Zorba a Buddha – az egyén felébredése.

patakocska

Állandó Tag
Állandó Tag
" A szociális élet akkor gyógyúl, ha az emberi lélek tükrében, az egész emberi közösség tükröződik és a közösségben minden egyes tagjának ereje él."
Rudolf Steiner

Ez a mottó megfogalmazza a mi korunk szociális kihívását. Mi olyan időszakban élünk amikor a mi kulturkörnyezetünkben élve ( a harmadik világban még nem ) elveszítettük szociális ösztöneinket.Ezeket az ösztönöket hordozták régen a tradíciók, a kiterjesztett családi , közösségi struktúrák. Elérkeztünk az individuális öntudat legmagasabb fokára, aminek szükségszerű negatívuma, hogy nincs már meg bennünk az intuitív értés képessége. Ma már mindenkinek mindenkivel mindent meg kellene beszélnie egymással. Ma magunkat látjuk tükröződni a világban és nem látjuk a másikat.Benne állunk egy mindeki mindenki elleni háborúban. ( növekvő konfliktusok, darabokra hullás, emberi elszigetelődés stb.) Meg kellene kísérelni megtalálni ennek ellenszerét, az egyén felébredésével a másik ember meglátásával, megtalálásával, új szociális formában új közösségek teremtésével, benne élésé( addig dörzsöljük egymást, hogy a durva élek lecsiszolásával alakítjuk, formáljuk egymást), új fajta szociális élet megértésével, ( temperamentumik , emberi élet fázisainak újfajta megértése, érdeklődés feltámadása az ember iránt, ) és egyéni belső fejlődésünkkel. Ez az a kihívás, amivel mindennap szembe kell néznünk. Az, hogy hogyan tükrözzük, hogyan vesszük fel magunkba a másikat,a közösségünket, hogyan tesszük saját lelkünket tükörré, amelyben aztán az egész közösség látszik, a saját akaratunk belenyomása helyett. Hogy éljünk egy közösségbe és magunka befogadjuk a közösséget, és hogy tudjuk úgy megszervezni, hogy használni tudja a mi képességeinket, erényeinket, azokat szinte ki húzva belőlünk.
 

Sziszusz

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok,

ez a viszony és ennek a vizsgálata útvesztő(a sok és az egy között), mert a közösség minden egyéne másképp látja a felébredettet. A közösség viszonya tehát egyéni, ha pedig a hívek közösségéről van szó akkor az eggyütt kialakított viszonyról beszélhetünk. Osho papa ez ellen a viszony ellen küzdött egész életében és nem érdekelte, hogy ki mit gondol őróla, csak azt mondta ami van. Nem tett hozzá, és nem vett el belőle semmit. Ezért nem lehet kategóriába szorítani egyetlen egy felébredettet sem.
A viszony vizsgálata nagyon hasznos eszköz, de nem a külvilág szempontjából, hogy vajon mit gondolnak majd rólam, hanem az egyén szempontjából. De itt sem arról van szó, hogy az egyén mit gondol a világról, hanem, hogy hogyan viszonyul a világhoz. Tehát a világot elképzelni útvesztő és fölösleges, a viszony vizsgálata hasznosabb.
A világban nincsenek határok, ha erre vigyázunk egymás hasznára lehetünk.

Szabadság:)
Üdv.
Sziszusz
 

shanti

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia Xawier!

sziasztok, szia shanti,

...lenne egy kérdésem, hozzád, hozzátok, véleményetek szerint az egyén ébredése mennyire befolyásolja a közösség viszonyát az egyénhez, illetve mennyiben változik meg a közösség hozzáállása az egyénhez (közösség = társadaolmom, család, egyéb bevett modellek, munkahely, iskola, stb...)

...csak gondolatébresztésként...

<link rel="File-List" href="file:///C:%5CDOCUME%7E1%5CShanti%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C02%5Cclip_filelist.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> A változást lehet szeretni, és nem szeretni, és ritkán elfogadni.<o></o>
Szeretik-e az egyének, ha Boldog valaki vagy inkább nem?
Szerintem az emberek inkább szeretnek együtt Szenvedni a másikkal.
„Együtt érezni” a Másikkal.
Az együttérzésükben azonban benne van az, hogy Hála Istennek ez nem velük történik.
<o></o>
Van, aki óv a „szektás” nézetektől. Tanácsokkal lát el, mit Ne tegyél és mit Tegyél.
Nem Bízik benned, és ezáltal az Életben, Istenben sem.
Van, aki Bízik.
Van, aki nem tud Veled „jönni”, sőt a Te „utad” távolítja el attól, hogy kezébe vegyen egy „ezoterikusnak” mondott könyvet.
Van, akinek felkelti az érdeklődését.
Van, aki nem tud mit kezdeni azzal, hogy a Te eredményed, célod az Életben nem egy újabb autó, lakás stb.
Van, akiknek szintén nem ezek a céljai.
Van, aki megbotránkozik, és van, aki elalél a „bölcsességeden”.
Te azonban tudod, hogy akik megítélnek mindannyian Tévednek.
<o></o>
Mert nem vagy különb, csak néhány dolgot másképp látsz. Nem jobban, és nem rosszabbul „látod” csak másképp.
Szépen rájössz, hogy a meglátásaidat nem kell mindig megmutatni, mert az Neked fontos.
Az Egódnak.
Aztán túl lépsz a belső elnéző mosolygáson, és meztelenre vetkőzöl. Megmutatod magad..
Mert Bizalmad is van a Létezésben.
<o></o>
Elfogadják–e vagy mindez Konfliktus forrása? Milyen a közösség és a Te viszonyod?
Hát nem tudom: eldől a két ember között. Találkoztam mindkettővel.
<o></o>
Szeretsz, és a szereteted nem kisajátítható, és aki Téged birtokolni akar, tehetetlenségében ezt nehezen érzi át.
Boldog vagy csak úgy magadban, és lehet, hogy hülyének néznek, vagy irigykednek, …vagy szeretnek.
Van, aki nem tud semmit Rólad, de azt gondolja, jól ismer.
<o></o>
Szóval ilyen nem lineárisan leírtam, amit most a gondolatébresztéshez gondoltam.:)
Azt gondolom, hogy a Tudatosság „útjának” hatnia kell a közösséget alkotó egyénekre.<o></o>
<o></o>
<o></o>
Te Mit gondolsz az általad feltett kérdésről ill. milyen tapasztalataid, vannak?<o></o>
<o></o>
<o></o>
<o></o>
üdv:shanti
 

shanti

Állandó Tag
Állandó Tag
sziasztok, szia shanti,

...lenne egy kérdésem, hozzád, hozzátok, véleményetek szerint az egyén ébredése mennyire befolyásolja a közösség viszonyát az egyénhez, illetve mennyiben változik meg a közösség hozzáállása az egyénhez (közösség = társadaolmom, család, egyéb bevett modellek, munkahely, iskola, stb...)

...csak gondolatébresztésként...

A családi vonatkozásban van egy személyesebb rövidebb válaszom:

Szóval az asszony nem biztos, hogy valamikor ilyen Lovat akart.:)


üdv:shanti
 

xawier

Állandó Tag
Állandó Tag
szia shanti, szaisztok


...kérdezted mit gondolok a feltett kérdésről, hát íme:...általában a legtöbb kérdés ami bennem megfogalmazódik, az a környzetemben előforduló és itt a fórumon előforduló élethelyzetekből adódik, sok furcsasággal találkozom, és sok és érdekes dolgot - információt olvasok a hozzászólásokban és egyszer csak megfogalmazódik bennem egy blőd kérdés, aztán rágni kezdem és próbálok utánnajárni mi lehet az alapja (pl. hosszasan rágódtam azon, hogy egy ezoterikával -élet a halál után- foglalkozó ember számára mért olyan nagy fájdalom, ha valami közeli hozzátartozóját elveszti ?? stb.) szóval visszatérve az eredeti kérdés válaszára, asszem nagyjából megegyezik az általad leírtakkal , az ébredező személy kezdetben sok olyan "köteléket" levet, amelyet a közösség nem néz jó szemmel, sok esetben meg is próbálják visszatenni a kötelékeket az egyénre, és ha ez nem megy akkor különböző szankciókat alkalmaznak, addig míg rá nem eszmélnek arra, hogy az egyén végleg kicsúszott az irányításuk alól... ettől fogva az adott környezet "kirekeszti", és csak abban az esetben változik meg a hozzállásuk, ha önként behodolva az egyén visszatér és felveszi újra kötöttségeit... hát ezt gondolom most...
 

shanti

Állandó Tag
Állandó Tag
Már régen volt Ram Tzu- és többen jelezték Bennem:), hogy vágynak rá.
Hát íme:

<link rel="File-List" href="file:///C:%5CDOCUME%7E1%5CShanti%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_filelist.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> "Mi lehet nevetségesebb<o></o>
Vagy unalmasabb annál,<o></o>
Mint az Igazságon vitatkozni?<o></o>
<o></o>
Ugyanazt a lószart ismételgetik<o></o>
Újra és újra és újra,<o></o>
Generáció generáció,<o></o>
Évszázad évszázad után.<o></o>
<o></o>
A rabbik egyre csak<o></o>
Kiválasztott helyzetükről kukorékolnak,<o></o>
<o></o>
A mullahok hittestvériket<o></o>
Szent vágóhidakra küldik,<o></o>
<o></o>
A papok és az apácák<o></o>
Saját szexuális levükben párolódnak,<o></o>
<o></o>
Az ateisták istenüket,<o></o>
Az észt imádják.<o></o>
<o></o>
Mindnyájuknak megvannak a szövegeik,<o></o>
Amelyekre támaszkodhatnak,
Mindőjüknek megvannak a saját okfejtéseik.<o></o>
<o></o>
Ram Tzu tudja:<o></o>
<o></o>
A vitatkozás egész történetében<o></o>
Soha senkinek<o></o>
Nem volt még igaza."


üdv:shanti
<o></o>
 

shanti

Állandó Tag
Állandó Tag
"Pedig a Világ nagyon egyszerű- mindegy, hogy az előttem lévő Bögrére,
azt mondom, hogy Létezik, vagy azt hogy nem Létezik.
Mindkét kijelentés ugyanaz, hiszen a Bögréről szól.
Azaz a Kijelentőről, aki azt hiszi, hogy Tudja mi az a Bögre.:22:
S ezzel már el is veszett."

/Béka/
 

Sziszusz

Állandó Tag
Állandó Tag
Igen;)

A rózsa se rózsa, csak mi emberek neveztük el rózsának. Abban a pillanatban ha valaminek nevet adunk, már nem a valóságot látjuk benne, hanem a rózsát, amit látni akarunk. Tehát, minden valami.
:rolleyes:
 

Bonaona

Állandó Tag
Állandó Tag
Aha visszatértem...megint ezek az AHA érzések jönnek:)...
A lényeg tehát az, hogy semmi se az ami csupán csak azért az ami, mert mi nevet adtunk neki, magában csupán csak valami...és ezért az is valami ami éppen nem lett volna az csak azért lett valami számunkra, mert nevet adtunk neki...na jó értem...csak más is érti:)

Üdv Mindenkinek aki úgy érzi valaki, de annak is aki úgy ő a nem valaki csak a van!
 

Sziszusz

Állandó Tag
Állandó Tag
e zazkiss...ezen nem gondolkodom...
júúúj ez nagyon kódolt:)....ha az értelem egyszer lefagy, akkor szegény utána azon igyekszik, hogy újraindítsa magát....de nem jön össze neki:mrgreen:... mert az e zaz előtt lelepleződik...

..." csak nem értői értik őt"
 

Bonaona

Állandó Tag
Állandó Tag
Üdv Sziszusz;)

A poén az poén( legalább is azt hiszem, habár nem tudom kiadta a nevét)......ezért nem hagyhattam ki...bennem van...és van még ott ahonnan ez jött:p
Hidd el aki igazán laza az érti is...;)

Üdv: Tudod ki...kiss
 

Sziszusz

Állandó Tag
Állandó Tag
Aki érti az figyel, aki nem érti az is... a többi meg megy magától...majd megint jön...aha:), most tényleg megyek....azt hiszem:mrgreen:
 

Bonaona

Állandó Tag
Állandó Tag
SziÓ!

Jó utat...ha mész akkor is ha nem hiszed, hogy mész...:)ha bár ki tudja...az aki figyel vagy az aki nem...de ez is mindegy...vagy nem:)
De Ram Tzu biztosan tudja a választ:)
 

Bonaona

Állandó Tag
Állandó Tag
"Pedig a Világ nagyon egyszerű- mindegy, hogy az előttem lévő Bögrére,
azt mondom, hogy Létezik, vagy azt hogy nem Létezik.
Mindkét kijelentés ugyanaz, hiszen a Bögréről szól.
Azaz a Kijelentőről, aki azt hiszi, hogy Tudja mi az a Bögre.:22:
S ezzel már el is veszett."

/Béka/


A bögre az amiből inni szoktam a teámat...és még nem vesztem el benne...valahogy nem fértem bele;):mrgreen::mrgreen::mrgreen:
 
Oldal tetejére