A Bibliáról tisztán

Asperrimus témája a 'Vallás,szellemtan' fórumban , 2010 Március 5.

 1. Jaszladany

  Jaszladany Állandó Tag


  Abszolút egyetértek a MEKDSZ hitvallásával, de nem hiszem, hogy az én lelkipásztorom onnan indult volna útjára, mivel az én pásztorom Jézus Krisztus. Inkább a MEKDSZ indult Tőle.


  A jelenlegi protestáns Biblia szövege megegyezik az eredeti héber Ószövetség és a görög Újszövetség szövegével. A szöveghűség ellenőrzéséhez számos ókori kézirat áll már a rendelkezésünkre, köszönhetően az utóbbi 150 év beható kutatásainak, a korabeli kéziratok közelmúltban történt feltárásainak. Nagyon sok forrást találhatsz erről.

  A Szentírás ihletettsége nem bizonyíthatatlan. Ha veszed a fáradtságot, és ellapozol ennek a topicnak az első részére, ott számos bejegyzést találsz tőlem a Biblia természetfeletti mivoltára és egyedülállóságára vonatkozóan.

  A Biblián keresztül Isten szól. A legfőbb tekintély kifejezés arra vonatkozik, hogy az élet minden kérdésében Isten szavát és tanácsát tartják elsődlegesen iránymutatónak.
   
  Utoljára módosítva: 2014 Január 15
 2. Jaszladany

  Jaszladany Állandó Tag

  Erzsikém, amit Te tartasz Jézusról, azt a Biblia nem tanítja. Én elfogadom, hogy Te mást tartasz igazi Bibliának, de itt, ebben a topicban a protestáns Biblia a téma, annak a könyveit sorolta fel Asperrimus.
   
 3. Sz.Zsolt

  Sz.Zsolt Új tag

  Ez, hol van az Ószövetségben leírva? Hányszor szerepel az Ószövetségben a Jézus név?
  Hogy a mag egyes számban áll az pedig a nyelvünk sajátosságából magyarázható.
  De ha már nyelv, nálunk miért nem a Krisztus szóból alakultak ki különböző vallással kapcsolatos szavak, pl. keresztény, karácsony?
  Sőt a Krisztus szó is kifogásolható. Bizonyított hamisítás, eredetileg Kresztosz volt, ami egészen mást jelent, mint a Krisztus.

  A héber írás mássalhangzó-írás.
  Ha ezt látod STN, honnan tudod, hogy iSTeN, vagy SáTáN?
   
  Kicsi Fecske kedveli ezt.
 4. Jaszladany

  Jaszladany Állandó Tag

  Az Ószövetség lépésről lépésre vezet el Jézus Krisztus személyéhez. Időről időre egyre több információt közöl a kilétéről és a származásáról. Nézd meg a Messiási próféciákról írott bejegyzéseimet ennek a topicnak az elején.

  A Jézus név nem szerepel az Ószövetségben, mivel ez a Józsué, vagy Jehosua stb. héber név görög változata, az Ószövetségben pedig nincsenek görög névváltozatok.
  Ennek ellenére a Messiás nevéről sok támpontot kapunk az Ószövetségből, ezt is megtalálod a Messiási próféciák között.

  A héber "zera" - mag szó áll itt, szintén egyes számban.

  A keresztény szó a görög "cristianos" szó magyar formája, amelynek jelentése "krisztusi", krisztushoz tartozó, krisztust követő. A szó középkori magyar formája kirisztián, kirisztyán, majd keresztyén volt. A 17. századtól azonban, az egyházban elterjedt a keresztény alakváltozat a könnyebb ejthetősége miatt. Sajnos később a kereszt szóval is összekapcsolták.
  A magyar protestánsok egy része ma is a keresztyén változatot használja.

  A karácsony szónak nincs köze Krisztushoz. A magyar Karácsony szó jelentése szláv eredetű, a szláv korcsun szóból ered, amely lépőt, átlépőt jelent. A szó jelentése utal az új esztendőbe való átlépésre.

  A Krisztus – görög formájában: Krisztosz – nem név, hanem egy cím, a héber Messiás szó megfelelője. A jelentése: a Felkent.
  Ez szerepel az eredeti görög szövegben.

  Ahogy a magyar szövegek is érthetőek a magyarul tudó olvasó számára ékezetek nélkül is, úgy a héber szöveg is olvasható pontozás nélkül.
  Ne hasonlítsd a mi ábécénkhez és a nyelvünkhöz, nem ugyanolyan.
   
  vzajcev kedveli ezt.
 5. Kicsi Fecske

  Kicsi Fecske Állandó Tag

  Én nem tartok Jézustól, de nagyon fájna, ha szomorúnak látnám, érezném. Nem érdekel, hogy a megmásított biblia mit ír róla. Ha én szeretek valakit, akkor boldognak akarom látni, érezni. Lehet az földi, fizikai testben élő, vagy szellem, vagy lélek, vagy akár Isten. Több tapasztalatom is volt már Jézussal, és nem csak a betűkön keresztül. Nagyon sok nehéz helyzetből kihozott már, amiért nagyon hálás vagyok Neki érte. Éreztem már boldognak, szomorúnak, és azt hiszem nem kell bizonygatnom, hogy mikor boldog volt, az mindent megért.
  Én inkább igaznak érzem a magyorok hitét. A magyarok a mennyei Atyát Öregistennek hívják, a női principítumát Nagyboldogasszonya Istenanyának, fiukat meg fiú Istennek, Jézusnak. Szerintem ez mindent elárul, aki a valódi Istent keresi, és szereti. Nem hiában hívják a magyarokat a tudás népének. Spirituálisak voltak már akkor, mikor visszajöttek a kárpátmedencébe Attila után, már akkor hittek a fény Szent háromságban. De jó lenne az igazi, eredeti bibliát olvasni, nem az átköltöttet! Akkor valóban lehetne a bibliáról tisztán beszélgetni.
  Ezentúl csak a másik bibliás topikba fogok írni hébe hóba. Ott legalább nem lesz kifújjolva az az írás, amelyik az eredeti bibliát keresi, kutatja...... Ez akönyvek csoportja nagyon hasonlít arra a festményre, amit egy jó képességű festő lemásol, de a saját ihlete alapján. Nem lesz az eredeti, hamisításnak hívják a festészetben....
  Legyen nagyon szép, és vidám napotok!
  Sok szeretettel Erzsi.
   
  Utoljára módosítva: 2014 Január 16
  Sz.Zsolt kedveli ezt.
 6. Jaszladany

  Jaszladany Állandó Tag

  Kedves Erzsike, mindenki abban hisz, amiben akar.
  Ez a topic nem fújjol ki semmit, csupán a protestáns Biblia témájának van fenntartva.
  A másik topicban mindenféle egyéb írásról is beszélnek, ez a topic meg azért van, hogy a Bibliáról beszélgessünk.
   
  vzajcev és Szpacsek kedveli ezt.
 7. gyuriapa

  gyuriapa Állandó Tag

  Ez egy nagyon jó recept,megpróbálok élni vele de mit tudjak tenni,ha a feleségem hallani sem akar erről sőt ha anyám szóba kerül szinte érzem a gyűlölet vibrálását ami páromból árad . A párommal 18 éve élünk házasságban de ő igazán megérdemli a szeretetet mert mindig kitartottunk egymás mellet jóban rosszban,míg anyám mindig keresztbe tett vagy cserben hagyott...
   
  vzajcev és Jaszladany kedveli ezt.
 8. Jaszladany

  Jaszladany Állandó Tag

  Pedig lehet, hogy a párodnak kellene inkább kipróbálni ezt a receptet...
  De ha menthetetlennek látod az édesanyád és a párod közötti viszonyt, akkor nincs más hátra, mint megtartani a távolságot. :( Én tudom, hogy van, akit semmilyen recepttel nem lehet meglágyítani
   
  Szpacsek kedveli ezt.
 9. Szpacsek

  Szpacsek Állandó Tag


  Én csak a János Evangéliumát olvastam a 4 evangélium közül. A másik 3-mat nem.
  Egyébként a János Evangéliumát nem János írta -- hanem az ő egyik görög tanítványa. (A nevét elfelejtettem.)
  A "Jelenések Könyvét" írta személyesen János apostol.
   
 10. Jaszladany

  Jaszladany Állandó Tag

  Szerintem János apostol írta, mert nagyon szépen összecseng a stílusa János leveleivel is, és a Jelenések könyvével is. De mindenki úgy vélekedik erről, ahogy akar, hisz senki sem volt ott, amikor ez az evangélium íródott.
   
  Szpacsek kedveli ezt.
 11. rozsaporta83

  rozsaporta83 Állandó Tag

  Sziasztok,az a fo problema hogy ha mar Bibliarol van szo akkor azt azert nehez ellemezni , sokszor ertelmezni mert hianyos ,atforditott ,elforditott.A mai Biblia "ugymond nem megbizhato " rengeteg profecia megsemmisult az ido multaval,ami maradt azt is kiszelektaltak amit jonak lattak betettek amit nem kihagytak.Utanna tud mindenki jarni amennyiben persze szeretne megtudni az "igazsagot" ,ha egyaltalan a sok ezer ev elmultaval ez lehetseges. Sok teoria van errol a neten, van ami valos mit pl a nemreg talalt Holt -tengeri tekercsek (2011).
   
  Kicsi Fecske és furrier. kedveli ezt.
 12. Jaszladany

  Jaszladany Állandó Tag

  Kedves Rozsaporta83, a Biblia megbízhatóságával és a szövegek hitelességével kapcsolatosan nem ebben a topicban, hanem itt folyik vita:
  http://canadahun.com/temak/biblia-minden-ami-a-szentírással-kapcsolatos-2013.34857/page-48

  Ebben a topicban csak a Biblia tartalmáról beszélgetünk.
  A Biblia egyébként megbízható, a történeti hűségéről, a régészeti alátámasztásokról, a próféciákról ennek a topicnak az elején olvashatsz.
  Az ókorból fennmaradt bibliai kéziratok bizonyítják, hogy a Bibliába az elmúlt kétezer évben senki sem nyúlt bele, de mint említettem, erről a csevej a másik topicban folyik.
   
 13. Kicsi Fecske

  Kicsi Fecske Állandó Tag

  Ez nem igaz.....
  A másik bibliás topikban már sokan bebizonyították. Találkozunk ott....
  Legyen nagyon szép, és vidám napotok!
  Sok szeretettel Erzsi.
   
  furrier. kedveli ezt.
 14. Jaszladany

  Jaszladany Állandó Tag

  Utoljára módosítva: 2014 Április 1
 15. Jaszladany

  Jaszladany Állandó Tag

  Ez egy 4 évvel ezelőtti bejegyzésem, de újra megosztom ezzel a témával kapcsolatban, hogy miért tanulmányozzák az emberek a Bibliát, és hogy a Biblia meg tudja szólítani az embert.
  Én, mint keresztény, azért tanulmányozom, amiről ebben a hsz-emben beszámoltam:

  A Biblia beszél

  A Biblia egy beszélő könyv.
  Számtalanszor tapasztaltam már, mennyire igaz ez a megállapítás.
  Isten sokszor és sokféle módon szól hozzám nap mint nap a bennem lakozó Szent Szelleme által, legtöbbször a Biblián keresztül, mivel a Biblia mindig kéznél van. És Istent minden problémával lehet "zaklatni". A leghétköznapibb dolgokban is lehet Istentől kérni és kapni iránymutatást. És mindig érdemes Neki engedelmeskedni.

  Most csak két példát mondanék erre az életemből.

  20 éve, amikor megtértem, sok helyretennivaló volt az életemben (ma is van, persze). Az egyik ilyen volt a testvéremmel való kapcsolatom. Már évekkel korábban összevesztem vele egy örökség miatt. Többen biztattak, hogy pereljem be a testvéremet, mivel szerintük méltánytalanul kiforgatott az örökségből. Erre készültem.
  Ám miután befogadtam Jézust a szívembe, és kezembe vettem a Bibliát egyszer csak az alábbi ige elevenedett meg előttem, és egyenesen a szívemhez szólt:

  1Kor. 6.6
  Sőt testvér a testvérrel pereskedik, méghozzá hitetlenek előtt.
  Egyáltalán már az is nagy gyarlóság bennetek, hogy pereskedtek egymással. Miért nem szenveditek el inkább a sérelmet? Miért nem tűritek el inkább a kárt?
  Sőt ti okoztok sérelmet és kárt, mégpedig testvéreknek!


  Ha Isten emberi hangon mondta volna ezeket, akkor sem hallottam volna tisztábban. Azonnal letettem mindenféle pereskedésről.
  És a Biblia nem csak megszólal, de mindjárt formálja, alakítja is az ember szívét. Mert az embert megrendíti, amikor Isten szól hozzá. Hogy a világ Teremtője ilyen figyelemre méltatja, megszólítja, törődik a dolgaival, tanítja, neveli vezeti az embert; ezt a szeretetet nem lehet elbírni könnyek és térdre borulás nélkül.

  Nem csak lemondtam mindenféle pereskedésről, lemondtam az örökségről, hanem ki is békültem a testvéremmel, aki azóta szintén Jézusé lett, és a legcsodálatosabb testvéri kapcsolat van köztünk immár 20 éve. Isten pedig azóta sokszorosan adta nekem vissza azt, amiről az Ő indítására lemondtam. De a legnagyobb kincs mégis a testvérem szeretete, és az Istennel való békességem.

  Egy másik anyagiakkal kapcsolatos eset az életemből:
  Szomszédunk, egy idős úr, egyszer segített nekünk fuvarozni az autójával. Természetesen felajánlottuk, hogy a benzinköltséget fizetjük. De jóval többet kért annál, mint amennyibe a benzin kerülhetett. Nem éreztem jogosnak a kérését, nem akartam annyit fizetni. Tudtam, hogy ebből sértődés és harag lesz, de nem érdekelt. Nem akartam, hogy becsapjanak.
  Este aztán beszéltem az Úrral. És akkor Isten megszólalt ezen az igén keresztül:

  Mt. 5.40
  Ha valaki pereskedni akar veled, és el akarja venni az alsó ruhádat, engedd át neki a felsőt is.
  Ha pedig valaki egy mérföldnyi útra kényszerít, menj el vele kettőre.


  Másnap elnézést kértem a szomszéd öregúrtól, és nem csak a kért összeget fizettem ki neki, de még tettem is hozzá. A jó szomszédi viszony megmaradt, sőt, attól kezdve a szomszédunk elhalmozott minket mindenféle ajándékokkal, és olyan kedves volt hozzánk mint soha azelőtt.
  Azóta meghalt, és tudom, hogy nem lett volna érdemes néhány forintért évekig haragban lenni vele, és neheztelni egymásra. Hálás vagyok Istennek a tanácsáért.
  Az anyagi dolgok nem könnyű terület. De könyvet lehetne írni Isten anyagi gondviseléséről, amit megtapasztaltam a 20 év alatt, és amit tapasztalok a mai napig, amióta az Úré vagyok. Folyamatosan átélem ennek az igének az igazságát:

  Zsolt. 34.11
  Az oroszlánok szűkölködnek, éheznek; de a kik az Urat keresik, semmi jót sem nélkülöznek.


  Mondanék még két példát lelkész barátom, Zimányi József elbeszéléseiből is arra, hogyan szólal meg a Biblia:

  Egyszer megkísértette őt az a gondolat, hogy elégtételt vegyen magáért, és azt az embert, aki feljelentésével őt az 50-es években a KGB kezére juttatta, ő is feljelentse. Megtudta, hogy az az ember, aki akkor már püspök volt, adót csalt, amit Ukrajnában a 60-as években szigorúan büntettek.
  De mielőtt elindult volna, hogy feljelentse, még kinyitotta a Bibliáját. Ez az ige szólt hozzá a Példabeszédek könyvéből:

  A te ügyedet végezd el felebarátoddal; de másnak titkát meg ne jelentsd;
  Ne mondd ezt: a miképen cselekedett én velem, úgy cselekszem ő vele; megfizetek az embernek az ő cselekedete szerint. (Péld. 24-9,;25.9 )


  Tudta, hogy ez neki lett megírva. Mélyen elszégyellte magát Isten szavaitól.
  Erre az intésre aztán megkereste a püspököt, és elmondta, hogy milyen szándékkal indult el, de Isten szeretetteljes, kemény keze visszatartotta. A püspök nagyon levert volt, de a barátom azt mondta neki: Nem fogja feljelenteni, mert Jézus lelkülete nem engedi.
  Később örült annak, hogy nem kellett hordoznia annak a terhét, hogy egyszer valakit feljelentett.

  És még egy igaz eset, amit ő mondott el.

  Egyszer egy asszony megkérdezte tőle, komolyan mondta-e azt, amit a prédikációjában mondott: hogy a Biblia beszél. Mert az asszony ezt nem tudta elhinni.
  Barátom azonban megerősítette: De igen, ez a könyv beszél. És biztatta az asszonyt, hogy próbálja ki.
  Az asszony azonban fejét csóválva, hitetlenkedve ment el.
  Néhány nap múltán a barátom abban az utcában járt, ahol ez az asszony lakott. Az asszony meglátta őt a háza ablakából. Kiszaladt az utcára, és izgatottan hívta be a házába: "Jöjjön lelkész úr, mondanom kell valamit!"
  És a következőt mondta el:
  "Emlékszik, amikor legutóbb beszéltünk, és maga azt mondta, hogy a Biblia beszél? Én ezt nem hittem el. De amikor hazajöttem, mégis csak kinyitottam. És ezt a sort olvastam benne:
  "Kiálts hozzám és megfelelek, és nagy dolgokat mondok néked, és megfoghatatlanokat, a melyeket nem tudsz." (Jer. 33.3)
  Kiejtettem a Bibliát a kezemből, lelkész úr! - folytatta az asszony. - Ez a könyv tényleg beszél!"

  Igen, a Biblia beszél. Még temérdek példát tudnék hozni a magam és mások életéből arra, hogyan szól hozzájuk Isten a Biblián keresztül. De azt, hogy milyen csodálatos, felemelő érzés meghallani belőle Isten szavát, azt nem tudom leírni. Azt meg kell tapasztalni.
  Ahogy tanácsol, ahogy fedd, ahogy buzdít, ahogy bátorít, ahogy gyógyít, ahogy vigasztal... mert senki sem tud csodálatosabban vigasztalni, mint Isten az Ő igéjén keresztül.
  Az Ő szavai egyenesen az ember szívébe hatolnak.
  Amikor lesújtott a gyász a maga fájdalmával, bánatával, kétségbeesésével együtt, Jézus szavai megelevenedve szóltak hozzám:

  "Békességet hagyok néktek; az én békességemet adom néktek: nem úgy adom én néktek, a mint a világ adja. Ne nyugtalankodjék a ti szívetek, se ne féljen!" (Ján. 14.27)

  Az Ő szavai tényleg "lélek és élet".

  "A beszédek, a melyeket én szólok néktek, lélek és élet."
  (Ján. 6.63)
   
  vzajcev kedveli ezt.
 16. pitti

  pitti Állandó Tag

  Ugyanarrol az Istenrol beszelunk? Ugyanis a multkor amikor pacal porkolthoz valo palinkat ittam a konyhaban nekem azt mondta az Oreg, hogy "figyejj Pitti, te kurva rendes kolok vagy de ha nem vagsz bele meg harom gerezd foghagymat a porkoltbe akkor a pokolba kuldelek"
  Mond meg nekem, hogy rendes dolog ez az Istentol? Es ha nem lett volna meg egy fej foghagymam akkor most a gyehenna tuzen porkolodnek az idok vegezeteig?
  Rolad is mondott furcsa dolgokat de azt most nem akarom reszletezni mert masok is olvassak ezt a topikot.
   
 17. Jaszladany

  Jaszladany Állandó Tag

  Szia Pitti!!!!!! :hurra:
  Már nagyon hiányoztááááál!!!!!!!!! [​IMG]

  Ha elfogy a fokhagymád szívesen küldök! Nem venném a lelkemre, hogy le kelljen menned a melegedőbe ;)
   
  Utoljára módosítva: 2014 Szeptember 5
  Kyra_ kedveli ezt.
 18. Szpacsi

  Szpacsi Állandó Tag

  Ettől már csak az a rosszabb, ha lent a pokolban is HIDEG van....
  Tapasztalatból mondom..... :rolleyes2::mad:
   
 19. Szép napot mindenkinek ! Szép ez a történet csak egy dolgot nem értek a szerzőjét sehol senki sem tünteti fel - mivel több oldalon is találkoztam ezzel az alkotással- amely a méltatlanul "elfelejtett" Wass Albert műve .
   
  Kicsi Fecske kedveli ezt.
 20. Semyassa

  Semyassa Állandó Tag

  Áldás kedves bibliázók!

  Pál apostol beszél egy másik Jézusról is tudna valaki erről nekem mesélni?:)
   

Megosztás