Tragikus expedíció nyomában - még nem tudják, az Erebus vagy a Terror roncsa került elő

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Régészeti szenzáció: kanadai kutatók megtalálták Sir John Franklin angol sarkkutató 1846-ban, az Északi-sark térségében eltűnt hajóinak egyikét. Ez olyan horderejű felfedezés, hogy maga a kanadai miniszterelnök, Stephen Harper jelentette be.

Egyelőre nem tudni, hogy az Erebus vagy a Terror nevű hajó roncsára bukkantak- e, de a felvételek megerősítik: a sarkkutató egyik hajójáról van szó, amelyet 2014. szeptember 7-én találtak meg egy robottengeralattjáró segítségével.

A roncsra a Victoria-tengerszorosban bukkantak rá, s a szakemberek szerint jó állapotban van. A szonárfelvételek tanúsítják, hogy a fedélzetének egy része szinte teljesen sértetlen, csakúgy, mint a főárboc, amit elmetszett a jég, amikor a hajó elsüllyedt. Valószínűleg a hajó belseje is ugyanilyen jó állapotban lehet.

Franklin mintegy 200 éve indított expedíciói – az Atlanti-óceánt a Csendes-óceánnal összekötő északnyugati átjáró felkutatására – vetették meg az alapját Kanada szuverenitásának az Északi-sarkon. A kanadai nemzeti parkok régészcsoportjai a parti őrség segítségével 2008 óta hatszor indítottak kutatást a Franklin utolsó expedícióján eltűnt hajói felkutatására.

Franklin 134 fős kísérettel 1845-ben indult felfedezőútra az Erebusszal és a Terrorral. 1845 júliusában találkozott egy halászhajóval, amellyel az utolsó üzenetét küldte Angliába. Amikor évek múltán sem érkezett semmi hír róla és társai felől, a barátai 1848-ban a történelem egyik legnagyobb akcióját indították a felkutatásukra. A keresés 1859-ig tartott, egy akkor talált üzenet szerint John Franklin és a legénység 23 tagja 1847. június 11-én elhunyt. Nem tudni, mi okozta a halálukat. 1848. április 22-én 105 túlélő elhagyta a hajókat, hogy gyalog jusson ki a szárazföldre. Bár sokan partot értek, valamennyien meghaltak, a két hajót pedig elnyelte a jég.

Az elmúlt években a kutatók megtalálták az expedíció számos nyomát, így 1984-ben és 1986-ban meglelték a legénység három tagjának földi maradványait.
Szerző: U. Á.

hajo.png
 
M

magdusis

Vendég
Csak az jutott eszembe,hogy vajon ezt is Svájcban jelentette be a Mr.Harper?.....
 

Perje

Állandó Tag
Állandó Tag
Sohasem értettem mi hajtja ezeket a "szent" őrülteket ilyen célok felé. A cikkről a Frankenstein kerettörténete ugrott be, illetve Victor fanatizmusa.
 

zulufönök

Állandó Tag
Állandó Tag
Valamikor a 60-as évek közepén az "Olcsó könyvek" sorozatban megjelent az expedícíóról egy fiktív mű,a címe:Néma jégtáblák!Nagyon jó!!!!
 
M

magdusis

Vendég
Mondjuk a tényekhez azért hozzátartozik,hogy ezért a ''pet-project''-ért -azaz,hogy fedezzék- máshol kutatókat bocsátottak el,múzeumokat zártak be -vagy csak részlegesen- ,mindenünnen ide vontak el összegeket.
Ráadásul,cikkekben arról írnak,hogy Franklin helyett méltányosabb lett volna mások felfedezéseit favorizálni.
 
Oldal tetejére