Óvónőnek tanulok

Sasa75

Állandó Tag
Állandó Tag
14. tétel
Reform és alternatív pedagógiai irányzatok, programok az óvodai nevelésben
•Pluralizmus és alternativitás a közoktatás rendszerében
Pluralizmus: a társadalmat több, egymástól független csoportnak tekinti, sokoldalúság jellemzi
Alternatívitás: választhatóság, a pedagógiai programok, tevékenységek, irányítási módok, módszerek, eszközök között
Autonómia: függetlenség, önállóság, önerőből irányító személyiség
Az első átfogó nevelési program 1971-ben jelent meg. A program egyesítette az óvodák életét tartalom, napirend, metodika területén. Differenciálás mégis létezett. A program egyrészt törekedett az egységes rendszer kiépítésére másrészt éppen az egyéni utak megvalósítására. 1989-ben gyermekközpontú program tervezése. Ez még jobban igazodik a gyermek sajátosságaihoz. Nagyobb szabadságot biztosít az óvónőknek. jelentkeznek a másképp csinálni igényei. Jellemzővé vált egyfajta plurális gyakorlat. Az intézmények szakmai önállóságát nem elég törvényileg biztosítani, a megvalósításhoz elengedhetetlen a szakmai kompetencia megszervezése. Az óvodák szakmai önállóságát a közoktatási törvény garantálja.
A szakmai önállóság alapján elkészítik: Nevelési programjukat. Szervezeti és működési szabályzatukat. Házirendjüket.
Az alternatív programok törekednek a vegyes csoportok kialakítására, a természetes élethelyzetek kialakítására, folyamatos napirend bevezetésére, a több szabad játék biztosítására
•Reformpedagógiai irányzatok az óvodai nevelésben (Freinet, Montessori, Waldorf)
I. A reformpedagógia kialakulása és fejlődése az első világháborúig
1. Hagyományos iskola – Ellen Key
2. Művészetpedagógiai irányzat – Új Iskola - Julius Langbehn
3. New School – Cecil Reddie
4. Természettudományos, biológiai-antropológiai koncepciók - egyre fokozottabban a kisgyermekek és kisiskolások nevelésnek kérdései felé fordult. Ennek jegyében született meg a kor természettudományos eredményeinek felhasználásával Maria Montessori és Ovide Decroly pedagógiai koncepciója
Maria Montessori pedagógiája
Ovide Decroly pedagógiája
Adolphe Ferrière - a reformmozgalom szervezője - "Új Iskolák Nemzetközi Irodáját"
A Montessori-pedagógia
- Maria Montessori (1870–1952; olasz orvosnő)
- Két alapvető pedagógia:játékpedagógia (aktív taneszközhasználat), kozmikus pedagógia (sajátos holisztikus teológia)
Játékpedagógia:
• Nevelés: az öntevékenységhez nyújtott segítség (nem parancsok sorozata).
• A fejlesztő eszköz szerepe: a figyelem polarizációja.
• Eredmény: egy elmélyült individuális munka.
• A gyermeki lélek szenzibilis fejlődési szakaszai:
 abszorbeáló lélek (1–6. életév): tapasztalat, tudat, én, akaraterő
 szociális embrió (7–12. életév): extravertáló intelligencia
 szociális újszülött (12–18. életév): önálló döntések, fölkészülés a felnőtt szerepre
Kozmikus pedagógia:
Összetevői: keresztény teológia, evolúciós elmélet, ökológiai szemléletmód.
• Az élettelen világ (geoszféra) és az élőlények világa (bioszféra) szoros egységet alkot – az embernek ebben az egységben kulcsszerepe van.
• A természet és a kultúra evolúciója szoros kapcsolatban van egymással.
• Az Univerzum bonyolult dinamikus kölcsönhatásrendszer: Isten teleologikus kozmikus terve szabályozza.
Van elmélkedés: egy-egy problémáról 15-20 percig elmélkednek, utána megbeszélik.
II. A reformpedagógia fejlődésének második szakasza
A fejlődés jellegzetességei: a gyermeki egyéniség kibontakoztatásának a segítése, a közösségi életforma megteremtésének az igénye, a világmozgalommá szerveződésre való törekvés.
Celestin Freinet (1896–1966) és a modern iskola
Freinet eszméi szociáldemokrata jellegűek. Hat rá: Rabelais, Montaigne, Pestalozzi. Személyesen ismeri: Claparède, Ferrière. 1934, Vence: létrehozza nevelőintézetét. A természetben tanít; az élményekről szabad fogalmazást írat. Ami a szabad fogalmazáshoz kell: szabadon hagyni írni a gyerekeket, oldott légkör.
Új népiskolai koncepciója (gyermekközpontú aktív iskola): Modern Iskola.
Iskolai nyomdát használ: megszűnik a hagyományos tankönyvhasználat (a gyerekek maguk nyomtatják a könyveiket). Fogékonnyá kell tenni a gyereket arra, hogy mondanivalója fontos önmaga és közössége számára. A katedrának már nincs parancsoló tekintélye: az osztály közepén áll, és a szemléltető tárgyakat mutatják be rajta. Az osztályterem műhelyre hasonlít.
Fő jellemzők: kísérletező tapogatózás (alap: a gyerek természete kíváncsisága), szabad önkifejezés, tartalmas közösségi élet.
Rudolf Steiner (1861–1926)
Nézetei sajátos antropozófiai elképzelésein alapulnak; ezek háttere a kor egyik divatos, okkult filozófiai irányzata, a teozófia.
Teozófia („isteni bölcsesség” – metafizikai tanítás): Eredetileg gnosztikus tanítás, amely Isten titkainak a kifürkészésére irányul. Modern változata a Helena Petrovna Blavatszkij (1831–1891) műveiben megjelenő okkultista tanítás, amelyben a klasszikus mágia és spiritizmus a hindu és a keresztény misztikával keveredik.
Antropozófia (a teozófia embertana): Steiner új „szellemtudománya”: a teozófia hatására dolgozta ki.
Az ember magasabb lelki képességeket fejleszt ki, ezáltal létrejön egy szellemi látás, illetve az érzékfölötti tudás a világ és az ember lényegéről. Steiner ennek kapcsán fordul a pedagógia felé; 1907: elképzeléseit nyilvánosságra hozza (A gyermek nevelése szellemtudományi szempontból).
Az embernek hétéves fejlődési periódusai vannak: fizikai test (mozgás, játék), étertest (érzelem, mintakövetés), asztráltest (értelem, értékrend), Én-test (magas erkölcsiség).
Az emberi lélek őrzi előző élete érzelmi emlékeit (lélekvándorlás); ezek újból átélhetők az euritmia gyakorlatán keresztül.
A Waldorf-iskola jellegzetességei:
A szülők–tanárok–gyerekek szabad egyesülete: Nincs igazgató, csak egy gazdasági vezető.
Normatív pedagógiai rendszer: a gyerekek a döntéshozatalban nem játszanak szerepet (de a szülők és a tanárok megbeszélik velük, mit szeretnének).
1–8. osztályig: osztálytanító (egyetlen tanár tanítja őket).
Családias légkör: a gyerek partner (pl. kézfogás a tanítás előtt és után).
A temperamentumok egyensúlya: a négy temperamentum legyen egyensúlyban az osztályban, ahol csoportosítva ültetik őket.
Epochális oktatás: egy epochában csak egy dologgal foglalkoznak (kis epocha: 3-3,5 hét; nagy epocha: 7 hét). Az epocha végén meghívják a szülőket, és bemutatják, amit tanultak.
Nincs tankönyv, helyette könyvtárat használnak (vö. Dewey).
A felelés helyett bemutató van. Szöveges értékelés van (ez a személyiségjegyekre épít).
Osztályvers: azt foglalja össze a pedagógus, hogy a gyereknek mire kell figyelnie a következő évben.
Művészeti nevelés, euritmia. Nincs csengő, az órának nincs határozott vége.
•Az alternatív óvodai programok („DOB", "Játék, mozgás, kommunikáció", "Komplex-prevenciós Óvodai Program", "Tevékenységközpontú óvodai program", "Epochális óvodai nevelési program", "Óvodai nevelés játékkal, mesével", "Óvodai nevelés a művészetek eszközeivel", Óvodaiskola Program) bemutatása az alábbi szempontok mentén:
• alapfilozófiájuk, gyermekkép, kiemelt értékek, cél, környezeti sajátosságok, szervezeti formák, közvetített tartalmak, módszerek, sajátos eszközök, pedagógus szerepfelfogása, pedagógusok sajátos felkészítése

1. "DOB"
Alapfilozófiájuk - a családdal együtt segítik az egyének érése szerint a differenciálódó önállóság és együttműködés, vagyis autonómia fejlődését.
Kiemelt értékek - A programban fokozatosan bővülő tartalommal bontakoznak ki az összefüggések a személyes kapcsolat, a kényszermentes együttműködés és a csak ezekhez kapcsolható kulturális értékek között
Cél – aktív, öntudatos, kezdeményező gyermekek nevelését teremtse meg a kivárás és a bizalom stratégiájával
Szervezeti formák – pedagógus egyénileg vagy mikrocsoportban kommunikál velük, így folyamatos a játéklehetőség
Közvetített tartalmak -
Módszerek - kíváncsiság, a figyelem, a gondolkodás és a nyugalom, a személyes bánásmód alkalmazásával érdekessé teszik a pedagógiai tevékenységet - A DOB alkalmazói a helyi sajátosságok és a leírt szempontok szerint választhatnak mind a gyermekcsoport összetételére, mind a műhelymunka működésére vonatkozóan.
Sajátos eszközök – a hagyományos óvodai feltételek meglétét igényli
Pedagógus szerepfelfogása - autonóm játékközpontú életmód és a természetes kommunikációs háló kialakítására törekszenek a csoportban - A szociális tanulási folyamatban a családdal együtt segítik az egyének érése szerint a differenciálódó önállóság és együttműködés, vagyis autonómia fejlődését - Alapvető, hogy minimum az óvodavezető, két óvónőpáros és egy-egy dajka vállalkozzon 3 évre a program alkalmazásához szükséges együttműködésre
Pedagógusok sajátos felkészítése - Az Egyesület 1 éves alapozó, további 1 éves mélyítő képzésről ad oklevelet. Gyakorlati bemutatót, képzést is csak az tarthat, aki ezt a jogot igazoltan megszerezte. Az Autonómia Egyesület évente megújítja a DOB szakértői jogosítványt, amely folyamatosan megszerezhető és vizsgaköteles
2. "Játék, mozgás, kommunikáció"
Alapfilozófiájuk - fokozott gonddal kíséri figyelemmel az egyes gyermek személyiségfejlődését, így nevelési programja optimálisan illeszkedik az egyéni fejlődési ütemhez
Kiemelt értékek - a gyermek alapvető tevékenységére: a játékra, a mozgásra és a kommunikációra épül, e köré szervezi pedagógiai és pszichológiai feladatait, egy egyedi koncepcióban. Ezáltal tartalmát integrált modulok alkotják. Fő hangsúlyt kap a programban a testi-lelki gondozás, az érzelmi biztonság és a szociális, önellátó, önérvényesítő szokásrendszer megalapozása, a közösségi nevelés
Cél – a 3-7 éves korú gyermekek személyiségfejlesztését az érzelmi, szociális és értelmi képességeknek a kibontakoztatásával, az életkori sajátosságok, az egyéni eltérések fokozott figyelembevételével, a gyermekek életfeltételeinek speciális megszervezésével, melyek az iskolaérettség alakítását és a sikeres iskolai beilleszkedést biztosítják minden gyermek számára
Környezeti sajátosságok - a gyermekek életszervezését az indirekt hatású feltételek megteremtésével a foglalkoztató szobák mellett működő speciális játékszobák (kézműves szoba, tornaszoba, mese-zene-dramatikus játszó szoba) is biztosítják
Szervezeti formák – a hazai óvodai tradíciók kereteinek felhasználásával homogén kiscsoportok és a 4-7 éveseknél választhatóan ún. homogén vagy heterogén korösszetételű csoportok szervezhetők
Módszerek - a napirend és a csoportszervezés az idői kötöttségek minimálisra csökkentésével a gyermek által választható bő tevékenységi formákhoz és a gyermek érdeklődése alapján a helyszínek szabad választásának lehetőségeihez kínál optimális feltételeket oly módon, hogy a gyermekek felmenő rendszerben szoros kapcsolatban élnek a csoportjuk óvónőivel
Sajátos eszközök – az óvoda hagyományos felszerelését, minimális kiegészítéssel, de nagyfokú átszervezéssel fel lehet használni.
Pedagógus szerepfelfogása - megvalósítása az óvoda teljes pedagógiai működését igényli - fokozott gonddal kíséri figyelemmel az egyes gyermek személyiségfejlődését
Pedagógusok sajátos felkészítése - eredményes megvalósításához speciális oklevél megszerzése (intenzív főiskolai képzéssel, két félév alatt, összesen 120 órában) szükséges
3. "Komplex-prevenciós Óvodai Program"
Alapfilozófiájuk - fejlődés és neveléslélektanból fakad
Kiemelt értékek - maximálisan törekszik az érzelmi biztonságot adó kapcsolatok, az egészséges életmód, az alapvető szokásrendszer megalapozására.
Cél – a 3-7 éves gyermekek életkori és egyéni sajátosságainak szem előtt tartásával az egészséges, harmonikus személyiségfejlesztést, a sikeres iskolai beilleszkedéshez szükséges testi, szociális és értelmi érettség kialakítását, a tanulási zavarok megelőzését az óvodai nevelési feltételek sajátos megszervezésével
Környezeti sajátosságok - a kultúraátadás életkorspecifikus nevelési feladataiba szervesen integrálja az indirekt módszerekkel történő pszichológiai fejlesztést (mozgás, testsémapercepció), mellyel alakítja a képességeket
Szervezeti formák – A program a csoportszervezés, napirend, hetirend kialakítása terén a helyi adottságok, lehetőségek, a hazai óvodapedagógiai hagyományok figyelembevételét javasolja. Rugalmasságot biztosít. Az óvodai életrend megszervezésénél maximálisan érvényesíteni kívánja a gyermeki jogokat. A napi életszervezés terén a gyermek aktuális állapota, szükségletei, érdeklődése a meghatározó. Ezek kielégítésére indirekt, a gyermeki aktivitást biztosító módszerek alkalmazása javasolt
közvetített tartalmak - a mozgás és testsémafejlesztés jól szolgálja a kisebb idegrendszeri működészavarok funkciózavarok rendezését, ezért speciális nevelési szükségletet igénylő gyermekek számára is javasolt. A program biztosítja az egyéni differenciált bánásmód pedagógiai elveinek érvényesülését, többek között a tehetséggondozást, tehát hatékonyan alkalmazható a hazai óvodák bármelyikében
Módszerek - a mozgásra és fő tevékenységi formájára, a játékra alapozva szervezi a fő nevelési területeken végzendő pedagógiai és pszichológiai feladatait
Sajátos eszközök – A program, induláskor, speciális eszközöket, plusz erőforrásokat nem igényel, csak a meglévő eszközök tudatosabb, célszerűbb felhasználását
Pedagógus szerepfelfogása - nyugodt, családias, elfogadó, együttműködő légkör, a családdal való szoros együttműködés
Pedagógusok sajátos felkészítése - a fejlesztő program elméleti és gyakorlati ismeretét. A szakmai felkészítés 120 órás intenzív tanfolyam keretében Fejlesztőpedagógus címen biztosított az ELTE szervezésében. A tanfolyamot végzők tanúsítványt kapnak
4. "Tevékenységközpontú óvodai program"
Gyermekkép – a program kooperációra és kommunikációra képes gyermekek nevelésére törekszik
Cél – a társadalmi gyakorlatra való felkészítés, ami magában foglalja a személyiségfejlesztést a tevékenységeken keresztül és az életre való felkészítést
Környezeti sajátosságok - a fejlesztés tartalmát négyes feladatrendszerben fejti ki
Szervezeti formák – a program vegyes, osztott és részben osztott csoportokban egyaránt alkalmazható. Az óvónő döntési körébe tartozik a csoportszervezés és a napirend kialakítása. A program javaslatot ad a megvalósításhoz
Közvetített tartalmak -
Módszerek - a fejlesztés a nevelési folyamat egészén belül történik, melynek keretei a következők: önálló, irányított tapasztalatszerzés; komplex foglalkozások, melyek kötelező és kötetlen szervezési formában valósíthatók meg
Sajátos eszközök – a program megvalósításához a tárgyi feltételek valamennyi óvodában adottak, így tehát semmilyen plusz személyi, anyagi vagy tárgyi feltétele nincs a program gyakorlati alkalmazásának
Pedagógusok sajátos felkészítése - a programot bármely óvodában oklevéllel rendelkező óvónő az írásos anyagok alapján képes realizálni
5. "Epochális óvodai nevelési program"
Alapfilozófiájuk - a nevelés csak szeretetteljes, meleg légkörben lehetséges
Kiemelt értékek - a nevelésnek mércéje a gyermek gondozottsága, a stabil egészségügyi szokásrendszer, az egészséges életmód iránti igény megalapozása. A gyerekek érdekeit, egyéni igényeit szem előtt tartó óvodai nevelés során az egyéni képességfejlesztés, az adott gyermek aktuális fejlettségéből kiinduló, tapasztalatszerzésre épített, öntevékeny részvételen alapuló fejlesztő tevékenységek megteremtésével folynak a tevékenységek.
Cél – a sikerorientált, színesen kommunikáló, a környezetben jól eligazodó, problémájukra aktívan közreműködve saját megoldást találó, jó kapcsolatteremtő képességgel rendelkező gyermekek nevelése, mély természetszeretet kialakítása
Környezeti sajátosságok - a program osztott és osztatlan csoportokban egyaránt megvalósítható
Szervezeti formák – a fejlesztő tevékenységek kötetlenek kivéve a testnevelést , a részvétel lehetőség a gyermekek számára. Színesíti az óvodai életet a hetente szervezett munkatevékenység (mosás, takarítás stb.), melybe a gyermekek önként kapcsolódhatnak be
Módszerek - a programban a játék, a gyermek legfőbb tevékenysége, önmegvalósítása, érzelmeinek, vágyainak, lelkiállapotának önkifejezése, fejlettségének legjobb mutatója - fejlesztő tevékenységek a szabad játékidőn belül szerveződnek. A mesesarokban gyertyafény mellett, szemléltető eszköz nélkül mesét, verset mond az óvónő, énekelnek, játszanak. Az ábrázoló eszközök mindig a gyermekek rendelkezésére állnak. a természeti környezet, a környező világ tárgyainak megismerésére épülő matematika, környezetismeret, környezetvédelem, munka, a mindennapi kulturált viselkedés szervezése epochális rendszerben történik.
Sajátos eszközök – a program megvalósítható egy hagyományosan, átlagos szinten felszerelt óvodában is.
Pedagógus szerepfelfogása - óvónő szerető, védő, óvó gondoskodása, az óvónői szeretetben való megmártózás, a simogató kéz melege, a bíztató tekintet adja a gyermek számára az érzelmi biztonságot, mely kiegyensúlyozott fejlődésének eredménye
Pedagógusok sajátos felkészítése - az óvónőknek azonban vállalniuk kell a matematikai és környezetismereti tevékenységekhez szükséges eszközök elkészítését - A programot alkalmazni kívánók részére a programírók tanfolyamok szervezésével kívánnak segítséget adni. Tanfolyamok során bemutatók is megtekinthetők. A Játék és feladatgyűjtemény az epochális rendszerű óvodai programhoz című könyv is kiadásra került
6. "Óvodai nevelés játékkal, mesével"
Alapfilozófiájuk - a kisgyermekkori intelligencia fejlesztésének közege, nyelve, eszközrendszere a játék és a mese
Kiemelt értékek - a jó szokások és a gyermeki műveltség megalapozása a játék és a mese nyelvén valósuljanak meg - a gyermekek és felnőttek között létrejövő óvodai kapcsolatok, helyzetek megoldásának megkönnyítése a játék és a mese jelrendszerének, "nyelvezetének" segítségével
Cél – teremtődjön meg az egymásra figyelő, a játék ötleteit átadó, átvevő nevelői légkör
Környezeti sajátosságok - évszakokra bontott keretterve van, amelyben tetszőleges idő fordítható egy-egy gazdag tartalmú játék kivitelezésére, a mesék elmondására.
Szervezeti formák – a gyermekek által kezdeményezett egyéni, páros, csoportos játékok mellett az óvónő játékkínálata, a mindennap elhangzó mese és játéktartalmú együttlét adja az életmód ismétlődő elemeit, ritmusát
Módszerek - A/ programváltozat: Játék és mese folyamatos időben B/ programváltozat: Ötféle tevékenység tíznapos időkeretben
Sajátos eszközök – elsőként a kistelepülések egyhárom csoportos óvodáinak és a határon túli magyar nyelvű óvodáknak ajánlott. Ez azonban nem zárja ki azt, hogy a nagyvárosi óvodák óvónői is e program szerint dolgozzanak
Pedagógus szerepfelfogása - teremtődjön meg az egymásra figyelő, a játék ötleteit átadó, átvevő nevelői légkör
Pedagógusok sajátos felkészítése - a program eredményes megvalósításához szükséges az Óvodai nevelés játékkal, mesével című könyv ismerete és alkalmazása, egy negyvenórás tanfolyam elvégzése a megyei pedagógiai intézetek és a soproni Benedek Elek Pedagógiai Főiskola szervezésében. A tanfolyamot elvégzők tanúsítványt kapnak. Évszakonként legalább egyszer szükséges a látogatás, konzultáció, véleménycsere valamelyik módszertani óvodában. Ajánlott a részvétel a játékkal, mesével dolgozó óvónők Baráti Társaságának évenkénti találkozóján, konzultációján. Előadások, konzultációk kérhetők a Benedek Elek Pedagógiai Főiskola oktatóitól, illetve a programíróktól
7. "Óvodai nevelés a művészetek eszközeivel"
Alapfilozófiájuk – érzelmekre épít és a gyermek esztétikai tevékenységét, alkotó készségének fejlesztését hangsúlyozza fejlődéslélektan alapján. Divergens, kreatív gondolkodás erősítése (humor/HAHA, felfedezés/AHA, művészet/AH)
Gyermekkép – „Feltételezzük, hogy minden gyermek vonzódik az élményekhez, a meséhez, zenéhez és az alkotó tevékenységekhez. Ha mindezt az óvodában megkapja, kialakul az óvodás tartása, önállóvá, nyugodttá és kiegyensúlyozottá válik. Tud nevetni, felfedezni, csodálkozni.”
Kiemelt értékek – minden gyermek a saját képességrendszerének figyelembevételével nevelhető, fejleszthető – társas-kapcsolatok fejlesztése, feltétel nélküli szeretet – érték és hiány megismerése lelki feszültség nélkül
Cél – az óvodások nyugodt, élménygazdag, harmonikus fejlődésének elősegítése a magasabb rendű érzelmek kibontakoztatásával, az életkori és az egyéni sajátosságok figyelembevételével – sokoldalú képességfejlesztés segítségével a személyiség fejlődésének biztosítása, elősegítése – a gyermek és a művészetek közötti erős érzelmi kötődés kialakítása
Környezeti sajátosságok – sarkok, szobák, kiállításhoz szükséges adottságok, pódium, futópálya…
Szervezeti formák – kötelező – közvetve kötelező - kötetlen
Közvetített tartalmak – egészséges életmód – érzelmi és szociális nevelés és társas kapcsolatok – hagyományőrzés, népszokások
Módszerek – játék, játékba integrált tanulás, vers, mese, dramatikus játék, ének, énekes játékok, zenehallgatás, rajz, mintázás, kézimunka, mozgás, mozgásos játékok, a környezet megszerettetése, munka jellegű tevékenységek
Sajátos eszközök – kiegészítik a meglévő óvodai eszközöket: esztétikus mese kuckó, esztétikus éneksarok (6 férőhely, saját készítésű ritmushangszerek), esztétikus alkotósarok, plasztikai munkához anyag, ovigaléria (7 férőhelyes, évszakonként változtatják), videó-szoba (8-10 férőhely), videó kamera, fényképezőgép, esztétikus polc (terrárium, akvárium, florárium), erdei óvodához szükséges holmik, pódium az udvaron, futópálya, tájékoztató táblák
Pedagógus szerepfelfogása – „Tisztellek Téged, fontos vagy nekem, csak is Rád figyelek, és segítek Neked, ha szükséged van a segítségemre.” Segítő, tanácsadó, terelgető és tudásával gazdagítja a gyermeket…
Pedagógusok sajátos felkészítése – saját maguk elsajátíthatják a művészi nevelés alapelveit és a hozzá tartozó tartalmi egységeket
8. Óvodaiskola Program
Alapfilozófiájuk - az iskolássá válás egy kisgyermek életében nagy és fontos lépés. Felelősséget ró ez a szülőkre, pedagógusokra egyaránt. A kezdetek benyomásai, élményei meghatározzák a tanuláshoz, az iskolához fűződő viszonyt. Az érdeklődés, a tanulási vágy, szorongás az újtól, az ismeretlentől irányítják a gyermekek első lépéseit az iskolában
Kiemelt értékek - a személyhez kötődés, a képességfejlesztés, az értékelési rendszer együttesen segíti a személyiségfejlődés feltételeinek tudatos megteremtését. Várhatóan alsó tagozatban megalapozzuk reális énképük, önismeretük kialakulását, a tudás iránti motivációjukat erősítjük, segítjük konfliktus kezelési technikák elsajátítását, társas kapcsolataik formálását. Életkoruknak megfelelően megtanulják az együttéléshez, együttmunkálkodáshoz szükséges normákat, szabályokat. Szilárd alapismeretekkel rendelkeznek, felkészítjük őket az önálló tanulásra
Cél – a gyermekek személyiség fejlődésének segítése a zökkenőmentes átmenet megoldásával, a képességfejlesztéssel és az értékelési rendszerrel - az alapképességek fejlesztése: érzékelés, észlelés, képzelet, gondolkodás, kommunikáció, figyelem. Fontos terület a nagy-és finommozgások fejlesztése is. Az önértékelési képesség erősítése kiemelt feladatunk nagycsoporttól kezdődően. A képességfejlesztés két for¬mában történik: az óvodában főként a prevenció dominál, az iskolában pedig a folyamatos fejlesztés
Környezeti sajátosságok - az óvodaiskola a nagycsoporttól a 4. osztály végéig tartó szakaszt fogja át
Szervezeti formák – kötött
Közvetített tartalmak - a személyhez kötődés, a képességfejlesztés, az értékelési rendszer együttesen segíti a személyiségfejlődés feltételeinek tudatos megteremtését. Várhatóan alsó tagozatban megalapozzuk reális énképük, önismeretük kialakulását, a tudás iránti motivációjukat erősítjük, segítjük konfliktus kezelési technikák elsajátítását, társas kapcsolataik formálását. Életkoruknak megfelelően megtanulják az együttéléshez, együttmunkálkodáshoz szükséges normákat, szabályokat. Szilárd alapismeretekkel rendelkeznek, felkészítjük őket az önálló tanulásra
Módszerek - nagy felmenő rendszerben tanítunk, így 4-4 évet tölthetnek a gyermekek a pedagógusokkal. Az egész napos oktatási forma pedig lehetőséget biztosít arra, hogy a különböző tevékenységek tartalmát, sorrendjét jól megszervezhessük
Pedagógus szerepfelfogása - megismerkedik a csoport tagjaival, szokásrendszerével, megfigyeli az óvodások kognitív, affektív, pszichomotoros tulajdonságait,•foglalkozásokat vezet,•megkezdi az önértékelési képesség fejlesztését,•együttműködik a képesség fejlesztő pedagógussal,•kapcsolatot teremt a szülőkkel
Pedagógusok sajátos felkészítése – két diploma
A témakör kifejtéséhez kapcsolódó fogalmak:

Pluralizmus - olyan gondolatrendszerek összessége, mely társadalmi sokféleségből adódó értékeket elfogadja. Elismeri a társadalmi csoportok autonómiáját, ill. a sokféleségből adódóan törekedik egyfajta egyensúly megteremtésére. Elfogadja az eltérő pedagógiai paradigmákat és azok egymás mellett élését is. Hiszen ugyan arról a dologról más és másképpen gondolkodhatunk, de ettől függetlenül minden képviselhet értéket

alternativitás - választhatóság, választási lehetőség a pedagógiai programok, tevékenységek, irányítási módok, módszerek, eszközök, stb. között

Szakmai autonómia – szakmai önállóság (70-es évek végén, 80-as évek elején jelent meg)

Reformpedagógia - mindazon pedagógiai gondolkodás és nevelési gyakorlat gyermekközpontú megújítására törekvő, elsősorban Európában és az Egyesült Államokban kibontakozó pedagógiai irányzatok és koncepciók összefoglaló elnevezése. Magyarországon összefonódott a pedológia (Nagy László, gyermektanulmány) térhódításával

Freinet- pedagógia - Freinet pedagógiai elvei alapján működő óvoda a gyerekek fejlődéséből indul ki. Eszerint a 4 éves gyermekben él a munkálkodás vágya. Jellemzői a tevékenységekre való építkezés, a természetközelség, a szabad önkifejezés, a természetes érdeklődésre való támaszkodás, a természetben szerzett élmények felhasználhatósága, a felfedezés lehetőségének biztosítása, a kooperatív tanulás és a Freinet-technikák (beszélgetőkör, újság, kiállítás stb.) alkalmazása. A Freinet-technikák, abban különböznek a didaktikai eljárásoktól, hogy a szabad alkotás és önkifejezés, a kényszer nélküli fejlesztés szellemében inspirálják a gyermekeket, s mint ilyenek, komplexek, művészi, intellektuális, mechanikus, szociális, humánus tartalommal egyaránt rendelkeznek. További elvei: a gyermek szabad megnyilvánulásai során az önértékek felismerése, tudatosítása; az inspiráló-fejlesztő környezetben az önértékek kibontakozása; a gyermek iránti bizalom, az elfogadás, a szükséges kritika légkörében az önértékek elfogadása; a tevékenységek megválasztásának szabadsága, amely választás után a felelősség megélésével jár. A szabad szárnyalás ésszerű szabályok között mozog, a tolerancia, a felelősség, a rend és a harmónia teljességében.

Montessori- pedagógia - a pedagógiai alapelvei az aktív, cselekvő, öntevékeny gyermeki megnyilvánulások megsegítésére, megtámogatására, az eszközökkel való cselekvés fontosságára, a manipulatív tanulás elsődlegességére, a szabad cselekvés fontosságára, a szereteten alapuló bánásmódra épülnek. Olyan eszközöket használ, amelyek fejlesztenek, és hordozzák a fejlesztés tartalmát. Az óvodai program jelen gyakorlata a társadalmi, a történelmi és a pedagógiai fejlődést, változásokat követi, ezáltal bár szellemisége megőrizte M. Montessori pedagógiájának szellemiségét, változott és korszerűsödött.

Waldorf-pedagógia - : reformpedagógiai mozgalom, elindítója és alapelveinek (antropológiájának, fejlődéslélektanának) kidolgozója Rudolf Steiner. A pedagógiájára óvodai program is épül. A pedagógiai hangsúly az alábbiakban fogalmazható meg: az egyéni bánásmód, az összetartozás élménye közös tevékenységek által, a másság elismerése és az integrált nevelés szorgalmazása, indirekt hatások, együttélés a gyermekekkel, laza napirend, családias légkör, természetes anyagokból készült berendezés, játék dominanciája, elkülönült tanulás nélkül, a mese jelentőségével.

"DOB" - a Differenciált Óvodai Bánásmód (DOB) óvodai nevelési program célja, hogy aktív, öntudatos, kezdeményező gyermekek nevelését teremtse meg a kivárás és a bizalom stratégiájával. A pedagógusok az autonóm játékközpontú életmód és a természetes kommunikációs háló kialakítására törekszenek a csoportban. A szociális tanulási folyamatban a családdal együtt segítik az egyének érése szerint a differenciálódó önállóság és együttműködés, vagyis autonómia fejlődését. A nevelés eszközeivel a kíváncsiság, a figyelem, a gondolkodás és a nyugalom, a személyes bánásmód alkalmazásával érdekessé teszik a pedagógiai tevékenységet. Jelentős helyet kap a tantervben a csoportdinamikát minden szinten felhasználó munkaszervezés és a gyakorlati lehetőségek leírása. Ez ad óvodai keretet a 3-7 éves gyermekek ÉN-MI tudatának fejlődéséhez. A programban fokozatosan bővülő tartalommal bontakoznak ki az összefüggések a személyes kapcsolat, a kényszermentes együttműködés és a csak ezekhez kapcsolható kulturális értékek között.

"Játék, mozgás, kommunikáció" - A JMKprogram vállalja a 3-7 éves korú gyermekek személyiségfejlesztését az érzelmi, szociális és értelmi képességeknek a kibontakoztatásával, az életkori sajátosságok, az egyéni eltérések fokozott figyelembevételével, a gyermekek életfeltételeinek speciális megszervezésével, melyek az iskolaérettség alakítását és a sikeres iskolai beilleszkedést biztosítják minden gyermek számára. A JMKprogram a gyermek alapvető tevékenységére: a játékra, a mozgásra és a kommunikációra épül, e köré szervezi pedagógiai és pszichológiai feladatait, egy egyedi koncepcióban. Ezáltal tartalmát integrált modulok alkotják. Fő hangsúlyt kap a programban a testi-lelki gondozás, az érzelmi biztonság és a szociális, önellátó, önérvényesítő szokásrendszer megalapozása, a közösségi nevelés.

"Komplex-prevenciós Óvodai Program" - A Komplex prevenciós óvodai program fejlődés és neveléslélektani megalapozottsága révén fő feladatának tekinti a 3-7 éves gyermekek életkori és egyéni sajátosságainak szem előtt tartásával az egészséges, harmonikus személyiségfejlesztést, a sikeres iskolai beilleszkedéshez szükséges testi, szociális és értelmi érettség kialakítását, a tanulási zavarok megelőzését az óvodai nevelési feltételek sajátos megszervezésével. A program a gyermek alapvető megnyilvánulási módjára, a mozgásra és fő tevékenységi formájára, a játékra alapozva szervezi a fő nevelési területeken végzendő pedagógiai és pszichológiai feladatait. A kultúraátadás életkorspecifikus nevelési feladataiba szervesen integrálja az indirekt módszerekkel történő pszichológiai fejlesztést (mozgás, testsémapercepció), mellyel alakítja a képességeket. Maximálisan törekszik az érzelmi biztonságot adó kapcsolatok, az egészséges életmód, az alapvető szokásrendszer megalapozására. Az óvodai élet egészét áthatja a nyugodt, családias, elfogadó, együttműködő légkör, a családdal való szoros együttműködés.

"Tevékenységközpontú óvodai program" - a Tevékenységközpontú óvodai nevelési program célja a társadalmi gyakorlatra való felkészítés, ami magában foglalja a személyiségfejlesztést a tevékenységeken keresztül és az életre való felkészítést. A program kooperációra és kommunikációra képes gyermekek nevelésére törekszik. A fejlesztés tartalmát négyes feladatrendszerben fejti ki. A fejlesztés a nevelési folyamat egészén belül történik, melynek keretei a következők: önálló, irányított tapasztalatszerzés; komplex foglalkozások, melyek kötelező és kötetlen szervezési formában valósíthatók meg.

"Epochális óvodai nevelési program" - az Epochális rendszerű óvodai nevelési program szerint a nevelés csak szeretetteljes, meleg légkörben lehetséges. Az óvónő szerető, védő, óvó gondoskodása, az óvónői szeretetben való megmártózás, a simogató kéz melege, a bíztató tekintet adja a gyermek számára az érzelmi biztonságot, mely kiegyensúlyozott fejlődésének eredménye. A nevelésnek mércéje a gyermek gondozottsága, a stabil egészségügyi szokásrendszer, az egészséges életmód iránti igény megalapozása. A gyerekek érdekeit, egyéni igényeit szem előtt tartó óvodai nevelés során az egyéni képességfejlesztés, az adott gyermek aktuális fejlettségéből kiinduló, tapasztalatszerzésre épített, öntevékeny részvételen alapuló fejlesztő tevékenységek megteremtésével folynak a tevékenységek. A programban a játék, a gyermek legfőbb tevékenysége, önmegvalósítása, érzelmeinek, vágyainak, lelkiállapotának önkifejezése, fejlettségének legjobb mutatója. Cél a sikerorientált, színesen kommunikáló, a környezetben jól eligazodó, problémájukra aktívan közreműködve saját megoldást találó, jó kapcsolatteremtő képességgel rendelkező gyermekek nevelése, mély természetszeretet kialakítása.

"Óvodai nevelés játékkal, mesével" - az Óvodai nevelés játékkal, mesével című program lényege, hogy a jó szokások és a gyermeki műveltség megalapozása a játék és a mese nyelvén valósuljanak meg. Ezek segítségével teremtődjön meg az egymásra figyelő, a játék ötleteit átadó, átvevő nevelői légkör. A 3-7 éves gyermekek testi, lelki tulajdonságaira épített program alkalmazásával az érzelmi, társas és értelmi képességek ápolása és fejlesztése valósulhat meg a testi és lelki egészség feltételei között. A program tartalmazza a játékkal és mesével nevelés lélektani és pedagógiai indokait, a teendők rendszerbe foglalását és elemzését. Alapvető ismérve: a gyermekek és felnőttek között létrejövő óvodai kapcsolatok, helyzetek megoldásának megkönnyítése a játék és a mese jelrendszerének, "nyelvezetének" segítségével.

antropozófia - a teozófia embertana, az ember magasabb lelki képességeket fejleszt ki, ezáltal létrejön egy szellemi látás, illetve az érzékfölötti tudás a világ és az ember lényegéről

Epocha – tömbösített óra

Projekt – a tanítási anyag egy sajátos témaegysége, amely életszerű feladategységben, természetes módon, valós kapcsolatokon keresztül kerül feldolgozásra. Eredménye mindig valamilyen produktum. A gyermek érdeklődésére épít, a feldolgozás együttműködésben valósul meg

euritmia – művészeti nevelés
Montessori eszközök - Montessorinál az oktatás anyagát elsősorban a tanszerek, eszközök (il materiale) alkotják. Óvodájában az értelmi fogyatékosok nevelése során kialakított érzékszervi fejlesztő eszközöket használtak, amelyek egy egymásra épülő zárt fejlődési kört alkotnak. Külön-külön fejlesztik a gyermek érzékszerveit (látás, hallás, tapintás, alak- és színérzet), érzékelését, észlelését; szemléltetik az anyagi világ alapvető tulajdonságait (szín, forma, kiterjedés, hang, illat, íz stb.), de egyúttal fejlesztik manuális tevékenységük színvonalát és ezzel együtt gondolkodásukat is. Közvetett céljuk az alapvető kultúrtechnikák (írás, olvasás, számolás, rajzolás) előkészítése, megalapozása. A Montessori-koncepció további foglalkozási formája - a különféle eszközökkel folytatott önálló tevékenységen túl - a gyermekek ritmikus mozgása, a csendtartás és az írás-olvasás-számolás előkészítése szintén gazdag eszközhasználat segítségével.
Csendgyakorlat – a Montessori óvodai és iskolai élet elmaradhatatlan mozzanata a csendjáték. A tevékenységi idő végén az óvónő suttogó szavát vagy halk zeneszót meghallva a gyermekek halkan helyre teszik játékszereiket, eszközeiket és óvatosan, szinte zaj nélkül körbe helyezik a székeket és leülnek. (Ha a helyi szokások úgy alakultak ki, földre, szőnyegre vagy párnákra is ülhetnek.) Mivel csoportjainkban a tevékenységi idő alatt a gyermekek szabadon mozoghatnak, változtathatják helyüket és halk beszéd, duruzsolás mindig hallható, a csendjátéknak elsődleges feladata, hogy a gyermekek meghallgassák a csendet. Az óvónőnek gondoskodnia kell arról, hogy mindenki kényelmesen helyezkedjék el, mert csak így kívánhatjuk meg a teljes mozdulatlanságot. A gyermekek derűt és várakozó feszültséget tükröző csillogó szemeik azt mutatják, hogy ezt nagyon élvezik. Aztán lehajtják fejüket, becsukják szemüket és "hallgatják" a csendet. A csend hallgatása élménnyé válik, egyben a zenei nevelésnek is egyik alapmozzanata. Közben átélik saját benső hangulatukat, a csend áhitatát. Ezalatt rájönnek, hogy tökéletes csend soha sincs. Meghallanak olyan zörejeket, hangokat, amelyekre a minden napi élet során nem figyelnek fel. Utána kinyitják szemüket és megsúgják az óvónőnek, hogy milyen hangokat, zörejeket halottak. Néha az óvónő – megfelelő előkészítés után – maga is megszólaltathat különböző hangokat és a gyermekek kitalálják, mit hallottak. A következő feladat: a földre rajzolt körön vagy ellipszisen úgy járni körbe, hogy ne lépjenek le a vonalról. Az egyensúly megtartása komoly nehézséget jelent a kisebbek számára. Aztán az óvónő bemutatja, hogyan lehet a vonalon járni úgy, hogy a lépő lábuk sarkát a másik lábfejük ujjaihoz helyezzék. Tovább nehezíthetik a feladatot, ha kezükben egy csengőt visznek, egy tálcán egy pohár vizet, stb. Külön sajátos feladat az eszköz átadása a pajtásnak. Ebben finomodik egymásra figyelésük, harmonikus mozdulataik, metakommunikációjuk. Nagy élmény a mozgásingerek leküzdése, uralkodás önmagunkon. Ezt a csendet a gyermekek nem parancsszóra teremtik meg, hanem azért, mert ők is úgy akarják, szeretik. Érzik a felelősségüket. Mindenki egyformán felelős a csendért, mert ha csak egy gyermek is zörög vagy megszólal, akkor már nincs csend. A feladat teljesítése jó játék és ugyanakkor közös sikerélményt nyújt. A csendjátékot a gyermekek nagyon élvezik, sokat jelent az önfegyelem, a szép és harmonikus mozgás, nem utolsó sorban a közösségi magatartás kialakításának szempontjából. Montessori pedagógiai gyakorlata során rájött arra is, hogy a gyermekek számára milyen fontos, ha megtanulják a teljes csendet megteremteni, megtartani és élvezni.
 

Sasa75

Állandó Tag
Állandó Tag
ÉVSZÁMOK

1777  I. Ratió
1868  Eötvös-féle népoktatási törvény
1869  Szielabus típusú tanterv
1945  8 osztályos általános iskola bevezetése
1948 Magyar iskolák általánosítása
1978  Tanterv – 1 tantervű + tankönyvű iskola. Nevelés és oktatás terve az ált. isk. számara engedéllyel.
1985  1-es törvény az oktatásról. Minisztériumi engedéllyel el lehet térni a tantervtől. Megszüntette a szakfelügyeletet.
1990  1985 oktatási törvény módosítása, alternatív iskolaszervezések megkezdődnek
1993  Közoktatási törvénycsomag: kisebbségi oktatás, alternatívitás
1995  Közoktatás fejlesztésének feladata 2000-ig az általános képzés kiterjesztése az alsó középfokon a tanulók 80 – 85%-a
NAT ekkor készül  96-ban elfogadja az országgyűlés. Minden iskola írja meg a ped.-i programját.
1988  NAT bevezetése – kétszintű érettségi bevezetésének szervezete
2000  Kerettanterv
996 Bencés- rend, Szent Márton - hegyi kolostor. Az első magyar iskola
1891-es Kisdedóvási törvény
1364 - Pécs, 1395 – Óbuda első egyetemek
Comenius (XVII-sz) 1592 – 1670
A nagyszombati egyetem alapítása: 1635 Pázmány Péter Tudomány Egyetem
Első hazai óvoda: 1828 jún. 1.
Első hazai tanítóképző alapítása: 1828 – Eger ( 1775 – Pozsony )
Nagy László 1921 „ Didaktika gyermekfejlődéstani alapon.
Klebersberg iskolaépítési akciója : 1926
Tankötelezettség: 1868 – ban lépett érvénybe Magyarországon. Első 6 oszt. kötelező
1945 – 8 osztály kötelező 6 – 14 éves korig
1961 3. törvény kibővíti 16 évre
1998 - 18 éves korig
Az 1. hazai óvodát Brunszvik Teréz grófnő alapította 1828-ban
Bezerédy Amália az 1. falusi kisdedóvót 1836-ban alapította
1836-ban alakult a Kisdedóvó, Intézeteket Magyarországon Terjesztő Egyesület (KIMTE).
1957: jelent meg a Nevelőmunka az óvodában, című kézikönyv
1971: Az Óvodai Nevelés Programja
1907 Gyermekek háza.
1919-ben az első Waldorf iskolát hozta létre Steiner
1982-től a nagy tantervi reformok
1989-es nevelési programot
1997-es gyermekvédelmi törvény
1924-es Genfi Nyilatkozat
1959-es Nyilatkozat a gyermek jogairól
1989. november 20-án New York-ban elfogadták a Gyermekek jogairól szóló egyezményt,melyet
a Magyar Köztársaság 1990. március 14-én írt alá és 1991-ben törvénybe iktatott
 

Sasa75

Állandó Tag
Állandó Tag
Fogalmak a pedagógiai tételsorhoz:
1. tétel
Kisdedóvási törvény: 1891. az óvoda intézményével kapcsolatos törvényi szabályozás. Gróf Csáky Albin közoktatási miniszter érdeme az 1891. évi kisdedóvási törvény megalkotása, mely megfogalmazta a kisdedóvás célját: a 3-6 éves gyermekek ápolása, gondozása, a szülők távollétében veszélyektől óvása, rendre és tisztaságra szoktatása, továbbá ügyességük, értelmük és kedélyük korukhoz mért fejlesztése által a testi, szellemi és erkölcsi fejlődés elősegítése. A jogszabály a kisdedóvókat a népnevelési intézmények sorába emelte. A törvény egyértelműen kimondta, hogy az óvodában – az 1868. évi népoktatási törvény értelmében elfogadott – tanításnak nincs helye. A törvény kizárólag csak a nevelés körébe tartozó eszközök alkalmazását rendelte el. Az 1891-es első óvodai törvénnyel megkezdődött az állami óvodahálózat kiépülése és ezzel párhuzamosan a közösségi és felekezeti óvodák száma is lassan emelkedett.
Közoktatási törvény: szabályozza az óvodák működését – ki alapíthat, tarthat fenn óvodát. Intézményekre íródott, meghatározza, milyen programokat használhatunk, szabályozza a 3-16 évesek intézményrendszerét. (3-6 ÓNOAP, 6-16 NAT)
Közoktatási rendszer: a közoktatás magába foglalja az óvodai, iskolai és kollégiumi nevelést. Az oktatást az állam törvényileg szabályozza. Meghatározza, ki lehet közoktatási intézmény fenntartója, továbbá a gyermekek, szülők, pedagógusok jogait, a 16 éves korig tartó tankötelezettséget, az intézményrendszert, a pedagógiai munka dokumentumait.
Közoktatási intézmény: óvoda, általános iskola, középiskola, szakiskola, gyógypedagógiai intézmények, alternatív iskola, kéttannyelvű iskola, főiskola
Intézményi autonómia: autonómia: önállóság, függetlenség. Pedagógiában kulcsfogalom, mivel a tanári munka csak autonóm lehet eredményes és ugyanez a célja a nevelésnek is.
Nemzeti Alaptanterv: NAT: a magyar közoktatás tartalmi szabályozásának az 1993. közoktatási törvény illetve 1995. évi módosítása alapján elfogadott alapdokumentuma, amely a tankötelezettség 10 évfolyamár megállapítja a nevelő és oktató munka minden hazai iskola számára előírt közös követelményeit, körvonalazza az elsajátítandó műveltséget, összhangot teremt a különféle iskolatípusokban használt tantervek között.
NAT műveltségi területei:anyanyelv és irodalom, matematika, élő idegen nyelv, ember és társadalom, ember és természet, földünk és környezetünk, művészetek, informatika, életvitel és gyakorlati ismeretek, testnevelés és sport
Kerettanterv: 2001. szeptember 1-től már a kerettantervek alapján kell oktatni az 1., 5., és a 9. évfolyamokon. A kerettantervek biztosítják a nevelés-oktatás egységét, az iskolák közötti átjárhatóságot. A mindenkire nézve kötelező ismeretelemeket és fejlesztési követelményeket be kell építeni a helyi tanterve. A kerettantervi szabályozás megfelelő teret hagy az iskolák szakmai önállóságának. ANAT műveltségi területeit tantárgyakká alakítja. Évfolyamonként meghatározzák e tantárgyak minimálisan kötelező óraszámait, valamint a kötelezően közös követelményeket.
Óvodai Nevelés Országos Alapprogramja: ÓNOAP: a hazai óvodai neveléstörténet értékeire, nemzeti sajátosságaira, a pedagógiai és pszichológiai kutatások eredményeire, a magyar óvodai nevelésügy nemzetközileg elismert gyakorlatára építve, az emberi jogok és alapvető szabadságjogok, valamint a gyermeket megillető jogok biztosítása érdekében a Magyar Köztársaság által aláírt nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettségeket figyelembe véve – meghatározza a magyarországi óvodákban folyó pedagógiai munka alapelveit. Az Óvodai nevelés országos alapprogramja alapján érvényesülhetnek az óvodai nevelésben a különböző pedagógiai törekvések, mivel az alapprogram biztosítja az óvodapedagógusok pedagógiai nézeteinek és széles körű módszertani szabadságának érvényesülését, megkötéseket csak a gyermek érdekében tartalmaz. A magyar óvodák alapdokumentuma, nevelési terve, amelyet a kormány a 137/1996 (VII. 28.) kormányrendelet formájában adott ki a közoktatásról szóló, módosított 1993. évi LXXIX. Tv. 94 paragrafusa (3) bekezdésének a., pontjában foglalt felhatalmazás alapján a fent megjelölt rendelet mellékleteként.
Gyermekkép: Az Alapprogram az emberi személyiségből indul ki, abból a tényből, hogy az ember egyedi, mással nem helyettesíthető individuum és szociális lény egyszerre.
Az Alapprogram a gyermekkép megrajzolásában az eltérő pedagógiai és pszichológiai irányzatok közös vonásait veszi alapul. Ezek szerint: a gyermek fejlődő személyiség, fejlődését genetikai adottságok, az érés sajátos törvényszerűségei, a spontán és tervszerűen alkalmazott környezeti hatások együttesen határozzák meg. E tényezők együttes hatásának következtében a gyermeknek sajátos, életkoronként (életkori szakaszonként) és egyénenként változó testi és lelki szükségletei vannak. A személyiség szabad kibontakoztatásában a gyermeket körülvevő személyi és tárgyi környezet szerepe meghatározó. Az óvodai nevelés gyermekközpontú, befogadó, ennek megfelelően a gyermeki személyiség kibontakoztatására törekszik, biztosítva minden gyermek számára az egyenlő hozzáférést, tudatosan kerüli a nemi sztereotípiák erősítését, elősegíti a nemek társadalmi egyenlőségével kapcsolatos előítéletek lebontását.
Óvodakép: Az óvoda a közoktatási rendszer szakmailag önálló nevelési intézménye, a családi nevelés kiegészítője, a gyermek harmadik életévétől az iskolába lépésig. Biztosítja az óvodáskorú gyermek fejlődésének és nevelésének optimális feltételeit. Az óvoda funkciói: óvó-védő, szociális, nevelő-személyiségfejlesztő funkció. Az óvoda közvetetten segíti az iskolai közösségbe történő beilleszkedéshez szükséges gyermeki személyiségvonások fejlődését. Az óvoda pedagógiai tevékenységrendszere és tárgyi környezete segíti a gyermek környezettudatos magatartásának kialakulását. Az óvodai nevelés célja az, hogy az óvodások sokoldalú, harmonikus fejlődését, a gyermeki személyiség kibontakoztatását elősegítse, az életkori és egyéni sajátosságok és az eltérő fejlődési ütem figyelembevételével (ideértve a különleges gondozást igénylő gyermek ellátását is).
Az óvodai nevelésben alapelv:
a) a gyermeki személyiséget, elfogadás, tisztelet, szeretet, megbecsülés és bizalom övezi;
b) a nevelés lehetővé teszi és segíti a gyermek személyiségfejlődését, a gyermek egyéni készségeinek és képességeinek kibontakoztatását;
c) az óvodai nevelésben alkalmazott pedagógiai intézkedéseknek a gyermek személyiségéhez kell igazodniuk.
4. Az óvodai nevelés az alapelvek megvalósítása érdekében gondoskodik: a gyermeki szükségletek kielégítéséről, az érzelmi biztonságot nyújtó derűs, szeretetteljes óvodai légkör megteremtéséről; a testi, a szociális és az értelmi képességek egyéni és életkor-specifikus alakításáról; a gyermeki közösségben végezhető sokszínű - az életkornak és fejlettségnek megfelelő - tevékenységekről, különös tekintettel a mással nem helyettesíthető szabad játékra; e tevékenységeken keresztül az életkorhoz és a gyermek egyéni képességeihez igazodó műveltségtartalmak közvetítéséről; a gyermek egészséges fejlődéséhez és fejlesztéséhez szükséges személyi, tárgyi környezetről.
5. A nemzeti, etnikai kisebbséghez tartozó gyermekek óvodai nevelésében biztosítani kell az önazonosság megőrzését, ápolását, erősítését, átörökítését, nyelvi nevelését, a multikulturális nevelésen alapuló integráció lehetőségét.
6. A hazájukat elhagyni kényszerülő családok (a továbbiakban: migráns) gyermekeinek óvodai nevelésében biztosítani kell az önazonosság megőrzését, ápolását, erősítését, a interkulturális nevelésen alapuló integráció lehetőségét, az emberi jogok és alapvető szabadságok védelmét.
Az óvoda a közoktatási rendszer szakmailag önálló nevelési intézménye, a családi nevelés kiegészítője. A gyermek 3. életévétől az iskolába lépéséig tart, legfeljebb 7 éves korig.

Iskolakészültség: = iskolára való felkészültség=iskolaérettség: testi, lelki (értelmi) és szociális területeken elért fejlettségi szintek, amelyek egyaránt fontosak a sikeres iskolai munkájához. Az ÓNOAP meghatározza az iskolába lépés előtti fejlettség összetevőit, amelyek az ontogenetikus fejlődés fázisjellemzői. A fejlettség és az életkor együttes figyelembevételével történik a beiskolázás. Ha a gyermek az iskolába lépéshez szükséges fejlettséget eléri, attól a naptól válik tankötelessé, amelyben a 6. életévét május 31-ig betölti.
Fejlettség szerinti rugalmas beiskolázás: A gyerek legkorábban, abban a naptári évben, amelyben, a 6. legkésőbb, amelyben a 8. életévét betölti, tankötelessé válik. Az óvónő működjön együtt a családdal, és ha szükséges a nevelési tanácsadóval az iskolába lépés harmonikus megvalósítása érdekében. A gyerekek fejlettség szerinti iskolakezdése (rugalmas beiskolázás) tágabb lehetőséget és fokozott felelősséget jelent az óvónő számára az iskola alkalmasság megállapításában. Az óvónő a folyamatos megfigyelései és tapasztalatai, valamint az orvosi szakvélemény alapján javasolhatja, hogy a gyerek megkezdje-e az iskolai tanulást. Döntésének alapja, hogy a gyerekben kifejlődtek-e a sikeres iskolakezdés alapvető képességei. Ha úgy ítéli meg, hogy ennek az eldöntéséhez kiegészítő vizsgálatra van szükség, forduljon a nevelési tanácsadóhoz. A nevelési tanácsadó nélkül csak akkor döntsön, ha biztos benne, hogy a gyerek könnyedén, feltehetően kielégítő eredménnyel képes megfelelni az iskolai követelményeknek. Különös gonddal mérlegelje ezt a 6. évüket a nyári hónapokban betöltött gyerekeknél. Ha a szülő szeretné, hogy a gyerek még 1 évig óvodába járjon, kérését az óvónőnek teljesítenie kell. De az 1 évre még óvodában maradó gyerekeknek a foglalkozások keretében folyó differenciált fejlesztését gondosan tervezze meg.


2. tétel
Szocializáció: folyamat, amely által az egyének olyan tudásra, képességekre és állapotokra tesznek szert, amely alkalmassá teszi őket arra, hogy a különböző csoportoknak és a társadalomnak többé-kevésbé hasznos tagjaivá váljanak. A pszichológia és a szociológia közös alapfogalma, amely a gyermeki fejlődést elsősorban a társas-szociális környezetből származó hatások termékének tekinti.
Primer és szekunder szocializáció:
- elsődleges (primer): ellátja a gyermek biológiai gondozását, biztosítja az életben maradáshoz, egészséges fejlődéshez szükséges feltételeket.
- másodlagos (szekunder): meghatározott magatartási és szerepmintákat közvetít. Sok bennük a spontán megnyilvánulás. A család életvitelében természetes módon jelennek meg ezek a határok. Szociális tanulás, utánzás, modellkövetés, gyakorlás, identifikáció, interiorizáció.
Szociális tanulás: az a folyamat, amikor a tanulás révén bekövetkező viselkedésváltozás más személyekkel való interakcióból ered (szociális tanulás révén tanuljuk meg pl. a viselkedési szabályokat, normákat, szokásokat, stb.).
Perszonalizáció: = megszemélyesítés. Kialakulnak az egyénre jellemző személyiség tulajdonságok. A közösségben megjelenik az egyedi.
Individualizáció: az egyén figyelembevétele; valaki személyének felruházása egyéni jellegzetességekkel.
Identifikáció: = azonosítás, azonosulás. Az emlékezés során megnyilvánuló újrafelismerés egyik szakasza.
Azonosulás: A pszichoanalízis során az a folyamat, amelynek során az egyén valakihez fűződő érzelmi kötődése folytán többé-kevésbé tudattalanul, időlegesen vagy viszonylag tartósan ennek szerepébe helyezkedik, hogy így a vonatkoztatási személyhez hasonlóan gondolkodjon vagy cselekedjen, ill. ezt képzeletben átélje.
Interiorizáció: (belsővé válás) viselkedési szabály elsajátítása; valamely norma ösztönössé válása. Belsővé tétel. A szociális tanulás legmagasabb szintje. A modellkövetésnek azt a legmagasabb rendű formáját nevezzük így, mikor az egyén azért fogadja el a másik befolyását, mert az egybevág saját belső értékrendszerével. Az interiorizáció a „külső” belsővé válása, a külső történések pszichikus tartalommá való válása.
Család: olyan személyek alkotják, akiket házassági, vérségi kapcsolat vagy örökbefogadás fog egybe. A családban a személyek közös háztartásban egy fedél alatt élnek. Osztoznak egy közös kultúrában, de sajátos egyéni vonásokkal rendelkeznek.
Egyszülős család: vagy úgy jön létre, hogy az egyik szülő kiválik a kiscsaládból halál, válás vagy elköltözés révén, vagy úgy, hogy egyedülálló személy gyermeket vállal vagy fogad örökbe. A különválás körülményei hatással vannak a családra – manapság leginkább válás miatt csonkul meg egy család.
Nukleáris család: a szülők és a közvetlen leszármazottaik együttélését jelenti.
Nagycsalád: a rokonok több mint két generációja él együtt közös háztartásban.
Válás: A válás fogalmát demográfiai értelemben azonosnak tekintjük a házasság bírói úton történt jogerős felbontásával vagy érvénytelenítésével.
Szülői közösség:
Óvodaszék: Az óvodában a nevelőmunka segítésére a nevelőtestület, a szülők és a gyermekek, az intézményfenntartók, továbbá az intézmény működésében érdekelt más szervezetek együttműködésének előmozdítására óvodaszék alakulhat. Az óvodaszékbe delegált küldöttek összetételéről, jogköréről, az iskolaszékről alkotott jogszabály együttesen intézkedik.
Fogadóóra: valamely intézményben a szolgáltatásokat igénybe vevők számára kijelölt idő, és találkozási mód arra a célra, hogy az intézményvezetővel, illetve dolgozóival találkozhassanak, megbeszélést folytassanak. Óvodában, iskolában a gyermeket nevelő pedagógus fogadja az érdeklődő szülőket.
Családlátogatás: a család és az iskola kapcsolatfelvételének egyik kerete, alkalma, abból a célból, hogy a két nevelési szintér törekvéseit, eljárásait és hatásrendszerét összehangolja azáltal, hogy a gyermek otthoni körülményeit megismeri. A kezdeményezés mindig az intézményes nevelés feladata.
Gyermekkép: Az Alapprogram az emberi személyiségből indul ki, abból a tényből, hogy az ember egyedi, mással nem helyettesíthető individuum és szociális lény egyszerre.
Az Alapprogram a gyermekkép megrajzolásában az eltérő pedagógiai és pszichológiai irányzatok közös vonásait veszi alapul. Ezek szerint: a gyermek fejlődő személyiség, fejlődését genetikai adottságok, az érés sajátos törvényszerűségei, a spontán és tervszerűen alkalmazott környezeti hatások együttesen határozzák meg. E tényezők együttes hatásának következtében a gyermeknek sajátos, életkoronként (életkori szakaszonként) és egyénenként változó testi és lelki szükségletei vannak. A személyiség szabad kibontakoztatásában a gyermeket körülvevő személyi és tárgyi környezet szerepe meghatározó. Az óvodai nevelés gyermekközpontú, befogadó, ennek megfelelően a gyermeki személyiség kibontakoztatására törekszik, biztosítva minden gyermek számára az egyenlő hozzáférést, tudatosan kerüli a nemi sztereotípiák erősítését, elősegíti a nemek társadalmi egyenlőségével kapcsolatos előítéletek lebontását.
Eredendő bűn: Az eredendő bűn (más néven eredeti bűn vagy a katolikus teológiában áteredő bűn) egy teológiai szakkifejezés, az első embernek, mint az egész emberiség képviselőjének a bűne, mely, mint kegyelem nélküli, bűnös állapot minden emberre átszáll. Az eredendő bűn nem azt jelenti, hogy eredetileg része volt az emberi természetnek, hanem hogy ez a forrása, eredője minden cselekedeti bűnnek.
Tabula rasa: John Locke: Álláspontja szerint az újszülött elméje nem tartalmaz tudást, hanem az üres lap (tabula rasa). Ezt az üres lapot a külvilágból jövő tapasztalás írja tele.


3. tétel
Érték: filozófiai fogalom, emberi tulajdonságok összessége. Tudatosult szükségletek, amelyek az egyén számára pozitív jelentéssel bírnak, cselekvésre késztetik. Olyan elvont kultúrfüggő eszmei objektivációk, amelyekben a dolgoknak az emberi létben betöltött szerepére és jelentőségére vonatkozó tapasztalatok, ismeretek, vágyak és érzelmek fejeződnek ki valamely közmegegyezés, közös tudás eredményeként. Az értékek megjelenhetnek eszmékben, ideálokban, magatartásban, együttélési, esztétikai elvekben, magatartásnormákban, - modellekben, valamint alkotásban, munkatermékekben. Az érték az értékelő alanynak az értékelt dologhoz való viszonyát tükrözi, érzelmi színezetű.
Egyén és közösségfejlesztő értékeke:
Bábosik szerint érték minden olyan produktum, amely közösségfejlesztő és individuális (egyéni) fejlesztő funkcióval rendelkezik. Nem a nevelés az egyetlen értékteremtő tevékenység, ilyen még az egészségügy és a jog is. Nevelési érték az egyén konstruktív életvezetése.
Norma: erkölcsi követelmény, az erkölcsi viszonyok eleme és az erkölcsi tudat formája. Magatartás normája, szokásként reprodukálódik, valamint a példamutatás és a közvélemény, közösségi szokás hatalmán érvényre jutó társadalmi akarat. Magatartási, gondolkodási szabály, amelyhez viszonyítva az érzelmi viszonyulás és a magatartás helyességét értékelik, és amelynek betartása a szabályozó megfelelő szankciókkal ügyel. A normák erőssége, kényszerítő ereje, interiorizáltságának mértéke változó.
Nevelés: Mindazon fejlesztő hatások összessége, amelyek az egyént formálva alkalmassá teszik őt egyéni és társadalmi feladatai ellátására. Olyan szándékos és célirányos akciók összessége, amelyek az egyén fizikai, erkölcsi és értelmi erőinek fejlesztésére irányulnak. A nevelés alapvetően értékközvetítő folyamat.
Nevelhetőség: a személyiséget alakító környezeti hatások befolyásolásának, irányításának, ezzel a kívánatos személyiségvonások. Befolyásoló tényezők: az öröklés, a környezet és a nevelés, tanulás.
Nevelési folyamat: a nevelés folyamata során végbemegy a személyiség fejlesztése, a magatartásformák és a tevékenységrendszerek kialakítása, a személyiség erkölcsi, művelődési, életmódbeli és esztétikai szokásainak megerősítése.
Szokásalakítás: cél: a helyes, értékes magatartásformák szokássá váljanak, viselkedésünkbe úgy épüljenek be, hogy azok szükségletként megélve viselkedésünk irányítójává váljanak
Értékközvetítés:
Normatív: Fontosnak tartják az emberi, etikai értékek, normák közvetítését és ezeket az erkölcsi értékeket nagyon időtállónak, öröknek tekintik (pl. Tízparancsolat)
Ezeknek szerepet kell kapnia a gyereknevelésben
Az ide sorolható nevelési koncepciók pontosan meghatározzák a célkitűzéseket, ha ilyennel nem rendelkeznek, akkor elsődleges céljuk egy saját cél és értékelmélet kidolgozása.
Értékrelativista koncepciók
Múltbeli tapasztalatok alapján jöttek létre az erkölcsi normák, ugyanakkor az élet, a világ olyan rohamosan változik, hogy ezek a normák elavulnak, az alkalmazhatóságuk is relatív, nem lehetnek irányadóak a jelenben, a jövőben pedig még kevésbé
Erkölcsi értékek közvetítése helyett a gyerekeket életszerű körülmények között kell tevékenykedtetni és ilyen módon tapasztalatokhoz, juttatni.
Kifejezetten figyelmeztetik a pedagógusokat arra, hogy ne avatkozzanak bele az értékképzés folyamatába, a gyerek saját maga döntse el, hogy mi a helyes és mi nem.
Direkt és indirekt nevelési módszerek: A direkt vagy közvetlen nevelési módszerek fontos szerepet kapnak a nevelési folyamatban. A közvetlen nevelési módszerek alapvető jellemzője az, hogy alaklmazásuk során a nevelő közvetlenül hat a neveltre. Ezzel szembe az indirekt vagy közvetett nevelési módszerek alkalmazásakor a nevelő a közösség számára jelöli ki a feladatot, ugyanakkor felhasználva a kortáskapcsolatok és közösség dinamikáját, a közösségen keresztül hat a neveltre.
Neveltségi szint: az egyén adott időpontban mutatott fejlettsége a nevelési célhoz viszonyítva, amely több konkrét mutató alapján, de mindenekelőtt az egyén magatartás – és tevékenységrepertoárjában, leginkább a magatartás tudatosságában, valamint az ösztönző rendszerében mutatkozik meg, állapítható meg, tükröződik. Valamely gyermekközösségnek vagy egyes gyermekeknek a nevelési célhoz viszonyított fejlettsége a nevelési folyamat meghatározott pontja.

4. tétel
Játék: gyermeki játék: a kisgyerek a külvilágból és a saját belső világából származó tagolatlan benyomásait játékcselekvéseivel tagolja. A játék kiemelkedő jelentőségű tájékozódó tevékenység, a gyermek legfontosabb tevékenységrendszere, fejlődésének kulcsa. A játék a kisgyermek legfontosabb és legfejlesztőbb tevékenysége s így az óvodai nevelés leghatékonyabb eszköze. A szabad képzettársításokat követő szabad játékfolyamat – a kisgyermek elemi pszichikus szükséglete, melynek mindennap visszatérő módon, hosszantartóan és lehetőleg zavartalanul ki kell elégülnie.
Spontán játék: jelenti az óvodai gyakorlatban az olyan játéktevékenységet, amely a gyermek részéről a szabad választást mind a tevékenységben, mind annak tartalmában, a társban, eszközben, helyben és időtartamban. Az óvodapedagógus részéről a tudatosan alakított feltételeket, amely együtt jár a játék helyének, térelosztásának, napirendjének, játékszokásoknak, élményeknek, tapasztalatoknak tervezésével és megszervezésével, valamint a játék menetében a „rendelkezésre állást” a segítségadást, a megerősítést, a konfliktusfeloldást az óvodapedagógus készenlétével és készségével.
Irányított játék: a közvetlen „irányítás” korlátozza a gyerek szabad játékát, nem teszi lehetővé fantáziájuk szárnyalását, élményeik, érzelmi-indulati állapotuk megjelenítését.
Játéktípusok az óvodában:
Gyakorló játék: = vagy funkciós játék, olyan játékfajta, amelyben a kisgyermek az ismétlések révén a különböző képességeit gyakorolja. Nevezik érzékszervi-mozgásos, kísérletező játéknak is, mert a kisgyermek ezen az úton sajátítja el az egyszerű tárgyak használatát, illetve ezen az úton alakul ki mozgáskoordinációja. Alapvető meghatározója a mozgás, a tárgyakkal végzett manipuláció, az ismétlés, az utánzás. A szakirodalom klasszikus felosztása alapján megkülönböztethető mozgásos és tárgyakkal (anyagokkal, játékszerekkel) végzett gyakorló játék.
Szerepjáték: a gyermek önkifejezésének legtipikusabb és legértékesebb játékfajtája. A szerepjáték az a 2 és fél – 4-5 éves gyermek domináns tevékenysége, amelyben a gyermek fiktív vagy valóságos élményeket (kitalált személy, állat, gyermek, természeti jelenség) sajátos játékkörülmények között, „mintha” helyzetben, képzelete segítségével újraalkot, felvett szerepben elevenít meg. Az a játékfajta, amelyben a gyermek a felnőttek viselkedését, tevékenységét és a felnőttek közötti viszonylatokat sajátos körülmények között, általánosított formában, képzelete segítségével és a felnőttek által használt tárgyak helyettesítésére szolgáló játékeszközökkel újra alkotja.
Szerepjátékot jellemzi: a „mintha helyzet”, a megálmodott és elvarázsolt tárgyi világ eszközeivel és sajátos környezetével (Mondjuk kirándulunk), a szerep (anyu, kalauz, boltos)
a képzelet, amely éppen úgy átfogja a „mintha helyzetet”, mint a szerepeket, a szerepmegvalósítás minden fejtételét, az érzelem a maga változatosságával, egyénre gyakorolt hatásával, a szerepekhez kapcsolódó társak és a résztvevők együttműködése a játékban
Bábozás: a gyermek szabad önkifejezési lehetősége. A szerepjáték kategóriába tartozik. Benne, a szerep tartalmát a választott báb, mint szereplő testesíti meg. A báb választás önkéntes, szabad és ez a választás jellemzi azt is, hogy azt a szerepet játssza el, amit szeretne és úgy, ahogyan kívánja azt megjeleníteni. A szerepbeleélés alkalmas lehet a gyermek belső énjének kivetítésére. Így a bábozás az óvodapedagógus számára lehetőséget teremt a gyermek megismeréséhez. A bábozást az óvodapedagógus inspirálja a gyermekekben akkor, amikor a mesemondást bábozással kíséri.
Szabályjáték: azok a játékfajták, amelyek előre meghatározott, pontos szabályok szerint történik. Az óvodás korúak játékának legfejlettebb csoportját alkotják. A szabályjáték legjellemzőbb tulajdonsága a szabály dominanciája. A gyermek számára a szabály betartása örömforrás. A játék spontaneitása a szabály vállalásában mutatkozik meg. A játék komolyságát is a szabály adja.
Konstruálás: konstrukciós játék: olyan játékfajta, amely lényege valaminek a létrehozása. A játék feszültsége a konstruálás kívánságából fakad, a konstruálás feszültségcsökkentő hatásából pedig a játék öröme. Legfontosabb pedagógiai értéke a kreativitás fejlődése, aminek velejárói a megfigyelés, az emlékezés, a képzelet, a problémamegoldás, az esztétikai érzék és a kézügyesség fejlődése. Nemcsak az a fontos az óvodás gyermek konstruálása folyamán, hogy mit hoz létre, hanem az is, hogyan, miképpen alakul, utánzással, leleményességgel, milyen ötletekkel, milyen probléma megoldásával, stb. Konstrukciós játék például a Lego-ból elkészített város.
Barkácsolás és kézimunka: ez a tevékenység az óvodában a játékeszközök konstruálását, egyszerűbb ajándéktárgyak vagy dekoráció készítését, sérült játékok javítását vagy önmagáért a műveletért folytatott fúrást, szerelést, szegelést, stb. jelenti. Amikor a barkácsolás motívuma a javítás, akkor az óvodai munkatevékenységbe sorolható. Ha a motívumát az alkotás jellemzi, akkor a konstrukciós játékhoz sorolható. Ha a szerelés, fúrás, stb. művelete a motiváló erő, a gyakorló játék kategóriájába helyezhető el. Gyakorta a szerepjáték indítja el a spontán barkácsolást. Pl.: a családjátékhoz bababölcső készítése, vagy a boltos játékhoz pult készítése.
Funkcionális játékterek az óvodában: A játékterek fajtái: természetes (szabad) terek: erdők, ligetek, utcák, terek, padlás, pince..., mesterséges (kötött) terek: a felnőttek által kijelölt játszóhelyek, iskolai, óvodai játszóterek, vidámparkok, játékbirodalmak (Madurodam, Disneyland, Legoland…)
Játéktér az óvodában- tagolt – a funkciók elkülönülése a tevékenységtől, a játék jellegétől függően: közös terek  egyéni játékra alkalmas terek, nagy tér (mozgáshoz)  intim kuckók (családi játékokhoz, fantáziajátékokhoz barkácsoláshoz), zajos helyek (pl. kockázáshoz)  csendes zugok (pihenéshez, elvonuláshoz), változtatható, rugalmasan átalakítható, a gyerekekkel való megbeszélés eredményeképp közösen átrendezhető, a rendezés a játék része
(kevésbé rombolnak a gyerekek, ha maguk alakíthatják ki a játék színhelyét (MILLAR), átjárható
Hagyományos és újabb játékszerek: Hagyományos játékszerek:
Egyes munkaeszközök, tárgyak túlélték az eredeti funkciót, és mára játékszerré váltak: pörgettyűk, keljfeljancsik, kötéljátékok, fonaljátékok, gólyaláb, karika, kötéllétra, parittya, ijesztgetők: csörgők, kereplők, forgók, töklámpás, stb.
Újabb játékszerek: tudsz magadtól, pl. barbik, elektromos autópályák, játékok amik „maguktól játszanak”, számítógépes játékok, stb.
Szabad játék: a játéktevékenységnek azt a sajátosságát emeli ki, hogy azt a gyermek külső kényszer nélkül, szabadon választhatja meg. A szabad választás a játéktevékenység során vonatkozik a játék tartalmára, témájára, eszközeire és a társakra.





5. tétel
Tanulás: az a folyamat, amelynek során az élőlény viselkedése tapasztalatai hatására megváltozik. A tanuló aktív, produktív tevékenysége, amely a társadalmi műveltség, azaz az elméleti és gyakorlati ismeretek, jártasságok és készségek elsajátítása, képességek kialakulása, érzelmi és akarati tulajdonságok fejlődése, a magatartás alakulása révén járul hozzá a személyiség fejlődéséhez. A tanulás az óvodában egyrészt spontán tevékenység, másrészt a nevelési célok elérése érdekében sajátosan tervezett és szervezett tevékenység, amely egyaránt magába foglalja a képességek, a magatartás, a tanulás iránti vágy, a motiváció fejlődését és a tapasztalatok, és az ismeretek szerzését.
Spontán tanulás: az ismeret, tapasztalat megszerzése erőfeszítés nélkül szerezhető meg, sajátítható el. Ilyenkor nem a tanulási folyamatra összpontosítunk, hanem a tanulás tárgyára.
Tanítás: a tanítás céltudatos irányítása, amelynek során azon tevékenységek megszervezése történik a pedagógus által, amelyek a teljesítményképes tudás megszerzése érdekében szükségesek.
Tapasztalatszerzés: (filozófiai) az emberi megismerés, a mindennapi tevékenység és érintkezés érzéki alapja, a világ érzéki-empirikus visszatükröződés. (nevelési) a gyermek szempontjából tekintve az erkölcsi magatartásnak a társadalmi életben hasznosítható bázisa. (oktatási) az empirikus tanítási-tanulási stratégia alkalmazta leginkább a közvetlen tapasztalatokból (tényekből, érzékelésből, észlelésből) kiindulást. Ezek elemzése – analízise, szintézise – indukció útján jutott el a fogalmak kialakításához és további általánosításokhoz.
Jártasság: új feladatok, problémák megoldása az ismeretek alkotó felhasználásával. A feladatmegoldó tevékenységnek az automatizálódás felé haladó összetevője, átmenet a tájékozottság és a készség szintje között.
Készség: a tudatos tevékenység automatizált eleme, melyek a tudat közvetlen ellenőrzése nélkül funkcionálnak, a tevékenység többszöri ismétlése, gyakorlása eredményeként jönnek létre. A készségek alapul szolgálnak a magasabb szintű jártasságok megvalósulásának.
Képesség: a személyiség azon sajátosságai, amelyek az egyik embert a másiktól megkülönbözteti, és amelyek bizonyos cselekvések elvégzésére, teljesítmény elérésére alkalmassá teszi. A képességek bizonyos velünk született adottságok meglétét feltételezik, és ezekre épülve a tevékenységek gyakorlásával fejlődnek, miközben a jártasságok és készségek is alakulnak.
Oktatási-tanulási módszerek:
Oktatás módszeri: olyan eljárások, amelyek segítségével az oktatási folyamat didaktikai feladatainak megoldása történik. Ilyen módszerek például: elbeszélés, magyarázat, előadás, megbeszélés, szemléltetés, gyakorlás, ismétlés, ellenőrzés, értékelés, megfigyelés, kísérletezés, stb.
Tanulási módszer: a tudáshoz elvezető tervszerűm egyéni út. Olyan tanulási eljárások, tanulási technikák, tanulási szokások, amelyek a tanulás folyamatában hasonló módon valósulnak meg.
Szervezeti keretek: az oktatás szervezeti kerete az oktatási rendszer, melyben megtörténik a tantervekhez megfogalmazott tartalom feldolgozása.
Munkaformák: adott szervezeti kereteken belül, a tevékenység/munka sajátos formája, amely formában a gyermekek/tanulók munkáját megszervezzük. Így például: frontális, csoportos, páros, egyéni, egyénre szabott.
Kötött és kötetlen szervezési mód:
Kötetlen szervezeti forma az óvodai tapasztalatszerzésben: a kötetlenség a gyerekek önkéntes részvételét jelenti. Amennyiben kezdeményezés, kínálás keretében történik a kezdeményezés nem zavarhatja meg a kialakult játékot. Jellemző jegyei: időpontja nem behatárolható, többször is történhet ugyanannak a tapasztalatszerzésnek a kezdeményezése, elsősorban a nem elmélyült játszókra számít az óvodapedagógus, a résztvevő gyerekek addig maradhatnak ott, ameddig érdekli őket, helyének kialakítása is adott lehetőségekhez igazodik, időtartama az érdeklődő gyermekek igényeitől függ, így egy tevékenység alatt is változó létszámú, tapasztalatszerzés menete igazodik a gyermekek tanulási tempójához, igényeihez, érdeklődéséhez.
Kötött foglalkozás az óvodai nevelésben: a gyermekek részvétele nemcsak belső szándéktól függ, hanem az óvodapedagógus által kitűzött feladatoktól is. A kötött foglalkozás azonban nem jelenti a gyerekek spontán érdeklődésének és aktivitásának korlátozását, vagy iskolás módszerek túltengését. Jellemzői: mindenki számára egyszerre kezdődik, és egyszerre fejeződik be, a foglalkozás tevékenységsora kötött, előre elhatározott mederben történik, kevés a szándék a gyermeki sajátosságokhoz való igazodáshoz.
Projekt: a tanítási anyag egy sajátos témaegysége, amely életserű feladategységben természetes módon, valós kapcsolatokon keresztül kerül feldolgozásra. Eredménye mindig valamilyen produktum. Szervezésében és tervezésében a gyermekek/tanulók is aktívan közreműködnek, ötleteikkel, javaslataikkal gazdagítják a feldolgozást, hizsen a projekt a gyermekek érdeklődésére épít. A feldolgozás együttműködésben valósul meg, összekapcsolja az egyéneket és a kölcsönös függési, felelősségi, ellenőrzési viszonyok során közös sikereket élnek át.
Komplex tevékenységek: olyan tevékenység, amelynek összetettsége abban rejlik, hogy többféle fejlesztési terület, tevékenység, tevékenységi forma, műveltségtartalom kapcsolódik egymás után össze, tartalmi kapcsolatok alapján, miközben mindegyikük megőrzi sajátos, önmagára jellemző struktúráját.

Játékba ágyazott tevékenységi tartalmak:
Munka, munka jellegű tevékenységek: az ember tudatos, célszerű tevékenysége, amellyel a természetet, a tárgyakat szükségleteinek kielégítése érdekében alakítja. Az embert a munkavégzés különbözteti meg más élőlényektől. Az óvodában önként, örömmel és szívesen végzett játékos tevékenység, amely a személyiségfejlesztés fontos eszköze, a tapasztalatszerzés és a környezet megismerésének, a képességek fejlesztésének egyik fontos tevékenységformája. Fajtái: önkiszolgálás, segítés a felnőtteknek, alakalmi megbízatások teljesítése, elvállalt naposi munka, környezet-, növény- és állatgondozás.
Iskolakészültség: iskolai életre való felkészültség: = iskolaérettség: testi, lelki (értelmi) és szociális területeken elért fejlettségi szintek, amelyek egyaránt fontosak a sikeres munkához. Az ÓNOAP meghatározza az iskolába lépés előtti fejlettség összetevőit, amelyek az ontogenetikus (egyéni fejlődéssel kapcsolatos) fejlődés fázisjellemzői. A fejlettség és az életkor együttes figyelembevételével történik a beiskolázás. Ha a gyermek az iskolába lépéshez szükséges fejlettséget eléri, attól a naptól válik tankötelessé, amelyben a 6. életévét május 31-ig betölti.


6. tétel
Közoktatási törvény: szabályozza az óvodák működését – ki alapíthat, tarthat fenn óvodát. Intézményekre íródott, meghatározza, milyen programokat használhatunk, szabályozza a 3-16 évesek intézményrendszerét. (3-6 ÓNOAP, 6-16 NAT)
ÓNOAP: a hazai óvodai neveléstörténet értékeire, nemzeti sajátosságaira, a pedagógiai és pszichológiai kutatások eredményeire, a magyar óvodai nevelésügy nemzetközileg elismert gyakorlatára építve, az emberi jogok és alapvető szabadságjogok, valamint a gyermeket megillető jogok biztosítása érdekében a Magyar Köztársaság által aláírt nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettségeket figyelembe véve – meghatározza a magyarországi óvodákban folyó pedagógiai munka alapelveit. Az Óvodai nevelés országos alapprogramja alapján érvényesülhetnek az óvodai nevelésben a különböző pedagógiai törekvések, mivel az alapprogram biztosítja az óvodapedagógusok pedagógiai nézeteinek és széles körű módszertani szabadságának érvényesülését, megkötéseket csak a gyermek érdekében tartalmaz. A magyar óvodák alapdokumentuma, nevelési terve, amelyet a kormány a 137/1996 (VII. 28.) kormányrendelet formájában adott ki a közoktatásról szóló, módosított 1993. évi LXXIX. Tv. 94 paragrafusa (3) bekezdésének a., pontjában foglalt felhatalmazás alapján a fent megjelölt rendelet mellékleteként.
A nemzeti, etnikai kisebbség óvodai nevelésének irányelve: A kisebbségi óvodai nevelés hazánk egységes nevelési-oktatási rendszerének része, amely a 137/1996. (VIII. 28.) Korm. rendelettel kiadott Óvodai nevelés országos alapprogramjával összhangban valósítja meg sajátos célkitűzéseit és feladatait.
A Nemzeti, etnikai kisebbség óvodai nevelésének irányelve (a továbbiakban: kisebbségi óvodai nevelés irányelve) meghatározza a magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségi nevelést biztosító óvodákban folyó sajátos pedagógiai munka alapelveit.
A kisebbségi óvodai nevelés irányelve megfogalmazza a kisebbségi óvodai nevelés célját és feladatait. Kitér az óvodai élet megszervezésének elveire, a kisebbségi óvodai nevelés formáira és a fejlődés jellemzőire az óvodáskor végére.
Sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelésének irányelve: Az Óvodai nevelés országos alapprogramja a sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelésében
Az alapdokumentumban meghatározott nevelési, fejlesztési tartalmak minden gyermek számára szükségesek. Az óvodai nevelés a sajátos nevelési igényű gyermekeknél is a nevelés általános célkitűzéseinek megvalósítására törekszik. A nevelés hatására a sérült kisgyermeknél is fejlődik az alkalmazkodó készség, az akaraterő, az önállóságra törekvés, az érzelmi élet, az együttműködés. A sajátos nevelési igény szerinti környezet kialakítása, a szükséges tárgyi feltételek, és segédeszközök megléte akkor biztosítja a nevelési célok megvalósíthatóságát, ha a napirend során a gyermek mindig csak annyi segítséget kap, ami a további önálló cselekvéséhez szükséges.
Helyi óvodai nevelési program: az alapprogramra és a helyi sajátosságokra, igényekre épülő óvodai nevelési terv, amelyet az egyes óvodák nevelőtestülete készít el pedagógiai munkájának szabályozására. A helyi program az ÓNOAP szellemében, irányelveinek megfelelően készül, szakértők véleménye és a fenntartó jóváhagyása alapján válik az adott óvoda hivatalos dokumentumává.
Alapító okirat: Az Alapító okirat biztosítja a működés törvényes lehetőségét
SZMSZ: Az SZMSZ (Szervezeti és működési szabályzat) szabályozza az intézmény működését
Házirend: nevelési-oktatási intézmények életét és munkájának kereteit meghatározó szervezeti és működési szabályzat gyakorlati megvalósítását szolgáló előírások együttese. Összefoglalja, hogy az egyes intézményi közösségek tagjai (szülők, nevelők, más dolgozók, gyermekek) hogyan, milyen módon érvényesítik jogaikat. A házirend elfogadása az egyetértési jogok gyakorlása során történik mindazok részéről, akik benne érintettek.
Éves munkaterv: Egy nevelési évre határozza meg az óvoda működésével kapcsolatos feladatokat (nevelési év = szeptember 1-től - a következő év augusztus 31-ig tart)
• Kötelező tartalmi elemeit a 11/1994 MKM rendelet határozza meg
• A munkatervnek tartalmazni a kell: a nevelési év rendjét, az óvodai nevelés nélküli munkanapok időpontját, felhasználását, a szünetek időtartamát, a megemlékezések, óvodai ünnepek időpontját, a nevelőtestületi értekezletek időpontját. óvoda fejlesztési tervét:
(személyi, tárgyi, környezeti feltételek fejlesztése), az óvoda ellenőrzési tervét:
az óvodán belül, vagy az óvodák között működő munkaközösség éves tervét, a gyermekvédelmi feladatokat (óvoda vezetője, helyettese, vagy a gyermekvédelmi felelős látja el)

Minőségbiztosítás: Olyan rendszer létrehozása, amely – alkalmas a közoktatással szembeni igények és elvárások teljesítésére.
Minőségbiztosítás az óvodában:
Minőségbiztosítás: normáknak és értékeknek való megfelelést is jelent.
Minőségfejlesztés: A közoktatási törvény 1999-es módosítása után jelent meg az
Oktatási tárca – közoktatási minőségfejlesztési programja, amely – minőségbiztosítás helyett minőségfejlesztésről beszél.
Minőségfejlesztés:
„az intézményen belül műveletek, tevékenységek, és folyamatok eredményességének és hatékonyságának növelése, az intézmény és a partnerek igényeinek mind teljesebb kielégítése és a partnerek elégedettségének növelése érdekében”
Tematikus terv: a tervek azon fajtája, amelyben egy tanítási-tanulási téma/egy nevelési feladat feldolgozása, elsajátítása, megvalósulása hivatott megtervezésre. Ebben a tervben alkalom nyílik az előzetes tapasztalatokat beépíteni, rugalmasan idomulni az aktuális élményekhez, és a gyermekek/tanulók változó fejlettségi szintjéhez. Meghatározza a megvalósítandó célokat, követelményeket, a tartalom elsajátításának folyamatát, előkészítését, a tudás értékelésének módját, a differenciálás lehetséges módjait.
Epochális terv: (epochális óvodai terv)? a debreceni Lehel utcai óvoda helyi programja. Laza napirendi keretben folyó, a tevékenységeket nem szétszabdaló, tervszerű egyéni bánásmódot kívánnak megvalósítani közösségi keretek között. Céljuk a probléma érzékeny, aktív, kommunikatív, környezetét jól ismerő, azt ápoló és védő gyerekek nevelése. A tanulás szervezése a Waldorf iskolák tanulásszervezése alapján epochákban történik, amelyek a 2-3 hetes tömbösített matematikai vagy környezetismereti témakör anyagát dolgozza fel, ezért igyekszenek a több oldalú megközelítést biztosítani. Vegyes csoportszervezésben, mikrocsoportos módon történik a tanulás.
Projekt terv: Valamely komplex téma olyan feldolgozását jelenti, melynek során a téma meghatározása, a munkamenet megtervezése, a témával való foglalkozás, a közös munka eredményének létrehozása a gyerekek valódi önállóságán alapul. Időtartamát tekintve lehet néhány napos, hetes, de kiterjedhet egy v. több tanévre is.
Napirend: egymást követő, napi rendszerességgel végzett és időhatárok közé illeszthető tevékenységek sora, amely szolgálja a gyermekek életrendjét és hozzájárul az egészséges fejlődésük biológiai és pszichológiai feltételeinek megteremtéséhez. A napirend kialakítását befolyásolják:
- a család életritmusa és szokásai
- az intézménybe rendelkezésre álló időkeret és
- a tevékenységek mennyisége, időigénye.
A jó napirend: folyamatos (nincs várakozási idő), rugalmas (van lehetőség a váratlan eseményekre), igazodik az évszakok adta sajátosságokhoz, alkalmas arra, minden gyermek sajátos életritmusa beleférjen és arra is, hogy sajátos szükségleteik kielégítését nyerjenek.


7. tétel
Interkulturalizmus: A multikulturalizmus/interkulturalizmus fogalmak közül ma az európai szakirodalom az interkulturalizmus fogalmát akkor alkalmazza, amikor dinamikáról van szó: a kultúrák egymásra hatásáról, nevelésről, szocializációról.
Interkulturális nevelés: Az interkulturális nevelés általános célja a különböző társadalmak és különböző többségi és kisebbségi kulturális csoportok közötti kölcsönös kapcsolatok támogatása és erősítése.

Multikulturalizmus: a multikulturalizmust számos szerző egy adott országon belül élő különböző kultúrájú népekre vonatkoztatja.
Multikulturális nevelés: multikulturális nevelés arra törekszik, hogy a különféle kultúrákkal és kulturális csoportokkal való együttműködést megalapozó kognitív, verbális és nonverbális készségeket fejlesszen ki, a más csoportokkal való kommunikációt lehetővé tevő képességekkel együtt.
Kisebbség: - általában, az emberek számban kisebb csoportja egy másikhoz képest.
- egy nemzeten belül olyan kisebb közösségek, csoportok, amelyek nyelvi, vallási, kulturális, etnikai, stb. szempontjából mások, mint a többség, és gyakorta diszkrimináció áldozatai
Etnikum: etnikum alatt történelmileg kialakult, az összetartozás tudatával, valamint közös nyelvvel, kultúrával és hagyományokkal rendelkező népességet értünk.
Migráció: személyek és csoportok tartós lakóhelyváltozással együtt járó mozgása
A nemzeti, etnikai kisebbségi nevelés irányelvei: A kisebbségi óvodai nevelés hazánk egységes nevelési-oktatási rendszerének része, amely a 137/1996. (VIII. 28.) Korm. rendelettel kiadott Óvodai nevelés országos alapprogramjával összhangban valósítja meg sajátos célkitűzéseit és feladatait.
A Nemzeti, etnikai kisebbség óvodai nevelésének irányelve (a továbbiakban: kisebbségi óvodai nevelés irányelve) meghatározza a magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségi nevelést biztosító óvodákban folyó sajátos pedagógiai munka alapelveit.
A kisebbségi óvodai nevelés irányelve megfogalmazza a kisebbségi óvodai nevelés célját és feladatait. Kitér az óvodai élet megszervezésének elveire, a kisebbségi óvodai nevelés formáira és a fejlődés jellemzőire az óvodáskor végére.
Előítélet: nem megalapozott, nem tapasztalatra épülő attitűd, amikor a személy az attitűdtárgyat annak alapján ítéli meg, hogy az milyen kategóriába tartozik. Az előítélet lehet pozitív és negatív, értékítéletű.
Tolerancia: - más méretű, ízlésű, stílusú, más nemzedékhez, csoporthoz, nemzetiséghez, valláshoz tartozó, más pártállású emberek iránti megértés, türelem a közéletben.
- erkölcsi tulajdonság, amely a mások érdekeihez, meggyőződéshez való viszonyt jellemzi
- törekvés, hogy a különböző érdekek egyeztetését kényszer és erőszak nélkül, a felvilágosítás, nevelés, társadalmi progressziók elveinek módszerével érjék el
- elnéző magatartás mások nézeteivel, viselkedésével szemben
- türelem, türelmesség mások iránt
Empátia: érzelmi beleérző képesség, amelynek során képesek vagyunk a velünk személyes kapcsolatban lévő egyén érzéseibe, érzelmeibe, lelki állapotba beleélni magunkat. Ezáltal megérezzük és megértjük vágyait, indítékait, érzelmeit akkor is, ha azokat az egyén direkt módon nem adja tudtunkra. Ez a képesség a pedagógus, különösképpen az óvodapedagógus alapvető képessége, nélküle eredménytelen az egyéni szükségletekre épülő, ahhoz igazodó pedagógiai hatásrendszer működtetése.
Inkluzív nevelés: az inkluzív nevelés fogalma, mely kezdetben a különböző fogyatékkal élők együttnevelésének módját, lehetőségeit jelentette. A hazai és a nemzetközi szakirodalmakban és gyakorlatban azonban egyre inkább előtérbe kerül az inkluzív nevelés értelmezési keretének tágítása. Inkluzív = belefoglaló, beszámító
Szegregált nevelés: szegregáció = elkülönítés, elválasztás, csoportok elkülönítése, elkülönülése valamely szempontból közös jegyeket mutató csoportosítás szerint.
Kétnyelvűség: két vagy több nyelv anyanyelvi szintű tudása



Remélem segítségetekre lesz! Sok sikert hozzá! Jó tanulást! :)
 

Sasa75

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Anyagot szeretnék kérni téri orientáció témához! Fejlődése, fejlesztése, feladatok a témával kapcsolatban: pl.: játékok, mérések, stb.
Nagyon hálás lennék a segítségért!
Köszönöm!
 

lazi-ati

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Anyagot szeretnék kérni az óvodai játékokról és szabad játékokról!
Köszönöm előre is!
 

ptusi

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok
Tanult valaki poitikatörténetet?:D szükségem lenne hozzá anyagra ha van valakinek esetleg...
Előre is köszi
 

ottilia90

Állandó Tag
Állandó Tag
könyv

Keresem a következő könyveket:
Alice Miller: A tehetséges gyermek drámája

Buda Mariann Óriás leszel? A tehetséges gyerek
<table width="100%" align="left"><tbody><tr><td width="30%">
</td><td>
</td></tr></tbody></table>
 

Domieri

Állandó Tag
Állandó Tag
Környezeti nevelésből projekt

Sziasztok!

Meg szeretném kérdezni, hogy van-e valakinek környezeti neveléssel kapcsolatos (óvoda) projekje?
Köszönettel: Erika
 

ptusi

Állandó Tag
Állandó Tag
Hello
Jövő héten szombaton Pszichológia szigorlatom lesz szükségem lenne egy anyagra ha esetleg valakinek megvan, ez a következő lenne
6. tétel
Az anya-gyermek kapcsolat jelentősége a gyermek fejlődésében
Az anya-gyermek kapcsolat alakulása. A kötődés kialakulása és mérése: „idegen helyzet” kísérlet.
Az érzelmi elhanyagolás és az anya hiánya: depriváció, hospitalizáció
A korai kommunikáció és az anya-gyermek játékok
Anyává válás, „elég jó anya” fogalma

Előre is köszönöm
 

Sasa75

Állandó Tag
Állandó Tag
Hello
Jövő héten szombaton Pszichológia szigorlatom lesz szükségem lenne egy anyagra ha esetleg valakinek megvan, ez a következő lenne
6. tétel
Az anya-gyermek kapcsolat jelentősége a gyermek fejlődésében
Az anya-gyermek kapcsolat alakulása. A kötődés kialakulása és mérése: „idegen helyzet” kísérlet.
Az érzelmi elhanyagolás és az anya hiánya: depriváció, hospitalizáció
A korai kommunikáció és az anya-gyermek játékok
Anyává válás, „elég jó anya” fogalma

Előre is köszönöm

Szia!

ELTE TÓK-os tétel, remélem jó lesz!

Az anya-gyermek kapcsolat

I. A szeretet kialakulása: az anya-gyermek kapcsolat kezdetei. Az anyai magatartás biológiai és társadalmi összetevői
Szocializáció (társadalmasiasodás):
- a személyiség egész fejlődését átfogó tanulási folyamat, amely során az egyén társadalmi jellege kibontakozik.
- - A társadalomba való beilleszkedés folyamata, társadalmi elvárásokhoz való alkalmazkodás; olyan folyamat, amelyben az egyén megtanulja megismerni önmagát és környezetét, elsajátítja az együttélés szabályait, a lehetséges és elvárt viselkedésmódokat, és melynek következtében viselkedése úgy módosul, hogy egyre jobban megfeleljen a környezete által vele szemben támasztott követelményeknek.
- Nem ér véget valamely életkorral, hanem az egész életet átszövő folyamat.

A gyermekkori szocializáció a személyes én kibontakozásával veszi kezdetét. A társas hatások közvetítésének fő tényezője ekkor még a család, elsősorban az anya. A család az elsődleges szocializációs kiscsoport. Az anya érzelmi kapcsolata gyermekével már az a méhen belüli életben jelentős. Lényeges az anya kiegyensúlyozott érzelmi élete, és nagyon fontos az anya egészséges életmódja. A magzatra az anya szervezetének biokémiai változásai is hatással vannak pl. gyermek iránti attitűdje, általa evett ételek stb. Nagyon fontos az érzelem szempontjából, hogy a magzat tervezett volt-e?, örülnek-e neki? Nagyon fontos ezenkívül az anya egészségi állapota, valamint a teratogének, amelyek akár születési rendellenességhez is vezethetnek: dohányzás, alkohol, koffein, kábítószerek használata, fertőzések stb. Ha az anya befelé figyel, már a várandósság időszakában is megfelelő kapcsolatot tud kialakítani gyermekével, hiszen a magzatok is felismerik édesanyjuk hangját, hallják a kellemes zenét, fényeket is érzékelnek.

Az anya-gyermek kapcsolat kialakulása nem egyirányú folyamat. A gyermeknek is szüksége van visszajelzésre. Az újszülött anyai gondoskodás nélkül nem maradna életben. Kísérletek bizonyították, hogy azok az édesanyák, akik azonnal megkapták a születés után a gyermeküket, kivétel nélkül a bal karjukra vették őket, akik csak egy nap múlva, azoknál ez nem volt olyan egyértelmű. Azok az anyukák, akik maguknál tarthatták a gyereket egy órán keresztül, többet mosolyogtak.


Az anya-gyermek kapcsolat jelentősége:
Az újszülött számára a környezet legfontosabb tényezője az anya. Fejlődését, magatartásának kialakulását alapvetően befolyásolja az anyával való kapcsolata. Az anya közvetlen közelsége, testi melegének, légzésének, szívműködésének állandó érzékelése a méhem belüli állapotot idézi.
Az anya és gyermeke közötti kapcsolatának egyik legfontosabb mozzanat a szoptatás. A szopó mozgás a gyerekeknek veleszületett viselkedési mintája: feltétlen reflex, ez már magzati állapotban is megvan. Az első napokban, ha az éhes gyermeknek az ajkait, az orrát vagy akár a homlokát megérintjük, szopó mozgással felel. A velünk született reflex fokozatosan átalakul, feltételekhez, körülményekhez kapcsolódik hozzá. Függetlenedik a véletlenektől, a valóságos helyzetnek, a környezetnek megfelelő feltételekhez kapcsolódik, célszerűbbé válik.
A gyerek napról napra függetlenebbé válik: megtanul járni, beszélni, tájékozódni a világban; lassan az anyával való kapcsolat veszít értékéből, egyre fontosabb lesz az apával való kapcsolat.

Az újszülött viszonya anyjához olyan helyzet, amelyet egyrészt a lét biztosítása, másrészt a ráutaltság határoz meg, s a kisgyermekben ennek egy idő után megvan az érzelmi megfelelője is. Az anyához való kapcsolat igénye, mint biztonsági szükséglet jelentkezik, hiánya a bizonytalanság feszültsége. A kisgyereknek hosszú ideig anyja az egyetlen, a legfőbb emberi kapcsolata, s így ez a kapcsolat feltétele és első mintája az olyan kötődéseknek, amelyeket felcserélhetetleneknek tudunk megélni.
E kapcsolatnak megvannak a maga öröklött viselkedési mintái, ezért is tekintjük az anya-gyermek kapcsolatot ösztönhelyzetnek. Az anyát az ivadékgondozás ösztöne készteti arra, hogy kicsinyét táplálja, jelzéseit már az elején megértse. Hermann Imre kimutatta, hogy az örökletes viselkedési minták egy ösztönös alkalmazkodásmódnak felelnek meg. Ez a megkapaszkodás ösztöne.
Legfontosabb szerve a kéz, kivitelezése, cselekvésben való megjelenése a tenyérreflex (fogó reflex). 4-5 hónapos korra kialszik, de olykor visszatér. Fontos az átkarolási (MORO) reflex. (Gondoljunk ara, hogy a majomkölyök hogyan kapaszkodik anyja szőrébe, miképpen karolja őt át.)

Egyes népeknél a környezet –elsősorban az anya- a csecsemő kapaszkodási vágyát elősegíti. Cipeli, hátán hordja –különböző módon testén tartja a gyereket. Ugyanakkor a gyermek is kapaszkodási lehetőségeket teremt magának, ahol és ahogy csak tud. A kultúra kezdetlegesebb fokán tovább tart ez a kapaszkodásos elhelyezkedési lehetőség az anyán, erre a gyermeknek hosszabb ideig van alkalma. A kultúra fejlődésével az ember gyermeke hamarabb szakad el anyjától, mint azt igényelné. A leszakadás, elválasztás az anyától korábban történik, így a traumás lehetőség, sérelem nagyobb. Ez a kielégületlen kapaszkodási vágy, melyet elszakadási próbálkozások kísérnek, a csecsemő- és gyermekkorban típusos pótlásokat keres.

megkapaszkodás ösztöne (nem nyer korlátlan kielégülést)
 megnyilvánulásai, közvetettebb jelei: kapaszkodások
 anyától távol lenni kellemetlen élmény (szeparációs félelmek)
 kielégítetlen ösztön pótlékai, reagálásmódok
 ujjszopás: megkapaszkodási pótlék; száj- és kézélvezet; csaknem mindig együtt jár valamilyen erős fogással, nekitámaszkodással (orr, szájpadlás),
 reakcióképzés: pl. körömrágás- kielégtetlen megkapaszkodási ösztön következménye,
 kapaszkodós felnőtt: az anyaközelséget nélkülöző, de az anyához túlságosan kötött gyerekből lesz, ritkán él egészséges életet.
 anyás gyerekek (kettőn áll!): túlságos elhagyatottság vagy túlságos kényeztetés
 önállóság, de a szülői vezetés biztonságára vágyás (kellenek hatások, keretek, útbaigazítások) — "tartás, de nem fogás"
 megkapaszkodási ösztön döntő fordulói: 2-3 éves, iskolakezdés, serdülőkor (szülőnek is nehéz) Fontos, hogy az anya a fordulópontoknál tudatosítsa érzéseit és ellenőrizze viselkedését
 első nap az óvodában (előkészítés, fokozatosság, óvónő személye)
 megkapaszkodási ösztön ellentétpárja: keresési ösztön (ha a megkapaszkodási ösztön tárgy nélkül marad)

Az anyai szeretet (Fromm): A csecsemő nem ismeri fel a tárgyakat, még nincs tudatában önmagának és rajta kívüli világnak. Csak a melegség és a táplálék biztonságos ingerhatását érzi, és még nem különbözteti meg a meleget és az élelmet a forrásától: az anyától. Ahogy aztán nő és fejlődik, képessé válik a dolgokat olyannak érzékelni, amilyenek, ekkor tanul meg nevet adni nekik, és megtanul bánni velük. Megtanul bánni az emberekkel; hogy mikor eszem, anya mosolyog, hogy a karjába vesz, amikor sírok. Mindezek a tapasztalatok kikristályosodnak abban a felismerésben: szeretnek engem. SZERETNEK, MERT VAGYOK. Hogy anyám szeret passzív élmény. Semmit sem kell tennem annak érdekében, hogy szeressenek- az anyai szeretet feltétlen. Mindössze az a teendőm, hogy legyek- hogy az ő gyermeke legyek. Az anyai szeretet üdvösség, béke, nem kell megszerezni, nem kell kiérdemelni. De van ennek negatív oldala is, nem lehet megszerezni, kicsikarni, irányítani. Ha van, az maga az üdvösség; ha nincs, akkor oda az élet minden szépsége- és nem tehetek semmit, amivel megteremthetném. Az anyai szeretet feltétlen, mindenki áhítozik rá, még felnőttkorában is.

II. Temperamentum-típusok és az illeszkedés jósága
A csecsemők már az élet első heteiben egyéni különbségeket mutatnak aktivitási szintjük, a környezet változásaira adott válaszkészségük és ingerlékenységük tekintetében. Egyik sokat sír, másik kevesebbet; egyik minden hangra figyel, másik csak a nagy zajokra. Egyik jobban szereti, ha simogatják, másikuk kevésbé. Az ilyen hangulatfüggő tulajdonságokat temperamentumnak nevezzük, és néhány adat szerint ez alkotja a későbbi személyiség első építőköveit.

A csecsemővizsgálatok szerint bizonyos temperamentumbeli különbségek veleszületettek, és a szülő-gyermek viszony kölcsönös: a csecsemő viselkedése is formálja a szülők válaszait. (A könnyen megnyugtatható gyermek, aki odasimul, növeli anyja kompetencia- és kötődési érzését, míg a sírást nehezen abbahagyó, vigasztalhatatlan gyermek az elégtelenség érzését és elutasítást vált ki az anyában. A csecsemőkorban megfigyelhető temperamentumbeli különbségek bizonyos fokig tovább élnek az emberben. A temperamentum is változhat a fejlődés során, a temperamentum és az élettapasztalatok egymással kölcsönhatásban formálják a személyiséget.

Thomas csoportosítása:
a) nehéz csecsemők: rendkívül intenzíven reagálnak mindenféle ingerre, többet és kitartóbban sírnak, sőt visítanak. Nem simulnak bele az anyai ölelésbe, menekülni akarnak onnan. Nehezen csillapodnak, nehezen alszanak el. Alvásuk szabálytalan. Csalódást, szorongást válthat ki a szülőből.bizonytalanabb lesz.
b) Könnyű csecsemők: derűsek, mosolygósak, hamar megnyugszanak, gyorsan alkalmazkodnak. Élvezik a testi közelséget, „simulékonyak”. Alvási és evési ritmusuk szabályos, jó érzéssel ajándékozzák meg az anyát, hogy ő jó és eredményes szülő. türelmesebb, figyelmesebb.
c) Lassan felmelegedő csecsemők: alacsony aktivitásszintjük van,hajlamosak arra, hogy az új helyzetekből finoman visszavonuljanak, a könnyű csecsemőknél több időre van szükség az alkalmazkodáshoz.

Ezeknél a vizsgálatoknál az alábbi tényezőket figyelték meg:
- aktivitás szint
- ritmikusság (életfunkciók tekintetében)
- reagálásuk visszahúzódó vagy megközelítő
- alkalmazkodóképesség
- hangulat: barátságos – barátságtalan
- mennyire lehet a figyelmét valamiről elterelni?

III. A kötődés kialakulása és mérése: az „idegen helyzet” kísérlet

A ragaszkodás kialakulásának 4 uralkodó irányzata:
1. Freud: a csecsemő azért vágyik anyja jelenlétére, mert tudja, hogy az ki fogja elégíteni a szükségleteit. A táplálék utáni vágy összekapcsolódik a kielégítő anyával (anya utáni vágy). Ha a szükséglet kielégül, a szervezet a biológiai egyensúly kellemesebb állapotába tér vissza.
2. Szociális tanuláselméleti: a csecsemő elsődleges drive-ja az anya által elégül ki a klasszikus kondicionálás alapján egy másodlagos drive (függőség ) alakul ki az anya iránt.
3. Az életút 8 stádiumában a konfliktus megoldásával tanuljuk meg az új készségeket. Ha a konfliktus nem kielégítően oldódik meg, életünk további részében is küzdünk velük.
4. Bowlby kötődéselmélete: anya-gyermek kapcsolat; kötődés minden kötődéshez; a világ felfedezéséhez, megismeréséhez biztonságos hátteret nyújt.

Kötődés: a csecsemő azon hajlama, hogy bizonyos emberek közelségét keresse, és, hogy ezek mellett az emberek mellett biztonságosabban érezze magát.

A ragaszkodó magatartást és kötődést azért is fontos megkülönböztetni egymástól, nehogy összetévesszük a közelség keresését –azaz az intenzív ragaszkodó magatartást- a kötődés biztonságosságával.
A kötődés erőssége arra utal, hogy milyen erős ragaszkodó viselkedést tanúsít az egyén a számára fontos személy iránt.
A kötődés biztonsága azt jelenti, mennyire bízhat abban, hogy ez a személy rendelkezésére áll, ha szüksége van rá. E két jellemző sokszor fordított arányban áll egymással.

A kötődés lehetővé teszi a gyerek számára, hogy valóságosan (távolságban és időben mérve) és érzelmileg is el tudjon távolodni az anyától, hogy biztonságban érezhesse magát az idegen környezetben és elindulhasson a környező világ felfedzésére, az anyát használva ehhez „biztonságos alapként”
A kötődés biztosítja a biztonságos hátteret, amelyből felderítő kirándulásokat tehet, ahová visszatérhet, hogy megújítsa a kapcsolatot, feltankoljon.
Bowlby kötődéselméletének központi fogalma az „exploráció biztonságos alapról” E biztos alap nélkül a személyiség fejlődése patológiás irányba vezethet.

Az anya jelenlétéből való biztonságérzet nem valószínű, hogy az anya táplálószerepéből fakad. Az anya-csecsemő kötődés túlmutat a táplálkozási szükséglet kielégítésén.

Harlow, amerikai pszichológus állatlélektani kísérletekkel is bizonyította az anya és az utód közötti testi kapcsolat jelentőségét.
a) izolációs kísérletek
1. a majmokat a megszületésük után véglegesen leválasztották az anyától, mesterségesen táplálták őket, az első életüket teljes magányban töltötték.  az elszigetelés megszüntetése után alig tudtak reagálni a szociális vagy környezeti ingerekre, nem tudtak kapcsolatot teremteni.
2. Részleges elszigeteltség: az anyjuktól elszakították őket, egyedül voltak ketrecükben, de láthattak és hallhattak más majmokat. megtanultak játszani, de játékuk egyhangú, kevésbé változatos volt.

➨ Mindkét csoport kerülte a szexuális életet felnőttkorban.

b) műanya kísérletek
Születés után az anyát műanya helyettesítette, ez élettelen figura volt, de emlőszerű tartályból szoptak a majmok.
1. szőrös műanya
2. fémrács műanya
Megállapítások:
 élettanilag nincs különbség: ugyanannyit szoptak
 az anyai kapcsolat szempontjából: a szőranyán 15 órát csimpazkodtak,a fémanyán kb. 2 órát ( az anya-gyermek kapcsolat lényeges vonása a testközelség, a biztonság igénye)
 a játszószobában is támasz volt a szőranya (eleinte óvatosak voltak a majmok, vissz-visszaszaladtak a szőranyához); ha a szőranya nem volt jelen, dermedten kuporodtak, nem alakult ki játékos manipuláció. A fémanyánál nincs nyoma játékos tevékenységnek.
 Kötődés: Ha megijesztették a majmokat, a valódi anyán nevelkedők a valódi anyához futottak, a műanyán nevelkedők az egyikhez szaladtak (nem az állandó jelenlét a fontos, hanem, hogy az anya élő legyen.)
 A szőranyán nevelkedők később kezdtek játszani, és a játékszínvonaluk nem érte el a valódi anyákon nevelkedőkét.
 A műanyán nevelkedők kerülték a szexuális életet.
➨ Az anya-gyermek kapcsolat nem szorítkozik a táplálkozásra, fontos a testi érintkezés – ennek igénye összefügg azzal a biztonsággal, amit az anya jelent.

Bár a majomkísérletekben kapott eredményeket csak óvatosan általánosíthatjuk az emberi fejlődésre, vannak arra vonatkozó bizonyítékok, hogy az emberi csecsemő anyjához való kötődése hasonló funkciót szolgál: biztonságos hátteret szolgáltat a környezettel való ismerkedéshez, és a későbbi interperszonális kapcsolatok alapját képezi.

A kiegyensúlyozott anya-gyermek kapcsolat érzelmi- kötődési biztonságot ad, feltétele a későbbi emberi kapcsolatok kialakításának.


AINSWORTH és munkatársai egyéves gyerekek korai kötődését vizsgálták az „idegen helyzet” módszerével Azt figyelték, hogy a gyermek hogyan reagál arra, ha az anya játék közben otthagyja őt, és helyette egy idegen marad vele, majd az anya újra visszatér.

A kísérlet:
1. Az anya a gyermekét a kísérleti szobába viszi, egy kis székbe ülteti, amit egy csomó játék vesz körül, majd a szoba másik végében leül.
2. Néhány perc múlva idegen nő lép be a szobába, csendesen ül egy percig, beszélget az anyával egy percig, majd megpróbál bekapcsolódni a gyermek játékába.
3. Az anya feltűnés nélkül elhagyja a szobát. Ha a gyerek nyugodt, az idegen visszaül a helyére. Ha a gyerek nyűgös, megpróbálja megnyugtatni.
4. Az anya visszatér és bekapcsolódik a gyermek játékába, az idegen nő közben távozik.
5. Az anya újra kimegy, és ezúttal a gyermeket egyedül hagyja.
6. Az idegen nő visszatér. Ha a gyermek nyugtalan, megkísérli lecsillapítani.
7. Az anya visszatér, az idegen távozik.

A reakciók alapján 3 különböző kötődési mintát találtak:
A) Biztosan kötődők: az anya jelenlétében nyugodtan játszanak, kellő távolságra merészkednek tőle, de végig kapcsolatban maradnak. Amikor az anya elmegy a nyugtalanság egyértelmű jeleit mutatják, és így a játékot is gyakran képtelenek folytatni. Az anya visszatértével, azonnal odabújnak hozzá, és hamar megnyugszanak. (A biztonságos kötődés kialakulásának feltétele, hogy a szülő érzékenyen reagáljon a gyermek jelzéseire, azokat pontosan megkülönböztesse, ösztönösen jól értelmezze a gyermek kívánságait.)

B) Bizonytalan elkerülők: anya közelségét nem keresik, nem érinti meg őket, hogy az édesanyjuk ott van-e? Nem keresik a közelségét, ha az anya közeledik, nem tiltakoznak, de nem is marasztalják. Nyugtalanságot akkor éreznek, ha teljesen egyedül hagyják őket, egyébként az idegen is megfelel nekik. (A bizonytalan elkerülő gyerekek mintha nem is várnának érzékenységet vagy segítőkészséget, sőt tapasztalatai alapján elutasításra számít.)

C) Bizonytalan ambivalens: az anya jelenlétében is nehezen kezdenek el játszani, sokat sírnak, nyafognak, nem mernek az anyától eltávolodni. Kétségbeesnek, ha anyjuk távozik, ellenállnak az idegen vigasztalásnak. Amikor az anya visszatér, egyszerre örülnek, bújnak hozzá, de próbálják kifejezni dühüket. Képtelenek újra belemerülni a játékba, mert fél szemükkel állandóan édesanyjukat figyelik, vajon ott van-e még? (A bizonytalanul kötődők anyja saját kívánsága és hangulata alapján foglalkozik gyermekével. Figyelmen kívül hagyja gyermeke jelzéseit.)

Az egyéves korra kialakuló kötődési mintázat jelentősége azért óriási, mert számos vizsgálat bizonyítja, hogy az mintául szolgál a későbbi kapcsolatokban is.

IV. A korai kommunikáció és az anya-gyermek játékok

LOSZINA a gyermek felnőtthöz fordulásának, kommunikatív kezdeményezőkészségének három fő szükségletét különbözteti meg:
1. A külvilág megismerésének szükséglete (értelmi motívumok késztetik a gy-t)
2. az aktív tevékenység vágya (cselekvési motívumok késztetik a gyereket)
3. az elismerés, támogatás igénye (hátterében a testi-lelki biztonság, pozitív önértékelés kialakulására irányuló személyi motívumok húzódnak meg)
Liszina szerint az élet első hat hónapjában a gyermeket elsősorban személyi motívumok késztetik a szülővel való interakcióra, majd a cselekvési (6 hó – 2 év) és a kognitív (2-5 év) motívumok dominanciája következik.
Az anya és gyermeke sajátos interakciója a gyermek sírásával, és az ezekre adott reakciókkal kezdődik. Általában hamar megkülönbözteti saját gyermeke hangját a többiétől, s rövid idő alatt megérti a sírásokat is.

A kutatók feltételezik, hogy azok a gyermekek sírnak többet, ahol az anya nem veszi tekintetbe a csecsemő hívását. Azok a csecsemők, akik első életük végén a keveset sírók közé tartoztak, más területeken is jobban kommunikáltak anyjukkal.

A kommunikáció kezdete és alapja tulajdonképpen az, hogy az anya jelentést tulajdonít a csecsemő gesztusainak, gagyogásának, cselekedeteinek.
A korai kommunikáció lényegét a kutatók abban látják, hogy a szülő a gyermek képességeinek kibontakoztatása érdekében, mintegy alárendelt, kiszolgáló szerepet vállal az interakció során, melyek eredményeképpen növekszik a gyermek alkalmazkodása, és figyelme a szülő által javasolt irányba fordul. Különleges jelentőséget tulajdonítanak a szemek dialógusának, annak az egyszerű ténynek, hogy az anya és gyermeke nézik egymást. A szoptatási helyzet is azt a távolságot biztosítja az újszülöttnek, amelyről legélesebben láthatja anyja arcát.

Az újszülöttek már 2 napos korukban megkülönböztetik az emberi beszédet a zörejektől: az újszülött finom, apró mozdulatai tökéletes összhangban vannak az emberi beszéddel.

Az anya és a gyermek kommunikációja összehangolt ciklusokban zajló szinkrontevékenység, ami azt jelenti, hogy az anya viselkedésének igazodnia kell a gyermeki viselkedés ciklusaihoz. Kezdetben a gyermek formálja az anyát, ez teszi lehetővé, hogy később az anya formálja őt.
Az anya és gyermeke közötti kommunikatív kapcsolat beépülése az egyénbe a személyiségfejlődés elsődleges bázisa.

A kommunikáció folyamatában a gyermek érdeklődése fokozatosan a tárgyak és a tárgyakkal való cselekvések felé fordul: kezdetét veszi a „ledobom-vedd fel!” játék, és számos más olyan közös tevékenység, amelyben a kettejük közötti kommunikáció egy tárgy körül zajlik. A kommunikáció zavart vagy hiányos működése akadályozza a gyereket abban, hogy kompetens módon forduljon a világ felé. A szülő és gyermeke kommunikációjának jelentős része nem külön feladatként, hanem a mindennapi közös tevékenységek (etetés, fürdetés, stb.) során zajlik De a kommunikáció folyamatában szünetre is szükség van: amikor a csecsemő jól érzi magát egyedül, ne zavarjuk meg őt feleslegesen.

Vokális kommunikáció szakaszai:
1. a gyerek az anyjára néz, aki feléje fordul és beszélni kezd.
2. A gyerek elmosolyodik, és egyre izgatottabbá válik.
3. szünet! Az anya elhallgat, mintegy időt adva a gyereknek a válaszolásra
4. a gyerek megszólal, gagyogni kezd.
(Ha az anya nem tart szünetet, amikor a csecsemő izgalomba jön, és „válaszolni” szeretne, megfosztja gyermekét a megszólalás lehetőségétől.)



V. Az érzelmi elhanyagolás és az anya hiánya

Bowlby írta: „A csecsemőnek vagy kisgyereknek meg kellene tapasztalnia egy olyan meleg, intim és folyamatos kapcsolatot az anyával, amely mindkettőjük számára elégedettséget és örömöt nyújt.”  ez az amit elengedhetetlennek tart a lelki egészség szempontjából. Ha a gyerek nem részesülhet ilyen kapcsolatban, azt nevezi anya-deprivációnak.

Az anya-depriváció legsajátosabb fajtái:

- részleges depriváció: arra a jelenségre utal, amikor a gyerek szeparáció miat hosszabb-rövidebb időre kénytelen nélkülözni az anyját.
A) Rövid ideig tartó szeparáció: hétköznapi életben is gyakran találkozunk ezzel, pl. ha az anya vagy a gyermek kórházba kerül. Napokat, heteket értünk rajta. Az egészséges gyermekek az anyától való távollét ideje alatt a következő három fázison esnek át:
1. tiltakozás: a gyerek kezdeti és azonnali reakciója, sír, rúg, kapaszkodik az anyába, harcol azért, hogy ne szakítsák el tőle. Ez kifelé irányuló és egyenes kifejezése annak, amit érez: harag, félelem, keserűség, remény, hogy visszaszerezheti az anyját.
2. kétségbeesés: a gyermek nyugodtabbá válik, és reményvesztetté. A félelem és keserűség érzése már mélyen rejtve maradnak. Szomorú, nem engedi, hogy vigasztalják őt, mindenkitől elfordul, esetleg magát vigasztalja (ujjszopás, ringatás)
3. leválás: ha a szeparáció tovább folytatódik, úgy tűnik, mintha a gyermek elfelejtette volna az anyát, ha az meglátogatja, érdektelenül bánik vele, visszautasíthatja az anyját, ahogyan elutasította az anya is őt.
A gyerekek különbözőképpen is átélhetik a szeparációt. Befolyásoló tényezők: életkor (legérzékenyebbek 6-7 hó-3 év); az anyával való kapcsolat jellege a szeparáció előtt (minél stabilabb és feszültségmentesebb, annál kevésbé sérülékenyek a gyerekek; a biztosan kötődő gyerekek jobban tolerálják az elszakadást).

Cél: a gyermeket megóvjuk attól, hogy a leválás fázisába jutva elveszítse a kialakult kapcsolatot, és hogy megelőzzük a szorongásos tünetek kialakulását a hazatérés után is.
A szülő is sokat tehet a szeparáció előtt, közben és után egyaránt, ha módot ad a gyermeknek ara, hogy az elválás okairól és mindkettőjük ezzel kapcsolatos érzéseiről beszélhessenek. A gyermek félelmének, haragjának vagy dühének felismerése és kimondása sokat segíthet a szeretetkapcsolat visszaállításában. Minden olyan dolog, ami a szeparáció ideje alatt a gyermeket az anyára vagy otthonára emlékezteti, csökkenti az elválás káros hatását. (apró tárgyak, levél, fénykép) Ha a szeparáció ideje alatt olyan ismerős személyek gondoskodnak a gyerekről, akikre az anya nyugodtan rábízta őt, és akik ismerik a gyereke szokásait, kívánságait, ez szintén nagy mértékben csökkenti az elválás nehézségeit.

B) Hosszú ideig tartó szeparáció: az első néhány évben bekövetkező több hónapig tartó szeparáció olyan káros hatással van a személyiség további fejlődésére, ami igen nehezen fordítható vissza. Ha egy számára fontos kapcsolatot veszít el, tartózkodni fog attól, „hogy szívét bárki másnak odaadja, mert attól fél, hogy újból összetörik majd.” A szülő iránt érzett gyűlölet és szeretet, a megcsalatottság és a szeretet utáni vágyakozás kettőssége elöl menedéket talál a felszínes kapcsolatokban, a viszonylag fájdalommentes visszahúzódásban. Nem meri újra átélni azokat az érzéseket. Magányossá is válhat. A szeretetre való vágya elfojtva él tovább benne.
A hosszantartó vagy többször ismétlődő szeparációk másik nagy veszélye a szeparációs szorongás generalizálódása: a gyermeknek állandó félelme van, amiatt, hogy a szeretett személyt újra elvesztheti. Depedens magatartáshoz vezet, ami későbbi kapcsolataira is hatással lesz.

- teljes depriváció: amikor a gyermek élete első éveiben nem alakíthatott ki személyes kötődést. Pl. intézeti nevelkedés. Ennek követeztében majdnem mindig olyan súlyos testi, intellektuális retardáció, valamint személyiségfejlődési zavar jön létre, amely legtöbbször visszafordíthatatlan.
- Hospitalizmus: Kísérletek bizonyították, hogy a családban, az anyjuk által gondozott gyerekek egyenletesen fejlődnek még akkor is, ha az anya egyébként feszült és kedvezőtlen élethelyzetben van. Az anya nélkül felnőtt gyerekek fejlődésben elakadnak, súlyosan visszaesnek.(Az intézetekben a gyerekeknek ingerszegény környezetük volt, 9 hónapon keresztül elkülönített kiságyakban voltak a fertőzésveszély miatt. 9 hónap után pedig 15-20 főre jutott egy nevelő. Jellegzetes tünete a tompaság, a közöny.

Ha életének első időszakában a kisgyerek nem részesül anyai gondozásban, ha keveset foglalkoznak vele, ha nincs állandó személyes kapcsolata egy felnőtt személlyel, akinek beleegyező mosolyát, bátorító biztatását és még sok más megerősítő jelzését kapja és várja, hogy odaadjon, elvegyen, másszon, megszólaljon, akkor a külvilág érdektelenné válik a számára, fejlődésének nincs meg a legfőbb érzelmi mozgatója.

A harmonikus fejlődés feltétele a kiegyensúlyozott anya-gyermek viszony. Az anya szerepét betöltő személynek állandónak, azonosnak kell lennie, ő táplálja, gondozza a gyermekét, ő játszik vele a legtöbbet.
Bowlby szerint azok a gyerekek, akik életük első három évében teljesen nélkülözik a személyes kapcsolatot, nagy valószínűséggel később sem lesznek képesek tartós, érzelmileg megalapozott kapcsolat kialakítására. Megkülönböztetés nélkül mindenkivel barátságosak lesznek mindenkivel, ragaszkodásuk felszínes marad; bűntudatot nem éreznek, képtelenek a szabályok betartására

A másokhoz való kötődés szempontjából az első három év: szenzitív periódus

VI. Anya-gyermek kapcsolat és a játék összefüggései Winnicott játékelméletében

Az ember belső, szubjektív világa és az őt körülvevő objektív világ között létezik egy ún. köztes tér (pszichikai tér).Ebben a közös tartományban helyezkedik el a kreatív tevékenység, a játék, az átmeneti tárgy és átmeneti jelenség, s mindhárom egy közös csecsemőkori élményre vezethető vissza.
Fejlődés: átmeneti tartományban játszódik le, kezdve egy csecsemőkori állapottól egészen a kreatív megnyilvánulásig.


A még el nem különült külső és belső világban, térben helyezkedik el a közbülső élmények kiindulópontja: az illúzió. Ez azt jelenti, hogy ha az anya „elég jó” –mondja Winnicott- és aktívan alkalmazkodik a gyerek szükségleteihez, vagyis éppen abban a pillanatban szoptatja, amikor a gyerek éhes, akkor a gyerek mindenhatónak érzi magát. Ez az érzés azonban illúzión alapul. Kezdetben nagyon fontos, hogy az anya 100%-ig alkalmazkodjon a gyermek szükségleteihez. Ahhoz azonban, hogy a gyerek a valóságot is megtapasztalja, egy idő után elengedhetetlen a fokozatos fusztrálás, ezáltal érzékeli, hogy nem korlátlan hatalmú (omnipotens) Kezdetben az omnipotencia érzését hallucinációval pótolja, pl. megjeleníti magának az anyamellet. A hallucináció lenne tehát a második, amit a gyerek aktívan előállít. W. szerint a hallucináció a fantáziálás kiindulópontja.

Ebben a köztes, megosztott világban jelenik meg az autoerotizmus, pl. az ujjszopás. A gyerek már nem hallucinációval pótolja a hiányzó anyamellet, hanem egy valódi tárggyal, az öklével, vagy az ujjával. Ez a tárgy még nem a külvilág tartozéka.
6 hónapos kortól megfigyelhető, hogy a gyerek olyan tárgyakhoz kezd különösen ragaszkodni, amelyek már nem a saját testének részei, pl. egy lepedőcsücsökhöz. Ezeket gyakran a szájába veszi, simogatja magát vele. Később egyéb puha tárggyakkal helyettesíti őket, pl. mackóval, amit a gyerek különös szeretettel tüntet ki, mindenhová magával viszi, vele alszik. W.ezeket a tárgyakat nevezi átmeneti tárgyaknak. Ezek a gyermek szempontjából egyrészt a külső valóság része, másrészt belső világának része –amennyiben az anyát, anyamellet helyettesíti vagy szimbolizálja.

A játék kiindulópontja az illúzió vagy a mindenhatóság állapota. AZ anya egy ideig a gyerek belső világának egy részét is képviseli, eljátssza azt. A játék a gyerek szempontjából ebben a játéktérben kezdődik, az anya-gyerek közötti ún. potenciális térbe, ami egyben az anyában alapvető bizalmat teremti meg. Az anya és gyerek közti játék, az illúziótól való megfosztással folytatódik-, amelyben a gyerek hol elutasítja, hol újra elfogadja az anyát. Itt kezdődik tulajdonképpen a játék izgalma. A játék az izgalmasságát tulajdonképpen annak köszönheti, hogy egy bizonytalanságot rejt magában, azt a bizonytalanságot, amelyet a belső világnak a valóság által történő aktuális kontrollja kelt. A játék lenne tehát a gyermeki világ közbülső tartományának 5. megnyilvánulása (illúzió, hallucináció, autoerotizmus, átmeneti tárgyak és jelenségek után).
W. szerint a kreativitás rokonságot mutat a játékkal, az előbbi sornak a folytatása. (velük közös térben helyezkedik el, a személy és a külvilág közötti potenciális térben.) Szerinte, ha a kreativitás lényegét akarjuk megragadni, azt kell meghatározni, hogy az ember szubjektív világa milyen viszonyban van az őt körülvevő objektív világgal. A kreativitás az objektív világhoz való alkalmazkodást, ugyanakkor a szubjektív világ nagyfokú megőrzését jelenti.

A játék és a kreativitás a személy és a környező világ közötti teret tölti ki. Az egyén és a környezet közötti szakadék áthidalását szolgálja, ami az anyától való elszakadáskor kezd kialakulni.

A valóság és fantáziavilág elkülönítésében kiemelkedő jelentőségű a kettős tudat, az, hogy miközben tökéletesen beleéli magát a játékba, tudja, hogy játékról és nem valóságról van szó.
Ha nem tud kellően belefeledkezni a játékba a gyerek, akkor nem igazán eleven akár az élmények felidézése, akár a fantázia megjelenítése.

VII. Megkapaszkodás és elengedés az ősi népi játékokban – archaikus formák szimbolikus tartalommal

Mint a legtöbb ösztönnél, az első szublimálást kiélési forma itt is a játékban adódik. Még alig nevezhető szublimálásnak a megkapaszkodási vágy kiélése valamilyen játéktárgyon. Alig van gyerek, aki életének valamelyik szakaszában ne cipelné állandóan magával babáját, mackóját. Más játékok már erősebben eltávolodnak az eredeti kiindulástól. Freud, aki a megkapaszkodás ösztönéről nem beszél, más kapcsolatban írja le egy másfél éves kisgyerek játékát, akinek munkába járó anyjától naponta el kellett szakadnia. Egy játékkal eljátszotta az elszakadást az anyjától, úgy, hogy az „elválást” és „viszontlátást” maga idézte elő. (Egy zsinegre fűzött tekercset sokszor egymásután eldobott, majd újra visszahúzta az ágyához. Az eldobást O-O (fort-fort /el-el/) felkiáltással kísérte, a tekercs megjelenése örömöt okozott neki.)

A megkapaszkodás-elszakadás játékát az általánosan elterjedt gyerekjátékokban is megtalálhatjuk. A labda, éppúgy mint minden dobálós játék, ezt jelenti a gyerek számára: az elengedés és újbóli megfogás izgalmát. Idősebb gyerekek ősi és népi játékaiban, mint pl. Ipi-apacs. Justné Kéry Hedvig ismerte fel az összefüggést a megkapaszkodás ösztönével. Valamennyinek lényege az összekapaszkodás, s ez különösen drámai módon jelentkezik: a játékban veszélyhelyzet áll elő –az ellenség, a „fogó”, a róka, stb.- és ez ellen csak összekapaszkodással lehet védekezni.


Ősi és népi játékok élménylefolyása és jelentősége

A) Vészhelyzetet megjelenítő játékok
I. Ősi játékok: azok a játékok, amelyeket minden nép gyermeke, minden nyelven, minden korban ősidők óta játszik.

1. Fogócska: legelterjedtebb, legmegszokottabb, kiolvasó mondókával döntenek. Szakaszai:
- szabad futás
- oltalomkeresés (az elfogás veszélyétől félve oltalmat keresnek): Kijelölt „ház”-ba, oltalomkeresés a megkapaszkodásban (legalább ketten összekapaszkodnak); mágikus változatai: ahol megállok, az a ház – oltalom-helyettesítő mondás: „nem ér a nevem”

2. bújócska: bennük megújul az ősi védelemkeresés a mindenkori veszélyhelyzetekben. Szakaszai:
- veszélyt kereső tevékenység: a játékosok az elbújásban keresnek oltalmat. A védettséget szabad akaratából senki nem hagyja el.
- A kereső felfedi a rejtekhelyet, és ezzel a védettség megszűnik.(A mágikus elbújás kicsiknél: helyben maradnak, csak arcukat takarják el) Van, aki nehezen megtalálható helyre bújik, van, aki azt szereti, ha hamar megtalálják. Van, aki szorongva várja a hunyót, moccanás nélkül, és letörnek, ha megtalálják őket. (személyiségfüggő)

3. Ipiapacs, itt a ház- a bújócska egyik változata
A játékosok viselkedése különböző. Van, aki sohasem hagyja el a búvóhelyét, őket a keresőnek kell megtalálni-nyílván szorongó félelem az oka. Van olyan játékos, aki vállalja a kockázatot, és megfeszítve erejét, el akar jutni a házhoz. 3 fázisa: ideiglenes védettség; kitörés a védett helyzetéből; az új és végleges biztonság keresése és megtalálása

4. Komámasszony, hol az olló
A fák választásánál jellemző, hogy milyen fát választanak, szeretik a sudár, vékony fákat, sok esetben a fákat átölelik a gyerekek. Vannak gyerekek, akik a helycseréknél alig hagyják el a fákat, nem vállalják a veszélyhelyzetet, ami a fák elhagyásával jár. Vannak, akik ellökik magukat a fától, és vannak, akik az utolsó ujjpercükkel is érintik még a fát.

5. Utolsó pár előre fuss! Átmenet az ősi és népi játékok között. Két szakasz váltakozása: az összekapaszkodás biztonságát az egymástól való elszakadás veszélyhelyzete váltja fel.

Az eddig ismertetett játékok közös jellege:
- veszélyes helyzet
- oltalomkeresés és oltalomtalálás házban vagy kapaszkodásban

II. Népi játékok: erőteljesebben nyilatkozik meg a veszélyhelyzet átélése, a biztonság keresése és megtalálása.

1. Fogócska jellegű népi játékok
a. Gyertek haza, libuskáim
b. Halászjáték

2. Sor alakulatú játékok: tartalmukban a legdrámaibbak és formájukban a legzártabbak.
a. Farkas és csirkék
b. Héja-héja
c. Ács-bács-bakabács

3. Körjátékok: mozdulatutánzó játékok, sor-, kör-, hidas játékok
a. Kecske ment a kiskertbe
b. Farkas és bárány
c. A kosár

A körjátékok közös jellege: Az összekapaszkodott kezek az egyik félnek védelmet, a másiknak akadályt jelentenek.


4. Hidas játékok: két játékos kezükkel összekapaszkodva kaput, vagy hídfőt alkot. A többi játékos sor alakulatban menne át a képzelt hídon. Ez az átvonulás, és legtöbbször ennek akadálya, továbbá következménye a hidas játékok lefolyása. Közös motívumai: A feltartott kéznek átengedő szerepe van, a leengedett kéz, akadályt alkot, előbb vagy utóbb mindenki előtt lezárul a kapu, hiszen egyre kevesebben játsszák a játékot.
a. Bújj, bújj zöld ág


A népi játékok szerkezete
1. A játék megindítása: összekapaszkodással.
2. A veszélyt megelőző fázis, mely leggyakrabban a veszély kihívása
a. Veszély jelzése veszélyt jelző szólítással valamelyik játszó részéről a veszélyeztetetteknek.
b. Veszélyt kihívó szólítások: maguk a veszélyeztetettek kacérkodnak a kihívással
c. Veszély jelzése a rabló részéről
d. Tényleges ijesztés
3. A veszély beáll, a kapaszkodás felbomlik (elrablás)
4. Újrakezdés – újra biztonság

A játék és a rend: szabályaikkal fegyelmező hatásuk van, ebben rejlik pedagógiai értékük. Az ősi és népi játékokban az ősi sérelmet védik ezek a játékformák. Az ősi sérelem az, hogy a gyereknek a kapaszkodás eredeti tárgyáról, az anyáról le kell válni. E fájdalmas leválás- és elszakadás-próbálkozások már a születéskor kezdődnek. Később más személy léphet az eredetileg egyedül biztonságot nyújtó helyébe, de későbbi behelyettesítések is mindig az anya-gyerek kapcsolatra utalnak.
Az ismertetett játékok a kapaszkodás-elszakadás súlyos lelki válságának megjelenítői és a kapaszkodási szindrómájával kapcsolatos lelki jelenségek kifejezői. A kapaszkodás eredeti tárgyától megfosztott, de az ősi helyzetre mindig visszavágyó, ezt az ősi helyzetet folyton kereső embergyerek drámája elevenedik meg a játékban. Az elszakadással járó izgalom éppúgy megújul bennük, mint az önállóság mámora, az elszakadással járó veszély tragikuma, majd a kapaszkodás újra biztonságot adó megnyugvása.

B) Veszélyhelyzet nélküli játékok
I. Fogódzó, kapaszkodó játékok
a. Lovacskázás
b. Pórumozás (összekapaszkodás kettesben)

II. Csoportos összefogódzó és körjátékok
a. Lánc, lánc eszterlánc (A kifordulás az elbújást, az eltávozást jelzi úgy, hogy a játékban a kapaszkodás mellett az elszakadás és viszontlátás élményei elevenednek fel.
b. A tokaji szőlőhegyen
c. Ég a gyertya ég
d. Járom az úr váralját
e. Fehér liliomszál
 

Leja

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Fel tudna nekem tenni valaki egy hospitálási naplót (óvodaped-es), hogy mégis tudjam, hogy hogyan is fogjak majd hozzá? Nagyon köszönöm! Jöhet privátban is! Leja
 

mesecske

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Közlekedéssel kapcsolatos projektet, lecketervet, éneket, verest, mondókát keresek. Köszönöm.
 

Sasa75

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Közlekedéssel kapcsolatos projektet, lecketervet, éneket, verest, mondókát keresek. Köszönöm.


Szia! Ez egy foglalkozás tervezet. Remélem hasznát tudod venni!

Korcsoport: vegyes 3-7
Tevékenységi forma: A külső világ tevékeny megismerése: Környezeti nevelés
A fejlesztés tartalma: közlekedés: gyalogos és szárazföldi: séta a helyi vasútállomásra
A fejlesztés előzményei: - Beszélgetés a közlekedési eszközökről
- Ki, mivel jár óvodába
- Beszélgetés a helyes közlekedésről
- Átkelés című vers megtanulása
A fejlesztés feladatai: tanulási irányítási
A fejlesztés típusa: vegyes
A fejlesztés módszerei: pedagógiai
A fejlesztés eszközei:
Szervezeti forma: kötetlen
Munkaforma: frontális
Helyszín: óvodán kívül (piac) és csoportszobában

A tevékenység felépítése:

I. Kezdő szakasz:
Szervezés:
 Kollégákkal való egyeztetés
 Szülőkkel való megbeszélés, van-e önkéntes kísérő?
 Gyerekek átöltöztetése

II. A tevékenység várható menete:
Előzmények: - Beszélgetés a közlekedési eszközökről
- Ki, mivel jár óvodába
- Beszélgetés a helyes közlekedésről
- Átkelés című vers megtanulása

Átkelés


Ha zebránál állsz és a lámpa piros,
Jön a kocsi, átkelni tilos.
Ám ha a lámpa zöldre vált,
Uccu neki keljünk át.

Jól figyelj, ha lámpa nincs,
balra jobbra nézni kincs.
Mindig fogd a nagyok kezét
Egyedül ne légy merész.
Ha a tanácsom szerint jársz-kelsz
az úton biztosan átkelsz.

Feladat: Kérdések:
-Reggeli beszélgetés
1.Beszélgetés a közlekedési eszközökről -Soroljuk fel milyen közlekedési eszközöket ismerünk.
(kerékpár, autó, busz, metró villamos, trolibusz, hév,
vonat, fogaskerekű) -Ezek közül melyik közlekedik a szárazföldön?
-Hány kereke van a kerékpárnak, autónak, busznak, stb.
-Melyikkel lehet a legmesszebb utazni?
-Mi hajtja pl.: kerékpárt, autót, vonatot
-Ki mivel utazott már?
-El lehet-e jutni a vonattal bárhová?

2.A helyes közlekedés eszközei: -Mik segítenek bennünket az úton, hogy ne történjen
baleset?
-Mik mutatják, hogy merre, mennyivel kell mennem?

3.Közlekedési táblák átismétlése a csoportban levő táblákkal

4.Átkelés című vers ismétlése

-Séta a helyi vasútállomásra.
az állomás körbejárása
sínek megvizsgálása
menetrend nézegetése
mozdony és a kocsik megfigyelése -Mivel működnek a mozdonyok? (villannyal)
-És régen mivel működtek? (szénnel)
-Melyik mesében szerepelnek mozdonyok?
(Thomas a gőzmozdony)
-Ha visszamegyünk az oviba, elmesélek nektek
egy részt.
-Teherszállító és személyszállító változat -Melyik a hosszabb vonat a teher- vagy a személy-
szállító?
-A vonat kerekeinek megvizsgálása
-Az állomáson dolgozó emberek munkájának megfigyelése
- Ki vezeti a vonatot?
- Ki kezeli a jegyet? Hol vehetünk jegyet?
- Ki ad engedélyt az indulásra?

Módszerek: megfigyeltetés, megvizsgálás, mérés

III. Befejező szakasz:
-Visszatérés az óvodai csoportba
-Az élmények megbeszélése
-Thomas a gőzmozdony című mesekönyvből egy részlet elmesélése.
-Játék a közlekedős építőjátékkal.
 

Sasa75

Állandó Tag
Állandó Tag
Versek:
Weöres Sándor: Haragosi

Fut, robog a kicsi kocsi,
rajta ül a Haragosi,
din don diridongó.

Ha kiborul az a kocsi,
leröpül a Haragosi,
din don diridongó.

Fut a havon a fakutya,
vele fut a retyerutya,
din don diridongó.

Ha kiborul a fakutya,
lepotyog a retyerutya,
din don diridongó.


Gazdag Erzsi: Megy a vonat

Megy a vonat
Zakatol, zakatol:
-Várnak reád
Valahol, valahol.

Fut a kerék,
Dübörög, dübörög:
-Lesz még máma
Örömöd, örömöd.

Futó felhő
Elmarad, elmarad.
Elhagytuk a
Madarat, madarat.

Meg sem állunk
Hazáig, hazáig,
Kicsi falunk
Tornyáig, tornyáig.


Károly Amy: Fut a vonat

Fut a vonat,
Fut a táj,
Fut az erdő,
Fut a mező,
Fut a pásztor,
Fut a nyáj,
Fut a falu,
Fut a város,
Fut a torony,
Fut a ház,
Ezer ember nézegeti,
Hogy szalad el a világ.


Nyulász Péter: Vasutas

Csihu-huhu-csihuhu,
kicsi mozdony-pöfögés,
masiniszta-röhögés,
nagyon vicces az, ahogy
Lelle vezet vonatot;
hátrafele indul el
ott, ahol előre kell,
csihu-huhu-csihuhu.

Sorompónál gyorsított,
szemafornál lassított,
nem állt meg az állomáson,
morogtak az utasok,
csihu-huhu-csihuhu.

Kicsi mozdony-pöfögés,
masiniszta-röhögés.
Ne vezessél vonatot,
kívánj inkább jó napot!
Csihu-huhu-csihuhu,
csihu-huhu-csihuhu.


Pákolitz István: Hajó

Jön a hajó. A kéménye
szikrát szórt a vízre, égre;
hosszú szalag kék - ezüstje:
messze kígyózik a füstje.

Jön a hajó. Itt van, megáll,
a futástól liheg, zihál.
Sípszó hangzik, jól kitartva,
tódul a nép ki a partra.

Ha nagy leszek, hajós leszek,
napellenzős sipkát veszek,
sípolok és szalutálok,
mint az öreg kapitányok.


Szalai Borbála: A jelzőlámpa

Jelzőlámpa áll a járdán...
Csuda okos szerkezet!
Zöld szemével hogyha rám néz,
Azt jelenti, mehetek.

Ilyenkor én nem habozom:
Szépen el is indulok,
Tudom, hogy a túloldalra
Veszély nélkül átjutok.

Ám hogyha a jelzőlámpa
Piros szeme néz felém:
Megállok a járda szélén,
S nem indulok, de nem én!

Mert a lámpa figyelmeztet:
Átmenni most nem szabad!
Világító piros szeme
Jelenti a tilosat...

Okos az a jelzőlámpa!
Csuda okos szerkezet!
Éber szemmel ügyel miránk,
Hogy ne érjen baleset.
 

npircsi

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Közlekedéssel kapcsolatos projektet, lecketervet, éneket, verest, mondókát keresek. Köszönöm.

Nemes Nagy Ágnes: Piros autó
Piros autó nagyon szalad,
Piros autó, mint a pipacs.
Piros autó ipi-apacs!
Megláttam a rendszámodat!

Gyarmati Viktória: Repülő-dal
Az égen repülő repül,
Peti épp a szárnyára ül,
onnan néz a tarka rétre,
Nap sütötte zöld vidékre.

Csoda jó felhők közt szállni,
a repülést kipróbálni,
integetni madaraknak,
míg a felhők lemaradnak.

Tamkó S. Károly:Csöpp kis Márta
Úttest szélén rendőrlámpa,
mellette a csöpp kis Márta.
Mondd meg, mondd meg rendőrlámpa,
hogy keljen át csöpp kis Márta?
Megszólal a rendőrlámpa:
—Ide figyelj csöpp kis Márta!
Amikor a fényem piros,
akkor elindulni tilos!
Ha sárga a lámpám fénye,
a járdáról ne lépj le!
De ha a lámpám zöldet mutat,
szabaddá tettem az utat,
Egyenest a célnak tartva,
indulj át a túlsó partra!
Szaporán szedd ám a lábad,
mert a sok autó nem várhat!
Túloldalra megérkezvén,
küldj egy búcsú mosolyt felém.
Én és a te jó anyukád
vigyáztunk mi mostan reád.
Megértette csöpp kis Márta
mit mondott a rendőrlámpa.
Integetve ment útjára:
Szia, szia rendőrlámpa!
 
Oldal tetejére