszunk egy olyat, hogy ki mit gondol az alábbiról:

miért van inkább valami, mint semmi?

jó játékot kívánok mindenkinek;)

- sziszusznak - olvasgatok naponta, de nem tudok mindenhez hozzászolni, sőt, sokszor - nagyon késztetést sem érzek. üdv neked kedves barátom:)

Hello Xawier!\\m/

...vagy....Miért inkább a semmi, mint a valami?:):confused:

miért van inkább valami, mint semmi?
Azér a valami az mégis többnek tűnik mint a semmi.

...., hogy a semmiben minden benne van, és ezáltal benne van a valami is...hát nem tudom:rolleyes:...hihetsz benne...vagy tapasztalod?:rolleyes:
....meg mit érdekel...ha boldog vagy....:)...a játék a lényeg..


Ram Tzu-t is ide idézném:

Ram Tzu tudja:

Csak egy bolond
Adná oda
Mindenét

Semmiért.


üdv:ashantitó
 

siriusB

Állandó Tag
Állandó Tag
Koszonom szepen bonaona!
Valaki mar tapasztalta mar meg meg ezt az uresseget amirol Osho ir?
Mikor eltunik a meditalo,a kereso es csak az van?Mikor eloszor tapasztaltam nagyon megijedtem halalfelelmem volt mert meglattam azt hogy en nem is letezem de valami mas megmarad.Hihetetlen
Udv:Jason


Érdekes, hogy annak ellenére csaknem mindenki megijed ilyenkor, hogy várja ezt a megtapasztalást. Pedig milyen kár, mert ilyenkor az ember visszazökken és hosszú időn keresztül nem képes újra felidézni Azt az állapotot...;)
 

Bonaona

Állandó Tag
Állandó Tag
Koszonom szepen bonaona!
Valaki mar tapasztalta mar meg meg ezt az uresseget amirol Osho ir?
Mikor eltunik a meditalo,a kereso es csak az van?Mikor eloszor tapasztaltam nagyon megijedtem halalfelelmem volt mert meglattam azt hogy en nem is letezem de valami mas megmarad.Hihetetlen
Udv:Jason

Szióka!

Jason tudja...ha az elme elcsendesedik, megszületik a tudatosság...de a tudatosatoság, csak fél üresség...mert tudatában vagy valaminek...itt még mindig felmerülhet a kérdés...minek vagy tudatában...az én a tárgy...a tárgynak el kell tünni, hogy az üresség megszülessen...a tudatos ember...teremtőt játszik...az elméje fegyelmezetté válik, de még mindig ott a megfigyelő...az ürességben nincs semmi...nem teremt, csak visszatükröz mindent úgy ahogy van...ha tovább haladsz mélyebre...a tárgy eltünik...már nincs külön megfigyelő és megfigyelt...feloldódik...nincs ott senki aki elmesélhetné neked mifog veled történni...csak megmutatni tudja...csak megérinteni...de itt már a szavak nem segítenek...az elme eszközzé vélik...bent csend lesz...míg a tudatos emberben, ha nem is beszél oda bent a beszélgetés tovább zajlik...ezért nem hallja meg az üresség hívó hangját...mert túl nagy továbbra is a zaj...a tudás nem segít...tudni azt, hogy jutsz el az ürességhez semmit nem jelent...az elme tudja...de az ürességgben nincs szükség az elmére...a tudás megköt...elveszik a belső szabadság...elméletek, információk kötik meg...aki ezt tudja nem fog adni tudást...technikát....ezért kevesebb az aki elmondja...mert aki eltudja mondani...sőt rengeteg technikát ad...az hogy lehet az ürességben...az üres elméből születő válsz csak elindít befelé, de nem ad semmit...mindenkinek önmagát kell követnie...ott bent, kell elmélyednie...és a válasz már nem is lesz fontos...feloldódik benne...;)
 

Sziszusz

Állandó Tag
Állandó Tag
<object height="364" width="445">.


<embed src="http://www.youtube.com/v/nkH6_5KLpQE&hl=en&fs=1&color1=0x234900&color2=0x4e9e00&border=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" height="364" width="445"></object>
 

susan.red

Állandó Tag
Állandó Tag
Osho

A gépemen a FOTÓK közt őrzöm ezt a két képet. Nekem ezek voltak a kedvenc képeim Oshoról. Felteszem, habár szerintem Nektek is megvanak.
 

xawier

Állandó Tag
Állandó Tag
...miért van inkább valami, mint semmi

kedves mindenki:),

...az én válaszom : nem tudom

...sokszor próbáltam eljutni a semmi szélére, határára, de ahogy úgy érzed most már mindjárt ott vagy egy hasonló érzés fog el, mint amit jason4886 leírt. valami félelem szerű - elég erős és határozott, érzés. talán az, hogy rádöbbensz, hogy a semmi vagy. talán az, hogy jobb ma valami, mint holnap egy semmi:p, szóval nem tudom.
...ahogy shanti is írja a valami miért tűnik többnek a semminél ? ha a semmi a végső állapot, akkor miért oly bonyolult és nehéz elérni (ráadásúl ilyesztő is), a valamit meg mért olyan könnyű és játékos megteremteni ?:rolleyes: na és ha megteremtettem akkor meg minek, ha úgysem ez a cél ???:confused::rolleyes:

namindegy:33:
 

Tibi16

Állandó Tag
Állandó Tag
<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/TKGNMRQelUc&hl=en&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/TKGNMRQelUc&hl=en&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>

szeretettel!!!( nekünk)kiss;) A MINDENKI!!:grin:-TŐL
 

jason4886

Állandó Tag
Állandó Tag
Elmondom az elso megtapasztalasomat azzal.
En az onkutatassal meditalok vagyis keresem aza en forrasat.3 kerdest hasznalok:Ki vagyok en?Honnan ered az en?hol van az en forrasa?Ezekkel a kerdesekkel eljuthatok a lenyeghez.mert minden technika a lenyegtol elvisz valamit elerunk vele de a felebredest nem lehet elerni inkabb arrol van szo hogy mindent elveszitunk.Es meg egy lenyeges dolog amire kesobb jottem ra,amikor a kerset feltesszuk onmagunknak ragaszkodjunk a valasz megtalalasahoz,ne engedjuk ujabb gondolat zavarasat.Mar csinaltam egy ideje kerestem ezt az ent es eloszor a testet figjatok elfelejteni akkor lattam meg hogy a test gondolat semmi tobb,de csinaltam tovabb csak kerestem es egy ideje mar csendben voltam amikor hirtelen a kereso eltunt,akkor szinte halalfelelmem volt olyan amilyen azelott soha.hirtelen a semmive valtam uressege itt mar nem volt tobb gondolat egyszeruen eltuntek,es meg hogy En vagyok es rajtam kivul senki es semmi sincs.ott nem volt semi tudas csak az en vagyok tudasa.Az en teljesen eltunk az csak egy gondolat es csak AZ van.Igen innen ugy tunik a gondolatokat megallitani keptelenseg de ha mar ott vagy akkor ugyb tunik gondolkodni a nehez mert az erofeszitessel jar.Utana neztem es ettol felunk mindannyian mert meg kell halnunk ha be akarunk jutni a mennyekbe.hat igy tortent legalabb 7 szer eloszor remiszto volt de kesobb mar sokkal jobb nincs felelem.
Udv:Jason
Ezt nezzetek meg
http://dotsub.com/view/271f927b-f83c-4818-b477-c5d26be69731
 

Bonaona

Állandó Tag
Állandó Tag
Üdv amindenkinek...

Mikor megjelenik a tudatosság arról, mit is kéne tenni, az úgynevezett teljesség, egység élményéért...az elme mégjobban átveszi az irányítást...tenni akar azért, hogy jobb legyen...Krisnamurti így ír róla...

A meditáció nem a szó ismételgetése, nem egy látomás megtapasztalása, sem a csend gyakorlása. A rózsafüzér szeme és a szó lecsillapítja a fecsegő elmét, de ez az önhipnózis egyik formája. Ezzel az erővel valamilyen tablettát is bevehetnénk.
A meditáció nem önmagunk becsomagolása valamilyen gondolkodási mintába, az öröm bűvöletébe. A meditációnak nincs kezdete, és emiatt vége sincs. Ha valaki azt mondja: - Ma elkezdem rendbe szedni a gondolataimat, elkezdek nyugodtan ülni meditációs pozícióban, szabályosan lélegezni -, akkor az illető bedől azoknak a trükköknek, amelyekkel áltatni szoktuk magunkat. A meditáció nem azzal valósul meg, hogy átadjuk magunkat valamilyen grandiózus gondolatnak vagy elképzelésnek: ez csupán lecsillapít minket egy pillanatra, ahogyan a játékával elfoglalt gyerek is csöndben van átmenetileg. De mihelyst a játék elveszti érdekességét, újra kezdődik a nyugtalanság és a rosszalkodás. A meditáció nem egy láthatatlan út követését jelenti, amely valamilyen elképzelt üdvösséghez vezet. A meditatív elme lát – figyel - hall, szó nélkül, megjegyzés nélkül, vélemény nélkül - a nap folyamán végig ügyel az élet mozgására annak minden vonatkozásában. Éjszaka pedig, amikor az egész szervezet pihen, a meditatív elmének nincsenek álmai, mert egész nap ébren volt. Álmai csak a tétlennek vannak; csak a félálomban lévőnek, akinek ily módon szükséges értesülnie önmaga állapotáról. De ahhoz az elméhez, amely nézi és hallgatja az élet mozgásait, a külsőket és a belsőket, az ilyen elméhez eljön az a csend, amelyet nem a gondolkodás rakosgat össze.Nem csend az, amit a megfigyelő észlelni képes. Ha észleli és felismeri, akkor nem csend többé. A meditatív elme csendje nem a felismerés mezsgyéjén belül helyezkedik el, mert ennek a csendnek nincsenek határai. Csak csend van - amelyben megszűnik a megosztottság tere.....
 

Bonaona

Állandó Tag
Állandó Tag
A tapasztalat nem valóságos

Maharadzs: A kereső az, aki önmagát keresi. Hamar rájön, hogy ő nem lehet a saját teste. Amint az “én nem vagyok a testem” meggyőződés olyan szilárdan bevésődik, hogy ő már nem képes a testért és a test nevében érezni, gondolkodni és tenni, felfedezi, hogy ő az egyetemes lény, aki megismer és cselekszik, hogy ő, és rajta keresztül az egész világegyetem valódi, tudatos és aktív. Ott van a probléma szíve. Lehetsz egy tudatos test, és a körülmények rabja, vagy maga az egyetemes tudat, és teljesen ura minden eseménynek.

Mégis, a tudat, legyen az személyes vagy egyetemes, nem az én igazi lakóhelyem. Én nem vagyok benne, ő nem az enyém, benne nem létezik semmiféle “én”. Én azon túl vagyok, bár nem könnyű elmagyarázni, hogyan lehet valaki egyszerre sem tudatos, sem öntudatlan, hanem egyszerűen csak túl. Én nem mondhatom, hogy Istenben vagyok, vagy Isten vagyok. Isten az egyetemes fény és tudat, az egyetemes tanú. Én túl vagyok még az egyetemesen is.

Kérdező: Ez esetben nincs sem neved, sem alakod? Miféle létezés a tiéd?

M: Én vagyok, ami vagyok, sem alakkal, sem alak nélkül, sem tudatosan, sem öntudatlanul. Én mindezen kategóriák fölött létezem.

K: Te a neti-neti (sem ez, sem az) megközelítést használod.

M: Engem nem találhatsz meg, csak a tagadáson keresztül. Én éppúgy vagyok minden dolog, mint egyik sem. Sem egyik, sem mindegyik. Ezek a meghatározások a világegyetem Urára érvényesek, nem rám.

K: Azt akarod mondani, hogy semmi vagy?

M: Ó, nem! Én teljes és tökéletes vagyok. Én vagyok a létezés lényege, a megismerés lényege, a boldogság teljessége. Nem szűkíthetsz le engem az űrre!

K: Ha te a szavakon túl vagy, miről beszélgetünk? Metafizikai szemszögből, amit mondasz merev. Nincs benne semmiféle belső ellentmondás. De számomra egy csepp táplálék sincs abban, amit mondasz. Teljesen túl van az én legégetőbb szükségleteimen. Mikor én kenyeret kérek, te drágaköveket adsz. Kétségtelenül szépek, de én éhes vagyok.

M: Egyáltalán nincs így. Én pontosan azt adom neked, amire szükséged van – az ébredést. Te nem vagy éhes és nincs szükséged kenyérre. Neked megállásra, szünetre, felhagyásra, felszabadulásra van szükséged. Amiről te azt hiszed, szükséged van rá, nem az, ami neked kell. A valódi szükségleteidet én ismerem, nem te. Szükséges, hogy újra megtaláld azt az állapotot, amiben én vagyok – a természetes állapotodat. Bármi más, amire gondolni tudsz, nem más, mint képzelődés és akadály. Higgy nekem, semmi másra nincs szükséged, csak arra, hogy az légy, ami vagy. Azt képzeled, hogy azzal válsz értékesebbé, ha szerzel. Mintha az arany azt képzelné, hogy ha rezet adnak hozzá, javul a minősége. Elegendő a megszabadulás, a megtisztulás, a lemondás mindarról, ami a természetedtől idegen. Minden más csak hiúság.

K: Könnyebb mondani, mint megtenni. Egy ember hasgörcsökkel jön hozzád, és minden, amit mondani tudsz az, hogy ürítse ki a gyomrát, hányjon. Persze, értelem híján nem lesznek többé problémák. De az értelem ott van, teljesen kézzelfoghatóan.

M: Az értelem mondja neked, hogy az értelem ott van. Ne hagyd magad becsapni. Az összes vég nélküli érvet az értelemről, az értelem maga hozza létre, a saját maga védelme, folytonossága, és terjeszkedése érdekében.
 

Bonaona

Állandó Tag
Állandó Tag
Kérdések Maharsihoz...

Mi az ego ismertető jegye?

Az ego az »én« formájában megnyilvánuló individuális lélek. A tudat (cit) természetével rendelkező Önvaló nem ismeri az »én« érzését; és az érzéketlen test sem ismeri az »én«-érzést. Az illuzórikus egónak az értelmes és az érzéketlen lét közötti rejtélyes megjelenése képezi minden baj gyökerét. Ezen ok bármilyen módon történő felszámolását követően Az, ami valóban létezik, akként tárul fel, Ami. Ezt nevezik megszabadulásnak (moksa).

A »csend« állapota az erőfeszítés, vagy az erőfeszítés nélküliség állapotát foglalja-e magába?

A csend nem a tétlenség erőfeszítés nélküli állapota. Az összes világi cselekvés – amelyet közönségesen »erőfeszítésnek« neveznek – az elme egy részének segítségével és gyakori megszakításokkal megy végbe. Azonban az Önvalóval való egység (átma vjavahára), vagyis a benső nyugalom állapotában való időzés olyan intenzív benső aktivitást feltételez, amelyet az elme egészével és megszakítás nélkül kell végrehajtani.
A máyát [a káprázatot avagy tudatlanságot] semmilyen más módon, csak ezzel a »csendnek«
(mauna) nevezett intenzív aktivitással lehet tökéletesen elpusztítani.

Miben áll a máyá természete?

Az, hogy a mindenkor és mindenhol jelenlevő, mindent átható és önfényű Önvalót, a Valóságot nemlétezőnek tekintjük, míg a mindig és mindenütt következetesen nemlétezőnek bizonyuló individuális lelket (jíva) és a világot (jagat) létezőnek tekintjük, a máyának tulajdonítható.

Minthogy az Önvaló önként ontja sugarait, miért nem ismeri fel mindenki éppúgy, mint a világ más tárgyait?

Bármilyen konkrét tárgy is váljék a megismerés tárgyává, mindig az Önvaló az, amely az adott tárgy formájában önmagát megismeri. Mert ami megismerésként vagy tudatosságként ismeretes, az nem más, mint az Önvaló hatalma (átma sakti). Az Önvaló az egyetlen érzékelő objektum. Az Önvalón kívül semmi nincs. De ha mégis feltételezzük, hogy az Önvalón kívül vannak objektumok, akkor azok [mindenképpen] érzéketlenek, s ennélfogva sem magukat, sem pedig egymást nem ismerhetik meg. S mivel az Önvaló nem ismeri fel igazi természetét ezen a módon, úgy tűnik, hogy belemerült a születés [és halál] óceánjába, és hadakozik azzal, midőn az individuális lélek formájában van.

Mi a jelentősége a magányban való tartózkodásnak (ekánta váza)?

Mivel az Önvaló mindent áthat, a magány nem a tartózkodási hely függvénye. A »magányos
élet« a mentális fogalmaktól mentes állapotot jelenti.


Mivel a testek és az őket éltető lelkek [ang. selves] megszámlálhatatlanul sokan vannak, hogyan állítható az, hogy az Önvaló csupán egyetlenegy?

Ha az »én test vagyok« ideáját elfogadjuk, akkor a lelkek valóban megszámlálhatatlanul soknak tűnnek. Azon állapot, amelyben e képzet eltűnik, az Önvaló, mivel ebben az állapotban nincsenek tárgyak. Ebben az értelemben tekintendő az Önvaló egyként.


Hatással lesznek-e az emberre [mostani] cselekedetei későbbi születései során?

Ön az, aki most megszületett? Miért érdeklik önt a további születések? Az igazság az, hogy sem születés, sem halál nincs. Foglalkozzék a halállal az, vigasztalja magát [az újraszületés gondolatával] az, aki született!


Miközben az ember világi munkába merül, élvezheti-e a samádhi [a valóság tudatának] állapotát?

Az akadályt az »én dolgozom« érzése képezi. Tegye fel a kérdést önmagának: »Ki dolgozik?« Gondoljon arra, hogy ki ön – és akkor a munka nem kötöttséget fog jelenteni az ön számára, hanem magától fog menni. Ne tegyen erőfeszítést sem a munka, sem a [munkáról való] lemondás érdekében; éppen erőfeszítése az, ami rabságban tartja. Aminek a sors szerint meg kell történnie, az úgyis meg fog történni. Ha az a sorsa, hogy ne dolgozzék, akkor még ha nagyon akarja, akkor sem lesz munkája. Ha [viszont] az a rendeltetése, hogy dolgozzon, akkor a munkát semmiképpen nem fogja tudni elkerülni, és kénytelen lesz valamilyen munkát végezni. Hagyja hát ezt a magasabb hatalomra; [a puszta] elhatározás sem a lemondáshoz, sem a[z otthon] maradáshoz nem elegendő.

Ha az elme befelé, a fény forrása felé fordul, az objektív megismerés megszűnik, és egyedül az Önvaló, a Szív ragyog.

A Hold fénye a Nap fényének visszatükröződése. Amikor a Nap lemegy, a Hold világítja meg a tárgyakat. Ha a Nap felkel, senkinek sincs szüksége a Holdra, még ha tányérja látható is az égen. Így van ez az elmével és a Szívvel is. Az elme tükrözött fénye miatt hasznos. Segítségével észleljük a tárgyakat. Amikor befelé fordul, belemerül a magától ragyogó fény forrásába. Ilyenkor az elme olyanná válik, mint a nappal látható Hold.
Amikor besötétedik, lámpára van szükségünk ahhoz, hogy fényt teremtsünk. Ha azonban felkel a Nap, nincs szükség lámpára; a tárgyak láthatóvá válnak. És akkor sincs szükségünk lámpára, ha a Napot akarjuk látni: elég, ha szemünket a magától ragyogó Nap felé fordítjuk. Hasonlóképpen van ez az elmével is: a tárgyak látásához szükségünk van az elméből származó tükrözött fényre. Ha viszont a Szívet kívánjuk látni, elég, ha az elme a Szív felé fordul. Ekkor az elme elveszíti jelentőségét, a Szív pedig magától ontja a fényt.
 

Bonaona

Állandó Tag
Állandó Tag
Kérdező: Előfordul, hogy örülsz, vagy szomorú vagy? Ismered az örömöt és a szenvedést?

Maharadzs: Nevezd őket ahogy akarod. Számomra nem mások, mint az elme állapotai, de én nem vagyok az elme.

K: A szeretet az elme állapota?

M: Attól függ, mit értesz szereteten. A vágy természetesen az elme állapota, de az Önvalóval való egység megvalósítása az elmén túl van. Számomra semmi sem létezik a maga erejéből. Minden Önvaló, minden én vagyok. Látni magamat mindenben, és mindent önmagamban, ez bizonyosan szeretet.

K: Ha valami kellemeset látok, vágyom rá. Ki vágyik rá? Az Önvaló vagy az elme?

M: A kérdés hibás. Nem létezik semmiféle “ki”. Létezik vágy, félelem, harag, és az elme azt mondja: ez én vagyok, ez az enyém. Nem létezik semmiféle dolog, amit “én”-nek vagy “az enyém”-nek nevezhetnénk. A vágy az elme állapota, amit az elme érzékel és aminek az elme ad nevet. Elme nélkül, amely érzékel és elnevez, vajon hol van a vágy?

K: Létezhet olyasvalami, ami érzékel, anélkül, hogy elnevezne?

M: Persze. A névadás az elmén kívül nem létezik, míg az érzékelés a tudat maga.

K: Akkor mi történik, ha valaki meghal?

M: Semmi sem történik. Valami semmivé válik. Semmi sem volt, semmi sem marad.

K: Biztosan léteznie kell valami különbségnek élő és halott között. Te úgy beszélsz az élőről, mintha halott lenne, és a halottról, mintha élő.

M: Miért izgatod magad egy ember halála miatt, miközben kevéssé érdekelnek a milliók, akik naponta meghalnak? A teljes világegyetem minden pillanatban visszahúzódik és kiárad – miért sírnék emiatt? Egy dolog nagyon világos számomra: minden, ami létezik, él és mozog, a tudatban létezik, én viszont ebben a tudatban, és azon túl létezem. Benne létezem, mint tanú. Azon túl létezem, mint Lény.

K: Biztosan érdekel, ha a gyermeked beteg, nem így van?

M: Nem aggodalmaskodom. Csak megteszem, ami szükséges. Nem aggódom a jövő miatt. Természetem lényege egy megfelelő válasz bármely helyzetre. Nem állok meg, hogy átgondoljam, mit tegyek. Cselekszem, és továbbmegyek. Az eredmények nem hatnak rám. Még az sem érdekel, jók-e vagy rosszak. Akárhogyan is, léteznek. Ha visszatérnek, újra szembenézek velük. Vagy, inkább megtörténik, hogy szembenézzek velük. A szándék érzése nem létezik semmiben, amit teszek. A dolgok történnek, ahogy történnek, nem azért mert én teszek ezért valamit, hanem egyszerűen, mert én vagyok.

Valójában soha semmi sem történik. Amikor az elme zavart, Síva táncát járja, úgy, ahogy a tó fodrozódó vize egy táncoló holdat mutat. Mindez csupán a téves gondolatok létrehozta látszat.

K: Te biztosan sok dolognak a tudatában vagy, és ennek megfelelően cselekszel. Egy gyermekkel gyermekként bánsz, egy felnőttel felnőttként.
M: Ahogy a sós íz átjárja a hatalmas óceánt, és ahogy minden kis cseppje ugyanazt az ízt hordozza, éppúgy minden tapasztalat a valóság érzését adja számomra, saját lényem mindig friss megvalósításának érzését.

K: Létezem én a te világodban, ahogy te az enyémben?

M: Persze, te vagy és én is vagyok, de csupán mint pontok a tudatban. Semmik sem vagyunk a tudaton kívül. Legyen ez nagyon világos: a világ a tudat szálán függ – nincs tudat, nincs világ.

K: Sok pont létezik a tudatban. Vajon ugyanilyen sok világ létezik?

M: Vegyük például az álmot. Egy kórházban rengeteg beteg lehet, mindenki alszik és mindenki a saját különálló, személyes, jelentéktelen és befolyásolhatatlan álmát álmodja. Az összes álomban egyetlen közös tényező létezi*K:* a betegség. Hasonlóan, mi különváltunk a való világ közös megtapasztalásának megélésében, és bezártuk magunkat a vágyak és félelmek, képzelgések és gondolatok, eszmék és felfogások felhőjébe. Mindez teljesen egyéni.

K: Ezt értem, de mi lehet az oka a személyes világok ilyen óriási sokféleségének?

M: A sokféleség nem olyan nagy. Minden álom átfed egy közös világban. Adott mértékben ezek – az álmok és a világ – kölcsönösen befolyásolják és alakítják egymást. Az alapvető egység mindezek ellenére működik. Mindennek az alapja az önmagunkról való elfeledkezés, az, hogy nem tudjuk, kik vagyunk.

K: Ahhoz, hogy felejts, előbb tudnod kell valamit. Vajon tudtam, ki vagyok mielőtt elfelejtettem?

M: Persze. Az önmagadról való elfeledkezés az önismeretből indul. A tudatosság és a tudattalanság ugyanazon élet két arca. Együtt léteznek. Hogy megismerd a világot, elfeledkezel önmagadról – hogy megismerd önmagad, elfeledkezel a világról.

Végső soron mi a világ? Emlékek egyszerű gyűjteménye. Kapaszkodj bele egyetlen dologba, csak ez számít: ragaszkodj az “én vagyok”-hoz, és hagyj el minden mást. Ez a szádhana. Az önmegvalósításban nincs semmi, amihez ragaszkodj, és semmi, amit elfeledj. Minden tudott, semmi sem emlék.

K: Mi az oka annak, hogy elfeledkezünk önmagunkról?

M: Nincs semmiféle ok, mivel nincs semmiféle elfeledkezés sem. Az elme állapotai egymást követik, és mindegyik eltörli az előző legapróbb nyomát is. Az önmagunkra való emlékezés egy elmeállapot, az önmagunkról való megfeledkezés egy másik. Ezek váltják egymást, akárcsak a nappal és az éjszaka. A valóság túl van mindkettőn.

K: Léteznie kell egy különbségnek a felejtés és a nem-ismerés között. A nem ismerésnek nincs semmiféle oka, a felejtés viszont feltételezi az előzetes ismeretet, és a felejtés hajlamát vagy képességét. Elfogadom, hogy nem vizsgálhatom a nem-ismerés okát, de a felejtésnek kell hogy legyen valami oka.

M: Nem létezik nem-ismerés. Csak a felejtés létezik. Mi a furcsa a feledésben? Elfelejteni valamit éppolyan egyszerű, mint emlékezni valamire.

K: Nem szerencsétlenség elfeledkezni önmagunkról?

M: Ugyanolyan rossz, mint folyamatosan emlékezni önmagadra. Létezik egy állapot, amely túl van a felejtésen és nem-felejtésen: a természetes állapot. Emlékezni, felejteni: ezek az elme állapotai, amelyeket gondolatok és szavak irányítanak.

Vegyük például a születést. Azt mondják, megszülettem. Nem emlékszem. Azt mondják, meghalok. Nem számítok rá. Mondhatod, hogy elfelejtettem, vagy hogy nincs képzelőtehetségem. De én egyszerűen nem emlékezhetek olyasvalamire, ami sohasem történt meg, sem nem számítok arra, ami egyértelműen lehetetlen. A testek megszületnek, a testek meghalnak, de mit jelent mindez számomra? A testek megjelennek és eltűnnek a tudatban, a tudat pedig bennem gyökerezik. Én vagyok az élet, az elme és a test pedig az enyémek.

K: Azt mondod, hogy a világ alapja a magunkról való megfeledkezés. Ahhoz, hogy felejtsek, el kell felejtenem emlékezni. Vajon mire feledkeztem el emlékezni? Én nem felejtettem el, hogy vagyok.

M: Ez az “én vagyok” is lehet az illúzió része.

K: Hogy lehetne? Te nem tudod bebizonyítani nekem, hogy én nem vagyok. Még akkor is, amikor úgy hiszem, hogy nem létezem, akkor is létezem.

M: A valóságot nem lehet bizonyítani, sem cáfolni. Az elmén belül nem lehetséges, az elmén túl nincs rá szükség. A valóságban a “mi valóságos?” kérdés fel sem tevődik. A megnyilvánult (_sagúna_) és megnyilvánulatlan (_nirgúna_) nem különböznek.

K: Ebben az esetben minden valóságos.

M: Én vagyok minden. Bennem minden valóságos. Rajtam kívül semmi sem valóságos.

K: Én nem érzem, hogy a világ egy tévedés következménye lenne.

M: Csak egy alapos vizsgálat után mondhatod ezt, nem előtte. Természetesen, mikor képes vagy a megkülönböztetésre, és félreteszel mindent, ami ál, ami marad, a valóság.

K: De marad egyáltalán valami?

M: Hát persze, marad a valóság. De ne hagyd magad félrevezetni a szavaktól.

K: Ősi idők óta, számtalan születés során, én építem, jobbá és szebbé teszem a világomat. Ez a világ nem tökéletes, de nem is valótlan. Ez egy folyamat.

M: Tévedsz. A világ nem létezik rajtad kívül. Egyik pillanatban sem más, mint saját magad tükröződése. Te teremted, te pusztítod el.

K: Aztán újrateremtem, jobb formában.

M: Ahhoz, hogy jobbá tedd, igazolnod kell a megalapozatlanságát. Meg kell halnod, ahhoz, hogy élj. Nincs újjászületés, csak a halálon keresztül.

K: A te világod lehet, hogy tökéletes. Az én személyes világom fejlődik.

M: A személyes világod önmagában nem létezik. Nem más, mint a valóság behatárolt és torz képe. Nem a világ szorul fejlesztésre, hanem a látásmódod.

K: Te milyennek látod a világot?

M: Olyan, mint egy színpad, amelyen a világ egy drámáját játsszák. Az előadás minősége mindaz, ami számít. Nem az, hogy mit mondanak és tesznek a színészek, hanem az, ahogyan mondják és ahogyan teszik.

K: Nekem egyáltalán nem tetszik ez a játék kép. Inkább az építkezés hasonlatot használnám, ahol mi vagyunk az építők.

M: Túl komolyan veszed a dolgokat. Mi a gond a játékkal? Csak addig rendelkezel egy céllal, amíg nem vagy teljes (_purna_). Mindaddig a megvalósítás, a tökéletesség jelenti a célt, de amint eléred a teljességet, a tökéletes egységet belül és kívül egyaránt, akkor egyszerűen csak örülsz a világegyetemnek. Már nem munkálkodsz rajta. Az egységet nélkülözők szemében úgy tűnik, hogy keményen dolgozol, de ez az ő illúziójuk. A sportolók látszólag hatalmas erőfeszítéseket tesznek, mindazonáltal, egyedüli hajtóerejük a játék és az előadás.

K: Azt akarod mondani, hogy Isten csupán szórakozik, és hogy tettei céltalanok?

M: Az Isten nem csupán igazság és jóság, hanem szépség is (_szátjám-sívám-szundárám_). Ő a szépséget a teremtés öröméből teremti.

K: Rendben, akkor viszont a szépség a célja.

M: Miért vonod be mindenáron a célt? A cél változást, mozgást feltételez, a tökéletlenség érzetét. Istennek nem célja a szépség, minden, amit létrehoz, szép. Mondanád, vajon, hogy egy virág megpróbál szép lenni? Hiszen természete szerint szép. Hasonlóan, Isten maga a tökéletesség, nem pedig törekvés a tökéletességre.

K: A szépségben válik valóra a cél.

M: Mi szép? Bármi, amit tökéletes boldogságban érzékelsz, szép. A boldogság a szépség lényege.

K: Beszélsz a Szat-Csit-Ánandá-ról (tiszta lét, tiszta tudat, tiszta boldogság). Az, hogy létezem, egyértelmű. Az, hogy ismerek, egyértelmű. De az, hogy boldog lennék, egyáltalán nem egyértelmű. Hová tűnt a boldogságom?

M: Légy teljesen tudatában saját lényednek, és teljesen tudatos módon a boldogság állapotában találod majd magad.

Mivel eltávolítod az elmédet önmagadtól, és hagyod, hogy mindannál időzzön, ami nem vagy, elveszíted a jólét, a jól-lét érzését.

K: Két út áll előttün*K:* az erőfeszítés útja (jóga márga) és a könnyű út (jóga bhóga). Mindkettő ugyanazon célhoz vezetnek, a megszabaduláshoz.

M: Miért nevezed a bhógát útnak? Hogy érhetnéd el a tökéletességet erőfeszítés nélkül?

K: Az, aki tökéletességre jutott a lemondásban (jógi) felfedezi a valóságot. Az, aki tökéletességre jutott az örömben (bhógi), szintén eljut hozzá.

M: Hogy volna ez lehetséges? Nem mondanak ellent egymásnak?

K: Az ellentétek találkoznak. Nehezebb tökéletes bhógi-nak lenni, mint tökéletes jógi-nak. Én alázatos ember vagyok, és nem bocsátkozhatom értékítéletekbe. Végső soron mind a bhógi, mind a jógi a boldogságot keresi. A jógi állandóvá szeretné tenni, míg a bhógi megelégszik az időszakos, mulandó formájával. Sokszor a bhógi nagyobb erőfeszítéseket tesz, mint a jógi.

M: Mi a boldogságod értéke, ha törekedned, küzdened kell azért, hogy elérd? A valódi boldogság spontán, és erőfeszítés nélküli.

K: Minden lény a boldogságot keresi. Csak az eszközök különböznek. Egyesek belül keresik, őket jógiknak nevezzük, mások kívül keresik, ők arra lettek ítélve, hogy bhógi-k legyenek. Mégis, egyiknek szüksége van a másikra.

M: Az élvezet és a fájdalom váltakoznak. A boldogság az, amelyet nem ingathat meg semmi.

Valami, amit kereshetsz, és megtalálhatsz, nem valóságos. Találd meg, amit sohasem veszítettél el, találd meg az elidegeníthetetlent.
 
Oldal tetejére