Vegetarianizmusról mindenkinek

Erika57

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Megnézegettem a recepteket, nagyon jók!
Ha valakinek lenne olyan süti receptje, ami tojás, élesztő, fahéj, kakaó és szegfűszeg nélkül sztíviával elkészíthető teljeskiőrlésű buzalisztből, dióval, vagy mogyoróval, sütőporral, nagyon megköszönném!
Erika
 

Kijuma

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Erika! Nem merem leírni az oldal címét, ahol összetevők szerint lehet keresni recepteket, sőt azt is meg lehet jelölni, mit ne tartalmazzon a recept. Kaptam már ejnye-bejnyét link kiírásáért, ezért priveben megírom ha kéred, írj rám .

Sziasztok!
Megnézegettem a recepteket, nagyon jók!
Ha valakinek lenne olyan süti receptje, ami tojás, élesztő, fahéj, kakaó és szegfűszeg nélkül sztíviával elkészíthető teljeskiőrlésű buzalisztből, dióval, vagy mogyoróval, sütőporral, nagyon megköszönném!
Erika
 

ricsx

Új tag
Ibolyalya: Igen, ennek az ételnek a neve dhal. :) nekem is nagy kedvencem, és kb 10000 változata van, tradicionális védikus étel. Bár igaz, hogy a vedikus konyha nem használ fokhagymát/hagymát, hanem helyette asafoetidát.
 

Hencsykee

Állandó Tag
Állandó Tag
Helló, engem kiskorom óta azzal piszkálnak, hogy vega vagyok, holott szerintem pontosan annyi húst eszem amennyire szükségem van, néha hala vagy csirke vagy pulykamellet, amikor anyu pl fasírtot csinál a többieknek nekem külön szójafasírtot készít, mert tudja hogy szeretem... igaz, ogy meglennék teljesen hús nélkül, de néha jól esik bekapni páf falat pulykamellett, én szeretem nem szeretem alapon étkezem jórészt, és nem divat miatt... de inkább egy egész tál spárga mint egy nagy karaj:D jó ez a topik:D
 

Kijuma

Állandó Tag
Állandó Tag
Úgy látom a hozzászólás gyüjtők fölfedezték a topikot... De legalább némi fantázia szorult volna beléjük....Tisztelet a kivételnek...:555:
 

Katalin/Anyoka

Kitiltott (BANned)
Brokkolis-gombás penne olaszosan

Hozzávalók:
30 dkg penne tészta, 1 közepes apróra vágott lilahagyma, 3 ek olívaolaj, 30 dkg szeletelt gomba,
20 dkg brokkoli rózsa, 5 db közepes paradicsom, 20 dkgreszelt sajt oregano, bazsalikom, tárkony, 1 zacsi milánói szósz alap,
1 doboz sűrített paradicsom

A tésztát kifőzzük, egy evőkanál margarinnal elkeverjük, és félre tesszük.
gombát, és a brokkolit zöldségpárolóban, vagy mikrohullámú sütőben megpároljuk. A hagymát olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a parpürét , az elkészített milánói szószt és az egészet összeforraljuk.

A paradicsomokat forró vízbe dobjuk, ha a húsa megpuhult lehúzzuk a héját, majd nyolc részre vágjuk mindegyiket.

Kikent sütőedény alját kirakjuk egy réteg tésztával, utána következik a gomba, ismét tészta, majd a brokkolit a paradicsommal a tetejére halmozzuk, amit a maradék tésztával elfedünk. A rétegek közé fűszereket szórunk vegyesen, és meglocsoljuk a szósszal.
Előmelegített sütőben fedő alatt kb. 15 percig sütjük, majd megszórjuk a sajt felével, és fedő nélkül még 5 percig sütjük.

A maradék reszelt sajttal tálaljuk, és olívabogyót adhatunk mellé.
 

Printemps

Állandó Tag
Állandó Tag
Akit érdekel a téma (és már előre elnézést kérek, ha volt szó róla), olvassátok el Jonathan Safran Foer "Eating Animals" című könyvét. Már a címe sokat mond... És bár nem teljesen vegetáriánus vonulat, de Michael Pollan is ír nagyon érdekes és hasznos dolgokat a témáról (pl. Food Rules).
 

akropi

Állandó Tag
Állandó Tag
sziasztok ! 2 hete regeltem és Le a kalappal az oldal elött , rengeteg minden van itt ... sokat lehet tanulni :)

12 éve vagyunk vegetáriánusok és itt írok pár saját receptet , próbáljátok ki sok szeretettel!

Egyik nagy kedvenc kajánk
smile1.gif


Ajváros krumpli:

Hozzávalók 4 személyre

1,5 kg héjában előfőzött krumpli
1 ü. Ajvár bolti % sült padlizsán-paprika keveréke
20 dg reszelt sajt
Bors,vegeta,fokhagyma
5 dg margarin a tepsi kikenéséhez.
Elkészítés. A héjában félkeményre előfőzött krumplit meghámozzuk, vékonyra felszeleteljük . Tepsit kikenünk, és elkezdjük a rétegezést.
A tetejére reszelt sajtot teszünk és kemencében,sütőben megsütjük
Rántott zöldségekkel,salátával tálaljuk.
szoktunk bele mirelit zöldségeket is tenni, mikor mihez van kedvünk. a vendégeknek nagyon szokott ízleni
smile1.gif

és a húsevőknek apró borsos lisztben megforgatott és megsütött csirkefalatokkal szoktuk előadni.

MI sült tofuval szoktuk enni:
25 dg natúr tofu, kb 1x1 cm-es kockákra vágva, némi olaj és vaj a sütéshez
fűszerek vegata+ szárított darált zöldség fél mokkáskanál, bors, fokhagyma -zúzva, , pici köménymagport is lehet, és cukor, mert amikor a tofut elkezdjök sütni, és rákerülnek a fúszerek a cukortól szépen rápirulnak és ropogósabb lesz

Ajvárt készíthetünk otthon is ,amikor szezonja van a padlizsánnak, paprikának itt a recept :

Ajvár (szerb paprika-padlizsánmártás) recept

Hozzávalók:
2 kg vastag húsú paradicsompaprika, 1 kg padlizsán, 4 dl olaj, 1 fej fokhagyma, só, cukor és ecet ízlés szerint

Elkészítés:
A padlizsánt addig sütöm a forró sütõben, amíg a héja megfeketedik, majd fakéssel vagy mûanyag késsel meghámozom. A zöldpaprikát ugyancsak annyira megsütöm, hogy a héjukat könnyen lehúzhassam. Kicsumázom, majd hámozott padlizsánnal együtt favillával összetöröm. 3,5 dl olajjal addig fõzöm, amíg teljesen pépessé válik, közben ízlés szerint sózom, cukrozom, és beleöntöm apránként az ecetet. Ezután hozzáadom a megtisztított és zúzott fokhagymát, majd még egyszer fölforralom. Jól kiforrázott és lecsöpögtetett kicsi üvegekbe töltöm, rácsurgatok egy kiskanálnyit a maradék olajból és légmentesen lekötöm.

Elkészítési idő: 90 perc

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

smile1.gif
SÜTŐTÖKKRÉMLEVES:



1 kanadai(körte alakú) sütőtök

2-3 nagy szem krumpli

2 közepes fej hagyma

Fűszerek. Curry por, kevés Ő. Koriandermag, chilipaprika-erőspista,zöldségpor

2-3 gerezd fokhagyma a turmixolás elött belereszelni!



Ezt a 3 zöldséget kb 2x2 cm-es kockákra daraboljuk, belerakjuk egy nagy edénybe , felöntjük zöldségalapléves, (esetleg húsleves kockából készült is jó) és a fűszerekkel

Kb 15 perc alatt olyan puhára főzzük, hogy turmicolni lehessen

És főzőtejszínnel elkevert kevés lisszttel besűrítjük.





Túrólepénykék



25 dg tejföllel elkevert túró, 3 tojássárgája, 2 ek cukor,1 ek Liszt, 1 ek zabpehelyliszt,pici sütőpor



Ezeket jól összekeverni, hozzá a tojások felvert habját és palacsintasütőben kia merőkanálnyi adagokvan aranyszínűre sütni.





CSICSERIBORSÓ CURRY



4 SZEMÉLYRE : 2 konzerv csicseriborsó

1 konzerv paradicsom, közepes kockára vágva,lével együtt+c sípős ketchup, és vagy kis konzerc paradicsompüré és víz

3közepes ,szálasra vágott hagyma

Fűszerek, mint a sütőtökrémlevesé

A MEGPIRÍTOTT HAGYMÁRA ÖNTJÜK A KONZERVEKET, ROTYOGTATJUK PÁR PERCET, FŰSZEREZZÜK, FŐZŐTEJSZÍNNEL SŰRÍTJÜK, SÜLT PIPI-TOFUKOCKÁKKAL,PÁROLT RIZZSEL, ESETLEG KOCKÁRA VÁGOTT SÜLTKRUMPLIVAL TÁLALJUK.szoktunk bele, bébikukorocát, sárgarépakockát, sütőtökkockát, padlizsánkockát( ugyanúgy előpirítjuk, mint a sükt tofukockákat),krumplit

A CURRY MINT RAGU, vendéglátásra Pont ideális



JÓ ÉTVÁGYAT, HA MEGCSINÁLOD!

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Akropiék Brokkolis tésztája

Nagy adgban szoktuk elkészíteni, mert a nem vegetáriánusoknak is szokott ízleni

FÉL kg orsó tésztát -al dente- kifőzünk és ezalatt az idő alatt az előkészített cuccokból legyártjuk a tésztáravalót
hagymát szálasra vagy kockákra vágjuk,2 fej előgőzölt vagy 2 csomag mirelit brokkoli,2 doboz nagyobb darabokra vágott paradicsomkonzerv lével együtt, olvadós tofu( mi a szlovákoknál vesszük) vagy krémsajt pl zöldfűszeres .
Fűszerei: sok -nem túl apróra vágott petrezselyem, kevés lestyán vagy vegeta növényből pár levél, szerecsendió, szegfűbors , frissen őrölt bors,icipici currypor, ízlés szerint zúzott fokhagyma( mi sok fokhagymával szeretjük) 2kiskanál liszt tejfőlös joghurttos keverékkel-amolyan habarásféle ( mi szójatejpor keményítő víz keverékével szoktuk sűríteni


HAGYMA MEGPIRÍT, RÁ A BROKKOLI, PÁR PERCIG AMÍG ÁTMELEGSZIK KEVERGETJÜK, RÁ A KONZERV PARADICSOM, EZZEL 4-5 PERCET ROTYOGTATJUK BELE A KRÉMSAJT ÉS A SŰRÍTŐANYAG, FÚSZEREK ÉS A FŐTT TÉSZTÁVAL ÖSSZEKEVERJÜK.
EZ A MENNYISÉG 4 EMBERES, DE VENDÉGEINK IS ETTÉK RENDESEN
smile1.gif

EHEZ IS LEHET APRÓ SÜLT BORSOS LISZTBEN MEGHEMPERGETETT PIPIMELL KOCKÁKAT SZERVÍROZNI.
KÖNNYŰ FEHÉRBOR MEGY HOZZÁ
smile1.gif


Szójatepertő

4személyre:

1 csomag szójakocka
kevés olaj

fűszerek: vegeta, bors, szerecsendió, fokhagyma
a szójakockát fűszeres vízben puhára főzzük
,jól lecsepegtetjük, egy serpenyőbe átrakjuk, kevés olajat öntünk alá ás ropogósra sütjük, utánfűszerezzük. kenyérrel és lilahagymával,paprikával, paradicsommal fogyasztjuk :)
 

Cepy

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok.

Bár én magam nem vagyok teljesen vegetáriánus, igyekszem kerülni a húsféleséget. De nem azért, mert de aranyos a boci, vagy védjük meg az állatokat, meg ilyenek (jó, ezért is :p), hanem egyszerűen nem ízlenek a húsok.

Nagyobb étvágyat érzek egy adag guszta tál zöldség iránt, mint egy akármilyen szépen tálalt húsétel iránt.

Bár még soha nem gondolkodtam rajta, vajh mások miért lesznek vegetáriánusok....
 

BandR

Állandó Tag
Állandó Tag
Vegan

Sziasztok,
közel 10 éve nem eszünk húst párommal együtt. Egy őszi tisztítókúra után azt vettük észre, hogy nem kívánjuk a húst. Persze azért még próbálkoztunk, néha egy-egy ebédnél ettünk, de nem esett jól. Így teljesen kiiktattuk az életünkből. Pár év múlva már tojást sem fogyasztottunk. Jelenleg már tejet, tejterméket sem. Szóval semmi állati eredetű ételt nem eszünk. És nagyon jól érezzük magunkat! Úgy gondolom, hogy mindenki azt egyen amit kíván a szervezete! Eleinte a környezetünkben élők próbáltak meggyőzni arról, hogy butaság amit csinálunk, de ma már inkább ők is kevesebb húst és több zöldséget, gyümölcsöt esznek.
Mi senkit nem akarunk meggyőzni arról, hogy ne egyen húst, de cserébe elvárjuk, hogy fogadják el döntésünket: vegánok lettünk!
 

BandR

Állandó Tag
Állandó Tag
Recept

Egy saját szerzemény:


Tejszínes zöldséggel töltött canelloni


Hozzávalók (6 személynek):

1 doboz canelloni (olasz tölthető csőtészta)
2 db kis cukkini
500 gr barna csiperkegomba
4 fej fokhagyma
350 ml növényi tejszín
350 gr eidami sajt
5 db sárgarépa
Olivaolaj tetszés szerint
½ kávéskanál fehérbors
½ kávéskanál őrölt szerecsendió
só ízlés szerint

Elkészítés:

A gombát szeletekre vágjuk (a barna csiperkét nem kell megpucolni, csak megmosni). A cukkinit apró kockákra vágjuk. A sárgarépát megpucoljuk és sajtreszelővel lereszeljük. A fokhagymát fokhagymapréssel kinyomjuk. A sajtot lereszeljük.
Az olivaolajat felforrósítjuk, beletesszük a gombát és a cukkinit, egy picit sütjük.
Hozzáadjuk a reszelt sárgarépát, fokhagymát és a fűszereket.
Pár percig együtt sütjük az olajon. Ráöntjük a tejszínt, és forrásig főzzük. Közben felteszünk vizet és megfőzzük a tésztát. (A tészta helyett lehet sós palacsintát is használni, melyet ugyanúgy használunk, mint a tésztát).
Miután a tészta megfőtt, egyesével megtöltjük a zöldséges raguval.
Egy üvegtálba tesszük a töltött tésztákat és megszórjuk sajttal. Ezután betesszük a sütőbe és addig sütjük, amíg a sajt rá nem olvad a tésztákra.

Ezután melegen tálalható
 

Macintosh

Állandó Tag
Állandó Tag
Van ötletetek, hogy hőségben mit lehet pillanatok alatt elkészíteni, ami nem túlságosan hosszú ideig veszi igénybe a tűzhelyet, és nem "nehéz" étel, de mégis úgy érzi az ember, hogy evett valami?
 

BandR

Állandó Tag
Állandó Tag
Uborkaleves

Van ötletetek, hogy hőségben mit lehet pillanatok alatt elkészíteni, ami nem túlságosan hosszú ideig veszi igénybe a tűzhelyet, és nem "nehéz" étel, de mégis úgy érzi az ember, hogy evett valami?

Úgy gondolom ez elég hamar elkészül:

Hideg uborkaleves
Hozzávalók:
7.5 dl natúr joghurt
1 nagy kígyóuborka (magok nélkül)

2 gerezd fokhagyma apróra zúzva
1 ek extra szűsz olivaolaj
1.5 evőkanál apróra vágott friss menta
2.5 evőkanál apróra vágott friss kapor

1/2 liter tej
1/2 citrom leve

Fehérbors

Elkészítés:
Csepegtessük le a joghurtot. A kicsöpögött folyadékot öntsük ki. A joghurtot tegyük egy tálba. Adjuk hozzá a hámozott és reszelt uborkát, a zúzott fokhagymát, a felaprított mentát és a kaprot, Keverjük jól össze (ha van, akkor rúdmixerrel). Öntsük hozzá a tejet. Keverjük bele a citromlevet. Sózzuk, borsozzuk. Lehűtve fogyasztható.
 

t79

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok,keresek a vegetarianizmusrol és az egészséges életmodrol szolo könyveket,ha van esetleg valakinek feltöltené-e.Köszönöm. Üdv.t79.
 
Oldal tetejére