Vezető óvónői tanácsok kezdőknek

szamoca63 témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2009 Június 27.

 1. Kiss Rudolf

  Kiss Rudolf Állandó Tag

  Kedves vimoni! Javaslattal nem tudok szolgálni, de tudom milyen nehéz! Az én kötelező órám 12 óra, egész délelőtt benn vagyok a csoportban, úgyhogy nem 12 órát, hanem 30 órát vagyok a gyerekek közt!!! És végzem a vezetői teendőket... ):
   
  vimoni kedveli ezt.
 2. Marikaóvó

  Marikaóvó Állandó Tag  Sajnos, én is hasonló cipőben járok!
   
  vimoni kedveli ezt.
 3. vimoni

  vimoni Állandó Tag

  Köszönöm Nektek a választ! Ez hihetetlen, hogy ennyi teher mellett ezt is el kell bírni! :(
   
 4. gytina

  gytina Állandó Tag

  Szintén zenész, nekem is 10 óra a kötelezőm , de ha pl. hiányzik valaki (legutóbb egy kolléganő 4 hónapot műtét miatt, de volt már, hogy én is nyugdíj előtti felmentését töltő kolléganő helyett 1 nevelési évet ) akkor teljes értékben a csoportban IS vagyok. Nekem ez abból áll: ha reggeles vagyok 6-ra megyek nyitni 1/2 1-ig 1-ig csoportban vagyok. De ha megjön a váltótársam 1/2 11-re átfutottam az önkormányzatra ügyet intézni ,legkésőbb 12 órára vissza ebédeltetni, fektetni. Aztán délután 4-ig 1/2 5-ig csináltam az irodába a dolgom. Ha délutános vagyok reggel 1/2 8 - 8-ra megyek, 1/2 11-re igyekszem minden munkámat elvégezni és bemenni a csoportba dolgozni.(ez a hét néha azzal jár, hogy este otthon még dolgozom) Délután 5-ig az oviba vagyok.
  Rossz:
  - a váltótársnak: neki nagyon nagy teher ,mert sokszor "kell" egyedül hagyni pl: udvaron, ha megjön rögtön át kell adnom a csoportot. Vagy egy-egy szituációban

  - neked: nagyon megerőltető párhuzamosan vinni a csoportot(foglalkozások, ünnepségek, fogadóóra, kirándulás stb.) és az intézményt (ilyenkor eszembe jut a tanfütty és az 5 terület)

  Én abban a nevelési évben teljesen padlóra kerültem ,mint fizikálisan, mint szellemileg. Most a négy hónap után jó 3 hét kellett, hogy "összeszedjem" magam és tudjam végezni a munkám teljes erőbedobással.

  Kedvencem ,amikor foglalkozást tartok és jön pl. egy telefon,amit muszáj felvenni. Na az önkormányzaton már letisztáztam, hogy 1/2 11-ig CSAK AKKOR KERESSENEK, HA LÉTFONTOSSÁGÚ, de sajnos ezt mindenhol nem tudom elérni.
  Kedvencem: Tanfütty 11 órakor elment , éppen elmentem wc-re és jött az ÁNTSZ ellenőrzésre. Velük 1-re végeztem ,csuktam az ajtót és látom jön valaki na ki volt: kormányhivatal ellenőrzési főosztálya. Aznap éppen délutános műszakban lettem volna.:cool:


  Kitartás én már régóta érzem, hogy egyre kevésbé szeretném ezt csinálni! A családom már lázad!
   
  Kiss Rudolf és vimoni kedveli ezt.
 5. Casidy

  Casidy Állandó Tag

  Sziasztok! Én ugyan nem vagyok vezető, de nálunk is ez a helyzet. A vezetőnknek 10 órája lenne csoportban, ehelyett kedden és szerdán délelőtt van ott, illetve csütörtök délután. Emellett természetesen szalad erre-arra ügyeket intézni, nincs olyan nap szinte, hogy ne történne valami, ne jönne valaki, ne kellene neki menni, telefonálni, intézkedni. Ha délelőttös természetesen benn van délután is végezni az irodai munkát, mert különben sosem végezne. Ó, és emellett kettő kollégával kevesebben vagyunk, ők a nyugdíj előtti felmentésüket töltik, tehát tulajdonképpen 3 csoportban van emberhiány, és túlórázunk agyra-főre, és szegény vezetőnk is kiveszi a részét még ebből is.
   
  Kiss Rudolf kedveli ezt.
 6. Kiss Rudolf

  Kiss Rudolf Állandó Tag

  Hát kedves gytina! Ezeket a sorokat akár én írtam volna! Szépen összefoglaltad! Az én helyzetem DETTÓ!!! :)
   
  zelda87 kedveli ezt.
 7. Kiss Rudolf

  Kiss Rudolf Állandó Tag

  Ja, és túlórát természetesen nem fizetnek!!! Mondanom sem kell!
   
 8. Jázmin05

  Jázmin05 Állandó Tag

  A vezetők sajnos ebben a helyzetben vannak!
  Kíváncsi lennék azonban, hogy más intézményben mi a gyakorlat az óvodapedagógusok munkaidejét illetően.
  32 óra a csoportban töltendő kötelező óra. Mennyire kezelitek ezt rugalmasan?
  Pl. egyik nap előbb el kell menjen, "dolga van", akkor megengeditek e , hogy egy másik nap, amikor igazán nincs is szükség rá, de ott maradjon, hogy meg legyen a 32 óra. Vagy: ünnepi készülődésre ott marad 32 órán felül, azt le szeretné csúsztatni...
  A heti munkaidő neki is 40 óra, de valahogy a 32 van a fejükbe beleégve...annál több egy perccel se legyen!
  Mi a gyakorlat nálatok?
   
  Kiss Rudolf kedveli ezt.
 9. Kiss Rudolf

  Kiss Rudolf Állandó Tag

  Hát, a 32, és lehetőleg annál egy perccel sem több!!! Bár ha muszáj, ott maradnak, de nem nagy lelkesedéssel!
   
  Lilepa kedveli ezt.
 10. gytina

  gytina Állandó Tag


  Én ezt rugalmasan kezelem, ha valakinek dolga van és nincs létfontosságú munka az óvodába elengedem. Igyekszem úgy intézni ,hogy vagy én ,vagy valaki bemenjen az ott maradó kollégához. Szünetekben, nyáron , egy-egy nagyobb hiányzásos időszakban, amikor kevesebb a gyerek, én előbb elengedem őket, vagy később jöhetnek be.

  Ennek fejébe néha bent vannak 10-11 órát, egy évben egyszer szombat délelőtt van a gyereknap, és ha hiányzó van és én esetleg nem tudok valamiért bemenni dolgozni a hiányzó helyett, túlóra fizetése nélkül is maradnak.
   
 11. Antal Zita

  Antal Zita Új tag

  Nem lehet, csak gyakornokként. Ugyanebben a cipőbe jártam. Egy ügyvéd segítségét kértem, ő azt mondta, hogy a legjobb ha a nyelvvizsga megszerzéséig pedagógiai asszisztens marad, utána már átsorolható. Esetleg ha gyakornoknak átsorolják, de csak határozott ideig pl nyelvvizsga időpontja, és ha megvan egy új szerződéssel megoldható.
   
 12. vimoni

  vimoni Állandó Tag

  Mint írtad a kötelező óraszám a 32, de 40 fölött van csak csúsztatás! Nagyon nehezen vették tudomásul,de mostanra ez nem gond. Olyanokat el akartak számolni, hogy 15 perc a munkakezdés előtti,teremszellőztetés! Persze ha valahova menniük kell,soha nem íratom be. Napközben is tudnak ügyeket intézni ha nagyon szükséges, megoldjuk házon belül. Így mindenki jól jár! Kötelezően nagyon ritkán rendelem el a 36 órát, de szeretnek benn lenni, akár napi 9 órákat is. Petróczi oldalán van egy jó írás erről. Nagyon tetszett ahogy ő kifejtette, hogy azért mert nincs kedve a dolgozónak hazamenni nem lehet túlórának elszámolni! :) Az óvónénik nálunk is szívesebben írogatnak, nyirbálnak, stb benn, mint otthon. Ez azonban már nem számít bele, mert otthon is végezhetné (4 óra erre van) a kötetlen munkaidejében. Emiatt tartom a 40 órához magamat. Nekünk is 10 óránk van elvileg, de benn vagyunk ennél sokkal többet (8-10-12 órát) otthon folytatjuk, akár napi 18 órában! Ki sem szoktam számolni a tényleges ráfordítást, amit a családtól veszek el.
   
 13. bedinus33

  bedinus33 Új tag

  Sziasztok! Most találtam erre a fórumra és nagyon örültem! Szeptember óta vagyok vezető egy falusi kis 2 csoportos óvodában. Kérdésem lenne, h ti hogy oldjátok meg a nyári zárvatartást? A fenntartó a tv-re hivatkozva nem enged bezárni (aug 31-ig tart a nevelési év), hivatalosan aug. 28-31-ig leszünk zárva, de akkor már dolgozunk. Az előzetes igényfelmérés alapján 2 gyerkőcöm lenne. Mi lehet a megoldás? A szabikat sem tudom kiadni, mivel kevesen vagyunk. A szomszéf település ovijával sem tudok kooperálni, mert a polgármesterek nem egyeztek bele. Tanácstalan vagyok!
   
 14. gybado

  gybado Állandó Tag

  A labda a fenntartónál pattog. Ő engedélyez vagy nem zárvatartást, ez mindenhol egyéni és egyedi... van ahol egy napot sem, van ahol extrém esetben 6 hét... hogy hányan igénylik, nem kérdés...
  A szabadság kérdése az, ami a Te hatásköröd, ebben kell megoldást találni. Emberség, kis jóindulat a fenntartótól jól jönne...
   
 15. bedinus33

  bedinus33 Új tag

  Fenntartó és jóindulat! Jól hangzik elvük:ha egy gyerek van, akkor már nyitva kell lenni. A dolgozók fáradtak, 3-an vagyunk 4 pedagógus helyett, plusz órák pusziért. Kemény dió! Ráadásul én sem tudok teljesen ott lenni a sok papírmunka egyéb megoldásra váró feladatok miatt!
   
 16. gybado

  gybado Állandó Tag

  Ez elkeserítő, sajnálom. Ha a fenntartó csak a szabályokhoz ragaszkodik, az emberekhez nem lojális.
   
 17. vimoni

  vimoni Állandó Tag

  Sziasztok! Korábban azt mondták, hogy gyakornok nem lehet teljes munkaidőben felügyelet nélkül csoportban. Mellé 1 fő óvodapedagógus kell az átsorolásáig (Ped1). Nem találom most ezt a jogforrást. Valaki tud ebben segíteni, hogy hol hivatkoztak erre?
   
 18. SOMNE

  SOMNE Állandó Tag

  Tudnátok nekem küldeni egy olyan beszámoló mintát amit a tanfelügyeleti ellenőrzés során a szakértők megfelelőnek tartanak?
  Nagyon köszönöm!
   
 19. Ancsapancsa

  Ancsapancsa Állandó Tag

  Szia!
  Szerintem ilyen jogszabály nincs. A Nkt. 62.§ (11) bek. szerint óvodapedagógus esetében, a neveléssel-oktatással lekötött munkaidő hatvanöt százaléka lehet. Tehát nem 32 óra, hanem 26 óra. Talán a helyi szabályozásban, a gyakornoki szabályzatotokban olvastál róla?
   
  vimoni kedveli ezt.
 20. Radványa

  Radványa Állandó Tag

  Szeretném kérdezni, hogy valakinek van-e Szabadságolási Szabályzata? Ha igen megosztaná-e velünk! Jelenleg erre lenne szükségünk. Előre is köszönet!
   

Megosztás