Vezető óvónői tanácsok kezdőknek

szamoca63 témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2009 Június 27.

 1. Piri58

  Piri58 Állandó Tag

  Nkt. 61§ (3.)"A nevelési-oktatási intézményekben alkalmazott vezetők, a foglalkoztatott pedagógusok, valamint a nevelő- és oktatómunkát közvetlenül segítő alkalmazottak körét és kötelező, finanszírozott létszámát a Kormány rendeletben határozza meg. Az óvodákban alkalmazott vezetők kötelező létszámát az 1. melléklet, az óvodákban foglalkoztatott nevelő munkát segítők finanszírozott létszámát a 2. melléklet határozza meg."

  Az óvodára figyelemmel, a Nkt. 2. melléklet arról rendelkezik, hogy az óvodai nevelőmunkát segítő feladatok megszervezésében milyen létszámhatárig biztosítható fenntartói igényre alapozottan a központi költségvetésből forrás. A finanszírozott létszám nem értelmezhető kötelező létszámként. (csak minimum 3 csoportonként 1 főt finanszíroz az állam, de lehetne csoportonként 1 fő is, csak azt a fenntartónak kellene finanszírozni)
  Az óvodai nevelés megszervezésében e létszám meghatározásakor abból az alapvetésből szükséges kiindulni, hogy melyek az óvoda alapfeladatai, továbbá melyek azok, amelyeket törvény kötelezően előír. Az óvoda alapfeladata, az óvodai nevelőmunkához és az óvodai nevelőmunkát segítő tevékenységekhez kötött. Ezen túl törvény írja elő az integrált óvodai nevelés, valamint gyermeklétszámhoz kötötten óvodapszichológusi feladatok megszervezését is. Mindez a települési önkormányzatok kötelező közszolgáltatása körében biztosítandó az óvodai nevelés keretében.
  A pedagógiai asszisztens alkalmazása mindenképpen célszerű – amennyiben a 3 csoport meg van –, ha pl.: több a sajátos nevelési igényű gyermek, vagy a beilleszkedési, magatartási és tanulási nehézséggel küzdő gyermek, hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű gyermek, vagy a tehetséges gyermek.
   
 2. SOMNE

  SOMNE Állandó Tag

  Kedves Lányok!
  Tudnátok nekem segíteni egy beszámoló mintával?
  Nagyon szépen köszönöm!
   
 3. deligabi

  deligabi Állandó Tag

  Szia! Többféle fenn van a neten, csak írd be a Google-ba: óvodai beszámoló minta. :)
   
 4. SOMNE

  SOMNE Állandó Tag

  Igen találtam én is, de azt gondoltam, hogy hátha Nektek van olyan, ami a tanfelügyeletnek is megfelel. De azért köszönöm a segítséget!
   
  deligabi kedveli ezt.
 5. gytina

  gytina Állandó Tag

  Kedves Vezető Kollégák!
  Tudom itt a nyár , a szabadságolások ideje. Jómagam is szabadságon vagyok, de mindannyiunknak itt egy közelgő dátum, ami bevallom engem nyomaszt. 2018.06.30. a HIT ideje. Ti hogy álltok vele????? Édesapám rendőr ezredesként szerelt le, ráadásul pont a Készenléti rendőrségtől ,az elmúlt 8 évben polgármesterként a helyi katasztrófa védelmi bizottság elnöke is volt, de vele közösen készítve is vért izzadunk . Van valamelyikőtöknek valami jó ötlete, normális óvodára igazított sablonja??? Amit mintának küldtek az nekem a nonszensz kategóriai. Aki írta az alapvető IKT eszközöket sem használta nagy biztonsággal, a szövegszerkesztésről már nem is beszélek. Köszönöm
   
 6. Adri73

  Adri73 Állandó Tag

  Sziasztok!
  Tapasztalatokra lennék kíváncsi. Cseréltetek-e mostanában csaptelepeket a gyermekmosdókban? Van-e valakinek jól bevált csaptelepmárkája, ami bírja az óvodát? Köszi
   
 7. Csip-csup

  Csip-csup Állandó Tag

  Érdekel a következő: bár a szabadságokat töltjük, ezzel kapcsolatban mégis lenne egy kérdésem. Óvodában mikor készítitek el a szabadság tervet? Ugye mi szabin is vagyunk, de a működést is biztosítani kell. Ha közbe jön valami valakinek cserélhet -e? ( oldja meg valakivel) Ha jól tudom két héttel (10 nap+ hétvége) rendelkezem, mint munkavállaló. A szabi igényemet mindenkor 7 nappal korábban be kell jelentenem? Köszönöm.
   
 8. Andi 41

  Andi 41 Állandó Tag

  Kedves Csip-csup ! Pontosan a munka törvénykönyvében találod a szabadságok kiadásával kapcsolatos jogszabályi rendelkezéseket. Megírom, mi hogyan alkalmazzuk, de a pontosság kedvéért ellenőrizd le, amit írok :) Az éves szabi tervet-minden munkakört belevéve-május közepén készítjük el. Előtte felmérjük a szülői igényeket, több dátumot is megadva, (pl. május 31, június 15 suli vége, július 16 teljes zárás kezdete...stb), hogy meddig szeretné hozni a gyermekét.Ebből látjuk,mikortól lehet csoportokat összevonni, hogyan tudnak elmenni szabira a dolgozók. Egyéni dolgozói kívánságokat figyelembe veszünk-ki, mikor szeretne otthon lenni, ha megoldható, figyelembe is vesszük. A dolgozó a szabijából 7 nappal rendelkezik, ezt legfeljebb két részletben veheti ki ( mi azért kiadunk egy-egy napokat is :) ) Bejelentenie a tervezett szabi előtt min. 15 nappal kell ( de van, hogy ez is csak papíron van meg így dokumentálva...) Jogszabály, hogy összefüggően 14 napot kell biztosítania a munkáltatónak, vagyis két hetet, ami 10 munkanap.
   
  Csip-csup és vimoni kedveli ezt.
 9. vimoni

  vimoni Állandó Tag

  Kedves Andi!
  Nálunk is így megy. Én már márciusban kérek egy tervet, amit értekezleten májusban közösen véglegesítünk. Nagyobb létszámnál több idő kell a tervezéshez.
   
  Csip-csup kedveli ezt.
 10. Degado

  Degado Állandó Tag

  Sziasztok!
  Meghirdettünk egy állást, végre jelentkezett valaki ebben a nagy óvodapedagógus-hiányban... A jelentkező két teljes évet dolgozott a 90-es évek elején óvónőként, majd elhagyta a pályát. Ha felvesszük, jól értelmezem a törvényt, hogy már nem gyakornok, hanem ped. 1-be kell sorolni? Köszönöm a választ!
   
 11. Piri58

  Piri58 Állandó Tag

  Igen, de az alábbiak figyelembe vételével.

  326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet (a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról)
  2. A szakmai gyakorlat
  6 §. (3).
  Ha a pedagógus-munkakörre foglalkoztatási jogviszonyt létesítő személy nem rendelkezik az (1) és (2) bekezdés szerint számított két év szakmai gyakorlattal, de bármely más munkakörben, vagy részben az (1) és (2) bekezdésben foglalt jogviszonyban, részben más munkakörben szerzett legalább hat év munkaviszony jellegű jogviszonnyal rendelkezik, mentesül az előmeneteli rendszer gyakornoki szakasza követelményeinek teljesítése alól és a Pedagógus I. fokozatba kerül besorolásra.
  Az első két évnél erre kell figyelni (amikor óvónő volt):
  A jogviszony létesítésekor, amikor az intézményvezető megvizsgálja a pedagógus szakmai gyakorlati idejét, meg kell nézni, hogy a korábbi foglalkoztatás jogszerű volt-e. Tehát a pedagógus a 2 év alatt rendelkezett-e a munkakör betöltéséhez, jogszabályban előírt (felsőfokú) végzettséggel, (pedagógus) szakképzettséggel, vagy az akkor hatályos jogszabályok átmeneti rendelkezései megfelelő végzettség hiányában lehetővé tették-e a jogszerű foglalkoztatását. A jogszerűtlen foglalkoztatásban eltöltött idő (ha a pedagógus nem rendelkezett a jogszabályban előírt (felsőfokú) végzettséggel, (pedagógus) szakképzettséggel) nem számítható be sem a gyakornoki, sem a szakmai gyakorlati időbe! (A jogszerűtlen foglalkoztatás időszaka befolyásolhatja azt, hogy a pedagógusnak melyik évben kell minősülnie)
  A négy évnél erre kell figyelni (a 6 évből)
  (A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) 294. § (1) bekezdés f) pontja értelmében munkavégzésre irányuló jogviszony: a munkaviszony, a munkavégzési kötelezettséggel járó szövetkezeti tagsági viszony, a vállalkozási és megbízási szerződés, a gazdasági társaság vezető tisztségviselői vagy felügyelő bizottsági tagsági tevékenység ellátására irányuló jogviszony és az egyéni vállalkozás. A vállalkozóként végzett tevékenység munkavégzésre irányuló jogviszony, de nem munkaviszony.

  Tekintettel arra, hogy a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény nem értelmezi a munkaviszony fogalmát, a munkaviszonyt szűken kell értelmezni, így a munkavégzésre irányuló jogviszony nem tartozik e fogalomba. A vállalkozóként eltöltött idő a szakmai gyakorlati időbe, illetve a 14. § (3) bekezdés szerinti gyakorlati időbe nem számítható be.)
   
  Szilnemaca kedveli ezt.
 12. Degado

  Degado Állandó Tag

  Nagyon köszönöm a választ, én is remélem, hogy felvehetjük, örültünk, hogy egyáltalán jelentkezett valaki...
   
 13. Misi40

  Misi40 Tag

  Kedves Vezető Kollégák!
  Vezetőként szeretnék helytállni a továbbiakban. Gyakorlatom nincsen, mivel frissen végzett vagyok, de óvónőként dolgoztam ezidáig. Ha a vezetői pályázatom sikeres lesz, akkor mivel kell készülnöm most a nyáron?Éves munkatervvel? Az első értekezletre hogyan készüljek?Kérem a tapasztalt kollégákat, hogy meséljenek, hogy hogyan is kell bekapcsolódni, egy nevelőközösségbe külsős pályázóként?(Veronika)
   
 14. Andi 41

  Andi 41 Állandó Tag

  Kedves Veronika! Először is, remélem sikeres lesz a pályázatod! Nagyon elhivatott vagy, ha már az előtted álló feladatokra készülsz, ez dicséretes :) Tanácsom: első pillanattól hallgasd meg a kollégáid, véleményét, tanácsát, javaslatát, hiszen te kerülsz újként egy kialakult közösségbe, sőt, kérd is a véleményüket mindenben. Viszont az első perctől érzékeltetned kell azt is, hogy a döntés felelőssége a tiéd-te vagy a vezető... ez nagyon finom ráhangolódást igényel tőled, de biztosan ráérzel :) Igyekezz mindenkivel külön -külön is beszélgetni, megismerni, éreztesd, hogy számítasz az együttműködésére és munkájára.Köszönd meg az erőfeszítéseiket és ismerd el a munkájukat: ebben legyen meg a realitás, ne elvtelen dicsérgetés legyen....de biztos érted, mire gondolok. Adj időt magadnak- magatoknak- hiszen egy közösség átalakulása megy végbe, már csak annak kapcsán is, hogy személyedben új vezetőt kapnak. Legyen elképzelésed, hogy milyen szervezetet szeretnél, ezt mond is el a munkatársaidnak...tegyél is érte, nyerd meg ehhez őket. Tudom, ez így leírva egyszerűbb, de menni fog.... Na és ott van az a a fránya papírmunka! Ha az ovi anyagi lehetősége engedi, rendelj valamilyen vezetői szakmai folyóiratot, abban nagyon jól össze vannak szedve mindig az aktualitások. Jelentkezz be közösségi oldalon óvodavezetői csoportba, ott nagyon sok gyakorlati kérdésedre választ találhatsz majd. Elöljáróban ennyi :)
   
 15. bakágica

  bakágica Állandó Tag

   
  ancsa42 kedveli ezt.
 16. bakágica

  bakágica Állandó Tag

  MOFÉM bevált 4 éve vannak fönn
   
 17. Misi40

  Misi40 Tag

  Kedves Andi! Nagyon köszönöm a kedves, segítőkész szavaid! Köszönöm, hogy ilyen őszintén írtál.Tegnap volt(07.30) a meghallgatás, ahol megjegyezték, hogy alapos munkát (pályázatot) készítettem. Hárman voltunk. Egy helyi belső pályázó gyakorlat nélkül, egy helyi külsős gyakorlattal és én egy külsős gyakorlat nélkül. Ma várom az eredményt. Szeretném jól és tisztességesen csinálni! Tanácsaid megfogadom! Remélem legközelebb is tudsz segíteni nekem/nekünk! (Egyébként megváltozott az ONAP 2018.7.25-én olvassatok róla) Köszönök mindent: Veronika
   
  Andi 41 és Ancsapancsa kedveli ezt.
 18. Misi40

  Misi40 Tag

  Ma kaptam a hírt. Nem sikerült a vezetőim. :( Veronika
   
 19. Andi 41

  Andi 41 Állandó Tag

  Sajnálom:( De ha eltökélt vagy arra, hogy vezető szeretnél lenni, nézz szét a környéketeken .
   
 20. ladysla

  ladysla Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Van belső pályázó, régi motoros is?
   

Megosztás