Szalmaházakba költöztetné és földjein dolgoztatná a szegényeket az egyház


Beer Miklós váci püspök a Magyar Nemzetnek mondta el, hogy a bérbe kapott állami földeken termelne a megye legszegényebbjeinek a bevonásával.


A váci egyházmegye olyan kultúrnövényeket termelne a bérbe kapott állami földeken, amelyek emberi kézimunkát is igényelnek, így paradicsomot, paprikát, hüvelyeseket, dinnyét, gyógy- és fűszernövényeket ültetnének.

“Sok embernek tudnánk munkát biztosítani, s az egyházban még bíznak az emberek.”

A püspök másik ötlete, hogy a szegényeknek szalmaházakat biztosítanának. A szalmaházak szalmabálákból készült, kívül-belül agyagvakolattal burkolt épületek, amelynek mechanikai stabilitását favázszerkezet biztosítja. A püspök a tervekről egyeztetett Lázár Jánossal és Semjén Zsolttal is, akik “tárgyalási alapnak tekintették az ötletet”.

Nem mertünk elég merészen álmodni, amikor arról írtunk, hogy a kormány már a középkort restaurálja.

Aratas.jpeg
 
Kedves Jászladány
-
Afrikában és más helyeken ahol az emberek éheznek, a lakoság 80%-a foglalkozik földmüveléssel. Ahol nincs éhezés, még a munkanélkülinek sem kell meghallnia ott egy mezögazdasági munkás 80-100 embert képes eltartani a munkájával.

Mondjuk, nem igazán tudom, hogy jön ez ide, de az "éhező" Afrika egy paradoxon, mivel egyáltalán nem kellene éhezniük, ha nem törzsi háborúsdit játszanának egymással folyton. És nem fegyverekre költenék a pénzt. Érdekes, arra futja. A többiek meg "nem dolgoznak, csak kóvályognak", ahogy valaki írta róluk. Pedig lehet, hogy ők is el tudnának tartani 80-100 embert/fő. De ez nem idetartozik.

Colonia Dignidad és hasonlo projektek jezsuitáktol már megmutatta, hogy ezek nem alternativák az emberiség problémáinak a megoldására.

Ernoe, a váci püspök egy szóval sem mondta, hogy az emberiség problémáját akarja ezzel megoldani. Ő csupán néhány helyi nyomorgó családon próbál segíteni. A problémáikat még azoknak se tudja megoldani, de talán több kenyér kerülhet így az asztalukra.

Panaszkodsz, hogy az állampolgároknak nincs földjük amit megmüveljenek.

Félreértettél, egyáltalán nem panaszkodtam. Én csak azokra a mérgelődésekre reagáltam, ami a cikkben is van, hogy a püspök terve a középkort, a feudalizmust, a jobbágyságot stb. restaurálja. Ezzel mondjuk pont nem azt csinálja, ez egy szociális kezdeményezés, de amúgy a feudalizmus meg a jobbágyság valóban visszajött, ami törvényszerű, mivel együtt jár a nagybirtokrendszerrel, ami szintén visszajött. Megint itt vannak az új földesurak, a "Zsíros-tótok", a "Talpalatnyi föld", hát itt van az egész harmincas évek, a rengeteg kivándorlóval, a zsellérekkel, a munkanélküliekkel, a hajléktalanokkal, az éhezőkkel, a zsidózással, a turullal, a nagymagyarországgal, a panamázással, mindennel! Hát tisztára történelem órán érzem néha magam!
Móricz meg Kosztolányi írásait aktuális újságcikkekként lehetne közölni.
Vagy javaslom mindenkinek Illyés Gyula Puszták népe című regényét, mint a mai valóság korrajzát.

De ez sem panasz részemről, csak ténymegállapítás, megfigyelés.
És pont a váci püspök lenne az, aki visszaidézi a feudális nagybirtokrendszert és a jobbágyságot, mert az egyházi földeken szociális alapon munkát kínál az ottani reménytelenül munkanélküli nyomorgóknak?
Az új, több ezer hektáros földesurakról senki nem asszociál a középkorra? Meg a többi dologról? Csak az egyházról? Én csak ezt akartam tisztába tenni.

Volt egyszer egy olyan szlogen, hogy "azé a föld, aki megműveli". Nem azé lett, mert amint megkapta, kolhozosították is, aminek az igazságosságán lehet vitatkozni, de az biztos, hogy akkoriban többen éltek jól vidéken, mint most. Senki nem éhezett, mindenkinek volt munkája és ha akarta, háztájija is.
Most újra zsellérek lettek a vidéki emberek tömegei, ha van egyáltalán munkájuk, és örülnek, ha lakhatnak a cselédsoron, ha nem itthon, akkor spanyolban, meg mittudoménhol, ahová elmennek "mezőgazdasági idénymunkára", magyarul zsellérnek.

Ez sem panasz. Ez van, ezt kell szeretni. Sztem senki sem ezt akarta, de nem csak ebben verték át az embereket.

Nem akarom sokat csépelni az egyházakat de a vallások hobbyk nem társadalmi vagy gazdasági megoldások.
-

Jó, akkor tiltsd meg a püspöknek, hogy munkát adjon a képzetlen, munka nélküli nyomorgóknak. Mert ez szerinted nem megoldás. Kérdezd meg azért a nyomorgókat is, szerintük ez megoldás-e. És szándékosan nem cigányokat írok, mert már a vidék nagy része nyomorog, cigány, nem cigány egyformán. A szegénység itt már régen nem etnikai probléma.
 
Utoljára módosítva:
Flamingo írta:
Több okból sincs félnivalód a CH-val kapcsolatban.
Ha Magyarországról írsz és a magyar hatóságok akarnak tőled valamit, akkor első körön egy kanadai állampolgárt kell megkeresniük.
Utána egy amerikai szolgáltatót, aki USA végzést fog kérni, amit - bármennyire is köpködjük őket - az ottani szólásszabadságra hivatkozva nem hinném, hogy csak úgy megkapnának.

De, ha eddig el is jut a dolog, nálunk nincs meg a címed, tehát a net szolgáltatódhoz kellene fordulniuk és még akkor is mondhatod, hogy a nyitott wifiden keresztül bárki lehetett, már, ha a gépeden nem találnák meg a nyomait, amit a soraid alapján - mármint, hogy értesz az informatikához - felteszem fel tudnál számolni.
@FLAMINGO
Ezt jó hogy leírtad.
Mert többen kicsit hisztisen és túllihegve, képzelik a magyar kormány messzire nyúló lehetőségeit
Valójában nekem is pontos képet festettél miként ütközne falba a TEC vagy a NAV
 
Aztán némileg az is a bajom, hogy miért is kapott az egyház földet?

Nem kapott az egyház földet. Ez állami föld, amit az egyház bérel.
("...a bérbe kapott állami földeken...")

Csak azért szedtem vastag betűvel, mert itt több hsz-ben is éreztem ezt a méltatlankodást, hogy micsoda földvagyona van már megint az egyháznak!
Ez nem az egyház földje, az egyház nem kapott földet, legalábbis ebben a cikkben nem. Bérelt. Azaz fizet érte az államnak.
 
Várom minden kritikus "Normális" ötletét a sok ezer ember mukába helyezéséröl .

hat peldaul nem kellene a fideszes oligarchaknak minden kozpenzt ellopni miertszaros, tiborcz, csanyi es simlicska "uron" keresztul es maris lesz egy csomo penz szocialis dolgokra.
ha pedig az a fixa ideaja az alcsuti disznonak, hogy a munka nemesit, akkor a munkat fizesse meg, fuggetlenul attol, hogy kozmunkaban vagy egy nemet esetleg a vatikani kapitalistak cegeben teszi! volt egy regi mocskos komcsi szlogen: "egyenlo munkaert, egyenlo bert!".. azert volt amiben igazuk volt.
 
Nem kapott az egyház földet. Ez állami föld, amit az egyház bérel.
("...a bérbe kapott állami földeken...")

Csak azért szedtem vastag betűvel, mert itt több hsz-ben is éreztem ezt a méltatlankodást, hogy micsoda földvagyona van már megint az egyháznak!
Ez nem az egyház földje, az egyház nem kapott földet, legalábbis ebben a cikkben nem. Bérelt. Azaz fizet érte az államnak.
Igazad van, kimaradt a használatra szó.
De továbbra is fenntartom: miért kellene kapnia “használatra” földet egy nem gazdálkodó szervezetnek?
Egyébként , lehet bérelni a földet az államtól?
Én úgy tudtam, hogy csak pályázni lehet rá, ahol azok között osztják ki, akik megfelelnek a kiírásoknak, de olyat, hogy egyház indult a pályázaton, még nem hallottam, de ez lehet csupán az én korlátozott ismereteimnek tudható be (viszont a költségvetésben tuti sehol nincs olyan bevételi tétel, hogy egyház által bérelt földek bérleti díja…).
 
Utoljára módosítva:
Igazad van, kimaradt a használatra szó.
De továbbra is fenntartom: miért kellene kapnia “használatra” földet egy nem gazdálkodó szervezetnek?

Hát ja, miért?
Gondolom, azért, mert elvileg az bérel földet, aki akar.
Elvileg.
Mert az igazi félmegyényi területek valahogy mégis az oligarcháknak jutottak. Pedig arról volt szó, az kap bérbe földet, aki ott lakik, és gazdálkodik. Hát mondanom se kell, hogy ez még elvileg se lett így.
Szóval én megértem, hogy szúrja a szemed, hogy az egyház földet bérel, amin aztán munkát akar adni a csóróknak, mert nekem meg még jobban szúrja a szemem, ahol a hatodik faluban vagy városban lakó polgármester és sleppje kapott földet a megye másik felében (is), az ottaniak meg mehetnek napszámba kapálni az "uradalomba".
Ha egyáltalán műveltetni akarja a földesúr (olykor alig húszéves unokaöccs), és nem csupán az állami támogatást veszi fel utána hektáronként.
Láttam erről riportokat a Házon kívülben :)

Bízzunk benne, hogy a Váci parókia Vác környékén bérel földet, és gazdálkodni akar. Ebben az esetben legalább ő eleget tesz a jogszabályban előírt kötelezettségnek.
 
Hogy én milyen tájékozatlan vagyok!
Aszongya a földtrövény (2013. évi CCXII. törvény - földről szóló törvény):
A földhasználat jogát megszerezheti még az erdőbirtokossági társulat a tagjai tulajdonában és haszonélvezetében álló erdőnek minősülő földek esetén. Jogosult a földet használni kizárólag haszonbérlet jogcímén az agrárágazathoz tartozó köznevelési feladatot ellátó intézmény, valamint az agrárágazathoz tartozó felsőoktatási intézmény az alapító okiratában vagy jogszabályban meghatározott, oktatási vagy tudományos kutatási alapfeladatát szolgáló föld esetén, a bevett egyház vagy annak belső egyházi jogi személye oktatási, szociális, vagy gazdasági tevékenység végzése céljából.

Generális szabályként azonban megállapítható, hogy a földhasználati jogosultság megszerzéséből ki vannak zárva bizonyos gazdálkodó szervezetek (nem átlátható szervezet, nyilvánosan működő részvénytársaság).

A földhasználati jogosultság megszerzésének feltételeit is meghatározza a jogszabály. A szerző félnek írásban nyilatkoznia kell egyrészt arról, hogy a földhasználati szerződés fennállása alatt valóban jogosult a földhasználat megszerzésére, megfelel a törvényben meghatározott feltételeknek (lásd az előzőekben részletezett jogcím és személyi feltételek), másrészt hogy a föld használatát másnak nem engedi át, azt maga használja, és ennek során eleget tesz a földhasznosítási kötelezettségének, harmadrészt hogy nincs földhasználati díjtartozása. Ezen feltételek fennállását a földhasználati jogosultság átengedéséről szóló szerződésbe foglalva, illetve teljes bizonyító erejű magánokiratba vagy közokiratba foglalt nyilatkozattal kell igazolni, illetőleg vállalni.
Most valahogy más miatt érzem butának magam…
És egyre butábbnak
2. A haszonbérleti szerződésnek nem minősülő földhasználati szerződést annak aláírásától számított 8 napon belül a földhasználati jogosultságot szerző félnek meg kell küldenie a mezőgazdasági igazgatási szerv részére jóváhagyás céljából. Ebbe a kategóriába tartozik az az eset is, ha a haszonbérleti szerződés módosítására kerül sor, de csak ha ennek során a szerződés időtartama kerül meghosszabbításra, vagy ha a haszonbér mértékének csökkentése történik. A mezőgazdasági igazgatási szerv a módosított szerződés jóváhagyásáról, vagy annak megtagadásáról a beérkezéstől számított 30 napon belül határoz, ha ezen időtartamon belül nem dönt, akkor a szerződést a határidő lejártát követő napon jóváhagyottnak kell tekinteni. Ez esetben a szerződést a haszonbérlő kérelmére záradékkal köteles ellátni. Ha megtagadja a jóváhagyást, akkor rendelkeznie kell arról is, hogy a feleknek mely rendelkezéseket kell megváltoztatniuk a módosított szerződés jóváhagyása érdekében, valamint hogy erre mennyi nap áll rendelkezésükre. Amennyiben ez a határidő eredménytelenül telik el, a haszonbérleti szerződés a szerződő felek között létrejött eredeti szerződés szerinti tartalommal marad fenn.



3. Nem szükséges a mezőgazdasági igazgatási szerv jóváhagyása és erről kérelemre igazolást állít ki:

  • az állam, illetve az önkormányzat tulajdonában álló föld földhasználati jogosultságának az átengedéséhez;
  • a tulajdonostársak közötti használati megosztáshoz;
  • ha a földműves földhasználó közeli hozzátartozója a használatba adó;
  • a föld használati jogosultságának jogszabályban foglalt módon, támogatás feltételeként más földműves vagy mezőgazdasági termelőszervezet részére való átadásával megvalósuló földhasználati szerződéshez;
  • a mezőgazdasági termelőszervezet, mint földhasználó, és az annak legalább 25%-ban tulajdonostagja, illetve annak közeli hozzátartozója, továbbá legalább 3 éve foglalkoztatott alkalmazottja, mint használatba adó közötti földhasználati szerződéshez;
  • az erdőbirtokossági társulat és a tagjai közötti, a tagok tulajdonában és haszonélvezetében álló erdőnek minősülő földre vonatkozó földhasználati szerződéshez;
  • a bevett egyház vagy annak belső egyházi jogi személye haszonbérleti szerződéséhez;
Most akkor ez a kivétel, ami erősíti a szabályt?
Ezt meg végképp nem értem:
5. A bevett egyház és annak belső egyházi jogi személye korlátlan mértékben szerezhet földtulajdont, nem vonatkozik rá a földhasznosítási kötelezettség,a földhasználat átengedésének a tilalma és az sem, hogy a megszerzett földtulajdont 5 évig más célra nem használhatja. Mivel a földkivonás tilalma alól mentesítés reá is kiterjed, így az általa szerzett földet kivonhatja a művelésből és annak tulajdonát vagy használatát bárki részére átengedheti lakóház építésére. (13. § /3/) Az egyház javára szóló leggyakoribb tulajdonszerzési jogcím, az ajándékozás a hatósági jóváhagyása alól is mentes. (33. § /1/ c/ pontja) E szerint, semmilyen közhatalmi beavatkozás és ellenőrzés nincs a – korlátlan mértékű – egyházi földtulajdon szerzés és a megszerzett földről való tulajdonosi rendelkezés,valamint a földhasznosítás felett, ide értve a termőföld akadálytalan ingatlanná alakítását is.
Ez utóbbi már egy kommentből vett idézet és nem a törvény szó szerinti passzusa.
 
B
"Volt egy régi mocskos komcsi szlogen: "egyenlő munkáért, egyenlő bért!".. azért volt amiben igazuk volt."
Nem csak ebben. Egy másik szlogen: 3X8=24. Fiatalabbak kedvéért: Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás.
Nosztalgiázzunk még? Учиться, учиться и учиться. Tanulni, tanulni, tanulni. Jelenleg nagyipari módszerekkel megy az emberek elhülyítése. Na nem ragozom tovább, mert még hajnalban eljön értem a fekete lefüggönyözött autó.
 
Szervusz Flamingo ,
nem , nem értem válaszod kispecizésnek , hiszen néha egyhúron pendülünk és ez elég ! Mert jól is néznénk ki ha nem birnánk a kritikát , megjegyzést melynek alapja van . Tudod , engem csak mint már irtam az rökönyödtett meg , hogy mert egy pap ilyen ötlettel jön már fikázzuk , középkort emlegetünk . Nekem édes mindegy hogy az az MDF volt , de volt és a 25 év alatt mindent tönkre tettek amit "Apáink" keservesen felépitettek !! Engem ez bosszant , meg az hogy bármelyik üll ott fent és uralja bármely médiát , jobbat vagy a balt fogalmuk , ötletük nincsen csak az éhbérért küszködöket, a kalapból Déldibábot elövarázsolni tudokra figyelnek . Mondom olyan munkát kinálni amellyböl , mégha kevés volt is mint az "átkosban" , de megtudtunk élni !!!!!Aztán engem az sem érdekelne , ha az a vasmacska farkú pupos akármi vagy akár ki is legyen !!!! Nem a Függgetlen Kis Gazda Párt fötitkára volt vagy mi a fene ??? Annak olyan elnökei voltak mint Nagyatádi Szabó, Bajcsy-Zsilinszki, Tildy vagy mások .;) Erre gondoltam én . Aztán a többit meg csak ismételném magam . Adjatok mint tök ász milyen PÁRT, BECSÜLETES munkát az embereknek, hogy megtudjanak élni belölle tiszteségesen , nem a saját zsebünket tömni meg a haver offshor cégét !Amugy meg az a Zsolcai negyed azért nem épült tovább mert az ott lakoknak nem volt kedve befejezni a házakat , a homok még talán ma is ott dudvásodik ahová akkor 40 éve leöntötték . Erröl ennyi :oops:
 
Sajnos sok mindenben igazuk volt. De erre én is csak mostanában jöttem rá, bakker! Akkor azt hittem, csak propaganda. :(
Ez off lesz, elnézést!
Volt egy ismerősöm, jutasi őrmester volt a II. Világháborúban. A háború után nem "igazolták", vagyis nem kapott papírt arról, hogy semmi gonoszságot nem művelt. Ennek megfelelően, félig meddig háborús bűnösként, sírásó munkát kapott csak, nehezen élt a családjával. Nem volt oka, hogy a kommunistákat szeresse. Amikor a rendszerváltó választásról hazaért, elmondta, hogy ő a komenistákra szavazott. o_O Meg is magyarázta: Ha ezek győznek, itt olyan zsellérvilág lesz, mint a harmincas években. Már látom, hogy ritka bölcsességgel volt megáldva.
 
" A püspök a tervekről egyeztetett Lázár Jánossal és Semjén Zsolttal is, akik “tárgyalási alapnak tekintették az ötletet”. "

Hát ez remek lesz. Ők majd a klimatizált hűvös otthonaikban kortyolgatják a hűsítőket, aki meg annyira hülye volt, hogy még szabadrablás idején sem volt képes összeharácsolni néhány hektár földet az meg dögöljön meg kapálás közben, vagy pihenés közben a szalmaviskójában.

Azt hiszem elszámították magukat ezek a figurák - és itt nem csak a papokról, és a politikusokról van szó, hanem azokról is, akik külföldi létükre jól bespájzoltak magyar földekkel meg egyéb "ingatlanokkal", körülvették lakóhelyüket falakkal és őrséggel és azt hiszik élnek majd itt, mint Marci hevesen. Mi meg majd kapálunk és szalmakunyhókban élünk. :rohog: Még közénk nyomatnak egy kis sötét bőrű afrikai menekültet, hogy jobban nézzen ki a táj, oszt csókolom!

Nagy meglepetés fogja érni őket attól tartok.
 
Ezt tényleg csak csendesen jegyezd meg
Mert csak félig igaz
Munkanélküliség nem volt és ezért jövedelem is volt
Az már más kérdés hogy mi a szegénység
Mély-szegénység nem volt, hajléktalan se sok
Aki munkába járt az valamit kapott ami már az jövőjét biztosíthatta valamilyen szinten
És igen dolgos nép volt aki még másod és harmadállást is vállalt
Igen...dolgos nép ... voltunk ... :(
 
Szerintem nem szalmakunyhót, hanem ilyet gondoltak: Katt Ide!

Hát ezek a házak nálunk nem fognak elterjedni. Ahogy az amerikai (vagy könnyűszerkezetes) típusút sem építi senki.
Aki építkezik, az hamar kiszaszerolja, hogy egy háznál a fal anyaga a legolcsóbb tényező. A legdrágább dolgok pedig, a burkolás, víz, gáz, villany, gépészet, tetőszerkezet, ugyanannyiba kerül, akármiből van a fal. Így aztán mindenki inkább a masszív, megbízható Phorotherm téglát választja, amiből egy 38-asnak a hőszigetelése semmivel sem rosszabb a szalmaházénál. Itt még rá is szoktak pakolni 10 centi dryvitot, sztem tök feleslegesen.
Ennyi erővel téglaházat is építhetne a püspök a napszámosoknak.
 
Szervusz Jaszladány ,
nem szeretnék kérlek vitettkozni veled , csak azért kérlek kételednék ám abban , hogy olcsobb lenne a Porothermböl készült ház mint az ugynevezett "elöre "gyártott , fa vagy fémszerkezetes . Kérlek nézzel már a Magyar falvakon körül , igaz manapság sok már a "kockaház" , de gondolom akad még elég amelyik vályogból épült , legfeljebb a jobb modú gazdák , polgárok házai készültek rendes téglából . Aztán az kérlek meg szerintem , mondom szerintem meg teljesen mindegy , hogy elfog terjedni vagy sem , a lényeg a fontos - segitség az önsegitésehez . Gondolom a téglaégetö kemencét majd Te fogod felépiteni nekik , :rohog:. Mondom nem értem mi a fenért kell mindent lehúzzni a bányászbéka üllepe alá ??
 
Szervusz Jaszladány ,
nem szeretnék kérlek vitettkozni veled , csak azért kérlek kételednék ám abban , hogy olcsobb lenne a Porothermböl készült ház mint az ugynevezett "elöre "gyártott , fa vagy fémszerkezetes . Kérlek nézzel már a Magyar falvakon körül , igaz manapság sok már a "kockaház" , de gondolom akad még elég amelyik vályogból épült , legfeljebb a jobb modú gazdák , polgárok házai készültek rendes téglából . Aztán az kérlek meg szerintem , mondom szerintem meg teljesen mindegy , hogy elfog terjedni vagy sem , a lényeg a fontos - segitség az önsegitésehez . Gondolom a téglaégetö kemencét majd Te fogod felépiteni nekik , :rohog:. Mondom nem értem mi a fenért kell mindent lehúzzni a bányászbéka üllepe alá ??

Bocsi, nem akartam leszólni ezt a kezdeményezést, csak a szalmaházakról írtam le a gondolatomat. Már csak azért is, mert már építkeztem (sajnos).
Nem azt mondtam, hogy olcsóbb a Phorotherm, azt mondtam, hogy a házépítésnél az összes tételt tekintve a fal anyaga legolcsóbb (még a drága Ytong tégla esetén is).
Mivel a fal néhány tízezres nagyságrendű dolog, ellenben az alap, a gépészet, a tetőzet milliós tételek, és ezek ugyanannyik, akármiből is van a ház fala. Szintúgy ugyanannyi a tervezés, az engedélyek, a közművek, a munkadíj, stb.
Tehát a falon max néhány tízezret spórol valaki, miközben kiad mondjuk 20-40 millát a házért, ami ennyi pénzért pár tízezer megtakarítás fejében szalmából van neki, és nem téglából. Ezért nem fog szalmából építkezni senki.

Elárulom, hogy a készháznak (amerikai típusú) ugyanezen oknál fogva nem olcsóbb a négyzetméterára (körüljártuk annak idején). Ugyanúgy kb 1-1,5 milla az alap, ugyanolyan drágák a közművek, stb. Ráadásul később nem lehet hozzáépíteni, és nem lehet fokozatosan építeni sem (pl. a téglaháznál ha a tulajnak csak a ház egy részére elég a pénze, a többi részt félkészen hagyhatja, és később is befejezheti). A készház azonban kompletten kész van, viszont egyben is kell kifizetni (legfeljebb három részletben, mert előleg, stb.).

A készháznak egy előnye van, általában készen van arra az időre, amire a cég vállalja, azaz kb. három hónap alatt, és fix az ár, azaz biztosan nem növekedik az építkezés közben. De a négyzetméter ára semmivel sem olcsóbb, mint a téglaházé. Sokszor még drágább is.
Ráadásul olyan az érzetem benne, mintha sátorban lennék.
Nincs is elterjedve. Mióta itt a kertvárosban lakunk, még egyetlen építkezést se láttam, ahol készházat húztak volna fel. (Ahol korábban laktunk, ott is csak egyre emlékszem.) Mindenhol Phorothermből építenek, vagy a jobb módúak Ytongból. De az ritka.
Amúgy a gerendaház a legdrágább. Majdhogynem dupla négyzetméterárú, mint a felső kettő. Egyetlen egy van belőle a környékünkön, az is régi lehet.
 
Utoljára módosítva:
Szervusz Jaszladány ,
nem szeretnék kérlek vitettkozni veled , csak azért kérlek kételednék ám abban , hogy olcsobb lenne a Porothermböl készült ház mint az ugynevezett "elöre "gyártott , fa vagy fémszerkezetes . Kérlek nézzel már a Magyar falvakon körül , igaz manapság sok már a "kockaház" , de gondolom akad még elég amelyik vályogból épült , legfeljebb a jobb modú gazdák , polgárok házai készültek rendes téglából . Aztán az kérlek meg szerintem , mondom szerintem meg teljesen mindegy , hogy elfog terjedni vagy sem , a lényeg a fontos - segitség az önsegitésehez . Gondolom a téglaégetö kemencét majd Te fogod felépiteni nekik , :rohog:. Mondom nem értem mi a fenért kell mindent lehúzzni a bányászbéka üllepe alá ??
Láttam ezeket a kockaházakat "rendes " téglából épitve ,kivül-belül főleg a "szocpolosokat" - no comment
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönöm szépen a legújjab fordításod !
nkatalin wrote on bsilvi's profile.
Szia! Nagyon szépen köszönöm a renegát akseli kiborgot már nagyon vártam, lesz folytatása? Lehet tudni hány rész lesz még? Mit fordítasz következőnek? Köszi, ha válaszolsz!Szép napot!
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322

Statisztikák

Témák
38,162
Üzenet
4,810,078
Tagok
616,194
Legújabb tagunk
Minelabhot
Oldal tetejére