Balaton mindenes

kokojumbo témája a 'Fotó album' fórumban , 2009 Augusztus 3.

 1. Akhilleusz

  Akhilleusz Állandó Tag

  Mészöly Géza, a Balaton öble az akarattyai partokkal (1885)

  Azt mondják, hatásában Markó Károlynál találunk rá a tó megfestésének lehetőségére, noha neki nincs balatoni képe. A korai próbálkozások után, akit mennyiségében és jelentőségében is talán elsőnek kell tartanunk, az Mészöly Géza (1844–1887). 1871–72-ben jutott el a Balatonhoz, s ettől kezdve visszatérő témája lesz a tó. Híres festmények sora kerül ki a műterméből: Balatoni halásztanya, Őszi nap a Balatonon, Balaton stb.

  A „magyar Corot”-nak nevezték, a külföldi műkereskedelemben több képét e név alatt is adták-vették. Magyar festők sokasága érkezik utána a Balatonhoz, hogy megbirkózzon a lehetetlennel, a táj csodáinak visszaadásával a vásznon. A Balaton Mészöly Géza egész pályája során – korai haláláig, mintegy másfél évtizeden át – ihletője maradt. Szépsége, derűs csendje, színeinek harmóniája kel életre műveiben, a viharos tavat sosem festette. A festmény a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán látható.


  [​IMG]
   
 2. Akhilleusz

  Akhilleusz Állandó Tag

  [h=1]Keszthely, Balaton Szálló[/h]A patinás hotel a Monarchia idején, az 1890-es években épült párjával, a Hullám Szállóval együtt – abban az időszakban, amikor a város turistacélponttá, fürdőközponttá vált. Ekkoriban újult meg a belváros, Keszthely birtokába került a Balaton-part és megépült a szigetfürdő is. A part menti sétányon az épület a régi korok hangulatát idézi, de sajnos a jelenben az enyészet az úr. A rendszerváltás óta hányatott a patinás épület sorsa, többször váltott tulajdonost, és folyamatosan zárva volt. 2004-ben hajléktalanok gyújtogattak a földszinten, 2008-ban pedig fiatalok szórakoztak benn, és leégett a tetőszerkezete. A hotel ma is zárva van, mindenütt látszanak rajta a pusztulás nyomai, és kinn van az épületen az Eladó/bérbe adó tábla.

  [​IMG]

  [​IMG]
   
  GJodie, kukta, elfow és 1 másik tag kedveli ezt.
 3. Akhilleusz

  Akhilleusz Állandó Tag

  Balatonfüred, Hotel Annabella

  Épületéből páratlan kilátás nyílik a Tihanyi-félszigetre, a tóra, valamint a várost körülvevő hegyekre. A Hotel Annabella külső és belső úszómedencékkel, saját stranddal is rendelkezik.

  [​IMG]
   
  GJodie, kukta, elfow és 1 másik tag kedveli ezt.
 4. izaka

  izaka Állandó Tag

  Egy hónapja láttam "magyar tengerünket"... de alig hittem a szememnek... a éli part eszméletlenül néz ki... lassan vizet vihetünk bele...
  Nagyon sajnálom... tudja valaki, hogy menthető meg.... ???
   
  GJodie, kukta és Sch.E. kedveli ezt.
 5. elfow

  elfow Állandó Tag

  Vajda János: A Balaton partján

  Illanó felhők az égen,
  Játszi árnyak a mezőn.
  Jár a szellő körülöttem
  Szeliden, lengedezőn.

  Közbe-közbe sebesebben
  Suhan el a habokon,
  Odaszólva érthetetlen
  Túlvilági hangokon.

  Hidegen, verőfény nélkül,
  Haloványan, álmatag
  Ki-kipillant a felhőkbül,
  Majd meg elbólint a nap.

  Nézem e játékot, nézem,
  Hallgatom e halk morajt.
  Mit jelent az árny a réten,
  Szél a habra mit sohajt?

  Azt jelenti az az árnyék:
  Ember, nézz meg engemet.
  Földi lét - tünő árnyjáték;
  Ma nekem, holnap neked.

  Nincsen itten állandóság;
  Ami él, mind elmuló.
  Csak maga a mulandóság,
  Az az örökkévaló.

  És az a türemlő hullám,
  Kis bujár hab mit gagyog?
  "Ember, ember, ide nézz rám,
  Lettem és már nem vagyok."

  És a ringó, kergetőző
  Millió hab a tavon,
  Váltakozva majd egy bölcső,
  Majd meg egy-egy sírhalom.

  És ez így megy mindörökkön
  Mindörökké, föl-alá.
  Így ölelkezik a földön
  Születéssel a halál.

  És csak egyszer! és csak egyszer?
  Az idő, tér végtelen,
  S újra többé itt az ember
  Soha többé nem jelen?

  Kiderül a felleges ég,
  Visszatér a szép tavasz,
  S soha e mindenségben két
  Falevél nem ugyanaz?

  Hát ha mégis, újra itten
  Igy, ahogy most, valaha...
  Az örök idő-keréken
  Visszafordul a "soha?"

  Soha többé, soha többé!
  Szív, hogy ezt elviseled!
  Emberagy, a "mindörökké"
  Őrületbe hogy nem ejt?

  Megnyugvást, vigaszt mi adhat?
  Kérdezed, mi volna jobb?
  De hiába, tenger és nap
  Nem felel, csak mosolyog.

  Mintha mosolyogna rajtam,
  Gondolván: szegény bohó,
  Árny után kapkodsz, azonban
  Fut előled a való.

  Hasztalan a mult, jövendő
  Titkait mit keresed?
  Feleled, hogy mindakettő
  A jelenben csak tied.

  A teritett asztal itt áll,
  Rajta a sok jó malaszt:
  Lesve várva, jön-e több tál?
  Még utóbb éhen maradsz.
  1884
   
  GJodie, kukta és Sch.E. kedveli ezt.
 6. elfow

  elfow Állandó Tag

  Szoboszlay Éva - Balatonhoz kapcsolódó akvarelljei

  szoboszlayeva_024.gif TN_szoboszlayeva_025.JPG TN_szoboszlayeva_013.JPG szoboszlayeva_015.gif szoboszlayeva_027.gif TN_szoboszlayeva_012.JPG szoboszlayeva_022.gif
   
  GJodie és Sch.E. kedveli ezt.
 7. elfow

  elfow Állandó Tag

  Kedves táj, üde és hangulatos vidéke szép hazánknak... Erzsi szivem :D ... várom a beigért felvételeket.
  Természetesen nem siettetnélek, akkor tedd amikor időd, és kedved is tele vele' és engedi.
  Még jövök, és köszönöm a vers csokrodat a kortárs topikomban. kiss
   
  GJodie és kukta kedveli ezt.
 8. elfow

  elfow Állandó Tag

  Csatolás megtekintése 977785 Csatolás megtekintése 977785
  Helka és Kelén legendája.

  helka-2.jpg .
  0.jpg

  A Helka és a Kelén a Balaton legrégebbi, jelenleg is használatban lévő hajói. Mindkettő 1891-ben épült és többszöri átépítés ellenére megőrizték 19. század végi külsejüket.

  A nosztalgiahajók felső fedélzete nyitott, a főfedélzeten két kisebb nyitott és egy nagy zárt utasterük van. A hajótest egy nagy, zárt körpamlagos utastermet tartalmaz.

  A hajók legnagyobb hossza 35,22 méter, legnagyobb szélessége 5,28 méter, befogadóképessége 120 utas, főgépük teljesítménye 220 kW.

  Helka és Kelén egy balatoni legendából ismert két név, Helka a herceg leánya, Kelén pedig a reménytelenül szerelmes árva pásztorfiú. A hajók névadásánál ezt a legendát elevenítették föl.

  Forrás: wikipédia

  A két nevet a Balaton két legöregebb hajója viseli. A két gőzös 1891 –ben épült a Balatonfüredi Hajógyárban, és máig – szinte teljesen megőrizve eredeti formájukat – szállítják a sétahajózni vágyókat a Balatonon.


   
  GJodie, kukta és Sch.E. kedveli ezt.
 9. elfow

  elfow Állandó Tag

  Csatolás megtekintése 977797 LigetiNap.jpg

  Helka és Kelén legendája
  a keszthelyi Helikon strand melletti sétányon, korábban egy másik szobor tekintett a Balatonra. A talapzaton most már a Helka és Kelén nevet viselő famunka áll.

  Csatolás megtekintése 977785 Csatolás megtekintése 977797 Csatolás megtekintése 977797

  Réges – régen csodaszép kastély állt a félsziget csücskén. Rohan, a vak herceg élt itt, két szépséges leányával, Horkával és Helkával. Horka, bár gyönyörű volt, velejéig romlott, hangja új csattogott, mint a repedt fazék. Helka viszont nem csak szép, hanem jóságos hercegkisasszony volt. Bár a palota tele volt kincsekkel és a lányokkal búsás hozomány járt, egy herceg vagy vitéz sem akadt, aki a rikácsoló Horka kezét kérte volna. Horka egyre féltékenyebb lett húgára, s apjától kért segítséget: adja oda kincsei felét annak az ifjúnak, aki szörnyű hangjától megszabadítja. Sok csaló és szerencselovag jött a kastélyba, de mind dolga végezetlenül távozott. Thuz herceg – aki az Alföldről érkezett – kitartóbb volt mindnyájuknál. A herceg foga nagyon fájt a sok kincsre. Ahogy a Balaton partján üldögélt, szakadatlanul törte a fejét, mit tehetne Horka csúf hangjával. Mivel semmi sem jutott eszébe, dühében felkiáltott:

  - Ég és föld szellemei, istenek vagy ördögök, segítsetek!
  Ekkor a szél felkorbácsolta az ezüshidat, amit a telihold vont a tóra. Susogni kezdett a nád, és egy ködbe burkolózott nőalak emelkedett ki a tóból. Kezében aranybuzogányos nádat tartott. Sió volt, a Balaton tündére. Szép is lehetett volna, de haj helyett rút kígyók tekergőztek arca körül. Átok ült rajt, s csak egy igaz szerelmes őszinte ajándéka törhette meg a varázslatot. Sió azt hitte, Thuz szerelme tiszta, így elmondta neki, hogyan gyógyíthatja meg Horkát. A tündér azt gondolta, alkut köthet az ifjúval, s végre megszabadul kígyó – koronájától. Elmondta Thuznak, mit kell tennie. A tihanyi vár lábánál van egy sír, ott él egy barlangban egy öreg remete, s az ő sárgaköves gyűrűjét kell Horkának hét nap hét éjjel a nyelve alatt tartania, hogy angyali hangja legyen. Cserébe Sió Helka aranyszőrű gödölyéjének első nyírás szőrét kérte. Thuz mindent megígért, s már rohant is a palotába. Bár a tó tündére bosszút ígért, ha a herceg nem teljesíti a szavát, Thuz ezzel mit sem törődött.
  Sió valaha gyönyörű, aranyhajú tündér volt, rabul ejtette minden férfi szívét. De nem kellett neki egy sem, csak játszott velük, majd elhajította őket. Akkoriban még a Bakony erdeje a Balatonig ért. Az erdőben élt Kamor, a varázsló és fia, akit szintén Kamornak hívtak. Szerelmes lett ő is a szépséges Sióba. A tündér hársfavirágvízért küldte a Bakonyba, s mikor visszaért a tóhoz, hallotta, hogy Sió szerelmesen suttog a parton egy másik ifjúval. Meghasadt a szegény fiú szíve, s nemsokára Tihany szikláiról a mélybe vetette magát. Apja a sziklák alá temette, sírján gyönyörű virágok nőttek. Egy öreg remete telepedett le a sír melletti barlangban, s gondozta az ismeretlen sírt. Kamor bosszút állt fia hiábavaló haláláért. Egy este öreg pásztor képében látogatta meg Siót. Azt mondta neki, fiatal ura küldte, hársfavirágvizet hozott. De amint kinyitotta az edényt, kígyók lepték el a fejét.
  - A Bakony kígyóit hordod majd fejeden, míg az igaz szerelem – melyet te nem ismersz – önként fel nem oldoz. –mondta a közben visszaváltozott Kamor. A bakonyi szél azon az éjjelen fenékig felkorbácsolta a Balaton vizét.
  Mikor Sió találkozott Thuz herceggel, reménykedni kezdett, talán végre feloldja valaki a varázslatot. De Thuznak esze ágában sem volt visszatérni a tündérhez. Elkérte a sárgaköves gyűrűt a remetétől, Horka a nyelve alá tette, hét nap, hét éjszaka. S valóban, mikor letelt az idő, gyönyörű, csengő hangja lett. Egybekeltek, a gyűrűt pedig megtartották emléknek. Sió követet küldött Thuzhoz, de a herceg kinevette, nem teljesítette adott ígéretét. Nemsokára az öreg remete nagyon beteg lett, s fiát, Kelént küldte a gyűrűért. A fiú hiába könyörgött Horkának és Thuznak, hogy apja csak a gyűrű erejétől gyógyulhat meg. Nem adták vissza neki. A magába roskadt fiút gyönyörű lány szólította meg a palota folyosóján. Helka volt, s kárpótlásul nővére gonoszságáért Kelénnel tartott, segített ápolni idős apját. A remete a gondos ápolásnak köszönhetően meggyógyult, a két fiatal pedig egymásba szeretett az együtt töltött idő alatt. Szerelmüket titkolni kényszerültek, mert Kelén szegény ember fia volt, s Rohan herceg nem tartotta volna méltónak lánya kezére.
  Eközben Horka és Thuz ahelyett, hogy boldogan éltek volna, azon kezdték törni a fejüket, hogyan szerezzék meg Rohan herceg többi kincsét is. A jóságos Helka útjában állt gonosz tervüknek, ezért először őt akarták eltávolítani apjuk közeléből. A hegy alatt élt egy cigányasszony, aki boszorkány hírében állt. Hozzá fordultak segítségért. Tudták, hogy Helka mindent megtenne apjáért, Rohan hercegért. Gonosz tervet eszeltek ki. Élt a Balaton közepén egy varázserejű hal, Sió kedvenc halacskája. Horka azt mondta Helkának, ha megszerzi az aranyhalat, és apja eszik húsából, megjön szeme világa. Tudta Horka, hogy Sió nem fogja hagyni elvészni a halat, így húga nem tér vissza veszélyes küldetéséből. Helka azonnal útnak indult, Kelén elkísérte útján. Mikor Sió rájött, hogy a pár aprócska csónakján kedvenc halacskáját akarja megszerezni, éktelen haragra gerjedt. Hatalmas, sötét hullámokat kavart a tó szelíd vizén, a kis lélekvesztő szinte eltűnt közöttük. Sió el akarta pusztítani őket, de látta halált megvető bátorságukat és igaz szerelmüket, és reménykedni kezdett: talán ők képesek lennének feloldani az őt sújtó átkot. Alkut ajánlott nekik. A halacskáért cserébe kérte a gödölye arany szőrét. A szerelmesek megesküdtek, hogy teljesítik ígéretüket, Sió pedig odaadta a halat.
  Horka nagyon csodálkozott, mikor húgát viszont látta. Arra gondolt, nem baj, kitalálnak majd egy másik tervet elpusztítására. Elkérte Helkától a halat, hogy apjának finom vacsorát főzzön belőle. De nem így tett, maga falta fel a halacskát, Rohan hercegnek egy közönséges halból készített vacsorát. Így a herceg továbbra is vak maradt.
  Horka és Thuz újra felkereste a cigányasszonyt. Úgy gondolták, az is elég, ha Kelént elpusztítják, hiszen szerelme úgyis utána hal. Állt a Bakony közepén egy hatalmas cserfa, melynek tetején lakatlan hollófészek árválkodik. A fészekben összegyűlt harmatvíz varázserővel bír, azt kell megszereznie Kelénnek, hogy az öreg Rohan visszanyerje szeme világát. A fát azonban hatalmas vadkan őrzi, meg kell küzdenie vele annak, aki a fa kincsére áhítozik. Kelén azonnal útnak indult, hiszen látta, hogy Helka milyen bánatos. Hét nap hét éjjel bolyongott a Bakonyban, de nem találta meg a fát. A bakonyi szél megsajnálta a fiút és elvezette Kamorhoz. A varázsló ismerte őt. Kelén elmesélte történetét. Kamor rögtön átlátott Horka és Thuz gonosz tervén, s megígérte, hogy segít a fiúnak. Elvezette a cserfához, maga végzett a vadkannal, segített feljutni Kelénnek a fa csúcsára a harmatvízért. Mikor végeztek, elkísérte a fiút a Bakony széléig.
  -Tudd meg, hogy a sírban, melyet apáddal gondoztok, a fiam nyugszik. Bármikor bajba kerülsz, mondd ki nevem háromszor a sír mellett, s én ott termek a bakonyi szél szárnyán.
  Mikor Kelén hazatért, Horka nagyon elcsodálkozott, de továbbra sem tett le tervéről. A vadkan nyelvéből férjének reggelit készített, ő maga pedig tükre elé ült, és arcára locsolta a harmatvizet. A varázslat azonban máshogy hatott a két gonosz lélekre. Thuz csúf vadkanná változott, Horka pedig – miután magára locsolta a harmatvizet – egy fekete holló alakját öltötte magára. A két riadt állat elmenekült a palotából, mielőtt bárki észrevette volna őket.
  Helka – miután köszöntötte szerelmesét – sietett Horkához a varázsszerért. De csak az elfogyasztott vadkannyelv maradványait és az üres kulacsot találta. Bánatában Kelénhez sietett a remetelakba. A két fiatal leült egy padra a sír mellé, s ott búslakodott.
  -Hej, Kamor, Kamor, hiába volt minden segítséged! Ha Kamor itt lenne, biztosan tudná a megoldást bajainkra! –sóhajtott Kelén.
  Ekkor szél támadt, s hamarosan ott termett a varázsló a fiatalok előtt.
  -Kimondtad háromszor a nevem, hát itt vagyok! –mondta.
  Szép sorban elmondták a történteket a varázslónak. Kamor sejtette, hogy mi történt Horkával és Thuzzal. Segített a két fiatalnak.
  -Minden nap gyűjtsd össze a sír virágainak harmatcseppjeit – mondta a varázsló – de csak Helkának add oda, senki másnak! Azzal locsolja meg Rohan herceg szemét, s visszatér a látása! – ezzel elbúcsúzott a fiataloktól, s a szél hátán visszatért a Bakonyba.
  Három nap múlva az öreg herceg újból láthatta a napvilágot. Nagy örömében azt sem bánta, hogy Helka kezét egy szegény ifjú kéri tőle. Horkát és Thuzt senki sem kereste. Pár nap múlva dühös vadkan rontott a remete életére, feje felett holló keringett. De Kelén a közelben volt, s íjával leterítette a két undok állatot, így a remetének nem esett bántódása. A holló és a vadkan teste lezuhant a sziklákon.
  Helka és Kelén egybekeltek, hatalmas lakodalmat csaptak. De véget sem ért a mulatság, a két fiatal csónakba szállt. Vitték magukkal az aranyszörű gödölyét és egy arany ollót is. Mikor beértek a tó közepére, Siót szólították. A tündér kiemelkedett a vízből, Helka pedig odaadta neki a gödölye szőrét. Sió fejéről lehullottak a csúf kígyók, gyönyörű aranyfürtjei ragyogtak a napfényben. A fiatalokat Füreden sodorta partra a víz. Kamor várta ott őket. Megáldotta hűséges szerelmüket. Cserfa varázsbotját a földre dobta, Sió pedig aranybuzogányos nádját, s így szóltak:
  - Ezen a helyen gyűljenek össze hegyeim érceinek legjótékonyabb erői! – kiáltotta Kamor.
  - És vizeimnek legjótékonyabb forrásai –mondta Sió.
  Azon a helyen gyógyító forrás fakadt. A két fiatal boldogan élt, emléküket már csak az öreg balatoni emberek és néhány szépséges hajó őrzi.
   
  GJodie, kukta és Sch.E. kedveli ezt.
 10. Sch.E.

  Sch.E. Állandó Silver Tag

  Szia Elfow!
  Nem felejtettem el a képeket, egy külső winchesteren kell megkeresnem és időrabló feladat.
  (Tele vagyok unoka képekkel, hirtelenjében most csak azzal tudnálak elárasztani.;))
  Átugrom a kortárs versek topikba, hátha van valami jóság!
  Köszönöm Kelént és Helkát, az egyik képeden Kelén épp Füreden köt ki! A Balaton legszebb hajói!!!
  Nagyon jók Szoboszlay Éva akvareljei!
   
  GJodie és kukta kedveli ezt.
 11. Sch.E.

  Sch.E. Állandó Silver Tag

  Ha esős tél és tavasz jön, nem lesz semmi baja a tónak! Elfelejtjük egy szempillantás alatt, milyen is volt idén ősszel és 2003-körül.
   
  GJodie és kukta kedveli ezt.
 12. Sch.E.

  Sch.E. Állandó Silver Tag

  Balatonfüred télen, pihennek a hajók...Árpásiné Detty fotója

  [h=5][/h][​IMG]
   
  GJodie, kukta és elfow kedveli ezt.
 13. Sch.E.

  Sch.E. Állandó Silver Tag

  Szigliget!

  Fotó: Simon Teodora


  [​IMG]
   
  GJodie, kukta és elfow kedveli ezt.
 14. Sch.E.

  Sch.E. Állandó Silver Tag

  Badacsony ősszel


  [​IMG]   
  GJodie, kukta és elfow kedveli ezt.
 15. elfow

  elfow Állandó Tag

  Türelem és Szigligetet terem: ;) majd... eccer'.
  Ezt a balatoni legendát, örömmel továbbitottam és nem hagyhattam ki, mivel még nem hallottam. Valóban van új... a nap alatt. :D
  Köszönöm és a kortársban egy újabb löket... játékosság Neked. :..:
   
  GJodie, kukta és Sch.E. kedveli ezt.
 16. Sch.E.

  Sch.E. Állandó Silver Tag

  S Z I G L I G E T Írók Alkotóháza, volt Eszterházy kastély (nem az én fotóim, az egy kicsit várat magára időhiány okán...)
  Nekem a parkja tetszett a legjobban.Látogatható.

  [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG]
  [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG]
   
  GJodie, elfow és kukta kedveli ezt.
 17. Sch.E.

  Sch.E. Állandó Silver Tag

  Füred kikötői madártávlatból...Rostásy Fotográfia jóvoltából.
  A fénykép felső szélén középen egy fehér épület, alatta a BYC, Balatonfüredi Yacht Clubkiss:D:D:D:D

  [h=5][/h][​IMG]
   
  GJodie, elfow és kukta kedveli ezt.
 18. Sch.E.

  Sch.E. Állandó Silver Tag

  GJodie, elfow és kukta kedveli ezt.
 19. Sch.E.

  Sch.E. Állandó Silver Tag

  A türelemmel kivárt S Z I G L I G E T !!!
  Ezek között a fotók között nem szerepel a kikötő.
  Majd legközelebb!
  Badacsonyból kerékpároztunk át Szigligetre kölcsönzős biciklikkel.
  3 defektem volt! :( Senki másnak, csak nekem. Az első hosszú pisszenést nem is akartam elhinni. Ilyen nincs!
  De van, sőt ! +még2! Ebben az idilli környezetben kerékpárt javítani......
  Az Alkotóház parkjáról ígértem fotókat, van köztük pár a kerékpárútról is, nagyon kellemes útvonal.
  A parkban legszebb élmény számomra egy tisztásról a vár látványa volt.
   

  Csatolt fájlok:

  GJodie, elfow és kukta kedveli ezt.
 20. Sch.E.

  Sch.E. Állandó Silver Tag

  Ma esti bónusz: A nyitvatartási idő és a belépőjegy ára.
  Remélem felkeltettem másnak is az érdeklődését. :confused:
   

  Csatolt fájlok:

  GJodie, elfow és kukta kedveli ezt.

Megosztás