Hastánc

macsek65

Állandó Tag
Állandó Tag
Szilvi6-nak

Szilvi6! Talán erre gondoltál... Baheia...

...és egy kép Jillinárol...

Jillina.jpg
 

Szilvi6

Állandó Tag
Állandó Tag
Igen köszönöm a számot. Bár pár rész nem volt benne abba a dalba de lehet hogy csk kivolt vágva. Köszönöm a zenét.
 

Szilvi6

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok azt szeretném kérdezni nem ismer-e valaki olyan hastánc zenét amibe olyasmit énekelnek hogy Nelly nelly.? A szám címét sajnos nem tudom. Segitséget előre is köszönöm.
 

CsillaLaura

Állandó Tag
Állandó Tag
10096_Oliver_Twist_belly_dancer.jpg

Sziasztok!Elolvastam a hozzaszolasaitok es meg kell, hogy mondjam, ram is atragadt a lelkesedesetek:) habar meg nem tancoltam hastancot de azthiszem, hogy neki fogok latni;) Fantasztikus zeneitek vannak!Koszonom!
 

macsek65

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia CsillaLaura!
Üdvözöllek a hastánc oldalunkon!Szeretettel fogadunk, kedvedre nézelődj hallgasd a zenéket! Ha kedvet kaptál ehhez a szép tánchoz, akkor pedig bátran kezdj hozzá, és teljen benne sok örömöd!!
Üdvözlésül fogadj el tőlünk egy videót!

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/U0D5IdmFYsQ&hl=en&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/U0D5IdmFYsQ&hl=en&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>
 

macsek65

Állandó Tag
Állandó Tag
Néhány újabb mozdulatot bizonyára találtok ebben a rövid vidóban, amit a saját koreográfiába beilleszthettek.. :)
<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/nsx3lkoyuCE&hl=en&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/nsx3lkoyuCE&hl=en&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>
 

macsek65

Állandó Tag
Állandó Tag
Milyen legyen a hastánc ruhánk? -Balla Tünde Aziza ír erröl a Hastácklub egyik oldalán:

Hastáncruha kiválasztása


Melyik ruha áll jól, melyik tánchoz milyen ruha illik? Problémás testalkat vagy, esetleg olyan számmal készülsz fellépni, amihez még nincs megfelelő ruhád? Segítünk dönteni!

Az a fajta „hastáncruha", ami a köztudatban él - melltartó*szerű fölső, díszes öv, csípőszoknya - a több mint 100 éves amerikai filmipar terméke. A jelmeztervezők koruk orientalista szemléletének megfelelően a keleti nőt kacérnak, csábítónak ábrázolták, hogy az minél többet mutasson testéből. Az 1800 évek végétől sorra nyíló amerikai fotóstúdiók fő profilja volt az „odaliszk", a török vagy arab táncosnő megörökítése. A modellek amerikai nők voltak „keleti" ruhában. Képeik gyufásdobozokon, cigarettás papírokon, képeslapokon, és az első posztereken meghódították a férfiakat, és szenvedélyes gyűjtővé tették őket.

A tipikus háromrészes hastáncruhához az ötlet több helyről is származhatott. Például az egyiptomi gavazik rövid, passzos mellénykéjétől, amit hosszú blúz fölött hordtak, az indiai koli (rövid blúzszerű fölső) - bő szoknya összeállításból, a török csengik díszes övétől.

A történeti részben találunk néhány ruhaleírást, amelyek ötleteket adhatnak saját táncruhánk kialakításához. Segítségünkre lehetnek a perzsa és a török miniatúrafestészet fennmaradt darabjai, valamint néhány orientalista stílusú festmény is. Ha népies táncokat akarunk táncolni (stambali, fellahi, kaledzsi, bandari, raks assaya, stb.), akkor hitelesebbek leszünk, ha a ruházatunk is nagyban emlékeztet azokéra, akitől az adott táncok erednek. Furcsán fest, ha ősi szaharai ritmusokra Hollywood-megálmodta csillogó melltartó-szoknya együttesben adjuk elő a nyers csípőmozdulatokat. Ez utóbbi kosztüm a modern raks sarqihoz illik. A beledi jobban mutat zárt, csípőn sállal átkötött hosszú ujjú, zárt ruhában (asyut), fejkendővel.

Ez nem jelenti azt, hogy aki az orientális tánccal ismerkedik, annyiféle ruházattal kell rendelkeznie, ahány tájegység zenéjére táncol. A hozzávaló szövött és hurkolt (muszlin, selyem, elasztikus) méteráru és a kiegészítők (bizsuk, fémpénzes övek, csörgők, rojtok, szalagok, zsinórok, bortnik, gyöngyök) nagy választékban kaphatók. Kész fellépő ruhákban is nagy a választék mind színben, mind szabásban. A ruha vásárlásánál, vagy kialakításánál törekedjünk annak fazonja, színe és a testalkatunk közötti harmóniára. Fontos, hogy amiben táncolunk, ne feszélyezzen bennünket, ne okozzon negatív élményt. A ruhapróbán végezzünk néhány táncmozdulatot, nehogy az első fellépésen derüljön ki, hogy mozgás közben egészen másképpen viselkedik a ruhadarab, mint ahogy azt mi elképzeltük. Testrészekre lebontva nézzük, meg, hogy mire kell figyelni.
Fej, haj
1.A fejrevalók harmonizáljanak a hajunkkal és a ruhánkkal!
2.A beduin táncokhoz illenek a kendők, amit hajráffal, gumival rögzíthetünk.
3.A homlokpántok hasznosak, mert valamelyest megakadályozzák a hosszú hajat abban, hogy az arcunkba lógjon. A sima arcbőrhöz, bájos vonásokhoz illenek a homlokpántok, a turbánok. A ráncosodó arcot szorosan keretező homlokpánt még jobban kiemeli a barázdákat. Nem mindenkinek áll jól a nagyon kiemelt arc, mint ahogyan a hétköznapokban a sapka, a kalap vagy az úszósapka sem.
4.A rövid hajat a horgolt sapkákba rögzített pamutfonálból fonott copfokkal „hosszabbíthatjuk" meg. A fejrevalókról gyöngyfüzérek, pénzsorok lóghatnak le. Ötletet adhatnak az Ouled Nail tiarái.
5.A sokágú shamadan a gyertyatartós tánc kelléke, csak úgy dekorációnak ne tegyük föl. (részletesen ld. a Hastáncoktatás lépésről lépésre kötetben)
Mellkas
A mellkas formája, a mell mérete, állapota legyen fontos szempont a fölső választásánál.

1.A rázásoknál, hengereknél a mell ne buggyanjon ki a melltartóból! Sajnos néha a közszemlére kitett fotókon és tánc közben is kilátszik a „bimbóudvar".
2.A push-up melltartóbetétek ne csúszkáljanak ki, ne váljanak mások számára láthatóvá! Rögzítsük őket a melltartóban!
3.A csontos mellkast célszerű gyöngyökkel, ékszerekkel elfedni. Még előnyösebb a kis kivágású rövid, nem passzos, szövött anyagú blúz, alatta melltartóval. A mellrészre varrhatunk díszeket, pl. spirál vagy virág alakban gyöngyöket.
4.A mellméretnél nagyobb kosarú melltartó mozgás közben elállhat a testtől és mellette - főleg oldalról - be lehet látni a mellhez.
5.A melltartó pánt ne vágjon bele a testünkbe! A túl vaskos hátra inkább blúzszerű fölsőt vegyünk, vagy testszínűvel kombinált fölsőt, ami nagyobb felületen tart.
6.A melltartó ne legyen szoros. Ne akadályozza tánc közbeni a szabad lélegzést!
7.A túl hosszú melltartópánt olyan képzetet kelt, mintha „lecsúszott" volna a mell. A túl rövid pánt esetén fennáll annak a veszélye, hogy egy karemelésnél a melltartó fölugrik.
Váll
A nagyon telt vagy csontos vállakat ne hangsúlyozzuk!

„Japánujjas" blúzzal eltakarhatjuk a vállat és a kar szabadon maradhat. A blúz ujja ne legyen szűk, az ujját alul, a belső varrás helyén célszerű nyitottra hagyni, hogy a karmozdulatok ne rántsák föl az egész fölső részt a mellre. Némelyik melltartó vállpántja a váll- és a karmozdulatoknál le tud csúszni. Praktikus a nyakban (is) rögzített melltartópánt.

Kar
A fölső kar esztétikai problémáit, (túl vastag, túl laza, túl vékony) hosszabb-rövidebb karpántokkal tudjuk korrigálni.

A szélesség a 10 centimétertől egészen a hosszú kesztyű méretéig változhat. Készülhet elasztikus anyagból, vagy gumiházas megoldással szövött anyagból, vagy a kettő kombinációjából.

Has
Az övrész ne vágjon bele a hasba! Ha a has nagyon kidomborodik a következő ötletek segíthetnek:

1.Az övpánt a has alatt, annak ívét követve kösse össze a két medencecsontot.
2.A nagyon előreugró hasnál a nadrág/szoknya érjen derékig és a fölső pedig csípőig. Így takarják a hasat. A hosszú egyszerű blúzra vehetünk föl gyöngyös, pénzes mellényként, vagy melltartót, ami díszeivel eltereli a figyelmet a nagy hasról.
3.Ha bőrünket nem találjuk elég feszesnek, testszínű, vagy színes necc bodyval le tudjuk fogni a hasat. Fölé vehetünk az előző pontban elírt fölsőket.
4.Vehetünk föl egyenes fazonú, hosszú (beledi) ruhát, vagy tunikát nadrággal. A csípőt hangsúlyozzuk sötét sállal. A fölső mellrészét és a sálat díszíthetjük ugyanúgy.
Csípő
A túl laza derékpánt elfordulhat, rögzítsük a fehérneműnkhöz ideiglenes varrással, vagy biztosítótűvel.

1.A keskeny csípőt a szoknya vagy a nadrág oldalsó részénél az övpántban rögzített kis kendőkkel tehetjük kifejezőbbé.
2.Kétoldalt, a csípőcsontoknál csomóra megkötött két sál is hangsúlyossá tudja tenni a keskeny csípőt.
3.A túl széles csípőt ne hangsúlyozzuk! Viseljünk egyszerű övrészt: A pánt belső oldalába varrjunk be 2-4 centiméteres színes szalagokat. Érjenek le a szoknya vagy a nadrág alja fölötti 10. centiméterig (azért nem teljes hosszban, hogy az esetleges süllyedéseknél, nehogy rájuk lépjünk!), a végükön lehetnek rojtok, vagy csengettyűk. Mozgás közben a szalagok szépen kilendülnek és nem a csípőre viszik a tekintetet.
4.Ha nincs derékívünk, a fölső rész „V" alakban végződjön, rajta legyen lelógó rojt, vagy gyöngyfüzér. Az alsó részen „A" alakban legyen ugyanolyan díszítés.
5.Akinek szép a feneke, combja, nyugodtan vehet föl szűk nadrágot, overallt, akár bő, akár szűk szárral. Semmivel sem kihívóbb, mint egy mélyen dekoltált melltartó.
Lábak
A szoknya felvágásainál ügyeljünk arra, hogy csak annyit engedjen a combból látszani, amennyit szeretnénk! A nagyon magas fölvágás bizonyos csípőmozdulatoknál túl sokat láttat a testből.

Ha túl vastag / vékony a láb célszerű zárt, felvágás nélküli lefelé bővülő szoknyát, vagy nadrágot viselni.

Ha a boka vastag, érdemes olyan nadrágot viselni, amelyiknek a szára rábuggyan a bokapántra. Ha a boka vastag, a lábszár pedig arányos, fölvághatjuk a nadrágot hosszában elöl, oldalt is. A felvágást összecsíphetjük 15-20 centiméterenként gyöngyökkel, a sliccet díszíthetjük flitterekkel is. Érdekes nagyon egyszerűen elkészíthető ruhadarab a két téglalapból varrt bő, gumis derekú bugyogó, amelynek elejét-hátulját egymáshoz az oldalvarrással rögzítjük. Eddig úgy néz ki, mint egy szoknya. Most pedig alul középen, bokától térdig fölvágjuk és az így kapott szárakat a bokánál belül összevarrjuk. Tehát a láb kö*zötti résznél a nadrág eleje-hátulja csak a bokapántnál kapcsolódik.

Atletikus, izmos, formás lábbal rendelkezők nyugodtan vegyenek föl magasan fölvágott szoknyát hozzá készült kisnadrággal. Ha megnézzük a hastánc csillagairól készült fotókat, láthatjuk, hogy vastag bokával és térddel is fölvették, veszik a magasan fölvágott ruhákat.

Csinos popsi, de vastag térd/ boka esetén előnyösebb a nadrág.

Cipő
Ugyan az orientális táncot többnyire mezítláb táncolják, de a cipőről is ejtenünk kell néhány szót. Érdemes legalább egy pár tornászpapucsszerű cipellőt vennünk, vagy készítenünk a tánchoz arra az esetre, ha nem tiszta vagy túl hideg talajon kell táncolnunk.
Készen is sokféle kapható, de egy egyszerű példányból mi magunk is tudunk bokalánccal vagy gyöngyökkel, ezüst-arany festékkel díszített, elegáns, egyedi darabot készíteni. Magas sarkú cipő kezdőknek nem igazán javasolt, hiszen ennek a táncnak a mozdulatait emelt sarok nélküli cipőre vagy mezítlábra „találták ki". Az emelt cipősarok a gerincet az orientális tánchoz szükséges medencetartásban akadályozza. A magas sarkú cipő viselése az egyiptomi raks sarqi aranykorában kezdődött, Badia Masabni idején, amikor a táncosnő a cipővel társadalmi, anyagi helyzetét hangsúlyozta. Ma is gyakran látható, jól is mutat elegáns estélyi jellegű ruhával, bár viselik sötét, többnyire szűk, kombinészerű minivel is. Nem ajánlott - csak előnyös alakú profiknak.

Fátyol, sál
Néhány szót a fátylakról, sálakról, kendőkről is ejtünk.

Az egész testet beburkolni képes fátyol 210-240 centiméter hosszú és 100-130 cm széles. Alkalmas anyagai a selyem, a muszlin, az organza. A vásárlásnál figyeljünk arra, hogy könnyű legyen a kelme. Képzeljük el, hogyan fog repülni a mozdulatainktól. Terítsük a vállunkra, nézzük meg milyen az esése! Alakja lehet téglalap, félkör, félkör lángnyelv-, vagy virágsziromszerű felvágásokkal. Elegánsan lehet táncolni a 210-240 centiméter hosszú, 40-70 cm széles sállal is.

Használhatunk két 40×40 centiméteres kiskendőt is. Ezek a csuklómozdulatok, kéz-és kartartás gyakorlásához is nagyon jók, de a mimetikus táncoknak is lehetnek az eszközei.

A arabo-flamenco jellegű zenékre használjunk háromszög alakú kendőt!

A fátylak és a fejfedők, a hajdíszek, a csípőkendők, az övek díszei gyakran össze tudnak akadni. A fellépés előtt próbáljuk ki a fátylat a fellépő kosztümmel, amelyikkel használni akarjuk! Ha a fátyolra flittereket varrtunk megvan az esélye, hogy azok összeakadnak, vagy egymással, vagy a ruhánkkal, hajunkkal.

A melaya anyaga az fentebb említett röptethető fátylakéval ellentétben sűrű, sötét zsorzsett, vagy vékony dzsörzé. Funkciója más, mint a véknyaké.

A dupla fátylas produkcióhoz, ha félkézzel akarjuk az anyagokat mozgatni, elég a 200 cm.


Szerző: Balla Tünde Aziza

http://www.hastancklub.hu/index.php...ahoz&catid=3:oeltoezkoedesi-tanacsok&Itemid=7
 

macsek65

Állandó Tag
Állandó Tag
Változatok a hastácruhákra, ja és egy kis ingyen reklám a Hastánc ruha boltoknak... :/Szinek..../

rózsaszin-lila:
belly-dance-lessons-long-island.jpg


Fekete

imgAboutBellyDance.jpg

piros
bauchtaenzerin.jpg


Kék ezüst

Belly_dance_costume.jpg

Szivárvány :)

Belly-Dance-Costumes-No-39733-Series-.jpg
 

Esly

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Valaki meg tudná mondani ennek a zenének a címét? Esetleg teljes verzió megvan valakinek? köszönöm.
 

macsek65

Állandó Tag
Állandó Tag
Lányok nagyon nagy a csend Hastán vonalon:)!!! Hol vagytok?!!!
Egy videó ,és egy zene, hogy felrázzam a társaságot!!

<EMBED height=344 type=application/x-shockwave-flash width=425 src=http://www.youtube.com/v/XsAjHknPo-Q&hl=en&fs=1& allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></EMBED>
 
M

maugly77

Vendég
Macsek65! Hát tényleg nagy a csend mostanában. Én már újra végigolvastam itt az összes hozzászólást, meg újra átnéztem a zenéket:)

Ezt hallgassátok meg! Szerintem nagyon jó:
 
M

maugly77

Vendég
Macsek65! Jó ötlet volt feltenni Aziza hastáncruha kiválasztásáról szóló témáját. Engem pont érdekel. :)

Ez a legújabb szerzeményem, megosztom veletek, mert szerintem ez is nagyon jó:
 

macsek65

Állandó Tag
Állandó Tag
egy videó+ hastánc zenék

Jó válogatást....:)

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/rRBnN50HaKQ&hl=en&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/rRBnN50HaKQ&hl=en&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>
 

macsek65

Állandó Tag
Állandó Tag
Asena

Asena.. ezeket találtam remélem találsz közötte ami tetszik.

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/eIynm2qSGyo&hl=en&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/eIynm2qSGyo&hl=en&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>
 

Timcse

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Én törzsi hastánc zenéket keresek.
Ha valakinek van esetleg és fel tudná tenni azt nagyon
megköszönném.


Üdv
Timcse
 
Oldal tetejére