Teremtő tudat... Ki vagyok...

Bonaona

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia Bonaona!

-Mikor ezeket a sorokat olvastam,még a "hideg is kirázott",
annyira megérintett ott belül...

-Mikor meditálik ugyan ezt érzem,amit leirsz,azt a határtalan örömérzést.Ez az érzés akkoriban volt a legintenzivebb,amikor "szenvedtem",mikor erős lelki fájdalmat éreztem.Akkor hagytam az eseményeket sodródni,más szóval átadtam magam...már nem akartam semmit,csak OTT maradni..mert olyan lelki nyugalmat adott,amit nem lehet megmagyarázni sem.

-Egy alkalommal az történt,hogy olyan szinten "más állapotba" kerültem/de mindvégig tudatomnál voltam/,hogy már nem vettem levegőt,és nem hiányzott...éreztem,hogy semmi szükségem rá/nem fulladoztam stb./...és bizonyosan ekkor szólt bele a kicsi ego...most mi van...mi lesz...? és csak is ezért vettem újból levegőt/és nem a hiánya miatt/.

Azóta már gondolkodtam,hogy mi lett volna,ha nem veszek levegőt?
-bár tudom rá a választ,hogy bizonyosan semmi nem történt volna...mert valaki akkor is gondoskodott volna rólam!

Azt biztosan tudom,ha ez még egyszer megtörténne..hagynám...történjen bármi...
szeretettel:Évakiss


kisskiss;)
 
D

dolphin3

Vendég
A TEREMTŐ KÉPZELET CSODÁI




[FONT=times new roman, times, serif]"Mától bármibe kezd, azt sikerrel vigye véghez. A kudarcok mostantól csupán köztes eredmények a végső siker felé vezető úton. A lehetetlent kell megpróbálni ahhoz, hogy a lehetségest elérjük."[/FONT]

Nem bolond az, aki odaadja azt, amit nem tud megtartani, azért, hogy elnyerje azt, amit nem tud elveszíteni!

""A lehetetlen nem tény, hanem vélemény." - Muhammad Ali

"Amikor a változás szelei fújnak, a kételkedők falakat húznak föl, az optimisták pedig vitorlákat.":..:
 

KDina

Állandó Tag
Állandó Tag
hali!
Bona!
Agyilag vágom, amit írtál. Mikor megtalálom magamban azt az "én-t, amelyik éppen van, akkor egy idő után, akár a következő pillanatban egy másik tolakszik a helyébe. Pl: manapság a negatív érzelmek ki-nem-fejezésére törekszem. Vagyis, megpróbálom magam rajtakapni, amikor negatív érzelem kerít hatalmába, illetve az "én"-em ezt érzi. Nagy százalékban sikerül, s ilyenkor a negatív érzelem ki-nem fejezése meg is áll az elején, tehát nem anyázok a szabálytalanul elém bevágóra mert rajtakaptam magam - egy mondjuk figyelő "én" által, hogy most helyzet van. De a következő pillanatban, mondjuk a múlt sérelmein, vagy egy lehetséges más múlton (mi lett volna ha...) rágódó "én" kerül a porondra, s játssza az aznapi éppen aktuális drámáját.
Vagy csak sok arca van ennek az ÉN-nek, amit fel kellene oldani? Végül is a megfogalmazás mindegy, gondolom.
Kellemes napot az EGY-ség-ben lévő entitásodnak. Én is igyekszem, bár elvileg ott vagyok.
Üdv: Szezsó


Sztem egy ego van és ez törekszik mindig kielégíteni magát.Ahogy írtad,h próbálod nem kifejezni a haragod,akkor az egod keres magának más dolgot,amin "élvezkedhet".
Íme egy részlet Eckhart Tolle művéből,ami pontosan az egoról és az igazi én-ről szól.

"Az „én” szó a legnagyobb tévedést és a legmélyebb igazságot testesíti meg, attól
függően, hogy hogyan használják. A hagyományos szóhasználatban az „én” nem csupán a
leggyakrabban használt szó (a hozzá kapcsolódó „engem”, „az én…”, „enyém”, „önmagam”szavakkal együtt számolva), hanem az egyik legfélrevezetőbb is. A szokványos, hétköznapi
használatban az „én” az alapvető tévedést testesíti meg, lényed téves érzékelését, az identitás
illuzórikus tudatát. Ez az ego.
Dolgokban próbálom megtalálni magamat, de az valahogy sohasem sikerül, és végül elveszek bennük. Ez az ego sorsa.
Bármit is talál az ego, amihez hozzákötődhet, az csupán helyettesítője annak a Létnek,
amit az ego nem képes érezni. Értékelhetsz dolgokat, és azok fontosak lehetnek a számodra,
de valahányszor kötődsz hozzájuk, tudni fogod, hogy az az ego. És valójában sohasem a dologhoz, hanem egy gondolathoz kötődsz, amiben ’én’ vagy ’enyém’ van. Valahányszor teljesen elfogadsz egy veszteséget, túllépsz az egón, s akkor előemelkedik az, aki vagy, a’vagyok’, ami maga a tudat.
Az ego: a formával való azonosulás, az önmagadnak a valamilyen formában történő
keresése és ezért elvesztése. A formák azonban nem csupán materiális tárgyak és fizikai
testek. A külső formáknál – dolgoknál és testeknél – alapvetőbbek a gondolatformák, amelyek a tudatmezőben folyamatosan keletkeznek. A gondolatformák energiaképződmények,amelyek ugyan finomabbak és kevésbé sűrűk, mint a fizikai anyag, de attól még ugyanúgy formák. Amit a fejedben hallható, folyamatosan karattyoló hangként megfigyelhetsz, az a szüntelen és kényszeres gondolkozás áramlása. Amikor minden gondolat teljesen leköti a figyelmedet, amikor oly mértékben azonosulsz a fejedben szóló hanggal és az azt kísérő érzelmekkel, hogy minden gondolatban és érzelemben elveszel, akkor teljesen azonosultál a
formával, s ezért az ego a markában tart. Az ego visszatérő gondolatformák és kondicionált mentás-emocionális (gondolati-érzelmi) minták halmaza, amely énérzettel, éntudattal ruháztatott fel. Az ego akkor keletkezik, amikor Létséged, a „vagyok” – ami formamentes tudat – összekeveredik a formával. Ezt jelenti az azonosulás. Ez a Létfelejtés az elsődleges hiba, a teljes elkülönültség illúziója, ami a valóságot rémálommá változtatja."


Ne nyomd el az érzéseidet,mint pl. a harag,de ha felismerted,h ez az egód,akkor már túl is léptél rajta,haragod elmúlik. (Ez a saját gondolatom,nem Eckhart Tolle-é)
 

Sziszusz

Állandó Tag
Állandó Tag
Valljuk be őszintén...Mindenki itt van;)kiss


<EMBED height=385 type=application/x-shockwave-flash width=640 src=http://www.youtube.com/v/ZXq8JqvvV2s?fs=1&hl=hu_HU&color1=0x3a3a3a&color2=0x999999 allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></EMBED>
 

Bonaona

Állandó Tag
Állandó Tag
TANÍTSD MEG GYERMEKEIDNEK EZEKET AZ IGAZSÁGOKAT!


Tanítsd meg a gyermekeknek, hogy a boldogsághoz nincs szükségük semmi önmagukon kívülire - sem személyre, sem helyre vagy dologra -, és hogy a boldogság odabenn található.
Tanítsd ezt meg nekik, és kiválóan fogod tanítani őket.
Tanítsd meg a gyermekeidnek, hogy a kudarc csak kitalálás, hogy minden próbálkozás siker, és hogy minden erőfeszítés győzelmet ér - az előző semmivel sem kevésbé tiszteletreméltó, mint az utóbbi.
Tanítsd ezt meg nekik, és csodálatosan fogod tanítani őket.
Tanítsd meg a gyermekeknek, hogy mélységes kapcsolatban állnak az Élettel, hogy Egyek valamennyi emberrel, és hogy soha nem különültek el Istentől.
Tanítsd ezt meg nekik, és kitűnően fogod tanítani őket.
Tanítsd meg a gyermekeknek, hogy a káprázatos bőség világában élnek, hogy van elegendő mindenki számára, és hogy a megosztásból, nem pedig a gyűjtögetésből kapják a legtöbbet.
Tanítsd ezt meg nekik, és csodálatosan fogod tanítani őket.
Tanítsd meg a gyermekeknek, hogy soha nem ítélkeznek fölöttük, hogy nem kell amiatt aggódniuk, hogyan ítéltetnek meg, és hogy semmin nem kell változtatniuk vagy „megjavulniuk", hogy tökéletesnek és gyönyörűnek tűnjenek fel Isten szemében.
Tanítsd ezt meg nekik, és a legjobban fogod tanítani őket.
Tanítsd meg a gyermekeknek, hogy a következmény és a büntetés nem ugyanaz, hogy halál nem létezik, és hogy Isten soha senkit nem ítél el.
Tanítsd ezt meg nekik, és csodálatosan fogod tanítani őket.
Tanítsd meg a gyerekeknek, hogy a szeretetnek nincsenek feltételei, hogy nem kell amiatt aggódniuk, hogy elveszíthetik a szereteteteket, vagy Isten szeretetét, és hogy a minden feltétel nélkül megosztott szeretetük a világnak adható legnagyobb ajándék.
Tanítsd ezt meg nekik, és kitűnően fogod tanítani őket.
Tanítsd meg a gyermekeknek, hogy különlegesnek lenni nem jobbat jelent, hogy ha másokkal szemben felsőbbrendűségre támasztunk igényt, akkor nem látjuk őket annak, Akik Valójában, és hogy nagy gyógyító erő rejlik annak elismerésében, hogy „az enyém nem a jobb, hanem csak az egyik út".
Tanítsd ezt meg nekik, és csodálatosan fogod tanítani őket.
Tanítsd meg a gyermekeknek, hogy nincs semmi, amit ne tehetnének meg, hogy a Tudatlanság illúziója eltörölhető a Földről, és hogy az embernek igazából semmi másra nincs szüksége, mint hogy visszaadják önmagának, hogy emlékeztessék arra, Aki Valójában.
Tanítsd ezt meg nekik, és csodálatosan fogod tanítani őket.
Tanítsd meg mindezt, éspedig ne szavakkal, hanem tettekkel; ne fejtsd ki, hanem mutasd be. Mert amit cselekszel, azt fogják követni a gyermekeid, és olyanok lesznek, amilyen most vagy.
Menj és tanítsd mindezeket ne csak a gyermekeidnek, hanem minden embernek és minden népnek.
Mert ha a mesteri tudás útjára lépsz, minden ember a gyermeked és minden ország a hazád.”

A gyermekek és a Holnap Istene
Az új spiritualitás korában a felnőttek rendelkezésére állnak majd azok az eszközök, amelyekkel visszaadhatják gyermekeiknek a fantázia adományát.
A Holnap Istene nem ijeszti majd meg a gyerekeket, nem égeti a lelkükbe az „istenfélelmet. A Holnap Istene arra fogja tanítani a gyerekeket, hogy az embernek csak két ellenségük létezik a félelem és a bűntudat, hogy a szeretet valóban mindent áthat és hogy Isten soha de soha nem bünteti meg őket.
A Holnap Istene arra tanítja majd a gyermekeket hogy ne féljenek a kudarctól mert Isten királyságában nem létezik kudarc.
Csakis próbálkozás létezik, és csak ez számít mert minden próbálkozás előre lendíti magát az életet-és az élet mindig előre akar haladni.
A Holnap Istene arra tanítja majd a gyermekeket, hogy van elég. Van mindenből, ami az emberek szerint a túléléshez és a boldogsághoz szükséges, ezért a gyerekeknek nem kell folyton azért küzdeniük, hogy ők legyenek a legjobbak, a leggyorsabbak vagy a legokosabbak. Nem kell majd könyörtelenül versengeniük egymással , nem kell mindig mást hibáztatniuk, nem kell félrelökniük az útból a társaikat hogy ne a vesztesek hanem, a győztesek táborába tartozzanak.
A Holnap Istene arra tanítja majd a gyermekeket, hogy nincsenek vesztesek, hiszen hiszen csakis azok veszíthetnek akik letévednek az útról.. És arra is megtanítja majd őket hogy senki nem tévedhet el örökre, és egy nap mindenki megtalálja a hazavezető utat, mindenki vissza talál a szeretethez, vissza talál Isten lényegéhez és megtanítja őket arra, hogy ne kivessék vagy elítéljék azt aki eltévedt, de nyújtsanak neki segítő kezet és mutassák meg neki a hazavezető utat.
A Holnap Istene megtanítja majd a gyermekeket arra, hogy mindannyian egyek Istennel és mindennapi életük során mindig cselekedhetnek úgy ahogy Isten cselekedne és élhetnek úgy ahogy Isten élne. És a Holnap Istene a szülőket is felruházza majd azokkal az eszközökkel amelyek segítségével ők is ezt taníthatják a gyermekeiknek. Ezek az eszközök pedig az új spiritualitás üzenetei lesznek.
Ámen

Neale Donald Walsch: A Holnap Istene
 

evapatocs

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Bonaona!

Soraidat olvasva könnyeket csalsz a szemembe.

Tudatositod bennem azt,hogy jó úton haladok,mint mindannyian,de figyelmeztetsz (pont mikor szükségem van rá!),hogy soha ne térjek le róla az egóm-által.
Köszönöm neked!
Nagy-nagy szeretettel:Éva
 
E

elke

Vendég
<iframe title="YouTube video player" width="480" height="390" src="http://www.youtube.com/embed/xD5X_gpUyak" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Időn innen hiteken túl
 

Zoralina

Állandó Tag
Állandó Tag
Gondoltam felrakok néhány, népi teremtésmítoszt, ősmondát: magyar, afrikai, indiai, héber, hettita, inka, japán, kínai, közép-amerikai, melanéziai, mezopotámiai, mikronéziai, polinéziai, svéd, szibériai, tibeti, vietnámi, viking. Szemezgessetek!
 

Bonaona

Állandó Tag
Állandó Tag
Az emberek, azt hiszik a megvilágosodás egyfajta építkezés, fejlődés, többé válás. Pedig a megvilágosodás egyfajta rombolásról szól. Arról, hogy minden, amiben eddig hittél, hamis. Minden, amit a világról, világodról és az énről gondolsz másoktól kapott tévhitek gyűjteménye. Az igazi megvilágosodásról szóló tanítások, nem adnak semmi olyat, amitől az én többé válhatna, sőt teljesen kilökik a talajt a lába alóla és hirtelen arccal zuhan a földre. Teljesen megbénulva, összetörve érzi magát. Minden, amiben eddig hitt egy csapásra szertefoszlik, összedől benne minden. Az én még mindig kapaszkodna, de már nem talál semmit, hirtelen egyfajta tátongó üresség veszi körül. Érthetetlen áll önmaga és a világa előtt. Az igazság hirtelen nehéz és könnyű is lesz egyszerre. Az én elindult egyszer, hogy megtapasztalja az igazságot és kiteljesedjen. Nem érti és fogadja el, hogy már nem maradhat sokáig, mert ahhoz, hogy eggyé váljon az igazsággal, a (hamis) énnek fel kell oldódnia benne. Ez pedig nem történhet meg csak is egyfajta önfeladással, amit a hamis én egyfajta fájdalomnak él meg. Ki vagy Te? Ez az egy kérdés képes elvezetni az igazsághoz. Az élet áramlik rajtad keresztül minden pillanatban, az élet mely örök és elpusztíthatatlan. Épp ezért el kell engedned azt a hamis illúziót, hogy fejlődni vagy itt, hogy az életet jobbá tenni vagy itt.
Fel kell adnod azt a képtelen gondolatot, hogy több legyél, mint ami vagy. Képtelenség annál, ami által létezel, nagyobbá, többé, értékesebbé válnod. El kell engedned azt a „hamis-én” képzetet, hogy az élettől külön álló vagy, mert Egy vagy vele, általa és benne létezel. Ahhoz, hogy igazán kiteljesedjen igazi éned, egyé kell válnod eme igazsággal. Leszakíthatsz egy virágot, az élet akkor is örök marad, nem tehetsz ellene semmit, továbbra is létezik, és új virágok nőnek benne. Jelen vagy, mint az élet megtapasztalhatósága, egy fajta formája, amiben ő maga gyönyörködhet. Érezd át örök létedet, engedd el azt a hamis én képzetet, hogy Te egyedül-vagy és tenned kell azért, hogy eggyé válj a mindenséggel, mert a kezdetek óta Egy vagy vele....éld és szeresd azt aki és ami vagy...ennél többet nem is tehetsz...tiszteld szeresd minden megnyilvánulási formájában az életet...;)kiss

Üdv: Bona
 

anom

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia Bonaona!

-Mikor ezeket a sorokat olvastam,még a "hideg is kirázott",
annyira megérintett ott belül...

-Mikor meditálik ugyan ezt érzem,amit leirsz,azt a határtalan örömérzést.Ez az érzés akkoriban volt a legintenzivebb,amikor "szenvedtem",mikor erős lelki fájdalmat éreztem.Akkor hagytam az eseményeket sodródni,más szóval átadtam magam...már nem akartam semmit,csak OTT maradni..mert olyan lelki nyugalmat adott,amit nem lehet megmagyarázni sem.

-Egy alkalommal az történt,hogy olyan szinten "más állapotba" kerültem/de mindvégig tudatomnál voltam/,hogy már nem vettem levegőt,és nem hiányzott...éreztem,hogy semmi szükségem rá/nem fulladoztam stb./...és bizonyosan ekkor szólt bele a kicsi ego...most mi van...mi lesz...? és csak is ezért vettem újból levegőt/és nem a hiánya miatt/.

Azóta már gondolkodtam,hogy mi lett volna,ha nem veszek levegőt?
-bár tudom rá a választ,hogy bizonyosan semmi nem történt volna...mert valaki akkor is gondoskodott volna rólam!

Azt biztosan tudom,ha ez még egyszer megtörténne..hagynám...történjen bármi...
szeretettel:Évakiss


Más tudatszintre szellemültél volna át ahol az idő illúziója elhalványul, ezért nem lett volna baj azzal, hogy nem veszel levegőt. ;) A halálközeli élményhez hasonló ez, de természetesen nem lett volna semmi gondod, sőt pont ellenkezőleg fizikálisan is feltöltődsz utána.
A tudatod tovább szárnyalt volna valamerre, de az "időtlenség dimenzióiban". Miközben életnyi tapasztalatokat szerezel az időn kívül, olyan szinteken amik nem behatárolhatóak.
De ne aggódj nem maradtál le semmiről, nincs időhatárod. :D

Egyszerűen több energiára lett volna szükséged. Mivel nem volt elég ezért megakadt ez a folyamat. A félelem sem más csak energia hiány, mikor "nincs" elég belső fényed amivel megvilágítsd a sötétet. Vagyis mikor ezt véled.
De ennek nem te vagy az oka, akkor ennyit akartál megtapasztalni ha nem is teljesen, de tudat alatt a te döntésed volt.
Még nem akartad elhagyni a "partot". Majd legközelebb, talán megint valami nagy probléma hatására vagy más olyan alkalommal mikor az éned "feloldódik" kicsit.
 

ionon

Kitiltott (BANned)
Az emberek, azt hiszik a megvilágosodás egyfajta építkezés, fejlődés, többé válás. Pedig a megvilágosodás egyfajta rombolásról szól. Arról, hogy minden, amiben eddig hittél, hamis. Minden, amit a világról, világodról és az énről gondolsz másoktól kapott tévhitek gyűjteménye. Az igazi megvilágosodásról szóló tanítások, nem adnak semmi olyat, amitől az én többé válhatna, sőt teljesen kilökik a talajt a lába alóla és hirtelen arccal zuhan a földre. Teljesen megbénulva, összetörve érzi magát. Minden, amiben eddig hitt egy csapásra szertefoszlik, összedől benne minden. Az én még mindig kapaszkodna, de már nem talál semmit, hirtelen egyfajta tátongó üresség veszi körül. Érthetetlen áll önmaga és a világa előtt. Az igazság hirtelen nehéz és könnyű is lesz egyszerre. Az én elindult egyszer, hogy megtapasztalja az igazságot és kiteljesedjen. Nem érti és fogadja el, hogy már nem maradhat sokáig, mert ahhoz, hogy eggyé váljon az igazsággal, a (hamis) énnek fel kell oldódnia benne. Ez pedig nem történhet meg csak is egyfajta önfeladással, amit a hamis én egyfajta fájdalomnak él meg. Ki vagy Te? Ez az egy kérdés képes elvezetni az igazsághoz. Az élet áramlik rajtad keresztül minden pillanatban, az élet mely örök és elpusztíthatatlan. Épp ezért el kell engedned azt a hamis illúziót, hogy fejlődni vagy itt, hogy az életet jobbá tenni vagy itt.
Fel kell adnod azt a képtelen gondolatot, hogy több legyél, mint ami vagy. Képtelenség annál, ami által létezel, nagyobbá, többé, értékesebbé válnod. El kell engedned azt a „hamis-én” képzetet, hogy az élettől külön álló vagy, mert Egy vagy vele, általa és benne létezel. Ahhoz, hogy igazán kiteljesedjen igazi éned, egyé kell válnod eme igazsággal. Leszakíthatsz egy virágot, az élet akkor is örök marad, nem tehetsz ellene semmit, továbbra is létezik, és új virágok nőnek benne. Jelen vagy, mint az élet megtapasztalhatósága, egy fajta formája, amiben ő maga gyönyörködhet. Érezd át örök létedet, engedd el azt a hamis én képzetet, hogy Te egyedül-vagy és tenned kell azért, hogy eggyé válj a mindenséggel, mert a kezdetek óta Egy vagy vele....éld és szeresd azt aki és ami vagy...ennél többet nem is tehetsz...tiszteld szeresd minden megnyilvánulási formájában az életet...;)kiss

Üdv: Bona
Tudod a gyerekek ott kezdődik minden más a hited mint amit látsz és a hited segedelmével élsz és változtatod a világodat olyan képpé amiben szeretnél élni. Rombolás nem, hiszen a tudatomat építem javítom foltozgatom (általad a meséiden keresztül). Változó a világmeséiben ott az igazság törekvésed van rá az életben is ott legyenek a mesék igazságai. Azáltal teszem jobbá tudva tudom a kölcsönt vissza kell adni de tudatosan viszek embereket a fizetésképtelenség áldozati bárányává, mert biztosítoka számukra újjabb kölcsönöket (kitől hamis, attól aki adja és hírdeti?)).
 

nmarie

Silver Tag
Állandó Tag
" más a hited mint amit látsz és a hited segedelmével élsz és változtatod a világodat olyan képpé amiben szeretnél élni." .

Hiába van a kezedben a változtatás képessége, mégsem használod ... már letettél arról, hogy a magad képére formáld a világot és magadat a világ képére.
 

ionon

Kitiltott (BANned)
Hiába van a kezedben a változtatás képessége, mégsem használod ... már letettél arról, hogy a magad képére formáld a világot és magadat a világ képére.
Nem tettem le róla fokozatosan fejlesztésben vagyok az eléréséért, szerencsére ezeket már nem tudom szavakban leírni miket teszek és hogyan teszem azt. Nincs Magam csak a gondolat van amivel eggyet tudok érteni. Köszönöm a szavaidat kiss
 

hannah22

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem tettem le róla fokozatosan fejlesztésben vagyok az eléréséért, szerencsére ezeket már nem tudom szavakban leírni miket teszek és hogyan teszem azt. Nincs Magam csak a gondolat van amivel eggyet tudok érteni. Köszönöm a szavaidat kiss

Lin-csi beszélgetése kolostorában a Huo-to folyó partján:
"Lin-csi apát kolostorában egy reggel ezzel a kérdéssel fordultak a szerzetesek a mesterhez:
- Mester, áruld el nekünk, mit tegyen az, aki mielőbb üdvözülni akar?
- Semmit. - vágta rá habozás nélkül Lin-csi, s aztán hosszan hallgatott.
- Hogyan kell semmit sem tenni az üdvözülésért? - törte meg a csendet végül az egyik szerzetes.
- Csakis könnyedén - felelt Lin-csi és a hívek kérésére, egy példázattal világította meg válaszát.
Több száz esztendővel ezelőtt a Liang dinasztia béli Vu császár egy szép napon követeket küldött Bódhidharmáért, az első pátriárkáért, hogy fáradjon udvarába.
- Bódhidharma! - szólt a szenthez, mikor a színe elé járult.
- Mutasd meg nekem az üdvözülés útját, és fejtsd ki legbiztosabb módját! Tudni akarom, mit tegyek.
A bölcs készségesen megígérte Vu császárnak, hogy útmutatást ad és kifejti az üdvözülés módját. A palota udvarán hatalmas szószéket emeltetett magának, hogy onnan szóljon majd magasrangú híveihez. Amikor előadásának ideje elérkezett, a császár és a felsorakozott udvari előkelőségek jelenlétében, Bódhidharma szép lassan fellépkedett a pulpitusra. Amikor felért jelentőségteljesen körülhordozta tekintetét az egybegyűlteken, majd figyelmeztetően felemelte pálcáját. Így állt az emelvényen, néma csendben, hosszan, majd amikor a hallgatóság már türelmetlenkedni kezdett, a pálcájával hirtelen, nagy erővel a szószékre csapott. A hatalmas csattanás után várt még egy keveset, majd ünnepélyesen meghajolt, és elvonult. Ekkor tanítványa, aki a császár mellett állt, udvariasan megkérdezte:
- Felséged megértette a mester tanítását?
- Nem, semmit nem értettem belőle. - válaszolt döbbenten a császár.
- Kár - felelte a tanítvány - mert a mester már befejezte előadását.
- Nem lesz folytatás? Nem fejti ki gondolatát bővebben a mester? - kérdezte a császár.
- Nem. Nincs több mondanivalója - felelte Vu császárnak hűvösen a tanítvány, s &otilde; is elvonult mestere után.
Az udvar ott maradt és elhűlten néztek egymásra a megbotránkoztatott előkelőségek, majd amikor magukhoz tértek, felháborodottan szidalmazni kezdték Bódhidharmát.
- Nem tudták - fejezet be Lin-csi apát a példázatát - a mester előadása arról szólt, hogy Buddha tanításában nincs semmi erőfeszítés. Nem jár az üdvözülés útján az, aki gyorsan jár, nem lelhet az útra az, aki keresi, viszont rajta jár, aki nem keresi.
- Hívek - szólt végül Lin-csi - értsétek jól a Pátriárkát, s ne tegyetek semmit az üdvözülésért. Csak a köznapi dolgokhoz kell tartania magát az embernek, és ügynélkülinek maradnia. Legyetek önmagatok mesterei ott, ahol éppen vagytok, és ott helyben megigazultok. Mindennap, minden reggel, mindenütt.
Fejezte be tanítását Lin-csi apát kolostorában, a Huo-to folyó partján."

kiss
:ph
 

yeti108

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha jól tudom, Lin-csi apát beszélgetéseit Sári László írta, ami nem baj, nagyon nagy tudósa a keleti dolgoknak.
 
Oldal tetejére