Élet és tudomány

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Igyunk eleget, de ésszel!

614_a.jpg


Gyakran mondják, igyunk elég folyadékot. Mindenféle számokat emlegetnek: napi 8 pohár, legalább két és fél liter, vagy ennnél is több... De vajon melyik a legideálisabb mennyiség?​


Szervezetünk legfontosabb tápanyaga a víz.​


Az egészséges életmóddal foglalkozók körében közismert tény, hogy a gyerekek túl keveset isznak, a felnőttek úgyszintén, az idősek meg még kevesebbet.
Ha azonban vetünk egy pillantást szervezetünk vízháztartásának egyensúlyára, akkor felmerül a kérdés: vajon valóban annyit kell innunk, mint egy gödénynek?
Vannak ugyanis olyan ellenjavallatok és olyan jelek, amelyek arra mutatnak, hogy a szükségesnél nagyobb mennyiségű folyadék elfogyasztása nem azt a hatást váltja ki, amit az illetők kívánnak. A folyadékszükséglet meghatározásában ezenkívül a táplálkozás is fontos szerepet játszik.
„Igyon meg naponta legalább két-három liter folyadékot!” Ugyan ki ne hallotta volna már ezt a bölcs tanácsot, amely megoldást ígért minden problémájára?
.
17026_francia_hetfo_reggeli.jpg

.​
Nemritkán az is elhangzik, hogy ezt a mennyiséget víz formájában, és az egyébként elfogyasztott tea, kávé, gyümölcslé, sör stb. mellett, pluszmennyiségként kell magunkhoz vennünk. Akkor hát egészségünkre!
Vagy mégsem?

Nem válik túlzott dicsőségére a biológiatanároknak, hogy a legtöbben azt hiszik, a megivott víz valamiféle csőrendszeren keresztül egyenesen a vesénkbe jut, majd onnan a húgyutakon keresztül kipisiljük. Valahol „ott lent” lakoznak mindazok a kórokozók, mérgek és salakanyagok, amelyek csak arra várnak, hogy egy-egy jókora adag víz a hólyagba, majd a vécébe öblítse őket. A valóságban azonban a folyadékoknak, akárcsak a szilárd táplálékoknak, végig kell haladniuk a tápcsatornán: nyelőcső, gyomor, bél.
A vastagbélben a folyadék nagy része felszívódik és a vérbe kerül, csak körülbelül 150-250 ml ürül ki a széklettel, attól függően, mennyi rostot eszünk (ezek kötik meg a székletben a vizet). Hasmenés esetén ez a folyamat zavart szenved, a széklettel túl sok víz távozik, és ilyenkor valóban van értelme a bőséges folyadékfogyasztásnak.
A bélből a vérbe kerülő folyadék átmenetileg megnöveli a keringő vér mennyiségét.​


szivelegtelenseg_fokep_jpg_2010020911325386279.jpg


Ez a szívgyengeségben szenvedő pácienseknél problémát okozhat, mivel a „pumpának” több munkája lesz. A szívelégtelenség tehát az egyik ellenjavallata a sok ivásnak.
A szív a vért a vérkeringésbe pumpálja, többek között a vesékbe. A vesék szűrőtevékenységük során a megtisztított folyadék nagy részét újra visszajuttatják a vérkeringésbe, csak egy töredékrészéből lesz vizelet.​

Túl sokat dolgoznak-e a vesék az „átöblítés” során?

A vesék tehát tisztítóberendezések, szűrőmunkájuk aktív tevékenység, nem valamiféle passzív „öblítés”, ami a sok víz hatására hatékonyabb lesz. Ha a szervezetben több a víz, az nem jelenti azt, hogy a salakanyagok és a mérgek automatikusan kiöblítődnek, mivel ezek az anyagok a különféle szövetekben találhatók, és először bele kell jutniuk a vérbe. Veseelégtelenség esetén (ami a sok ivás másik ellenjavallata) azonban a túl sok víz felhalmozódik a szervezetben, aminek a kéz- és lábduzzadás, valamint a kifejezett fáradtságérzés csak ártalmatlan jelei. Ha azonban – mint ez időseknél gyakori – szívgyengeség is fennáll, akkor tüdő- vagy agyödéma fenyeget. Egyelőre tisztázatlan, mivel jár mindez egészséges szív és vese esetén.

transplant.jpg



Felmerül azonban a kérdés, hogy a vese folyamatos „átöblítése” nem vezet-e a szervek teljesítményének korai romlásához.
Mennyi vízre van végül is szüksége a szervezetünknek? A válasz változó, de annyi bizonyos, hogy vízháztartásának egyensúlyban kell lennie. Ha például megnő a vízveszteség hőség vagy testi aktivitás miatt, akkor több vizet kell inni: nyáron és sportolás közben egy óra edzés alatt fél litert. Szintén több vízre van szükségük a gyerekeknek, ha jól kirohangálták magukat. Láz idején ugyancsak több vizet veszít a szervezet. A lázas gyereken gyakran jobban segít egy pohár ital, mint egy lázcsillapító. A kisgyerekeknek ráadásul az energiacseréjük és a légzésfrekvenciájuk is nagyobb, ezért a kilégzéssel több vizet adnak le. Az azonban csak az ásványvízgyártók „felismerésein” nyugszik, hogy a többet ivó gyerekek intelligensebbek lesznek.


zodseg.jpg



600 g zöldség egyenlő fél liter vízzel

Logikus, hogy télen és inaktív életmód mellett kevesebbet kell innunk. Ezenkívül ügyeljünk a táplálkozásunkra is:
A fehérjében gazdag és sós étkezés megnöveli a szükséges vizeletmennyiséget, és ezzel a megivandó víz mennyiségét is.
Számos zöldségnek akár a 90 százalékot is elérheti a víztartalma: padlizsán, brokkoli, karfiol, tök, karalábé, paprika, retek, piros káposzta, spenót, paradicsom stb.
De sok zöldségben van majdnem ugyanennyi víz: sárgarépa, édeskömény, póréhagyma.
A legtöbb gyümölcs víztartalma 80-90 százalék között van, míg a cukoré mindössze 0,5 százalék.
A marhahús víztartalma 47 százalék, a szeletelt kemény sajtoké 37, a fehér kenyéré 30 százalék. A rozskenyérnél ugyanez az arány 42 százalék, de arról nem szabad elfelejtkeznünk, hogy a legtöbb kenyérben sok a só.
Aki tehát sok fehérjét és sót fogyaszt (hús, sajt, kenyér, cukor), annak többet kell innia, mint egy vegetáriánusnak.
És megfordítva: aki kevesebbet akar inni, az egyen kevesebb fehérjét és sót.


00027033.jpg


Az ajánlásoknál az elkészítés is szerepet játszik. A nyers gabona víztartalma 12-14 százalékos, ha azonban megfőzzük például a rizst, nyugati módon (al dente), akkor ez az arány 65 százalékra, míg a keleti módon, dupla mennyiségű vízzel, ragacsosan elkészített rizsnél 80 százalékra nő.​
Ezzel magyarázható, hogy a nyerskoszton, vegetáriánus fogásokon, kínai vagy makrobiotikus módon étkezők szervezetének vízháztartása kiegyensúlyozott anélkül, hogy túl sokat innának.
Az emberek többsége azonban nem így táplálkozik, ezért többet is kell inniuk.

Néha segít a több víz, néha nem

Aki keveset eszik, annak is többet kell innia, mert nemcsak a táplálékkal felvett folyadék hiányzik a szervezetéből, hanem túl kevés oxidációs víz keletkezik az anyagcseréjében. Ezért is van értelme sokat inni böjtölés közben, másrészt ilyenkor a szervezet elkezdi lebontani a saját fehérjéit, és az így keletkező húgysav megnöveli a szükséges vizelet mennyiségét.

Hasonlóképpen megfogadható az „igyunk többet” tanács megfázáskor, főként, ha lázzal és izzadással jár.
Ugyanakkor legyünk óvatosak, ha köhögünk, mert ausztrál tudósok megállapításai szerint bronchitis és tüdőgyulladás esetén a túl sok folyadék felhígíthatja a vért, és ez szédülést, levertséget, letargiát idézhet elő.
Általánosan elterjedt tanács, hogy sokat kell innia annak, akinek húgyúti fertőzése vagy veseköve van. A róla elnevezett salaktalanító kúráról híres orvos, dr. Rainer Schroth számos vizsgálatot végzett ebben a tárgyban, és végül arra jutott, hogy a megnövekedett folyadék- és vizeletmennyiség fokozza a húgyúti fertőzéssel és húgykövekkel járó fájdalmakat, és meghosszabbítja a szenvedést.
Arra nézve, hogy végül is mennyit kellene inniuk az egészségeseknek, nincsenek egyértelműen bebizonyított jó ajánlások.

Annyi bizonyos, hogy a szervezet megpróbálja megakadályozni a túlzott vízfelvételt.
A szomjúság akkor jelentkezik, ha a vízveszteség átlép egy küszöböt, ha körülbelül eléri a testsúly 0,5 százalékát (ez egy 70 kilós embernél 350 ml).
A szomjúságérzés meglehetősen jól működik, ma már a maratoni futóknak is azt ajánlják, ne igyanak minden állomáson, csak akkor, ha valóban megszomjaznak.
Arról egyelőre folyik a vita a szakemberek között, jó módszer-e „elébe menni” a szervezet igényeinek, és inni, mielőtt megszomjaznánk.


260px-R%C3%B3zs%C3%A1s_g%C3%B6d%C3%A9ny.png


A Schroth-kúra résztvevői például azt tapasztalják, hogy úgynevezett száraz napjaikon a kevés folyadékfogyasztás miatt felszabadulnak a salakanyagok a szervezetükben, és később kiüríthetők.
Dr. F. Batmanghelidj is úgy véli, a szomjúság felszabadítja a méreganyagokat a szövetekben, ő azonban ezt a folyamatot számos betegség okának tartja. Ez az orvos számtalan páciensét szabadította már meg a kórjaiktól pusztán azzal, hogy napi 1,5-2 liter vizet meg kellett inniuk (a kávé, tea és alkohol nem számított bele a mennyiségbe).
Batmanghelidj szerint soha nem szabad megvárnunk, amíg megszomjazunk.
Valóban lehetséges, hogy egy sor betegségnél – az asztmától az ekcémáig, a gyomorégéstől és a reumától a kolitiszig és a cukorbajig – javulás áll be a vízivástól, a páciens táplálkozásától és életmódjától függően.
Batmanghelidj rendszerében azonban a táplálkozás egyáltalában semmilyen szerepet nem játszik, ami nemcsak a természetgyógyászat tapasztalatainak mond ellent, hanem a vízháztartás egyensúlyáról vallott nézeteknek is.
Az biztos, hogy a szomjúságot nem szabad figyelmen kívül hagyni.

89_thumb.gif

Főként időskorban nem, a keveset evő idős embernél ugyanis vízhiány is fennállhat.
Ők tehát megfelelő mennyiségű vízivásra szorulnak, de ez a mennyiség semmiképpen sem a táplálékon felül plusz két-három liter.
Elvégre a szívükre és a veséjükre is gondolni kell!
A szomjúság egyébként semmiképpen sem azonos a szájszárazsággal.
Ennek egyéb okai lehetnek, például felléphet gyógyszerek mellékhatásaként (fájdalomcsillapítók, antidepresszánsok, vízhajtók), vagy a cukorbaj tüneteként. De attól is függ, hogy az illető mi iszik, emiatt is kialakulhat: a fekete tea, a zöld tea és a gyógynövényteák (a növénytől függően) összehúzzák a száj (és más szervek) nyálkahártyáját. Régebben az volt az álláspont, hogy a kávé, a fekete és a zöld tea vízhajtó hatású, ezért minden egyes csészéhez meg kell innunk egy pohár vizet.
Újabban a tudósok azt mondják, ez nem érvényes minden esetben, főként azokra a megrögzött kávéivókra nem, akik naponta akár 300 mg koffeint is magukhoz vesznek.

Minden csésze kávéhoz egy pohár víz?


2859657727_f57d40a3e7.jpg


A döntő a tea vagy a kávé erőssége: 300 mg koffeint tartalmazhat két, de öt csésze kávé is. Ha ez utóbbi eset áll fenn, vagyis híg kávét iszunk, természetesen nem szükséges minden egyes csészéhez meginnunk egy pohár vizet. Szintén körülbelül 300 mg koffein van 0,75 liter zöld teában, ilyenkor szintén értelmetlen volna ugyanennyi pluszvizet meginni.
Ha valakinek a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása ellenére is száraz a szája vagy a bőre, akkor az azt jelenti, hogy a víz nem jut el oda, ahova kellene (tudniillik a bőrhöz vagy a nyálkahártyához). A hagyományos kínai orvoslásból tudjuk, milyen bonyolult lehet a célzott nedvesítés. Ennek csak egyik előfeltétele a megfelelő folyadékbevitel, a dietetikai tanácsokat és a gyógynövényeket mindig a tünethez kell igazítani.
Az ivást sem csak úgy általában kell javasolni, hanem a szóban forgó ember típusához igazítani.
A hagyományos kínai orvoslás arra is magyarázatot ad, miért lehet káros a túl sok vízivás: a jintúltengés lehűti és gyengíti a testet.
A túl sok folyadék főként télen fázékonysághoz és fáradékonysághoz (főként ha hűtő hatású folyadékról, például fekete vagy zöld teáról van szó) vezethet, és ahhoz, hogy kiegyenlítésként jangot keresünk, például sós és fehérjedús táplálékot.
Összefoglalva elmondható, hogy aki sok fehérjét és sót fogyaszt – ahogyan a legtöbben nálunk –, annak tanácsos a táplálkozástudomány aktuális ajánlásaihoz igazodnia: napi 1,5 liter víz. A jelszó azonban ne az legyen, hogy minél több, annál jobb! Éppen ellenkezőleg: aki az átlagosnál egészségesebben étkezik, annak kevesebb víz is elég.
A tudatos táplálkozásnak az is része, hogy végiggondoljuk testünk vízháztartási egyensúlyát, és figyeljünk szervezetünk jelzéseire.



A tgy-magazin.hu nyomán
 

Klórszulfon

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem semmi! És mi esszük a párizsit, virslit! Tudomásom szerint nátrium-glutamáttal készülnek.
Családi tapasztalat, hogy mikor mindent eszünk, a vérünk pH értéke 7 körül mozog. Néha inkább kevéssel lejjebb. Ha jórészt párolt zöldség az étel, a vér pH értéke 8-9 között van. Az orvosok szerint ez a jó.
Azoknak, akik nem tudják, a pH savasságot-lúgosságot kifejező szám. 7 a semleges, ha kisebb savas, ha nagyobb lúgos kémhatású. A maximum érték 14.
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Táplálkozástudomány

Húst hússal: jól jár-e, aki ősemberként táplálkozik?​


Kicsi_ubty_kokorszaki_kaja_3.jpg

Az úgynevezett paleolit étrend a kőkori ember táplálkozását ajánlja a 21. században is. Az irányzat képviselői arra buzdítanak, hogy tartózkodjunk a tejtől és a gabonaféléktől, ehelyett együnk inkább húst, gyömölcsöket, zöldséget és csonthéjas magvakat. A paleodiétával azonban a táplákozástudományi szakértő szerint több komoly probléma is akad, az érvényességét alátámasztó evolúciós magyarázat pedig gyenge lábakon áll.
Ráadásul igen drága is ez az étrend.


piramis_mnsza_0505_b3.jpg 00027032.jpg


A szénhidrátok szívre gyakorolt káros hatásait egy 350 000 emberen végzett átfogó felmérés igazolta. Az újabb tanulmányok eredményeiből kiindulva már az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) szakembereiben is felmerült, hogy a 2010-es táplálkozási ajánlásokat módosítsák ebből a szempontból - az amerikaiak számára kiadott hivatalos étrendi ajánlásokat ötévente frissítik. Egyelőre a legújabb eredmények elemzése zajlik, így még nem tudni, hogy lesz-e változás. Ha igen, akkor a jól ismert táplálkozási piramis is módosulna, amelynek alján jelenleg ott szerepel a kenyér, a rizs, a gabonafélék és a tészták mint ajánlott élelmiszerek.

Ez a módosítás összhangban lenne a paleolit étrend egyes ajánlásaival. Lichthammer Adrienn főiskolai adjunktus (Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi Kar) legfrissebb írása (Új Diéta, 2010/3-4) a divatdiéták címszó alatt tárgyalja a kőkori ember táplálkozását követő étrendet - bár maga az irányzat nem új, hazánkban valóban csak az utóbbi időben vált elterjedtté.


20100802paleolitd.jpg


"Ha a tápanyagarányokat tekintjük, a paleodiétában az állati eredetű táplálékok 65%-ban, míg a növényi eredetű táplálékok 35%-ban vannak jelen. Nagy a fehérjearánya, mintegy 25-30% a javasolt 12%-kal szemben, a szénhidrátaránya viszont igen kicsi - 30-35% a javasolt 55-58%-kal szemben. A jelenlegi ajánlásokhoz hasonló a zsír: 35-40%, nagy, egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavaránnyal és kis omega-6/omega-3 zsírsavaránnyal" - írja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének kiadványában Lichthammer.
A paleolit étrend nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, rostot és vitaminokat, a sófelvétel ugyanakkor csekély.

A fentiek alapján két "különösen kiemelt veszélyforrást" tilt meg ez az étrend.
Az egyik csoport a tejtermékeket foglalja magában, a másik pedig a tésztaféléket (gabonából készült termékek).
Az ásványi anyagokkal és vitaminokkal dúsított élelmiszerek (fűszerek, szódavíz és üdítőitalok, sör, liszt, rizs, kukorica, burgonya, chips stb.) szintén nem ajánlottak.
A diéta szerint kerülendők az ízesítővel és édesítővel ellátott termékek is, hasonlóan a babfélékhez, a cukorhoz, az olajhoz, a mogyorófélékhez vagy a keményítőtartalmú ételekhez.
A hús azonban nem kerülendő. Hiszen a kőkori ember tápláléka a húsok, halak mellett a gyümölcsök, zöldségek, magok és a méz voltak. Az elsőre kedvezőnek tűnő paleolitikus étrenddel azonban több komoly probléma is akad - írja az Új Diéta cikke.


paleolit3.jpg


Csatározások a piramis körül

Nem véletlen, hogy egyre hangosabban hallatják hangjukat az új trend követőinek egészségéért aggódók is.
Már a hivatkozási alapot is hibásnak tartják.
Mint mondják, a kőkorszaki embereknél már a harmadik iksz betöltése is valóságos csodának számított, s az sem ismeretes, hogy valójában milyen betegségek rövidítették meg az akkor élők élettartamát.
A húsalapú étrend nyújtotta az energiafedezetet az akkori, rengeteg mozgással, fizikai erőkifejtéssel járó vadászó, gyűjtögető életmódhoz.
Ezzel szemben a 20–21. század embere ezzel a húsok, állati zsírok által termelt energiafelesleggel képtelen megbirkózni. A magas állati eredetű fehérjebevitel egyébként – köztudottan – megannyi betegség (magas koleszterinszint, köszvény, az elhízással járó magas vérnyomás stb.) kialakulásában játszhat szerepet.

A gabonafogyasztás tiltásával kapcsolatos ellenérvek között az egyik, hogy a gabonák, illetve a belőlük készült ételek nem hagyhatók ki a táplálkozásból, hiszen igen fontos rostforrások, azaz – a gyümölcsök, zöldségek, olajos magvak fogyasztása mellett – hozzájárulnak a szervezet tisztulásához, méregtelenítéséhez.


paleolit_piramis.jpg


A tej és tejtermékek mellőzésének az ellentáborba tartozó dietetikusok szerint ugyancsak káros következményei lehetnek, hiszen ezen élelmi alapanyagok, illetve a tejből készült termékek kalciumtartalma például nagymértékben hozzájárul a csontrendszer egészségéhez, épségének megőrzéséhez. Ráadásul a paleotikus étrend szigorú betartása, illetve már akár néhány hetes paleodiéta is – egyoldalúsága miatt – a hiánybetegségek kialakulásának veszélyével fenyeget, így egy sor egészségügyi problémához, sőt betegséghez is vezethet.


venus.jpg

A willendorfi vénusz
24 000-22 000 évesre becsülik


Annak eldöntésében, hogy a rengeteg táplálkozási trend, reformétrend közül melyiket is válasszuk, talán segít Ellen G. White amerikai írónő gondolata:
Mindazok, akik értik az egészség törvényeit, és követik elveit, őrizkednek a végletektől mind az élvezetekben, mind a korlátozásokban.



Az origo.hu és az otvenentul.hu
cikkei nyomán.

<!-- START Kapcsolódó cikkek -->
 

Szeevee

Állandó Tag
Állandó Tag
Fogszuvasodás ellen genetikailag

Együttműködő baktériumok

Ma olvastam eg yérdekes cikket egy portálon, talán az itt olvasókat is érdekelheti:
A Groningen Egyetem két tudósa megfejtette a fogkőképződést előidéző
enzim szerkezetét és működési mechanizmusát. A munkájukból nyerhető
ismeretek elősegítik az enzimet gátló anyagok azonosítását, amiket a
fogkrémekhez, vagy akár az édességekhez adva búcsút inthetnénk a
fogszuvasodásnak.




a hosszabb cikk linkjét is be tudom tenni, de nem tudom, hogy szabad-e, de kérésre belinkelhetem. :)
 

Klórszulfon

Állandó Tag
Állandó Tag
Igazán jó lenne meggátolni a fogszuvasodást. A természet teremthette volna ellenállóbbá a fogainkat! Vagy legalább a kihullott/kihúzott fogaink helyére nőhetne új. Egyes állatok jól elvannak, de a többség szintén szenved, úgy gondolom.
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Energiát termelő kátyúk

Jelenleg a rossz, kiépítetlen vagy kátyússá vált utakon haladó autók himbálózását a tengelyek és az alváz, illetve a kocsiszekrény közé szerelt lengéscsillapítók mérséklik. A legelterjedtebb a hidraulikus változat. Abban a jármű bólintó-billegő mozgásakor dugattyú mozog fel-le egy hengerben; a dugattyú "ingázását" a henger fölé töltött hidraulikus folyadék fékezi. Ha a dugattyú felfelé mozog (amikor a kocsitest lefelé billen), beleütközik az összenyomhatatlan folyadékba, amelyet maga előtt kis nyílásokon át kiszorít egy kitérő csőrendszerbe.


6088_615.jpg


A szűk résekben lelassuló folyadékáramlás fékezi a jármű billegését és a rugók megterhelését. Amikor viszont az autó a kátyún áthaladva megemelkedik, a kitérő csőrendszerből a folyadék visszaáramlik a hengerbe, a keskeny nyílások miatt szintén csak fokozatosan. Közben a lefelé haladó dugattyú felett vákuum keletkezik, és amiatt fékeződik a jármű hirtelen felemelkedése. Shakeel Avadhany, Zack Anderson, Ryan Bavetta, Zack Jackowski és Vladimir Tarasov MIT mérnök-hallgatók 2007-ben egy diákbulin nagy hangon tett ígéretük nyomán vágtak bele ötletük megvalósításába.​


regenerative_shock_01_2.jpg power-players.jpg


A GenShocknak (generáló lengésnek) elnevezett szerkezetük lényege, hogy a lengéscsillapító dugattyújának felfelé mozgása közben a hengerből kipréselt hidraulikus folyadékot nem kitérő csatornába vezetik, hanem először egy kis forgólapátos hidromotorba (vízi turbinácskába). Annak tengelyéhez apró elektromos áramfejlesztőt, generátort csatlakoztattak, amely a generált áramot a jármű akkumulátorába tölti. Amikor a dugattyú ellenkező irányba mozog, a hidromotor nem forog, hanem visszaengedi a folyadékot a hengerbe.​


genshock2.jpg electric-moter-generator.jpg


A prototípus sikeres kipróbálása után a mérnökhallgatók Levant Power néven vállalatot alapítottak, amiről a MIT Quarterly egyetemi folyóirat licencrovata adott hírt, beszámolva egyszersmind magának a találmánynak a történetéről is. Egyik tanáruk felhívta a katonai terepjárókat gyártó AM General cég vezetője, Paul J. Kern figyelmét a GenShockra; a találmányban fantáziát látó vállalat egy Hummer H1 terepjárót küldött a feltalálóknak, hogy azon próbálják ki a szerkezetet.​


regenerative_shock_04.jpg regenerative_shock_03.jpg


A járművet terepen tesztelték, és annak során a kerekek mellé szerelt négy GenShock folyamatosan 800 watt árammal töltötte a Hummer akkumulátorát. A feltalálók most már azon dolgoznak, hogy az újabb, Humvee típusú terepjárók számára minél kisebb és olcsóbb, a jármű élettartamáig kitartó GenShockot fejlesszenek ki, amely a terepjáró akkumulátorának töltéséhez tíz százalékkal járul hozzá. Ez közvetve 5-6 százalékos üzemanyagfogyasztás-csökkentést eredményezne.​


genshocksavings_th.gif


A közben a vizsgáikat is letett fiatal mérnökök a hadsereg Tankfejlesztő Központjával is felvették a kapcsolatot, mi több, megkereste őket a nagy teherjárműveket gyártó Mack and Navistar cég is. Bár a jól kiépített utakon haladó nagy polgári járművek lengéscsillapítói kevesebbet mozognak, ám a kamionok hatalmas fogyasztása mellett már néhány százalékos üzemanyag-megtakarítás is jelentős.​

Minden remény meg van rá, hogy a lengéscsillapítós generátor bekerül a hegyvidéki trolik fékezésekor lendkerekes gyorsítót működtető vagy a villamosokat rekuperációval fékező - legújabban pedig már a Forma 1-es versenykocsikat is lendkerekesen gyorsító - energiatakarékos szerkezetek közé. Azaz nagyban segíthet az energiatakarékosságban és a környezetszennyezés mérséklésében.​


/Az autohirek.hu cikk nyomán/
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Meglepő kutatás: A must szereti Mozartot

xxxxxxxxxxxxxxxxx
zweigelt_n.jpg


Édes muzsika szűrődik ki valahonnan a pincesoron, de az akusztikus élmény forrását nemigen találni, sehol egy rádió, vagy bármilyen lejátszó.
Nem csoda: a borász a hangszórót a hordóban helyezte el.
S hogy miért?
Esküszik rá, hogy Mozart muzsikájától jobban érik a bor.


Eredetileg két borászattal is foglalkozó bécsi vendéglőstől származik az ötlet, ők pedig először csak tapasztalati alapon állították fel elméletüket, majd megkeresték hozzá a tudományos magyarázatot is.
Egyikük, Mozart zenéjének szerelmese egyetlen percre sem akarta nélkülözni a muzsikát, így miközben a pincében foglalatoskodott, kedvenc szimfóniája szólt.
Azt vette észre, hogy a must valahogy gyorsabban érik, a bor pedig finomabb lesz. Tapasztalatát megosztotta társával, és ettől kezdve tudatosan kísérleteztek.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
s_629dba5c63720b405d9d69cab1d4082f.jpg


Senki ne gondoljon holmi titokra, egyszerűen arról van szó, hogy a hanghullámok hatnak az élesztőtörzsekre, s ez kedvezően befolyásolja az erjedés folyamatát.
Vagyis a hanghullámok a saját energiát helyettesítik, emiatt az élesztő mozog és megváltoztatja a formáját.
Mikroszkópos vizsgálat kimutatja, hogy az élesztőtörzsek nem láncba rendeződnek, hanem szabadon lebegnek, vagyis nagyobb felületet – reakciós területet – nyújtanak.
Az élesztő nagyobb hajtóerőt kap, jobban dolgozik.



weinseminar-im-stift-klosterneuburg.jpg


A klosterneuburgi apátság borászata készen állt az igazi kísérletre, vagyis az összehasonlító elemzésre.
Kiderült, hogy a zenei hanghatásnak kitett mustból magasabb glicerintartalmú bor lett, ugyanakkor a cukormaradvány jóval alacsonyabb lett, mint a másik kísérleti bor esetében.
Szárazabb, teltebb bor lett az eredmény – vagyis a must igencsak kedvelte a Mozart szimfóniát.

Most már több vincellér hisz az elméletben, amelynek egyébként nincs igazi tudományos alátámasztása.
Ez a feltalálókat nem zavarja, szabadalmaztatták az ötletet, és tovább kísérleteznek, most két valóban karakterisztikus borral.


xxxxxxxxxxx
Borospince.jpg


Egy zweigelt és egy rössler hallgathat érés közben muzsikát, mellesleg most már nem csak Mozartot, hanem időről időre operettet, keringőt, sőt sramli zenét is.
Attól függően, hogy a borász mire esküszik.
Az így előállt boroknak gyűjtőneve is van: Sonor Wines, így szerepelnek például a facebookon.
Ma már zenekarok versengnek azért, hogy nevük egy.egy bor érlelésével kapcsolatba kerülhessen, vagyis az általuk előadott zene tegye nemesebbé a terméket.


jean-sonor1.jpg



A 168ora.hu cikke nyomán.
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Gyászolja halott kölykét a csimpánz

xxxxxxxxxxxxxx
3025573_f260.jpg
<SCRIPT type=text/javascript src="http://download.divx.com/hiQ/hiQSupported.json"></SCRIPT>
A csimpánzanyák jellemzően több éven át közeli kapcsolatban állnak az utódaikkal. Szinte folyamatosan hordozzák őket két évig, és négy-hatéves korukig még szoptatják a kölyköket.
A csimpánzok életében ez az egyik legfontosabb kapcsolat, s még az elválasztás után is több évig fennmarad.

A holland Max Planck Pszicholingvisztikai Intézet kutatói a zambiai Chimfunshi Wildlife Orphanage Trust menhelyén végezték tanulmányaikat. Ide azok a vadon született csimpánzok kerülnek, amelyeket megmentettek az illegális kereskedelemtől. Itt található a szabadon, de körbekerített területen élő csimpánzok legnagyobb szociális csoportja a világon.
Katherine Cronin és munkatársai itt figyelték meg a kölykét gyászoló csimpánzanyát.
Eredményeiket az American Journal of Primatology szakfolyóirat legújabb számában tették közzé.


<IFRAME class=youtube-player title="YouTube video player" height=390 src="http://www.youtube.com/embed/lcJPaHFbsc0" frameBorder=0 width=640 allowFullScreen type="text/html"></IFRAME>​


Az anya több mint egy napig hurcolta magával a 16 hónapos korában elpusztult kölyke holttestét, majd lefektette egy tisztáson. Később többször is visszament a testhez, s rátette ujjait a kölyök arcára és nyakára. Majdnem egy órán át maradt a holttest mellett, majd odavitte egy csimpánzcsoporthoz, és figyelte, amint azok megvizsgálják a tetemet.
Másnap az anya már nem hordozta tovább a halott kölyköt.

imagegyaszolok.jpg
Szinte semmit sem tudunk arról, hogyan reagálnak a főemlősök a közeli rokonok halálára, mit értenek meg a halálból, és vajon gyászolnak-e. A Max Planck Intézet kutatói ezért úgy vélik, hogy egy egyedülálló átmeneti periódusról számoltak be, amelynek során az anya felfogja kölykének halálát. De az értelmezésben rendkívül visszafogottak, jórészt a nézőre bízzák, hogy maga döntse el a videó megtekintése közben, mit is értenek meg a csimpánzok a halálról.

369149-chimpanzees.jpg

Korábbi tanulmányok már beszámoltak arról, hogy a csimpánzanyák napokig vagy hetekig hordozták halott kölykeiket, ami azt igazolja, hogy nagyon nehéz náluk szétszakítani az anya-kölyök kapcsolatot. A mostani kutatás kiegészíti ezeket a megfigyeléseket, és új megvilágításba helyezi, hogy tanulhatják meg a csimpánzok, mi a halál.

Forrás: Max Planck Institute for Psycholinguistics /origo.hu
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Nobel-díjasokat sújtó kór

alfred.jpg
<SCRIPT type=text/javascript src="http://download.divx.com/hiQ/hiQSupported.json"></SCRIPT> large-nobel-chemistry-medal.gif


Több olyan Nobel-díjjal jutalmazott kutató van, aki a díj elnyerése utáni kutatásaival gyakran megkérdőjelezhető vagy később hamisnak bizonyuló következtetésekre jutott. Néhány Nobel-díjas tudós egyenesen áltudományos tanok terjesztéséhez adta a nevét. Ezt a kutatók és a tudomány hírnevének sokat ártó jelenséget egy amerikai orvos találóan Nobel-betegségnek nevezte el.

A Nobel-betegség kifejezést először egy amerikai onkológus sebészorvos, David Gorski használta egyik blogbejegyzésében.
Az írásban Linus Pauling állításaival foglalkozott, aki többek közt azt mondta, hogy a C-vitamin nagy dózisban alkalmas a rák gyógyítására.
Bár Pauling az egyik leghíresebb példa, azonban korántsem egyedülálló "áldozata" a Nobel-betegségnek. Olyan neves társai vannak, mint Niko Tinbergen, James D. Watson és Luc Montagnier.

A Nobel-betegséget rendszerint két "tünetcsoportba" sorolhatjuk. Egyik esetben a tekintélyes kutató vitatható vagy egyértelműen áltudományos elméleteket tesz magáévá, és sokszor ezek harcos szószólójává válik (ide tartozik például Pauling).
A másik csoportba azok a Nobel-díjasok tartoznak, akik - bár az elismerést még jelentős felfedezésekért kapták - későbbi kutatásaik folyamán nem tudták megismételni korábbi sikereiket, és gyenge lábakon álló eredményeiket korábbi tekintélyükre alapozva próbálták megvédeni (ez utóbbira példa Montagnier).


montagnier_awards_photo.jpg

A C-vitamin-háború

A C-vitamin hatékonysága és adagolása körüli vita szinte a felfedezése óta folyamatosan tart. Maga a C-vitamin azonosítója, a munkásságáért 1937-ben orvosi és élettani Nobel-díjat kapott Szent-Györgyi Albert is jóval nagyobb mennyiséget (úgy 2000 milligrammot) fogyasztott naponta a ma ajánlott értéknél (45-95 milligramm).


300px-Szentgyorgyi_Albert_Nobel_dij_1937_dec_19_Pesti_Naplo.jpg

Napjainkban is sok híve van az úgynevezett megadózisú (napi 1000 milligrammnál több) C-vitamin-bevitelnek. Ennek elterjesztésében nagy szerepet játszott Linus Pauling (1901-1994) német származású amerikai vegyész.

196-i_60-600w.jpg
Pauling 1954-ben kapott kémiai Nobel-díjat a "kémiai kötés természetének kutatása terén elért eredményeiért, és ezeknek a komplex vegyületek szerkezetmeghatározásban történő felhasználásáért". Munkássága csúcspontja a molekulák egyszeres spirál (alfa-hélix) szerkezetének felfedezése volt. Közel járt a DNS kettős spirál szerkezetének megfejtéséhez is, de ebben végül megelőzte őt
James D. Watson és Francis Crick,

n071p18b.jpg


akik 1962-ben kaptak ezért Nobel-díjat, Maurice Wilkinsszel együtt.

maurice wilkins.JPG

Pauling Nobel-betegségét az úgynevezett ortomolekuláris medicinával hozhatjuk összefüggésbe. A tudós 1968-ban publikálta Ortomolekuláris pszichiátria című cikkét a Science-ben. Ebben kifejti, hogy az ember jó testi, szellemi és lelki közérzetéhez az szükséges, hogy mindig a "megfelelő anyagok álljanak rendelkezésre a megfelelő koncentrációban". Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a betegségek okát - legalábbis jórészt - az ásványi anyagok és a vitaminok hiányában kell keresni.

Pauling - Irwin Stone
corr227.4-stoneportrait-150w.jpg
<SCRIPT type=text/javascript src="http://download.divx.com/hiQ/hiQSupported.json"></SCRIPT>
biokémikus sugallatára - a C-vitaminban vélte megtalálni az univerzális csodaszert. Stone úgy vélte, hogy a megadózisú C-vitamin megakadályozza a nátha kialakulását. Bár ezt az elképzelést sem sikerült mind a mai napig hitelt érdemlően bizonyítani, Pauling még tovább ment, és tulajdonképpen ezért tekinthető igazán a Nobel-betegség áldozatának. A kutató ugyanis azt állította, hogy a C-vitamin megfelelő mennyiségben megakadályozza a rák kialakulását is. Ő maga naponta mintegy 18 000 milligramm C-vitamint szedett. Az ortomolekuláris medicina, a C-vitamin és más vitaminok, illetve mikrotápanyagok tanulmányozására 1973-ban pedig megalapította a ma is működő Linus Pauling Intézetet.

A megadózisú C-vitamin szedésének hasznosságát illetően megosztott az orvostársadalom. A többség úgy véli, hogy fölösleges az ajánlottnál (ami még sportolók esetében is maximum napi 200-300 milligramm) több C-vitamint bevinni a szervezetbe. Egy kisebb hányad - ennek egyik képviselője Szendi Gábor is - azonban az 1000-2000 milligrammos vagy még több C-vitamin napi bejuttatása mellett kardoskodik még akkor is, ha ennek jótékony hatására mindeddig nem találtak perdöntő bizonyítékot. (Az [origo] Egészség rovatának korábbi cikke a C-vitamin-fogyasztásról: Hány milligrammtól lehet veszélyes a C-vitamin fogyasztása?)

Autizmus és etológia

A Nobel-betegség kialakulásának gyorsasági rekordját Niko Tinbergen (1907-1988) holland etológus és ornitológus tartja, aki 1973-ban Karl von Frischsel és Konrad Lorenzcel megosztva kapott orvosi és élettani Nobel-díjat az állatok egyéni és társas viselkedésmintájának leírásáért.


Nobel_Laureates_von_Frisch_Lorenz_Tinbergen.jpg

A kutató egyik legjelentősebb felfedezése az úgynevezett szupernormális inger volt.
Ennek lényege, hogy egy a megszokottnál erősebb inger felülírhatja az állatok természetes ösztöneit. Például sok madár otthagyja a saját tojásait, ha a normálisnál nagyobb, színesebb, gipszből készült madártojásokat kínálnak nekik "kikeltésre".

Tinbergen mindjárt a díjátadáskor tartott beszédében meghökkentette a tudományos világot. Kifejtette, hogy a súlyos mentális betegség, az autizmus a környezeti stresszre adott válasz. Ezt tetézte azzal, hogy kiállt az autizmus okának már akkor is süllyedőben lévő egyik elmélete ("hűtőszekrény anya") mellett, amely szerint az anya hideg természete is hozzájárul az autizmus kialakulásához.

Több tudóstársához hasonlóan Tinbergen is beleesett abba a hibába, hogy azt hitte, hatalmas ismeretanyaga (amit ő például az állatok viselkedéséről szerzett) feljogosítja arra, hogy olyan területről - az autizmusról - is véleményt nyilvánítson, amelyben nem mélyedt el igazán.
Noha később könyvet is írt az autizmusról és annak lehetséges etológiai alapú kezeléséről, a könyv állításait nem sikerült meggyőzően igazolnia.

A butaság "gyógyítása"

A híres amerikai molekuláris biológus, James D. Watson (192:cool2: nevét szinte mindenki ismeri arról, hogy meghatározta a DNS kettős spirál szerkezetét Francis Crick és Maurice Wilkins segítségével. 1962-ben mindhármukat orvosi és élettani Nobel-díjjal tüntették ki "a nukleinsavak szerkezeti felépítését és ennek az élő anyagban betöltött információszállító szerepét érintő felfedezésükért".
Talán róla gondolnánk a legkevésbé, hogy ő is nyilatkozott erősen vitatható, a fajelmélet határát súroló dolgokat.

Egy az Egyesült Királyságban 2003-ban vetített tévésorozatban Watson kifejtette, hogy az alacsony intelligencia öröklött betegség, és a molekuláris biológusok dolga, hogy olyan génterápiákat vagy szűrőmódszereket dolgozzanak ki, amellyel leküzdhető a butaság. "Ha valaki igazán buta, akkor ezt én betegségnek nevezem" - tette még hozzá Watson. Az alacsony intelligenciaszint "gyógyítása" - ha egyáltalán lehetséges - azonban igen jelentős szakmai és etikai problémákat vet fel, amelyekre egy ilyen nagy tudósnak illene gondolni.
A sorozat készítői úgy vélik, hogy Watson elhamarkodott megnyilatkozásában nagy szerepet játszhatott családi tragédiája. Watson fia ugyanis skizofréniához hasonló, súlyos mentális betegségben szenvedett.

Új beteg vagy zseniális meglátás?

A francia virológus, Luc Montagnier (1932-) a 2008-as orvosi és élettani Nobel-díj megosztott kitüntetettje Françoise Barré-Sinoussival, akivel közösen "az AIDS-et okozó HIV felfedezéséért" kapta a díjat.
A kutató a közelmúltban került igazán erős támadások kereszttüzébe, amikor bejelentette, hogy kimutatta, amint az ember örökítőanyagát is alkotó DNS-molekula alacsony frekvenciájú elektromágneses hullámokat bocsát ki.
Azt állítja továbbá, hogy e hullámok segítségével a DNS képes vizes oldatok között teleportálni, vagyis nyilvánvaló fizikai kapcsolat nélkül közlekedni.

A mostani bejelentés azonban nem előzmény nélküli. A kutató már 2010-ben is meghökkentette kollégáit egy neves szakmai konferencián. Montagnier itt egy olyan vírusok azonosítására szolgáló módszert mutatott be, amely erős rokonságot mutat az igen vitatott homeopátiás eljárásokkal. Montagnier szerint a kórokozó baktériumok és vírusok DNS-e alacsony frekvenciájú rádióhullámokat bocsát ki, amelynek hatására a környező vízmolekulák "nanostruktúrákba" rendeződnek. Ezek a vízmolekulák - a kutató szerint - szintén képesek rádióhullámok kibocsátására.

Montagnier szerint a víz akkor is megtartja ezeket a tulajdonságokat, ha a kiinduló oldatot oly mértékben felhígítják, hogy az eredeti DNS gyakorlatilag eltűnik belőle. Ily módon szerinte a víz képes megtartani azoknak az anyagoknak az "emlékét", amellyel érintkezésbe került, és az orvosok felhasználhatják a kisugárzásokat a betegség kimutatására.
Az eljárást azonban azóta sem sikerült hiteles módon reprodukálni.

Miért veszélyes a Nobel-betegség?

A Nobel-betegség "áldozatainak" listáján még számos kutató neve szerepel. Egy fizikus (Brian Josephson) például csatlakozott egy paranormális jelenségekkel foglalkozó társasághoz,

Josephson%20in%20the%20Senaatszaal.jpg

Charles Richet orvosi Nobel-díjas pedig "pszichikus tudományokkal" (ektoplazma, médiumok, telepátia) kezdett foglalkozni.

Charles_Robert_Richet.gif

Sokan talán csak legyintenek, és azt mondják, hogy az említett esetek főként az érintett tudósok hírnevét rombolják.
Ez jórészt igaz, de van egy sokkal súlyosabb következmény is.
Az ilyen "kisiklásoknak" általában az egész tudomány kárát látja. Egyrészt megkérdőjelezi a kutatók és a kutatások hitelét a laikus emberek szemében.
Még nagyobb veszély azonban, hogy az emberek sokszor fenntartások nélkül elhiszik azt, amit egy tekintélyes, Nobel-díjas kutató mond.
Ezt a hiszékenységet sajnos alaposan kihasználják az áltudományokat népszerűsítő emberek és intézmények.

A különféle áltudományokkal foglalkozó szervezetek mindig igyekeztek maguk közé csábítani néhány nevesebb tudóst, akikre hivatkozva azután "bizonyított tényként" terjeszthették megalapozatlan nézeteiket.

Az igazi fogás azonban az, ha egy Nobel-díjas akad horogra, akinek a szava szent a tudományokban kevésbé jártas emberek számára.
Így a tekintélyes kutatóra hivatkozva sok hívet szereznek tévtanaikhoz, és még jobban megnehezítik az áltudományok elleni harcot.

Az origo.hu cikke nyomán.
<SCRIPT language=javascript>prtnrPerjel ();</SCRIPT></BEVEZETO>
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Félig növény, félig állat - Elysia chlorotica

ElysiaChlorotica.jpg
<SCRIPT type=text/javascript src="http://download.divx.com/hiQ/hiQSupported.json"></SCRIPT>


Mary Rumpho és társai kutatásai - 2008


Az Amerika csendes-óceáni partvidékén élő tengeri csiga, az Elysia chlorotica kloroplasztiszokkal táplálkozik, olyan zöld színtestekkel, amelyek a fotoszintézis helyszínéül szolgálnak: a növények ezek révén képesek átalakítani az életfunkcióik fenntartásához szükséges energiát. A csiga az algákból nyeri ki a színtesteket, amiket a bélrendszerét övező sejtekben tárol. Nemcsak ez számít ismert ténynek, hanem az is, hogy azoknak a csigáknak, amelyek két hétig algán élnek, már gyakorlatilag nem szükséges táplálkozniuk egy éves életciklusuk folyamán.


72207-035-50807474.jpg


A kutatást végző Mary Rumpho és társai e biológiai folyamat tisztázatlan pontjait vizsgálták. A rejtély adott volt, a kloroplasztiszokban ugyanis a fent részletezett folyamathoz túl kevés a DNS, a számítások szerint csak a csiga szervezetébe bekerülő fehérjék tíz százalékát lehetne feldolgozni, a kérdés tehát adott: hogyan képes lezajlani a fotoszintézis genetikai anyag híján?

Rumpho kutatócsoportja a csigák DNS-ét megvizsgálva figyelt fel arra, hogy abban az egyik létfontosságú algagén található meg, szekvenciája pedig megegyezik az algában lévő változattal. Ebből azt a következtetést vonták le, hogy a csiga valószínűleg táplálékából "emelte át" a gént. Míg a természetben nem ismeretlen ez a kleptoplasztiaként ismert jelenség, az amerikai kutatók csak feltételezésekbe tudnak bocsátkozni a tengeri csiga génlopását illetően. Nemcsak azt tartják lehetségesnek, hogy a csiga bélrendszerében feldolgozott algákból kerülnek át a gének az állat DNS-ébe, hanem már az is felmerült, hogy egy vírus szállítja át a genetikai anyagot az alga sejtjeiből a tengeri csigába, erre azonban még semmilyen bizonyítékot nem találtak.

További érdekességnek számít az is, hogy az E. chlorotica örökítősejtjeiben is találtak algagént, ami azt jelenti, hogy a működő kloroplasztiszokat gyakorlatilag a következő generációknak is át lehet örökíteni. A New Scientist által megszólaltatott Greg Hurts, a Liverpooli Egyetem kutatója szerint a természetben ismert jelenség az, amikor a DNS az egyik fajtól a másikig vándorol, de normális esetben a DNS már nem működőképes génanyagként jelenik meg az új fajban. Rumpho szerint míg vannak olyan állatok, amelyek képesek a napfény energiáját feldolgozni növényevés után, azok nem változtatnak át állati sejteket napenergiával táplálkozó növény-állati hibriddé. Hozzátette: nem valószínű az, hogy az emberek bármikor is fotoszintetizálhatnának, mivel emésztőrendszerünk mindent feldolgoz, a kloroplasztiszok és a DNS sem marad meg hasznosítható anyagként.


<IFRAME title="YouTube video player" height=390 src="http://www.youtube.com/embed/aIyaxgBkToU" frameBorder=0 width=480 allowfullscreen></IFRAME>​



Sidney Pierce, a tampai University of South Florida biológusa-2011


Két évtizeden át tartó kutatás után amerikai biológusok a fenti szavakkal írták körül egy különleges vízicsiga legmeghökkentőbb tulajdonságát:

Az Elysia chlorotica rendkívül különleges élőlény ugyanis képes energiaszükségletét akár fotoszintézissel is fedezni.


128381-004-4B6457A3.jpg

A Mother Nature Network értesülései szerint a New England és Kanada sós mocsaraiban élő vízicsigák szervezetében megtalálhatóak a növények zöld színéért felelős klorofillt előállító gének, illetve a folyamatot elvégző, úgynevezett kloroplasztok. Sidney Pierce, a tampai University of South Florida biológusa szerint ez utóbbit a csigák az általuk elfogyasztott algákból nyerik ki.

napfenybol-taplalkozas-kepessege.jpg
Az újszülött állatok még nem képesek a folyamatra, amíg életükben egyszer nem fogyasztanak a fotoszintetizáló algákból. Miután ez megtörtént, ők is beépítik a kloroplasztokat saját szervezetükbe, így képessé válnak a fény segítségével energiát előállítani.

„Hosszú vizsgálatoknak vetettük alá a csigákat” – magyarázta Pierce a LiveScience tudományos oldalnak adott nyilatkozatában. „Amíg napi 12 órában megvilágítjuk őket, élelem nélkül is képesek életben maradni.”

Pierce és csapata egy radioaktív markeranyag felhasználásával győződött meg róla, hogy a csigák az algák elfogyasztása után maguktól képesek előállítani a klorofillt.


Elysia-chlorotica7.jpg

„Az evolúció egyes lépései sokszor jóval kreatívabbak, mint valaha gondoltam” – tette hozzá a héjas állatok kutatására specializálódott biológus, Gary Martin, a Los Angeles-i Occidental College munkatársa.
A szakember egyetlen szóval „bizarrnak” nevezte a különös élőlényeket.


39701_large.jpg Elysia-chlorotica6-500x393.jpg

Források:hvg.hu/Tudomany, origo.hu,
xxxxxxxx+képkereső
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Lelki problémák a mozgásszervi betegségek hátterében?

mozg%C3%A1sszervi%20sz%C5%B1r%C3%A9s.jpg
<SCRIPT type=text/javascript src="http://download.divx.com/hiQ/hiQSupported.json"></SCRIPT>​


Mozgásszervi betegségekkel a felnőtt népesség döntő többsége találkozik élete során. Egyes becslések szerint a lakosság 4–5 százaléka, tehát közel félmillió ember szenved jelen pillanatban is deréktáji fájdalomtól.​

Az embert teljességében kell nézni

Dr. Dobos Márta a korábbi konzervatív szemléletű gyógyítást az évek folyamán váltotta fel a holisztikus szemlélettel. Először a természetes szerek, majd a szellem és a lélek erejét is felfedezte, és azóta is sikerrel alkalmazza mindazon betegeknél, akik nyitottak ebben az irányban. Ennek egyik feltétele, hogy a beteg kibeszélhesse magát, ez már jó kiindulás a gyógyulás felé vezető
úton.


fokuszban_a_mozgasszervi_betegsegek-970-thumb.jpg
<SCRIPT type=text/javascript src="http://download.divx.com/hiQ/hiQSupported.json"></SCRIPT>​


Manapság az általános válság kapcsán, tapasztalatom szerint ugrásszerűen megemelkedett a derékfájósak száma, óriási a lelki és anyagi teher az embereken. Ennek ellenére kevesen hajlandóak tenni valamit a gyógyulásukért, jellemzően kívülről várjuk a segítséget. Sokak számára az az egyetlen elképzelhető út, ha bekapnak egy-két fájdalomcsillapítót, esetleg az orvoshoz is csak a receptért mennek és azonnali gyógyulást várnak.

gyogyszer3(6).jpg
<SCRIPT type=text/javascript src="http://download.divx.com/hiQ/hiQSupported.json"></SCRIPT>​

Akinek intenzív, nagy fájdalma van, természetesen ajánlott annak csillapítása, de csak addig, amíg átvészeli a legnehezebb időszakot.
A tartós gyógyszerszedés semmiképpen sem tesz jót az egészségnek.
Előfordul, hogy az orvosilag indokolt pihenést, fekvést sem tartják a betegek kötelezőnek, munka mellett szeretnének, illetve kénytelenek felépülni. Ilyenkor kompromisszumot kell kötni, hiszen bár esetleg több hétig pihenni kellene, ezt sokan nem tehetik meg, mert kockáztatnák a munkahelyüket. Nagyon nehéz megtalálni az egyensúlyt a külső szorítás és a belső béke, a gyógyulás között.


orvosnal-280-d000008D44c9c62fead6f.jpg
<SCRIPT type=text/javascript src="http://download.divx.com/hiQ/hiQSupported.json"></SCRIPT>​


A probléma felismerése fél siker

Van, aki nem veszi komolyan, hogy a betegség a lélek jelzése. Általános tapasztalat, hogy ha a finomabb jelekből nem értünk, mozgásszervi betegségek terén eljuthatunk például a porckorong-sérvig. Aki viszont rendszeresen foglalkozik magával, kielégítően mozog, pihen, egészségesen táplálkozik és a lelki életére is energiát fordít, tünetmentesen is megélhet egy mozgásszervi problémát, akár elferdült, kopásos gerinccel is. Amikor megbillen az egyensúly az életünkben, ugyanez az alaphelyzet fájdalmat, korlátozott mozgást okozhat. Tehát egy fizikai elváltozás a lelkileg, szellemileg egészséges, kiegyensúlyozott embernél nem jelentkezik feltétlenül tünettel, míg másnál esetleg komoly problémát okoz.


rozsa1.jpg
<SCRIPT type=text/javascript src="http://download.divx.com/hiQ/hiQSupported.json"></SCRIPT>​


Az alapvető probléma tisztázása az első és megkerülhetetlen lépés. A szembenézés mindig fájdalmas és kockázatos, hiszen ha felismerjük, hogy túl sok nehézséget okoz nekünk egy helyzet, esetleg ki is léphetünk belőle – vagyis vége a szőnyeg alá söprés nyugalmának.

Ugyanilyen alapvetés, hogy a mozgásrendszert mozgással lehet gyógyítani, ebben persze kivételt jelentenek például a gyulladásos és a baleseti traumán átesett betegek, akiknek átmenetileg éppen a pihentetés javasolt. Az esetek nagy részében azonban rendszeres, legalább napi fél óra mozgásnak a testre és a lélekre is nagy hatása van. Ennek pedig nem csak az úgynevezett örömhormon termelődése az oka, de a sport hosszútávon növeli az önbizalmat, megerősíti a megküzdési stratégiákat és a szó minden értelmében javítja a belső tartást. Mozgásszervi problémák megléte esetén ideális sport lehet például a kerékpározás és az úszás, de mielőtt életmódot váltanánk, mindenképpen érdemes ortopéd orvossal konzultálni, a sérülések és a túlterhelés kivédése miatt.

A szakember szerint, aki változtat az életén, lelkileg, szellemileg és fizikailag, akár egy jelentősebb állapotromlást is megélhet tartós tünetmentességgel.


tn_3330.jpg
<SCRIPT type=text/javascript src="http://download.divx.com/hiQ/hiQSupported.json"></SCRIPT>​

/A National Geographic Magyarország
cikke nyomán./
 

Bihar

Kitiltott (BANned)
Így vagy úgy magyarázhatjuk, azonban úgytudom az ember csontszerkezetének szavatossági ideje általában kb 40 év.
Persze ez a dolog sokmindentől függhet. A középkorú embernek már nagy esélye van arra, hogy mozgászervi nyavajákkal kínlódjon. Hogy azután ebben a lavorban a holisztika csak misztika?
 

Bihar

Kitiltott (BANned)
KEDVES ZSUZSANNA!
Mit szólsz hozzá, éppen most akarják betiltani a gyógynövények normális forgalmazását...méghozzá az Eu-t befolyásoló gyógyszergyárak praktikáinak ...hatására.
Erről jut eszembe: még az utolsó -Álmos féle- honfoglalás után is voltak orvosaink (arbagok) de nyugat ezeket -az uruki-mani ősvallásunkkal együtt- megpróbálta megsemmisíteni..mint pl a rovásírást, mely a világon az első betűírás.
Ciklikusan ismétlődnek a dolgok..
 

Arianwen

Állandó Tag
Állandó Tag
Tűztenger a talpunk alatt

Tűztenger a talpunk alatt

Fortyogó lávatavat vallatnak a kutatók – próbálják megmenteni a tűzhányó fenyegette várost.


01viewofcrater714.jpg


Mikor? Ez itt a kérdés, Ezt akarja tudni a lávatóhoz tartó két kutató, ez nyugtalanítja a szeizmológusokat, ezen múlhat egymillió kongói lakos sorsa. Mikor következik be a katasztrófa? Mikor tör ki a Nyiragongo?
A Kongói Demokratikus Köztársaság keleti határvidékén magasodó, több mint háromezer méteres vulkán egyike a világ legkevésbé ismert, ugyanakkor legaktívabb tűzhányóinak. Főként azért hanyagolták el a kutatók, mert a térségben húsz éve szüntelenül ropognak a fegyverek, nemcsak a szomszédos Ruandában, ezen a tájon is tömegeket mészároltak le. Hiába van tűzszünet, hiába ügyel a rendre húszezer kéksisakos, az ensz legnagyobb békefenntartó alakulata, gyakran fölugatnak a gépfegyverek.
Özönlenek a lázadók és a kormányhadak elől menekülő falusiak, egyre nő a vulkán lábánál terjeszkedő Goma város lakossága. A becslések szerint már egymillióan élnek a városban.
Az elmúlt néhány évtizedben kétszer is Goma felé vette útját a Nyiragongo olvadt kőzetanyaga. Lávája 1977-ben rekordot döntött: óránként csaknem 100 kilométeres sebességgel hömpölygött lefelé a hegyoldalon. Több százan vesztek oda, akik az útjába kerültek, pedig a kőzet megszilárdult, mielőtt elérte volna a városközpontot.
Aztán 2002-ben a vulkán több mint 11 millió köbméternyi lávát zúdított Goma belvárosára. Tizennégyezer épület dőlt romba, láva öntötte el a házak földszintjét, 350 ezren lettek földönfutóvá. Rettenetes volt a két kitörés, ám a szakemberek tudják: sokkal szörnyebb pusztításra képes a Nyiragongo, ha egyszer igazán dühöngeni kezd.
Dario Tedesco olasz vulkánkutató egyik célja, hogy fölmérje a katasztrófa valószínűségét. Az Európai Unió támogatásával dolgozik, s közben tizenöt éve igyekszik ráébreszteni kollégáit: időzített bomba a Nyiragongo. Nem kérdés, hajtogatja, hogy a vulkán hamarosan kitör, és akkor modern Pompeji lehet Gomából.


11viewfromafar714.jpg



 

Bihar

Kitiltott (BANned)
Konkrétabban nem ártana tudni azt sem, hogy mi zajlik most Japánban ott valahol Fukusima közelében a földkéreg alatt? Nagyon hosszú ideig tartanak az utórengések is és túl erősek. Ez mit jelenthet?
A japán sziogetek a távolabbi jövőben megmaradhatnak? Gondolom ezekre ne várjunk válaszokat.
A Csendes óceán eddig is sok meglepetést produkált már az emberiségnek, de ezután...?
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
KEDVES ZSUZSANNA!
Mit szólsz hozzá, éppen most akarják betiltani a gyógynövények normális forgalmazását...méghozzá az Eu-t befolyásoló gyógyszergyárak praktikáinak ...hatására.
Erről jut eszembe: még az utolsó -Álmos féle- honfoglalás után is voltak orvosaink (arbagok) de nyugat ezeket -az uruki-mani ősvallásunkkal együtt- megpróbálta megsemmisíteni..mint pl a rovásírást, mely a világon az első betűírás.
Ciklikusan ismétlődnek a dolgok..

*****

Nem ez az első -feltételezem, hogy nem az utólsó - "intézkedés", ami nem az emberek érdekét szolgálja, ráadásul emberi jogokat sért.
A jó gyógyszereinket túlnyomó részt megszüntették, helyette etetik a jónépet a tüneteket elnyomó, gyógyszernek nem nevezhető szerekkel.
Ebben az a jó, hogy jó sokáig kell szedni !
Az allergia ellenes (?!) katyvaszok is fogynak, mert a "gyógyszereikben" szinte minden adalék előfordul, amit egyébként tiltani kellene.
Viszont államilag engedélyezett - sőt támogatott ! -a TV dokik távgyógyítása, de előtte felhívhatod a TV jósdát, hogy mire számíthatsz.;)
Feszültségoldóként a csatornák tömkelege áll rendelkezésedre, ahol tájékozódhatol a szellemvilágról, kiűzetheted magadból az ördögöt, netán megidézheted valamelyik csodadoki szellemét.:D
Valahol ez is a bioterror egyik módozata, testi és szellemi leépítés.

A lejobb gyógyszerek mindíg természetes alapanyagokból készültek, nem is volt annyi "mellékhatás", mint most a csupa szintétikus, agyon vegyszerezett bóvliknak. És ami a lényeg, a növények gyógyhatása nem ezoterikás néphülyítés, hanem évezredes tapasztalatokon, kutatásokon alapuló valóság.
 

Bihar

Kitiltott (BANned)
Pontosan így igaz zsuzsnna, néphülyítés, félrevezetés folyik a gyógyszergyárak támogatásával.
Sokmindent, - így ezt is- túllehet élni, de muszáj folyton hisztérikusan mindenen változtatni, mellyet évezredek alatt kripróbált az emberiség..és bevállt? Továbbá adott esetben nincs is jobb?
A hazugságok erőszakos terjesztésének mindíg vannak elősegítői, haszonélvezői. Ezeket bizony lekellene leplezni. Ha valamelyik médiát hallgatom, nézem, akkor kiderűl, naponta kb 15-20 bogyót kellene bekapnom mindenféle dologra, még térdleflexre is... Ezek megakadályozzák biztosan, hogy az ember ne homo sapiens legyen, hanem egy hülye pirulakapkodó. Lényeg, hogy drágán kapkodja aki ezt teszi és sokat nyeldessen.
Eszembe jutott, hogy -de erről nem beszélnek, így elfelejtődött- amikor a magyarok ittt "hont foglaltak" az idegen papok -Róma utasítására- betiltották a gyógyfüveseket, vagyis az akkori orvosokat.. Mert szép számmal voltak ilyenek. Merthogy az ilyesmi az ördögtől való...most kitől való ez a tiltással felérő intézkedés? Sátán elvtárstól?
Addig ördögtőlvalóztak, míg a népi gyógyászat eltünt, azaz lappangott, ugyanúgy mint -mondjuk- a rovásírás.
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Paranormális jelenségek nem léteznek

varazsgomb.jpg


Richard Wiseman egy dologban nagyon biztos: mégpedig abban, hogy paranormális jelenségek nem léteznek.​
A Hertfordshire-i Egyetem pszichológus professzora márciusban megjelent Paranormality: Why we see what isn't there (Paranormális jelenségek - avagy miért látjuk azt, ami valójában ott sincs) című könyvével szeretné az érdeklődőket is meggyőzni álláspontjáról.
A kutató szerint minden paranormális jelenségre létezik tudományosan megalapozott magyarázat.
"Telepatikus képességű embereket kerestem fel, álmatlan éjszakákat töltöttem kísértetkastélyokban, és megkíséreltem halottakkal beszélni.
Mégis mindig ugyanaz történt: ha tudományos alapossággal vizsgáltam az első látásra izgalmasnak tűnő esetet, a rejtély rögvest szertefoszlott" - mondja Wiseman.
A közelmúltban a New Scientist magazinban jelent meg cikke az angol pszichológusnak, amelyben a könyvében leírtakból szemezgetve eloszlatta a misztikus ködöt több paranormális jelenség körül.


20110419ezoteriap6.jpg


Ártó szellemek és kísértetkastélyok (?!)

Meglebbenő függöny, léptek alatt nyikorgó padló, hűvös fuvallatok, különös éjszakai hangok: a világ minden táján és kultúrájában léteznek kísértettörténetek.
Felmérések szerint az emberek 30 százaléka hisz a szellemek létezésében, és 15 százalékuk állítja: találkozott már kísértettel. Ám Wiseman szerint csupán elménk és érzékszerveink csapnak be minket.
Az evolúció során különösen fogékonnyá váltunk apró neszek és finom mozgások észlelésére, hogy ezáltal idejében észlelhessünk minden lehetséges veszélyforrást a ragadozókkal teli vadonban. Az emberősök korában a túlélés szempontjából előnyösebb magatartás volt, ha elődeink akár tíz alkalomból kilencszer indokolatlanul rémültek meg és menekültek el, mint ha egyszer is figyelmen kívül hagyva a jeleket, ragadozók áldozatául estek volna.
Agyunk ezt az állandóan veszélyt kereső hozzáállását az eltelt évezredek alatt sem vetkőzte le teljesen, állítja Justin Barrett, az Oxfordi Egyetem Kognitív és Evolúciós Antropológiai Intézetének pszichológusa.
Egyes emberekben ez a védekező mechanizmus túlműködhet, ezért az ő agyuk tudat alatt minden ismeretlen zörejben vagy fuvallatban ellenséges szándékot vél felfedezni.


ghost20lady.jpg


És mivel elménk mindig ok-okozati összefüggéseket keres, az első pillanatban megmagyarázhatatlan eseményekért - más kézzelfogható megoldás híján - természetfeletti lényeket tesz felelőssé, ami pedig egyenesen elvezet minket a kísértettörténetek születéséhez.

A rejtélyes események okairól levont téves következtetéseken túl azonban agyunk még tovább tetézi a bajt: akaratunkon és tudatunkon kívül eltorzítja a történteket.
Ennek egyik oka a figyelem összpontosulása.
Szemünk ugyanis a történéseknek csak kis részét képes teljes pontossággal megfigyelni, mégpedig azt, amelyet agyunk aktuálisan a leglényegesebbnek ítél.
A látott kép többi része ehhez képest sokkal kevésbé részletgazdag. Ennek ellenére elménk azt az illúziót kelti és hiteti el velünk, hogy mindent alaposan megfigyeltünk.
Éppen ezért akaratunk ellenére is hibásan és hiányosan tudjuk csak visszaidézni a látottakat, vagy még rosszabb esetben a homályos részleteket fantáziánk egészíti ki.
A történtek pontos visszaidézését tovább nehezíti a memória működésének elve is. Agyunk minden esetben igyekszik kapcsoltan tárolni az információkat, ezért az átélt élményeket állandóan összeveti már meglévő tapasztalataink halmazával, kombinálja azokat, és ez alapján kreálja az emlékeket.
Tehát korábbi élményeink és előfeltevéseink döntően meghatározzák az új memórianyomokat.
Ezek a folyamatok együttesen képesek gyökeresen megváltoztatni azt, hogy később miként idézzük fel a történteket. Mindez természetesen tudat alatt zajlik le, így a kísértetjelenségek szemtanúi teljes mértékben igaznak és hitelesnek vélik élménybeszámolóikat, vagyis nem szándékosan állítanak valótlanságot.


20110419ezoteriap12.jpg

Világvége-jóslatok

Egy ilyen mélyen gyökerező és ősi ösztönökre visszavezethető elképzeléstől szinte képtelen a tudatunk elvonatkoztatni, annak ellenére, hogy az már többször tévesnek bizonyult.
A jelenség mögött a pszichológiában kognitív disszonanciának nevezett mentális folyamat áll.
Ennek lényege, hogy az eddigi tapasztalatainknak ellentmondó új információ jelentős belső feszültséget okoz az emberben.
Ilyen helyzetekben az emberi elme az ellentmondás feloldására törekszik, és ennek során sokkal inkább hajlamos a már meglévő elképzeléséhez és hitéhez ragaszkodni, semmint hogy elvesse azt egy új szemlélet kedvéért.
Éppen ezért akárhányszor igazolódik is be, hogy alaptalan a világvégétől való félelmünk, agyunk minduntalan visszakanyarodik az ősi ösztönein alapuló elképzeléséhez, és tovább retteg az emberiség végső és teljes pusztulásától.


OBE.jpg


Testen kívüli élmények (?!)

Szinte mindenki hallott már olyan esetekről, amikor valaki testen kívüli élményt élt át, például egy műtét vagy baleset kapcsán.
A jelenség hátterében álló racionális magyarázat után kutatva felmerül a kérdés: vajon agyunk hogyan és mi alapján dönti el, hogy mit tekint a test részének és hogy "hol vagyunk" éppen?
Erre adtak egy lehetséges választ a Pittsburghi Egyetem Pszichológiai Intézetének munkatársai, Matthew Botvinick és Jonathan Cohen, már 1998-ban.
A Nature-ben közölt munkájukkal azt bizonyították, hogy akár egy műkezet is sajátunknak tekinthetünk annak ellenére, hogy pontosan tudjuk: az nem valódi és nem a testünk része.
A kísérlet során a részt vevő személy kezeit egy asztalra téve ült. A kísérletvezető az alany bal kezét oldalra csúsztatta, majd egy paraván mögé rejtette el, és annak korábbi helyére egy azt helyettesítő műkezet tett.
A felkar és a műkéz közötti folytonossági hiányt egy törülközővel takarták el, majd az alany és a művégtag ujjait egy ecsettel egyszerre és ugyanolyan sorrendben simogatták.
A kísérleti személy - látva a műkezet érő ingerlést és közben saját ujjain ugyanezt érezve - pár perc elteltével úgy érzékelte, mintha a műkéz a sajátja lenne.
Sőt, ha hosszabb ideig tartó ingerlés után a résztvevők szemét bekötötték, és arra kérték őket, hogy mutassák meg, hol érzik a bal kezüket, a legtöbben a művégtagra és nem a tőle tíz centiméterre lévő valódira mutattak rá.
A kísérlet nagy megdöbbenést keltett, így azt számtalanszor megismételték, és kifejlesztették annak teljes testre kiterjedő változatát is, amellyel hasonló eredményeket értek el.
Az így nyert adatok alapján a kutatók úgy vélik, megoldották a testen kívüli élmények rejtélyét.
A jelenség magyarázata agyunkban keresendő, amely feldolgozza és összegzi a különféle érzékszervekből beérkező információkat, majd ebből konstruál egy, az érzetek alapján legvalószínűbbnek vélt testképet, ez pedig nem feltétlenül tükrözi hűen a valóságot.
Az agy e mechanizmus alapján dönti el a test helyzetét és kiterjedését, még ha ez azt jelenti is, hogy sajátunknak érzünk egy műkezet vagy éppen testünk felett lebegünk.

A leírtak egy dologra rávilágítanak: agyunk és érzékszerveink néha furcsa tréfát űzhetnek velünk.


orult.jpg


F:Hegyi Bea, az origo.hu oldalán
közölt cikke nyomán.
 

Bihar

Kitiltott (BANned)
Úgygondolom, hogy gondolatátvitel létezhet, ritkán. Vannak olyan emberek,akik között ez nem lehetlen, láttam is ilyen kísérleteket, sőt komoly emberektől hallottam is erről. Ilyen ember azonban nagyon kevés van, aki megbízhatóan produkál ilyesmit. De van. Talán a kételkedők még nem találkoztak ilyen emberrel. Ehhez a gondolatátvitelhez azonban valami közös pontnak kell lennie a kapcsolatbalépők között, tehát idegenek esetében ez nem működik. Ez a kapcsolat hasonlíthat a "halottlátó" kapcsolatához...de csak hasonlít, mert ez is valamiféle telepátia.
Aki ebben nem hisz...estleg felkellene keresnie egy ilyen -elismert- embert.
Régebben volt egy ilyen ismert halottlátó asszony -ha jól emlékszem- Putnokon. Fantasztikus dolgai voltak.
 
Oldal tetejére