Gyermek és ifjúsági könyvek IV.

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Szöllősi Péter - A csillagszemű juhász és más magyar népmesék

1698092694785.png


Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy nagyhatalmú király. Ha ez a király eltüsszentette magát, az egész ország népének rá kellett tüstént mondani: adj' Isten egészségére! Ha valaki ezt elmulasztotta volna, az halálnak halálával lakolt volna a bűnéért. No, történt egy hűvös vasárnap reggel, hogy bizony a király megfázott és egy óriásit prüsszentett. Az egész birodalom egy emberként mondta, hogy adjon Isten jó egészségére, felséges király urunk!
Azaz majdnem az egész birodalom, mert bizony egy talpraesett juhászbojtár megszegte a parancsot. A király fülébe is eljutott a hír, rettentő nagy haragra gerjedt, a katonák pedig nyakon csípték az engedetlent és már vitték is a palotába. A csillagszemű juhász pedig bátran szembeszállt a királlyal, és kikötötte, addig ö ugyan nem mondja, hogy adj' Isten egészségére, amíg hozzá nem adják a szép királykisasszonyt feleségül!
2012

 

Csatolások

  • Szöllősi Péter - A csillagszemű juhász és más magyar népmesék (1).pdf
    4.7 MB · Olvasás: 114

selmeczi

Állandó Tag
Állandó Tag
Szemerkényi Ágnes - Élet falun
Művészetről gyermekeknek

Csatolás megtekintése 1960877


Az a paraszti életforma, a munkáknak és ünnepeknek az a szakadatlan láncolata, melyről ez a könyv is tudósít, szinte már teljesen a múlté. A történeti források mellett a leghitelesebben talán a művészet tanúskodik erről az eltűnt világról. A művészeti alkotások segítségével rég nem használatos eszközöket, rég elfelejtett munkafolyamatokat ismerhetünk meg, régmúlt korok hétköznapjai elevenednek meg szemünk előtt.

A műalkotások azonban nemcsak a küzdelmes és nehéz paraszti munkákat örökítették meg, hanem egy szüntelenül változó életformát is: a szüntelen újrakezdés képességét a munkában, az életben.
1986
Nagyon köszönöm. Van esetleg még ebből a sorozatból könyved? Volt egy Kunyhó, paloták és lakóházak meg egy Játék közben könyv is, illetve emlékszem egy könyvre, bár lehet, hogy a Játék közben-ben volt, amelyben szerepelt két kedves élőlény, akik végigkalauzoltak a múzeumokon.
 

Mia 1981

Állandó Tag
Állandó Tag
Nyulász Péter - Helka 2. - Ciprián - A Balaton hercege

Felbukkan egy kopott bundás, ha innen nézem macska, ha onnan inkább tyúkszerű lény, Mitmitke. Megjelenésével izgalmas kalandok sora veszi kezdetét. Az előző kötetből megismert szereplők útjuk során új barátokat és ellenségeket szereznek. Megtudjuk, hogyan keletkezett száz halom Battán, tengerszem a Megyer-hegyi malomkőbányában, földvár a Balatonnál, vagy a Sió csatorna. A fődipicinyek, nyápicok, dinkák, sziporkák, csordásfarkasok, Zemúr és Mitmitke, úgy gabalyítják a történet szálait, hogy azok az óbudavári mosókutat övező fa gyökereihez lesznek hasonlatosak. Ciprián a varázslat helyett a józan ész hatalmában bízik, ám elvarázsolja az az érzés, ami néha elveszi az eszünket.
 

Csatolások

  • Nyulász Péter - Helka 2. - Ciprián - A Balaton hercege.epub
    7.6 MB · Olvasás: 170

Mia 1981

Állandó Tag
Állandó Tag
Nyulász Péter - Helka 3. - Kamor - Helka menyegzője

Helka és Ciprián már többször megóvta hőstetteivel a Víz, a Part s az Erdő népét, ám a Balaton és a Bakony vidékén tart még a varázshatalmasságok csatározása. A trilógia zárókötetében Kamor, a Bakony varázslója, végre felfedi a régmúlt titkait, és Helka hercegkisasszony is párjára talál.
 

Csatolások

  • Nyulász Péter - Helka 3. - Kamor - Helka menyegzője.epub
    6.9 MB · Olvasás: 163

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Veress István - Állatsztárok

1698380627609.png


Mit bömböl az oroszlán? Mikor támad a grizzly? Hányszor erősebb a cukorbogár az elefántnál? Miért hűségesek a kutyák?…
Nem akármilyen állatokról szól ez a könyv: világhírű regények, filmek „sztárjai” kelnek életre: Lassie, a hű skót juhászkutya, Elza, a visszavadított oroszlán, King Kong, az óriásgorilla, a vadnyugat vágtató paripái, Moby Dick, a fehér bálna, Willy, a kardszárnyú delfin… De szó esik a farkas nevelte embergyerekről: Maugliról, és a másik népszerű dzsungelhősről: Tarzanról. Miközben részleteket olvashatunk „hőseink” izgalmas kalandjairól, megtudhatjuk, mennyi az igazság és mennyi a mese, a legenda a közismert történetekben.
2008
 

Csatolások

  • Veress István - Állatsztárok (1).pdf
    12 MB · Olvasás: 106

Mmm1936

Állandó Tag
Állandó Tag
Zara Lisbon : Plasztikcsaj
Éjszakába nyúló, hírességekkel teli partik. Villanó vakuk és dizájnerruhák. És egy vízben lebegő holttest a Venice Beach-i csatornában. De talán kezdjük az elején. Justine Childs éli az átlagos tinédzserlányok életét, mígnem egy nap beköltözik a szomszédba a volt gyereksztár, Eva-Kate Kelly. Eva-Kate gyönyörű, csábító, és mindenáron azt szeretné, ha Justine része lenne az ő csillogó világának. A kapcsolatuk hamar elmélyül, bár sok mindent nem árulnak el egymásnak. Justin úgy sejti, hogy valami nem stimmel. Ám mielőtt az ügy végére járna, Eve-Kate meghal. Vajon ki ölte meg? Justine megesküszik, hogy ártatlan. És most elmeséli, hogyan élte meg a történteket.
 

Csatolások

  • plasztikcsaj.pdf
    925.2 KB · Olvasás: 78
  • Screenshot_20231027_151413.jpg
    Screenshot_20231027_151413.jpg
    335.7 KB · Olvasás: 28

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Horváth Péter: A Fekete Kéz visszavág! c. könyvét keresem, hálás köszönet érte, ha valakinél meglenne, és feltenné.
Horváth Péter - A Fekete Kéz visszavág

1698557913271.png

„El kéne olvasni ezt a könyvet, tök izgalmas, meg nevetni is lehet rajta! Becsületszavamra! És ez nem duma. Egyébként nem én írtam, hanem a Horváth Andris és a Horváth Sanyi faterja. Engem csak megkért, hogy adjam hozzá a Titkos Napló-mat, meg írjak bele a regénybe néhány sort, ahová csak jónak látom. Ha nem egészen világos, amit ő írt vagy valami. Meg hogy találjak ki izgalmas fejezetcímeket. Először nem akartam belemenni, de a Rehák rádumált, meg a többiek is mind a csapatból, hogy ez még hozzátartozik a Tervhez, utólag. Elég nehéz munka volt, csak a helyesírás kijavítására ráment két hetem… Persze a csoportból mindenki segített.” A Csapat, ahová Gerevics Imre, e sorok írója is tartozik, a Pál utcaiak mai változata: van titkos helyük, vannak köztük vezérek és közlegények, szerelmek és ellenségeskedések, együttérző felnőttek és hatalmaskodók. És van cél: az Akció. Amit számítógépen dolgoznak ki és bonyolítanak le. De a számítógép nem ember, érzelmekkel, véletlennel nem tud dolgozni.
1990
 

Csatolások

  • Horvath Peter-A Fekete Kez visszavag.pdf
    4.5 MB · Olvasás: 130

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Vargha Balázs - Szeretnél játszani?
Játékok tíz éven aluliaknak

1698558060992.png

Ennek a könyvnek minden játékához személyes közöm van. Sokat közülük még gyerekkoromban játszottunk Kunszentmiklóson. Vagyis ötven-hatvan évvel ezelőtt.
Ez a legutóbbi fél évszázad, a rádiónak, majd a televíziónak a kora nagy pusztítást tett az élő néphagyományban. Régi szokásokat elhagytak, régi dalokat elfeledtek a falusiak.
A gyerekjátékok népköltészetét is kikezdte az idő és a technika. De örömmel fedeztem föl régibb és újabb játékgyűjteményekben, hogy gyermekkorom játékkincse más vidékeken is megtalálható volt különféle változatokban, s részben még ma is föllelhető.
Gyerekkorom játékainak másik csoportja családi örökség. Ezek egy másik, szintén régi hagyományba kapcsolódnak be. Édesapám, akit az irodalom, a nyelv és a matematika egyformán érdekelt, megtanította hét gyerekét azokra a gondolkoztató játékokra, amelyeket ő játszott gyerekkorában, de újakkal is gyarapította ezt a játékkincset.
Ezeknek java részét én is megismertettem néhány gyereknemzedékkel rádió-, tévéműsorokban, könyvekben, újságokban.
1986
 

Csatolások

  • Vargha Balázs - Szeretnél játszani (1).pdf
    16.2 MB · Olvasás: 179

Mmm1936

Állandó Tag
Állandó Tag
Roderick Hunt, Alex Brychta : A csodakutya
Az Aranyfa sorozat 9. kötete.
Flopi nem akarja az Év Kutyáját eljátszani, azonban egy varázskaland alkalmával igazi hőssé válik. Színes illusztrációkkal.
 

Csatolások

  • Screenshot_20231102_101923.jpg
    Screenshot_20231102_101923.jpg
    967.6 KB · Olvasás: 27
  • Csodakutya 9.szint (Roderick Hunt - Alex Brychta).pdf
    3.4 MB · Olvasás: 87

Mmm1936

Állandó Tag
Állandó Tag
Roderick Hunt, Alex Brychta : Az új kutya, A titkos szoba
Rövid történetek , sok képpel , egyszerű mondatokkal, a Csodakutya szereplőivel. Olvasni tanulóknak ideális.
Sajnos a borító mindkét könyvnél hiányzik.
 

Csatolások

  • Az új kutya (Roderick Hunt - Alex Brychta).pdf
    849.2 KB · Olvasás: 75
  • A titkos szoba (Roderick Hunt - Alex Brychta).pdf
    1,000 KB · Olvasás: 70

Mmm1936

Állandó Tag
Állandó Tag
A Mikulás útja
Zelk Zoltán, Juhász Magda, Sörös W.Klára, Józsa Mária Mikulás-versei, meséi egy kötetbe gyűjtve.
Szántó György szerkesztésében, Radvány Zsuzsa rajzaival.
 

Csatolások

  • Screenshot_20231103_095748_org.readera_edit_1925732580119692.jpg
    Screenshot_20231103_095748_org.readera_edit_1925732580119692.jpg
    486 KB · Olvasás: 29
  • A Mikulás útja (Szántó György (szerk.).pdf
    3.3 MB · Olvasás: 149

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Pokorádi Zoltánné (szerk.) - Tudod-e? - Népszokások
Érdekes kérdések és válaszok gyerekeknek


1699095457367.png
Ki a tűzoltók védőszentje? Mi a petrence? Meddig tartott a disznótorok ideje? Mi volt tilos a nagyböjt idején? Hogyan készül a lucaszék? Mi a kelengye? Mikor kezdődik a szüret? Miből készül a puliszka? Kik az aprószentek? Mik a jellegzetes farsangi ételek? Mi az a rokka? Miért gyakoriak a viharok Illés napján? Mikor van húsvét ünnepe? Milyen időjárást jósol Medárd? Mikor és kik hozzák zsákban a meleget? Minek az emlékünnepe a virágvasárnap? Mivel locsolkodtak régen?

2002
 

Csatolások

  • Various Authors - Tudod-e - Népszokások (1).pdf
    9.9 MB · Olvasás: 223

Mmm1936

Állandó Tag
Állandó Tag
Dóka Péter : Fekete eső
Keresővel nem találtam, cím-és szerző alapján sem, ha mégis fenn van valahol, nyugodtan töröljétek. A Viharlovag-sorozat első kötete.
Kalandos lovagregény és fantasy egyedi találkozása Dóka Péter új könyve. A szerző jól ismert humora, fantáziája most is magával ragadja az olvasót. Hősei bukott lovagok, szélhámos vitézek, történetíró törpék, jámbor sárkányok. A trilógia első részében Azovil, a rettenetes erejű kisfiú lovagi küldetésre indul Igazi Lancelot és Jolóka törpe kíséretében, hogy megmentse országát és ezzel az egész világot a pusztulástól. A férfiak azonban nem járnának sikerrel Vasfog, a sárkánylovas kislány segítsége nélkül…
 

Csatolások

  • Screenshot_20231104_150726.jpg
    Screenshot_20231104_150726.jpg
    253.5 KB · Olvasás: 12
  • fekete-es.pdf
    2.4 MB · Olvasás: 97

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Ursula Barff, Inge Burkhardt, Jutta Maier - Nagy színes barkácskönyv gyerekeknek

1699155892801.png


Minden gyerek – a legkisebbektől kezdve – szeret barkácsolni, de hamar kedvét veszíti, ha túl nehéz vagy körülményes feladattal találkozik és nem az derül ki a kezéből, amit elképzelt. Ez a könyv segít, hogy ne érhessék őket ilyen kudarcok.
Óvónői munkájuk során a szerzők valamennyi barkácsmunkát kipróbáltak a gyerekekkel, és meggyőzően bizonyítják, hogy egyszerű fortélyokkal a leghétköznapibb anyagokkal is csodálatos tárgyak készülhetnek, méghozzá különösebb előismeret és jártasság nélkül. Köszönhető ez annak, hogy a könyvben a munka minden lépését részletesen elmagyarázzák és színes rajzokkal vagy fotókkal illusztrálják. Szülői segítséggel vagy a nagyobb testvér közreműködésével már a négyévesek is könnyen elkészíthetik ezeket a tárgyakat.
Ursula Barff, Inge Burghardt és Jutta Maier óvodai tapasztalataik alapján azt állítják, hogy a barkácsolás nagy hatással van a gyerekek fejlődésére: a mozgékony gyerekek megnyugszanak, megtanulnak koncentrálni, a bátortalanok pedig önbizalmukat erősíthetik, miközben fejlődik gyakorlati készségük is.
Együttes élményt kínál a könyv: nemcsak az elkészült barkácstárgy lehet örömforrás, hanem a közös munka is.
1994
 

Csatolások

  • Ursula Barff, Inge Burkhardt, Jutta Maier - Nagy színes barkácskönyv gyerekeknek.pdf
    19.2 MB · Olvasás: 163
Oldal tetejére