Reiki!

FLAMINGO

Ne kérj hozzáférést! Ha jár, a rendszer ADJA.
Fórumvezető
Kormányos
A hivatalos vezetés ért hozzá? :p
Bár ott a szmájli, de:
1997 óta volt néhány kormányváltás, de a rendelet maradt (pontosabban kisebb módosításokkal maradt). Tehát az egészségügy álláspontja több, mint másfél évtizede - ebben a kérdéskörben legalábbis - elég stabil.
Másfelől, ha valaki nem akar a kuruzslás gyanújába keveredni, ehhez kell igazodjon.
Persze magadnak, otthon, (majdnem) bármit, de ha kifelé is élni akarsz vele (magyarán, ha hivatalosan akarod csinálni), ez az alap.
Amúgy meg, figyelembe véve a tendenciákat, gondolok itt a kínai diplomák elismerésére, az alternatív gyógyászat térnyerésére.... érdemes elgondolkodni, hogy aki ezzel foglalkozok, azt milyen formában tegye.
 

Sz.Zsolt

Új tag
Kedves Zsolt!
Akkor tessen má' elárulni, hogy a hivatalos vezetés miért a bioenergetikához sorolta (11/97 Népjóléti Miniszteri rendelet -ETI vizsgák.)
A hivatalos vezetés ért hozzá? :p
Tudod, egy elég furcsa országban élünk ám. :(
Hozznék egy egyszerű közigazgatási példát.
A Belügyministériumhoz tartozik a régészeti örökség, és műemléki értékvédelem.
Hogy ez miért "jó" így, azt inkább nem fejtem ki, mivel a regisztráció alkalmával elolvastam a Fórumszabályzatot.
 

giyandeva

Állandó Tag
Állandó Tag
Egyébként nagyon érdekes a TGY törvény, mely a bioenergetika részeként említi a reikit:
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99700011.NM
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99700040.KOR
http://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=6&cad=rja&ved=0CE4QFjAF&url=http://www.eum.hu/download.php?docID=7.&ei=l6vXUs_LBpKO7Qb37YGgDQ&usg=AFQjCNEme8U0_kQtPV5cBNCd6M5Oj7K0Yw&bvm=bv.59568121,d.bGQ

Kiemelnék pár érdekes dolgot (aláhúzással, amit elég furának tartok a reiki szempontjából ) :
"A bioenergetikai ismeretekkel rendelkező személy, a továbbképzésének megfelelő gyógyító módszereket és állapotfelmérő módszereket kiegészíti bioenergetikai vizsgálatokkal és kezelésekkel, melyek a következők lehetnek: bioenergetikai, radiesztéziai, ESP-n alapuló módszerek, USUI, Reiki, RAI Reiki (Tifar, Arolo), Human Energia Jógája, Mahikari, Biegelbauer-féle fényadás.
A bioenergetikus a bioenergia szintet befolyásoló tényezőket, az ember testének közvetlen környezetében levő energia és kémiai térben fellépő, műszerekkel minimálisnak, szubtoxikusnak, határérték alattinak nevezhető behatásokat empirikus ismeretei alapján értékeli, majd a saját energiamezőjének felhasználásával a betege, kliense energiamezőjének befolyásolására törekszik.
"

"1. A tevékenység gyakorlása során előforduló legfontosabb feladatcsoportok, feladatok
- A beteg kikérdezése, tájékozódás a beteg anamnézisében.

- A beteg, illetve közvetlen környezetének bioenergetikai feltérképezése.

- A lakókörnyezet, használati tárgyak bioenergetikai feltérképezése.

- Tanácsadás.

- Bioenergetikai kezelés.

- Kommunikációs, információs, dokumentációs feladatok végzése.

- Beteg, kliens megfigyelés.
"

"2. Szakmai követelmények
A hallgató legyen képes:

- szakszerűen kikérdezni a beteget, tájékozódni a beteg anamnézisében,

- feltérképezni a beteg, illetve közvetlen környezetének bioenergetikai szintjét,

- feltérképezni a lakókörnyezet, használati tárgyak bioenergetikai szintjét,

- az egészséges életmóddal kapcsolatos tanácsokat szakszerűen átadni,

- hatékony kommunikációs technikákat alkalmazni,

- információs, dokumentációs feladatokat ellátni,

- összefoglalni a bioenergetika elméleti ismereteit,

- az ember energiamezejének anatómiai és pathológiás ismereteit és működését rendszerezni,

- a természetgyógyászati táplálkozástan energetikai vonatkozásait összefoglalni,

- felsorolni a bioenergia mérésének lehetőségeit és megfogalmazni a bioenergia mérésének korlátait,

- ismertetni a geopatikus, strukturális és anyagszerkezeti sugárzások lényegét, a sugárhatások csökkentésének lehetőségeit és korlátait.
"

Egyébként valószínű, hogy a bioenergetikus egy jóval komplexebb végzettség, de őszintén szólva vannak kétségeim az ismertetett készségek hatékonyságát és hasznosságát illetően. Őszintén szólva a reiki szemléletmódjában gyökeresen eltér a bioenergetikától, jóval egyszerűbb megközelítéssel dolgozik: nem diagnosztizál, nem ad életvezetési és táplálkozási tanácsot (főleg, hogy ma már ki se lehet igazodni a különböző diéték között, mindenki másra esküszik) az energia kezeléssel csak a szervezet öngyógyító folyamatait támogatja. És ami nagyon hiányzik a fenti leírásból az a lélekkel való foglalkozás. Az ember nem csak energia meg fizikai test. Nagyon sok ember pszichés panaszokkal küzd, arra vágyik, hogy meghallgassák, támogatást kapjon élete nehéz helyzeteiben.
 

FLAMINGO

Ne kérj hozzáférést! Ha jár, a rendszer ADJA.
Fórumvezető
Kormányos
Igen. Ez van, amikor nyugati szemmel közelítünk meg egy keleti fogalmat.
Bár az általad beidézett felsorolások annyira általánosak, hogy gyakorlatilag az utolsó négy (aláhúzott) soron kívül a másik 12 ETI vizsga részét is képezik.
Tulajdonképp a négy sor az un "szakmai" míg a többi az általános képzés része, csak nálunk még nem "holisztikus" a természetgyógyászat megközelítése a hivatalos egészségügy terén. Tisztelet a kivételnek.
 

István15

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne,hogy ki hogyan "tisztítja" vagy "harmonizálja" a szobákat,helységeket,illetve az ételeket ki hogyan tölti fel? Érdekelnek az ide járó illetve olvasó Reiki-sek módszerei a gyakorlatból mert a könyvekből olvasottakat tanultakat ismeri mindegyikünk ugye.
 

most

Állandó Tag
Állandó Tag
Őszintén szólva valahol egy nagy "kakukktojás" a nyugati reikiben a 3/A fokozat, ahol egy avatást kapsz és megmutatják ugyan a DKM a szimbólumot, viszont a behangolást nem tanítják. Én nem látom ennek sok értelmét, mert a DKM egyetlen feladata (szerintem) a behangolási eljárásban való alkalmazás. Sokan azt mondják, hogy a DKM-al felerősítik az energiát. De épp ugyanezzel a céllal tanítják a CKR szimbólumot is a 2. szinten. Azt is tanítják, hogy pakold a DKM-t a többi szimbólum elé a különféle alkalmazásokkor, de ebben sem látok sok rációt. A kezedből jövő reiki energia erőssége ugyanis (szerintem) nem attól függ elsősorban, hogy hány féle és hányszor rajzolsz fel különböző reiki szimbólumokat.

szal beavatás... miszikum nélkül
1 információ, elemzés, intergálás, megértés
ha valaki bármely dologban elmélyül 2 év alatt szaktekinéllyé válhat
2 tisztelet az ösök redszerek élet stb iránt- önbizalom
elhelyezi az egyént az élet folyamában a neki kielölthelyen
3 koncentációs képesség meditácó-figyelem kontroll
összeszedettség- én élmény -igy a beteg is én' lehet nincs összeolvadás ill sajnálat( bio energia)

a alábbi fetételekkel létrehozható... a titok tehát a lépések elfogadásához betartásához kell
 

most

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Sz.Zsolt!

Ezzel a hozzászólásoddal, amit válasznak szántál az enyémre, nem mondtál újat!
Az én hozzászólásom lényege az volt, hogy:
Különbséget tudok tenni a bioenergia használata és a Reiki áramlása között, mivel 10 évig használtam a saját energiám mások kezelésére; és ehhez képest a Reiki -lévén kozmikus energia- hatványozott erővel árad oly módon (át a testemen a kezelt személyhez), hogy nem jár kimerüléssel.
Én mindezzel teljesen tisztában vagyok, hogy mi a különbség, kedves Zsolt! Sőt, mindeközben még a kezelő is töltődik, Zsolt! Tudod, mindkét esetben van gyakorlatom, és még azon túlmenően is...

a gondd csak az h azt nemmondták... és nem tudod ...h mégis ugyanaz az energia ...te vagy más
 

phoenyx

Állandó Tag
Állandó Tag
a gondd csak az h azt nemmondták... és nem tudod ...h mégis ugyanaz az energia ...te vagy más
Igazad van, kedves Most, nekem sok mindent nem mondtak... az is igaz, hogy más lettem...
A reiki mester, aki az I.szintű beavatást tartotta, kényszerűen tette... annak ellenére, h bejelentette, Phyllis megjelent a beavatásomnál; így aztán pld.: meditációról szó sem esett. Nem tanultam tőle meditálni, csak később, mikor lehetőségem volt már tovább fejlődni-fejleszteni magam. Egyet viszont nagyon megtanultam tőle: egészen másként viszonyulok minden hozzám fordulóhoz, mint amit nála láttam annak idején...
És az elmondottak ellenére is azt állítom, így volt jó, köszönöm az akkori reiki mesteremnek, mert így válhattam azzá, aki vagyok!
 

most

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne,hogy ki hogyan "tisztítja" vagy "harmonizálja" a szobákat,helységeket,illetve az ételeket ki hogyan tölti fel? Érdekelnek az ide járó illetve olvasó Reiki-sek módszerei a gyakorlatból mert a könyvekből olvasottakat tanultakat ismeri mindegyikünk ugye.

számomra a gyógyítás helye... a szándék megjelenésének érzése pillanatában
az egészség redjének tempolává válik...
akár az utcán is
ételek... válogatok,méricskélek, gyanakszom, mérlegelek,olvasok
de amint asztalra kerül mintegy színész aki szinpadra lépett ..snitt
attól az immár táplálék' és hálával jóérzéssel -vagyok gonolatban érte...hiszen éltet
....tehát olyan asztalai áldás féle felfogásban...hálával
 
Utoljára módosítva:

giyandeva

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves István!

Lapozd fel a 2.es tanfolyami jegyzeted. Ez a nyugati tradicionális reiki 2. szintjének tananyaga a szoba terének megtisztítása és feltöltése reiki szimbólumokkal.

A reikin kívül egy szoba terét természetesen meg lehet tisztítani és feltölteni, pl. gyertyával,csengőszóval, füstölővel, mentális vizualizációval, mantra (Gokai) kántálásával is.

Én ezeket ismerem és szoktam alkalmazni.

Sziasztok! Olyan kérdésem lenne,hogy ki hogyan "tisztítja" vagy "harmonizálja" a szobákat,helységeket,illetve az ételeket ki hogyan tölti fel? Érdekelnek az ide járó illetve olvasó Reiki-sek módszerei a gyakorlatból mert a könyvekből olvasottakat tanultakat ismeri mindegyikünk ugye.
 

István15

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia Giyandeva! Nem azért kérdeztem mert nemtudom,hanem azért mert érdekelt más emberek véleménye és technikája! Amúgy a te módszeredet is ismerem amiket írtál...Pusztán kiváncsiságból kérdeztem..
 

phoenyx

Állandó Tag
Állandó Tag
Nos: a reiki füzetből, amit a tananyag részeként kaptam:
'A tantrikus szövegekben talált információk és saját felismeréseinek, tapasztalatainak összekapcsolásával Usui létrehozott egy rendszert, amit "Reiki"-nek nevezett el. Egyes kiválasztott tanítványainak tanította, összesen 19-nek....
.... A Reiki világi jellegét Dr. Hayashi fejlesztette tovább....
A Reikinek ezt a kézrátétes aspektusát adta át egy amerikai japánnak: Hawayo Takatának, aki a tanításokat az 1930-as években az U.S.A.-ba vitte. Tanítási vonala jól ismert.'

Hawayo Takata-nak unokájáról van szó Phyllis személyében: Phyllis Lei Furumoto. Ő hűségesen követi ugyan Nagyanyja tanításait, egyúttal rugalmasan ötvözi a japán eredetét, a keleti gyógyítás művészetével és a nyugati kultúrával.

Állítólag Usui Sensei-en kívül, amennyiben hármójuk közül bármelyik megjelenik a beavatáson, a tanítvány elfogadását/befogadását jelenti...
 

szuicsi

Állandó Tag
Állandó Tag
Hát, bizony kedves phoenyx, téged kegyetlenül átvertek, már elnézést, hogy ilyen durva kifejezéseket használok :) A reiki ilyettén kisajátítása a 90-es években sem volt divat. Azóta már kiderült egy-s-más, pl, hogy Takata más embereknek kicsit más szimbólumokat tanított, hogy Hajasinak nem csak Takata volt a tanítványa, sőt Usuinak sem csak Hajasi és ebből a sok-sok vonalból vannak is bőven a világban és mind-mind jól működő reikit használnak :) Persze nem akarom Takatát bántani egy percig sem. Abban a korban, azoknak az embereknek nagyon is hasznára vált az a reiki, amit ő tanított nekik. Csak hát elmúltak azok az évek és most már sokkal többet tudunk a gyökerekről, mint ő.
 

macho.1966

Állandó Tag
Állandó Tag
. Abban a korban, azoknak az embereknek nagyon is hasznára vált az a reiki, amit ő tanított nekik. Csak hát elmúltak azok az évek és most már sokkal többet tudunk a gyökerekről, mint ő.[/quote]

Ennek a sokkal többnek hol lehet utánaolvasni?
 

phoenyx

Állandó Tag
Állandó Tag
Nos, Furrier és Szuicsi!

1.)Nem a '90-es években, hanem 2000 után váltam reikissé
2.)Hogy Takata milyen szimbólumokat tanított módosítva, nagyon nem érdekel
3.)Tisztában vagyok vele, számos közvetlen tanítványuk volt, de nyilván így terjedt el világszerte
4.)Számtalan módon oktatják a reikit, azóta megkerülve a hagyományos vonalat is, sőt, extrém formában, már egy hétvégén - akár azonos napon - két- vagy esetleg három szintet is egyszerre ugyanazon jelentkezőnek...
5.) Amit Szuicsi leírtál: "Hát, bizony kedves phoenyx, téged kegyetlenül átvertek, már elnézést, hogy ilyen durva kifejezéseket használok :) A reiki ilyettén kisajátítása a 90-es években sem volt divat" én nem rögzítettem átverésnek, ez a te programod, engem elkerül. A kisajátítás - ha egyáltalán így nevezhető - célja pedig kikövetkeztethető előző, a témában írt hozzászólásaimból.
 

szuicsi

Állandó Tag
Állandó Tag
Pl.:
The Spirit of Reiki: From Tradition to the Present Fundamental Lines of Transmission, Original Writings, Mastery, Symbols Treatments, Reiki as a Spiritual Path and Much More

Walter Lubeck, William Lee Rand, Frank Arjava Petter
Lotus Press, 2001 - 304 oldal

Továbbá, ha végigmész a két reiki topikon és végigolvasod őket, akkor sokat tanulhatsz.

. Abban a korban, azoknak az embereknek nagyon is hasznára vált az a reiki, amit ő tanított nekik. Csak hát elmúltak azok az évek és most már sokkal többet tudunk a gyökerekről, mint ő.

Ennek a sokkal többnek hol lehet utánaolvasni?[/quote]
 
Utoljára módosítva:

szuicsi

Állandó Tag
Állandó Tag
Nos, Furrier és Szuicsi!
Számtalan módon oktatják a reikit, azóta megkerülve a hagyományos vonalat is

A reiki eredeti japán technikáját tradicionalisták egy csoportja szerint a tokioi Gakkai szervezet őrzi. Ennek magyar képviselői is vannak, és meglehetősen agresszíven állítják, hogy csak ők, csakis ők. Én azt gondolom, hogy az a jó reikis irányzat, ami azt tanítja, hogy a reikit senki sem adta neked, senki sem veheti el tőled, mert az a tiéd szültésedtől fogva. Ez sok embernek élő tapasztalata. Hitelesíteni a beavatáson megjelenő csodalényekkel felesleges. A reikit a saját mindennapi gyakorlatod hitelesíti. Ha használod és érzed a reiki áramlását, bizsergését, csipkedését a tenyeredben, akkor OK. Ha nem, akkor lehetett a beavatód akárki, nem fog menni. Merthogy csak a te reikit becsatornázó tested számít és hogy ezt hogy működteted.
 
Oldal tetejére