Vezető óvónői tanácsok kezdőknek

deligabi

Állandó Tag
Állandó Tag
Pedagógiai asszisztensre nem bízható gyermekcsoport, semmilyen körülmények között! Csak óvónő mellett lehet. Ugyanúgy, ahogy dajkára sem lehet hagyni. Teljesen igaza van a szomszéd óvónéninek, ha nem vállal felelősséget! Lehet, hogy nem szívesen viszik át a szomszédba a dajka nénik az ágyakat, de az ilyen esetben mégiscsak az összevonás a megnyugtató (és törvényes) megoldás.
Ped.asszisztens nem helyettesíti, nem kiegészíti, hanem csupán segíti az óvónő munkáját!
 

emke59

Állandó Tag
Állandó Tag
Pedagógiai asszisztensre nem bízható gyermekcsoport, semmilyen körülmények között! Csak óvónő mellett lehet. Ugyanúgy, ahogy dajkára sem lehet hagyni. Teljesen igaza van a szomszéd óvónéninek, ha nem vállal felelősséget! Lehet, hogy nem szívesen viszik át a szomszédba a dajka nénik az ágyakat, de az ilyen esetben mégiscsak az összevonás a megnyugtató (és törvényes) megoldás.
Ped.asszisztens nem helyettesíti, nem kiegészíti, hanem csupán segíti az óvónő munkáját!

Kedves deligabi! Köszönöm a megerősitő válaszod , én is pontosan igy tudom , s reménykedni szoktam, hogy nem lesz baj, sőt a vezető óvónőnek azt mondtam, hogy Ő felel, mert Ő engedte meg, hogy a ped.asszisztens óvónőt helyettesitsen. mégegyszer köszönöm , hogy válaszoltál. üdv. emke59
 

Kapgi

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Fórumozók! Segítsetek ha tudtok , óvodavezető választásnál az előkészítő bizottságnak milyen feladatai vannak? Válaszaitokat előre is köszönöm!:confused::confused::confused:
 

napsugar641

Állandó Tag
Állandó Tag
Nevelótestületi értekezletet összehívni, ahol véleményeztetik a pályázatokat- szavazás/ lehet nyílt vagy titkos-ezt is szavaztatni kell/ erről jegyzőkönyvet készíteni, Előtte a pályázatokat már elolvasták a kolléganők.
 

Gabenka

Állandó Tag
Állandó Tag
Mindenféle szervezettel véleményeztetni kell. Szülői szervezet, nev. testület, teljes alkalmazotti kör, kisebbségi önk. ( ha érintett), szakmai munkaköz.( nagy nev. testület esetén).. Miindenről jelenléti, jegyzőkönyv.
Szavazni a pályázatról, a jelölt személyéről.
:)
 

Ancsapancsa

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Fórumozók! Segítsetek ha tudtok , óvodavezető választásnál az előkészítő bizottságnak milyen feladatai vannak? Válaszaitokat előre is köszönöm!:confused::confused::confused:

20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról

189. §
(1) A nevelési-oktatási intézményvezetői pályázattal összefüggésben az alkalmazotti közösség abban a kérdésben foglal állást, hogy támogatja-e a pályázó vezetői megbízását. (2) A nevelőtestület az alkalmazotti közösség értekezletét megelőzően alakítja ki véleményét a pályázó által benyújtott vezetési programról. A nevelőtestület véleményét az alkalmazotti közösség értekezletén – a döntéshozatalt megelőzően – ismertetni kell.
(3) A nevelőtestület – a pályázatok benyújtására meghatározott időpontig – elnökből és két tagból álló bizottságot (a továbbiakban: előkészítő bizottságot) választ. Az előkészítő bizottság feladata megszervezni az alkalmazotti értekezletet és a nevelőtestület értekezletét. Ha a nevelési-oktatási intézmény nevelőtestületének a létszáma nem haladja meg a tíz főt, az előkészítő bizottság feladatait a nevelőtestület tagjai közül választott megbízott is elláthatja.

(4) Az előkészítő bizottság elnöke a pályázati felhívásban megjelölt határidő lejárta után a pályázati eljárás előkészítőjétől (a továbbiakban: pályáztató) a nevelési-oktatási intézményben véleményezési joggal rendelkezők részére átveszi a pályázatokat, és egyezteti azt az időpontot, amelyen belül a véleményeket ki kell alakítani.
(5) Az előkészítő bizottság elnöke a pályázatok átvételekor egyezteti azt is, hogy a pályázatokat a bizottság vagy a pályáztató küldi meg azoknak a véleményalkotásra jogosultaknak, akik nem a nevelési-oktatási intézményben működnek.
(6) A pályáztató a vélemények kialakításához – a pályázatok átvételétől számítva – legalább harminc napot köteles biztosítani. A véleményalkotásra megállapított határidő jogvesztő.
(7) A pályáztató valamennyi – határidőre benyújtott – pályázatot megküldi az előkészítő bizottságnak.
(8) A pályázatot át kell adni a nevelési-oktatási intézményben működő szakmai munkaközösség részére is, amely írásban véleményezi a vezetési programot.
190. § (1) Az alkalmazotti közösség értekezlete akkor határozatképes, ha a nevelési-oktatási intézményben dolgozók legalább kétharmada jelen van. A nevelőtestületi értekezlet határozatképességéhez a nevelőtestület tagjai kétharmadának jelenléte szükséges.
(2) Az alkalmazotti közösség értekezlete meghatározza működésének rendjét. A nevelőtestület maga határozza meg, hogy milyen módon alakítja ki véleményét azzal a megkötéssel, hogy az intézmény vezetésére vonatkozó program és a szakmai helyzetelemzésre épülő fejlesztési elképzelések támogatásáról vagy elutasításáról szakmai vita és a szakmai munkaközösség véleményének megtárgyalását követően, titkos szavazással határoz. A nevelőtestület véleményét írásba kell foglalni, amelynek tartalmaznia kell a szakmai munkaközösség véleményét is.
(3) A nevelőtestületi értekezletre és az alkalmazotti közösség értekezletére meg kell hívni azt, aki pályázatot nyújtott be. A pályázónak lehetőséget kell biztosítani, hogy a pályázatával kapcsolatos döntés előtt ismertesse elképzeléseit.
(4) A pályázó nem vehet részt az alkalmazotti közösség, valamint a nevelőtestület döntésének meghozatalában akkor, amikor személyéről, továbbá az általa benyújtott vezetési programról szavaznak.
(5) Azt, aki a nevelési-oktatási intézménnyel munkaviszonyban, közalkalmazotti jogviszonyban áll, az alkalmazotti értekezletre, a nevelőtestület tagját a nevelőtestületi értekezletre meg kell hívni. Azt, akinek a munkaviszonya, közalkalmazotti jogviszonya szünetel, az alkalmazotti közösségi értekezlet és a nevelőtestületi értekezlet határozatképességének meghatározásakor figyelmen kívül kell hagyni, amennyiben meghívás ellenére nem jelent meg. Az óraadó tanár tanácskozási joggal vehet részt az alkalmazotti értekezleten, nevelőtestületi értekezleten, és a határozatképesség számításánál figyelmen kívül kell hagyni.
191. § (1) A pedagógus szakmai szervezet a pályázati határidő lejártáig jelentheti be a pályáztatónak, ha élni kíván véleményezési jogával.
(2) Az iskolaszék, kollégiumi szék, óvodaszék, valamint más véleményezési joggal rendelkezők maguk határozzák meg, hogy miképpen alakítják ki álláspontjukat a vezetői programról. A véleményezésre jogosultak álláspontjukat közösen is kialakíthatják, továbbá véleményüket közös okiratba foglalhatják.
(3) Az alkalmazotti közösség értekezletén a nevelőtestület, az iskolaszék, kollégiumi szék, óvodaszék és más véleményezésre jogosult véleményét az alkalmazotti értekezlet döntése előtt ismertetni kell.
 

Kapgi

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Fórumozók! Nagyon szépen köszönöm a gyors segítséget, igazán hálás vagyok érte, hogy ennyire segítőkész ez a fórum és bárki fordulhat bizalommal segítségért! Köszönöm még egyszer és kívánok Nektek, boldog húsvéti ünnepeket!
 

ildikóapr1

Állandó Tag
Állandó Tag
Szakértői Bizottság alapvizsgálata formanyomtatványon kezdeményezhető.

[h=3]Ma szembesültem vele és elég nehezen találtam meg a nyomtatványt. Talán segítek valakinek, ha feltöltöm.[/h][h=3]Amit a szakértői vizsgálatok kezdeményezéséről tudni kell…[/h]
A Szakértői Bizottság a köznevelési intézmények figyelmébe ajánlja a következőket
  1. A Szakértői Bizottság alapvizsgálata formanyomtatványon kezdeményezhető. A formanyomtatványtól eltérni nem lehet. A nyomtatvány a Pedagógiai Intézet honlapjáról letölthető /15/2013. (II.26.) EMMI rendelet 1. sz. melléklete/.
  2. Alapvizsgálat kéréséhez mellékelni szükséges a 15/2013. (II.26.) EMMI rendelet 4. számú mellékletét, melyet a gyermekorvos és a védőnő tölt ki. A szakorvosi adatlaptól még fiatal felnőttek esetében sem térhet el a Szakértői Bizottság, hiányában szakértői vizsgálat nem végezhető el, szakértői vélemény nem állítható ki.
  3. A vizsgálati kérelmet mindkét szülővel alá kell íratni. Amennyiben egyszülős családban él a vizsgálandó gyermek, úgy a formanyomtatvány személyi adatok részénél ezt fontos jelezni, azt a szülői nevet megadni gondviselőként, aki a gyermek felügyeleti jogát gyakorolja. Fontos tehát, hogy a kérelem előlapján szereplő gondviselő neve, és a kérelmet aláíró neve megegyezzen.
  4. Az első, azaz alapvizsgálati kérelem adatainak hiánytalan és pontos kitöltése rendkívül fontos.
  5. A vizsgálati kérelem utolsó oldalán, a Szakértői vizsgálat kezdeményezésének indoklásacímű részben fontos, hogy a pedagógusok leírják véleményüket a vizsgálandó gyermekről, indokolják a vizsgálat kezdeményezését, néhány mondatban jellemezzék a vizsgálandó gyermek közösségi viselkedését, beilleszkedését, taníthatóságát, annak eredményességét. A jól elkészített vizsgálati kérelem megfelelően orientálja a bizottságot a vizsgálat típusának meghatározásában.
  6. Soron kívüli felülvizsgálat (nem hivatalból indított felülvizsgálat) esetében is fontosak az 1. és 5. pontban leírtak, de a szakorvosi adatlap újabb kitöltetésére már nincs szükség.
  7. A vizsgálati kérelem utolsó oldalán szereplő szülői nyilatkozatot ki kell tölteni és a szülővel (szülőkkel) alá kell íratni. Ha a gyermek halmozottan hátrányos helyzetű, a második szülői nyilatkozaton a szakszolgálati esélyegyenlőségi szakértő igényléséről is nyilatkoznia kell: b) pont, aláhúzással, aláírással!
  8. A hivatalból történő felülvizsgálat kezdeményezése minden tanév végére esik, határideje június 30.
  9. A hivatalból történő felülvizsgálat kezdeményezése részletes Pedagógiai jellemzés hivatalból történő felülvizsgálathoz bizottsági formanyomtatványon történik, melyet mindkét szülővel alá kell íratni (a formanyomtatvány a Pedagógiai Intézet honlapjáról is letölthető, de a Bizottság minden év március 14-én a köznevelési intézmények címére elektronikus formában megküldi azt). Ha a gyermek felügyeleti jogát csak az egyik szülő gyakorolja, ezt a gyermek személyi adatainál jelezni szükséges. Fontos, hogy a Pedagógiai jellemzés előlapján szereplő gondviselő neve, és a kérelmet aláíró neve megegyezzen.
  10. A hivatalból történő felülvizsgálatot az intézményvezetőnek, igazgatónak alá kell írnia, intézménypecséttel szükséges ellátnia.


Csatolás megtekintése szakertoi-velemeny-iranti-kerelem.pdf
 

zsebita

Állandó Tag
Állandó Tag
Házirend

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni,hogy a házirendbe beírtátok-e,hogy ittas szülő nem viheti haza gyermekét az óvodából????Jogilag óvónőként nem állapíthatom meg mikor ittas a szülő.Kié a felelősség???Ti ezt hogyan oldjátok meg????

Válaszaitokat köszönöm:Zsebita
 

Gabenka

Állandó Tag
Állandó Tag
Igen, van benne ilyen. Az alkoholos állapot sztem nem az ittasságra vonatkozik, hanem a dűlöngélős, igazi részegségre. Úgymond dől belőle az alkoholszag.
Sok gyereket nem adnánk haza, ha ittas szülőnek sem adhatjuk oda. ;)
Mi nem adjuk oda, és szólunk a rendőrségnek, ha más beszámítható hozzátartozó nem jöhet szóba. Nálunk ez a szokás.:confused:
 

zsebita

Állandó Tag
Állandó Tag
Igen, van benne ilyen. Az alkoholos állapot sztem nem az ittasságra vonatkozik, hanem a dűlöngélős, igazi részegségre. Úgymond dől belőle az alkoholszag.
Sok gyereket nem adnánk haza, ha ittas szülőnek sem adhatjuk oda. ;)
Mi nem adjuk oda, és szólunk a rendőrségnek, ha más beszámítható hozzátartozó nem jöhet szóba. Nálunk ez a szokás.:confused:
Szia!

Nálunk is ez a szokás,de jogásztól tudom,hogy nekünk nincs jogosultságnk megállapítani senkiről mikor milyen állapotban van.Amennyiben bírósághoz fordulna a szülő az óvónőt ítélnék el.
Köszönöm válaszodat:Zsebita
 

zsebita

Állandó Tag
Állandó Tag
Ezt elhiszem, de nekem fontosabb, hogy a gyereknek ne legyen baja. :)

Nekem is a gyerek a fontosabb így én sem értettem egyet azzal,hogy ezt vegyük ki a házirendből.A helyettes most jár közigazgatás vezetői suliba és neki nem tetszett jogilag ez a pont.

Köszi:Zsebita

Még egy kérdésem lenne:Szintén a helyettesről van szó.Tavaly diplomázott logopédiából,de nyelvvizsga hiányában oklevelet nem kapott.Tanulmányi szerződése volt.Ilyenkor vissza kell fizetnie a tandíjat????(Én ebben az oviban csak óvónő vagyok,de én is végeztem vezető óvónői iskolát.A vezető kérdezte tőlem,hogy mi ilyenkor a teendő és megígértem neki,hogy tőletek megkérdezem,ha tudnátok segíteni.)

Zsebita
 

Gabenka

Állandó Tag
Állandó Tag
Érdemes benne hagyni, elrettentésnek is jó.
A szerződésében benne kell lenni, hogy mikor kell visszafizetnie. Attól is függ. Bár sztem, vissza kell fizetni.
 

zsebita

Állandó Tag
Állandó Tag
Érdemes benne hagyni, elrettentésnek is jó.
A szerződésében benne kell lenni, hogy mikor kell visszafizetnie. Attól is függ. Bár sztem, vissza kell fizetni.

Sajnos a szerződés elég hiányosan lett megírva annak idején.Nem volt meghatározva hány napot vehet ki tanulmányi szabadságnak így aztán tavaly minden vizsgaidőszakban közel két hónapot hiányzott.
Köszönöm:Zsebita
 

Gabenka

Állandó Tag
Állandó Tag
Sajnos a szerződés elég hiányosan lett megírva annak idején.Nem volt meghatározva hány napot vehet ki tanulmányi szabadságnak így aztán tavaly minden vizsgaidőszakban közel két hónapot hiányzott.
Köszönöm:Zsebita
KJT
39. § 4 .d) A tanulmányi szerződés mindkét fél számára kötelező erővel bír. Amennyiben szerződésszegést követ el bármelyik fél, viselnie kell annak következményeit. A munkáltatói szerződésszegés legjellemzőbb esete, ha nem biztosítja a szerződésben kikötött támogatást. Ilyen esetben a közalkalmazott mentesül a szerződésben foglalt kötelezettségei alól, nem köteles tanulmányait folytatni, stb. Ha ebből kára származik, követelheti kára megtérítését. Előfordulhat, hogy a munkáltató nem helyezi át végzettségének megfelelő állásba a közalkalmazottat a szerződés szerint, ekkor is szerződésszegést követ el a munkáltató, s a közalkalmazott mentesül a szerződésből rá háruló kötelezettségek alól.

A közalkalmazott szerződésszegése akkor valósul meg, ha tanulmányait nem megfelelő eredménnyel végzi, nem vizsgázik le, nem lép a szerződés szerinti időben munkába, illetve a meghatározott időtartamot nem tölti le, vagy egyéb lényeges szerződésszegést követ el. Az a körülmény önmagában, hogy a munkáltató közös megegyezéssel hozzájárul a közalkalmazotti jogviszony megszüntetéséhez a letöltendő idő előtt, nem jelenti azt, hogy egyben lemondott volna a szerződésszegésből eredő igénye érvényesítéséről. A támogatásban részesülő szerződésszegésének jogkövetkezménye, hogy a munkáltató az általa nyújtott támogatásnak megfelelő összeg megtérítését követelheti. Ha a szerződésben foglalt időpont előtt szűnik meg a közalkalmazotti jogviszony, a visszatérítendő összeg arányos lesz a le nem töltött időtartammal.

e) A tanulmányi szerződéssel kapcsolatos jogvitát a munkaügyi jogviták eldöntésére vonatkozó szabályok szerint kell elbírálni (egyeztetési kötelezettség a felek között, eredménytelensége esetén a bírósági utat lehet igénybe venni).

Megjegyezzük, hogy amennyiben a tanulmányi szerződést nappali tagozatos iskolai rendszerű oktatásra kötötték, a felmerült vita elbírálására az általános hatáskörű bíróság illetékes, s az eljárás is az általános, nem pedig a munkaügyi jogvitákra vonatkozó szabályok szerint folyik.
f) A Munka tv. lényeges különbséget tesz a tanulmányi kedvezmények tekintetében az iskolai rendszerű és a nem iskolai rendszerű képzés esetében. Ugyanis az iskolai rendszerű képzésnél pontosan rögzíti a tanulmányi munkaidő kedvezményeket. Meghatározza az oktatásra való részvétel, a vizsgák letétele, az esetleges diplomamunka elkészítéséhez milyen mértékű munkaidő kedvezmény vehető igénybe. Ezek a munkaidő kedvezmények a törvény erejénél fogva megilletik a közalkalmazottat függetlenül attól, hogy a munkáltató kötött-e tanulmányi szerződést a közalkalmazottal vagy sem, javasolta-e a tanulmányok folytatását vagy sem. A törvény által meghatározott munkaidő-kedvezmény azonban csak igazolt munkából való távollétet jelent és nem azt, hogy erre az időtartamra a törvény erejénél fogva távolléti díj is megilleti a közalkalmazottat (kivéve az általános iskolai tanulmányok folytatását). A munkaidő kedvezmények időtartamára csak akkor kaphat távolléti díjat a közalkalmazott, ha a munkáltatóval erre vonatkozó tanulmányi szerződést kötött. Megjegyezzük, hogy a tanulmányi szerződésben a felek szabadon megállapodhatnak a távolléti díj folyósítása módjában. Például a munkáltató csak a vizsgák egy részének az időtartamára vállalja a díj folyósítását.

Ezzel szemben a nem iskolai rendszerű képzés esetén nem jár a törvény erejénél fogva kötelező tanulmányi munkaidő-kedvezmény, csak ha munkaviszonyra vonatkozó szabály (pl. kollektív szerződés) vagy tanulmányi szerződés ezt előírja. Ha tehát a munkáltató és a közalkalmazott nem köt tanulmányi szerződést, vagy pl. a kollektív szerződés nem tartalmaz rendelkezést a munkaidő-kedvezményre, a közalkalmazott csak saját szabadideje alatt folytathatja a tanulmányokat, nem köteles a munkáltató olyan munkabeosztást biztosítani, hogy részt tudjon venni az oktatásban. A nem iskolai képzés esetében is tanulmányi szerződésben rögzíthető, folyósít-e a munkáltató távolléti díjat a megállapított munkaidő-kedvezmény időtartamára vagy sem. Még egyszer hangsúlyozzuk a tanulmányi munkaidő-kedvezmények csak igazolt munkából való távollétre jogosítanak, a távollét időtartamára távolléti díj folyósítására tanulmányi szerződés rendelkezése esetén van lehetőség. Kivételt jelent ez alól az általános iskolai képzés. Célszerű a kötelező iskolai foglalkozások, szakmai gyakorlatok időtartamának az igazolása mellett a vizsgák tekintetében is beszerezni az oktatási intézmény igazolását.
 

barbi0503

Állandó Tag
Állandó Tag
A vezetőnk szerint, idéntől már nem lehet közvetlenül az oviból szakértői bizottsághoz küldeni a gyerekeket, hanem nevelési tanácsadóba, s ők küldik tovább ha szükséges. Ez tényleg így van?

köszi !!!
barbi0503
 

Gabenka

Állandó Tag
Állandó Tag
Bizony, hogy így van. Körülbelül 2 éve már, hogy így küldjük a gyerekeket. Ha szakértői bizottsághoz akarod küldeni, akkor pszichológus vizsgálja meg előtte a gyerkőcöt. Kb. 3-4 alkalommal a vizsgálat előtt megfigyeli a csoportban, beszél a szülővel. Elég bonyolult és hosszadalmas, persze a pszich. sokszor ennyi idő alatt nem érzékeli a problémát és van, hogy nem is akarja küldeni. azt mondja, hogy kicsi még, belefér, életkori sajátosság....stb.
Remélem segítettem. Szia

A vezetőnk szerint, idéntől már nem lehet közvetlenül az oviból szakértői bizottsághoz küldeni a gyerekeket, hanem nevelési tanácsadóba, s ők küldik tovább ha szükséges. Ez tényleg így van?

köszi !!!
barbi0503
 
Oldal tetejére