Pénzügyi Válság

S

svarc

Vendég
http://hvg.hu/gazdasag/20081030_magyar_mentocsomag_szlovak_velemeny.aspx

" A Pozsonyban megjelenő szlovák polgári napilap cikkírója, Peter Schutz szerint felügyelet alá kellene helyezni az olyan országot, amelyet a finanszírozhatatlan adósság felhalmozásával "a saját elitje dönt romba". Annál is inkább, mert a kormánypolitikusok nem csak hogy látni nem hajlandók az ide vezető okokat, ne adj' isten a saját felelősségüket, hanem hihetetlen módon még a legképtelenebb ötletekkel is képesek előállni és ködösíteni.........

Nem mintha mindig mértékadó és mérték tartó lenne a szlovák vélemény, de most nagy igazság rejlik okfejtésében......
 
S

svarc

Vendég
mea culpa - sirius - úgy látom kölcsönösen elfelejtjük a linkeket megnyitni -így ismétlésekbe bocsátkozunk, igaz pártkötődés nélkül.
Bár ha Medgyessy Péter miniszterelnöki szüzbeszédében elhangzott - szinte szószerinti kijelentésére emlékeztetek -, miszerint "...jól működő gazdaságot vettünk át...", akkor szerintem sejthető, hogy ki a hunyó a mai helyzet miatt...
 

Smicii

Kitiltott (BANned)
...akkor kérdem én, mely magyar médium a megbízható?

Ha nem jött volna le, akkor mondom: Szvsz a magyar média úgy egyben tehetségtelen opportunista bagázs. Felkészületlen, felületes, az alapvető szakmai szabályokat felrúgó "hírgyártók".
Egyébként tipikus, átvett vélemény kritikájára rögtön átkerülsz a túloldalra....

Amúgy gideon67-nek igaza van. Az Egészségügyi reform másról sem szólt, mint a kórházi ingatlanvagyon eladása - amiket kóka és tehén asszonyság cégei vásároltak fel (pl a Hospinwest).

A reform főleg arról szólt, hogy végül nem lett. Jellemző tájékozatlanság az aprópénzre hivatkozni. (Ingatlan) És ocsmány jellegzetesség a folyamatos jelzőaggatás. Persze a (hülye) plebs érzelmeire lehet (és kell) hatni. (Nem létező észérvek helyett.)

Oktatási reform? A tömeges iskolabezárás nem reform.

Tömeges? Alsó fokon még a felét be kellene zárni, felsőfokon meg a 90%-át. 20 éve az össznépi hülyeképzés folyik. Lassan kikerülnek pl már az első funkcionálisan analfabéta doktorurak is.

4-es metró? Kilométerekről bűzlik a korrupció. Csakúgy, mint az M6-osnál és a Völgyhídnál. A völgyhidat, ha nem építik meg, negyed annyiba sem került volna az a pályaszakasz. Az M6-ost 300 méterrel kelet volna arrébb építeni, és egy darab alagutat nem kellet volna építeni. S a gazdaság a béka valagát még lajtorjával sem éri el, addig kormánynegyedeket akarnak építeni, luxusautók tömegét veszik - kérdem én, minek?

Minden nagyberuházás rákfenéje, hogy képtelenek voltak összehozni egy tisztességes tv.-t, hogy a társadalmi érdek elöbbrevaló bármilyen kisebb érdekcsoport érdekeinél. Akkor mehetne normális ütemben bármilyen nagyberuházás. Így viszont lehet zsarolni/korrumpálni.
Valóban sok ezeknél a beruházásoknál a gyanús ügylet. De vak és elfogult, aki azt hiszi, hogy ezt a teljes magyar politikai elit nem a kéz- a kézben együtt műveli.
Kormánynegyed, autók ismét aprópénz, most nem játszik
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Ne politizaljatok, senkit nem erdekel itt az otthoni part acsarkodasok.

A topic cimenel maradva ha nincs egyeni velemeny, otlet, tanacs befektetessel kapcsolatban akar tozsde akar ingatlan vonalan nem kell atmenni belpolitikaba.

A valsagrol beszelve csak is pozitiv epito jellegu kritika kell mert eleg negativ maga a valsag melyiteni es mindent ocsarolni es pocskodiazni nem kell, erre millio egy weboldal van de nem a CanadaHun kivan helyt adni ilyen velemenynek.
Tovabba torlesre kerul minden politikai megnyilvanulas.
 

CatAngel

Állandó Tag
Állandó Tag
A topic cimenel maradva ha nincs egyeni velemeny, otlet, tanacs befektetessel kapcsolatban akar tozsde akar ingatlan vonalan nem kell atmenni belpolitikaba.

A valsagrol beszelve csak is pozitiv epito jellegu kritika kell mert eleg negativ maga a valsag melyiteni es mindent ocsarolni es pocskodiazni nem kell
Sziasztok,

Azért most a héten volt pozitív dolog is ez miatt a nagy válság miatt (sajnáltam is, hogy nem volt szabad tőkém meglépni). Egy csomó tőzsdei papír egyik napról a másikra először lement, ekkor kellett volna a tőke, és másnapra pedig 25 %-kal emelkedett, ilyen volt az OTP papírja is. Szóval nem csak negatív, hanem pozitív hatása is lehet egy ilyesfajta válságnak, de persze a kisemberek, leginkább sajnos csak a negatív hatásait tudják megtapasztalni. Szokták volt mondani : "Pénz beszél..." Előbb utóbb azért túl leszünk ezen is (semmi sem tart örökké). Álljunk hozzá pozítivan, még ha néha nehéz is.
 

ppsk

Állandó Tag
Állandó Tag
Sajnos Smicii hsz-ére nem reagálhatok, de azért megosztanám a válságból való kilábalásról szóló ötletemet. Először is: ezt a huszonvalahánymilliárd dolláros hitelt nem vesszük föl! Max 2-3 milliárdot, annál többet semmikép. És közben megtakarítunk. Pénzt veszünk el innen és onnan. Csökkentjük az állami hivatalnokok létszámát, a megmaradtaknak a fizetését. Rendőröknél nem lesz az, hogy 40 évesen nyugdíba mennek. Átszervezzük a BKV-t és a MÁVot (ez a két cég sok százmilliárd forintot vesz ki az adófizetők zsebéből, miközben a vezetőik hatalmas pénzeket sikkasztanak el). Nincs milliós végkielégítés, nincs milliós fizetések. Gazdaságossá kell tenni (vagy legalábbis olcsóbbá a fenntarthatóságát). Csökkentjük a cégen belüli bürokráciát - jó néhány embert elküldünk, másoknak meg csökkentjük a fizetést. Visszavesszük a segélyezést (magyarán csak annak adunk, aki megérdemli, büntett előéletű nem kap annyi segélyt, csökkentjük a munkanélküli segélyt, stb.). S az így megspórolt pénzt befektetjük. Nem odaadjuk külföldieknek, hogy csináljatok vele valamit, nem, hanem állami szinten forunk hozzá, magáncégek bevonásával. És hogy mibe fektetünk be? Először is a mezőgazdasági iparba (pl tej, hús, stb.). A logisztikai cégeink eléggé fejlettek, ezáltal könnyedén el lehet juttatni egyrészt Nyugatra, másrészt Keletre az árukat. S itt lenne a külplitikai fordulat. A piacokat ne nyugat felé, hanem kelet felé kell kiépíteni: elsősorban Oroszország, továbbá Kína és India felé. Ahova viszont muszály tengeren szállítani -> meg kell nyerni az ügyünknek a horvátokat, be kell rángatni az EU-ba őket (hogy ne legyenek vámok). Át kell alakítani az oktatást: a szakember képzésre kell helyezni a hangsúlyt, akkor jönni fognak külföldről a cégek. Át kell alakítani az egészségügyet: kötelezővé kell tenni a különböző szűrővizsgálatokat. Ja és az egyik legfontosabb: állami megrendeléseknél csak és kizárólag MAGYAR cégek nyerhetnek (tudom, EU, de ezt nem kell nagydobra verni, meghirdetik a külföldi előtt, de a magyar nyeri el, ha meg a külföldinek nem tetszik valami, max ráfogjuk a korrupicóra - az EU sem csinálhat semmit, és mi is jól járunk). Viszont ennek az ahátulütője, ha csak 1 magyar cég versenyez - tudni fogja, hogy úgy is ő fog nyerni, ezért bármilyen ajánlatot tehet. Ezért kell az, hogy egy versenyben több magar cég is legyen.
Szerintem, ha ezt csinálná a kormány, rövid időn (4-5 éven) belül ki lehetne húzni az országot a szarból.
 

siriusB

Állandó Tag
Állandó Tag
Abban amit írtál sokmindennel egyet lehetne érteni. Kevés a Kormány ezekhez, Parlamentet írtál volna az jobb lett volna. (A szükséges törvényváltoztatások miatt)

Gondolom, hogy ezt a nagy összegű készenléti hitelt nem is arra kapta az ország, hogy elköltse:p, hanem arra, hogy a pénz visszajöjjön a tőzsdéken és máshol, bízzanak az ország fizetőképességében. Az nagy baj lenne, ha fel is kellene használni. :)
 

siriusB

Állandó Tag
Állandó Tag
mea culpa - sirius - úgy látom kölcsönösen elfelejtjük a linkeket megnyitni -így ismétlésekbe bocsátkozunk, igaz pártkötődés nélkül.
Bár ha Medgyessy Péter miniszterelnöki szüzbeszédében elhangzott - szinte szószerinti kijelentésére emlékeztetek -, miszerint "...jól működő gazdaságot vettünk át...", akkor szerintem sejthető, hogy ki a hunyó a mai helyzet miatt...

Ugyan, te ne haragudj, hogy nem olvastam amit belinkeltél. Annak azért örülök, hogy az izlésünk itt találkozott, még ha nem is mindenben értünk egyet.;)
 

Smicii

Kitiltott (BANned)
Először is: ezt a huszonvalahánymilliárd dolláros hitelt nem vesszük föl!

Ha figyeled a híreket, ez nem cél.

Csökkentjük az állami hivatalnokok létszámát, a megmaradtaknak a fizetését.

Nos, ez már bukta, mert 2/3-ados. (Megyei és helyei önkormányzatok, megyerendszer, parlament.)

Rendőröknél nem lesz az, hogy 40 évesen nyugdíba mennek.

Nem csak náluk. Egyébként már változott. (Nem kapja, csak ha már elérte a nyugdíjkorhatárt.)

Átszervezzük a BKV-t és a MÁVot (ez a két cég sok százmilliárd forintot vesz ki az adófizetők zsebéből,

Megszabadulni kell(ene) tőlük.

Visszavesszük a segélyezést

Fogalmazunk finomabban. Gyökeresen át kell(ene) alakítani.

A többi ötleted már nagyon szocializmus szagú. A kitörési pont valóban a mezőgazdaság és kelet, de ahhoz termelői összefogás kellene.
És nem szabadna minden igényüket feltétel nélkül kielégíteni.
Tipikus példa volt erre a jégkárok ügye. Amit annak idején és ó igen az átkosban meg tudtak oldani. (Kötelező biztosítás, a biztosító pedig kiépítette a jégelhárító rendszert. És nem volt jégeső, még ilyet :) )
Az állam pedig ne vállalkozzon. Nem dolga. Szolgáltasson, lehetőleg hatékonyan.
(Ha megfog valakit a rendőr, az ügyészség lesz szíves vádat emelni a bíróság pedig elítélni és kóterba vágni. Nem 5-10 év múlva esetleg)
Akinek köze van vállalkozáshoz, az tudja, hogy két fronton vág rajta eret az állam: Egészségügyi és nyugdíj járulékon keresztül.
Nos, akkor min is kellene először, gyorsan változtatni ?
Csak ugye a nyugdíjas az szavazó (és jórésze második "gyerekkorát" éli).
Az orvosok pedig valami oknál fogva "szent" tehenek.
Nem hiszem, hogy bármilyen foglalkozási ágban átlagban nem ugyanannyi a hulladék, kivéve őket.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
A befektetes miert nem szimpatikus? egy kapitalizmust epito orszagban.
Penzt hoz, munkahelyeket, ado beveteleket, es semmi akadalya hogy egy magyar is reszese lehessen egy nagy beruhazasnak. Lehet a nagy cegek serjeit vagy bondjait megvasarolni.Lasd McDonald stb.
 

Smicii

Kitiltott (BANned)
Az állam ne fektessen be. Ha túl sok a bevétele, akkor hagyja az állampolgárnál. (Kisebb adóprés).
Amíg a rá átruházott feladatokat sem tudja kielégítően ellátni, addig főleg ne.
Kanadában hány Önkormányzat van pl. és hány főre?
19 megye 3170 önkormányzattal vicckategória lenne, ha nem rokkannánk bele a sok papírtologatóba.
 

ppsk

Állandó Tag
Állandó Tag
Úgy látom, eléggé egyetértünk a gazdaságis dolgokban egyet kivéve. Szerintem igen is fektessen be (legalábbis a mostani helyzet megkívánná), mert így gyorsan teremtene relatíve sok munkahelyet, vagyis kevesebb segélyt kell fizetni, vagyis pénzt takarít meg. Ugyanakkor az átlagember is jól jár, hisze megy a pénz a nyugdíjalapba, kapod a kórházi ellátást, stb (oké, ez a munkanélküli mellé is jár, de a munkanélkülit elvben nem adják örökké). Nem kell így megvárni, hogy hosszú hónapok (de inkább évek múltán) teremtődjenek új munkahelyek. Továbbá, ezzel pluszbevételre tesz szert, amit további befektetésekre költhet, vagy csökkentheti az adóprést (én az előbbit választanám, míg nem mászunk ki a szarból). És azért kéne a befektetés, hogy több pénze legyen - mert most nics. Lehet őrizgetni, takarékoskodni, de a történelem bebizonyította, hogy nem ez a jó út, hanem a befektetés. '29 után is azok jöttek ki elsőnek (majd aztán már ők húzták a többit is), akik befektettek - ki a hadseregbe (Németország), ki a gazdaságba (USA). Nekünk is ezt kellene. Lenne egy jól működő, profitáló állami cég.
Az önkormányzat-összevonással én i egyet értek (erre is gondoltam, mikor azt írtam, hogy csökkenteni kell a bürokráciát). De nem a megyéket kell megszüntetni, hanem korlátozni azt, hogy minden kis falu, külön legyen. Mert hát mégis mkkora pazarlás már az, ha mundjuk a 160 fős Bivalybasznád leszakad a 120 ezres Nyíregyházáról? Szabályozni kellene, hogy x fő alatt ne szakdhassanak szét önkormányzatok. Ja, és a budapesti önkormányzatok jogkörét is erősen korlátoznám a főpolgármesteri hivatallal szemben.
 

siriusB

Állandó Tag
Állandó Tag
Nos, akkor min is kellene először, gyorsan változtatni ?
Csak ugye a nyugdíjas az szavazó (és jórésze második "gyerekkorát" éli).

Na, ezért majd "lesz kapsz"! :p

Az orvosok pedig valami oknál fogva "szent" tehenek.
Nem hiszem, hogy bármilyen foglalkozási ágban átlagban nem ugyanannyi a hulladék, kivéve őket.

Még van egynéhány szent tehenünk (pl.: igazságszolgáltatás).

A befektetes miert nem szimpatikus? egy kapitalizmust epito orszagban.
Penzt hoz, munkahelyeket, ado beveteleket, es semmi akadalya hogy egy magyar is reszese lehessen egy nagy beruhazasnak. Lehet a nagy cegek serjeit vagy bondjait megvasarolni.Lasd McDonald stb.

Azért az a negyvenegynéhány év megtette jótékony hatását nálunk a fejekben. Mindenki arra vár, hogy majd az állam vagy a minisztérium vagy a kormány megoldja. Az a legrémesebb, hogy még azok a fiatalok is így gondolkodnak, akik a rendszerváltozásnál még csak ovodások voltak. Úgy látszik beépült a DNS-ükbe. :p
 

siriusB

Állandó Tag
Állandó Tag
Az állam ne fektessen be. Ha túl sok a bevétele, akkor hagyja az állampolgárnál. (Kisebb adóprés).
Amíg a rá átruházott feladatokat sem tudja kielégítően ellátni, addig főleg ne.
Kanadában hány Önkormányzat van pl. és hány főre?
19 megye 3170 önkormányzattal vicckategória lenne, ha nem rokkannánk bele a sok papírtologatóba.

Angliában összesen 9 régió van és 600 önkormányzat. Nálunk 3200.:mrgreen:
 

Éva32

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Az igazságszolgáltatás is szent tehén? Ez nem igaz. Szerintem keveset keresnek a bírók és ügyészek. Főleg, ha belegondolunk, hogy a vádlottak a milliomos bűnözők. De a kormányzati paternalizmusban van valami. Aki panelban lakik, segíti az állam. Aki devizahitelt vesz fel, ugyancsak. Húsz év múlva bizonyára a könnyűszerkezetes házakban élők kapnak majd támogatást. Ha valamit rendesen csinálsz, felejtsd el, hogy neked majd segítenek. De a te pénzedből mindenkit támogatnak...
 

Smicii

Kitiltott (BANned)
Az igazságszolgáltatás is szent tehén? Ez nem igaz. Szerintem keveset keresnek a bírók és ügyészek.

Nem akarom néven nevezni azt a pécsi bírót akinek képességeit ismerve látatlanban többet kap a kelleténél.

A fővárosi főügyészt pedig az interneten/TV-ben mindenki láthatta "munka" közben.

A Bács-Kiskun megyei főügyész boszorkányüldözéseis "példaértékű".

A bíróság mai működéséről egy idős ügyvéd által TV-ben elmondottakat tudom tartalmában idézni. (Többgenerációs ügyvédről van szó)

"A nagyapámhoz ha bejött az ügyfél és elmondta a gondját, meg tudta mondani, hogy érdemes perre vinni, mert valószínűleg nyerni fog, vagy lebeszélte. Ma ugyanabban az ügycsoportban más az itélet alapfokon és más a feljebbvitelen, de ugyanígy előfordul a fordítottja is."

Nos, ilyen ítélkezési gyakorlatért éhbér, nem több.
A rendőrt bevádolja egy gyanúsított, rögtön felfüggesztik, a vesztegetésen tettenért bíró még évekig ítélkezik, mire esetleg megdádázzák.
 

zolcsika

Állandó Tag
Állandó Tag
Minden nap történik valami. Mit lehet és kell tenni szerintem
Segitséget kaptunk a pénzügyi válság kezeléséhez: de meddig tart a válság? És a reálgazdasági válság ami jön és visszahat a pénzügyre. Ez a pénz azt szolgálja, hogy védjük a gazdaságot és átvészeljük a recessziót. Növekedésünk attól függ, hogyan indul el ny európa és elsősorban Németország. Persze távolabbra is kell nézni Az látszik, hogy szigorú állami szabályozás is szükségszerü egy előrehozott választás, kormányválság rontaná a stabilitást. Mondjuk ugy, hogy a tőke érdeke a stabil állam ezért a kettő együtt kell, hogy müködjön, teljesen mindegy milyen párt van hatalmon.Az ellenzék azért ellenzék marad!
Persze nagyon nagy lesz a nyomás a tömegek részéről akik rosszabbul fognak élni és munka nélkül maradnak. Az állam valószinüleg megpróbál a konvergencia programból munkahelyeket teremteni, átcsoportositással, valószinü erre Brüsszel engedélyt fog adni.Senki sem szeretne politikai nyugtalanságot és most nagyon finoman fejeztem ki magam. Tehát mindennek alapja a mumka, a munkahelyek megőrzése ,átcsoportositása.
a beinduló piacokra uj termelés erre is fog kelleni a kapott pénz...
 
Oldal tetejére