Balaton mindenes

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Laser Vago XD, Litkey Farkas ismertetője

Laser Vago XD


141-ZX3R7901-copy-460.jpg


A szkiffek korát éljük. Úgy tűnik ez a forma lett a 21. század hajója. Egyre-másra érkeznek az újabbnál újabb ilyen típusú hajók. Legutóbb arról írtunk, hogy keresik az olimpiai női szkiff osztályt. A Laser Vago nem pályázik - egyelőre - olimpiai státuszra. Viszont ez a típus lehet a jövő egyik legsikeresebb osztályhajója. Akár kétszemélyes utánpótlás hajóként, akár szóló felnőtt osztályként.<table align="right" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" height="138" width="160"><tbody><tr><td height="119" width="10">
</td><td width="150">
</td> </tr> <tr> <td>
</td> <td class="hajomagazinszam" valign="bottom">
</td> </tr> </tbody></table> A hajóval a Budapest Boat Show-n találkozhatott először a hazai közönség. Ez a vitorlás ma a legizgalmasabb darab a cég tizennégy hajóból álló egytestű kínálatában. Jellegzetes Jo Richards terv. Az egykori - Repülő Hollandi osztályban - olimpiai ezüstérmes vitorlázó Full Plet nevű hajója rendszeresen a legjobb nem trapézos hajó a Centomigliákon. A Vago és 36 láb hosszú nagytestvére között tagadhatatlan a rokonság. Ugyanakkor a Vago ízig-vérig Laser. A test anyaga polietilén-szendvics. Ebből az anyagból készülnek a gépkocsik lökhárítói is, ezt eddig kevéssé használták hajóépítésre. Legeljebb gyorsvízi kajakokat és más, evezős csónakokat készítettek belőle. Sokkal egyszerűbb vele dolgozni, és kevésbé érzékeny a horzsolásos sérülésekre. Így kiválóan alkalmas olyan hajók építésére, amelyeket sólyakocsi nélkül nyúznak a homokos tengerparton. Viszont azonos teherbíráshoz nagyobb anyagvastagságot kell alkalmazni, ami miatt vagy nehezebb lesz mint a hagyományos üvegszál-erősítésű szerkezet, vagy gyengébb. Ezzel együtt a Vago nyolcvanöt kilogramm tömegű teste nem számít nehéznek.
Mi a felturbózott XD - Extra Dimension - változattal vitorláztunk. Ennek a hajónak nagyobb és jobb anyagból készül a nagyvitorlája, nagyobb a gennakere is, mint az alapváltozatnak. A két változat felszereltsége azonos. Érdekes a vitorlás tapintása. Nagyon műanyag, de nem rossz érzés. A rudazata alumínium. A hajót forgalmazó Bartos Zoltánnal együtt szereljük föl a vitorlákat. Szép kis jószág ez. Lelkesen dolgozunk. A gennaker rendszere azonos a 49-esével. A felhúzó automatikusan kitolja a gennaker rudat. A ballon közepén két fül is van, ezek segítségével húzzuk le a tubába.
Az árbocot egy pár szálinggal szerelték. A vantnik egyszerű stiftes rendszerrel állíthatók. Van forstag, de amikor felhúzzuk a fockot, akkor az árbocot már az tartja. Elsőre kevésnek tűnt a strekkelésre gyárilag kínált egy felezés. Sajnos olyan gyenge szél volt, hogy nem derült ki valóban így van e? A fock dacronból készül. A nagyvitorla önmagában is elég lenne, a fock valójában kiegészítés.
Tükörsima a víz, amikor vízre szállunk. Legutóbb az XS-ben vitorláztam Agárdon. Az a hajó egy méterrel rövidebb, így nem féltem, hogy azonnal kiesek. Azért ez a skiff is billeg rendesen. Mozdulni kell, mert különben fölborul. Nem éreztem támasztást még akkor sem, amikor már vízben volt a hajó oldala. A fockschot fix csigába érkezik, állításán nem kell sokat gondolkodni. Az árbocot egy rövid vantni segítségével trimmelhetjük, de a legfőbb eszközünk az alba. Kivezetése a munkapad mellett van. Jól elérhető, ha kell szépen kilaposítja a vitorlát. Ezzel egy időben megfeszül a forstag is. Működik. Hátra van vezetve még az elsőél, és kész. A hátsóélet a baum tövében lehet beállítani, a svertet pedig kézzel kell fel- vagy lehúzni annak ellenére, hogy tengely körül forog. Ebben a pici szélben minden forduló után kézzel kell segíteni, hogy az átmenőlatni a helyére kerüljön. A hajó könnyedén megy, amikor jön egy kis szellő, nagyon jól gyorsul. Felhúzom a gennakert, és ekkor nem várt sebességre kapcsol. Tényleg élvezetes. Sajnálom, hogy nem fúj több. A fock betekerhető. A gennakert nem zavarja, mégis érdemes betekerni, mert sok a kötél, ha a fockkal is bajlódni kell.
A képek alapján szépen, stabilan siklik. Valószínűleg nem ilyen rövid a kormányhosszabbítójuk mint az enyém, mert ezzel nem nagyon tudnék kiállni a trapézra. Jól látszik az is, hogy az ember csak a gennaker schotot viszi magával a trapézra, a nagyvitorlát leklemmeli.
Nagyon tetszik ez a kishajó. Éppen olyan, amire mindig vágytam. Egyedül lehet vele vitorlázni, trapézos és szépen siklik. Ragyogó kétszemélyes előkészítő osztály a fiatal szkiff versenyzők számára. Kisebb mint a 29-es, az ára pedig sokkal kedvezőbb. Áfával együtt is két millió alatt marad.
A hajó túra változata dackron nagyvitorlával van szerelve, amelybe egy reffsort is varrtak, így biztonságos tanulóhajóként szolgálhat.
<table align="left" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" width="253"> <tbody><tr> <td height="231" width="291"><table class="technikaiadatok" align="left" border="1" cellpadding="8" cellspacing="0" height="231" width="243"> <tbody><tr> <td height="229" width="223"><table border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" width="223"> <tbody><tr> <td colspan="2">
Technikai adatok
</td> </tr> <tr> <td class="body">Típus:</td> <td class="body">
Laser Vago
</td> </tr> <tr> <td class="body">Teljes hossz: </td> <td class="body">
4,20 m
</td> </tr> <tr> <td class="body">Szélesség: </td> <td class="body">
1,56 m
</td> </tr> <tr> <td class="body">Tömeg: </td> <td class="body">
85 kg
</td> </tr> <tr> <td class="body">Árboc magasság: </td> <td class="body">
6,325 m
</td> </tr> <tr> <td class="body">Baum hossz: </td> <td class="body">
2,3 m
</td> </tr> <tr> <td class="body">Nagyvitorla: </td> <td class="body">
8 m2
</td> </tr> <tr> <td class="body">Nagyvitorla XD: </td> <td class="body">
9,32 m2
</td> </tr> <tr> <td class="body">Fock: </td> <td class="body">
2,68 m2
</td> </tr> <tr> <td class="body">Gennaker: </td> <td class="body">
11,38 m2
</td> </tr> <tr> <td class="body">Gennaker XD: </td> <td class="body">
13 m2
</td> </tr> <tr> <td class="body">Tervező: </td> <td class="body">
Jo Richards
</td> </tr> <tr> <td class="body">Forgalmazó: </td> <td class="body"></td> </tr> </tbody></table></td> </tr> </tbody></table></td> </tr> </tbody></table>

Litkey
Fotó:
Laser
141-ZX3R7890-copy-460.jpg
 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
A Laser Vago XD versenyen

A Laser Vago XD versenyen

<iframe title="YouTube video player" width="280" height="240" src="http://www.youtube.com/embed/k1OaAMUec-s" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Balatonfüredi gyalogtúra

Balatonfüredi gyalogtúra (Balatonfüred - Koloska-völgy - Recsek-hegy - Balatonfüred, 14,5 km)
A 14,5km-es gyalogtúra „Kötelező gyakorlatnak” mondható. Arácsról vágunk neki az útnak a Tamás-hegy és a Péter-hegy között a piros jelzésen. A Koloska-völgyön áthaladó piros útvonal átvált a zöld jelzésbe, amelyen balra kanyarodva, a Balatonnal párhuzamosan haladva jutunk fel a 431 méteres Recsek-hegy tetején magasodó Noszlopy Gáspár-kilátóhoz. Innen a sárga jelzésen délnek tartva érünk vissza Balatonfüredre. A sárgával jelzett útvonal, egyesülve a pirossal, egészen a hajóállomásig vezeti a sok élménnyel gazdagodott kirándulókat.


koloska_volgy.jpg

 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Alsóörs - Csere-hegyi kilátó

Alsóörs - Csere-hegyi kilátó

Padányi Gulyás Jenő tervei alapján, permi vörös kőből épült 1935-ben a 298 méter magasan található kilátó és a gondnokház.

Korábban Szabadság-kilátóként ismert építmény 1934-ben épült. Állapota a 1990-es évekre leromlott, ezért 2003-ban a Széchenyi-terv támogatásával épült újjá.
A felújítás keretében a vöröskő épületre egy fából készült emeletet építettek, így az eredetileg 7 méter magas kilátó 12 méter lett. Innen nem csak a Balatonra nyílik csodálatos kilátás, hanem a Bakonyra és a Balaton-felvidékre is.
Látni innen a Bakonyt, a Balaton-felvidéket, a tópartot és a somogyi dombokat is. A gótika és a reneszánsz korát idéző míves kőtorony egykor hét méter magasan nyúlt a fák fölé; most öt méterrel magasabb lett: a jobb kilátás kedvéért új, fából ácsolt emeletet építettek rá. Alsó szintjén az alsóörsi művészkör kiállítása látható.

A faluból vezető túrista úton, a kék jelzésen haladva útba ejtjük a Kőszínházat, előadást ugyan még nem tartottak, de a Kőfejtő mellett található és igen érdekes látvány mindkettő.


cserehegy_panorama.jpg



alsoors_csere_hegyi_kilato.jpg

 

Acapulco

Állandó Tag
Állandó Tag
Keszthelyen található az egyetlen megmaradt Szigetfürdő, 1864-ből.

Keszthelyen található az egyetlen megmaradt Szigetfürdő, 1864-ből.
Dédanyáink teljes testet fedő fürdőruháikban egy mólón keresztül jutottak a Balatonban lévő tornyos faházba, ahonnan ma is lépcsők vezetnek le a vízhez.
 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Révfülöp - Fülöp-hegyi kilátó

Révfülöp - Fülöp-hegyi kilátó

Révfülöp természeti látnivalói közül a Fülöp-hegyről kibontakozó balatoni panorámát emelnénk ki. A Révfülöpre látogató vendégek maguk is megtapasztalhatják a lenyűgöző panorámát a Fülöp-hegyi Kilátóból, amely
2001-ben Pelényi Gyula tervei alapján, a magyar államalapítás ezeréves évfordulójának emlékére épült.
A kilátó egész évben nyitva van, viszont május 24. és szeptember 14-e között díjfizetés ellenében látogatható (felnőtt: 200Ft, gyerek és nyugdíjas: 100Ft).
Megközelítése:
Révfülöpről a 71-es főútról Kővágóörs felé fordulunk (Káli út), majd az utolsó utcán jobbra kanyarodunk (Petőfi utca), innen az első balra nyíló utca (Kilátó utca) végén leparkolhatunk, majd néhány perces séta után elérkezünk a kilátóhoz.

revfulop_millennium_kilato.jpg
 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Kájel Csipkeház Balatonendréd

Kájel Csipkeház Balatonendréd

Balatonendréden a múlt században nem volt hagyománya a csipkeverésnek. 1908-ban Kájel Endre református lelkész szervezte meg az első csipketanfolyamot Schwarz Erzsébet tanítónő szakmai irányításával.

A trianoni békekötés után (1920.) az elcsatolt területekről Magyarországra jövő tanítónők számára szervezett csipketanfolyamot, akik azután a később megszervezett csipketelepeken továbbadták az endrédi csipke készítésének tudományát, ez a faluban élő lányoknak és asszonyoknak jelentős munka, és pénzkereseti lehetőség volt. Kájel Endre szervezése nyomán kb. 30-ra tehető a megvalósult csipketelepek száma az ország különböző pontjain.
Kezdetben végcsipkéket készítettek, mintakönyv szerinti megrendelésre, melyek az akkori kor fehérnemű, asztalnemű és ágynemű díszítésének igényét elégítették ki, belföldi és külföldi piacokon egyaránt keresett volt.

Később Kájel Endréné, Koroknai Zsófia nemcsak mintákat tervezett, hanem a kivitelezésének színvonala felett is szigorúan őrködöt az elkészített és behozott csipkék átvételénél. A tervezés folyamán a megrendelők igényei szerint alakította, kicsinyítette vagy nagyította a mintákat.

Az Endréden készült csipkék mintája és anyaga igen változatos volt. Vékony, 150-180-as fonalból a finom fehérneműkhöz, vastagabb lenfonálból az asztalneműhöz ágyneműhöz készült szél- és betétcsipke.

A gyárilag készült csipke megjelenésével a vert csipke iránti kereslet megszűnt, így a lakások díszítésre szolgáló különböző méretű terítők és ruhadíszek (pl. gallér) tervezése és készítése maradt csak fenn.

A 150 éve, eredeti stílusban épült Kájel Csipkeházban bemutatásra kerül a családi gyűjteményt képező több mint 100 vert csipke, melyek tervezése és kivitelezése a család nevéhez fűződik.





 

Csatolások

  • 4c0f4e5a55e80.jpg
    4c0f4e5a55e80.jpg
    73.4 KB · Olvasás: 3
  • 1.jpg
    1.jpg
    79.9 KB · Olvasás: 2
  • Dscn5143.jpg
    Dscn5143.jpg
    125.3 KB · Olvasás: 5

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
A kehidai Deák-kúria / Kehidakustyán

A kehidai Deák-kúria

Deák Ferenc életéből a söjtöri szülőház az ismertebb, ahol pedig csak pár napot töltött megszületése után, míg a kehidai kúriát 46 éven keresztül - 1808-tól 1854-ig - tekintette otthonának. Ezekben az években a reformkori Magyarország szinte valamennyi kiemelkedő személyisége járt Kehidán. Bizony különleges érzés ma abban a dolgozószobában állni, ahol egykor Kossuth beszámolóját hallgatta Deák, vagy éppen pipázva adomázott vendégeivel, hogy azután még aznap éjjel megfogalmazzon egy remek válaszfeliratot a királyi előterjesztésre.

A kúria teljes, külső-belső felújítása Deák Ferenc születésének 200. évfordulójára, 2003-ra készült el. Az épület keleti szárnyában, mely a földesúr lakrésze volt, ekkor nyílt meg a Deák Ferenc alakját, életútját, máig érvényes gondolatait bemutató "A haza bölcse, Zala büszkesége" című állandó kiállítás.

 

Csatolások

  • deak_ferenc.jpg
    deak_ferenc.jpg
    27.9 KB · Olvasás: 2
  • deak_kuria_2.jpg
    deak_kuria_2.jpg
    50.3 KB · Olvasás: 3
  • deak_kuria_1.jpg
    deak_kuria_1.jpg
    51.3 KB · Olvasás: 3
  • deak_kuria.jpg
    deak_kuria.jpg
    26.6 KB · Olvasás: 3

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Optimist kishajó

Optimist

Az optimist egyszemélyes vitorlás kishajó, mely 8-15 éves gyermekek vitorlázására alkalmas.
Nemzetközi hajóosztály, évente rendeznek világ- és kontinensversenyeket.
A hajóosztály dolgait az ír székhelyű IODA (International Optimist Dinghy Association) foglalja össze.

Az OPTIMIST adatai: • Hossza: 2,30m
• Szélessége: 1,15m
• Mélysége: 0,33m
• Merülése: 0,7m Szimboluma:
60px-Optimist_black.svg.png
108px-Optimist_dinghy.svg.png
 

Csatolások

  • op....jpg
    op....jpg
    11.7 KB · Olvasás: 2
  • opt.jpg
    opt.jpg
    9.3 KB · Olvasás: 2
  • International Optimist Dinghy Association.jpg
    International Optimist Dinghy Association.jpg
    10.4 KB · Olvasás: 2

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Optimist Caprine Kupa, Balaton

Optimist Caprine Kupa, Balaton, BYC, gyermekek, utánpótlás csapat

<iframe title="YouTube video player" src="http://www.youtube.com/embed/_vyJ9IiLb98" allowfullscreen="" frameborder="0" height="240" width="280"></iframe>
 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Kővágóörs - Kornyi-tó

Kővágóörs - Kornyi-tó

A Káli-medence közepén elterülő Kornyi-tó a vízimadarak paradicsoma, a mintegy kétharmadát beborító nádas és a mellette elterülő vizes-nádas területek ideális fészkelő helyet biztosítanak. Fontos vizimadár élő- és vonulási hely.

Káli-medence legnagyobb tava. Mélysége 0,5-1 m. Ritkán ugyan, de néha ki is szárad. A tó a törmelékes dolomitból és agyagból álló vízzáró altalajnak köszönhetően jött létre. Lefolyástalan vizét csak a csapadék pótolja. Körülötte derékmagas sásos zsombékosok és pár centis gyepszőnyegű száraz rétek váltják egymást.


kovagoors_kornyito.jpg
 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Szigligeti vár

Szigligeti vár

A tapolcai medence délnyugati részén, régen a Balaton szigetét képező 230 m magas vulkánikus hegy tetején állnak az észak-déli irányú, szabálytalan alaprajzú szigligeti vár maradványai. A Balaton-felvidéken, Szigliget falu mellett, a Balaton egykori szigetét képező vulkanikus hegy kúpján emelkedik.

Legkorábbi részei a kettős torony között építtetett palotaszárny és az azokat övező kőfalak voltak, amelyeket a pannonhalmi bencések építtettek 1260-1262 között. Ez annyira megtetszett IV. Béla királyunknak, hogy felépülése után, 1262-ben cserével megszerezte magának. A királyi vár felügyeletét a Pok nemzetséghez tartozó Móriczhidai család látta el. 1441-ben I. Ulászló Némai Kolos Jeromosnak adományozta a várat, de 1445-ben már az Újlakiak kezében volt és a családnál maradt 1521-ig. 1531-ben az akkoriban éppen Habsburg Ferdinánd királyt pártoló Enyingi Török Bálint kapott rá adománylevelet, ezért parancsára Martonfalvay Imre deák vonult fel ostromára nagyobb sereggel. A felsővárral szembeni sziklára húzatta fel ostromágyúit, aminek láttán a megrémült őrség első szóra feladta posztját. Imre deák átépíttette és kibővíttette a várat; 1531-40 között írt naplójában több adat maradt fenn az ostromról illetve az építkezésről.

A Balaton vidékén rohamosan előrenyomuló török hódítókkal szemben Szigliget is részévé vált a végvárrendszernek. A Lengyel nemesi család, birtoklása idején leghíresebb várkapitánya, Magyar Bálint parancsolt benne. A XVI. században már elavult várnak számított, mivel nem esett bele a fontosabb hadjáratok útvonalába, elmaradt a korszerűsítése is. A korabeli krónikákat fellapozva tudjuk, hogy a somogyi partot uraló pogányok sokszor áteveztek hajóikkal, hogy kirabolják a keresztény falvakat. Ellenük való védekezésül emelték a part menti magaslatra az „Óvár”-t, ami a régészeti kutatások szerint a magyar naszádosok bázisát alkotta, akik innen figyelhették az ellenséges hajókat.

Szigliget végzetét is, mint az oly sok hegycsúcson emelkedő középkori várakét, egy villámcsapás okozta, ami felrobbantotta az egyik toronyban őrzött puskaport, majd a keletkezett tűzben leégtek a vár épületei. Az elszegényedett Lengyel família már nem állíttatta helyre, inkább a völgyben elterülő faluban emeltetett kúriát.


szigligetivar.jpg


<hr>
 

Acapulco

Állandó Tag
Állandó Tag
Új Keszthely-Kenese rekord 2010.

[FONT=verdana,sans-serif]A magányos harcos

Új Keszthely-Kenese rekord 2010.

A rekordverseny 1921 óta létezik, de a kb. 10 évvel ezelőtti emberéletet követelő tragikus baleset óta felfüggesztették a kiírást, a Magyar Vitorlás Szövetség nem vállalta a felelősséget a túlzott kockázatot vállaló kísérletezőkért.

2007-ben a Detre fivérek által még 1998-ban beállított 3ó 50 perces rekordot Majtényi Szabolcs és hat fős csapata 3 ó 41 perccel megdöntötte Fantomasso nevű asso99-esével.

A verseny teljesítésének lényeges feltétele, hogy egy papírt kell lepecsételtetni indulás előtt és megérkezéskor a helyi MÁV-állomáson, majd a futamidőből le kell vonni 30 percet, ezzel korrigálva a pecsételési ceremónia idejét.

A verseny hivatalosan évek óta nem kerül kiírásra. ennek ellenére akadnak, akik önmaguknak vagy versenytársaiknak szeretnének bizonyítani. 2010. november 14-én pecsételés nélkül dőlt meg a rekord, Buzás Gyula Bulcsú (Maki), egykori ifjúsági bajnok maga építette katamaránján 3ó 31 perc alatt teljesítette a távot- egyedül.[/FONT]
 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Balatonfenyves, nosztalgia kisvasút

Balatonfenyves, nosztalgia kisvasút

Több mint ötven esztendeje, az 1950-es évek elején építették meg a Balatonfenyves „mögötti” berkes területen azt a gazdasági vasutat, amely a mai napig is közlekedik öt vonatpárral Somogyszentpál irányába.
Balatonfenyves központjából induló kisvasút a Nagy-berek legszebb részeire viszi el a turistákat. Kiinduló állomása a MÁV nagyállomás mellett, attól kb. 200 m-re található. A kisvasúton Somogyszentpálra, Táskára és Csisztafürdőre lehet eljutni. Általában munkanapokon közlekednek, telefonon különjáratok is rendelhetők. Közlekedik: 07.01-08.31. Menetidő: 1 ó 10 p.

Létrejöttét az akkori népgazdasági érdekek indokolták, hiszen ezen keresztül szállították a Dunántúl éléskamrájának titulált Nagybereki Állami Gazdaság által előállított termékeket a nagyvasútra, majd onnan szerte az országba. A munkálatokban kénytelen-kelletlen részt vettek azok a politikai elítéltek is, akik ebben az időszakban a településen működő rabtelepen töltötték rövidebb-hosszabb büntetésüket. Már az 1960-as évek végén felvetődött a kisvasút megszüntetésének a gondolata, mivel az áruszállítás iránt csökkent az igény. Szerencsére ezzel egyidejűleg a turizmus fejlődésének köszönhetően felértékelődött a személyszállítás szerepe, hiszen kiváló nyári programot jelentett a táskai pincékhez csisztai termálfürdőNagyberken keresztül. Balatonfenyves önállósága óta folyamatosan küzdenek a kisvasút fennmaradásáért. Mára csupán a somogyszentpáli vonal maradt meg, de a kisvasutazás továbbra is emlékezetes eseménye lehet a balatoni pihenésnek.


balatonfenyves_kisvasut.jpg

 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Detre fivérek, a Balaton ikrei

[FONT=ARIAL,VERDANA,HELVETICA,SANS_SERIF]Az olimpiai bronzérmes Detre fivérek harmincöt év együtthajózás után sem unják egymást

[/FONT][FONT=ARIAL,VERDANA,HELVETICA,SANS_SERIF]Igazi ikrek, akik nemcsak külsőre hasonlítanak, hanem szinte egymás gondolatait is ismerik. Talán ez lehet a magyarázata, hogy az 1980-ban repülő hollandiban olimpiai bronzérmet szerző Detre Szabolcs és Detre Zsolt csaknem 35 évnyi együttvitorlázás után is jól érzi magát egy hajóban. Sőt, amennyiben olykor-olykor különválnak útjaik a vízen, kifejezetten hiányolják a másik társaságát. Mert állítják, a közös gondolkodás mindkettejükre ösztönzőleg hat, és ha néha el is hangzik a fedélzeten egy-két hangos szó, megbonthatatlan egységet alkotnak.[/FONT]

ade72c9d1910b3b6
30005_256x192.jpg





 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Simon Böske, az első európai szépségkirálynő

Simon Böske, az első európai szépségkirálynő

Ma már csak kevesen tudják, hogy Magyarország és egyben Európa első szépségkirálynője Simon Böske volt, egy keszthelyi lány.

30748.jpg


Simon Böske, dr. Simon Sándor keszthelyi járási tisztifőorvos leányának pályafutása 1925-ben kezdődött, amikor megválasztották a Keszthelyi Korzó Szépévé, majd nem sokkal később a Siófokon megrendezett Balaton Tündére címet is elnyerte. Négy esztendő múlva a Balaton parti lány elindult az első Miss Magyarország versenyen is.

Simon Böske elnyert címe sokat jelentett a két világháború közti, a trianoni békediktátum által sújtott Magyarországnak. A keszthelyi lánynak nem más gratulált, mint a francia köztársasági elnök, a monacói fejedelem és több diplomata is - vagyis a magyar közvélemény szemében Simon Böske nemzetközi győzelme valójában méltó válasz volt a trianoni békediktátumra! Éppen ezért nagy győzelmi mámor várta Budapesten is: minden rádió az ő nevét harsogta. A korabeli lapok tudósítása folyton folyvást a mámoros közhangulat okáról zengedez: „a magyarság diadalát is jelenti, s az Európa szépségkirálynője címmel feldíszített keszthelyi lány dicsőségéből fény sugárzik szülővárosára is.”

Miss Európa a külföldi rendezvényeken, bálokon való részvétele után március 13-án végre megérkezett Budapestre. A Keleti pályaudvaron ünneplők százai várták. Oly sokan voltak, hogy a rendőrséget is ki kellet vezényelni. A vonat érkezésekor már kordonokat is felállítottak, csak a lovasrendőrök tudták megfékezni az ujjongó embereket. Több köszöntő beszéd hangzott el, amelyek közül az egyik városvezető szólamai érzékeltetik legjobban, hogy a kis balatoni lány győzelmét a revízió lázában égő Magyarország miképpen is értékelte: „Budapest Székesfőváros főpolgármestere nevében üdvözlöm Önt, aki diadalmas szépségével dicsőséget szerzett ennek a szegény legyőzött országnak éppen a győztes, volt ellenfelek között. Ezt a győzelmet külső testi szépsége szerezte meg, kívánom, hogy az élet a belső lelki szépségen keresztül adjon ennél is nagyobb örömet: megelégedést és boldogságot.” Böske – talán addigra már elsajátítva a válaszadási technikákat – hasonló szellemiségben felelt: „Végtelenül örülök ennek a szeretetteljes fogadtatásnak és hálásan köszönöm Budapest székesfőváros üdvözlését. Nem annak örülök, hogy Miss Európa lettem, hanem annak, hogy általam Miss Hungária lett Miss Európa és ezzel s magyar népnek szerezhettem dicsőséget. Egész fővárosomat, Budapestet végtelen nagy szeretettel köszöntöm és nagyon örülök, hogy újból itthon lehetek.” Mindezek után az ünnepeltet a Gellért Szállóba vitték, ahol később bált rendeztek tiszteletére.
 

Csatolások

  • Simon Böske..jpg
    Simon Böske..jpg
    6.2 KB · Olvasás: 3
  • Simon Böske.jpg
    Simon Böske.jpg
    6.3 KB · Olvasás: 3
  • simonboske-01.jpg
    simonboske-01.jpg
    237 KB · Olvasás: 3

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
A keszthelyi Miss Európa

A keszthelyi Miss Európa

Úgy tervezték, hogy Böske Miss Europaként részt vesz az Egyesült Államokban megrendezendő Miss Universe versenyen is, de erre mégsem került sor. A Fox stúdió mindazonáltal bemutatta az öreg kontinens legszebbnek ítélt lányát.
Miss Europa a verseny után egy hónappal tért haza Franciaországból, és a Keleti pályaudvaron - mint az MTI hírarchívumában ma is olvasható akkori beszámolóból tudni lehet - "ezrekre menő tömeg" üdvözölte. Simon Böskére azonban nem mindenki volt büszke, a nyiladozó szélsőséges eszmék okán - a korabeli lapok tudósítása szerint - "füttyökkel és inzultusokkal fogadta a nacionalista diákság".
Böske nem élt a felkínált filmes és egyéb lehetőségekkel. Hamarosan férjhez ment Brammer Pál budapesti textil-nagykereskedőhöz és posztógyároshoz, ám a házasság nem volt tartós. A válást követően Jób Dánielhez, a Vígszínház művészeti igazgatójához ment feleségül.
A wikipédia tévesen azt írja, hogy Simon Böske férjével túlélte a holokausztot, de még a háború vége előtt, 1945-ben súlyos betegségben meghalt. A hibás közlést unokaöccse, Simon Tibor cáfolta a keszthelyi könyvbemutatón: elmondta, hogy hosszú éveken át, egészen 1970-ben bekövetkezett haláláig közös lakásban élt Budapesten az egykori első szépségkirálynővel. Tájékoztatása szerint Böske a fővárosban vészelte át a háborút, de egészsége nagyon megromlott. A fokozatosan mind súlyosabbá váló agysorvadás miatt egyre kevésbé tudott mozogni, később pedig a beszéd is nehezére esett. Férje, Jób Dániel 1955-ben hunyt el.

1929_simon_boske_2_preview.jpg


Arra is az unokaöccs világított rá, hogy mi is történt az európai szépségverseny után, miért nem folytatódott a szépen indult és kecsegtető lehetőségekkel járó karrier. Simon Böske már Párizsban kényszerűen tapasztalta, hogy kihasználják. Luxuskörülmények között lakott, gyönyörű ruhákkal halmozták el, ám hazautazása előtt kifizettették vele a szállodai költségeket. Hazatérte után viszont az egyre erősödő zsidóellenesség megnyilvánulásait volt kénytelen elviselni, így rövidesen, a személyét ért gyakori nyílt támadások miatt teljesen visszavonult.
A most újra felfedezett első magyar és európai szépségkirálynő előtt tisztelegve a napokban emléktáblát is avattak Keszthelyen Kossuth utcai szülőháza falán.
 
Oldal tetejére